Sifu Henrik

Allt om kinesisk kampsport och mycket om asiatisk kultur.

Ip Man the Legend

Publicerad 2012-10-29 21:55:00 i Wing Tsun

 
Här har vi en riktig kultfilm. Kvalite´n är bra. Endast texten som släpar. Lite irriterande men ändå överkomligt. Många bra scener i fantastisk kung fu miljö. Önskar att vår kwoon såg ut som i denna film.
 
 

Praying Mantis Kung Fu

Publicerad 2012-10-29 14:31:00 i Chow Gar

 
 
Tyvärr är allting på kinesiska. Det skulle vara riktigt intressant att höra vad de berättar, men vad kan man göra. Det är i alla fall intressant att få en inblick i traditionen.
 

Struktur och form

Publicerad 2012-10-11 13:21:00 i Allmänt

 
Vissa gillar att lägga puzzel andra gillar att spela TV spel. Jag själv gillar att lära mig nya Kung Fu former. Det är ungefär som att puzzla. I början känns det övermäktigt att lära sig och komma ihåg en ny form. Man startar med teknik ett och repeterar den tills den sitter. Sedan fortsätter man med nästa. Efter ett tag så har man tagit sig igenom hela formen. Puzzlet är färdigt. Efter detta börjar man sedan att analysera formen. Hur är den uppbyggd? Vad är det man ska lära sig av formen? Vad innehåller formen för tekniskt värdefull kunskap?
 
För att lära sig en Kung Fu form behövs fokus, tid och uthållighet. Fokus behövs för att kunna se och förstå den teknik som förevisas och som man sedan ska göra likadan. Det kommer att ta tid att lära sig en lång och svår form. Det kommer inte av sig självt. För att bli klar med formen behövs uthållighet. Man kommer att göra fel många gånger och man kommer att glömma. Det gäller här att bara fortsätta tills man är klar.
 
Genom att lära sig form håller man sig ung. Det här med att lära kroppen nya saker är i sig själv ett av målen. Så länge man håller på att lära sig är man igång och är entusiastisk. Man har ett mål som man vill uppnå. Under tiden som man står och repeterar de nya rörelserna så är man igång och tränar. Man håller sig i igång. Man utmanar kroppen både fysiskt och psykiskt. När man sedan lärt sig formen är den inte längre lika intressant. Nyhetens sötma har lagt sig. Här kommer man sedan till analys och förbättring. När man börjar förstå teknikernas innebörd fördjupar man tekniken och den förändras inom ramen av tekniken i sig självt.
 
När man blivit mästare är det lätt att bli lat. Man har lärt sig sin stils former. Man slutar lära sig nytt. Man står kvar i samma tekniker hela tiden och utmanar sig inte vidare. Här ser vi ett värde i att lära sig nya former. Inte alltid bara för att man behöver en ny form utan därför att man behöver utmana sitt sinne så att man inte stagnerar. Genom att fortsätt utmana sig själv så håller man sig i trim. Hjärnan stänger inte ner. I samma ögonblick som vi tror att vi är färdiga med vår stil så måste vi genast gå igång med nästa. Kung Fu ska lära oss att allting i universum är hela tiden i förändring. Stagnation leder bara till döden. 
 
 


 
 

Fujian Yong Chun Bai He Quan

Publicerad 2012-10-06 17:02:00 i White Crane

Som namnet låter kommer denna kampsport från Fujian provinsen i Södra Kina. Denna provins ligger nere i högra hörnet utmed kusten. Hjärtat för denna kampsport är i Yong Chun. Detta är byn där denna kampsport har sitt ursprung. Utifrån Yong Chun har denna stil sedan spridit sig till andra provinser. En av de mer kända platser denna stil kom till är Okinawa. Här har vi någon form av grund för stora delar av Karaten. Vi har här kata Zanshin som tydligt exempel. Inom Kina har denna kampsport spridit sig till andra provinser. 
Fujian provinsen 
 
Baihequan betyder "vit trana knytnäve". Karaktären är den av en vit trana. Tranan inom kinesisk tradition står för goda värderingar. Traditionellt kunde man inte bli antagen som elev om man inte var hederlig och uppförde sig hövlig mot andra människor. Inom traditionen var man därför noga med vilka elever man antog. Som många andra kinesiska kampsporter hade man därför inte stora grupper av elever utan en liten kärna av duktiga utövare.
Fujian Yong Chun Bai He Quan Wushuguan - White Crane temple 
 
Idag finns fortfarande huvudskolan i Yong Chun. Här bedrivs träning i original versionen. Utanför tränas det sedan en mängd olika versioner av Baihequan. Dessa versioner har olika specifika karaktärsdarag som skiljer sig från originalet. Dessa versioner klassificeras ändå som Baihequan eftersom grunden inom dessa versioner är samma som originalet. Oftast är detta mer bara karaktärsdrag från olika mästare som en gång i tiden tränade originalversionen. Dessa mästare från tidigare generationer vördas lika högt som de mästare som bevarat originalet. Detta har bara gett Baihequan en större mångfald och ett större djup.
Gammalt foto med Bai He Quan mästare från Yong Chun 
 
Yong Chun Baihequan har även blandats med andra kampsporter. Vi har här kända stilar som "Trana och Tiger". Denna kampsport går även under namnet Hung Gar. Här har man kombinerat styrkan från tigern och det graciösa från tranan. Ett annat system är "De fem djuren" där ett av djuren är trana. Den mest kända kampsporten är nog ändå Wing Tsun vilket är en kombination av trana och räv. Vissa menar på att det är trana och orm och ytterligare andra menar på att det är trana och apa. Vi ser här att tranan har sin givna plats medan man dividerar om de andra. Tydligt blir det även här när vi ser till namnet. Wing Tsun / Wing Chun är det kantonesiska uttalet för Yong Chun. 
Fujian Yong Chun Bai He Quan templets huvudvägg 
 
Fujian Yong Chun Bai He Quan består av en mängd former. Man utgår alltid från den grundläggande formen San Zhin. Därefter finns det en mängd olika former som behandlar olika ämnen. Det finns även en hel del vapenformer. Många av dessa känner vi igen på Okinawa. Vi har de karakteristiska Sai svärden, de dubbla knivarna, triaden, stav, svärd och en mängd andra. Ser vi till mängden former så är Fujian Yong Chun Bai He Quan ett ganska stort system men med en stark karakteristisk bas som genomsyrar allt.
Yong Chun Bai He Quan träning för Master Li Gang i Hong Kong 
Sifu Henrik

Qigong och Kinesisk workshop 20-21 oktober

Publicerad 2012-10-04 20:44:00 i Qigong

Det har blivit dags för workshop i Qigong och Kinesisk Yoga. Vi kommer under denna helg att behandla energiarbete, olika andningsövningar, kroppsrörelser, positioner och meditation. Allt som allt en mycket trevlig helg.
 
Vad: Qigong och Kinesisk Yoga workshop 20-21 oktober

Var: Malmö Wing Tsun Skola, Celsiusgatan 29 

När: 20-21 oktober

Tid: Lördag 10.00-12.00, 14.00-16.00, söndag 10.00-13.00

Pris: 400 kronor

Instruktör: Sifu Henrik

He Chi Shuang Dao

Publicerad 2012-10-04 16:41:02 i White Crane

Har nu tränat mig fram till första sektionen i He Chi Shuang Dao (Vita Tranans Dubbla svärds form). Allt som allt femton tekniker. Ska nu vänta några dagar med att fortsätta och i stället arbeta in mig riktigt i dessa tekniker. Det är ingen brådska.
 

Bart Cham Dao former

Publicerad 2012-10-02 21:38:00 i White Crane


Efter att ha haft en intensiv Chow Gar Praying Mantis period har jag nu släppt detta lite lätt. Det som nu är prioriterat är min Bart Cham Dao träning. Inom Wing Tsun Kung Fu har man de två korta svärden kallade Bart Cham Dao. Det är då inte själva svärden som heter detta utan Wing Tsun formen med dessa svärd. Dessa svärd finns även i de andra sydkinesiska systemen fast med andra namn. Jag har gått igenom en rad olika Wing Chun, Ving Tsun former och även Chow Gars dubbla svärdsform. Det har nu blivit dags för Yong Chun White Cranes svärdsform med dessa korta svärd. Är redan tretton tekniker in i denna form. Mycket spännande tekniker! Den här formen är lång och komplicerad. Den kommer att ta lång tid att lära sig. Några nya tekniker varje dag och så en vacker dag är man klar.
 
.

Om

Min profilbild

Sifu Henrik

Sifu i Wing Tsun Sweden och grundare av Kung Fu Sweden. Tränar och undervisar i Wing Tsun, Tai Chi Chuan, Wuji Qigong, Xinyi Liuhe Quan, Yin Yoga, Chow Gar Southern Praying Mantis, Shaolin Weng Chun och Yong Chun Baihequan.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela