Sifu Henrik

Allt om kinesisk kampsport och mycket om asiatisk kultur.

Wing Tsun Karlskrona 28-29 juni

Publicerad 2008-06-30 13:19:03 i AllmäntDet blev till att än en gång sätta sig på tåget denna månad. Mina kära elever rekomendera mig sedemera om att ta en annan tågtur än den jag blev förmedlad av SJ. Nu fick jag även se halva Småland både på ditvägen och hemvägen. Jag har nu vant mig vid att läsa på tåget utan att bli åksjuk så det gjorde inte så mycket med den extra resvägen. Sisok Staffan och det övriga gänget mötte upp mig vid stationen och vi begav oss ut på landet.


Under lördagen gick vi igenom den kinesiska Lat-Saon tillhörande den första sektionen. Denna behandlar raka attacker. Under eftermiddagen bjöds det på god salladsbuffé och på kvällen blev det smäktade grillparty. När sedan mörkret fallit så blev det även lite Wuji Qigong tillsammans med knotten.


På söndagen tränade vi olika dan-chi drillar vilket sedan övergick till tredje sektionen chi-sao. Tiden gick fort och plötsligt var det dags för avslutning. Jag tackar för ett trevligt arrangeman och jag ser fram emot att komma tillbaks och undervisa i framtiden. Entusiasmen var stor, så det var en ren glädje att få komma och undervisa.Wing Tsun Karlskrona och Ronneby

Yoga Kung Fu målningsprojekt

Publicerad 2008-06-29 22:46:04 i Allmänt
Lite blogg om helgen från Annamaria

Vi håller ju på och fixar upp våra gemensamma ytor i träningslokalen. Yoga-tjejerna och jag har haft roligt i helgen, och vi har fått mycket gjort. Jag ser verkligen fram emot när vi är klara. Allt kommer att bli så oerhört snyggt, trevligt och praktiskt. Om någon kung-fuare har lite färgslattar hemma så snälla ta med dem. Det är många småsaker som skulle må bra av att målas om och det skulle vara roligt med många olika färger. Jag håller på att skissa på en väggmålning. Det blir nog ett lotusblad inne på ena toan. Hmm. Hur det än blir så kommer vi att göra det jättefint. Givetvis är alla hjärtligt välkommna att hjälpa till. Det finns mycket att göra.

Malmö Wing Tsun Skola

Wing Tsun Göteborg foto 7-8 juni

Publicerad 2008-06-29 22:20:27 i AllmäntSöndagens deltagare från Göteborg, Falköping och Vetlanda


Jag och Sisuk Andreas


Chi-Sao förevisning tillsammans med Sisok Göran


6 sektionen tillsammans med Sipak Tomas

Här är några foton från Wing Tsun intensivhelgen uppe i Göteborg. Fotona kommer från Patrick Sundström som hade kamera med sig i värmen. Det var sannerligen mycket trevligt uppe i Göteborg.

Wing Tsun Göteborg

Tai Chi i Rörsjöparken

Publicerad 2008-06-27 20:18:29 i AllmäntFörsta parkträning gick av stapeln i går. Det var en skön och lagom varm sommarkväll perfekt gjord för Tai Chi träning. Vi får hoppas att det blir många sådana här kvällar, så kan Tai Chin bli riktigt bra.

Tai Chi Chuan

Yoga Kung Fu Målningsprojekt

Publicerad 2008-06-27 20:14:10 i Allmänt

Målningsprojektet uppe på Celsiusgatan 29 är i full gång. Idag fick vi målat stora delar av taket i de 6 rummen. Det har även spaklats, rengjorts och tejpats hela dagen, så i helgen kan det nu målas så det står härliga till. Idag anlände även vår nya glasdörr in till vårt stundande launchrum.

www.wing-tsun.se

Tankar om Wuji Qigong

Publicerad 2008-06-26 17:55:14 i Allmänt
Lite om Wuji från Annamaria

Det är när jag gör qigong som jag märker hur mycket tanken kan ändra kroppen. Hjärnan är ju en del av kroppen så egentligen är det inte alls konstigt, men det är ändå svårt att förstå.

Det finns många kluriga moment i wu ji-qigongen som ingen normal människa får rätt på i början, som att sänka dan tien (magen) eller som att öppna revbenen. När jag tränar står jag och tänker på de här grejer för mig själv, och så rätt vad det är kan jag faktiskt göra det.

Vissa muskler letar jag efter men många förmågor bara dyker upp när jag tränar. Det är faktiskt jätteroligt att kroppen och hjärnan fungerar så, att man lär sig något bara för att man tänker på det. Det är som om man lurar sig själv till att förstå.

Samma teknik har jag använt i brottning. Om man tänker sig tung blir man svår att flytta och om man tänker sig lätt kan man utnyttja motståndarens kast och drag. På sätt och vis är detta självklarheter och jag tror att de flesta av oss gör det ganska automatiskt. Om man tränar sig till att bli mer medveten om hur tanken påverkar kroppen tror jag att man får bättre hälsa och ens kung-fu kan bli riktigt slipad.

Wuji Qigong

Styrelsemöte på kung fu klubben

Publicerad 2008-06-25 23:28:19 i AllmäntI kväll var det även dags för styrelsemöte på Malmö Wing Tsun Skola. Många spännande projekt är på planeringsstadiumet vilket kommer att synas inför hösten. På Malmö Wing Tsun Skola tränas numera inte bara Wing Tsun Kung Fu utan det är snarare ett mecca av spännande kinesiska stilar. Detta gör att det numera är betydligt mer rörelse och evenemang än tidigare. Detta kräver också planering och organisation på en helt annan nivå.

Inför hösten kommer en mindre behaglig hyreshöjning vilket vi nu kämpar med. Detta gör att vi måste spetsa verksamheten. Arbete med att restaurera lokalen håller redan på vilket görs tillsammans med Natha Yoga Malmö. Gemensamt med Natha Yoga kommer vi sen även att ha öppet hus den 7 september. Håll ögonen öppna om detta för här kommer det att ske en mängd saker.

Under våren 2008 öppnade vi upp fyra nya träningspass.

Detta var nybörjarträning i Wing Tsun på tisdagar mellan 19.00-20.00.

Xinyi fick sitt egna pass på tisdakvällar 20.00-21.15.

Det öppnades också dagträning i Tai Chi Chuan på tisdagar 12.00-13.15.

Baguazhang fick sitt egna pass på fredagen 12.00-13.15.

Under hösten 2008 kommer vi att öppna upp ytterligare möjligheter till träning.

Många har frågat om jag inte tänkte börja ha kvällspass i Baguazhang, då de flesta arbetar under dagtid. Det kommer nu att ske under hösten.

Baguazhang kommer även att ha ett kvällspass på onsdagar kockan 20.00-21.15

På planeringsstadiet finns även tankar om ytterligare ett Tai Chi pass på torsdagar klockan 12.00-13.15,

samt ett Tai Chi pushhandspass (avancerade) på torsdagar klockan 19.00-20.00

Så redan nu kan vi se att det kommer att bli en mäktig och utbyggd hösttermin.

Nu i sommar kommer vi även att försöka medverka vid de evenemang som sker i Malmö. Först och främst gäller det Möllevångsfestivalen vilket vi brukar vara på.

www.wing-tsun.se

Tai Chi Chuan i Rörsjöparken

Publicerad 2008-06-25 22:50:02 i AllmäntJonas under ett perfekt Qigong träd.

Tai Chi Chuan har blivit känt i Kina bl.a för sin parkträning. På mornarna och på kvällarna står tusentals kineser och tränar i parkerna. Inom qigongtraditionen nämner man också att de bästa förutsättningarna är där det finns ett träd. Vi har därför i kväll varit ute och letat upp det bästa stället för vår parkträning denna sommar. Detta har vi funnit i Rörsjöparken. Det är hyffsat närma vår träningslokal. Det är trevligt med inte allt för mycket folk på kvällarna. Inte så mycket trafik och givetvis det perfekta trädet.

Under detta träd kommer vi att försöka förlägga så mycket av sommarträningen som möjligt. Vi kommer därför nu i början att träffas som vanligt i vår träningslokal och sedan gemensatmtgå bort till parken. Detta kommer först och främst gälla kvällspassen i Tai Chi Chuan och Xinyi Liuhe Quan.

Eftersom det nu är parkträning kommer även utforningen på passen att anpassas till dessa förhållanden. Just på somrarna här i Sverige är det fantastiskt att träna utomhus. Det är stor skillnad att göra Qigong utomhus gämfört med inomhus. I början känns det lite ovant då man inte är van vid alla ljud och synintryck, men efterhand så vänjer man sig. Det är sedan konstigt att klämma in sig i en lokal utan all luft och direkt kontakt till himmel oc jord.

Jag känner på mig att det kommer att bli riktigt bra denna sommar.

Tai Chi Chuan

Yoga Kung Fu målningsprojekt

Publicerad 2008-06-24 19:14:23 i AllmäntHär har vi då köket på Malmö Wing Tsun Skola / Natha Yoga Malmö. Detta är hur det såg ut innan vi började i dag. Väggarna var tråkigt gulvita och det enda som lös upp var blommorna. Detta ska det bli ändring på och nu är arbetet igång. Något stort och spännande håller på att växa fram.


Tvättning av tak


Spackling av väggar

Malmö Wing Tsun Skola

Natha Yoga Malmö

Wing Tsun intensiv i Blekinge

Publicerad 2008-06-23 21:25:56 i Allmänt
I helgen 28-29 juni tar jag tåget till Karlskrona. Det är nu äntligen dags för en intensivhelg med Wing Tsun i Blekinge. Det var bra längesedan jag var här sist. Så för alla som befinner sig i närheten eller är nyfikna går det bra att vara med. Jag har tyvärr inte så mycket uppgifter om var, så det bästa är att kontakta Sisok Staffan där uppe. Han har koll på allting. Ni hittar han på: Wing Tsun Blekinge

www.wing-tsun.se

Yoga Kung Fu målningsprojekt

Publicerad 2008-06-23 15:57:10 i AllmäntVal av kulörer

Idag var det möte nummer tre på Malmö Wing Tsun Skola tillika Natha Yoga Malmö,och mängder av detaljer har nu börjat trilla på plats. Val av färger är nu klart och i morgon kommer det att börjas med röjning, tvättning och förhoppningsvis takmålning.

Det kommer säkerligen att vara ett helt nytt ställe som alla nya inför höstterminen kommer att träda in i. Detta kommer säkerligen att bli ett nytt kultcenter i Malmö. Så här mycket kurser och klasser inom hälsa och harmoni kommer inte att erbjudas på något annat ställe i stan.

Natha Yoga Malmö

Malmö Wing Tsun Skola

Kung Fu Kamera

Publicerad 2008-06-22 20:08:47 i Allmänt
Evenemangen och kungfu intensivarna har ökat markant detta året. De senaste månaderna har frustrationen varit stor då jag själv inte haft någon bra värsting-kamera. Många evenemang har jag inte rent fotografiskt kunnat dokumentera då jag helt enkelt inte haft någon kamera med mig. Själv tycker jag det är roligt med foton och det gör även de flesta andra. Det är därför tråkigt när jag inte kan lägga upp våra egna bilder här på bloggen och på våra hemsidor.

Jag har därför denna vecka äntligen investerat i en ny systemkamera. För att vara på den säkra sidan så köpte jag en likadan som vår förstefotograf Jonas. Denna har jag prövat och vet hur den fungerar. För framtiden kommer det nu att bli enkare då vi faktiskt kommer att vara två som kommer att fotografera. Vi är även då och då på olika platser. Förmodligen kommer det även att bli en hel del spännande resor de närmsa åren och dessa vill jag verkligen dokumentera.

www.kung-fu.se

Kinesisk trädgård

Publicerad 2008-06-19 18:14:01 i Allmänt
Bloggprat från Annamaria

För några veckor sedan la Henrik upp en bild av en kinesisk trädgård här på bloggen. Jag skulle så himla gärna vilja ha en sådan trädgård. Pengar känns för det mesta ganska ointressant för mig, men när jag ser sådana bilder blir jag lite hagalen.

Tänk om vi kunde bygga en sådan trädgård...

Göra qigong i den och träna kung-fu. Jag tror att det till och med skulle kännas skönt att vara olycklig i så fina omgivningar. När jag sköter växter brukar jag tänka att jag hjälper naturen att bli det bästa den kan bli, på den bilden har naturen blivit riktigt bra. Att sköta växter är som att träna qigong, det tar den tid det tar och går inte att skynda på, vi kan bara hjälpa, skydda och underlätta. Biologiska processer tar sin tid, men dom blir sjukt mycket bättre med lite hjälp på traven.

En riktigt fin trädgård hade kanske kunnat hjälpa våra stressade sinnen att verkligen förstå det.

www.kung-fu.se

Baguazhang-seminarie juni 08 Malmö

Publicerad 2008-06-19 14:01:31 i Allmänt


Vårens Baguazhang-seminarie var en stor och lyckad tillställning. Träningen var inspirerande och givande om än krävande för benen. Det blev också nya rekord vad gällande antalet deltagare som var med under helgen. Sakta men säkert växer baguaintresset i Malmö. Som vanligt blandades gammalt med nytt och nya detaljer tillkom. Åter igen sitter jag här med mitt anteckningsblock och försöker utröna vad det är jag skrivit. Inför hösten kommer vi här på Malmö Wing Tsun Skola att utöka baguaträningen. Detta träningspass kommer att hållas på onsdagar klockan 20.00-21.15

Yin Fu Baguazhang

Många kung fu stilar

Publicerad 2008-06-16 15:40:17 i Allmänt
Bloggprat från Annamaria

När jag var yngre brukade jag träna mycket dans. Då var det helt naturligt för mig att träna så många olika stilar som möjligt. Valsen blir faktiskt bättre av att man lägger några timmar på tango, i alla fall om man har svårt att hitta nyanser i uttrycket och jäklar vad jag var glad att jag dansat klassisk balett när jag gav mig på salsan och behövde kvicka fötter.

Sin kordination, balans och styrka tar man ju med sig från stil till stil, det tränar man alltid och det behöver man alltid bli bättre på. Jag funderade aldrig särskilt mycket på att jag höll på med olika stilar, dans var bara dans för mig,

Sen började jag träna kampsport. Plötsligt fick man höra så mycket om hur otroligt dumma alla andra var. Så som man slår i karate är så dumt, det går för långsamt och vem som hellst kan putta omkull en takwandoutövare. I början försökte jag verkligen hålla mig till en still, köpa ett helt koncept liksom, men det blev för enformigt i längden. Istället hoppade jag runt mellan olika tränare och klubbar, men det är heller inte så roligt efter ett tag.

Därför är det så himla kul på vår klubb. Vi tränar en massa olika stilar och provar på en massa saker i seminarieform på helgerna. När det känns som om jag fastnat och står stilla i tai chin så går det kanske extra bra i wing tsunen och sen upptäcker jag något i xin yin som jag kan ta med mig tillbaka till tai chin och så lossnar det där också. Precis så var det när jag dansade. Olika stilar korsbefruktar varandra och håller nyfikenheten och entasuiasmen levande. Dessutom kan man träna fler timmar i veckan.

Text: Annamaria Olsson

www.wing-tsun.se

Bagua Cirklar

Publicerad 2008-06-13 14:24:11 i Allmänt
Bloggprat från Annamaria

Myckert som är roligt handlar om cirklar. Karuseller snurrar runt, runt, vi dansar runt julgranen och vi dansar runt midsommarstången. Det kanske är därför som det alltid känns så festligt att gå runt i en cirkel och därför som bagua är så himla roligt.

Jag blir alltid på bättre humör av att gå några varv. Henrik brukar säga att det är för att jag trivs bäst med att alltid gå i samma cirklar och alldrig komma någon vart. Det kan nog vara sant. Det är en skön känsla att gå i tjugo minuter men inte flytta sig, efter ett tag känns det som om världen rör på sig och snurrar men jag är stilla och stabil i mitten av allt. Men den främsta anledningen till att jag gillar baguans cirklewalk är att det känns festligt, som om jag firar något. Det är kalas.

Text: Annamaria Olsson

Baguazhang

Kung Fu Golvkamp

Publicerad 2008-06-12 17:37:15 i Allmänt
Vi har under lång tid varit begränsade i vår träning när det gäller golvkamp här på Malmö Wing Tsun Skola. Som många vet beror det inte på att vi inte kan eller har tillgång till duktiga instruktörer. Problemet har legat i att vi inte har haft råd att införskaffa träningsmattor. När jag nu var uppe i Göteborg i helgen satt jag och pratade med Sisok Andreas. Detta slutade med att jag fick högvis med kinesiska svärd med mig hem. Det är nämligen så att han håller på att rensa ut sitt förråd. Här har han också liggandes brottningsmattor. Det som behövs nu är en bil med krok, samt ett släp.

www.wing-tsun.se


Wing Tsun Göteborg

Publicerad 2008-06-11 13:17:29 i Allmänt
I helgen var jag i Göteborg för undervisning i Wing Tsun. Detta blev en mycket behaglig och trevlig tillställning. Sisok Göran som är den som numera undervisar på Göteborgs Wing Tsun Skola mötte upp mig vid tåget. Vi begav oss sedan hem till honom och hans nya hus. Det var varmt, mycket varmt och därför var det extra skönt att kasta sig i Landvettersjön på eftermiddagen. Sisok Göran och hans flickvän skämde sedan bort mig hela helgen med god mat och dryck. Denna eftermiddag hann vi även med att träna lite chi-sao samt Tai Chi Chuan.

På lördagen samlades vi på klubben klockan 12.00 och det blev Biu Jee och 5 sektionen. Det var varmt och därför var det extra starkt jobbat av alla som var där. Det var samma procedur på söndagen då det var dags för 6 sektionen. Under de två dagarna var det, med tanke på vädret, mycket folk som var på plats. Det var tränande och instruktörer från Göteborg, Falköping och Vetlanda.

Ett stort tack till min vän och kollega Göran som arrangerade hela kalaset. Utan honom hade det inte blivit någon intensivhelg. Även ett stort tack till alla er som var på plats. Det är alltid roligt när det dyker upp instruktörer och tränande som jobbar hårt. Det är alltid trevligt att träffas.

www.wing-tsun.se

Trevliga förbättringar

Publicerad 2008-06-09 23:41:47 i Allmänt
En fot in i framtiden
Idag hade Malmö Wing Tsun Skola och Natha Yoga Malmö stormöte. Under sommaren ska det nu rustas upp i de gemensamma lokalerna. Dessa är just nu ett trist kapitel. Omklädningsrum, hallar, toaletter och förråd ska nu rustas upp och målas. Det kommer även att innebära en förändring i interiör till det bättre. Vi kommer därför snart att ha ett trevligt litet kafe´med Indiskt/Kinesiskt launchrum. Många olika förslag har ventilerats under dagens möte. Det händer nya trevliga saker på klubben hela tiden.

www.wing-tsun.se

Baguazhang seminarie 14-15 juni

Publicerad 2008-06-09 12:33:02 i AllmäntGrandmaster He Jinbao i ormpositionen, iförd svensk t-shirt.

I helgen kommer Fredrik Regn till Malmö och håller helgseminarie i Yin Baguazhang. Vi börjar klockan 10.00 båda dagarna. Det blir cirka 5 timmars träning om dagen med pause i mitten. Alla som är intresserade av denna mycket annorlunda och klassiska stil från Kina är hjärtligt välkomna.

Själv kommer jag att bunkra med dricka om det blir så här fint väder som det är idag. Vi kommer då också att vara temporärt utomhus. Det är skönt att träna i skuggan. Fredrik kommer även att ha med sig svärd så det blir denna gång både handformer och vapenform, samt mycket annat smått och gott. Det kommer att bli en toppenhelg!

www.kung-fu.se

Ett kinesiskt universum har slagit rot

Publicerad 2008-06-05 12:35:22 i AllmäntÖstasiatiskas parkeringsplats har blivit 900 kvadratmeter trädgårds­filosofi. Ovanpå asfalten står en bit kinesisk mur­omgärdad naturlyrik för kontemplation och stillhet – och med en fantastisk utsikt över Stockholm.

Trädgården är till hälften skapad av människor, till hälften av himmelen – så lyder ett kinesiskt ordspråk som slår fast att trädgården är ett djupt symboliskt försök att bemästra naturen.

Människan har genom alla tider haft naturen som grundförutsättning och motstånd och under alla tider gett den själ och försökt tolka dess opålitliga storhet – nu senast manifesterad genom den enorma kinesiska jordbävningen.

Just nu står ett tredimensionellt trädgårdspoem på parkeringsplatsen framför Östasiatiska museet, ordentligt omgärdat av en vit mur. På en månad har en traditionell kinesisk trädgård tagit form ovanpå asfalten, en liten oas som verkar sväva ovanför trädkronorna.

Läs mer på SvD

www.kung-fu.se

Gräset växer av sig självt

Publicerad 2008-06-04 16:48:55 i AllmäntDet är idag onsdag och solen skiner utanför mitt fönster här i Malmö. Klockan är nu runt tre och hela dagen har gått åt till att svara på mail. Många undrar kanske varför det är så lite som trillar upp på hemsidorna just nu gämfört med innan.
Det är inte för att det inte händer mängder med saker utan att det faktiskt är väldigt mycket som rullar just nu. Det är mycket människor som ringer och mailar om både det ena eller det andra vad gällande kung fu och qigong. Därför går tiden åt till detta i stället för att skriva tex. här i bloggen. Jag förmodar att detta är ett tecken på att det faktiskt är väldigt många som blivit intresserade av vår träning, samt att våra hemsidor har stor spridning.

Den senaste tiden har jag spenderat väldigt mycket tid på att fördjupa mig i min meditationsträning. Detta gör givetvis att man blickar inåt i stället för som vanligt utåt. Det gör att man blir lite mer introvert och därför jobbar mer med sig själv. Man får därför skjuta de mer vardagliga sakerna lite åt sidan. I det här fallet att arbeta med hemsidorna. I helgen hade vi även Wuji meditation intensiv nummer två. Meditation är spännande då det är en ny resa för många. Det är också allt fler som uppskattar denna form av träning. Även denna träningsform har nu börjat få rot här på Malmö Wing Tsun Skola och kanske blir detta något vi kommer att ha klassträning i någongång i framtiden.

En annan trend som också ökat är privatlektioner. Under lång tid har jag haft detta vilande då jag känt att det tagit för mycket energi. I takt med att qigongträningen ökat denna energi har detta gjort att det åter igen blivit intressant och givande att undervisa privat. Det är stor skillnad på klassträning och privatträning. Privatträning är betydligt mer intensivt och går på djupet på ett helt annat sätt än den normala träningen. Det är på många sätt en trevlig tillställning. Den senaste tiden har jag därför känt att det varit mer givande att stå i kwoonen och undervisa än att sitta här framför datorn.

www.kung-fu.se

Om

Min profilbild

Sifu Henrik

Sifu i Wing Tsun Sweden och grundare av Kung Fu Sweden. Tränar och undervisar i Wing Tsun, Tai Chi Chuan, Wuji Qigong, Xinyi Liuhe Quan, Yin Yoga, Chow Gar Southern Praying Mantis, Shaolin Weng Chun och Yong Chun Baihequan.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela