Sifu Henrik

Allt om kinesisk kampsport och mycket om asiatisk kultur.

Ekologisk läsk på Malmö Wing Tsun Skola

Publicerad 2012-08-22 15:48:21 i Allmänt

 
 
 
Mitt ekologiska läskprojekt utvecklar sig. Stadigt utökar jag sortimentet. Nya kontakter skapas hela tiden. Idag hörde ett sprillans nytt läskföretag av sig. Detta är ett nytt Malmö företag som specialicerat sig på att skapa nya ekologiska läsksorter. Det händer saker här i Malmö. Det är inte bara nya byggnader som ploppar upp hela tiden utan även nya firmor etablerar sig. Malmö är en riktigt rolig stad just nu. Ser fram emot att testa många nya sorters drickor i höst. 
 

Ekologisk läsk på Malmö Wing Tsun Skola

Publicerad 2012-08-21 13:31:18 i Allmänt

 
 
Har nu börjat köpa in olika former av ekologisk läsk till föreningen. Redan nu har jag ett sortiment på en 6-7 olika sorter. Snart kommer det säkerligen att vara över ett tjugotal. Roligt att ha ett stort sortiment med en mängd olika märkliga smaker. Vi tränar mycket och det behövs därför drickas mycket. Givetvis är vatten det bästa men det blir kanske lite tråkigt i längden. Det här är betydligt festligare.
 

Ving Tsun legend till Sverige

Publicerad 2012-08-15 16:42:00 i Wing Tsun

Siu Yuk Men till höger om Ip Man
 
Har bara hunnit vara hemma i Malmö några dagar och allt bara susar förbi en i hög hastighet. Så mycket som behöver planeras inför höstterminen. Skolorna har redan börja höra av sig om träning och redan nu har jag fått in 280 elever som ska komma. Detta trots att vi ännu inte gjort utskicken.
 
Jag sitter även här med invigningen 1-2 september. Roligt är att min Grandmaster med följe kommer hit. Så plötsligt blev detta evenemang mycket större än väntat. Detta innebär att det blir aktiviteter denna helg från morgon till kväll. Så mycket Kung Fu det är nu för tiden.
 
Nästa evenemang att planera är helgen med grandmaster Siu Yuk Men. Även detta blir ett historiskt evenemang i Sverige. Siu Yuk Men är en av legenden Ip Mans originalelever. Här har varit många Wing Chun / Ving Tsun / Wing Tsun mästare på besök men detta blir första gången som en av originaleleverna kommer. Så för er som är inbitna Ving Tsun / Wing Chun / Wing Tsun freak är detta ett historiskt ögonblick. Förhoppningsvis får vi till detta seminarie någon av helgerna i oktober. Om ni är intresserade av denna träningshelg var inte rädda för att maila mig. Jag behöver veta hur många som kommer för att bedömma om det är möjligt. Helst så fort som möjligt. Priset blir mellan 800-1000 kronor. 
 
Maila mig på: kungfu.sweden@gmail.com
 

Alla är olika

Publicerad 2012-08-14 18:38:32 i Yin Yoga

(Pauli Zink Yin Yoga)
 
Har de senaste dagarna fått så mycket kunskap om anatomi att hjärnan håller på att spricka. Detta är mycket intressant. Det förklarar hundratals frågor som jag stött på om mig själv och om mina elever. Varför kan vissa göra en teknik och andra inte? Allting beror på dynamiken och strukturen på människors skelett. Detta gör att alla standardiseringar inom Kung Fu är av ondo. Om man tex måste göra en Tan Sao på ett visst sätt innebär det att man uteslutar en mängd elever som inte kan göra den på detta sätt. Detta beroende på att man inte kan rotera underarmen tillräckligt mycket. Det har inte med stela icke avslappnade muskler att göra utan det har med underarmens benstruktur. Om de försöker göra Tan Sao efter standardiseringen kommer de att ta sönder sig.
 
Vi kan gå igenom hela vår kropp och se vilka begränsningar vi har i omfång. Vissa rörlser är givetvis begränsade av vår stelhet men vi har även begränsningar i vårt skelett. Korta stela muskler kan vi göra något åt men hur vårt skelett är strukturerat och format kan vi inte göra något åt. Så om en annan person skapar en standard är det tekniskt omöjligt för någon annan att göra likadant. Endast de som har samma rörlighet eller större kan följa standarden för den andra personen. Därför har man inom Kung Fu inte exakta rörelser utan man följer principer. Alla kan följa en princip men att manifistera den är olika för alla.
 

Tillbaks i Sverige igen!

Publicerad 2012-08-12 09:29:45 i Allmänt

 
Är nu åter tillbaks i Sverige efter två veckors "semester" i Litauen. Vädret på andra sidan Östersjön är vid den här tiden betydligt mer beräknerligt. Har som många noterat stått i dammen igen och tränat. Började starkt de första dagarna med Baihequan men trillade sedan tillbaks till traditionen med Chow Gar. Lyckades även få till en bra träningsstund på kvällen. Balkongen är inte stor men det är det som är tjusningen med Sydkinesisk Kung Fu. Lyckades här nästan knäcka hela andra Chow Gar formen. Min största fiende under dessa sena kvällar var rökande grannar och hängande tvätt. Många nya intressanta och givande insikter om sig själv och om Chow Gar när man får tid att stå och begrunda sin egen träning. 
 
Har nu även lyckats bena upp hur kampsportsvärlden ser ut i Litauen. Man kan säga att historien upprepar sig. Mitt första intresse var att se hur Wing Tsun världen såg ut. Litauen har hört till EEWTO. East Europena Wing Tsun Organization. Så ser det inte ut längre. Denna organisation har kollapsat och fyra nya organisationer har bildats. Den förre chefinstruktören har lämnat EEWTO och använder nu namnet Wing Chun. Nummer två i organisationen använder sig av stavningen Wing Tjun och är med Sifu Sergio. Nummer tre använder sig av stavningen Ving Tsun. Nummer fyra använder Wing Chun och är med Sifu Mak. Det är i stort sett så det ser ut i övriga Europa nu för tiden. Alla använder sig av klassiska Wing Tsun kläder och har de vanliga Chi Sao sektionerna från Grandmaster Leung Ting. Den som är mest intressant är faktiskt den förre chefinstruktören som bara kör vidare med nytt namn. Det han gör nu för tiden är sjukt likt det vi gör och utvecklar i Malmö. Han blandar Wing Tsun med Kettlebells, Clubs, Rope och olika former av golvträning.
 
 

Yin Yoga i Malmö (2)

Publicerad 2012-08-07 10:34:53 i Yin Yoga

 
 
Yoga är betydligt mer än stretching, men eftersom detta är det första man oftast kommer i kontakt med så blir det detta man förknippar det med. Detta är inte helt fel att börja med. Om man är stel och orörlig blir det svårt att försjunka in i den mer andliga delen av Yoga. Inom Yin Yoga börjar man med kroppen. Man går sedan vidare till andningen. Tillsist har vi sedan sinnet. Vi lugnar kroppen för att lugna andningen för att lugna sinnet.
 
Här i Malmö är Yin Yoga ofta förknippat med Malmö Wing Tsun Skola. Yin Yogan är här en del av den övriga träningen. Yin Yoga är oftast förknippat med Paul Grilley. Han är en stor profil som gjort mycket för förståelsen av olika rörelsers fördelar och begränsningar. Det är via Paul Grilley som själva namnet Yin Yoga blivit känt. Han i sin tur har blivit undervisad av Pauli Zink vilket är mästare i Pek Kwar (apstilen). Sigung Paulis benämning är Yin och Yang Yoga. Vad Paul Grilley gjorde var att bryta ut en del av den kinesiska yogan och utforska denna. Detta har han gjort bra. Så bra att fenomenet Yin Yoga nu blivit känt i hela världen.
 
Här på Malmö Wing Tsun Skola tränar vi Kung Fu. Så vi är redan kopplade till den gamla kinesiska traditionen av träning. Därför förekommer betydligt fler varianter och träningsmetoder än vad som oftast förekommer inom modern Yin Yoga. Den klassiska benämningen på denna form av träning är "Ji Ben Gong". Vilket oftast benämns som grundträning. Sammansättningen i sig självt betyder böja-skruva-träning. För oss här på Malmö Wing Tsun Skola passar det utmärkt att bryta ut den del av Kung Fu traditionen som Paul Grilley kallar Yin Yoga. På många av de andra träningspassen ligger det stora fokuset på rörelse och dynamik. Motsatsen till detta blir här Yin Yogan som fokuserar på stillhet och avslappning.  
 
 
www.wing-tsun.se
 
 
 
 
 

Wing Tsun Golvdynamik

Publicerad 2012-08-06 19:53:40 i Wing Tsun

One of the aspects that really drew me to WT kung-fu was the attention that is paid to fighting in different, sometimes disadvantageous situations.  Most martial arts focus on tournament or sport style fighting where two opponents will be evenly matched and allowed to get into their respective “en garde” positions before going at it.  The truth is in fighting we may be suddenly attacked, given cheap shots or accosted in a place where we simply can’t put up our traditional man/wu sau guard in time.  The great thing about WT is that we train and pay attention to all these possibilities and train the students accordingly.

In line with this, we also teach our students how to fight if they find themselves in the unfortunate position of being on the ground.  This is nothing new as many believe that WT specific ground-fighting techniques were developed after the advent of the UFC.  Actually in one of my trips to HK I saw photos of WT students practicing fighting off their backs and performing what is now called “ground and pound” way back in the sixties and early seventies.  Here you can even see a photo of the late Sifu Leung Tuen (brother to GM Leung Ting) from 1974 performing a pretty vicious ground and pound against an opponent from the Choy Lee Fut style.  His opponent was sent to the hospital after this fight.

Despite already having the foundation for ground-fighting, WT is not a style that specializes in this range of fighting.  We specialize in tactics and principles which don’t concern “where” or “how” we are fighting.  However, as the nature of ground-fighting and grappling in general has become more widespread and more advanced, so has the need to update WT’s specific ground-fighting methods.  The beauty of this is that we can do this all within the framework of WT’s techniques and concepts.

One of the great gems of the Hong Kong style ground-fighting techniques is what I label the “WT get-up”.  I admit I stole this name from the Turkish get-up (TGU) found in Turkish wrestling and kettlebell training.  This technique allows the WT fighter who is on the ground to effectively “get-up” off the ground quickly and efficiently after they have been knocked down.  I originally learned this in the EWTO as a student and then later I learned it directly from Grandmaster Leung Ting.  The methods I learned in both the EWTO and from the grandmaster were more or less identical.  Later as I learned from other instructors both in Hong Kong, stateside and elsewhere I noticed a number of variations in the get-up.  Some made sense and some where outright dangerous and difficult for many to perform.  I’m going to describe the version(s) that I teach at CWT and also dispel what I believe is the most dangerous version that is unfortunately being taught openly.  If your instructor teaches you the “dangerous” method, then you may want to bring up these points subtly to him/her.  It’s important that if you find yourself in the unfortunate position of being on the ground that you can get up quickly and safely.

Method A

The standard method of “getting-up” is what we can call here Method A.  Method A implies that you have fallen to the ground in the proper WT leg scissor or ground-fighting position and that you will quickly use the hips to generate momentum to stand back up.  This is a great and efficient way to get back up, although it does have its limitations tactically.   Done correctly the student will swing up into a semi-crouch position which is relatively sturdy in case one gets kicked or attacked on the way up.  From this semi-crouch position, the WT trainee can quickly and easily get up to a fighting position without using too much undue strength.  One of the main ideas behind this way of getting up is to get up without using the hands as an additional support.  The theory behind this is if you use your hands to support yourself while you stand up you won’t have any hands to protect yourself should your assailant try to soccer kick you on the way up.

Image 1: The leg-scissor - WT's primary falling position

Method A Breakdown:

The WT practitioner is thrown or falls to the ground.  When a WT fighter goes to the ground, the falling techique of choice is to fall "like a cooked shrimp" so that the WT fighter rolls to the floor as opposed to landing flat.  This method is similiar if not identical to the falling methods of Chinese wrestlers or Shuai Jiao practitioners.  This is the preferred method of falling as we are not landing on a soft tatami mat on the street and traditional "breakfalls" will just injure the falling person more than the fall itself.

When the WT fighter lands they will fall into the "leg scissor" position (image 1).  If the WT fighter is stuck on the ground, meaning the opponent is standing or hovering making getting up difficult, the WT fighter will change the leg scissor to the ground-fighting postion (image 2).

Image 2: When you have fallen and can't get-up - be ready to turn and kick the knees!

When in the ground-fighting position the front leg should never be higher than the opponent's knee.  If it is placed too high, the opponent can use it as a handle to roll the WT fighter to one side and get on top.

The actual "get-up" is performed from either the leg-scissor position or from the ground-fighting position depending on the situation.  The Method A of getting up can only be performed if there is enough space between the opponent and the WT fighter.  If the opponent is too close (hovering above) and does not give up an inch, then Method B must be employed.  Method B will be explained in part 2.

Follow the photo series below to see the classical WT get-up performed step by step.

Step 1 "Hip Pop": from either the leg-scissor position or the ground-fighting position, roll on the back and then thrust upward with the hips towards the sky.  The better the hip thrust, the easier it is to pop into the next position with relative ease and minimal use of leg force

 

Step 2 "Cross Leg": Roll forward using the momentum from the "hip pop" and land in this pre-position.  The legs should form a 90 degree angle with each other.  DO NOT LAND ON THE SOLE OF YOUR BACK FOOT!  This is the unsuitable method that will be discussed in part 3.

Step 3 "The Semi-Crouch":  The next step is to pop into this semi-crouch position.  This is a vital transition point in case your opponent comes back to kick you on the way up.  This position at least gives you a bit of structure on the way up.  However you must realize that the entire get-up process is done very quickly with the momentum generated from the hips.  You won't be in this or any of the other positions for any amount of time.

 

Step 4 "Get Up, Stand Up":  Using the tremendous momentum gained from the hip pop and forward rolling action, stand straight up onto your feet.  Some traditional instructors teach their students to do the final part of the get-up while chain-punching.  I personally don't teach this as I feel it is an unnecessary violation of the old WT motto "don't launch any void (punches that won't land on the opponent) punches".

 

No martial art techniques or protocols are 100% perfect.  All techniques have their advantages and disadvantages.  Martial artists have to learn how to overcome these things through hard practice and learn how to adjust or modify techniques on the spot to make them adaptable.  Here is the final breakdown of Method A:

Advantages

  • Fast and efficient way of getting up once trained properly
  • Promotes good core stability and hip mobility
  • Offers good protection and is applicable under stress

Disadvantages

  • Not reliable if the standing opponent doesn’t move away (risk of counter too high)
  • Small percentage of students still don’t have ankle/knee/hip mobility required to get up this way
Text and photo: Alex Richter

 

 
 

Kung Fu träning i Litauen

Publicerad 2012-08-04 11:02:24 i White Crane

 
Det har blivit tradition, att när jag är i Litauen, så står jag i en damm och tränar Chow Gar´s första form Sarm Bo Jin. Det brukar som regel vara betydligt varmare och soligare här än hemma i Sverige. På något sätt passar denna form att träna i vatten. I år har jag även lagt till Yong Chun Baihequans första form San Chin. När det närmar sig trettio grader är det skönt att stå i vattnet. Det gäller att inte stå stilla för länge för då blir fiskarna modigare och vill ta en tugga. Antalet insekter som vill äta på en är betydligt större här i denna obesprutade miljö än i Skåne. Hemma är det bara mygg. Här är där många andra märkliga flygande fän som kommer dundrande. Kanske om jag ser ut som en riktigt stor insekt eller en hungrig fågel så låter de mig vara ifred?
 
www.wing-tsun.se

Om

Min profilbild

Sifu Henrik

Sifu i Wing Tsun Sweden och grundare av Kung Fu Sweden. Tränar och undervisar i Wing Tsun, Tai Chi Chuan, Wuji Qigong, Xinyi Liuhe Quan, Yin Yoga, Chow Gar Southern Praying Mantis, Shaolin Weng Chun och Yong Chun Baihequan.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela