Sifu Henrik

Allt om kinesisk kampsport och mycket om asiatisk kultur.

Den som gapar över mycket...

Publicerad 2012-06-30 14:24:07 i Allmänt

 
Då är vi på väg in i juli månad. Första halvan av året har försvunnit men inte spårlöst. För oss här i Malmö har i stort sett allting förändrats så som det förutsägs att det ska ske enligt Drakens år. Allt mitt fokus denna vår har varit att få rätt på allting runt omkring utbyggnaden av Malmö Wing Tsun Skola. Under våren har även antalet tränande medlemmar ökat drastiskt. Förr var det bara kvällarna som varit fulla med elever men denna vår har detta gällt även mornar och eftermiddagar. Så åter igen har mitt fokus stannat i Malmö. Det har gjort att jag vissa veckor kommit upp i över förtio timmars träning i veckan. Helgerna har på detta vis blivit heliga för mig.
 
Allt detta är fantastiskt och utveckligen störtar rakt upp. Varför har jag då en inneboende frustration? Mängden av aktivitet som sker i Malmö gör att jag försummar organisationen i övrigt. Under våren har jag inte kunnat hålla så många workshops och seminarier för tränare och elever på andra orter i Sverige som jag velat. Min vilja att vara mer ute och undervisa är stor men jag orkar inte. Denna frustration tar jag nu med mig till nästa halva av detta år. Livet är bra!
 

Kung Fu som eleven val

Publicerad 2012-06-26 13:58:07 i Allmänt

Malmö Wing Tsun Skola bedriver stor verksamhet för barn och ungdomar. På förmiddagarna kommer det elever från olika skolor och provar på Kung Fu. Detta är mycket uppskattat och de skolor som varit här kommer ofta tillbaka termin efter termin. På eftermiddagarna undervisar vi våra egna elever i olika grupper beroende på kunskapsnivå och ålder.
 
Vad skiljer då oss från annan kampsport?
 
De flesta kampsporter handlar om att lära sig att slåss och försvara sig. Inom Kung Fu handlar det om att "inte slåss". Inom Kung Fu lär man sig att bemästra sin kropp och sina sinnen. Det är detta som är utmaningen inte att besegra någon annan. Man lär sig att falla, rulla, snurra och andra akrobatiska övningar. Man lär sig balans och styrka så att man kan röra kroppen obehindrat. Man kan hoppa över saker och rulla under, man kan springa på väggar och ta sig över svåra hinder. Man kan skydda sig mot angripare på alla möjliga sätt. Detta är en spännande och varierande träning som ungdomarna uppskattar mycket. För varje ny nivå får de nya och svårare tekniker att behärska.
 
För att kunna behärska dessa tekniker behövs rätt teknik. Här på Malmö Wing Tsun Skola kommer säkerheten alltid först. Så vi har program där man börjar med lätta övningar som stärker och gör kroppen vigare. Sakta men säkert bygger vi sedan upp elevernas fysik samt deras koncentrationsförmåg. Detta i sig själv är en spännande process där eleven känner hur de blir bättre för varje gång de tränar.
 
Kung Fu finns som eleven val. Vi har kontrakt med skolor runt om i stan där klasser kommer på regelbunden basis varje vecka precis som de vanliga lektionerna. Här på Malmö Wing Tsun Skola har vi träningshallar och duschrum så skolorna behöver inte tänka på detta. Under våra träningspass har vi alltid två instruktörer på plats för bästa undervisning. Är er skola också intresserad hör av er till oss.
 
Hälsningar
Henrik Nilsson
Malmö Wing Tsun Skola
kungfu.sweden@gmail.com
 

Yin Yoga - Drakpositionen

Publicerad 2012-06-25 22:27:06 i Yin Yoga

 
När vi nu i sommar är igång med sjuans Wing Tsun program kommer vi i kontakt med några Yin Yoga positioner. En av dem är draken. Här har vi en trevlig video som beskriver de olika varianterna av denna posé. Nu under sommaren har vi inget Yin Yoga pass rullande men vi kommer att träna detta under summercamp. Till hösten drar Yin Yoga passet igång igen på torsdagar klockan 19.00-20.00.
 
www.wing-tsun.se
 

Wing Tsun sektioner

Publicerad 2012-06-24 17:12:14 i Wing Tsun

 
Inom Leung Ting Wing Tsun så har vi olika chi sao sektioner. Detta är förbestämda partnerdrillar där man tränar varandra att känna olika former av tryck. Sammanlagt finns det 19 olika sektioner. Här har vi chi sao sektion 4. Eftersom det står Yip Man Wing Tjun i början av filmen kan detta vara lite missledande. Yip Man undervisade aldrig chi sao sektioner utan detta är grandmaster Leung Tings uppfinning, vilket i sin tur var elev till Yip Man. I vilket fall som helst så är det trevligt när där kommer upp undervisningsfilmer.
 
 
www.wing-tsun.se

Det är lika lätt att göra rätt som att göra fel

Publicerad 2012-06-21 13:43:41 i Allmänt

 
Det är inte alltid lätt att göra rätt men det är heller inte svårt. Grandmaster Qian Zhaohong sa alltid:
 
Det är lika lätt att göra rätt som att göra fel, så gör rätt.
 
Nästa viktiga lärdom från Grandmaster Qian Zhaohong var att när det gäller Kung Fu träning så kommer alltid hälsan först. Med detta menade han att man tränar för att hålla sig stark och frisk. Bonusen i slutändan blir även att man kan försvara sig. Om man gör fel och sätter kampen först och glömmer hälsan så kommer man att gå sönder. Så alla tekniker man tränar på ska vara rätt och stärka kroppen och inte bryta ner den.
 
Nu i sommar är vi i full gång med att träna på sjunde och åttonde elevgradens tema inom Wing Tsun. Sjunde elevgradens tema är nedtagningar och försvaret mot dessa. Åttonde elevgraden är att ta sig upp från golvet till stående. För många blir nu detta något nytt. Vi lämnar nu de gängse normerna vid stående kamp. Eftersom alla preferenser ändras gäller det här att skaffa en ny förståelse. Vi behöver skaffa oss en ny preferensram som vi kan förhålla oss till och hantera.
 
För de som nu varit aktiva inom Yin Yoga under vårterminen kommer inte särskilt många nyheter. De har redan vant sig vid golvet. Inom Yin Yoga sitter man i olika positioner. Många av dessa positioner är samma som de vi nu behöver för golvkampen. Skillnaden är att man inom Yin Yoga sitter still länge i dessa positioner och förlänger muskulatur och bindväv, medan man inom golvkampen förflyttar sig mellan de olika positionerna. Bäst är att träna in dessa positioner först innan man börjar röra sig mellan dem. Dessa positioner blir likt positionerna i Siu Nim Tao. När man suttit i dessa positionerna ett tag är dessa lika naturliga som de stående positionerna. Man börjar här förflytta sig mellan positionerna. Beroende på vilket tryck man får från motståndare väljer man position. Målet med sjuans elevgradstema är att hantera nedtagningarna eller att sitta ner rätt om de lyckas välta en. Målet med åttans grad blir att hantera situationen efter nedtagningen och snabbt komma upp på benen igen. 
 
www.wing-tsun.se

White Crane Kung Fu på Mallorca

Publicerad 2012-06-15 15:16:49 i White Crane

.
Grandmaster Pan är i Europa och undervisar i Yong Chun Baihequan. Önskar jag hade mer tid så att jag också kunde vara där. Vad skulle vara skönare nu än att vara på Mallorca och stå och träna White Crane? Efter träningen ställer man sig inte i en torftig dusch utan slänger sig i medelhavet och flyter runt en stund. Efter seminariet i Baihequan här i Malmö var det många som var sugna på att jag skulle arrangera någon form av träningsvecka nere på Mallorca. Jag funderar starkt på detta. Vem är sugna?

Man blir det man gör varje minut...

Publicerad 2012-06-13 14:23:10 i Allmänt

.
Sitter här på Govindas och äter en stor delikat lunch efter förmiddagens privatlektioner. Vad vi äter är vad kroppen har att arbeta med. Detta går givetvis in under temat "man blir det man gör" men detta är inte dagens tema. Under förmiddagen har jag undervisat i andningsteknik (To Ma). Här har vi det mest fundamentala i vårt liv. Inom Kung Fu säger man att man är 2 minuter från döden hela sitt liv så det är inte lönt att tänka på. Slutar vi andas så är det godnatt. Så kvalite´n på hur vi andas påverkar hela vår kropp. Luft är det som vi lever mest i symbios med av alla komponenter i naturen. Så det viktigaste när det gäller andning är att andas bra och ren luft. Detta är viktigare än tekniker hur vi ska andas. Även om jag andas djupt och avslappnat så har detta inte någon bra effekt om luften är giftig eller förorenad. Den gamla kwoonen var full av mögel därför undervisade jag inte i andningsteknik. När vi nu flyttat till nya kwoonen med stort nytt ventilationssystem kan jag börja med denna mycket intressanta och livsviktiga träning.
.

Våren kommer alltid tillbaka...

Publicerad 2012-06-11 21:00:58 i Allmänt

.
.
Träningen i Malmö Wing Tsun Skolas nya lokaler var i full gång denna kväll. Det var ett hav av människor när det tränades i båda hallarna. För min egen del höll jag först en timme Wing Tsun Chin Na vilket är sommarens tema. Sedan blev det en timme med Wing Tsun programmen. Detta var i stora hallen. I den andra hallen höll Ludvig undervisning i Yin Bagua. När jag lämnade efter en lång dag så tog Micke över i stora hallen och starade med Barstarzz. Denna kväll var ändå relativt lugn då vi under sommaren inte har ungdomsträning på måndagarna. I morgon kommer det att vara riktigt mycket liv på klubben. Missa inte Kettlebellsträningen i morgon. Det är här allting händer
.

Man blir det man gör...

Publicerad 2012-06-09 15:49:43 i Chow Gar

.
Det är lördag och det innebär att jag inte undervisar denna dag. Då har jag lite tid för mig själv och kan träna på mina grejer. Förutom Yin Yogan som jag gör varje dag försöker jag förkovra mig lite varje vecka i de Kung Fu system som jag lärt mig eller de som jag håller på att lära mig. Det är lätt att glömma om man inte håller det levande. Idag har jag stått med Sarm Bo Jin. Detta är första formen inom Chow Gar Southern Praying Mantis. En vacker dag ska man nog ha lärt sig att bemästar denna också. Det gäller bara att stå och träna tillräckligt många gånger så att den sjunker in i kroppen och blir en del av en själv. Kung Fu ska inte sitta i huvudet utan ska finnas i kroppen så att man är ett med tekniken. För många är det jobbigt och frustrerande att stå och göra samma sak om och om igen. Det kan vara så att många slutar eller ger upp. De förstår inte värdet av repetetion. De blir uttråkade. Deras ego spelar dem ett spratt. För den som tränar Kung Fu gäller det att se förbi denna enkla mentala process och bara fortsätta att repetera. Snart kommer belöningen då kroppen börjar svara.
.

Malmö Wing Tsun Barfighterzz

Publicerad 2012-06-01 17:30:22 i Allmänt

På måndag startar sommarterminen på Malmö Wing Tsun Skola. Detta innebär att vi flyttar in i de nya loklarna. Detta gör nu att vi utökar träningsschemat rejält. Nytt för sommaren är Kettlebells och Barstarzz. På videon ovan får ni en liten inblick i vad Barstarzz är för något. Detta är en mycket speciell träningsform som kombinerar olika styrkeövningar med olika akrobatiska tricks. Helt klart supercoolt. Måndag klockan 20.00 startar allra första träningspasset i Sverige. Kom och bli en del av ett historiskt ögonblick.

Om

Min profilbild

Sifu Henrik

Sifu i Wing Tsun Sweden och grundare av Kung Fu Sweden. Tränar och undervisar i Wing Tsun, Tai Chi Chuan, Wuji Qigong, Xinyi Liuhe Quan, Yin Yoga, Chow Gar Southern Praying Mantis, Shaolin Weng Chun och Yong Chun Baihequan.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela