Sifu Henrik

Allt om kinesisk kampsport och mycket om asiatisk kultur.

Struktur och form

Publicerad 2012-10-11 13:21:00 i Allmänt

 
Vissa gillar att lägga puzzel andra gillar att spela TV spel. Jag själv gillar att lära mig nya Kung Fu former. Det är ungefär som att puzzla. I början känns det övermäktigt att lära sig och komma ihåg en ny form. Man startar med teknik ett och repeterar den tills den sitter. Sedan fortsätter man med nästa. Efter ett tag så har man tagit sig igenom hela formen. Puzzlet är färdigt. Efter detta börjar man sedan att analysera formen. Hur är den uppbyggd? Vad är det man ska lära sig av formen? Vad innehåller formen för tekniskt värdefull kunskap?
 
För att lära sig en Kung Fu form behövs fokus, tid och uthållighet. Fokus behövs för att kunna se och förstå den teknik som förevisas och som man sedan ska göra likadan. Det kommer att ta tid att lära sig en lång och svår form. Det kommer inte av sig självt. För att bli klar med formen behövs uthållighet. Man kommer att göra fel många gånger och man kommer att glömma. Det gäller här att bara fortsätta tills man är klar.
 
Genom att lära sig form håller man sig ung. Det här med att lära kroppen nya saker är i sig själv ett av målen. Så länge man håller på att lära sig är man igång och är entusiastisk. Man har ett mål som man vill uppnå. Under tiden som man står och repeterar de nya rörelserna så är man igång och tränar. Man håller sig i igång. Man utmanar kroppen både fysiskt och psykiskt. När man sedan lärt sig formen är den inte längre lika intressant. Nyhetens sötma har lagt sig. Här kommer man sedan till analys och förbättring. När man börjar förstå teknikernas innebörd fördjupar man tekniken och den förändras inom ramen av tekniken i sig självt.
 
När man blivit mästare är det lätt att bli lat. Man har lärt sig sin stils former. Man slutar lära sig nytt. Man står kvar i samma tekniker hela tiden och utmanar sig inte vidare. Här ser vi ett värde i att lära sig nya former. Inte alltid bara för att man behöver en ny form utan därför att man behöver utmana sitt sinne så att man inte stagnerar. Genom att fortsätt utmana sig själv så håller man sig i trim. Hjärnan stänger inte ner. I samma ögonblick som vi tror att vi är färdiga med vår stil så måste vi genast gå igång med nästa. Kung Fu ska lära oss att allting i universum är hela tiden i förändring. Stagnation leder bara till döden. 
 
 


 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Sifu Henrik

Sifu i Wing Tsun Sweden och grundare av Kung Fu Sweden. Tränar och undervisar i Wing Tsun, Tai Chi Chuan, Wuji Qigong, Xinyi Liuhe Quan, Yin Yoga, Chow Gar Southern Praying Mantis, Shaolin Weng Chun och Yong Chun Baihequan.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela