Sifu Henrik

Allt om kinesisk kampsport och mycket om asiatisk kultur.

Wing Tsun Karlskronas Kwoon

Publicerad 2008-09-30 23:37:00 i Allmänt




Så har första fotot från nya träningslokalen i Karlskrona trillat in. Tittar man noga så ser man att det ligger en småbåtshamn precis utanför. Vad säger du om detta Jonas? Det kan bli mycket stilistiska bilder här i framtiden. Nu ska vi bara fått upp en kinesisk djonk och placera utanför.

Wing Tsun Kung Fu Karlskrona

Wing Tsun Kung Fu för tjejer

Publicerad 2008-09-30 23:00:01 i Allmänt




På söndag öppnas det upp ytterligare ett träningspass på Malmö Wing Tsun Skola. Det är nu ett träningspass endast för tjejer. Detta kommer att hållas av Sijee Hanne och Sijee Annamaria. Så tjejer det är bara att vallfärdas dit. Det kommer att bli ös.

Söndagar 18.00-19.00

www.wing-tsun.se

Qian Zhaohong till Sverige

Publicerad 2008-09-30 14:43:07 i Allmänt




Vi är på väg in i oktober. Det märks! Idag var alla inne på Willys stormarknad arga. Alla skällde och gnällde till höger och vänster. Kanske är det inbyggt i vår kultur att på hösten ska man vara missnöjd. Själv tillhör hösten en av mina fyra favoritårstider. Oktober för mig betyder att Qian Zhaohong kommer till Sverige. Det tycker jag är bra.  Mindre bra är att vår lokal inte är gigantiskt stor, den är halvstor och mysig. Med detta menar jag att lokalen är begränsad när vi har populära mästare som Qian här. Det innebär att antalet är begränsat till 20 personer. Så för er som vill försäkra er om en plats är det hög tid att anmäla er.

Xinyi Liuhe Quan

Din mamma

Publicerad 2008-09-29 18:10:36 i Allmänt




Donnie Yen är den kände asiatiske skådespelare som nu ska agera Yip Man i filmen. Han är nu inte helt grön när det gäller kung fu. Han har mängder med kända kung fu rullar bakom sig där han öser på. Lika bra som sin mamma blir han nog dock inte. Detta är nämligen legende Bow Sim Mark. Hon drillade honom sjukt hårt när han var liten. Det skulle vara bra coolt att få hit henne till Sverige. Bästa Mantis-formen jag någonsin sett. Detta är en klassiker.

www.kung-fu.se

Legend of Yip Man

Publicerad 2008-09-29 16:01:46 i Allmänt




Här har vi lite film från promotionrundan i Fatchan utanför Yip Man museét om jag inte har helt fel. Det är visserligen på kinesiska men det kan ändå vara roligt att se. Varför har Sammo Hung den där hemska mustachen???

Som sagt, 18 december är det premiär i Hong Kong.

www.wing-tsun.se

Metall dummy

Publicerad 2008-09-29 15:23:55 i Allmänt



Det känns som om hela kung fu världen öppnat sig denna höst. Det haglar in förfrågningar från kung fu mästare som vill komma och hålla seminarier i Sverige. Likaså med Qigong mästare. Det haglar också in försäljningserbjudande från olika företag som säljer kampsportsarticklar. Vissa är intressanta andra mindre. Idag fick jag erbjudande om metall dummisar som liknar trädummisar. Utvecklingen går visserligen framåt och ädelträd skjuter i höjden vad gällande priser. Metall känns för mig personligen ändå lite väl avigt. Det ska vara en speciell känsla när man tränar på Muk Yan Chong Fa och jag vet inte riktigt om det går med en plåtbit.

www.wing-tsun.se

Ny Wing Tsun skola i Karlskrona

Publicerad 2008-09-24 17:07:58 i Allmänt



26 september startars det Wing Tsun träning i Karlskrona. Tidigare höll man till på universitetet i Ronneby.
Den nya adressen är Rotundan, Campus Gräsvik. Sisok Staffan hälsar alla välkomna! För er som bor i Blekinge och gillar kampsport. Bege er till träningen. Sisok Staffan är en mycket duktig och inspirerande instruktör.

Träningstider:


Tisdagar 18.00 - 19.30

Fredagar 18.00 - 19.30

Wing Tsun Karlskrona

Föreläsningar och introduktioner

Publicerad 2008-09-24 16:49:59 i Allmänt




Det är inte bara förfrågningar om kung fu panda som haglar in på min mejl. Detta börjar nu lugna sig. Nu är det i stället olika förbund, organisationer och kommuner som hör av sig. Min föreläsning om traditionella Kina har tydligen spritt sig och det är många som vill att jag ska komma och hålla detta föredrag även hos dem. Det är också stort intresse för Tai Chi och Qigong. Detta bara ökar och ökar. Roligt är det att många uppskattar det man gör. Jag har ännu inte riktigt löst hur jag ska hinna med allting.

www.kung-fu.se

Riktig Kung Fu

Publicerad 2008-09-23 23:54:10 i Allmänt












I lördags när jag själv levde lyxliv i England så var det riktig kung fu här hemma i Malmö. Det var dags att se till att vårt parkettgolv inne i kwoonen skulle börja skina. Det gör det nu. Tack till alla er som slet med detta. Alla som själv någon gång skurat och bonat golv vet hur mycket jobb det är.

www.wing-tsun.se

Wing Tsun Kung Fu Sweden

Publicerad 2008-09-23 15:57:06 i Allmänt




Har nu kommit hem efter dagens lunchpass i Tai Chi. Känner att feber har ockuperat min kropp. Kanske blev det lite väl hårt i helgen. Johannes tippsar då mig om denna film här nedunder. Anders Printz har åter igen varit igång och tillverkat en youtube. Även om jag inte är så förtjust i att se mig själv på film så uppskattar jag arbetet mycket. Tack Anders! Jag är inte riktigt säker på vem som filmat???? Det är verkligen roligt att den händer små spännande projekt i alla hörn just nu.

Detta är lite från storhelgen i Wing Tsun 13-14 september. Temat på söndagen var 3 sektionen chi-sao. På filmen ser ni kiu-sao 6 i tredje sektionen. Detta är en riktigt cool teknik. Massor av roliga element. Ni kan också se lite från 10 grad därSijee  Hanne gör kamp mot många motståndare. Vill ni veta mer om innehållet i 3 sektionen kolla in graderingssidan. Efter hand kommer här att fyllas på med mer och mer information. Både i text, bild och filmer. Sakta men säkert jobbar vi oss framåt. Ordning och reda pengar på freda.

www.wing-tsun.se

Intergrated Kuntao i England

Publicerad 2008-09-23 10:32:06 i Allmänt



Fan to the back måndag morgon


Double stick på söndag eftermiddag


Wild Goose Qigong


Strukturträning för Thomas


Machetas


Harvester restaurang och pub


Tjuvtitt i orginalet till grandmaster Brians bok, hemma hos Brian


Tai Chi spjut träning

www.wing-tsun.se

Intergrated Kuntao i England

Publicerad 2008-09-22 23:21:11 i Allmänt




Så är man hemma igen efter fyra kanondagar i England. Vädret var underbart och vi kunde träna i Meadow Park alla dagarna. Grandmaster Brian och Guru Ricky öste på med kunskap i Tai Chi Chuan, Wing Chun och Escrima. Tro det eller ej, men maten var god. Det blev även denna gång rock n roll med Guru Rickys son.

Tai Chi i Malmö

Wing Tsun i förändring

Publicerad 2008-09-17 17:24:36 i Allmänt




Det händer saker inom Wing Tsun hela tiden. Här ett klipp med Sifu Gutierrez (Spanien) version av Wing Tsun. Eller åtminstone en av dem. För er som är känsliga starta inte denna film, det är Gutierrez vi snackar om.

Lägg här märke till hur de i stället för att använda sig av raka attacker vilket är brukligt i stället använder sig av runda. En liten hint till några om hur Tai Chi fighting ser ut. Detta är mycket likt den Tai Chi vi gör i Malmö vad gäller den fria kampapplikations biten. Vi bankar dock inte på varandra lika mycket. Några andra skillnader är djupet på ställningen. Vad händer när Wing Tsun och tai Chi flyter ihop?

För er som blev förskräckta av detta. Detta är Wing Tsun men också den extrema biten av kamp inom Tai Chi. Den andra biten av tai Chi och Wing Tsun är lugn och harmoniserad. Här förekommer inget våld. Ying och Yang. Tai Chi är en stor tradition likaså Wing Tsun och de båda spänner över en stor bredd. Både Wing Tsun och Tai Chi är spännande kamptraditioner. En är från norr en är från söder. Vare sig man tränar för självförsvar eller hälsa. Båda har mycket att erbjuda.

www.wing-tsun.se

Snart bär det av till England igen

Publicerad 2008-09-17 15:46:07 i Allmänt



Ett foto från sista seminariet i Sverige 2007

På fredag bär det av till Peterborouh igen. Denna gång är det bara jag och Thomas som sticker över. Däremot kommer vi att vara borta i hela fyra dagar. Så det kommer att bli rejält med input. Jag har massor av frågor och det tror jag Thomas också har. Denna gång kommer fokuset att ligga på råträning. Jag ska ändå förhöra mig om det går bra att dokumentera systemet med filmkamera inför framtiden.

Grandmaster Brian är nu över 70 så det är med råga dags att memoarerna kommer ut. Det har de också gjort. Brian har skrivit en bok vilket är färdig. Länge har vi gått och väntat på att den ska komma på print. Vi får se om den finns att tillgå när vi nu är över. Har den det kommer vi att köpa med oss en hög. Jag vet att det är många som vill ha den.

Grandmaster Brian är överraskningarnas man. Sist vi var över så fick jag och Jonas 76 nya övningar på 3 dagar. Det innebar att vi nu var klara med hela boxningsformen på vänster sida. Jag har kämpat med detta och även "ful" höger sidan sedan dess. Det ska därför bli spännande att se vad han sätter mig på för övningar. Efter boxningsformen "endless river" kommer "Jian", det raka svärdet. Denna har vi varit och snurrat lite på innan. Eller så kanske det blir tvåhands pushhand. Förmodligen blir det både och annat som jag ännu inte känner till. Det är skönt att vara nybörjare.

Tai Chi i Malmö

Allting rör sig framåt

Publicerad 2008-09-17 00:42:09 i Allmänt




Datorer är inte mitt huvudämne, även då man måste sitta framför den några timmar varje dag. För min egen del handlar det om att arbeta med Dreamweaver och Photoshop. Det är med dessa program jag håller våra hemsidor ajoure. För några dagar sedan la min nya dator av. Det visade sig vara monitorn. Nu har jag en ny platt-monitor. Det är ju trevligt. Ny monitor och allt men min nya dator är fortfarande död.

Livet är nu bra. Idag tittade Björn förbi klubben och vi höll på med dummyformen. Björn är nu data-guru och var hemma hos mig. Han öppnade den magiska lådan och konstaterade att det förmodligen var grafikkortet. Förmodligen kommer datorn snart att fungera igen.

Det intressanta under dagen är nu inte mina problem med datorer. Vi disuterade möjligheter vad gällande nya enklare plattformer för www.kung-fu.se och www.wing-tsun.se. Får jag till detta så spar jag många timmar varje dag och kan härmed ägna dessa åt att träna och undervisa i stället. Det är helt enkelt mycket bättre att lägga tid på att skapa än att bara hålla på med tekniska dataprogram. Björn skulle undersöka saken.

Vad är det då för någonting som ska produceras? Just nu är det att i bild och text beskriva wing tsuns graderingsprogram. Detta så att det är enkelt för den enskilde instruktören att hålla reda på alla tekniker och detaljer. Det är även till hjälp för alla elever. Detta är ett stort arbete som kommer att ta en hel del tid. Jobbigt med faktiskt väldigt inspirerande. Många är nu engagerade i framväxten. Sakta men säkert rör nu sig allting framåt.

www.wing-tsun.se

Boning av kung fu golv

Publicerad 2008-09-15 17:57:21 i Allmänt



På lördag 20 september har några stycken här på Malmö Wing Tsun Skola bestämt sig för att göra något fint av vårt träningsgolv. Det ska skuras och bonas. Tid för detta är 12.00. Alla är hjärtligt välkomna att göra ett litet handtag för klubbens trivselfaktor.

www.wing-tsun.se

Wing Tsun Kung Fu graderingshelg

Publicerad 2008-09-15 11:35:42 i Allmänt



Patrick testas på 10an


Förevisning av Kiu Sao


Kiu Sao träning


Jonas testas på 10an


Christer och Assad testap på 5an


Patrick testas på 10an


Jonas testas på 10an


Staffan testas på 12an


Jonas testas på 10an


Peter testas på 11an


Peter testas på 11an


Hanne testas på 10an


Peter testas på 11 an


Hanne testas på 10an


Lördagens graderingsfoto (Sisok Staffan ska egentligen sitta där fram, han har gömt sig längst bak).

Det blev en mycket produktiv och inspirerande Wing Tsun Kung Fu helg. Mycket har åstadkommits och massor av planer för framtiden har växt fram. Först vill jag gratulera alla som i helgen tagit nya grader, alla var bra. Uppe i elevgradstoppen fick vi 4 nya 10or, 1 ny 11a, och 3 nya tolvor. Graderingen av dessa tog P.O hand om tillsammans med instruktörsteam. Tack för all hjälp.

10 EG

Hanne Nyström (Malmö, Klagshamn)

Jonas Ringström (Malmö)

Patrick Sundström (Göteborg)

Yu Ye (Malmö, Lund)

11 EG

Peter Lindh (Göteborg)

12 EG

Jonas Evertsson (Malmö)

Sebastian Hammer (Malmö)

Staffan Andersson (Karlskrona)

Under lördagen var vi även ute och åt och samtalade om framtiden. Detta fortsatte sedan uppe i kwoonen. Mycket trevligt!
Söndagen ägnades sedan åt 3e chi-sao sektionens kiu sao. Instruktörer från alla anslutna skolor har nu lärt sig och har kunskaper om den nya graderingsstrukturen.

Jonas har nu även satt hur vi måste posera, var och hur, ljus, och så vidare inför fotograferingen av graderingssystemet. En arbetsgrupp har tilsatts om fortsatt organisationsplanering är skapad. Ordning och reda pengar på freda.

Nästa stora intensivhelg i Wing Tsun är 1-2 november.

www.wing-tsun.se

Höststart i Tai Chi

Publicerad 2008-09-11 23:42:59 i Allmänt




I kväll var det terminsstart i Tai Chi på Malmö Wing Tsun Skola. Det var ett folkhav av utövare. Alla de nya hängde med när Jonas satte igång och repetera övningar. Bra jobbat! Själv fick jag och de avancerade hålla till nere i hörnan, hehe.

Nytt för höstterminen var också vårt avanceradepass timmen innan. Här har vi nu startat med höstens projekt. Detta är att sätta hela andra sektionen i "endless river" samt bli grymmare på pushhands. Snälla, alla ni som är "avancerade" kom gärna denna timme innan. Så har jag mer tid med var och en.

Tai Chi Chuan i Malmö

Wing Tsun och jämställdhetslagen

Publicerad 2008-09-11 14:52:09 i Allmänt



På introduktionen kom många olika människor med skiftane intresseområde

Under året har kraven på jämställdhet inom föreningslivet ökat. En stort dokument har kommit ut från riksidrottsförbundet vilket idrottsklubbar nu måste förhålla sig till. Inom Aktiv Ungdom kommer nu även snart en drogpolicy ut, denna finns redan inom riksidrottsförbundet. Så när vi nu reviderat vårt graderingssystem inom Wing Tsun så har där varit en mängd kriterier som vi har blivit tvugna att förhålla oss till. Detta för säkerheten och tryggheten både för utövare, instruktörer och klubbledare. I samband med detta kommer vi också att börja så sakteliga att bygga upp en fungerande organisation. Jonas Evertsson kommer att prata mer om detta på söndagens instruktörsträff. Jag personligen är mycket tacksam för att Jonas gör detta stora jobb åt oss alla. Tack!

Idrottsforum

www.wing-tsun.se

Förändringarna i systemet har inte så mycket med Wing Tsun i sig självt att göra. Wing Tsun är Wing Tsun. Hur det lärs ut och med vilken attityd det lärs ut ligger här i fokus. Med bättre förståelse för olika människors världuppfattning så kan vi lättare nå fler människor och det blir lättare att få alla att känna sig välkomna. Både systemet och pedagogiken behöver därför ligga i enlighet med detta. I alla fall är detta vår strävan. Vi behöver här bli bättre på många punkter. Jonas Evertsson har under året haft kontakt med många högt uppsatta instruktörer och ledare för andra kamparter i Sverige och frågat hur dessa har gjort. Metoden är enkel. Titta på de organisationer som har haft stora framgångar och gör likadant. Det är mycket jobb men långt där framme ser vi ljuset tränga igenom. Det har redan gjorts stora förbättringar.

Wing Tsun Kung Fu för tjejer

Publicerad 2008-09-10 23:47:36 i Allmänt



Sijee Hanne rasslar loss. Hur kan Johannes fotografera när han samtidigt är med på bilden?

Det är nu klart att tjejträningen kommer att vara på söndagar klockan 18.00-19.15. De som är intresserade får vänta några veckor till. Den 5 oktober kommer första passet att dra igång. Alla tjejer som börjar träna här kommer garanterat att få mycket snabba armar.

Under kvällen har det varit grymt mycket folk på Wing Tsun passet och nya strömmar in hela tiden. Vi hade även vårt allra första kvällspass i Bagua, vilket hölls av Sijee Annamaria.  Här kom det också träningssugna. Jag och Sijee Hanne stod och mixtrade med filmkameran som vi fått låna av Anders. Tanken är att vi inom en snar framtid ska kunna börja att spotta ut youtubar om både det ena och andra.

www.wing-tsun.se

Wing Tsun Kung Fu för tjejer

Publicerad 2008-09-09 23:45:18 i Allmänt




En stark profil inom Wing Tsun Kung Fu i Sverige är Sijee Hanne. Ensam driver hon Wing Tsun träningen i Klagshamn. Det är nu stort intresse bland tjejer att lära sig Wing Tsun och telefonen går varm. Sijee Hanne har planer på att öppna tjejträning på söndagar på Malmö Wing Tsun Skola. I stundens ögonblick är det ännu inte bestämt vilken tid. Så fort detta är satt så kommer jag med information. Under söndagens introduktion stod Sijee Hanne för uppvisningen där hon bankade loss på Johannes.

Under kvällen var det bra tryck på skolan. Nybörjargruppen i Wing Tsun slog rekord och även Xinyi träningen var fullproppad. Det är tur att vi har så att vi kan öppna dörren ut mot taket. Det hade annars blivit bra varmt. Förmiddagspasset i Tai Chi var även det välbesökt. Nu är terminen i gång.

I morgon kväll klockan 20.00 är det ytterligare en spännande händelse på Malmö Wing Tsun Skola. Då börjar vårt första kvällspass i Bagua. Det ska bli spännande att se hur många som kommer. I kväll var det som sagt knökfullt på Xinyi träningen vilket vi inte gjort någon reklam för alls.

www.wing-tsun.se

Wing Tsun i Klagshamn

Wing Tsun graderingshelg

Publicerad 2008-09-08 23:46:35 i Allmänt




I helgen är det dags för Wing Tsun. På lördag blir det drillning i elevgradersprogrammen mellan 12.00-15.00.
Efter detta är det sedan gradering för de som ska gå upp.

På söndag hoppas jag att det blir drillning på tredje sektionens 10 kiu-sao tekniker. Med kiu-sao menar jag här våra traditionella ingångar. Jag bara använder det klassiska namnet på detta. Även om man nu inte är högt graderad och ska träna inför första teknikergraden går det att vara med på träningen. Det är kul att träna. Själv var det dessa som jag tyckte bäst om att träna för Sifu Emin Boztepe, förr när han var chefinstruktör i Sverige.

Till första tekniker har vi 2-4 sektionen chi-sao, med kiu-sao.

www.wing-tsun.se

Öppet Hus på Malmö Wing Tsun Skola

Publicerad 2008-09-07 23:13:04 i Allmänt





Discover Soundtrack!














































I kväll var det öppet hus på Malmö Wing Tsun Skola och Natha Yoga Malmö. Det var bra tryck och sammanlagt var vi säkert över 100 personer i lokalen. Det är roligt att det är många som är intresserade av vår verksamhet. Just nu har jag inga bilder men de kommer att trilla in.

Hur har det då sett ut på min mail i augusti och inför öppna huset? Jag kan med två ord lätt beskriva detta. Kungfu Panda. Jag vet inte hur många mammor som mailat och frågat om kung fu träning för deras barn på 7-12 år. Tyvärr så har vi ingen barnträning på Malmö Wing Tsun Skola. Jag har försökt skicka dem till andra kung fu klubbar med barnträning så gott jag kunnat. Detta gäller nu inte bara Malmö utan hela Sverige. Hur många mammor finns det i vårt land?

www.wing-tsun.se

Kina föredrag på Katrinetorps gård

Publicerad 2008-09-03 14:46:58 i Allmänt



Utställningen på Katrinetorpsgården innehåller en mängd foton på djonkar


Katrinetorp


Yin och Yang Katrinetorp


Annamaria och Andreas visar Tai Chi Chuan

Igår var jag på Malmö kommuns kursgård Katrinetorp och höll föredrag om gamla Kina. Hjälp hade jag av Andreas och Annamaria som visade Tai Chi. Innan vi började fick vi en privat visning av utställningen som är där nu. Det blev helt rätt då utställningen handlade om svenska ostindiska kompaniet på 1700-talet.

Föreläsningen blev ett virrvarr av gamla traditioner och myter som präglat det kinesiska sinnet och samhället under tusentals år och även håller ett fast grepp i nutid. Mina anteckningar och stödord hade jag inte så mycket nytta av då det som vanligt styrde åt ett helt annat håll. Det ostrukturerade taoistiska sinnet är stort inom mig.

www.kung-fu.se

Baguazhang

Publicerad 2008-09-02 22:51:39 i Allmänt



Fredrik Regn var i helgen här i Malmö igen och undervisade i Baguazhang. Som vanligt blev det en fysisk upplevelse. Efter en viss tid tar kroppen helt enkelt bara slut. Jag och Annamaria satt och undrade över varför det känns jobbigare och jobbigare för varje gång. Kanske är det så att vi börjar göra mer och mer rätt.

Sakta men säkert börjar vi klättra djupare och djupare in i baguasystemet. Som vanligt hade jag glömt detaljer som Fredrik nu rättade till. För varje gång han är här tittar han mer och mer på detaljerna i de grunövningar som vi behärskar. Samtidigt stoppar han in några nya tekniker som vi kan börja känna på. Själv fokuserade jag denna gång på vändningarna i björnensystemet och fenixsystemet. Fantastiskt roligt!

Tack Fredrik för att du orkar sitta på det långsamma tåget ner här till Malmö. Vi uppskattar träningen mer än du tror.

Baguazhang i Malmö

Steg för steg

Publicerad 2008-09-01 23:41:03 i Allmänt



Henrik sågar ner skrubben

Idag hade Henrik några timmar ledigt så vi kunde arbeta vidare med skrubben. Vi fick bort ytterligare bräder och gammal puts. Dammet låg som en tät dimma. Skrubben ska användas för förvaring av brottarmattorna. Vi fick sedan upp träskivor på väggarna så att putsen blir på plats. För varje vecka blir klubblokalen coolare och mer funktionell. På söndag klockan 18.00 är det öppet hus så det gäller att ligga i.

www.wing-tsun.se

Öppet hus på Malmö Wing Tsun Skola

Publicerad 2008-09-01 11:35:04 i Allmänt




På söndag klockan 18.00 och framåt har vi öppet hus på Malmö Wing Tsun Skola. Här kommer vi att prata och förevisa om de olika stilarna vi tränar här. Så ta gärna med vänner och bekanta och titta upp. Vi har under hela sommaren arbetat med att måla och göra fint i våra lokaler. Så detta blir ett trevligt evenemang. Kaffe och kakor finns på plats.

På onsdag kommer vi att ha möte med vår samarbetsklubb Natha Yoga och då kommer vi att planera för denna kväll. De kommer samtidigt också att ha öppet hus. Det blir därför en stor tillställning. Adressen är Celsiusgatan 29.

www.wing-tsun.se

Om

Min profilbild

Sifu Henrik

Sifu i Wing Tsun Sweden och grundare av Kung Fu Sweden. Tränar och undervisar i Wing Tsun, Tai Chi Chuan, Wuji Qigong, Xinyi Liuhe Quan, Yin Yoga, Chow Gar Southern Praying Mantis, Shaolin Weng Chun och Yong Chun Baihequan.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela