Sifu Henrik

Allt om kinesisk kampsport och mycket om asiatisk kultur.

Wing Tsun Sweden Summercamp 2012

Publicerad 2012-05-31 17:52:46 i Allmänt

Varje år arrangerar Wing Tsun Sweden extra sommarträning i july. Här börjar vi förmiddagen med Yin Yoga för att mjuka upp kroppen inför dagens Wing Tsun träning. Förutom att man kan stå och träna på sina respektive grader har vi även gemensamt tema. Under sommaren brukar detta oftast vara stavträning då vi har möjlighet att vara utomhus.
Träningen bedrivs från måndag till fredag med graderingsmöjlighet på fredagen. Första träningspasset är från 10.00-12.00. Eftermiddagspasset är från 13.00-15.00. Kvällspassen rullar på som vanligt. Se schemat på www.wing-tsun.se. Priset per vecka är 800 kronor. Betalning sker på plats.
Startdatum är måndag 16 juli. Det är nu inte så att man måste vara med båda veckorna även om detta är roligt. Det går även bra att komma en vecka eller arrangera det på annat sätt. Prata med Sifu Henrik om de olika varianterna. Allting är möjligt.

1 juni startar sommarterminen

Publicerad 2012-05-30 14:36:45 i Allmänt

Här på Malmö Wing Tsun Skola startar sommarterminen 1 juni. Nya elever kan skriva in sig och gamla kan köra på. Sommarterminen är juni, juli, augusti, och kostar 800 kr för vuxna och 600 kr för barn och ungdomar. Schemat hittar ni under fliken Malmö. Välkomna alla till en fullspäckad träningssommar.

Nu flyttar vi till den nya kwoonen

Publicerad 2012-05-29 16:37:40 i AllmäntPå måndag börjar vi flytta ner våra grejer i nya kwoonen. En era här på Malmö Wing Tsun Skola är över och en ny börjar. I och med detta startar också sommarterminen med nytt träningsschema och nya träningspass. Gå in på hemsidan och kolla. Glöm inte att betala in den nya terminsavgiften. Detta görs numera direkt på hemsidan. Bli nu inte helt uppjagade över flytten. Vi ska inte så långt. Gamla adressen är Celsiusgatan 29, och den nya adressen är Celsiusgatan 29. Vi flyttar bara ner två våningar.

Nytt som tillkommer för sommaren är Kettlebells och Barstarzz. Jag kommer att beskriva dessa nya pass snart. Just nu har vi två tusen kilo Kettlebells på plats så ni kommer säkerligen att bli starka.

Om Wing Tsun Kung Fu (6)

Publicerad 2012-05-29 13:13:08 i Wing TsunDet finns tusentals olika stilar inom kinesisk Kung Fu. Bara inom kategorin sydkinesiska stilar finns det ett hav av traditioner. Det är roligt att träna de flesta men mest relevant för Wing Tsun utövare är de stilar som sitter ihop med Wing Tsun. Plommonblomman är den kända symbolen för många sydkinesiska system. Karakteristiskt för denna plommonblomma är att det är fem stycken blad. Ofta symboliserar dessa fem blad de fem munkarna som överlevde branden i Shaolin. Här har vi nu kommit till den mest kända myten inom sydkinesisk kampkonst.
Under Ching dynastin var det fattiga tider. Kejsaren var svag och stor korruption rådde i hela Kina. Kejsarens ordningsmän styrde med hård hand och många missbrukade detta. Många kineser menade även på att Ching dynastin var utländska djävlar då denna dynastin var från Manchuriet. Alla kineser som inte var Manchurier var tvugna att bära den karateristiska flätan vilket symboliserade att de var undersåtar. Under denna tid från 1644 och fram fanns det inte bara ett Shaolintempel utan flera. Ett av dessa är det man kallar det södra Shaolintemplet. Det tvistas om vart detta tempel låg och många menar även på att det aldrig funnits något sydligt tempel.

Under dessa tider var där många från den gamla dynastin Ming som gömde sig för den nya regeringens soldater. Det sägs att Ming dynastin var mycket vänligt inställd till Shaolin och anlitade munkarna ofta. Den nye Ching kejsaren var därför misstänksam mot Shaolin. Enligt legenden så gömde sig många av Ming dynastins ämbetsmän och soldater som munkar i templena. Detta ledde i slutändan till  att Ching kejsaren tog beslutet om att storma Shaolin och döda alla munkarna. Ching dynastin ansåg att de stridskunniga munkarna var ett hot mot den nya dynastin vilket kunde beivra folket till uppror. Den kejserliga arme´n kunde endast besegra Shaolin genom att muta en munk som satte fyr på templet från insidan och öppnade portarna när munkarna låg och sov. Här lyckades fem stycken munkar fly. Beroende på stil så varierar det vilka dessa fem munkar var. I Wing Tsun stilens fall så var en av dessa munkar inte en munk utan en nunna vid namnet Ng Mui. Denna nunna blev sedan den person som skapade stilen Wing Tsun. Det är inte bara Wing Tsun som har denna variant utan ett även ett antal andra.

Myten säger också att alla munkarna ville stanna kvar och slåss mot tyrannerna men att fem stycken skickades iväg för att rädda Shaolins hemliga skatter. De fem satt inne med en femtedel av denna skatt. Därför är det då också så att varje blad i plommonblomman representerar en av dessa skatter. Vilka de här skatterna är varierar beroende på vilka det är som berättar. För buddhister är det den buddhistiska dharman och för Kung Fu utövare är det de fem olika kamparterna.

Man blir det man gör...

Publicerad 2012-05-27 20:49:39 i Allmänt
Man blir det man gör är ett gammalt talesätt. Som Kung Fu utövare gäller det dock här att göra några smärre tillägg. Man blir det man gör "varje dag". Att skapa rätt rutiner i vardagen är därför den underliggande mattan för att lyckas med sin Kung Fu. För min egen del kom jag för fyra år sedan fram till att jag blivit stel och ovig. Hur kan man då bli stel om man tränar Kung Fu varje dag? Man tränar men man lägger sedan inte lika mycket tid åt att stretcha. Jag hade börjat göra det som så många andra faller in i. Jag levde inte ett riktigt Kung Fu liv. Jag hade koncentrerat mig för mycket på Yang delen och försakat Ying delen.

För att göra bot på detta började jag genast med Yoga. Det var lätt för Yoga skolan var vägg i vägg med kwoonen. Jag gick varje träningspass och gjorde mina övningar som jag fick varje dag. Jag läste alla gamla traditionella texter om Yoga och mycket riktigt kom det upp överallt. Man måste göra Yoga varje dag om man vill få ut det resultat som traditionen bekräftar. Det tog ett år sedan insåg jag att jag var den enda som gjorde mina yoga övningar varje dag. Inte ens instruktören på skolan gjorde detta. Det var mycket prat om energier, chakran och änglar men väldigt lite om själva träningen så jag började undersöka andra skolor och traditioner. Jag gick igenom alla Yoga skolor i Malmö. Jag begav mig till Indien. Efter detta rensade jag sedan Amazon på relevanta böcker om Yoga traditionen.

Så här fyra år senare kan jag bara konstatera att det mest relevanta med Yoga träning är att göra det varje dag. Det som i slutändan har gett resultat är att sätta sig ner och göra sina timmar av träning. Yoga är på inget sätt annorlunda från Kung Fu. Varje morgon skippar jag nu köksstolen och sätter mig på mattan i stället. Varje kväll i stället för att slänga mig i soffan sätter jag mig på mattan. Nu lever jag Kung Fu liv igen. Jag lever som jag lär. Kroppen är nu helt annorlunda än för fyra år sedan. Man blir det man gör varje dag.

Wing Tsun Head and Tail Staff

Publicerad 2012-05-25 13:36:33 i AllmäntDet är lunch här på Malmö Wing Tsun Skola. Har nu suttit och förhandlat med försäkringsbolaget. Förmiddagen ägnades som vanligt åt privatlektioner. Eftersom vi bara har några få nya stavar är det många nu under förmiddagen som traktat efter dessa. Många är det som nu i sommar vill stå utomhus och träna på de olika Mandalasen.

Varför kallar jag då stavformen för Mandala. Ett mandala är ju ett mönster som man använder inom bl.a. Yoga och Bhuddism. Jag kallar detta för Mandala eftersom det är det dessa former är. Man får en form vilket man sedan kan röra sig fritt inom. Dessa former är till för att förstå hur vi rör oss i det tredimensionella rummet. En form blir här ett sätt att förstå och röra sig. När man behärska denna skepnad eller form går man vidare till nästa. Proceduren blir här likadan. När vi nu behärskar form två lika bra som form ett sätter man ihop dessa till en ny form. Så här byggs det på. Kan ni då gissa hur många sådana här former det finns inom formen? Svaret är givetvis alltid 108.

Ett mandala är till för att hjälpa oss att förstå inte bara enkla självklara fenomen utan svåra och för många obegripliga stora kordinatoriska mönster. För en som inte tränar är redan första formen svår att hålla reda på. Kroppen klarar inte av att förstå eller se denna form. För varje ny form som läggs till blir skepnaden av mönstret allt mer komplext. Den otränade kommer inte att förstå och sinnet kollapsar och ger upp. Däremot för den som tränar blir varje ny form en ny spännande utmaning för att gå djupare och djupare in i sin förståelse att röra sig i det tredimensionella rummet. I stället för att sinnet kollapsar växer vår kunskap om oss själva och det runt omkring oss.

Våren kommer alltid tillbaks

Publicerad 2012-05-24 16:57:15 i Allmänt

Sitter här i värmen uppe på Malmö Wing Tsun Skola. Var här lite tidigare än vanligt då jag skulle ta emot en leverans av stavar. När vi nu har stavträning som tema denna sommar är det som sagt bra att ha tillgång till stavar. Jag har lyckats få tag i tjugo stycken riktigt bra hickorystavar. De är tillräckligt tunga för att det ska ge en utmaning även för staminan. De är också de bästa stavarna när man ska köra två och två övningar. Det går att köpa pinnar på tex Bauhaus eller liknande men de kommer inte att hålla. Dels är de för lätta att träna med samt när de går sönder blir skaderisken stor. Den här sortens pinnar går mitt av och flyger iväg. Hickory är en buske. Detta innebär att om de av någon anledning skulle gå sönder så fibrar de sig först innan de bryts.

Om Wing Tsun Kung Fu (5)

Publicerad 2012-05-23 13:08:11 i Wing Tsun


Bruce Lee utför Siu Nim Tao


Formerna inom kinesisk kampsport har den mest framträdande rollen. Inte helt fel kallar man detta också för skuggboxning. När det är uppvisningar eller andra former av exponering av Kung Fu så är det formerna som visas upp. Kineserna älskar sina former och jag vågar nästan påstå att kinesisk Kung Fu är formträning. Jag vet att många Kung Fu utövare här genast börjar protestera. Därför måste vi gå in och se vad form inom kinesisk Kung Fu är för någonting.

Form inom Kung Fu är minneslexikon. Här samlar man en viss kunskap inom en form. I Wing Tsun är Siu Nim Tao första formen man får lära sig. Karakteristiskt för denna form är att man intar en ställning och sedan rör man armarna i olika positioner. Tanken med detta är att man ska fokusera på olika armpositioner vilket i sin tur ska skydda en mot olika former av attacker. Dessa armtekniker är nu inte bara en samling av rörelser utan sitter ihopa med de övriga armteknikerna. Vi får på detta sätt ett inneboende spel med en mängd tekniker vilket alla sitter ihop. Inom denna ram, vilket begränsas av de tekniker som finns inom formen, kan vi nu börja spela. Armrörelserna begränsas och möjligheterna begränsas av formens struktur. Eftersom vi står upp innebär detta tex att teknikerna inom denna form inte behandlar ämnet golvkamp. Begränsningen gör att vi här kan börja träna upp vår skicklighet med ett begränsat antal tekniker med ett speciellt ändamål i syfte.

Namnet på formen brukar indikera vad formens syfte är. Ibland har formerna enkla och direkta namn i andra fall så har de mer dolda och symboliska namn.Vissa fenomen som uppstår när man tränar är inte helt lätta att förklara men med symbolik kan alla som är inom systemet förstå andemeningen. Siu Nim Tao betyder liten ide´. För Wing Tsun utövaren betyder detta att man manifisterar fenomenet mindre är bättre än mer. Det innebär att man med så få tekniker som möjligt kan skydda sig mot så många olika sorters anfall som möjligt. Inneboende är också att med minsta möjliga kraft åstadkomma så mycket skada som möjligt på motståndaren. Det tredje är att åstadkomma detta på så kort tid som möjligt. När dessa kriterier är satta kan man sedan bestämma vilka tekniker som bäst kan hantera dessa regler. Tekniker som inte klarar av att leva upp till dessa utesluts. Under århundraden har arsenalen inom formen utvecklats och förfinats för att bli allt mer optimal. Generationer av utövare har lagt till sin träning och sina erfarenheter. Formen har blivit en samling av värdefull information till nästa generation för att denne inte ska behöva ägna hela livet till att komma fram till en bråkdel av denna kunskap. Här har vi en anledning till varför de kinesiska Kung Fu utövarna skattar sina former så högt.

Detta är nu bara en beskrivning av form vilket är karakteristikt för många Kung Fu stilar men inte den enda. Gemensamt för alla former är att de innehåller någon form av information. Jag ska här nu beskriva ett intressant fenomen inom Kung Fu för att beskriva hur avancerat kinesisk Kung Fu kan vara. För en utomstående eller för någon som inte vet är Kung Fu slutet. Det innebär att den här personen inte vet. Det är nu inte så att han inte får lov att träna. Man kan träna Kung Fu men ändå inte veta. Man kan få lov att träna formerna men man kommer ändå inte att förstå andemeningen med dem. Om man inte har ide´n med formen utan bara har rörelserna är chansen att man misstolkar syftet med rörelserna ganska stort. Eftersom man skattar formerna så högt och de ofta var kopplade till familjen så ville man inte att andra skulle stjäla ens kunskap. Nycklarna till fullständig förståelse av kunskapen var att kombinera formernas rörelse med syftet, och i vilket samband. Man kan nu tänka sig att det var så här i gammal tid men så är inte fallet. Än idag så fungerar Kung Fu likadant och de som säger annorlunda tillhör tyvärr fortfarande den kategori som inte vet.

För att illustrera detta fenomen ska jag nu bryta mot den sydkinesiska traditionen och avslöja en liten del av dess hemlighet. Låt oss ta en stavform som exempel. För en utomstående är det tydligt att det är vapenträning det hadlar om. Man lär sig av denna form att hantera en stav mot olika motståndare som anfaller en med andra vapen. Teknikerna ser även ut som om de används mot andra vapen. Teknikerna i formen är även logiska vid vapenkonst och har ett internt spel där de olika teknikerna flyter ihop och löser många olika tekniska situationer. Formen har detta syfte men det är ändå inte hela sanningen. Det som man ser och det som man vid första anblick uppfattar som syftet är det man inom sydkinesisk Kung Fu kallar "uppenbart" eller "det man kan se". Det är nu inte detta som är det intrigerande med Kung Fu utan andra halvan, som man kallar "gömt" eller "det man inte kan se". Stavformens syfte är här inte att hantera vapen utan att förstå brottning. Teknikernas syfte blir nu något helt annat även då det är precis samma form. Teknikerna i formen är nu till för att förstå rörelsedynamik, greppskifte, och en mängd andra aspekter. När man då frågar en elev som inte är bekant med "gömd" om det finns grepp och kast inom systemet kan denna göra misstaget att svara nej eftersom den inte sett det eller förstår att stavformen han lärt sig förklarar allt om brottning.

Wing Tsun stavträning i sommar

Publicerad 2012-05-22 12:47:41 i AllmäntDet är lunch och stavträningen har varit igång hela förmiddagen. Stav är temat för sommaren här på Malmö Wing Tsun Skola. Dilemmat med stavträning är att det tar mycket plats, det väsnas och man behöver stavar.  Med åren har man lärt sig att det inte finns så mycket bra träd kvar. Mänskligheten har gjort sitt och kvalite´n på virke är inte längre som i gamla dagar. Köper man rundstav på någon varuhus så håller dessa att snurra med men ryker direkt när man börjar göra parnerövningar. Jag har därför inför sommaren beställt nya stavar i hickory. Detta är de bästa stavarna i världen. Vi kommer även att ha dessa till försäljning. Priset på dessa vet jag inte ännu men de kommer inte att bli billiga.

Kinesiska mästerskapen i Wushu

Publicerad 2012-05-21 15:09:47 i WushuDet har varit världsmästerskap i Wushu igen. Många duktiga atleter som slåss om medaljerna. Här har vi Nanguan. Detta är Wushuns motsvarighet till sydkinesisk Kung Fu. Kan vara lite spännande att studera nu när vi håller på med sydkinesisk stavträning här på Malmö Wing Tsun Skola. Kolla noga och se om ni kan hitta några av teknikerna vi tränar.

Graderingar, graderingar, graderingar

Publicerad 2012-05-21 10:19:16 i Allmänt


Söndagens nya blåbältare

Det var ett hav av människor som mötte mig när jag i helgen kom till kwoonen. Under lördagen och söndagen har det varit ungdomsgraderingar. Vår gamla kwoon är alldelse för liten för sådana här stora evenemang. Förr var det inga problem att vistas här men även då vi delar upp vårens graderingar på tre tillfällen så är det trångt. Denna helgen var för ungdomar nästa helg är det för vuxna.

Föräldrar fick trycka ihop sig så gott de kunde längst med sidorna och våra kung fu elever fick turas om att komma upp på mattan och visa upp sina färdigheter. Instruktörerna granskade alla och eleverna kämpade. De gamla bältena kunde slängas av för att ersättas med de nya uppgraderade färgerna. De ungdomar som tränat längst här på Malmö Wing Tsun Skola har nu uppnått blått bälte.

Kung Fu gradering våren 2012

Publicerad 2012-05-20 19:57:22 i AllmäntVårens graderingar fortsatte även idag söndag. Denna dag var tillägnad elever mellan 11 och 15 år. Lokalen var åter proppfull av elever med familjer. Sammanlagt har över 100 elever graderat denna helg. Visserligen är det alla elever som är i fokus en sådan här helg men utan instruktörer inga graderingar. Här vill jag passa på att gratulera instruktörsteamet för ett enastående jobb denna termin. Enormt mycket arbete har lagts ner. Även helgen som sådan har varit fantastisk.

Kung Fu gradering Malmö 2012

Publicerad 2012-05-19 16:59:37 i AllmäntFörsta dagen av vårens graderingar på Malmö Wing Tsun Skola har varit. Detta är barn mellan 7 och 10 år. 50 nya elever har erövrat sina nya bälten. Som vanligt var det varm och trångt eftersom vi fortfarande är kvar i gamla kwoonen. Det gick ändå och alla klarade av syrebristen. Alla var duktiga. Grattis! För er som av någon anledning missat graderingen så har vi uppföljning så att även ni kan gradera.

Hung Gar Kuen

Publicerad 2012-05-17 18:55:19 i Hung GarDet har varit uppvisning i Birmingham. Många av de sydkinesiska stilarna var representerade. Hung Gar är en av de mer kända stilarna från södra Kina. Här en spännande form. Jag har sett många Hung Gar former i mitt liv i synnerhet i Hong Kong. Det spännande med denna uppvisning är att Sifu Jim inte har Sei Ping Ma ställning vilket är det vanliga inom Hung Gar. Han har här Hakka ställningen Yee Jee Kim Yang Ma. Jag undrar varför?

Pak Mei Kuen - White eyebrow Kung Fu

Publicerad 2012-05-17 18:32:45 i Pak Mei KuenDet har varit uppvisning i Birmingham. Chow Gar, Lung Jing, Wing Tsun var närvarande av de sydkinesiska stilarna. Här kommer nu fjärde bladet i plommonblomman Bak Mei Kuen. Endast Fujian White Crane saknas samt Weng Chun så är blomman komplett. Formen här är med Tonfa för ovanlighetens skull. Vi kan här konstatera att Tonfa inte är en vapenkonst som japanerna uppfunnit utan har varit representerat i Kina sedan urminnes tider.

Lung Ying - Southern Dragon Style

Publicerad 2012-05-17 18:13:40 i Lung YingDet har varit uppvisning i Birmingham. Flera av de sydkinesiska stilarna var representerade vilket gör evenemanget speciellt. Här har vi Lung Ying, den sydkinesiska drak stilen. Likt Chow Gar, sydkinesiska bönsyrse stilen, så är denna stil ytterligare ett av de fem blad som även Wing Tsun tillhör.

Southern Chow Gar Praying Mantis

Publicerad 2012-05-17 17:41:19 i Chow GarDet har varit kampsportsshow i Birmingham. En mängd spännande instruktörer från de sydkinesiska stilarna var representerade. Här har vi min Sifu i Chow Gar Praying Mantis. Sifu Paul Whitrod är en av de få genuina mästarna som ägnat hela sitt liv åt Kung Fu. En enastående mästare. På Malmö Wing Tsun Skola är vi nu igång med sommarens tema vilket är stav. Här har vi Chow Gars stavform "poisen snake". Förra veckan kunde vi se och träna på stavformen från Southern White Crane. Se och lär.

Om Wing Tsun Kung Fu (4)

Publicerad 2012-05-17 12:20:34 i Wing Tsun


Sydshaolinmunk tränar på att springa på vatten

Ett annat sätt att kategorisera de olika Kung Fu systemen är från vilken folkgrupp de kommer ifrån eller vilken religiös bakgrund de har. De mest kända filosofiska traditionerna är Shaolin Kung Fu som är buddhistisk, samt Wudang Kung Fu som är taoistisk. Inte lika kända är de muslimska och de Tibetanska traditionerna, men de har ett lika stort mångfald som Shaolin och Wudang. Dessa olika traditioner har vävt in träningen i sin filosofi och denna filosofi präglar sedan huruvida man tränar. Den bakomliggande filosofin påverkar i sin tur också varför man tränar och vad man vill ha ut av sin träning. Andra kategorier som är kända är Peking Operan. Detta är en teatertraditon. Inom denna har vi utförande av kamptekniker som är speciellt anpassade för skådespel men som också tränades av operafolket för självförsvar. Vi kommer givetvis sedan ovilkorligen till de rena stridstraditionerna inom kejsarens arme´. Här lärde man sig en mängd vapen samt kinesisk brottning. Framstående generaler skapade sedemera sina egna stilar när de lämnade krigstjänsten. Den mest kända familjen här är troligen Chen som idag är ursprunget till Chen Taijiquan. Ur denna tradition har där sedan växt upp ett hav av olika Taijiquan stilar som Yang, Wu, Sun, Hao osv.

Inom de sydkinesiska systemen blir detta kaotiskt. De sydkinesiska systemen har snarare växt fram genom att plocka erfarenheter där de har dykt upp. Många sydkinesiska system har därför ingen uttalad taktik hur man ska göra vid en konfrontation utan mängder av olika ideér. En form bearbetar fotarbete, en annan spjut, den tredje kan vara hur man härdar kroppen genom andningteknik. Under århundradena har de olika sydkinesiska familjerna samlat på sig olika former av rutiner som de förvaltat till nästa generation där det byggts på med nästa lager av erfarenhet.

Yin Fu Baguazhang Workshop Maj 2012

Publicerad 2012-05-17 10:05:24 i AllmäntBaguazhang är ett av de mest mytomspunna kampsysystemen från Kina. Länge var Baguazhang gömt för allmänheten och i synnerhet för västerländningar. Därför blev detta system länge kallat för ett hemligt system. Grundaren av systemet vad Master Dong, en kejserlig skattemästare i Peking. Under sin barndom lärde han sig kinesisk brottning Shuei Shao. När han sedan blev äldre kom han i kontakt med en hemlig sekt där en del av träningen var att röra sig i cirklar. Han började att kombinera dessa två och det nya systemet Baguazhang uppstod. Master Dong hade inte många elever men hans bästa elev Yin Fu fortsatte att undervisa Baguazhang efter Master Dong död.

I nutid så är Baguazhang en känd stil men ändå har systemet inte märkbart många elever. Stilen är stor med mängder av tekniker och de är inte helt lätta att bemästra. Endast de mest hängivna utövarna kan bli bra på Baguazhang. Baguazhangs teknik innehåller mängder med vridningar i alla leder och ger därför stor styrka och uthållighet. I Sverige tränas Yin Fu Baguazhang på två ställen. Huvudskolan ligger i Stockholm och här undervisar också Sveriges huvudinstruktör Fredrik Regn. Den andra skolan ligger i Malmö och här undervisar Ludvig Uhlbors. Båda instruktörerna har varit i Kina och tränat för Master He Jinbao den nuvarande arvtagaren av Yin Fu Baguazhang.

I helgen kommer Fredrik Regn åter till Malmö Wing Tsun Skola för att hålla workshop.

Plats: Malmö Wing Tsun Skola, Celsiusgatan 29
Datum:19-20 maj 2012
Tid: 10.00-16.00
Pris: 400 kr
Tränare: Fredrik Regn

Malmö Wing Tsun Skola

Publicerad 2012-05-16 17:29:44 i AllmäntIdag har det varit en spännande dag på Malmö Wing Tsun Skola. Spiraltrappan i nya kwoonen har monterats. Detta är ett tecken på att bygget håller på att bli färdigt. Vi har varit igång och byggt i snart fem månader. Hela golvet på ovanvåningen är nu också klart. Här har vi ett nytt sportgolv med rätt svikt och dämpning.

Våren kommer alltid tillbaks

Publicerad 2012-05-16 16:23:57 i Allmänt

Tittade in i nya kwoonen och såg att hela golvet var på plats. Till råga på allt var de igång med att sätta upp spiraltrappan. Samtidigt så var där ytterligare ett gäng igång med att montera receptionen. Detta innebär att vi kan använda nya kwoonen i helgen för Yin Baguazhang seminariet. Så uppe i gamla kwoonen är det gradering för barn och ungdomar. Nere i nya kwoonen är det Yin Bagua seminarie från klockan 10.00-16.00

Om Wing Tsun Kung Fu (3)

Publicerad 2012-05-15 14:09:47 i Wing Tsun


En ung Bruce Lee utförandes Wang Gerk

Ett av de roligaste fenomenen inom sydkinesisk kampsport eller för den delen kinesisk kampsport är att det är ett hav av olika system. Det finns säkerligen fler olika Kung Fu stilar i Hong Kong än vad det finns olika kampsporter i Sverige. Många system ser väldigt annorlunda ut gämfört med andra. Andra system har inte lika stor särskilnad. Därför brukar man inom kinesisk Kung Fu gruppera dessa i olika kategorier. En av dessa kategorier är sydkinesiska och nordkinesiska. En annan form av gruppering är A, B och C system. Här handlar det inte om en geografisk uppdelning utan om karaktär. A system är enkla system som baserar sin teknik på fysisk styrka och självklara applikationer. B system är mer invecklade system vilket har en mer sofistikerad teknik att hantera sin motståndare. C system är sedan ytterligare mer sofistikerat och brukar även gå under benämningen interna system.

Många av de sydkinesiska systemen är så pass stora och omfattande att de har alla kategorierna inom sig. De har enkla fysiska former som tränar upp armar, ben, fotarbete och vapen. Det är ofta dessa  A former som nybörjare och yngre utövare håller på med. Efterhand kommer där sedan fler former vilket involverar mer avancerade moment och mer avancerad teknik. Tillsist kommer sedan former och träning vilket övar upp intern styrka, qigong och meditation. Utöver detta tillkommer sedan inom många system Tui Na (kinesisk massage), Akupunktur, Dit Da Jow (örtmedicin), Filosofi och lejondans.

Om Wing Tsun Kung Fu (2)

Publicerad 2012-05-14 17:49:25 i Wing Tsun


När man pratar om sydkinesisk Kung Fu tänker man först på Fujian (Fukien) provinsen och  Gungdong (Cantoon) provinsen. Detta är de provinser som ligger ut mot kusten. Många av de sydkinesiska stilarna har spridits via Hong Kong och Macau. Många av de sydkinesiska stilarna har också spridits via de olika "chinatowns" runt om i världen. Några av de sydkinesiska stilarna har blivit mer exponerade för västvärlden än andra. Den mest kända är Wing Tsun. Via Bruce Lee har denna stil spridits och finns nu etablerad över hela världen. Andra stilar som spridits och fått hyffsat stort erkännande är Hung Gar och Choy Lee Fut. De flesta andra är fortfarande okända för den breda massan och även i många fall okända bland kampsportare.

Det gemensamma för de flesta sydkinesiska stilarna är deras historia. Många om inte alla härleder sin stil till Sydshaolintemplet. Detta tempel blev nerbränt av Kinas regering. Myten säger här att endast fem munkar överlevde attacken. Här har vi nu ett heligt tal inom sydkinesisk kung fu. De flesta stilar härleder därför till någon av dessa fem som grundare av sitt system. Många stilar har även döpt sitt system efter dessa fem, Här har vi Wu Zu Quan (Five Ancester Fist), Ng Ying Kuen osv. På grund av detta sitter alla sydkinesiska system ihop på ett eller annat sätt. Någonstans i historien finns där ett gemensamt ursprung. Symbolen för de fem munkarna avbildas ofta som en plommonblomma med fem stycken blad. Detta är den vanligaste symbolen och syns ofta i de respektive logotyperna på t-shirts och dylikt.

Privatlektioner i Kung Fu

Publicerad 2012-05-14 16:23:40 i Allmänt


Denna terminens dagträning för ungdomar börjar gå mot sitt slut. Vi har haft cirka 1500 elever på Malmö Wing Tsun Skola som kommit och tränat under januari till april. Våra instruktörer har gjort ett enastående jobb och utvecklats till fullblodsproffs. När nu detta är avslutat för terminen innebär detta att det blir fler lediga timmar för privatlektioner. Så nu är det plötsligt hårda tider för mig. Många är det som vill träna på sina personliga program.
Sitter här efter en full dag med lektioner. Det har idag blivit chi sao, stav, sparring, Chum Kiu och Xinyi. Har nu lite ledigt innan kvällens Wing Tsun lektioner startar. Kan därför fortsätta mitt Fujian Yong Chun Bai He Quan projekt.

Kung Fu Stretching

Publicerad 2012-05-13 10:30:12 i AllmäntDet har blivit en vana att börja varje morgon med Yin Yoga. För min egen del handlar detta inte så mycket om spirituella ting utan helt enkelt om stretching. Jag föddes med en stel typ av kropp. Så därför måste jag hålla på med min yoga helt enkelt. Här har vi Xu Huihui, sjufaldig världsmästare i Wushu, med en mini tutorial om stretching. Ribbstolar för denna sort av stretching kommer vi att ha i nya kwoonen.

Fujian Yong Chun White Crane Staff

Publicerad 2012-05-11 20:14:32 i White CraneUnder helgens workshop i Fujian Yong Chun White Crane Kung Fu här på Malmö Wing Tsun Skola tränade vi också stav. Filmen ovan är inspelad i Yong Chun Temple och förevisar White Crane stilens stavform.

Guo Quan Kung Fu

Publicerad 2012-05-10 12:40:42 i Guo QuanBegav mig till kwoonen i lugn och ro denna morgon. Golvläggarna var redan i gång med det nya golvet. Själv kunde jag koncentrera mig på att undervisa Guo Quan till en av mina privatelever. Guo Quan kan översättas till hund näve eller "dog fist style". Detta är en sydkinesisk stil som till största delen tränas sittandes eller liggandes på golvet. På många sätt påminner Brazilian Jiujitsu om denna stil.

Guo Quan är en stil som inte fått så mycket uppmärksamhet i Kina där man tycker att detta är en smutsig stil. Själv tycker jag att denna stil är rolig och cool. Men å andra sidan gillar jag de flesta Kung Fu stilarna. Många av de sydkinesiska stilarna har inkorporerat Guo Quans tekniker till sin egen syllabus, andra har inkorporerat hela stilen men kallar det något annat.


www.wing-tsun.se

Wing Tsun Sweden Graduation Spring 2012

Publicerad 2012-05-09 12:46:34 i Wing Tsun


Det är maj månad och det innebär för Wing Tsun Sweden att det är graderingsmånad. Förr hade vi gradering varannan månad men detta har vi ändrat för i år. Graderingen är helgen 26-27 maj. För den som undrar så pågår det i två dagar. Detta för att vi instruktörer ska hinna se över allas grader. Diplomutdelningen sker på söndagen men det innebär inte att man kan skippa lördagen. Många av teknikerna går vi igenom på lördagen.

Det arbetas för fullt nere på första våningen men nya kwoonen. Min förhoppning var att vi skulle kunna vara där under graderingen. Detta kanske är möjligt. Tyvärr hinner nog inte byggarna färdigt med duscharna tills graderingen. Hade detta varit möjligt hade det gått att övernatta gratis i kwoonen. Under summercamp vecka 29-30 kommer däremot allting att vara klart. Här kommer det också att vara möjligt att gradera.

Plats: Malmö Wing Tsun Skola, Celsiusgatan 29
Tid: 13.00-16.00 (båda dagarna)
Pris: 500 kr

Våren kommer alltid tillbaks

Publicerad 2012-05-08 17:56:08 i Allmänt


Det blev en intressant öppning på dagen. Någon hade stulit ena framdäcket på bilen. Det var ju tråkigt, men eftersom jag sett "Wheels on Meals" så kunde jag lätt lösa problemet. Wheels on Meals är en av Jackie Chans gamla klassiker.

Kom till sist till kwoonen och kunde börja med mina privatlektioner. Temat för sommaren är redan igång och vi håller på för fullt med stavträning. Det som just nu drillas är öppningen av denna. Stavträning inom Wing Tsun innebär brottning hur konstigt det än låter. Så öppningen försätter en i en mängd olka sätt att greppa från olika vinklar. Snabba skiften tränas och det går här inte att greppa för hårt och inte heller för löst.

För de som nu inte har möjlighet att träna i Malmö till vardags kommer chansen att få lära sig detta under summercamp 2012. Detta är vecka 29-30. Detta är de två sista veckorna i juli.

Fujian Yong Chun White Crane Kung Fu (3)

Publicerad 2012-05-07 06:19:52 i White Crane


Martin Watts undervisar i Fujian Yong Chun White Crane Kung Fu på Malmö Wing Tsun Skola
(Martin Watts undervisar Fujian Yong Chun White Crane)

Det är tidigt på morgonen men ändå sitter jag här på balkongen och skriver. För en stund sedan lämnade jag av Martin Watts på Kastrup. Har inte haft tid att skriva något om Fujian Yong Chun White Crane seminariet i helgen pga att det varit fullt upp. Det har varit några intensiva dagar.

Under lördagen gick vi igenom grundformen inom White Crane. Därefter gjorde vi en mängd partnerdrillar baserade på denna form. Martin var mycket tydlig i alla instruktioner så det var lätt att snappa upp allting. Stilen i sig självt är också väldigt tydlig i vad som är vad. Inga konstigheter eller märkliga inslag. Allting är vad det är. Många tekniker är väldigt lika de inom Wing Tsun men ändå annorlunda.

Söndagmorgon ägnades åt stavträning. Stavformen inom White Crane är lång så Martin plockade ut en sekvens från denna som vi sedan lärde oss att träna med. Under eftermiddagen koncentrerade vi oss på "shape". Martin visade oss den teknik som liknar Wing Tsuns Poon Sao. Vi övade på denna och fick en hel del varianter som förklarade varför formen på denna teknik ser ut som den gör. Vi repeterade sedan fotarbete och form och nya dimensioner stoppades in. Allt som allt en väldigt givande Kung Fu helg.

Sommarens stavträning har börjat

Publicerad 2012-05-04 13:02:32 i AllmäntDet har nu börjat gå mot varmare tider. Här på Malmö Wing Tsun Skola innebär detta att vapenträningen sätter igång. Med vapen menas här traditionell kinesisk vapenkonst. Mest fokusläggs på långstav och stav. Skillnaden mellan dessa är givetvis längden. Långstaven är mycket längre och därför används endast en ände. Namnet på denna stav är "Ratt Tail Staff". Staven är kortare och därför används båda ändarna. Namnet på denna stav är "Head and Tail Staff".

Det var en besynnerlig syn i onsdags när mängder av elever stod på taket och vevade. Såg ut som någon form av park med vindkraftverk. Det har blivit många timmar stav för min del denna vecka och det känns i kroppen. Det är ändå inte slut för den här veckan för Martin Watts kommer även han att undervisa i Fujian Yong Chun White Crane Staff på söndag. Vi får hoppas på fint väder. Det kommer säkerligen att bli en hel del människor i helgen.

På filmen ser ni spännande kreation av träningsdocka. Choy Lee Fut stilen har en mängd intressanta trädockor för alla möjliga ändamål. Denna dockan har vi inte här på Malmö Wing Tsun Skola. Kommer vi då att bygga en sådan här docka i framtiden? Skulle kanske vid en första anblick vara en rolig ide men när jag sedan börjar fundera på ljudvolymen så är det inte så intressant längre. Trädockan för Wing Tsun ser helt annorlunda ut.

Fujian Yong Chun White Crane Kung Fu (2)

Publicerad 2012-05-03 10:50:06 i Allmänt

Inför ett kommande evenemang så bubblar det i huvudet av alla tankar. En händelse uppstår inte bara av sig självt ur tomma intet. En lång rad av tidigare sammanflätade händelser leder till nuet. I helgen kommer Martin Watts från Mallorca hit till Malmö Wing Tsun Skola. Här kommer han att undervisa i Fukien Yong Chun Baihequan.

Tidigare i år så var jag under en period i Hong Kong. Här tränade jag under Master Li Gang i Fujian Yong Chun White Crane. Detta kunde jag göra på grund av Martin Watts. Jag känner inte Martin personligen utan kom i kontakt med honom när jag letade efter Fujian Yong Chun White Crane i Hong Kong. Detta är jag mycket tacksam för. Det är nämligen inte helt lätt att hitta specifika mästare inom de mindre stilarna.

Det är inte heller ur tomma intet jag bjuder hit Kung Fu tränare. Det är långforskning bakom allting. Allting sitter ihop i en större helhet. Huvudstilen vi tränar här på Malmö Wing Tsun Skola är Wing Tsun. Utifrån Wing Tsun började mitt sökande en gång i tiden efter stilar som sitter ihop med denna stil. Wing Tsun som stil har givetvis inte den heller bara dykt upp ur tomma intet utan sitter ihop i en större helhet. Detta sökande har givit mig mängder med insikt och givit mig många fantastiska lärare.

Fujian Yong Chun White Crane Kung Fu (1)

Publicerad 2012-05-02 14:59:01 i White Crane

Sommaren är på intåg och därför är nu stavträningen igång. Denna morgon blev det en privatlektion i Chum Kiu formen och sedan en i stav. Det alla nu kommer att starta med är öppningen av stavformen.

I helgen är det nu introduktion av Fujian Yong Chun Bai He Quan här på Malmö Wing Tsun Skola. Detta är som namnet låter en sydkinesisk Kung Fu stil från provinsen Fujian. Detta är kustområdet mot Taiwan. Yong Chun är den by där stilen tränats och skapats. Yong Chun blir på Kantonesiska Wing Chun. Denna stil sitter på många sätt ihop med den mer kända stilen Wing Chun från Guangzhou provinsen. Denna stil är också stamfader till Karaten på Okinawa enligt många.
.
Hur som helst så blir det i helgen introduktion i Sverige i denna stil. Detta är första gången stilen exponeras i Sverige. Det är på många ställen utsatt att det ska börja klockan 10.00 på lördag men så blir tyvärr inte fallet utan vi får vänta tills ungdomarna tränat färdigt. Klockan 12.00 sätter evenemanget igång.
Vi håller till på Malmö Wing Tsun Skola, Celsiusgatan 29, som vanligt och alla är hjärtligt välkomna. Priset är 400 kronor för hela helgens träning. Lärare blir Martin Watts från Mallorca som tränat denna stil under en längre tid, bla i Yong Chun Fujian.

Om

Min profilbild

Sifu Henrik

Sifu i Wing Tsun Sweden och grundare av Kung Fu Sweden. Tränar och undervisar i Wing Tsun, Tai Chi Chuan, Wuji Qigong, Xinyi Liuhe Quan, Yin Yoga, Chow Gar Southern Praying Mantis, Shaolin Weng Chun och Yong Chun Baihequan.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela