Sifu Henrik

Allt om kinesisk kampsport och mycket om asiatisk kultur.

Wuji Qigong Projektet

Publicerad 2008-01-31 10:16:30 i Allmänt


Shaolin happiness
Lärare och elev Shaolintemplet

Så många unga svenska män är i dag så feta att de kan ge vården stora problem, hävdar svenska forskare.
fetmautvecklingen Sydsvenskan

Då var det inte bara amerikanarna som är feta längre. Själv var det länge sedan jag var så här smal. Själv är man förvisad till träningslokalen då man är kung fu instruktör. Kanske har detta räddat en från en mängd saker som man numera annars hör så mycket om. Det är sjukdomar som är relaterade till stress, det är övervikt, alkoholproblem och drogproblem. Folk i allmänhet knaprar medicin och piller som om det var godis. Antibiotika dricker vi som saft. I alla fall om man får tro media.

Om det nu är så här har jag ingen aning om då mitt liv inte innehåller alla dessa attribut. Ibland slår jag ett öga på vad som finns på TVn, det är alltid någon form av reklam för smärtstillande medicin. När jag tittar in i kylskåpet är där heller ingen överhängande risk för övervikt, snarare undervikt.

För de som varit med mig här på min blogg och på träningen känner till mitt qigong projekt. Detta går ut på att jag ska hålla diciplinen och göra min qigongträning varje dag. Så långt har jag förstått att qigong och kung fu handlar om diciplin.

Vilken diciplin pratar jag då om?

Är det diciplinen att tvinga mig till träningslokalen varje dag?

Är det diciplinen att ställa mig med min qigong även om jag inte känner för det?

Svaren är nej.

Den diciplin jag här pratar om är att välja. Diciplinen är att avstå från saker. Folk brukar alltid skylla på att de inte har tid. Eftersom jag har diciplinen att avstå från saker så har jag plötsligt undanröjt alla hinder från det jag vill uppnå. Mitt mål var att göra qigong varje dag. Detta tar 30 minuter. Så om Wuji Qigong projektet handlar om något så är det att fokusera på det som är viktigt för en och för det som man vill göra med sitt liv. Det är inte helt lätt om man inte vet vad man vill. För mig är det viktigt att jag har huvudrollen i mitt eget liv och inte någon dålig biroll.

Det är lätt att trilla in i jargonger som man inte har styr på. I synnerhet om man inte riktigt vet vad man är ute efter i livet. Det är lätt att fastna framför TVn, internet, TV-spel osv. Det är också lätt att trilla in i alla "måste". Vi kan många gånger få för oss att vi behöver så mycket. I den här kontexten är det lätt att även behöva mängder med god mat. Vi behöver sitta och ta det lugnt i soffan framför TVn "halva natten". Timmarna rinner iväg utan att vi egentligen tänker på det. Rastlösheten kommer när vi känner att vi inte får något gjort. Rastlösheten känns nästan som hunger. Det är så mycket som måste göras. Stressen äter upp vår energi. Energin läcker ut ur vår kropp på en mängd saker som vi egentligen inte bryr oss om.

Diciplinen att avstå från saker känns långt borta.

Eller?

Kanske är det bara att sätta sig ner helt stilla.

Sitta helt stilla är inte lätt.

Ibland behöver man hjälp med att skaffa sig den diciplin som behövs. Jag hade inte klarat det själv. Jag hade turen att som liten ha människor runt omkring mig som älskade mig. Detta i sin tur gjorde att jag började träna kung fu. Resten tog mina tränare hand om.

Tack Sempai Bengt

Tack Sifu KeTi

Tack Sifu Qian

Tack Bruce Lee

Qigong träning

kung fu träning

Xin Yi Tekniker Tupp

Publicerad 2008-01-30 23:07:26 i Allmänt

Tekniker Tupp
Här en Xinyi tupp med tekniker dräkt.

I Xin Yi Liu He Quan har tuppen / hönan en mycket framträdande roll. Det specifika fotarbete man har inom Xin Yi heter "Chicken stepping" och påminner om det sätt en tupp använder benen när den anfaller. Man har även handpositioner vilket karaktären är som tuppens klor.

Alla som växt upp på en bondgård vet att när tuppen är på dåligt humör då gäller det att hålla sig undan. Tuppen är en aggresiv typ med vassa klor. Med dessa attackerar den direkt mot huvudet ursinnigt. Härav Xinyis aggresiva taktik med skurar av attacker mot motståndaren.

När jag var liten och familjen skulle hem till mormor och morfar var det alltid cirkus. När vi kom fram gällde det för pappa att gå ut ur bilen och när tuppen kom började han springa runt boningshuset, med tuppen efter sig. Vi andra kunde då snabbt smita in i huset. Tuppen gillade helt enkelt inte bilar. Pappa tog tre varv sedan var tocken trött.

Xin Yi Liu He Quan

Morgontrött Kungfu Tupp

Publicerad 2008-01-30 14:39:35 i Allmänt

tupp

Att vissa av oss är morgonpigga medan andra har sin topp på kvällen har inget med moral att göra, istället är det generna som styr vår dygnsrytm. Morgonpigga har gått genvägen

I Kina har man under årtusenden pratat om förvandlingsfaser. Beroende på när och var man är född så får man speciella egenskaper vilket sedan påverkar ens personlighet. Själv är jag då Natt-Tupp, i förvandlingsfasen jord. Detta att jag är Natt-Tupp innebär i sodiaken att jag helt enkelt trivs att vara uppe på natten. Det innebär också att jag inte gillar tidiga mornar. Detta har jag vetat i hela mitt liv. Det behövs givetvis ingen forskning för att känna detta.
Det är ändå intressant att de gamla observationerna fortfarande ger de rätta svaren även då där aldrig gjorts någon vetenskaplig studie om det. Det är även ibland märkligt att det ska behövas forskning för att bevisa att vissa är trötta på morgonen och andra inte. Tänk att vi litar så lite på känslan och den egna kroppens signaler att vi måste använda oss av flagnad hud som utsöndrar ljus för att lita på att vår kropp faktiskt fungerar.

Det är dags att göra Qigong.

Kungfu Hälsa

Baguazhang Kung Fu

Publicerad 2008-01-30 01:27:23 i Allmänt

bagua zigge
Detta är en av mina Baguazhang favoritbilder. Bilden är tagen i Peking under ett träningsläger med He Jinbao 2003. Fler bilder hittar ni på www. bagua_zhang.se

Bagua tillhör den inre skolan av stilar. Många här i väst förknippar detta med hälsa nästan likt yoga. Det är därför befriande att se mästaren (vilket jag inte kan namnet på) undervisa med siggen i handen. Det gäller att blidka kung fu andarna med rökelse under hela träningen. Själv håller jag mig till rökelse.

På bilden ser ni träning av Lejonpositionen. Denna kommer vi säkerligen att kämpa med i helgen på bagua seminariet. Träning i bagua här på Malmö Wing Tsun Skola har vi på fredagar klockan 12.00-13.15

Baguazhang träning

Ronneby Wing Tsun Skola

Publicerad 2008-01-29 16:55:05 i Allmänt

Villa Viola
Villa Viola i Brunnsparken, Ronneby.

Träningen är åter igång i Ronneby. Träningen är på samma plats som innan nämligen Kårhuset mitt i Brunnsparken.

Träningstider vårterminen 2008
Måndagar 18.00 - 19.30
Torsdagar 18.00 - 19.30

www.wing-tsun.se

Unicorn Baguazhang Kung Fu

Publicerad 2008-01-29 01:04:18 i Allmänt

unicorn
Chi Lin - Kinesisk Unicorn

Under år 2007 var det inom Baguazhang fokus på Lejonet. Under 2008 kommer nu stormästaren He Jinbao att fokusera mer på yin djuret Unicorn. Detta är ett mystiskt djur vilket skiljer sig en hel del från den västerlädska unicornen. Vi kommer att ta en titt på detta djur under helgens baguazhang seminarie.

Lite engelsk text om den kinesiska unicornen
Chi Lin is a mythical Chinese creature which is similar to a unicorn. It is often known to be a dragon horse mixture since it seems to have the body of a horse and the head of a dragon. According to the traditions, looking at this creature is very auspicious and brings happiness. The mythical Chi Lin symbolizes success, prosperity, longevity and fertility. If you are looking for doing better in your job or career, this might be the ideal feng shui symbol for you to have. If you are looking for those kinds of life improvements, you should place a Chi Lin in your working space, ideally on your desk where it can help you the most. On the other hand, if you are wishing to have a baby or to improve your health, this might be the right choice as well by keeping it in your bedroom or in the family related bagua map area.

Baguazhangträning

Mannen med hängslena del:3

Publicerad 2008-01-28 15:27:25 i Allmänt


Här är nu ännu en ny video med Sifu Wan kam Leung,
som snart kommer till Malmö Wing Tsun Skola. Denna gång är det Sifu Martin som försöker testa några trix.

Wan Kam Leung seminariet är fredag 15 februari. Är du wing tsun / wing chun utövare så bör du nog inte missa detta.

Seminariesidan
www.wing-tsun.se

Baguazhang Kung Fu

Publicerad 2008-01-27 16:41:26 i Allmänt

bagua circle
Inom kungfu stilen Baguazhang har man fotarbete som man ofta inte ser i andra stilar. Det mest karateristiska är cirkelgången vilket vi ser här på bilden.

Huvudtränaren för Yin Baguazhang i Sverige kommer nu i helgen 2-3 februari till Malmö. Det blir här två hela dagar med träning i Baguazhang. Detta är en av de tre klassiska interna stilarna från Kina. Fokuset ligger på grundträning i Lejonsystemet. Är ni intresserade av att veta mer om denna stil så är ni välkomna att vara med.

Intensivträning i Yin Baguazhang
Malmö Wing Tsun Skola, Celsiusgatan 29
2-3 februari
Start 10.00 både lördag och söndag
Pris: 400 kr
Tränare: Fredrik Regn, Stockholm

Baguazhang träning

Tai Chi som kampkonst

Publicerad 2008-01-26 23:56:07 i Allmänt

tai chi pushhands

Idag lördag 26 januari hade vi på Malmö Wing Tsun Skola årets första "pushhands" dag. Vi kommer under hela året att samlas en gång varje månad för intensivträning i denna del av Tai Chi Chuan. Detta är den del av Tai Chi Chuan som oftast tränas minst. De flesta, även då de aldrig tränat, är bekanta med Tai Chi Chuans lugna och harmoniska rörelseformer. Vad många ibland inte känner till är att alla dessa rörelser inte enbart är till för att få kroppen i harmoni. Tai Chi Chuan i Kina är även känt som en effektiv och komplett kampkonst.

De tekniker som ingår i de lugna formerna är i grund och botten hemska försvarstekniker vilket leder till att man kontrollerar en förövare. Under århundraden har dessa tekniker förädlats. Som bomull förvinner man undan när en motståndare anfaller och man ger sedan tillbaks anfallet i form av fällningar. Här har man utstuderat ett sofistikerat känselspel där man försöker överlista sin motståndare genom att vara mjukare, bättre balanserad och finurligare. Det är denna form av träning som på engelska kallas pushhand.

Tai Chi Chuan träning i Malmö

www.kung-fu.se

Sifu Hennings avskedstal

Publicerad 2008-01-26 11:12:50 i Allmänt

sifu henning

På julefrokosten höll Sifu Henning sitt avskedstal och har härmed lämnat delägarskapet i WT center. Han går nu vidare med sina studier och undervisning i Indisk meditation. Sifu Henning har under många år varit frontfigur för Wing Tsun i Danmark. Vi här i Sverige önskar honom lycka till. Innan han lämnade så delade han även ut 5 mästargraden i Weapons Combat till Sifu Lars.

Glädjande för oss här i Sverige var att Jaques Schultze blev utnämnd till första tekniker i Weapons Combat Escrima, samt Per Arvastsson som fick sin tolfte elevgrad. För er som inte känner dessa herrar är de båda tränare i Lunds Wing Tsun och Escrima Skola. Gratulerar! Ni är båda värda era grader med råga.

Julefrokosten bilder


Vediskt kost projekt

Publicerad 2008-01-25 17:27:15 i Allmänt


kebab

Efter att under en tid nu ägnat mig åt meditation, qigong och hälsosam mat var det dags att se om något hänt. Jag och Hasse begav oss efter Baguazhangträningen till en av Värnhems mindre nogräknade syltor. Vi satte nu tänderna i en kycklingkebabtallrik. Denna har vi varit på och ätit innan. Efter denna måltid (hmm) kändes det som om man hade ett slemmigt lager av något i munnen och halsen.

Man kände också att magen inte riktigt var ok. Efter att nu ätit helt andra saker under tre månader gjorde detta att man uppfattade den här maten på ett helt annat sätt än innan. Denna rätt hade man innan uppfattat som ganska god. Nu smakade den nästan ingenting. Smaken var ganska torftig och hade det inte varit grillkrydda på frittarna så hade det förmodligen inte smakat något alls. Stor förändring bara på tre månader alltså. Varför har man uppfattat denna mat som smakrik innan?

Kungfu hälsa

Qigong och Tai Chi introt

Publicerad 2008-01-25 10:55:26 i Allmänt


Den tillfälliga lokalen är inte så fin men den är stor. Igår blev det ett långt träningspass med kvasten. Fem över åtta på kvällen skådade jag ut över havet med människor som hade kommit för att pröva på qigong och tai chi chuan. Som sagt, det är bra att den tillfälliga lokalen är stor. Vi får hoppas att vi inte skrämde iväg allt för många. Jag ser fram mot det nya Tai Chi och Qigong året. Det kommer att bli hälsosamt.

I morgon lördag 26 januari är det Tai Chi pushhands intensivdag.

Tai Chi Chuan

I am legend

Publicerad 2008-01-24 14:51:31 i Allmänt

legend
Här Will Smith i nya filmen I am Legend.

När vi nu är inne på jordens undergång så kommer här en ny rulle. Ensam på New Yorks gator trampar Will Smith runt som den enda överlevande människan på jorden (med ett stort maskingevär). Givetvis måste USAs vapenindustri även i denna film få lite smygreklam för sina senaste nytillverkade alster.

Eftersom han då har detta stora maskingevär så kan vi nog inte förvänta oss att där ska vara några saftiga kungfu scener. Den här filmen måste man då se för själva scenariet. Hur hade New York sett ut då växterna åter tagit tillbaks makten?

Om ni inte redan sett trailern så är den här under.En av de senare trenderna inom kampsport är realistiskt självförsvar a la´militärträning. Hur skyddar man sig om någon försöker strypa ut en under vatten? Eller hur undviker man fällor i djungeln som Rambo har tillverkat osv. Helst ska det vara en fd rysk militär med cool rysk brytning som undervisar.

Denna trend har inte riktigt slått i Sverige. Kanske för att vi har allmän värnplikt och var och varannan har genomlidit den lokala scoutkårens grundutbildning. Vem sjutton orkar strypa ut någon efter en hel dags kanotpaddlande. Nä man vill helt enkelt bara sitta i lugn och ro och grilla sin korv. Vem tog med senap? VA! Har ingen tagit med senap.

Den lilla kungfu klubben

Publicerad 2008-01-24 11:21:22 i Allmänt

summercamp2
Ajuricaba, Ngan och jag. Brasilien, Hong Kong och Sverige i Danmark

Även om Malmö Wing Tsun Skola inte är så stor så är den ändå vår. Idag började byggarna med väggsaneringen. När vi tagit ner alla kinafönster, foton och blommor blev det bra tråkigt. Jag har nu fått tag i nycklar till vår reservlokal som ligger på våning två. Jag var där inne nu på morgonen och det var bra stort. Tyvärr var det lika skitigt där inne som stort. Det blir till att dra över med stora borsten.

Vår lilla kungfu skola är som sagt inte så stor även om många fått uppfattningen om detta. Storheten är kanske inte att vi är många utan att vi faktiskt gör mycket, och skapar mycket. Aldrig förr har en sådan här liten kungfu skola inhyst så många kinesiska stilar och bjudit in så många tränare. Nästa tillskott till klubben blir nu även Hong Kong tränaren Wan Kam Leung. Givetvis är detta lite speciellt för mig då detta är Bruce Lee´s sihing. Detta gör att klubben nu har stark anknytning till Beijing, Shanghai och Hong Kong. Nu är det bara Taiwan kvar.

www.wing-tsun.se

När oljan tar slut!

Publicerad 2008-01-23 23:33:43 i Allmänt

tanks
Vilket fordon drar minst bränsle?

Det är intressant att läsa om framtiden. Det är dock inte så upplyftande läsning alltid då människan är en dum och korkad varelse. Idag förbrukar vi tex så mycket bränsle att den snart tar slut. Så om vi inte förstör miljön så att vi dör så slår vi ihjäl varandra. Vad händer när oljan tar slut? Ja, det är det ingen som har svar på. Just nu är hela världen uppbyggd kring olja och krigen om denna råvara är redan i full gång.

När oljan väl är slut och alla bilar parkerade, internet slopat, och charterresandet var ett minne blott, vad ska vi då göra?

Förmodligen kämpa med att odla mat på naturellt sätt samt slå ihjäl varandra. Det krävs nämligen stora mängder bränsle för att tillverka vapen så det blir att slåss med händerna. Vi kan här konstatera att vilken olycka som än drabbar världen så kommer kungfu att vara med till siste man.
Miljömagazinet

www.kung-fu.se

Bruce Lee - Tai Chi Chuan Classic

Publicerad 2008-01-23 14:40:33 i Allmänt


Här ett klipp där Bruce Lee använder sig av Tai Chi Chuan Classic för att beskriva livet och kampen.
Tränade Bruce Lee inte Wing Chun kanske ni då frågar er? Givetvis gjorde han det. Han tränade även Tai Chi Chuan eller åtminstone hade koll på det då hans far tränade det. Var tror ni att han fick sin backfist ifrån. Där finns ingen backfist i Wing Chun.

Tack Bruce!

I morgon är det intro i
Tai Chi Chuan
Klockan 20.00-21.15
Välkommen!


www.wing-tsun.se

Ninja tradition

Publicerad 2008-01-23 12:31:09 i Allmänt


Stephen Hayes berättar

Där finns alltid lite tid för ninjas. Det var ett tag sedan där kom någon spännande mystisk ninjafilm. Jag tror att världen snart behöver en filmatisering av Erik Van Lustbaders "Ninja". Har ni inte läst denna kultklassiker gör det.

www.kung-fu.se

Tema Kina 2008 på Kulturen

Publicerad 2008-01-23 12:06:38 i Allmänt

Kulturen har Kina som tema 2008. Temat belyses i flera utställningar, program, föreläsningar och i vår pedagogiska verksamhet. Kulturens egna samlingar kompletteras med betydelsefulla inlån som speglar Kina och kinesisk konst och kultur under flera tusen år.

Kulturen

www.kung-fu.se

Början på kaoset

Publicerad 2008-01-23 00:18:19 i Allmänt

ostbricka

I morgon onsdag 23 januari kommer byggarna till Malmö Wing Tsun Skola och börjar riva i väggarna. Det har visat sig vara fukt och mögel och det är givetvis skönt att bli av med detta. Detta ställer givetvis till det när det gäller vår träning. Idag har jag därför varit på vild jakt efter vaktmästaren så att jag kan få nycklarna till lokalen under oss. Det har jag inte lyckats med men jakten fortsätter i morgon. Kurdiska föreningen som hade lokaler på andra våningen har flyttat och därför kan vi hysa in oss här under tiden som torkning av väggar pågår.

www.wing-tsun.se

Qigong & Tai Chi Chuan - dagträning

Publicerad 2008-01-21 20:51:06 i Allmänt

taijiquan

Nybörjarstart
I morgon börjar det första träningspasset i Qigong och Tai Chi Chuan på dagtid. Denna träning kommer att hållas på Malmö Wing Tsun Skola varje vecka på tisdagar klockan 12.00-13.15. Här är nya som gamla välkomna att bekanta sig med Tai Chi Chuan. Träningen fungerar precis som på kvällspassen. Det är bara att dyka upp en liten stund innan. Ett träningspass kostar 20 kr, vilket läggs i den blå skålen. Adressen är Celsiusgatan 29, vån 3. Tillhör man nu de som måste jobba denna tid så är där också kvällsträning i Qigong och Tai Chi i Malmö. Här är det nybörjarstart och introduktion på torsdag klockan 20.00-21.15

Välkomna!

Tai Chi Chuan

Lunds Wing Tsun Skola

Publicerad 2008-01-21 13:16:33 i Allmänt

wingtsun gang
Det ser ut som en ogämn kamp men det är det inte. Snart får de stora killarna hjälp av några till.

Introduktion och nybörjarstart 4 februari, klockan 18.00-19.30. För er som bara vill komma och lyssna och se går detta bra. För er som även vill prova på går detta också bra. Denna dag är tillägnat alla nybörjare. Adressen är Ulricedalsvägen 4c, nere i källaren. De stilar som kommer att presenteras är Wing Tsun Kung Fu och Weapons Combat Escrima. Välkommen!

Lunds Wing Tsun & Escrima Skola

Wing Tsun Scandinavia ömsar skinn del:4

Publicerad 2008-01-20 20:05:43 i Allmänt

wingtsun gradering

Ännu en graderingsdag är till sin ända. Idag gällde det graderna 5-8. Fler instruktörer och elever har nu kommit i kontakt med det nya graderinsprogrammet. Efter att i många år famlat i mörker vad gällande graderingskriterier är alla nu positiva och entusiastiska över att det äntligen satts ett fast nerskrivet program.

www.wing-tsun.se

Wing Tsun Scandinavia ömsar skinn del:3

Publicerad 2008-01-20 10:49:32 i Allmänt

wingtsun gradering 2008-01
Sisok Staffan från Karlskrona förevisar Chum Kiu för 1or och 2or.

Igår höll vi i Sverige årets första Wing Tsun gradering. Sakta men säkert har vi nu börjat introducera det nya graderingssystemet. Sex instruktörer var på plats och drillade de som skulle gå upp. Det nya graderingssystemet är skarpare än det gamla, men det är också lite svårare att lära sig. Det som sker inom Wing Tsun Scandinavia är helt enkelt en stor uppgradering. Detta är vi medvetna om och därför kommer vi i framtiden att vara många instruktörer på plats vid varje graderingstillfälle.

www.wing-tsun.se

Vi rullar in i framtiden...

Publicerad 2008-01-19 00:07:23 i Allmänt

Nu rullar terminen för fullt igen här i Malmö. Idag började jag morgonen med Wing Tsun. Det blev en hel del harvande av det nya graderingsprogrammet.

Efter det var det så dags att inviga Baguazhang träningen. Denna har jag förlagt på dagtid mellan klockan 12.00-13.15 på fredagar. Det var därför intressant och se om någon skulle dyka upp. Det gjorde det och vi har nu även Baguazhangträning på Malmö Wing Tsun Skola.

Även då det var fredagkväll så var även Wing Tsun passet fullt. Kvällens tema var första graden. Det kommer att bli en hel del fokus på just graderingsprogrammen nu ett tag framöver tills vi satt det. Det var ett stort gäng som efter träningen begav sig till Amanos pizzeria för fredagssamkväm.

I morgon och på söndag är det gradering i Wing Tsun. I morgon efter graderingen är det även samling av instruktörer i Wing Tsun Scandinavia Sweden. Där är en hel del viktiga beslut som ska bestämmas och vi kommer här att börja bygga upp en ny struktur för hur vi ska arbeta i framtiden.

www.wing-tsun.se

Mannen med hängslena del:2

Publicerad 2008-01-18 00:29:32 i Allmänt


I kväll fick jag en sprillans ny video med Sifu Wan Kam Leung.
Här skyfflar han runt stackars Allan Mencke.

En av de saker jag gillar med att arrangera kungfu seminarier inom olika stilar och system är att man träffar mycket människor. Folk reser från när och fjärran för att träffas under några dagar och göra det som de tycker bäst om. Det kvittar vilket av de system jag kommit i kontakt med så är känslan och upplevelsen den samma. Folk tränar, skrattar och får lära sig nya saker. Det brukar också innebära en hel del god mat och dryck. Nya människor, ny kunskap, nya dörrar som öppnas här i livet.

Seminariet blir nu det första inom Wing Chun vilket jag legat lågt med de tidigare åren. Jag kunde ha sagt att detta berodde på politik men det är det egentligen inte. Det är mer att tillfället aldrig riktigt dykt upp. Förra året var visserligen Sifu Donald Mak här men det var ändå annorlunda. Detta som alla fall tidigare visade detta sig bli en trevlig bekantskap. Nästa gång han kommer har han lovat mig att lära mig spiral qigong.

Det är lite extra att nu kunna erbjuda ett Wing Chun seminarie. Många av mina elever har länge velat träna och träffa någon av de stora mästarna från Hong Kong. De har lite avundsjukt sett på när jag inviterat den ena utländke mästaren efter den andre inom alla andra stilar. Världen rör på sig och detta gäller även Wing Tsun / Wing Chun.

Redan idag har flera intresserade redan anmält sig. De första två från Finland har satt upp sig på listan. Detta är första gången någon från Finland varit med på något av mina arrangemang. Många finnar har jag träffat på Wing Tsun Scandinavia Summercamp under åren men aldrig här i Malmö. Vi får se hur många nationaliteter som dyker upp den här gången. Det ska bli mycket spännande! Jag undrar också om någon Wing Chun utövare från Sverige kommer att dyka upp?

www.wing-tsun.se

Wan Kam Leung - Mannen med hängslena

Publicerad 2008-01-16 23:08:40 i Allmänt

Wan Kam Leung
Under den senaste tiden har allt fler utövare av Wing Chun / Wing Tsun uppmärksammat Sifu Wan Kam Leung. Under 47 år har han tränat och undervisat Wing Chun i Hong Kong. På Youtube kan man se hur den här 63 åriga man med hängslor slänga runt med folk.

Flera av mina träningskollegor har bott och tränat för honom de senaste åren och de har nu bjudit in honom till Scandinavien. När han nu är här har även vi i Sverige chansen att få närmre bekantskaper med denna Sifu. Fredagen 15 februari kommer han därför att vara på Malmö Wing Tsun Skola och hålla seminarie. Här blir det Wing Chun träning mellan klockan 18.00-22.00.

Alla som är intresserad av Wing Chun / Wing Tsun osv. är givetvis välkomna att delta. Seminariet kostar 400 kr. Mer hittar ni om detta på www.kung-fu.sewww.wing-tsun.se

Wuji Qigong Projektet 2008

Publicerad 2008-01-16 03:48:33 i Allmänt

zen meditation

Det var ett tag sedan jag skrev om min träning i qigong. Ni kanske därför har trott att det har avslutats. Qigongträningen är i full blom och jag kämpar med mina rutiner varje dag. Under denna termin kommer jag nu att lägga till tre moment vilket vi inte fokuserat på innan. Under förra året hade jag fokus på Ming Men, Shen Tao och Bei Hui.

Ming Men är den del som är belägen vid svanken.

Shen Tao
är den del som är belägen mellan skulderbladen.

Bei Hui
är den översta punkten av huvudet.

Alla dessa tre har med hållningen och uträtningen av ryggen att göra. Resultatet efter ett års träning är att jag nu har en betydligt rakare, starkare och flexiblare rygg. Hur mycket vet jag inte men ett exempel kan ges vid min meditation.

De senaste månaderna har jag åter tagit upp min meditation och gjort detta väldigt, väldigt mycket. Anledningarna till detta är många. Det intressanta är här att jag förr tyckte meditationen var en pina. Det var inte själva koncentrationsbiten vilket de flesta har problem med. I mitt fall har det alltid varit en värkande rygg som varit jobbigt. Anledningen till att jag nu kunnat meditera många timmar i sträck är att jag inte längre blir trött i ryggen. Detta har ytterligare lett till att jag har kunnat tränga längre in i min meditation än tidigare. Man kan på så sätt säga att qigongträningen har förbättrat min meditation på ett radikalt sätt.

Under våren kommer jag nu själv och på klassträningarna att lägga vikt vid Shan Chung, Chung Wan och Dan Tien.

Shan Chung är den del som behandlar framsidan av bröstkorgen.

Chung Wan är det vi kallar diafragman.

Dan Tien är kroppens center beläget en bit under navelen.

Det handlar nu om framsidan av kroppen. Detta innebär att det är dags att ge sig på att få en avslappnad muskulatur runt böstkorgen och runt själva andningen. Det är nu i samband med andningen som vi får kontaktyta med meditationsbiten inom qigong. Det svåra med den här delen av qigongträningen är att väldigt mycket känslor och upplevelser är kopplade till just andningens rörelse. Det är därför många terapimetoder använder sig av just andningsteknik. Andningsteknikerna och meditationsteknikerna kommer även att få en radikal påverkan på upplevelsen vid Tai Chi Chuan träningen. Det är givetvis spånnande att kasta sig in i detta men det kommer det inte att bli tal om. Inom Kinesisk träning tar man ett steg i taget och känner efter, och känner efter, och känner efter. Sedan tar man nästa steg.

Nybörjarstart i Tai Chi Chuan och Qigong är torsdag 24 januari. Tid: 20.00-21.15

Dagträning i Qigong och Tai Chi Chuan börjar tisdag 22 januari. Tid: 12.00-13.15

Qigongträning

Första dagen i mitt liv?

Publicerad 2008-01-15 16:08:33 i AllmäntIngen har några svar,

ändå vill vi bara ha mer.

Vad letar vi efter?


/Melanie C

Om man tror att förälskelse är kärlek går man nog vilse

Då känner man inga gränser och blir aldrig nöjd

Man hoppar från sten till sten och halkar varje gång


/Koan av Sifu Henrikwww.kung-fu.se


Wing Tsun Fightergirls nu igång!

Publicerad 2008-01-15 13:25:12 i Allmänt

diana inosanto
Diana Inosant i Eaglepose. Hade tyvärr ingen bild på Hannemaria men hon är precis lika cool.

Igår måndag 14 januari höll Sijee Hannemaria första Fightergirls-passet i Klagshamn. Hon och Annamaria har under en tid varit i full gång med att utarbeta ett bra koncept. Tyvärr kunde jag själv inte vara där men enligt ryktena var det en stor succe´. Många tjejer var där och slog av sig.

Fightergirls
Du Tjej från 16 år och uppåt som vill komma i form, bli snabb och samtidigt lära dig självförsvar.

När: Måndagar kl. 20.00 - 21.00

Var: Sundsbrohallen, Bunkeflostrand

www.wing-tsun.se

Så påverkar kaffet din kropp

Publicerad 2008-01-14 14:55:25 i Allmänt

kaffe-tjej

Sitter här med min kopp kaffe och läser den hemska boken om hur matindustrin manipulerar vilt med maten. Givetvis undgår inte boken det heliga ämnet kaffe. Vad sägs om nybryggt kaffe. Nybryggt betyder ofta att bönerna inte är äldre än åtta år och bara har några färgämnen och kemikalier i sig. Idag tippsade Jonas mig om denna artikel nedan.

Så påverkar kaffet din kropp

Genomsnittssvensken dricker 3,5 koppar kaffe per dag. Många kan inte ens föreställa sig ett liv utan kaffe och har ständigt koffein i kroppen, utan att veta hur det påverkar oss. Tastelines dietist Karin Andrén reder här ut begreppen:

Varför blir vi pigga?

Varför är kaffe beroendeframkallande?

Vilket kaffe är nyttigast?

Koffein är världens mest använda uppiggande medel som stimulerar centrala nervsystemet och gör oss pigga. Det är knappast en slump att kaffe och te slog igenom på allvar i Europa i samband med industrialiseringen. Med koffein i kroppen minskade risken för att arbetarna skulle somna vid maskinerna. I Norden har vi högst kaffekonsumtion i världen. Finländarna har rekordet med sina i genomsnitt 5 koppar kaffe om dagen.

Koffeinhalten är som högst en halvtimme till en timme efter du har druckit kaffe. Sedan tar 3-7 timmar för koffeinet att minska till hälften. Hur lång tid det tar exakt beror på person, ämnesomsättning osv. Arv, graviditet, p-piller och alkohol kan göra nedbrytningen av koffein långsammare. Rökning däremot stimulerar ämnesomsättningen. Rökare behöver en större mängd kaffe för att nå samma effekt. Hos den som röker och dricker kaffe samtidigt går koffeinet ut i blodet dubbelt så fort som annars.

Läs fortsättningen på Tasteline

kungfu hälsa

Wing Tsun Scandinavia ömsar skinn del: 2

Publicerad 2008-01-13 21:11:21 i Allmänt

papper
Nu i helgen 12-13 januari var flera av de svenska Wing Tsun instruktörerna över i Köpenhamn för att se det nya graderingsprogrammet. Sigung Allan Jensen har under en tid arbetat med detta och vi fick alla en bra bunte med papper där varje grad var beskriven. Under helgen hann vi gå igenom graderna 1-7.

Där är en hel del som är samma men där är också ganska mycket nytt. Med nytt menar jag här att några av grundteknikerna har fått en annan karaktär vilket då förändrar många saker. Även om de flesta kommer att känna igen teknikerna så är där ändå en hel del som måste tränas in. Där är också en hel del varianter som vi inte tränat på som måste sättas. Den största chocken kommer givetvis att drabba de som inte tränat i Malmö. Här kommer det att vara en hel del omställningar.

En av de stora förändringarna är att många tekniker som legat högre upp nu trillat längre ner. Jag kan här nämna dummyformen som man nu redan börjar träna på tians grad. Innan var det de första 4 sektionerna man skulle behärska fram till första teknikergraden. Nu är hela andra teknikergraden nerflyttad och det innebär att man har de sju första sektionerna till första tekniker graden. Detta innebär att man är färdig med hela det vapenlösa systemet vid tredje tekniker graden. Fjärde är sedan longpole och femte är Bart Cham Dao.

Där är fortfarande många frågetecken och vi har inte på långa vägar genomgått hela systemet. Sakta men säkert kommer vi nu att börja föra in detta nya graderingsprogram. Fördelen här i första skedet är att vi nu har allting nerskrivet i detalj vilket underlättar för alla instruktörer. Redan på graderingarna nästa vecka 19-20 januari kommer vi att smyga in några nyheter.

www.wing-tsun.se

Tarmsköljning och mögelsanering

Publicerad 2008-01-10 16:32:21 i Allmänt

yogagirl
Nathayoga

Det händer saker omkring mig nu i alla hörn. Uppe på Malmö Wing Tsun Skola får vi nu nya grannar som vi kommer att dela utrymme med. Detta är en yoga förening som håller på med en mängd spännande saker: Tarmsköljning, tantrisk sex, meditation osv. Dessa kommer att börja flytta in redan i morgon. Detta kommer att göra att vi får det lite trängre. Även om jag så här skojar om tarmskäljning och dylikt ska det ändå bli trevligt. Detta är en av de stora seriösa yogaföreningarna i stan. Själv är jag inte lika seriös. Jag drömmer redan om vackra kvinnor som står i köket och kokar kaffe. Hmm! Dricker yogamänniskor något sådand ohälsosamt som kaffe. Dricker inte de bara Indiskt hälsote? Jag känner en stor konflikt inombords. Hyresvärden har även lovat att fixa till korridoren och toaletterna. Detta ser nog alla fram emot.

Kontroll av väggar

Inne i vår stora träningslokal kommer det också att bli lite kaos. Fastighetsvärden har nu ordnat så att byggare kommer och sanerar våra väggar från fukt och mögel vilket kan vara skönt. Under några veckor kommer vi därför att ha det stökigt. Som backupp finns där en annan stor yta vi kommer att kunna vara på om det krisar. Detta är kurdiska föreningens gamla lokaler på våning 2. Skönt att allting sådant här görs på vintern då vi inte har en chans att träna utomhus.

Själv har denna vecka varit underbar då min mage börjar fungera som den ska igen. Detta har gjort att jag nu kommit igång med min Bart Cham Dao träning. Jag har därför under veckan haft konstant kramp i mina underarmar. Det låter kanske märkligt men det är fantastiskt. Efter att i flera månader bara ha gått och småduttat med träningen känns det skönt att börja komma igång igen. Fördelen med att jag varit sjuk är att jag också kommit igång med en annan eftersatt syssla, nämligen min meditation. Aldrig förr har dett gått åt så mycket rökelse som nu.

www.wing-tsun.se

Pushhands - the game

Publicerad 2008-01-08 17:19:40 i Allmänt

tai chi intensiv
Inom Tai Chi Chuan har man ett kampspel vilket man kallar pushhands - tuishou. Inom gamla Yang är detta spel gigantiskt och man kan här finna det mesta. Det är allt från boxning, brottning, sparkar, elaka lås och brytningar av alla de slag. Här är även olika strategier och taktiker vilket man använder sig av både vad det gäller balans, kraft och kamp. Att lära sig detta märkliga och mäktiga spel kräver sin tribut i många timmars träning.

Detta spel är inte bara kamp utan även för hälsan. Då man inom Tai Chi Chuan och Qigong är ute efter att slappna av i spända muskler och leder är detta också en test för detta. Det går inte att vinna om man är stel eller om man har ett stort ego.

Det är nu dags för årets första pushhands dag och detta är:

Lördag 26 januari
Klockan 12.00-15.00
Plats: Malmö Wing Tsun Skola, Celsiusgatan 29
Pris: 100 kr

Alla är hjärtligt välkomna!

Tai Chi Chuan

Det medvetna och det omedvetna

Publicerad 2008-01-06 18:17:35 i Allmänt

tre apor
Det medvetna och det omedvetna För de som inte är så insatta i den österländska filosofin kan det vara intressant att se på meditation ur ett västerländskt perspektiv. Så att vi översittare här i väst inte får för oss att allting på andra sidan jordklotet är flum och låtsasvetenskap.

Västerländsk psykologi äger nu inte precis någon karta över medvetandet, men en av de mest användbara modellerna lades fram av Sigmund Freud, psykoanalysens grundare. Denna modell har tre nivåer.

Nivå 1 Det medvetna

Det medvetna består av vad som än råkar uppta ditt medvetande, vare sig detta är tankar, sinnesförnimmelser, känslor eller emotioner. Det medvetna - medvetenheten - är huvudsakligen den plats i medvetandet där vi känner oss vara levande.

Nivå 2 Det för-medvetna

Det för-medvetna är den term som används för all den information vi har i huvudet och som vi trots att den inte upptar vår medvetna uppmärksamhet just för stunden kan hämta fram mer eller mindre efter behag. Tänk på ditt hem till exempel. Sannolikt hade du det inte i tankarna innan jag nämnde det, men i samma stund som jag gjorde det kom alla möjliga föreställningar och sammankopplade visuella intryck raskt till medvetande. Dessa uppstår från ditt för-medvetna.

Nivå 3 Det omedvetna

Det omedvetna består av ett mystiskt djup som vanligen är oåtkomliga för medvetandet utan hjälp av särskilda tekniker (hypnos, drömmar, och framför allt meditation). Jung delade in det omedvetna i det personliga omedvetna, som består av alla de element som har att göra med ens egen personliga historia, och det kollektiva omedvetna, som är det ärvda anlag som vi alla delar, de sätt att tänka och känna som är gemensamma för människosläktet.

Det kollektiva omedvetna tycks vara hem för våra gemensamma strävanden, som våra känslomässiga och andliga önskningar, och också för de mönster, de arketyper som Jung kallade dem, efter vilka vi utformar mäktiga universella föreställningar, som "mor", "far", "hjälte", "vis gammal man/kvinna", "gud" och så vidare. Med andra ord de ursprungliga symboler som har varit viktiga i alla tider och för alla raser, vilket man kan utläsa av deras återkommande uppträdande i sagor, myter, legender och konstformer i alla kulturer; de symboler som hjälper oss att fastställa hur vi skapar föreställningar om och ställer oss till världen.

Meditation

Vid meditation öppnas medvetandet först för det förmedvetna - den flod av tankar och minnen som omedelbart ansätter oss när vi försöker vända oss inåt. Allt eftersom förmågan att meditera djupnar öppnas medvetandet därefter för det omedvetna. Sedan länge glömda minnen från det personliga omedvetna kan vara det första som stiger till ytan, och först senare kommer universella symboler och arketyper från det kollektiva omedvetna.

Det kollektiva omedvetna är den nivå där våra medvetanden så att säga expanderar och ansluter sig till de gemensamma psykologiska och andliga krafter som ligger i botten för den mänskliga rasen. Det är möjligt att extrasensoriska krafter, som mediteraren kanske märker att han eller hon utvecklar, härstammar från vår förmåga att genom det kollektiva omedvetna få direktkontakt med andra mäns och kvinnors tankar och känslor.

Genom att lära känna sig själv på djupet lär vi oss också att känna alla andra på djupet. Meditationen är en av de grunder som finns inom de österländska kampkonsterna. Genom att förstå andra kan vi ta bort konflikten innan den hinner starta. Man kallar detta att hugga av problemet vid roten och inte vilt fäkta bland alla trädkronans grenar.

Tai Chi Chuan

Xinyi Liuhe Quan med Master Qian

Publicerad 2008-01-05 17:37:17 i Allmänt

Qian Zhaohong
Datumen för när Master Qian Zhaohong kommer till Sverige är redan bokade. Nu i vår kommer han redan 5-10 april. Att i så här god tid få reda på datum är bra då alla kan planera långt i förväg när det ska ordnas med ledighet från jobb, studier och annat. Proceduren runt Xinyi veckan kommer att fortlöpa som vanligt. Där är numera en liten skara inbitna utövare som ständigt återkommer när Master Qian är här. För alla er som inte upplevt eller varit på något Xinyi Liuhe Quan seminarie tidigare så är det inget att tveka över. Master Qian är bra på att anpassa nivå och övningar så att ni kan hänga med. Det går bra att vara med enstaka pass och det går bra att vara med hela veckan. Alla frågor angående träningsveckan kan ni skicka till mig.

När det gäller alla er som kommer från när och fjärran försöker vi som vanligt göra det så enkelt och smidigt som möjligt. Under själva träningsveckan kommer jag själv att vara helt manisk och utmattad men jag har gott om assistenter som gärna hjälper till.Xinyi Liuhe Quan

Wing Tsun Scandinavia ömsar skinn

Publicerad 2008-01-04 15:28:39 i Allmänt

wingchun
Klockan är runt ett och det är en kall dag som finns utanför fönstret. Jill Johnsson sjunger "Angel of the morning" på radion och kaffekokaren puttrar. Jag har även precis kommit hem från mitt morgonpass i Wing Tsun med Sipak Janne. Allt som allt verkar det som en drömidyll. Allt verkar lugnt men så är inte fallet. Det är ett nytt år och seminarieschemat är så gott som tomt. Ni undrar säkert om det inte kommer att hända så mycket detta år? Alla som är kungfu freaks behöver inte vara oroliga. Det är inte att det att det inte kommer att hända något, det är bara hur i hela friden allt ska få plats på ett ynka år.

Dröjsmålet med att få upp alla evenemang hänger ihop med att jag varit tvungen att prata med Sigung Allan först innan jag kunnat sätta igång. Wing Tsun är den stösta verksamheten med flest människor och instruktörer inblandade och har därför en viss prioritet. Sjukdom har gjort att detta möte har skjutits framåt. Igår var jag över i Danmark och därför kan jag nu så smått börja planera.

Det som är prioriterat nu i januari är instruktörsseminarierna 12-13 inne i Köpenhamn. Detta är givetvis endast för instruktörer med kommer att beröra alla inom Wing Tsun Scandinavia. Sigung har nu sitt nya graderingsupplägg färdigt och det gäller sedan att få ut detta till alla som undervisar. Han har även lovat att detta kommer att bli tillgängligt i skriven form. Den stora debatten som rasat den sista tiden har handlat om det kaotiska att inte ha programmen exakta, vilket visserligen ger en viss frihet, men som även förvirrar vid graderingar.

Wing Tsun gradering 19-20 januari i Malmö

Denna första stora gradering i Wing Tsun som vi nu kommer att ha 19-20 januari kommer därför att skilja sig från tidigare graderingar. Detta blir den första gradering som jag kommer att hålla själv tillsammans med instruktörerna i Sverige. Detta kommer att bli vad jag kallar en uppsamlingsgradering. Många är det nu som tränat ihärdigt hela hösten och gärna vill ta sin nästa grad. Uppgraderingen i graderingssystemet har gjort att tekniker har flyttat runt lite i programmen och nu har en anna plats. Ni som nu ska gradera behöver inte bry er om detta. Ni kommer att gradera på de tekniker och drillar som ni lärt er av era respektive instruktörer. Min förhoppning är att alla ni instruktörer som nu har elever som ska upp är med och hjälper till vid graderingen. Detta skulle vara till stor hjälp då ni är de enda som vet vad ni undervisat.

Det skulle också vara trevligt om ni instruktörer kunde stanna kvar efter graderingen på lördagen. Min förhoppning är att vi kunde gå och äta någonstans och härmed planera årets teman och seminarier. Det är ni instruktörer som är stommen och det samlade värdet i den här organisationen och jag behöver er.

www.wing-tsun.se

Om

Min profilbild

Sifu Henrik

Sifu i Wing Tsun Sweden och grundare av Kung Fu Sweden. Tränar och undervisar i Wing Tsun, Tai Chi Chuan, Wuji Qigong, Xinyi Liuhe Quan, Yin Yoga, Chow Gar Southern Praying Mantis, Shaolin Weng Chun och Yong Chun Baihequan.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela