Sifu Henrik

Allt om kinesisk kampsport och mycket om asiatisk kultur.

Wing Tsun Summercamp Gävle

Publicerad 2009-07-28 23:39:32 i Allmänt


Wing Tsun Summercamp 2009 i Gävle blev en trevlig och avkopplande historia. Det blev massor av träning under dagarna och på kvällarna tillbringade jag, Hendrik och Daniel på bryggan i Bönan. Mer svensk skärgårdsidyll blir det inte. Tack till alla för en underbar vecka. Tack även till alla mygg som påminde mig om dukkha. Nästa år kör vi igen.

www.wing-tsun.se

Internal Summercamp - Xinyi Liuhe Quan

Publicerad 2009-07-08 13:26:19 i AllmäntVarje morgon under veckan började vi med antingen Xinyi Liuhe Quan eller Baguazhang. Xinyi är ett anrikt system från Henanprovinsen vilket karakteriseras av 10 djur och sex harmonier. Taktiken i Xinyi är att täcka upp hela sin kropp samtidigt som man störtar rakt in i motståndaren. Systemet är uppbyggt kring många små korta attackformer, vilket sedan kan kombineras i det oändliga.

Master Gao Tieniao började med detta system när han var 18 år. Han har nu tränat detta system dagligen i 45 år. Här i Sverige har vi tränat det i 5 år. Det är en stor glädje för oss att vi har de två bästa utövarna i världen här på regelbunden basis varje år.

Xinyi Liuhe Quan

Internal Summercamp - Tai Chi Solfjäder

Publicerad 2009-07-08 10:47:38 i Allmänt
Solfjädern är ett klassiskt Kung Fu attribut. Under årtusenden har den fungerat som en sval lättnad under heta sommardagar. Inom den klassiska Wudangtraditionen har den även fungerat som vapen och som underhållning. Wudangs solfjäderform finns i två varianter, kvinnlig och manlig. Den vi fokuserade oss på denna vecka var den kvinnliga. Det är originalversionen och man jobbar här med två stycken solfjädrar. I den maliga versionen använder man bara en. Det gör att den kvinnliga versionen innehåller betydligt fler aspekter än den manliga och är även kordinatoriskt svårare.

Master Gao Tieniao lärde sig denna form av sin mästare Pei Shiron, en av de stora Kung Fu legenderna i Shanghai. Han i sin tur lärde sig formen av taoistiska kvinnor i Wudangtemplet runt 1920. Så denna form förvaltar ett långt arv av taoistisk filosofi och taoistisk träning. Den kvinliga versionen har inte lika uttalade attacker som den manliga, detta för att dölja denna intention. Den kvinliga varianten är lika mycket en dans som en kampkonst. Den utfördes även som taoistisk underhållning vid olika festivaler och högtider. Den är även en träningsform för att odla qi, samt stärka och stretcha kroppen.

Tre av våra duktiga elever här på Malmö Wing Tsun Skola har under veckan lärt sig halva denna form, vilket är gigantisk. Här är nu att träna på under det kommande året. Enligt planerna så kommer Master Gao Tieniao tillbaks igen nästa sommar. Schemat är då utökat till två hela veckor. Här kommer vi då att fortsätta med nästa del. Tack till Master Gao som ville undervisa i denna märkliga och vackra form. En elogé till alla er som kämpat med denna form i värmen. Den är svår, jobbig och lång.

www.kung-fu.se
Kungfu Hälsa
Tai Chi Chuan

Om

Min profilbild

Sifu Henrik

Sifu i Wing Tsun Sweden och grundare av Kung Fu Sweden. Tränar och undervisar i Wing Tsun, Tai Chi Chuan, Wuji Qigong, Xinyi Liuhe Quan, Yin Yoga, Chow Gar Southern Praying Mantis, Shaolin Weng Chun och Yong Chun Baihequan.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela