Sifu Henrik

Allt om kinesisk kampsport och mycket om asiatisk kultur.

Lika behandling

Publicerad 2008-05-26 23:49:21 i Allmänt
Naturens lag är blind, dess rättvisa opartisk. Konsekvenserna av ens beteende är ofrånkommligt. Att vara människa är ingen ursäkt.

En vis kung fu mästare försöker inte skydda människorna mot dem själva. Medvetandets ljus lyser i lika mått på det som är behagligt och det som är obehagligt.

Människan är inte bättre än resten av skapelsen. Samma princip som finns bakom människan finns bakom allt annat.

Inte heller är någon människa eller något folk bättre än resten av mänskligheten. Samma princip finns överallt. Varje människa är lika mycket värd som andra. Varför då favorisera någon?

Allt påvisar lagen. Att Tao inte är ett ting innebär inte att Tao är ingenting. Lite ödmjukhet skadar inte.

Kung Fu mästaren vet detta och utger sig inte för att vara speciell. En kung fu mästare skvallrar inte och slösar inte bort tiden med att diskutera konkurrerande teoriers värde.

Tystnaden är en stor källa till styrka.

Tao Te Ching

www.kung-fu.se

Wuji meditation

Publicerad 2008-05-22 16:26:30 i Allmänt
När vår uppmärksamhet hela tiden är riktad mot världen utanför underblåses våra naturliga begär och vårt känsloliv bringas ur balans, vilket i sin tur underminerar vår livskraft. Levande varelser har förmågan till läkning och den kan utvecklas, om vi förlitar oss på vår inre kraft. Men för att komma i kontakt med vårt inre behöver vi balansera vår utåtriktade verksamhet med inåtvänd stillhet.

Stillhet ger upphov till rörelse

I konfucianismen, taoismen och buddhismen betraktas stillhet som en mycket viktig del av livet. Stillheten lever i den kinesiska kulturen som en grundförutsättning för allting.

Det finns olika stadier av stillhet och många olika metoder för att uppnå den. Man kan koncentrera sig och tänka på något vackert så intensivt att man glömmer allt annat. Man kan också upprepa några ord tyst för sig själv, eller räkna, eller bara lyssna på sin egen andning.

Stillheten gör andningen mycket jämn.

Man kan även välja något område i kroppen och fokusera uppmärksamheten på det, försök se det för sin inre blick.

Man behöver stänga av sinnets verksamhet och nå stillheten. Stillheten är också själva grunden för qigong. Om man kan uppnå stillhet balanseras yin och yang, och det är mycket nyttigt och hälsobringande både för kropp och sinne.

Wuji Qigong

Kung Fu Sommar

Publicerad 2008-05-21 15:23:26 i Allmänt
Det har under de senaste dagarna trillat in lite nya kung fu evenemang, så nu är även juni månad fyllt.

31 maj är det Tai Chi i Helsingborg

1 juni är det Wuji meditation i Malmö

7-8 juni är det Wing Tsun intensivhelg i Göteborg

14-15 juni är det Baguazhang seminarie i Malmö med Fredrik

28-29 juni är det Wing Tsun intensivhelg i Karlskrona

Seminariesidan

Someone new

Publicerad 2008-05-15 23:14:13 i Allmänt
Någon anonym skickade denna låt till mig i förra inlägget. Tack så mycket. En fantastisk låt!

Tillbaks i kwoonen.

Publicerad 2008-05-15 18:35:25 i AllmäntWing Tsun setionsträning i parken

Solen skiner utanför inut i mig är det ösregn. Ibland dras benen undan för en. Illussionerna man hade fallerar. Det är så livet är. Dukkah finns inneboende i alla ting.

Jag har de senaste dagarna inte varit så mycket vid datorn utan hållt till mer i träningslokalen. Det är nu inte den provisoriska utan vår egna fina kwoon uppe på tredje våningen. Jag har även denna dag varit där uppe tillsammans med Anna-Maria och pysslat. Vi har så smått börjat träna här igen. Det känns betydligt bättre att vara här uppe än nere i den sunkiga industrilokalen utan luftkonditonering.

Även om det varit ovanligt mycket privatelever, den senaste tiden, så har jag ändå hunnit med att hålla kontakten med diverse mästare. Spännande inför hösten är att grandmaster Andres Hoffmann, chefinstruktör för Weng Chun kommer till Malmö i höst, närmare bestämt 22-23 november. Det blir introduktion av detta systemet i Sverige. Så i takt med att solen försvinner mer och mer i höst så fyller jag på med värmande evenemang. Det behöver ni inte tänka på nu. Våren är här! Snart är det Tai Chi träning.

www.wing-tsun.se

Tai Chi och Xinyi helg

Publicerad 2008-05-07 14:15:53 i Allmänt
I helgen är det kung fu träning igen, givetvis. Det är nu dags för månadens pushhandsdag. Detta är på lördag 10 maj. Vi kommer här att fortsätta kämpa med den första sektionens partnerform samt spela vidare i roushoun. Sakta men säkert kommer vi säkerligen att knäcka denna en vacker dag. kanske är det på lördag då vädergumman har lovat fantastiskt väder.

På söndag är det sedan dags för Xinyi fantasterna att få stå och trampa. Är det fint väder kommer vi givetvis att vara nere i parken och då blir det riktigt Shanghai klassiskt. Träden påminner lite om de i Shanghai. Här har vi även bra med sträcka så att man kan stega på bra. Detta kommer att bli ypperlig träning. Äkta beach 2008.

Xinyi Liuhe Quan

Tai Chi Chuan

Wing Tsun sektionsträning 4 maj

Publicerad 2008-05-07 00:06:51 i Allmänt


Söndag 4 maj var vädret underbart här i Malmö. Som vanligt på somrarna tränar vi nere i parken i äkta kung fu stil. Denna dag var det femte chi sao sektionen som skulle behandlas. Allting flöt på och plötsligt så hade vi gått en timme över tiden. Även om vi hade riktigt många skolor representerade dagen innan på graderingen dök där ändå upp ytterligare skolrepresentater denna dag i form av Vetlanda. Det har varit en stor Wing Tsun helg. Jag hoppas alla ni andra hade lika roligt som jag och att ni inte brände er allt för mycket. Tack så mycket för all träning!

Daniel hade även denna dag med sig kameran.

www.wing-tsun.se

Wing Tsun gradering maj 08

Publicerad 2008-05-06 16:20:07 i Allmänt


Sisok Daniel fick tagit lite bilder under graderingen. Förmiddagen började uppe på taket i solen med en kopp kaffe. Sedan begav vi oss ner i vår tillfälliga träningslokal. Första timmen körde alla gemensamma tekniker som jag ville se att alla var familjära med och kunde bra. Efter detta tränade sedan respektive på sina program. Jag gick sedan runt och gav övningar samt kollade av alla. Instruktörerna fixade resten. Graderingen avslutades sedan med diplomutdelning. Ett stort gäng begav sig sedan ner till restaurang Ceder och åt. En bra dag! Gratulerar till alla graderna!

www.wing-tsun.se

Wing Tsun - sektionsträning idag

Publicerad 2008-05-04 10:59:42 i AllmäntLeung Kwok Wah Sifu tränar fri chi-sao med en av sina elever i Hong Kong. Hans elev kämpar på och kommer säkert att bli duktig en dag.

Idag söndag 4 maj är det sektionsträning i Wing Tsun här på Malmö Wing Tsun Skola. Denna gång ska vi fokusera på 5 sektionen. Vi har i veckan smygstartat med denna sektion här i Malmö. Annars så var det ett tag sedan vi hade fokus på denna. Det verkar som om vädret kommer att vara fantastiskt fint idag. Efter träningen kommer jag därför att dra mig ner mot Folkets Park efteråt i hopp om att sammanstråla med andra från klubben som är där på Picknickdag.

www.wing-tsun.se

Wing Tsun Scandinavia gradering

Publicerad 2008-05-03 18:56:02 i Allmänt


gradering_spring_2008

Idag var det gradering i Wing Tsun. Alla gjorde ett bra intryck och den stora prestationen denna dag var att uthärda värmen inne i lokalen. Förutom en hel del elever som skulle gradera så var där även många instruktörer på plats som tog hand om det hela. Det gjorde att jag i lugn och ro faktiskt kunde gå runt och kolla alla. Många hade blivit betydligt duktigare än förra graderingen. Tack till alla er instruktörer som idag arbetat! Jag uppskattar er mycket. Tack Anna-Maria för att du skrev alla diplomen.

Idag var där utövare från Karlskrona, Ronneby, Göteborg, Umeå, Gävle, Lund, Helsingborg och Malmö. Det är en brokig skara av entusiaster som numera tränar Wing Tsun. Det kommer här till Malmö utövare från många olika wing tsun, wing chun, ving tchun familjer. Anna-Maria tog lite olika foton på t-shirts.

21009-375

21009-374

21009-374

21009-372

www.wing-tsun.se

Wong Nim Yi Sifu

Publicerad 2008-05-02 15:38:09 i Allmänt


wong nim yi

Förändringar i seminarieschemat kommer att ske. Detta beroende på olika omständigheter. Som några har sett så har jag tagit bort det stundande Baguazhang seminariet med Fredrik Regn. Detta är bara temporärt, nytt datum håller på att fixas. Så sitt bara lugnt. Fredrik kommer till Malmö nu i vår.

Det som bromsar processen just nu är det blixtinsatta seminariet mes Wong Nim Yi Sifu från Guangshou, Kina. Här sitter vi och väntar på de kinesiska myndigheterna som måste utlova visum för resan. Wong Nim Yi Sifu skulle från början endast komma till Holland där hans syster bor. Det känns lite väl slöseri med wing chun att ine ha honom här i Scandinavien en helg när han nu ändå är i Europa. Vi väntar och hoppas att allting löser sig.

När vi väl fått fixat detta kan alla de andra seminarierna placeras. Prioritet har här då Baguazhangseminariet med Fredrik.

www.kung-fu.se

Kristi Himmelfärs Dag

Publicerad 2008-05-01 17:37:26 i Allmänt


kristiflygare
Jesus flyger till himmlen

Det är idag 1 maj och numera helgdag. Det innebär för de flesta att de slipper gå och arbeta. Som små tränade myror, innebar det säkert att många igår var tvugna att vara uppe länge och dricka sprit. Dagen i fråga är också folknykterhetens dag. Det kan ju då vara lämpligt om man festade igår. Då kan man ligga och vara bakfull idag och inte dricka någon sprit. Normalt var detta den dag som man släppte ut boskapen. I samband med detta var det också lite fest. Så på det sättet håller då många på traditionen.

Detta är ju då bara för hedningar. Enligt katolsk fastställd norm, och den enda och ultimata sanningen, så är det denna dag som Jesus efter uppståndelsen flög upp till himmlen. Som religionshistorievetare är man då intresserad av detta fenomen. Enligt många nya rön så vet man idag att Jesus inte alls dog på korset. Detta var mer en liten komplott för att rädda undan honom från de aggressiva judiska Seloterna. Man sövde helt enkelt ner honom och plockade sedan ner honom några dagar senare.

Som ni förstår så är detta en känslig debatt. Om detta stämmer innebär detta att Jesus inte dog och sedemera inte uppstog från de döda. Det innebär att han helt enkelt var en normal man och inte guds son på det sätt som kristendomen menar. Eller rättare sagt hur Romerska katolska kyrkan på 300-talet bestämde hur det skulle vara. Om det nu är så här, så alltså ingen Kristi Himmelfärs dag. Det är då dags att släppa ut boskapen och sedan festa.

Om

Min profilbild

Sifu Henrik

Sifu i Wing Tsun Sweden och grundare av Kung Fu Sweden. Tränar och undervisar i Wing Tsun, Tai Chi Chuan, Wuji Qigong, Xinyi Liuhe Quan, Yin Yoga, Chow Gar Southern Praying Mantis, Shaolin Weng Chun och Yong Chun Baihequan.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela