Sifu Henrik

Allt om kinesisk kampsport och mycket om asiatisk kultur.

Weng Chun - Saam Baai Fut

Publicerad 2012-11-30 11:36:00 i Weng Chun

 
Första formen i Weng Chun  är Saam Baai Fut! Så som jag fått det beskrivet för mig är detta ena halvan av grunden för Weng Chun. Den andra halvan är Fa Kuen vilket har större och mer kraftfulla rörelser. Om man ska ge sig på en likhet med Wing Tsun så är Saam Baai Fut det samma som Siu Nim Tao, Chun Kiu och Biu Tze. Kollar ni riktigt noga så ser ni att arsenalen av tekniker är samma. Sifu Andreas Hoffmann har sin prägel på detta system. Han har väldigt mycket kroppsdynamik inblandat i sin Weng Chun. När man gämför detta med med mer traditionella kinesiska versioner så ser man att de är mer raka och liknar Wing Tsun betydligt mer.
 
 
I den här andra videon av Saam Baai Fut så ser vi att dynamiken är där men den är betydligt mindre. I andra versioner från Kina ser vi att dynamiken ibland är ännu mindre. Sifu Andreas har förklarat detta med att det handlar om olika förståelsenivåer av formen. Nybörjare har mindre dynamik än mer avancerade utövare. Själv tror jag att detta är en modern attityd. Traditionellt så tror jag att Weng Chun såg ut mer som andra stilar i området och dessa var mindre dynamiska. Varför skulle annars avancerade kinesiska mästare göra formen utan stor dynamik? För utövandet av formen har detta ingen som helst betydelse. Det viktigaste är vad formen har för information till oss.
 
 
Namnet Saam Baai Fat betyder " be tre gånger till Buddha", och vi stöter på detta namn i tredje sektionen av Siu Nim Tao. Det är här vi har grundteknikerna för Chi Sao. Det är utifrån dessa tekniker vi sedan bygger upp all vår känselträning i Wing Tsun. Utan denna förståelse av känsel så kan vi inte applicera Wing Tsun rätt. Detta gör Saam Baai Fat formen ytterst intressant.

http://www.wing-tsun.se/wengchun_historia.html
 
 
 

Feeding Crane Kung Fu

Publicerad 2012-11-28 11:29:59 i White Crane

 
Jag tillhör första generationen youtube. Vad har detta med kung fu att göra? Jo, det innebär att man nu för tiden har tillgång till en gigantisk mängd information om kung fu. Tidigare generationer hade inte detta. Mina instruktörer visste bara det de hade upplevt. Tack vare internet och nu youtube blir hela världens utövande av kung fu tillgängligt för alla. Man kan se och jämföra. För att kunna veta något om Feeding Crane kung fu på Taiwan så var man tvungen att vara på Taiwan. Man kan hyffsat smidigt få tag i utövare av en specifik stil och plötsligt någon månad senare så står man på Taiwan och tränar. Detta var inte så självklart för tjugo år sedan. Dagens problem är kanske mer att man sitter för mycket på youtube och tränar för lite.
 
 

Dokumentär om Wing Chun

Publicerad 2012-11-27 16:12:56 i Wing Tsun

 
En ovanligt snygg filmning om Wing Chun. Om man inte känner till någonting om Wing Chun är innehållet lite intressant. För de som tränat några sekunder är det mest bekräftande av det som alla redan vet. Intentionen som man säger sig ha i filmen är att få ungdomar att bli intresserade i att träna Wing Chun. Vet inte om tjatande om detaljer i Siu Nim Tao är den rätta metoden. Skulle vi gjort så i Sverige hade vi haft noll ungdomar som tränar.
 
 

Feeding Crane Kung Fu

Publicerad 2012-11-27 14:00:00 i White Crane

 
Inom Fukien White Crane traditionen finns det en mängd olika stilar. Jag har forskat mycket i denna tradition och jag kan ärligen säga att jag har ingen som helst överblick. Efterhand som jag gräver djupare kommer där allt fler skolor och familjer. Utöver detta har vi sedan mängder av stilar och traditioner som har sitt ursprung i White Crane men som senare blandats upp med andra stilar. Här har vi en variant av "Feeding Crane". Jag har hela tiden trott att San Zhin var grunden för alla White Crane skolorna men tydligen är det inte så. Eller så är San Zhin roten. Den ser bara inte lika ut för alla familjerna.
 
 

Graderingar, graderingar, graderingar

Publicerad 2012-11-14 16:54:41 i Allmänt

Är nu inne i graderingstider. I helgen beger jag mig till Göteborg. Det var ett tag sedan jag var där sist. Nästa helg är det sedan dags för gradering här i Malmö. I december är det sedan dags för havet av ungdomar att gradera. Precis ringde de från Stockholm och undrade om jag kunde komma upp till dem och gradera. Glädjande är det att så mycket träning är igång inom Wing Tsun Sweden. 
 

Så mycket händer...

Publicerad 2012-11-07 11:47:00 i Allmänt

Har nu i några veckor undervisat vårdpersonal i självskydd. Det är en kategori i samhället som kan ställas inför väldigt speciella situationer. Detta är en form av träning och undervisning. I andra ändan undervisar man stagefightrörelser till en rockvideo. Speciellt på sitt vis. Helt annorlunda från vårdpersonal. Det är sedan dags för Wing Tsun chi sao med sin karaktär för att sedan avsluta med taoistisk meditation. Kung Fu kan bara beskrivas som mångfald. Aldrig är det samma. Förändring hela tiden. Allting är förändring.

Om

Min profilbild

Sifu Henrik

Sifu i Wing Tsun Sweden och grundare av Kung Fu Sweden. Tränar och undervisar i Wing Tsun, Tai Chi Chuan, Wuji Qigong, Xinyi Liuhe Quan, Yin Yoga, Chow Gar Southern Praying Mantis, Shaolin Weng Chun och Yong Chun Baihequan.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela