Sifu Henrik

Allt om kinesisk kampsport och mycket om asiatisk kultur.

Buddhism - Tillbaks till grunderna

Publicerad 2015-09-20 20:22:00 i Allmänt

Buddhas första tal efter att han blivit upplyst
 
Det är över 2500 år sedan Siddharta Gautama levde. Den person som vi ofta kallar Buddha. Även då det har gått så här många år så pratar vi fortfarande om honom. Så vad var det han upptäckte där undet trädet? Vad blev hans slutsats av sin upptäckt?
Det första han började undervisa i efter att han blivit upplyst var det vi idag kallar de fyra nobla sanningarna catvāri āryasatyāni. 
 
1. Där är Dukkha i alla ting.
2. Orsaken till Dukkha.
3. Dukkhas upphörande
4. Vägen till Dukkhas upphörande.
 
Det han upptäckte under sin meditation var att det finns en inneboende frustration dukkha i alla ting och alla händelser vilket leder till obehag och lidande för alla levande varelser. Ett av de kraftigaste bevisen för detta är åldrande. Vi föds, vi lever och vi dör. Vi strävar efter lycka och vill undvika smärta och olycka. För de som inte är så insatta kan detta tolkas som att vi går och lider precis hela tiden. Så är det givetvis inte. Där finns många glädjande stunder. Mestadels av vår tid mår vi riktigt bra. Så det som kan låta som världens pessimism är egentligen precis tvärt om.
 
Tibetanerna är ett hårt folkslag. De börjar därför direkt med tunga och konkreta ting när de presenterar den buddhistiska läran. Detta så att alla snabbt och direkt ska förstå. Den första meditationstekniken handlar därför om döden. Denna går inte att komma undan. Man kommer att dö. Alla runt omkring en kommer att dö. Där finns ingen väg att undvika detta hur man än gör. Den stora fråga här är om man har förstått på riktigt vad detta innebär. Detta låter kanske lite banalt. Klart man förstår detta. Här i Sverige är vi mycket duktiga på att förneka detta. Alla kommer att dö utom jag. Eller rättar sagt. Jag kommer att dö men inte på mycket länge.
 
Så när döden plötsligt slår till så är vi alla förvånade. Hur kunde detta hända? Varför händer detta just mig? Varför är det just jag som blivit sjuk? Vilken otur jag har? Vi har helt enkelt inte förstått att det där med döden även gällde oss. I det här läget har vi fått insikt om den första nobla sanningen. 
 
Vad är då behållningen med att börja meditera över denna dystra vetskap? Det ger oss frågorna som leder till den andra nobla sanningen. Orsaken till Dukkha. Ingenting i världen är beständigt. Allting kommer att förändras. Som vi här såg vad gällande vårt liv. Vi föds, vi lever, och vi dör. Detta gäller även alla andra ting så som kärlek, vänskap och händelser.
 
Den insikt vi får genom denna första meditation är att tiden är dyrbar. Vi har fått den unika gåvan att födas som en människa med ett medvetande. Slösa inte tid på meningslösa grejer. Den ger oss motivation att börja handla. Detta genom att börja undersöka vad det är som ger ens liv mening och glädje. Vi börjar här ge oss ut på en expedition i vårt inre för att ta reda på vad meningen med livet är. För att lyckas med detta måste vi börja lyfta bort alla de mentala lager som ligger i vägen för vårt sinne att hitta detta. Detta kommer att bli vår viktigaste strävan i livet. Varför leva ett meningslöst liv. Detta är insikten om den tredje nobla sanningen.
 
Hur man sedan går till väga med detta är den fjärde nobla sanningen. Den åttafaldiga vägen. Nummer sju och nummer åtta inom den åttafaldiga vägen är meditationtekniker. Nummer sju är Shamatha. Stabilisering av sinnet. Nummer åtta är Vipassana, mer känt under namnet mindfullness. Det är ont om tid så det är dags att börja meditera.
 
Amitofu
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Sifu Henrik

Sifu i Wing Tsun Sweden och grundare av Kung Fu Sweden. Tränar och undervisar i Wing Tsun, Tai Chi Chuan, Wuji Qigong, Xinyi Liuhe Quan, Yin Yoga, Chow Gar Southern Praying Mantis, Shaolin Weng Chun och Yong Chun Baihequan.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela