Sifu Henrik

Allt om kinesisk kampsport och mycket om asiatisk kultur.

Tai Chi resan till England

Publicerad 2008-03-27 16:15:31 i Allmänt


Tai Chi Chuan gruppbild

En gång i tiden var tai chi gruppen så här liten, det är den inte längre. I morgon bär det av igen till England och vi är hela 7 personer denna gång. Många orosmoln har legat på göm men nu verkar det som om allt lugnat ner sig. Sjukdom och annat elände ligger alltid på lur för den strävsamme kung fu eleven.

Alla ser nu fram imot att få äntra engelsk mark, träna och på kvällen avnjuta det kulinariska utbudet. Den engelska maten behöver vi ju inte dryfta så mycket om men däremot är den klassiska pub-traditionen mer spännande. Ju mer vi lär oss om tai chi ,och när vi nu kommer djupare in i systemet, ju mer givande är resorna till grandmaster Brian. För varje dag som går känns det som om det blir allt fler frågor.

Detta året har vi även kommit igång rejält med pushhands och detta gör att frågorna helt enkelt blir mer avancerade och kräver djupare förståelse. Det ska därför bli extra spännande att komma iväg nu. Glädjande är också att jag nu kan berätta för grandmaster Brian och guru Ricky att vi även har träning i Helsingborg.

Tai Chi Chuan träning

Wing Tsun - klubb t-shirts

Publicerad 2008-03-27 11:30:55 i Allmänt


Sisok Lars har nu meddelat mig att våra t-shirts är tryckta. Dessa kommer att kosta 120 kr styck och finns i vitt, grått och svart. Motivet är som innan wing tsuns plommonblomma. Klubbledarna kan nu börja att ta imot betsällningar på respektive klubbar. Själv kommer jag att vara i Helsingborg 12 april och då tar jag med mig t-shirts ner till Malmö.

www.wing-tsun.se

Hong Kong Wing Chun - Sweden Camp 08

Publicerad 2008-03-26 12:44:36 i Allmänt


Hong Kong
Äldre dam tränar kung fu på sin terass i Hong Kong. Klicka på bilden för större version.

Sitter här och arbetar för fullt med Hong Kong Wing Chun - Sweden Camp 08. Det är alltid en massa jobb bakom kulisserna som måste fixas. Det är alltid betydligt mer jobb än vad man först räknar med. Trevligt är det i alla fall att kunna starta detta projekt vilket jag gått och funderat på under många år. Det jag för studen är upptagen med är att få till träningen vad gällande Bart Cham Dao, Luuk Dim Boon Kwun , Muuk Yang Chong Fa och Luk Dim Boon Sheung Tau Chai Mei Gwun Form.

Vanligtvis inom många wing chun organisationer och skolor så är de olika formerna färdiga paket vilket man betalar en klumpsumma för. Man har sedan tillgång till träning och undervisning i detta. Detta skiljer sig från hur kampsport fungerar i Sverige och känns därför främmande för de flesta. Här betalar man för en viss tid och inte för en viss kunskap. Här uppstår en viss form av kulturkrock.

De summor som då presenteras känns därför för oss svenskar ibland väldigt stora och orealistiska. Mitt jobb blir då här att lirka fram någon form av lösning så att vi ändå kan träna på de högre programmen utan att ruinera oss. I ärlighetens namn tycker jag själv inte att summorna i sig själv är något att diskutera. Det blir här snarare en form av omvändning av ens tanke bakom olika former av kultur och träningsstruktur. Vi här i Sverige är vana att ha det på ett sätt och i Hong Kong är det ett annat. Det är nu inte Hong Kong som är fel utan det är Sverige och övriga Skandinavien som utmärker sig.

Jag tror att många av de äldre wing chun / wing tsun utövarna hade varit väldigt tacksamma om de hade kunnat betala en summa för trettio år sedan och sedan fått lära sig allting. I stället har de gått och vänta och väntat och suttit med ett halvt system under största delen av sitt liv. För att i slutändan få reda på att de tränat halvfel under hela denna tid. Här kan vi prata om kostnader. Hur värderar man tjugo års träning i pengar. Det går inte!

Jag lirkar därför vidare och kommer säkerigen att få till det i slutändan. Det kommer att bli ett mycket givande Camp.

Hong Kong Wing Chun - Sweden Camp 08

www.wing-tsun.se

Wuji Qigong Projektet

Publicerad 2008-03-26 00:55:32 i Allmänt


ginkakuji

Den mest betydande Mahayanaskolan är madhyamika "den mellersta vägen" som grundades av den lärde munken Nagarjuna på 100-talet eKr. Denna "mellersta" väg är medelvägen mellan hävdande och förnekande och lär att enskilda element, begrepp och fenomen varken kan sägas vara eller icke vara. De finns till endast i förhållande till varandra, och den verklighet vi tillskriver dem har sin grund i våra illusioner.

På "den absoluta sanningens plan" är allt - även begrepp som nirvana, buddhaskap och sanning "tomma" dvs. de har inga kännetecken, inte ens vara eller icke vara. Alla företeelsers verkliga natur är alltså en och densamma, den är omöjlig att fatta, den kan inte uttryckas i ord och övergår all tanke. Den är nirvana och buddhaskap och samtidigt lidadets och förändringarnas värld.

Eftersom begreppet "tomhet" är utan gränser, använder denna skola uttrycket shunya, på kinesiska wuji, som beteckning för alltings sanna natur och kallas också Shunyavada. Läran om det tomma.

Detta ofattbara levandegjordes för fantasi och känsla med namn som "Buddha natur" eller "Buddhas allestädes närvarande hjärta". Det omfattar allt och finns alltså även i människans inre, och hon kan komma till medvetande om detta genom att frigöra sig från de begränsade föreställningar som hindrar henne att se.

När hon uppnått detta är alla gränser sprängda, motsättningen mellan vara och icke vara är upphävd och hon når den högsta begreppsfria och ordlösa visdomen, "tomheten". Shunyavada har emellertid också en annan term för verkligheten än shunya, tomhet. Det är ordet tathata, som kan översättas med "det het", "sådanhet", eller "sålundahet", dvs. "sådant något är i sig självt". Sanskritordet "tat" motsvarar det engelska that och svenska det.

Nagarjuna, som var av brahmansk härkomst, lyckades på detta sätt förena den gamla brahminska och nyhinduismen med praktisk buddhism. Madhyamikas undervisning är i huvudsak densamma som zenbuddhismen fastän zen uttrycker den mer praktiskt och levande. Studiet av zen leder till bättre förståelse av madhyamika, och studiet av Madhyamika leder till bättre förståelse av zen.

Huang-Po skriver:

Allt vi kan säga är att den är nära intill.

Den kan inte riktigt beskrivas,

men när du har en tyst förståelse av dess väsen är den där.


Nan-Sen skriver:

När du verkligen når den punkt,

där inte en skugga av tvivel är möjlig,

liknar den rymdens väldighet som breder ut sig oändlig i sin tomhet.

Du har ingen möjlighet till vare sig bejakande eller förnekande.

Wuji Qigong

Framgång

Publicerad 2008-03-20 02:41:27 i Allmänt


strawberry

Om man mäter framgång i beröm och kritik kommer man ständigt att plågas av ångest.

Att ha gott rykte eller att bli berömd för det man gör kan bli ett hinder för ens utveckling.

Berömmelse är lika betungande som att ta god vård om sig själv.

Vad är problemet med beröm och kritik?

Om människor applåderar åt något man gör och det känns bra, oroar man sig om de inte applåderar lika mycket nästa gång. Om de är kritiska, om de säger emot eller klagar, blir man sårad. I båda fallen är man ängslig och beroende.

Hur kan gott rykte vara ett hinder?

Gott rykte kommer av sig själv när man gör ett gott arbete. Men om man försöker vårda sig om sitt goda namn, om man försöker behålla det, förlorar man den frihet och ärlighet man behöver för att utvecklas vidare.

Vad finns det för likheter mellan berömmelse och omsorg om sig själv?

För att kunna göra ett gott arbete måste man vårda sig om sig själv. Man måste uppskatta sig själv och också låta andra uppskatta en. Men om man gör för stor affär av sig själv blir man självupptagen. Självupptagenhet skadar både jaget och arbetet.

Om man kan leva med framgång skördar och tar god vård om sig själv, kommer man att kunna befodra framgång hos andra.

Wuji Qigong

Faye

Publicerad 2008-03-19 03:57:23 i AllmäntFaye Wong så klart. Har ni aldrig varit i Hong Kong???

Hon har numera dragit sig tillbaka. Blev kanske lite mycket med över 1.000.000.000 fans.

www.kung-fu.se

Wing Tsun Scandinavia

Publicerad 2008-03-18 15:22:27 i Allmänt


daisifu_bicep

The subject of the seminar was the completely new 10th,11th and 12th programs. This seminar concluded the string of instructor seminars that began in January, the purpose of which was to go through the new revamped 1-12 student programs. The next instructor seminar will deal with different training methods, primarily Lat-Sao.

Bilder här>>

www.wing-tsun.se

Sifu Alan Gibson i Odense

Publicerad 2008-03-18 15:17:21 i Allmänt


alan_gibson

Sifu Alan Gibson gave 2 seminars at Sifu Mortens club in Odense on the 1st and 2nd of March. Sifu Alan Gibson is a well known England based instructor and the author of one of the best book ever written on the martial art of Yip Man: 'Why Wing Chun works'. Sifu Alan Gibson has studied under Sifu Yip Chun and Sifu Wan Kam Leung, but now works with Sifu David Peterson (Wong Shun Leung Ving Tsun). In spite of the differences in lineage and background, it was interesting to see that the conceptual understanding and interpretations were very similar. WTScandinavia will continue to work with like-minded people for the purpose of building friendships and exchanging knowledge.

See pictures here...

www.wing-tsun.se

Mensgrytan som gör dig vackrare

Publicerad 2008-03-17 19:17:55 i Allmänt


India women

Vedisk kost
Då är det måndag och tillika min lediga dag. Jag har därför idag fortsatt och förkovra mig i vedisk kost. Den vediska kost som jag håller på med är den som både är mat och som är medicin. Det recept som jag tillagat idag sägs vara extra bra för kvinnor.Skrifterna säger att om en kvinna endast håller sig till denna rätt så kommer alla andra kvinnor att undra varför hon är så vacker.

Jag nämnde detta recept för några månader sedan uppe på klubben. Då denna märkligt nog gör kvinnor vackrare och också sägs mildra mensvärk så fick detta recept givetvis mens-grytan. Naglarna blir som pärlemo, håret skinande och gnistrande, och ögonen som lysande stjärnor. Jag förmodar att denna rätt verkligen bevarades som en hemlighet bland mödrarna som ville gifta bort sina döttrar.

Jag har nu tillrätt denna maträtt och sitter och provsmakar. Tror att det blivit lite för mycket citron i, annars är den hyffsad. Ok, lite soyasås så blev det bättre. Jag skulle nu inte enbart vilja äta denna maträtt. Så god var den inte. Vi får se om jag blir vackrare eller om detta enbart gäller kvinnor.

Wuji Qigong

Motorsågen snart i Malmö

Publicerad 2008-03-17 15:37:57 i Allmänt


Chainsaw
Ny OS gren. Prova inte på egen hand.

Det är bara några veckor tills Qian Zhaohong kommer till Malmö. Det börjar nu bli fullt. För er som verkligen vill vara med vänta inte för länge med att anmäla er. Tekniken på bilden måste vara Lun Jing - Följ månen fånga vinden.

www.kung-fu.se

Tai Chi Chuan i Helsingborg

Publicerad 2008-03-17 13:49:44 i Allmänt


shaolinmunkar
VAA! Ska vi träna också.

I går höll jag som sagt introduktion och formträning i Tai Chi Chuan för första gången i Helsingborg. Många var på plats och den lilla lokalen på Lägervägen 29 var full. Det var i första hand den första delen av den vapenlösa formen "Endless river" som skulle behandlas. Denna kan man göra på tre olika sätt.

Man kan göra den som ensam form. Det är detta som de flesta förknippar med Tai Chi.

Man kan göra den som partnerform. Två och två flyter man fram och tillbaks i formen med attacker och försvar.

Det tredje sättet är att man helt enkelt flyter fritt i formen i det som vi kallar Rou Shou. Man försöker här få till grepp, slag , kast, svep och andra elakheter med hjälp av de tekniker som finns i formen. Detta gör man med utgångspunkten att vara mjuk, rörlig och inte stelna till.

Under gårdagen hann vi med att göra de första 11 teknikerna av 24 i ensamformen. Detta blir nu sporten för alla i Helsingborg att komma ihåg och få in i kroppen tills jag dyker upp nästa gång.

Nästa intensivdag i Helsingborg blir lördag 12 april.

Träna på!!!

Tai Chi Chuan i Helsingborg

Tai Chi Chuan i Helsingborg

Publicerad 2008-03-16 23:20:47 i Allmänt


Idag hade vi första seminariet i Tai Chi Chuan på Helsingborgs Wing Tsun Skola. Detta innebär att det nu startas träning i denna mycket spännande kampart även i Helsingborg. Här lite information om detta för den som vill börja träna.

Helsingborgs Wing Tsun Skola

Plats: Lägervägen 29

Tid: Tisdagar klockan 19.30-20.30

Mer info om detta snart.

www.wing-tsun.se

Siu Yuk Men - King of Bart Cham Dao

Publicerad 2008-03-16 21:46:42 i Allmänt


siu yuk men
Siu Yuk Men till höger om Yip Man. Bilden tagen 1956

Sifu Siu Yuk Men är en av Yip Mans orginalelever. Som ni nog kan räkna ut via bilden ovan så har han varit med i Wing Chun svängen ett bra tag. Han lever fortfarande och tränar dagligen på Ving Tsun Athletic Association i Hong Kong. Idag så åkte jag med Micke upp till Helsingborg för att hålla i Tai Chi seminariet. Siu Yuk Men kom då på tal då detta är Mickes Sifu. Det lutar lite åt att vi faktiskt kommer att få hit Siu Yuk Men till Sverige. Vi får se vad som händer. Vi håller tummarna.

www.wing-tsun.se

Tai Chi Chuan Pushhands

Publicerad 2008-03-15 20:57:09 i Allmänt


pushhands 2

Idag var det pushhands dag på Malmö Wing Tsun Skola. Vi fortsatte att begrunda och jobba med de tekniker som förekommer i första sektionen av endless river. Det gäller att känna, det gäller att röra sig och det gäller att inte stelna till.

Efter hand som vi kommer djupare in i teknikhavet kommer alla att mer och mer förstå sina egna fördelar och nackdelar. Man kan från denna insikt sedan börja bygga upp sitt eget spel. Ett tag framöver gäller det dock att sätta och förstå de tekniker som man har att tillgå. Efter ett tag blir dessa väldigt många och spelet blir stort.

Det gäller att lära känna sin kropp. Det gäller också att kunna lyssna med kroppen så att man känner vad motståndaren gör och vill. När man börjar kunna detta börjar sedan kroppen spontant att välja de tekniker som känns bekväma och rätt. Spelet har börjat.

Pushhands dag har vi en gång i månaden på Malmö Wing Tsun Skola. Vi blir bättre och bättre.

I morgon är det dags att bege sig till Helsingborgs Wing Tsun Skola. Nu är det dags för dem att ge sig in i leken.

Tai Chi Chuan träning

Att stilla sinnet

Publicerad 2008-03-13 16:47:30 i Allmänt


succe

Sitter här och läser om hur sjukvården ska få bukt med alla människor som har hjärtproblem. Jag är på inget sätt expert på hjärtsjukdomar och försöker bara hänga med bland alla märkliga namn på olika apparater och läkemedel. Människor blir äldre och förr eller senare ska vi dö, antingen vi accepterar det eller ej. Hjärtat är en av de muskler som förr eller senare stänger ner. Det är nu inte detta som oftast diskuteras.

Här gäller det yngre personer som på ett eller annat sätt drabbas av hjärtproblem. Orsakerna är oftast ohälsosamt leverne. Varför sitter jag då och läser om hjärtproblem och andra åkommor då jag själv är ganska frisk? Det intresserar mig då jag har många elever och vänner som drabbas av stress och råkar ut för alla de märkligaste åkommor. Många mailar mig om både det ena eller det andra och undrar om qigong och tai chi hjälper mot detta.

Qigong och tai chi är på många sätt främjande på en mängd olika fysiska och psykiska funktioner i vår kropp. Vad qigong och tai chi inte erbjuder är en mirakelkur mot fullständig dumhet. Jag vet att qigong ibland framställs som ett underverk som kan uträtta underverk men så är tyvärr inte fallet. För den som har haft värk och sedan blir av med denna känns det givetvis som ett mindre underverk, men detta är en annan sak.

Socialstyrelsen har nu då fastställt att man ska satsa på förebyggande hälsovård. Det kommer inte att bli lätt då hela vårt samhälle strävar åt andra hållet. Flest saker när du dör vinner. Jag har nu många yngre elever som har drabbats av olika åkommor som kan härledas till pressen av att lyckas. Med lyckas menar jag inte gigantiska framgångar. Det är snarare bara att klara av bördan av jobb, familj, ekonomi, och kanske få lite tid att utöva något som man tycker om.

qi gong

Som jag ser det är det inte den rent fysiska bördan som numera är problemet. Det är den psykiska bördan av att lyckas som ställer till det. Människan av idag är mer medveten om vad som finns. Detta gör att valen blir allt fler och fler. Stressen av att hela tiden välja rätt väg är ibland jobbigt för många och tar mycket tid. Man vill utvecklas, man vill uppleva saker, man vill ha ett kreativt liv med mängder av nyans. Det är klart att man då känner sig stressad om man jobbar med något enformigt och trist som då inte erbjuder något av detta. Är då lönen inte heller gigantisk och man sitter med avbetalningar på lägenhet och studielån så känner man sig kanske fastklämd.

Det är då ingen hjälp att media pumpar på med fler alternativ. Filmer och serier visar hela tiden människor i situationer där det finns spänning och entusiasm. Det är människor som har kreativa jobb, bor fantastiskt, och som hela tiden hamnar i spännande situationer. De är vackra, vältränade och framgångsrika. Om man då hela tiden undermedvetet blir matad med detta så går det till sist in.

Det ska tydligen hända något nytt och spännande hela tiden. Om det inte gör det så står livet stilla och man måste förändra. Detta är en form av samhällelig stress som skapats. Flest upplevelser innan man dör vinner. När detta nu är igång och samhället bara pumpar på då är det inte lätt att inte följa med. Det blir tufft för socialstyrelsen att ändra på denna trend.

Allt det här kan forsa fram i hög takt men om man själv har hoppat av ekorrhjulet så biter det inte längre på en. Är då detta lätt? Nej, inte det minsta. Det är här som tai chi och qigong kommer in i bilden. Man måste skapa en oas av stillhet där man under en stund får vila sig från dessa tankar. Man lämnar hela vardagen och saktar ner. Detta är en form av meditation men som även involverar hela kroppen och inte bara hjärnan. Lugnet måste manifistera sig även i kroppen.

plummon blomma

När man då gör tai chi och qigong så gäller det att inte stoppa in prestige och strävan i det. Då missar man hela poängen. Man bara ställer sig med sina övningar. Det har ingen betydelse om man gör de rätt eller fel. Det har ingen betydelse om man kommer ihåg mängder med tekniker och detaljer. Det har ingen betydelse om det ser fint ut eller ej. Ännu oviktigare är alla de andra som gör sina övningar. Det är helt oviktigt om någon annan lär sig fortare och ser bättre ut. Att hela tiden gämföra sig med andra tar bara en massa tid och energi och leder inte till något alls. Varför engagera sig i något som bara leder till egoism.

Är jag då själv fri från dessa saker? Inte det minsta. Jag har dem precis som alla andra. Jag kämpar med dessa saker precis lika mycket som alla andra. Men jag har ett hemligt vapen. Ett hemligt mantra. Detta mantra är: Jag ska inte bli bra på något. Nu kanske ni funderar på hur detta kan vara hemligt när jag nu berättat om det. Det hemliga är inte själva orden i sig själv utan att förstå det på djupet.

Så jag kommer att fortsätta stå uppe i träningslokalen på Celsiusgatan 29, och fortsätta med min tai chi och qigong. Det är samma övningar som innan, inget kommer att förändras. Jag kommer att kämpa med min icke strävan. Det kommer inte att se fint ut. Där är säkerligen många fel. Alla andra som också vill vara med och inte åstadkomma något alls är hjärtligt välkomna.


Sitt stilla och gräset växer av sig själv

Snart är våren här

Tai Chi Chuan träning Qigong träning Nya riktlinjer ska minska hjärtinfarkter

Xin Yi bussen till Ankor Wat

Publicerad 2008-03-12 13:31:04 i Allmänt


xinyi buss

Sisok Joakim var på smekmånad i Kambodja. Givetvis tog han då Xin Yi bussen till Ankor Wat. Jag fick igår det här fotot av honom. Det tackar jag för. Givetvis måste jag själv då också ta denna buss när jag är på smekmånad i Kambodja. Man är ju människa och vill vara kung.


Ankor Wat original


En suverän version av Paolo Nutini.

Xinyi Liuhe Quan

Smart av gröt

Publicerad 2008-03-12 12:42:51 i Allmänt


English breakfast
Engelsk frukost. Denna blir man inte lika smart av. Vi kommer däremot snart i kontakt med denna när vi beger oss till Peterborough för Tai Chi träning.

Jag har inte riktigt vetat vad det var men nu har jag fått svaret. Min hjärna har helt enkelt blivit smartare. Det är nämligen gröten på morgonen som gjort att det blivit så. Kaffet har tydligen också en stor bidragande effekt. Nu ska jag bara försöka få i mig mer rödvin så blir allting perfekt.

Här är den smartaste maten för hjärnan

Müsli till frukost gör dig smartare

www.kung-fu.se

Stor Tai Chi helg

Publicerad 2008-03-11 16:29:06 i Allmänt


qigong

Nu i helgen blir det mycket Tai Chi Chuan. På lördag är det månadens pushhandsdag här i Malmö. På söndag har vi sedan introduktion och formseminarie på Helsingborgs Wing Tsun Skola. Detta blir det aldra första seminariet i Helsingborg. Vi börjar båda dagarna klockan 12.00. Alla är givetvis välkomna att delta.

Seminarier

Helsingborgs Wing Tsun Skola

Magiska händelser i livet

Publicerad 2008-03-10 15:16:55 i Allmänt


Hong Kong
Hong Kong Platsen jag beskriver i texten är ca 3 cm från vänster. Klicka på bilden för större version.


Detta hände mig nere i Hong Kong någon gång på nittiotalet.


Hong Kong

Jag gillar att gå. I synnerhet om det är på nya platser som jag inte känner till. Andra tar en turistrunda och åker direkt till alla de standadiserade platserna. Det gör aldrig jag. Jag går ut från hotellet, tar fram min nyinförskaffade karta och så börjar jag gå. Kanske missar jag de där mäktiga turistplatserna men det gör absolut ingenting. Vad jag har upplevt på mina vandringar är så mycket märkligare och så mycket mer jordnära. Detta har satt spår i mitt liv. Hur jag tänker och varför jag gör som jag gör. Hela tanken med mina vandringar är att gå vilse och sedan inte hitta tillbaks.

Denna tidiga morgon hade jag börjat min dagliga tur. Jag hade tagit mig över med Star Ferries till Hong Kong Island från Kowloon. Detta var innan jag hade förstått att Hong Kong hade en tunnelbana. Klockan var runt fem på morgonen och den typiska dimman som alltid finns i Hong Kong var tät. Jag tog vänster och började gå längst med hamnen. Mitt mål denna dag var en park som jag sett på kartan. Varför en park? Det är i parkerna, tidigt på mornarna, som allting händer. I alla fall om man vill lära sig riktig kung fu.

När jag hade kommit bort från Star Ferries och den värsta strömmen av folk började jag åter få uppmärksamhet över staden. Nere på en avsats precis vid vattnet skymtade jag någon bakom en rad buskar. Jag stannade och höll mig bakom buskarna. Där nere stod en äldre dam och tränade Tai Chi. Hon kan ha varit runt 65 år. Det jag kommer ihåg tydligast från denna gång var att hon gick ner på ett ben och stötte rumpan i marken samtidigt som hon hade det andra benet rakt ut. Detta gjorde hon om och om igen. När hon var klar med denna sekvens fortsatte hon med andra rörelser. Det var då hon råkade få syn på mig. Jag låtsades som ingenting och gick vidare.

Denna morgon hittade jag till den tilltänkta parken. Här satt jag nästan hela morgonen och dagen och så på när det tränades för fullt. Här hände också märkliga saker men det är en annan historia. Min tanke var i alla fall att få kontakt med någon mästare i parken som kunde engelska.

Nästa morgon tog jag samma morgonpromenad som dagen innan. Om jag bara går till parken varje dag så kommer jag till sist att hitta någon som jag kan prata med och börja träna. När jag gick förbi buskarna och avsatsen var damen där och tränade. Jag kunde inte låta bli att stanna även denna dag. Nu såg hon mig direkt och eftersom jag inte riktigt var beredd på detta så log jag mot henne och gjorde tummen upp. Hon fortsatte med den svärsform som hon höll på med. Jag fortsatte till parken.

Dagen därpå när jag gick förbi var hon givetvis där. Nu hade jag tagit modet till mig och jag gick bort till henne och hälsade.

- Ni hao!

Detta var vad jag kunde på kinesiska , samt Xie Xie (tack). Problemet vid den här tiden var att det inte var många kineser som kunde mandarin i Hong Kong. Det jag hade lärt mig var helt enkelt fel kinesiska.

Jag frågade på engelska om jag kunde lära mig det hon gjorde. Hon nickade på huvudet och sa något på Kantonesiska. På något märkligt sätt så blev det ändå så att jag stod där med första övningen i Tai Chi (raising hands). Hon fortsatte med sina rutiner och jag stod där och lyfte och sänkte armarna i något som kändes som flera timmar. Det var bara en halvtimme. Hon avslutade sin träning och jag nickade och bugade och log. Hon begav sig där ifrån och jag fortsatte till parken.

Nästa dag när jag kom dit var hon inte där. Inte heller dagen efter. Jag trodde att jag skrämt iväg henne.

Lund

För några år sedan var jag på väg till Universitetet. Jag parkerade alltid bilen vid träningslokalen och sedan gick jag bort till Teologicum. Här stötte jag en morgon på en av mina elever Axel. Han var på väg till gymmet. Vid pratade om det ena och det andra och kom in på Hong Kong. Han berättade då att hans syster var i Hong Kong och att hon tränade Tai Chi. Hans syster tränade för en av arvtagarna till Yang-stilen. Detta var en ur Yang familjen. En äldre dam som undervisade och som själv varje morgon stod nere vid Star Ferry och tränade.

Malmö

Ödet gjorde att jag för fyra år sedan kom i kontakt med Brian Jones och började träna gamla Yang stilen. Denna hade kommit till honom via Malaysia från Hong Kong. Idag står jag därför och tränar något som startade för många många år sedan nere i Hong Kong. Av någon anledning avbröts undervisningen nere i Hong Kong. Ödet hittad en annan väg och överföringen kunde fortsätta så som var meningen. Det är därför en speciell känsla när jag varje gång börjar med Tai Chi Chuan formen. Jag befinner mig oftast nere i Hong Kong, på avsatsen vid Star ferry, med utkik över Kowloon. Diset ligger tätt och man hör båtarna tuta. Överföringen var inte via ord eller skrift. Den var direkt via sinnena. Till en som hade viljan att lära från en som hade viljan att lära ut.

Som master Brian säger.

Tai Chi är inte något som är ens eget eller som man kan äga. Det är bara något man får låna och som man måste ge vidare.

Det är kanske dags att bege sig ut på vandring igen?

Tai Chi Chuan

Wing Tsun instruktörsutbildning

Publicerad 2008-03-09 13:53:42 i Allmänt


Igår var det Wing Tsun instruktörsutbildning i Köpenhamn. Vi var denna gång fem stycken från Sverige som begav oss över sundet. Temat denna gång var de nya chi-sao programmen för graderna 10, 11 och 12. Detta är tillika chi-sao sektionerna 2, 3 och 4. Under tre och en halv timme gick Sigung Allan igenom de visktigaste punkterna och teknikerna ur varje sektion. En liten skillnad från förr är att vi numera ser till samlingen av tekniker och aspekter i sektionerna i stället för att följa sektionerna likt  tvåmansformer.

Return of the Sifu-Table

Glädjande för många kan jag nu berätta att Preben var i full gång med att bygga en ny kafeteria på WT center. Tidigare fanns där en stor avdelning med egen biograf, biljardbord och det mäktiga Sifu bordet. Detta har under en tid varit borta då man byggt om WT center. Sifu Bordet blev härmed avvecklat för fitness och motionscyklar. Nu kanske Sifu bodet åter kommer tillbaks. Färgdoften skar genom näsan inne på WT center då Preben med hjälpare var i full gång med målning. Vi får se hur det blir när det blir färdigt.

www.wing-tsun.se

Källan till kraft

Publicerad 2008-03-05 21:26:11 i Allmänt


plum blossom
Naturfenomen är kraftfulla därför att de verkar i överensstämmelse med hur allt fungerar.

Det bara är.

Studera processerna i nature: ljuset på himlen, jordens tyngdkraft, utvecklingen av dina egna tankar och insikter, rymdens tomhet, livets fullhet och helgonens beteende.

Föreställ dig vad som skulle hända om dessa processer var neurotiska och självupptagna: ett lättjefullt ljus på himlen slocknar och tänds och slocknar igen; tyngdkraften varierar från dag till dag; ditt förstånd är irrationellt; rymden skakar; livet är ofullgånget; helgonen är värdelösa förebilder.

Ingenting fungerar.

En vis kung fu mästare är för klok för att vara neurotisk och självupptagen. Kraft kommer av att veta vad som sker och handlar därefter. Frihet kommer paradoxalt nog av att lyda naturens ordning.

Eftersom hela skapelsen är ett är särskillnad en illusion. vare sig vi vill eller inte är vi lagspelare. Kraft kommer av samarbete, oberoende av att tjäna andra och ett högre jag av osjälviskhet.

www.kung-fu.se
Utemiljön rena medicinen

Shaolinmunkar till dalhalla

Publicerad 2008-03-05 13:57:13 i Allmänt


dalhalla
Klicka på bilden för större version.

Dalhalla är ett gigantiskt stenbrott som ligger i Rättvik. Hit kommer nu Shaolinmunkarna och håller sin stora show den 4 juli. www.kung-fu.se är givetvis inblandade då det handlar om kung fu. Biljetter och andra praktiska detaljer kan man finna på dalhallas hemsida. Banner samt annat smått och gott till detta hittar ni på www.kung-fu.se

Nybörjarträning i Wing Tsun Kung Fu

Publicerad 2008-03-03 19:20:45 i Allmänt


jonas ringström
Jonas Ringström gör chi sao med Sifu Wan Kam Leung

Så har vi två nya instruktörer på Malmö Wing Tsun Skola. Dessa är Jonas Ringström och Henrik Käck. Dessa kommer att hålla i det nya nybörjarpasset på tisdagar klockan 19.00-20.00.

Så alla som vill vara med på detta träningspass är välkomna. Här kommer det att hållas grundträning i Wing Tsun Kung Fu upp till fyrans grad. Även för den som inte redan är medlem i Malmö Wing Tsun Skola är det mycket smidigt. Det kostar endast 20 kr per tillfälle. Inga andra kostnader tillkommer. Man kan här i lugn och ro en gång i veckan träna och känna sig för. Tycker man sedan att det är skoj kan man lösa medlemsskap och vara med på alla de andra Wing Tsun passen.

Malmö Wing Tsun Skola, Celsiusgatan 29

www.wing-tsun.se

Xinyi Liuhe Quan

Publicerad 2008-03-02 11:22:07 i Allmänt
Igår hade vi intensivdag i Baguazhang och även om detta ännu inte är en känd stil i Malmö så var där mycket folk. Ryktet har börjat sprida sig att detta system är bra. Snart måste jag bege mig till kwoonen. Idag är det Xinyi Liuhe Quan som är intensivtemat. Det ska bli slönt att få komma igång då kroppen är lite lätt mör efter gårdagens övningar. Det ska faktiskt bli lite skönt att gå rakt fram vilket man gör i Xinyi. Det blev många cirklar igår.

Baguazhang

Xinyi Liuhe Quan

Om

Min profilbild

Sifu Henrik

Sifu i Wing Tsun Sweden och grundare av Kung Fu Sweden. Tränar och undervisar i Wing Tsun, Tai Chi Chuan, Wuji Qigong, Xinyi Liuhe Quan, Yin Yoga, Chow Gar Southern Praying Mantis, Shaolin Weng Chun och Yong Chun Baihequan.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela