Sifu Henrik

Allt om kinesisk kampsport och mycket om asiatisk kultur.

Grace Jiu Jitsu Projektet - Det går fort..

Publicerad 2015-09-28 12:06:00 i Allmänt

De första 11 teknikerna har vi redan gått igenom. Vi är faktiskt redan på nummer 17. De första 11 fick plats på ett A4. Därför satte jag mig denna förmiddag och skrev ner alla de övriga upp till 36. Det blir nu lättare för mig och alla andra att hålla reda på var de befinner sig. Som alla andra system som jag tränat så känns det alltid i början övermäktigt. Den känslan infann sig aldrig denna gång när jag nu satta igång med Gracie Jiu Jitsu. Det borde göra det eftersom detta är det största systemet. Efter så här många år så vet man att det bara är att träna på. Strukturerat betar vi av teknik efter teknik. Inget slösande med att träna på annat. Detta gör att man får fokus. Alla har framgång. Ingen blir skadad. Aldrig förr har utvecklingen gått så här fort framåt. Detta är mycket intressant.
www.wing-tsun.se

Projekt Morotsjuice - Huvudvärk

Publicerad 2015-09-27 20:11:00 i Allmänt

 
Var idag uppe tidigt för att hämta hjärtat på Kastrup. Äntligen är hon hemma! Typiskt var att jag vaknade med huvudvärk. Jag brukar aldrig ha detta. Först så spekulerade jag om det kunde vara vädret som slagit om och om detta kunde vara orsaken. Sedan så vaknade sinnet. Givetvis är det att jag börjat juica. När man börjar juica så mycket morötter som jag gör så sätter detoxen igång kraftigt. Blodet måste ta hand om stora delar av allt detta gift. Delar av giftet följer med blodet upp i hjärnan. Boom! Huvudvärken är på plats. Så detta är naturligt. För mig betyder detta att allting är som det ska och mitt morotsprojekt fungerar.

Morotsjuice - Uppgraded - Variant nr 1

Publicerad 2015-09-26 17:58:00 i Allmänt

När jag nu startar omgång två av mitt morotsjuice projekt så vill jag inte göra samma sak en gång till. Jag har nu lagt till lite nyheter. Det lila/svarta pulvret ni ser i morotsjuicen är Acai bär. Det ska helst vara macacos men jag har inte fått tag i detta ännu. Ta inte i för mycket acai för då blir denna smak för dominant. Detta är min första nya variant. Superboost
 

Morotsprojekt - Konsten att lura sig själv

Publicerad 2015-09-25 20:20:00 i Allmänt

 
Jag är nu igång igen med mitt morotsjuice projekt. Jag vill juica 3 kg varje dag. Detta är mängden vilket ger det resultat jag vill ha. Många tycker kanske detta är extremt. Å andra sidan vill man ha det resultat man eftersträvar behövs det ibland att man är extrem. Nu kommer vi till hur man lätt kan misslyckas. Jag fick ett stort resultat andra vill ha samma.
De börjar att juica. De tycker däremot att ekologiska morötter är för dyrt så de kör med besprutade. Ihärdigt juicar de i sex månader. De får inte det resultatet jag har fått. De tycker att jag har ljugit. Någonstans i processen glömde de här att det var ekologiska morötter som gällde. Man körde på och förväntade sig ett bra resultat. Givetvis uteblir resultatet om man använder fel morötter. 
Juicningen är igång. En dag är man lite trött och hoppar över. Det gör ingenting. Det är bara en gång. Detta sker lite då och då. På en sex månader lång period är det lätt att flyta iväg. En dag blir några dagar. I slutet av de sex månaderna har resultatet uteblivit. Man är besviken. Åter igen har man glömt att det var varje dag som gällde. Det gällde ju att vara extrem. Om man inte är lite extrem får man inte extrema resultat.

Projekt morotsjuice är igång för fullt

Publicerad 2015-09-25 10:28:00 i Allmänt

 
Som sagt, sitter denna morgon med en stor balja med morotsjuice. Ett av mina mer framgångsrika projekt är igång igen. Varför vara sjuk när man kan vara frisk. Varför vara trött när man kan vara pigg. Så snart så kommer jag säkerligen att vara gul igen. Det är dock inte karoten som gör detta även om man kan tro så. Det är detoxen som sätter igång. Så det är helt vanligt skräp.

Shamatha projektet - 21 andetag

Publicerad 2015-09-24 21:40:00 i Allmänt

 
 
Det var som vanligt en trevlig kväll på Malmö Wing Tsun Skola. Torsdagkvällarna för min del innebär Tai Chi och Qigong träning. Efterhans som medvetenheten om sinnet ökar så blir även Tai Chi rörelserna mer medvetna. På våra Qigongpass denna terminen är fokuset Shamatha. Det vill säga fokus träning. Detta är inte lätt för en icke van utövare. Jag har här därför en specifik arbetsmetod. Under en stund sitter vi och gör Yin Yoga. Detta för att kroppen ska mjukna till. Vi vill inte sitta och ha ont när vi mediterar. Detta stör fokus och genererar inget. Därefter så har vi då övning nummer ett. Här gäller det att hitta en avslappnad position. Det gäller här nu att klara av att ta 21 andetag vilket vi räknar fokuserat. Det gäller under dessa 21 andetag att inte försvinna bort i tankar och känslor. Det gäller att ta kontroll. Vår Qigong grupp kämpar på. För varje gång blir vårt fokus stabilare.
www.wing-tsun.se

Morotsjuice - nu är morötterna billiga igen

Publicerad 2015-09-24 12:56:00 i Allmänt

Som många vet så körde jag och Lina ett morotsjuice projekt i våras. Under sex månader så pressade vi morötter varje dag. Kan bara konstatera att jag var betydligt piggare då än nu. Igår så hade priset sjunkit rejält på ekologiska morötter. Dags att sätta igång igen. Nice!
 

Gracie Jiu Jitsu Malmö Gathering 8 - Headlock Counter, Double Leg Takedown

Publicerad 2015-09-24 10:02:00 i Allmänt

Bruce Lee i Game of Death - inte Headlock Counter men något åt det hållet
Det blir en rolig helg. Min sambo kommer hem efter en åtta veckor lång meditationsretreat. På lördag är det även dags för Gracie Jiu Jitsu Malmö Gathering 8. Vi träffas mellan klockan 10.00-12.00 på Malmö Wing Tsun Skola. Vad är det då för intressanta tekniker vi ska gå igenom. Det kommer att bli teknik nummer 16, vilket är "Headlock Counter". Även då vi är överst kan en stark person få tag om vår nacke och välta oss i sidled. Detta vill vi undvika. Vi kommer också att gå igenomteknik nummer 17, vilket är "Double Leg Takedown". Detta är mångas favorit då den är himla rolig. Vi får se hur mycket vi hinner innan 7-9 åringarna kommer och ska träna Kung Fu Parkou. Tänk på att efter denna gång kommer frekvensen av samlingar att minska. Så passa på! Vi ses i helgen.
www.wing-tsun.se

Plötsligt ökande av intresse för Tai Chi träning

Publicerad 2015-09-23 21:34:00 i Allmänt

Min Tai Chi och Qigong mästare Qian Zhao Hong från Shanghai.
 
Vet inte vad det är som hänt men plötsligt så har intresset för Tai Chi träning ökat markant. Under de senaste månaderna i synnerhet i september har jag fått ovanligt mycket mail angående vår Tai Chi. Både från normala personer som har ett intressa samt från personer som har fått rekomenderat Tai Chi på recept. Kan tänka mig att medvetandet angående FaR Friskvård på Recept har ökat. Många börjar inse det galna i att stoppa in piller för allting vilket bara leder till ännu mer sjukdom. I övrigt har jag ingen aning om detta plötsliga ökandet av intresse. Någon som vet något som jag har missat? I vilket fall som helst så tränar vi Tai Chi på torsdagar klockan 18.00-19.00.
 
www.wing-tsun.se

Malmö Wing Tsun Skola på Open Your Eyes mässan

Publicerad 2015-09-23 15:07:00 i Allmänt

Hanna och John i Malmö Wing Tsun Skolas monter
 
Idag var Malmö Wing Tsun Skola på plats på Open You Eyes mässan. Spännande var att det denna gång var i nya högskolebygnaden Niagara. Ett mäkta flott bygge. Denna gång var det riktigt många som var intresserade av vår verksamhet. Redan från första stund klockan tio så började folk fråga om vår träning. När vi slutade klockan fjorton så höll vi fortfarande på att prata med människor.Hanna och John från Baguazhang träningen kom och backade upp. De hade fullt upp med att visa och förklara. Azmaa dök även hon upp och vi kunde ha en trevlig pratstund. Det gäller att passa på. Det är ibland inte så ofta vi instruktörer har tid att umgås. Det var riktigt trevligt att vara på mässan denna dag.
 
www.wing-tsun.se

Kung Fu tjejer

Publicerad 2015-09-22 21:44:00 i Allmänt

Varje dag här på Malmö Wing Tsun Skola har sin speciella karaktär. Tisdagarna är inget undantag. För mig betyder tisdagkvällen att hålla alla tjejklasserna. För mig har det blivit en vana att vara mitt i havet av alla dessa små kung fu tjejer. För utomstående är det nästan en chock. Jag kan bara glädjas åt att så många gillar att vara här. Det som underlättar för mig denna termin är att jag nu har en assistent. Jag är djupt tacksam att Ola dök upp i somras med sina döttrar. Han ville gärna hjälpa till. Nu är han en del i hela processen. Allting är betydligt lättare.
www.wing-tsun.se

Förmiddagens Privatlektion

Publicerad 2015-09-22 14:08:00 i Allmänt

Tai Chi lektion med min grandmaster Brian Jones (många år sedan).
 
Har nu haft förmiddagens privatträning. En timme med trädockeformen och en timme med Gracie Jiu Jitsu. Det är många som har det hektiskt med tiden på kvällstid. Därför håller jag privatträning på dagtid mellan 10.00-16.30. Inom Wing Tsun kretsar har det alltid varit vanligt med privatlektioner. Detta kan man säga är en del av traditionen. Det har även alltid varit vanligt här i Sverige inom Wing Tsun. Nu för tiden har det blivit alltmer vanligt inom många sporter. Det är nästan lite inne att ha en PT Personlig Tränare. Detta har gjort att det inte känns så märkligt för gemene man att komma hit och träna privat. Så detta är ett fenomen som har ökat. Många ser detta som ett alternativ.
 
www.wing-tsun.se

Massor av tränande på Malmö Wing Tsun Skola

Publicerad 2015-09-21 22:57:00 i Allmänt

 
Vi behöver verkligen köpa in fler träningsmattor. Det blir bara fler och fler som vill vara med och träna Gracie Jiu Jitsu på måndagar och onsdagar klockan 19.00-20.00. Denna kväll var det precis att vi fick plats. Även Wing Tsun passet denna kväll var fullproppat. Här var ännu fler tränande. Detta är verkligen roligt. Många uppskattar träningen och berättar att den har förändrat deras liv. Detta är glädjande att höra och ger mig massor av energi att försöka skapa ännu mer och givande träning.

Buddhism - Tillbaks till grunderna

Publicerad 2015-09-20 20:22:00 i Allmänt

Buddhas första tal efter att han blivit upplyst
 
Det är över 2500 år sedan Siddharta Gautama levde. Den person som vi ofta kallar Buddha. Även då det har gått så här många år så pratar vi fortfarande om honom. Så vad var det han upptäckte där undet trädet? Vad blev hans slutsats av sin upptäckt?
Det första han började undervisa i efter att han blivit upplyst var det vi idag kallar de fyra nobla sanningarna catvāri āryasatyāni. 
 
1. Där är Dukkha i alla ting.
2. Orsaken till Dukkha.
3. Dukkhas upphörande
4. Vägen till Dukkhas upphörande.
 
Det han upptäckte under sin meditation var att det finns en inneboende frustration dukkha i alla ting och alla händelser vilket leder till obehag och lidande för alla levande varelser. Ett av de kraftigaste bevisen för detta är åldrande. Vi föds, vi lever och vi dör. Vi strävar efter lycka och vill undvika smärta och olycka. För de som inte är så insatta kan detta tolkas som att vi går och lider precis hela tiden. Så är det givetvis inte. Där finns många glädjande stunder. Mestadels av vår tid mår vi riktigt bra. Så det som kan låta som världens pessimism är egentligen precis tvärt om.
 
Tibetanerna är ett hårt folkslag. De börjar därför direkt med tunga och konkreta ting när de presenterar den buddhistiska läran. Detta så att alla snabbt och direkt ska förstå. Den första meditationstekniken handlar därför om döden. Denna går inte att komma undan. Man kommer att dö. Alla runt omkring en kommer att dö. Där finns ingen väg att undvika detta hur man än gör. Den stora fråga här är om man har förstått på riktigt vad detta innebär. Detta låter kanske lite banalt. Klart man förstår detta. Här i Sverige är vi mycket duktiga på att förneka detta. Alla kommer att dö utom jag. Eller rättar sagt. Jag kommer att dö men inte på mycket länge.
 
Så när döden plötsligt slår till så är vi alla förvånade. Hur kunde detta hända? Varför händer detta just mig? Varför är det just jag som blivit sjuk? Vilken otur jag har? Vi har helt enkelt inte förstått att det där med döden även gällde oss. I det här läget har vi fått insikt om den första nobla sanningen. 
 
Vad är då behållningen med att börja meditera över denna dystra vetskap? Det ger oss frågorna som leder till den andra nobla sanningen. Orsaken till Dukkha. Ingenting i världen är beständigt. Allting kommer att förändras. Som vi här såg vad gällande vårt liv. Vi föds, vi lever, och vi dör. Detta gäller även alla andra ting så som kärlek, vänskap och händelser.
 
Den insikt vi får genom denna första meditation är att tiden är dyrbar. Vi har fått den unika gåvan att födas som en människa med ett medvetande. Slösa inte tid på meningslösa grejer. Den ger oss motivation att börja handla. Detta genom att börja undersöka vad det är som ger ens liv mening och glädje. Vi börjar här ge oss ut på en expedition i vårt inre för att ta reda på vad meningen med livet är. För att lyckas med detta måste vi börja lyfta bort alla de mentala lager som ligger i vägen för vårt sinne att hitta detta. Detta kommer att bli vår viktigaste strävan i livet. Varför leva ett meningslöst liv. Detta är insikten om den tredje nobla sanningen.
 
Hur man sedan går till väga med detta är den fjärde nobla sanningen. Den åttafaldiga vägen. Nummer sju och nummer åtta inom den åttafaldiga vägen är meditationtekniker. Nummer sju är Shamatha. Stabilisering av sinnet. Nummer åtta är Vipassana, mer känt under namnet mindfullness. Det är ont om tid så det är dags att börja meditera.
 
Amitofu
 
 
 

Gracie Jiu Jitsu Malmö Gathering 7 - Side Mount Control

Publicerad 2015-09-19 14:44:00 i Allmänt

Denna förmiddag samlades vi igen på Malmö Wing Tsun Skola för att gå igenom Gracie Jiu Jitsu teknik 13, vilket är "Side Mount Control". Började idag med tekniker som händer om man inte får till en bra Side Mount Control. Om man inte är medveten om benens betydelse så kan motståndaren göra en brygga och komma ur vår Side Mount Control. I andra fallet så kan motståndaren rulla en över sig själv och på detta sätt komma ur. Vi lärde oss sen att säkra upp detta. Vi gick sedan vidare med att säkra upp när någon försöker göra räkan och ta sig till Guard, vilket även detta är en förbättring för motståndaren och inte en själv. Vi lärde oss sedan även lösningen på detta. Detta gick på en timme att gå igenom. Vi kunde därför även fortsätta med Gracie Jiu Jitsu teknik nummer 14. Här kom nu nedtagning nummer två. Tiden kom till ända och vi kan konstatera att vi nu är betydligt bättre än när vi startade denna förmiddag. Succe´n fortsätter. För mig känns det att vi kommit långt även då vi bara tränat i 1,5 månad.
www.wing-tsun.se

Strul med Sundsbrohallen i Bunkeflo

Publicerad 2015-09-18 18:58:00 i Allmänt

 
Det kräver massor av arbeta att driva Malmö Wing Tsun Skola. Dagens stora frustration har varit att reda ut träningen ute i Bunkeflostrand. Här har man vandaliserat hela Sundsbrohallen vilket vi har vår träning. Vi fick under förmiddagen besked att man nu äntligen färdigställt lokalerna. Givetvis började vi informera våra medlemmar att kung fu träningen nu kunde starta. På eftermiddagen fick vi så ytterligare ett meddelande. Detta att vi ska tänka på att vi inte kan starta fredagen 25 september eftersom vaktmästarna är på kurs. Givetvis kom detta mail lagom efter att vi gjort alla våra utskick. Det är inte lätt att hålla reda på Fritid Malmös alla specialare. Så vi får nu inrikta oss på 2 november. Detta blir en uppgift i sig då intresset här är gigantiskt.
www.wing-tsun.se

Burmesisk Buddhism

Publicerad 2015-09-17 15:49:00 i Allmänt

Har varit krasslig nu i nästan två veckor. Detta är inte roligt. Det har däremot gjort att jag lagt mycket tid på mina studier inom Buddhism och meditation. Denna dag har jag därför ägnat åt utvecklingen i Burma de senaste hundra åren. Innan jag började med denna kurs hade jag en viss kunskap om Buddhism. Givetvis eftersom jag varit inblandad i detta i stort sett hela mitt liv. Detta behöver inte betyda någonting alls. Efter denna kurs har jag nu betydligt större kunskaper. Åter igen kan man bara konstatera att där varit mängder med kunskap som jag inte kunnat. Vad gällande den Burmeiska buddhismen kan jag nu konstatera att jag i stort sett inte visste någonting alls. Därför är det nu roligt att man vet mer. Man har utökat sin kunskap. Detta innebär att där givetvis kommer att vara hur mycket som helst inom den buddhistiska traditionen som jag ännu inte vet någonting om. Så det är bara att fortsätta att studera vidare.
 

Utbilning i Tibetansk Buddhism klar

Publicerad 2015-09-16 23:58:00 i Allmänt

 
Har idag slutfört en 6 veckor lång utbildning i Tibetansk Buddhism. Känns bra. Denna har handlat om den tibetanska buddhismens första influenser från Theravada buddhismen i Indien. Det är University of Viginia som har drivit denna kurs. Det har varit mycket inspirerande. Får nu vänta tills nästa del. Ser redan fram emot detta. Så många duktiga lärare med så mycket kunskap. Vi lever i en extra ordinär tid.

Shamata föreläsningar med Glen Svensson

Publicerad 2015-09-16 23:32:00 i Allmänt

 
Har nu fått information från min Sambo. Hon är just nu på meditationsretreat i två månader i Australien, för Alan Wallace. Alans assistent är tydligen även denne en duktig meditationslärare. Han heter Glen Svensson. Det låter ju svenskt. Tydligen så är hans föräldrar svenskar. Själv är han född i Australien. Numera är han buddhistisk munk och bor i Dharamsala, Indien. Han är inbjuden till bl.a. Danmark för undervisning under hösten. Vi passar därför på att även ha honom här på Malmö Wing Tsun Skola. Han kommer här att hålla två föreläsningar. Detta blir måndag kväll den 30 november samt onsdag 2 december klockan 19.00-20.00. Detta blir spännande.

Gracie Jiu Jitsu Malmö Gathering 5 - Elevator Sweep

Publicerad 2015-09-05 15:38:00 i Allmänt

Gabriel och Marcus på Gracie Jiu Jitsu Malmö gathering 5
 
Ännu en stor succe´. Femte samlingen är nu genomförd. Nya tillkommer varje gång vilket inte varit med tidigare. Gabriel vilket är Kung Fu tränare i Vellinge var på plats och förkovrade sig. Planen var att få rätt på teknik nummer 11 vilket är "Elevator Sweep". Denna fick alla rätt på. Så vår målsättning lyckades. Inte så att vi nu är mästare men vi har kommit en bit på vägen. Efter detta kunde vi sedan repetera och träna på att röra oss mellan de tekniker vi lärt oss. Många hade inte varit med på samling nummer fyra så det blev också en hel del träning på "Triangle Choke". Gracie Jiu Jitsu Malmö Gathering 6 blir på lördag den tolfte september klockan 10.00-12.00. Vi kommer här att gå igenom delar av teknik nummer 12 vilket är "Elbow Escape". Detta är hur man räddar sig från Mount och försätter motståndaren i Guard. Även detta en super teknik. Kom och var med.
www.wing-tsun.se
 

Shamatha Projektet - mindfullness

Publicerad 2015-09-03 22:02:00 i Allmänt

 
Idag var det introduktion för nya i Tai Chi och Qigong på Malmö Wing Tsun Skola. Gamla och nya elever dök upp och är nu sugna på att förkovra sig vidare inom dessa två dicipliner. Där kommer nya även då vi inte gör någon reklam alls för detta. Detta är jag tacksam över. Vet inte hur jag ska nå ut till allmänheten då vi har ett så stort utbud av olika dicipliner att dessa två drunknar och försvinner. Det som jag kommer att fokusera på mycket under denna kommande termin är den meditativa aspekten. Det är här Shamatha metoden kommer in. Detta är en av de två huvudformer av meditation som Buddha själv undervisade i. Shamata är fokus träning. Metoden att stabilicera sin koncentration till ett objekt. Just denna form av meditation ligger mig varmt om hjärtat då både jag och min sambo är involverade i Shamatha projektet vilket drivs av vår lärare Alan Wallace (Santa Monica Institute). Hon mer än jag då hon just nu är i Australien på en två månader lång retreat med meditation dag och natt, med just Alan Wallace.
www.wing-tsun.se

Malmö Wing Tsun Skola - terminsstart

Publicerad 2015-09-02 22:02:00 i Allmänt

Terminen är igång och det skuder av liv på Malmö Wing Tsun Skola. Det blev mycket slagträning idag. Givetvis massor av kedjeslag men även "pak-dar" och "Upper Thrust". Det vi fokuserar på just nu är inte själva slagen i sig självt utan hur vi försvarar oss mot dem. Det nya för den här terminen är att vi nu åter startat med Masterclass. Så klockan 17.00-18.00 på onsdagar kan de höggraderade stå och öva på sina programm. De var lyckliga. Jag är också lycklig. Det är häftigt att ha så många duktiga utövare runt omkring sig att öva med.
 

Gracie jiu Jitsu Malmö Projektet - Back to Basic

Publicerad 2015-09-02 21:50:23 i Allmänt

Det är onsdag. Dessa förmiddagar är nästan som en liten instruktörsträff då vi samlas. Det är jag och Marcus, samt Jan från Nordbro och Patrik från Klippan. Tre ställen där det undervisas Wing Tsun och nu även lite Gracie Jiu Jitsu. Först drog vi igenom Wing Tsuns 10 första Kiu Sao. Efter det blev det en timmes Gracie Jiu Jitsu. Har nu skrivit ut de 11 första teknikerna. Det blir här lättare för alla som är med i projektet att hålla reda på var de är och var i strukturen vi är. Därför ägnade vi oss åt lektion 1 "Catch and Roll" och lektion 3 "Mount Positional Control" idag.
Efter lunch kom min privatelev Joakim. Jag slängde snabbt in han i projektet. Ännu mer tränande på 1-3. Med det havet av elever jag har så kommer det att bli väldigt mycket grundträning i Gracie Jiu Jitsu framöver. Jag hoppas kroppen orkar.
Eftersom det teoretiskt var första kvällspasset för den här terminen så blev det mycket förberedande golvkampsövningar. De fem grundläggande yin yoga övningarna samt de fem grundläggande animal flow övningarna. Därefter andra tekniken "Americana Armlock".

Gracie Jiu Jitsu Malmö Projektet - Positional Control

Publicerad 2015-09-01 14:37:00 i Allmänt

Bild från helgens Gracie Jiu Jitsu Malmö Gathering 4. Tove och Emelie tränar på Triangle Choke.
 
Denna förmiddag gick jag och Marcus i gång med Gracie Jiu Jitsu teknik 13 vilket är "Positional Control". Detta är första tekniken där man håller sin side mount. Vi höll på med tre olika företeelser i denna position. Även denna teknik är ytterst funktionell. Jag hade först bestämt mig för att stanna vid teknik 12 för att sedan repetera. Detta kommer jag att få göra ändå via våra kvällsklasser så det är lika bra att fortsätta. Varför stoppa sig själv när man är igång? Gracie Jiu Jitsu Malmö Projektet har även denna dag rört på sig i rask takt framåt.

Om

Min profilbild

Sifu Henrik

Sifu i Wing Tsun Sweden och grundare av Kung Fu Sweden. Tränar och undervisar i Wing Tsun, Tai Chi Chuan, Wuji Qigong, Xinyi Liuhe Quan, Yin Yoga, Chow Gar Southern Praying Mantis, Shaolin Weng Chun och Yong Chun Baihequan.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela