Sifu Henrik

Allt om kinesisk kampsport och mycket om asiatisk kultur.

Malmö Wing Tsun Skola - terminsstart

Publicerad 2015-08-31 21:35:19 i Allmänt

Då är vi igång med nya terminen på Malmö Wing Tsun Skola. Träningslokalen var åter fullproppad med folk. Stämningen var på topp. Många nya och gamla ansikten. Jag låg lite lågt med att hålla mina introduktioner eftersom det rent teoretiskt inte är ny termin förrän i morgon. Detta får vänta tills på onsdag. Roligt är det att det är så många som gillar det vi gör och vill vara med. På Wing Tsun pass nummer ett så fortsatte vi med att flytta oss ur spår för raka attacker samt filade på låg hook. På Wing Tsun pass nummer två tränade vi på Gracie Jiu Jitsu teknik nummer 1 "Catch and Roll", nummer tre "Holding the Mount", samt fas 1 på teknik nummer 8 "Punch and Perry". 

Gracie jiu Jitsu Malmö Projektet - Elbow Escape Hook Release

Publicerad 2015-08-31 16:16:00 i Allmänt

Bild på Dan och Magnus tränandes Triangle Choke under Gracie Jiu Jitsu Malmö Gathering 4
 
10.00 var jag och Marcus på plats på Malmö Wing Tsun Skola. Det är vårt jobb att vara kung fu mästare så vi tränar. Om man vill inspirera andra med träning måste man först inspirera sig själv. Ingen lyssnar på vad man säger. De gör som du gör. Så först måste man leva upp till sina egna ideal innan man kan undervisa andra. Varför ska någon lyssna på någon som inte själv kan leva upp till det som de undervisas. Klockan 12.30 var vi färdiga med dagens första träningspass. Vi är nu bättre på Gracie Jiu Jitsu teknik nummer 12 "Elbow Escape". Denna hade vi tränat på förra veckan så vi kunde fortsätta med de variationer som finns inom denna teknik. Mest fokus lade vi på "Elbow Escape Hook Release", samt "Elbow Escape Fish Hook". Vi har kommit lite längre även denna förmiddag. I kväll klockan 19.00 kör vi igen.
www.wing-tsun.se

Gracie Jiu Jitsu Malmö Gathering 4 - Triangle Choke

Publicerad 2015-08-30 16:11:00 i Allmänt

 
Vi är redan inne på Gracie Jiu Jitsu Malmö Gathering 4. Vi behandlade teknik nummer 10 vilket är Triangle Choke. Det har bara gått en månad och att vi nu redan är på teknik 10 innebär att vi har kommit långt på väldigt kort tid. Idag gjorde vi inga varianter utan vi höll oss till Basic Triangle Choke. Detta för att sinnet ska kunna smälta all information. Tiden brukar gå fort när vi är igång men idag förvann den bara. Plötsligt hade vi varit igång i två och en halv timme. Vi förenade sedan våra krafter och storstädade hela lokalen. Nu är den fin tills i morgon när nya terminen sätter igång.
www.wing-tsun.se

Kung Fu Malmö- uppföljningsgradering

Publicerad 2015-08-29 14:04:00 i Allmänt

Sommarterminen är härmed avslutad. Dagens evenemang på Malmö Wing Tsun Skola handlade om ungdomarnas uppföljningsgradering. Så de som inte kunde vara med under vårterminens gradering hade nu chansen att få avklarat sin grad. Mycket spänning i luften när det är sådana här tillställningar, men också lite festligt. Alla klarade sina graderingar och kunde knyta på sig sitt nya bälte. Nästa vecka startar höstterminen.
 

Wing Tsun Sweden - Chi Sao Sektion 4

Publicerad 2015-08-28 18:28:00 i Allmänt

Lite krafter hade jag kvar denna dag. Hade en privatlektion med Alex i Wing Tsun stilens femte chi sao section. Varför har jag då skrivit fjärde sektionen i rubriken. Kan bara här konstatera att man ibland är lätt förvirrad. Började träna chi sao och Alex sa ingenting utan bara hängde med. Efter halva lektionen blev det helt enkelt konstaterat att det var en sektion han inte kände till. Vi återgick till den sektion han skulle öva på.
 

Gracie Jiu Jitsu Malmö Projektet - Elbow Escape

Publicerad 2015-08-28 14:00:00 i Allmänt

Renner Gracie och Ryron Gracie visar Elbow Escape. Dessa två herrar är mina tränare just nu.
 
Kanske har det blivit lite för mycket träning den här veckan. Ibland vill man för mycket. Känner mig enormt seg.  Denna förmiddag lyckades jag och Marcus ändå få in träning på teknik nummer 12 vilket är "Elbow Escape". Här finns en hel del varianter beroende på vad motståndaren hittar på. Vi höll oss till basversionen. Om man gör lite varje dag så kommer man till sist fram. Detta motto får gälla för denna dag med betoning på lite. Vi har nu även varit på denna teknik och vi vet mer nu än innan. Projektet har gått framåt även denna dag.
www.wing-tsun.se

Tai Chi Malmö - Magnus har kommit hem från Kina

Publicerad 2015-08-27 21:10:00 i Allmänt


Magnus och jag precis innan han åkte för ett år sedan. Tiden går så fort.
 

Det blev en lugn kväll på Malmö Wing Tsun Skola. På torsdagarna har vi Tai Chi och Qigong träning tillika Yin Yoga. Det är nu lugnet före stormen innan nya terminen sätter igång på måndag. Magnus, en av mina mästarelever i Wing Tsun, har kommit tillbaks från en års lång vistelse i Henan, Kina. Där hade han på mornarna tränat Tai Chi. Så han berättade lite om hur det varit där och visade upp det han lärt sig. Där är klar skillnad i hur Tai Chi tränas i Kina och hur vi gör här i Malmö. Vi kom här in på kinesisk filosofi och vipps så hade det gått två timmar. Livet är bra roligt.
www.wing-tsun.se

Gracie Jiu Jitsu Malmö Projekt - Elevator Hook Sweap

Publicerad 2015-08-27 13:53:00 i Allmänt

Denna förmiddag höll jag och Marcus på med Gracie Jiu Jitsu teknik 11 vilket är "Elevator Hook Sweap". Tror detta var en av de svårare än så länge att få till. Det kommer att behövas en hel del repetetioner för att bemästra denna teknik bra. Vi fick ändå till några timmar så vi är på väg. Projektet har rört på sig framåt även idag. Det blev även några repetetioner på teknik 10 "Triangle Choke". På söndag är det dags för Gracie Jiu Jitsu Gathering 4 och då är det Triangle Choke som är huvudtemat. Otroligt! Vi är redan inne på Gathering 4. Tiden går fort. Så det gäller att trycka in så mycket som möjligt varje vecka.
www.wing-tsun.se

Gracie Jiu Jitsu Malmö Projekt - Americana Armlock

Publicerad 2015-08-26 22:43:00 i Allmänt

 
Teknik nummer 2 inom Gracie Jiu Jitsu är "Americana Armlock". Detta blir härmed det första armlåset man lär sig, tillika det första låset över huvud taget. Frågan som dök upp i mitt huvud var här varför tekniken heter Americano. Svaret fann jag något senare när jag såg en dokumentär om Gracie familjen. Carlos Gracies första son hette Rolls Gracie. Han blev sedemera adopterad av Helio Gracie. Rolls var en naturbegåvning och blev andra generationens största förebild inom Brazilian Jiu Jitsu i Brasilien. Han lärde känna en amerikansk brottare som hette Bob vilket skulle införa brottning i Brasilien. Dessa två blev bra vänner och just detta armlås lärde sig Rolls från denna Bob. Tekniken fick namnet Americana. Varför inte?
www.wing-tsun.se

Gracie Jiu Jitsu Malmö Projekt - Leg Hook Takedown

Publicerad 2015-08-26 22:30:00 i Allmänt

Under förmiddagens träningspass tillsammans med mina instruktörer och elever blev det mycket Wing Tsun. Det blev ändå lite tid över för Gracie Jiu Jitsu och här ägnade vi oss åt teknik nummer 6 vilket är "Leg Hock Takedown". Det sägs att detta är den vanligaste nedtagningen av alla då det gäller mma och gatukamp. Därför har man valt denna som den första av alla nedtagningar. Jag är av naturen nyfiken så jag ville kolla om detta kunde stämma. Jag har därför i snabb takt gått igenom de första 30 UFC galorna. Det är korrekt. Detta är den vanligaste nedtagningen. Tillsammans med teknik nummer 4 "Taking The Back" och 5an "Neck Choke" blev "Leg Hook Takedown" även kvällspassets tema. Här fick vi in ytterligare en timmes träning. Projektet går framåt.
www.wing-tsun.se

Gracie Jiu Jitsu Malmö Projekt - att vänja sig

Publicerad 2015-08-25 20:58:00 i Allmänt

 
För gemene man är det inte naturligt att rulla runt på marken. Av många är detta en barriär som gör att vuxna människor inte vågar träna golvkamp. Detta är helt förståligt. I vanliga fall sitter man på en stol eller så ligger man i sängen, med diverse varianter som soffan eller bilen. Många av de som prövat Brazilian Jiu Jitsu har omgående skadat sig och inte velat fortsätta. Det är här som tillvänjning är så himla viktig. Det gäller att bli bekant med alla de delar som det innebär att hålla på med golvkamp, eftersom det inte är inom vårt normala beteende mönster. Här har jag fem yin yoga övningar som vi sitter i så mycket det går. Detta formar kroppen så att den fungerar på golvet. Dessa räddar fört och främst knäna. Det är himla onödigt att skada sig eftersom vi går och tränar för att bli friskare och starkare. Ser vi djupare in i grundaren Helio Gracies filosofi så ser vi att det är just tillvänjning som är hela systemet. Gracie Jiu Jitsu utövaren är van att agera på golvet och antagonisten är det inte. Så ett bra första steg i att behärks Gracie Jiu Jitsu som gröngöling är helt enkelt att bara sitta i dessa ställningarna på golvet. Så nästa träningspass kommer vi att sitta i några av dessa ställningar igen innan vi startar. Inga skador tack. Vi ses på träningen och inte på sjukhuset.
www.wing-tsun.se

Gracie Jiu Jitsu Malmö Projekt - att vara nybörjare

Publicerad 2015-08-25 15:29:00 i Allmänt

 
Det är en befrielse att vara nybörjare. Allting är nytt. Man kan fullt ut bara ägna sig åt att få rätt på armar och ben. Förr eller senare när man lärt sig mer så börjar man utvärdera kvalite´n på sina tekniker. Just nu är detta orelevant. Nu försöker jag bara få kroppen till att göra rörelserna i den ordning som de ska. Fördelen med att vara nybörjare är att allting är nytt. Nyhetens behag är värt mycket. Det gör att nyfikenheten driver en framåt. Inte så när man sett och hört allting förrut. När det är nya tekniker håller man sig fokuserad. Det är lätt att slumra till i sinnet med saker som man gjort förut. Man tror man kan det och har utvärderat alla skrymslen och hörn. Så är oftast aldrig fallet inom kampsport. Så när man är nybörjare så är utvecklingskurvan som störst. Så redan nu bara 25 dagar in i detta projekt känns det att massor har hänt. Något som aldrig skulle ha skett om jag fortsatt med gamla rutiner. Känslan av ett äventyr har infunnit sig. Jag är nu endast på första trappsteget inom Gracie Jiu Jitsu vilket är de grundläggande 36 teknikerna. Det känns skönt att ha en ram. Det känns även skönt att veta att det efter detta sedan infinner sig en ny stor arsenal av fortsättningstekniker. Detta innebär att man inte lär bli färdig på ett tag. Utvecklingspotentialen är stor. Jag kan vara nybörjare lång tid framöver. Jag ser nu fram emot kvällens träning på Malmö Wing Tsun Skola då jag undervisar flickor. Här ska vi nu ge oss i kast med teknik nummer fyra "Taking The Back".
www.wing-tsun.se

Gracie Jiu Jitsu Malmö Projekt

Publicerad 2015-08-25 14:14:00 i Allmänt

 
Då har jag hittat tillbaks till min blogg igen. Det var ett tag sedan och massor har hänt sedan sist. Nästa vecka startar höstterminen på Malmö Wing Tsun Skola och här är mycket som måste planeras. Har denna morgon tränat några timmar Gracie Jiu Jitsu med min kollega. Vi har drillat teknik nummer tio vilket är "Triangle Choke". Här kommer vi nu in på mitt nya projekt. Sedan första augusti har jag varit igång med Gracie Jiu Jitsu. Vilket inom kampsportsvärlden innebär teknisk golvkamp. Jag är här intresserad av den tekniska självförsvarsbiten. Många som tränar Brazilian Jiu Jitsu ägnar största delen åt att träna inför tävling. Detta är också intressant men är just nu inte mitt fokus. Inom Gracie Jiu Jitsu har man något som kallas Gracie Combatives. Detta är en form av introduktion till Gracie Jiu Jitsu. Här har man valt ut de mest användbara teknikerna för självförsvar. Brazilian Jiu Jitsu i sig självt har utvecklats till ett stort spel vilket innehåller en myriad med tekniker och varianter. Det är lätt att förvinna in i detta och gå vilse. Det är därför skönt att ha de mest grundläggande teknikerna vilket är 36 till antalet. Det är dessa 36 som man då kallar Gracie Combatives. Det är enormt spännande att lära sig denna grundläggande arsenal av tekniker. Med mig i detta projekt har jag mina elever på Malmö Wing Tsun Skola. Förutom den vanliga träningen på måndagar och onsdagar har vi redan haft tre stycken helgsamlingar där vi extratränat. Nästa är nu på söndag klockan 10.00-12.00. Alla som vill vara med i detta projekt är välkomna att deltaga.
www.wing-tsun.se

Om

Min profilbild

Sifu Henrik

Sifu i Wing Tsun Sweden och grundare av Kung Fu Sweden. Tränar och undervisar i Wing Tsun, Tai Chi Chuan, Wuji Qigong, Xinyi Liuhe Quan, Yin Yoga, Chow Gar Southern Praying Mantis, Shaolin Weng Chun och Yong Chun Baihequan.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela