Sifu Henrik

Allt om kinesisk kampsport och mycket om asiatisk kultur.

Comhem - Aikido - Baguazhang

Publicerad 2008-02-29 17:08:36 i Allmänt

aikido
Snyggt kast, men vad hände sedan?

Det är märkligt hur allting sitter ihop. Det här med universum är en gåta för mig. Igår morse ringde det på dörren. I morgonrock stövlade jag upp och där stod en kontrollant från comhem.

- Jag har här på min lista att du inte har tre hål i väggen.

Då jag inte använder min TV så mycket blev jag osäker på vad jag hade för hål. Det visade sig att allting var som det skulle. Jag hade rätt hål och tydligen en massa kanaler.

När kontrollanten var på väg ut fick han syn på lappen på min dörr. "Malmö Wing Tsun Skola". Han började undra. Det visade sig att han tränat Aikido i många år. Han kunde tyvärr inte längre träna för alla fallen i Aikido hade tagit sönder hans rygg. Vi började språka om aikido och kom givetvis då in på Aikidons elaka farbror från Kina. För den som inte känner till det så är det Baguazhang.

Han ville gärna börja träna igen och givetvis föll då valet på Baguazhang. Han var förvånad över att det fanns sådan här träning. Så här ser man att även ibland de mest inbitna kampkonstnärer är omvärlskunskapen inte så hög. Hur i hela friden ska då gemene man ha någon aning om vad och vilken kampkonstträning som finns.

Där stod man nu i hallen och förevisade Baguazhang kontra aikido i morgonrock a la´japansk kimono. Han hade i hela sitt liv trott att aikido var en mjuk och följsam stil. Nu gick han rakt in i en annan värld. Vi får hoppas att han dyker upp.

Vi kommer säkerligen att få se många fd. Aikido utövare i framtiden på baguazhangträningen. Många är det som förstört ryggen på denna mjuka japanska kampart. Baguazhang erbjuder en fortsättning och en större värld för de som är bitna av denna form av träning. Likaså är stilen uppbyggande för ryggen och man är inte så mycket på golvet och kravlar. Detta är det många som uppskattar. I synnerhet om man har ont i ryggen.

Kampsporter som är extra bra för ryggen

Baguazhang


Tai Chi Chuan

Xinyi Liuhe Quan

En gång i tiden...

Publicerad 2008-02-28 02:38:58 i Allmänt
...var detta min värld. Var blev den av? Var blev hon av?Då var man skådespelare, sångare, och dansare. Är man det fortfarande?Så mycket rödvin så mycket fest.I mörkret smider den elake Jago lömska planer. Jag saknar honom.Alla samlades runt om en i andakt när man började spela och sjunga.

Magdans

Publicerad 2008-02-27 13:02:59 i Allmänt
För den som nu inte känner för att träna kung fu alla dygnets timmar kan ju alltid kasta sig in i något annat. Varför inte "magdans"? Jag själv har nu fullt upp med kung fu men uppskattar ändå andra fysiska arter.

www.kung-fu.se

Utvecklingsmöte

Publicerad 2008-02-26 15:57:12 i Allmänt


väg

På söndag 2 mars är det utvecklingsmöte på Malmö Wing Tsun Skola. Bra är det om alla är där och är med i diskussionen. Mötet handlar om Malmö skolan och Lund skolans framtid. Vilken eller vilka versamheter ska vi hålla på med. Vad ska vi satsa på. Vad måste vi göra. Vad vill vi göra.

www.wing-tsun.se

Wing Tsuns historiska ursprung

Publicerad 2008-02-25 15:24:15 i Allmänt


Hjort
Klicka på bilden för de tydliga bevisen

Enligt den Finska Wing Tsun forskningen är det den Finska älgen som är grunden och ursprunget till stilen. Här är nu nya bevis som motsäger denna teori. Många menar på att det är den Svenska hjorten som helt klart är ursprunget.

Det står fortfarande inte klart till vilken som är ursprunget till chi-sao. På filmen klarläggs bara kedjeslagsteorin.

www.wing-tsun.se

Wuji Qigong Projektet

Publicerad 2008-02-25 15:02:46 i Allmänt


lek
Använd hjärnan mindre och kroppen mer

Måndag är för många ett ångestfullt kapitel. För mig är det tvärtom. Måndagen är min vilodag. Det är enda dagen jag inte undervisar eller inte har något arrangemang. Det har därför automatiskt blivit den dag då jag står och mixtrar med min qigongträning. Så har det även varit denna dag.

Kroppen blev hårt ansatt förra veckan av all chi-sao träning. Det var därför skönt att stå och köra ett långt rejält pass denna förmiddag. Som jag nämnt tidigare så har jag även lagt till "Eight healing sounds" vilket är ett av de qigongsystem som är kopplat till Yin Baguazhang. I detta system använder man sig även av ljud vid utandningen av varje teknik. Under förra Baguazhang seminariet visade Fredrik oss fyra av dessa rörelser. Det är nu dessa jag står med.

De olika rörelserna och de olika ljuden är kopplade till de inre organen. Den första övningen är kopplad till lungorna, den andra övningen är kopplad till hjärtat, tredje till levern, och fjärde till mjälten. Här har vi samma taktik och tanke som i klassisk wudang qigong. Alla övningarna stärker hela kroppen men ger extra effekt på just sitt specifika organ. Förutsatt att man gör rätt vill säga. Detta gör jag säkerligen inte då jag just nu kämpar med armarnas rörelse. Om jag skulle fråga gud någonting så skulle det vara varför han valde att göra just min kropp extra stel.

När det gäller tanken så är det här samma som alltid. Det gäller att komma till det stadium som kineserna kallar Wuji.

Fysiska rörelser antingen de innehåller ljud eller ej är den lätta biten. Det svåra är alltid att stilla sinnet. I synnerhet när man ska träna upp sin vardag. Om man bestämmer sig för att åstadkomma något så kräver det en viss form av planering. För att kunna planera så måste man veta vilka mål man vill åstadkomma. Det känns som om många idag inte har några mål. Givetvis har de flesta detta. Det verkar ändå som om dessa mål liksom bara simmar runt i en dimma. Många har svårt att bestämma sig för något. Man vill helt enkelt ha en fot med lite överallt. Detta ifall något oväntat eller spännande ska dyka upp.

Så här fungerar inte qigong. Det gäller här att skapa sig en diciplin. Om man inte har någon så börja med en liten. En liten diciplin kan vara att man gör den första qigongövningen en gång om dagen. Detta tar cirka en minut. Tanken är här att denna diciplin bara handlar om själva diciplinen. Tidsåtgången är så pass liten att den inte påverkar något annat. När hjärnan vill undfly det här med diciplin hittar den nämligen på ursäkter för att slippa. Jag har inte tid att träna min diciplin därför att jag har så mycket att göra. När det nu bara gäller en minut så kan inte hjärnan ta till detta knep. Det biter inte på logiken. Nu handlar det bara om lättja. Lättja vilket inte är helt lätt att bekämpa.

När vi nu har kommit till själva lättjan är det ändå lättare att se. Sinnet har lätt för att förvirra in tankarna så att lättjan ser ut som om vi faktiskt gör något. Jag kan inte träna en minut därför att jag måste handla, laga mat, städa, tvätta, arbeta, jag är förälder, det är mitt favoritprogram på TV, någon har mailat mig, det har kommit reklam i brevlådan, kanske finns det något intressan på internet, behöver jag inte nya skor,blev jag inte precis sugen på något att äta. Vilken förklaringsmodell som än kommer upp så grundar den sig i lättja och brist på motivation. Ingen diciplin, ingen motivation. Ingen motivation, inget vilja, inget fokus, mängder med förvirring. Mängder med förvirring, massor med stress. Massor med stress, massor med ångest. Massor med ångest, massor med tankar om otillräcklighet. Massor med känslor av otillräcklighet, massor med rädslor. Massor med rädsla, massor med aggressioner.

Det gäller att se roten, ursprunget till varför man skapar sig sin vardag. Varför gör jag och lever jag som jag gör? En mängd tankar flyger genom ens hjärna när man står och gör sin qigong. Det viktiga att fokusera på är just diciplinen. Jag står här därför att detta är det bästa för min kropp och mitt sinne. Allting annat är just nu av underorndad betydelse. Om jag inte mår bra och är frisk kvittar det vilken lön jag har, vilken film det går på TV, eller om det luktar lite extra från ungen. Så brått är det inte!

Qigong och Tai Chi träning

Baguazhang träning

Wing Tsun - Taktik och Strategi

Publicerad 2008-02-25 13:26:09 i Allmänt


Igår var Sifu Riis från Roskilde Wing Tsun Skola och höll seminarie i taktik och strategi. Sifu Riis har tränat Wing Tsun sedan 1988 och har även stora erfarenheter av arbete där konflikter och våld förekommit. Taktiken och strategin kommer därför från Wing Tsun och från de erfarenheter och iaktagelser Sifu Riis gjort under sina år.

När det gäller strategi och taktik vid kamp och konflikt gäller det att se hela bilden. Sifu Riis började därför med en stor genomgång om hur rättssystemet fungerar. Han utgick ifrån att en konflikt ägt rum och som vi med hjälp av vår Wing Tsun träning under omständigheterna vunnit. Vad händer nu? Vilka människor kommer man i kontakt med och vad kommer de att fråga efter? Vad ska man säga, vad ska man absolut inte säga. Hur ska man bete´sig när man har att göra med de olika myndigheterna.

Nästa ämne var adrenalin och hur detta yttrar sig för olika människor i olika svåra situationer. Varför kroppen regerar som den gör när man utsätts för svåra och hotande situationer. Här hade Sifu Riis många små anekdoter från sitt eget liv där han berättade om hur olika människor hittat på både det ena och det andra av märkligheter. Hur svårt det kan vara att efteråt få kroppen att återhämta sig och lugna ner sig.

Tredje delen var sedan att vi tränade på att reagera och agera rätt vid nära konfrontation. Då våld ofta inträffar när antagonisten är på mycket nära avstånd gäller inte de gängse kampsportsreglerna. Det gäller att tänka rätt, tänka snabbt och kunna leverera väldigt mycket kraft från ingenstans. Vi gjorde därför några få men mycket kraftfulla attackerer mot ansikte och revben. Det var nog ingen som tvekade på att de tekniker Sifu Riis förevisade inte hade sänkt även den hårdaste gaphals.

Fjärde delen var sedan vad man kan göra om man nu ska försöka rätta sig efter lagboken. Man inser ganska snabbt att man måste vara stålmannen för att kunna utföra detta. Polis och dörrvakter har ändå en arsenal av fasthållningar som tillsammans med lite hårda knep kan fungera. Nu kommer nog ingen av oss att försöka få på handklovar på banditer men det är intressant att se hur det fungerar. Allting handlar om taktik, kontroll och kraft.

Ett stort tack till Sifu Jörgen Riis och hans assistenter för att de ville komma över och hålla detta seminarie.

www.wing-tsun.se

Roskilde Wing Tsun

Tai Chi Chuan Tui Shou

Publicerad 2008-02-24 19:29:49 i Allmänt


yin yang wolksvagen

Igår lördag 23 februari var det Tai Chi Chuan Tui Shou dag. Prata om förvåning när där var riktigt många som kommit för att träna. Tuo Shou (pushhands) är en svår och invecklad art. Det är därför extra spännande att se att så många gett sig i kast med att försöka lära och bemästra denna. De flesta som tränar Tai Chi ägnar sig mestadels åt formträning.

Tai Chi formen har en mängd fysiska och psykiska fördelar. Det är ibland tyvärr så att många försöker få ut mycket fördelar av lite träning här i världen. Så fungerar nu inte Tai Chi. Tai Chi är precis som allt annat. I går tränade vi då mycket för att få ut väldigt lite. Detta lilla är utvunnit ur gediget arbete och är därför det mest värdefulla man kan äga. Det går nämligen inte att köpa. Det kvittar vilken summa någon hostar upp så hjälper detta inte ett dyft. Själva arbetet (kungfu) måste var och en göra själv. Detta går heller inte att stjäla. Därför säger man i Kina att Kungfu är det mest vädefulla.

Tai Chi träning

Tai Chi resan bokad

Publicerad 2008-02-22 17:25:15 i Allmänt


Peterborough
Det finns många intressanta gamla bilamärken i England.

Då har man bokat flygbiljetterna till Englandsresan. Jag blir alltid lika förbannad när jag ska göra detta. Varför blir jag då det? Där står en summa. Denna summa plus en mängd andra tillägg gör att slutsumman inte är i närheten av den första summan. När man sedan väl betalt den dyrare summan ser man på sitt kontoutdrag att summan har växt ytterligare. Då är det en avgift för att man betalt biljetten. Så trött jag blir. Nu är i alla fall resan bokad och det ska bli kul att komma iväg och träna. Denna gång är vi ett gediget gäng på sju personer som reser över. Tai Chi Chuan klanen i Malmö blir större och större.

Grandmaster Brian ringde mig i onsdags och berättade då att Sifu Klaus elever även de kommer över. Det är trevligt att höra att hans elever fortsätter att driva träningen vidare även då Sifu Klaus nu inte är med oss längre. Om jag känner min stormästare rätt så kommer vi att ha en minnestund för Sifu Klaus. Känner jag min stormästare väl kommer vi även att avsluta kvällarna på den inhemska puben med den billiga Stouten. Det kommer att bli en mycket bra avslutning på mars månad. "We got the flow".

Tai Chi träning i Malmö

Yin & Yang

Publicerad 2008-02-20 13:58:31 i Allmänt


yin_yang


Daoismens stillsamma urkraft


YIN OCH YANG Den kinesiska poeten och vishets­läraren Lao Zi betonar att det kvinnliga och dess attribut - stillhet, passivitet, mörker - alltid övervinner det manliga. För första gången finns nu daoismens viktigaste källskrift i översättning från det kinesiska originalet. Erik Bergqvist prövar att läsa texten på tvärs mot dess icke-intellektuella anda.

Historiens stora texter förgrenar sig, ympas i andra stora texter, fröar av sig långt från trädet, skjuter skott som glömmer trädet. Dao De Jing, en av den kinesiska daoismens källskrifter, skriven i slutet av fjärde århundradet fKr av Lao Zi, är en sådan oöverblickbar förgrening. Sjufalt stympad, utspädd, missförstådd men också, helt säkert, uppriktigt åberopad, omvälvande, genialt hanterad.

Fortsättning SvD här:

Ny utgivning av Dao De JingQigong       Tai Chi Chuan

Xinyi Liuhe Quan - första från USA

Publicerad 2008-02-19 10:39:46 i Allmänt


Qian Zhaohong
5-10 april är Sifu Qian Zhaohong i Malmö igen. Redan har många anmält sig till seminariet. Intressant är nu att trots www.kung-fu.se är mestadels på svenska så hittar ändå utländningar hit. Nu har nytt rekord slagits då första anmälningen från USA trillat in.

Seminarieschema

Wan Kam Leung i Danmark

Publicerad 2008-02-17 22:42:02 i Allmänt


wan kam leung ellen wolgau
Sifu Wan Kam Leung och Ellen Wolgau på Fitness.dk

Igår var Sifu Wan Kam Leung och höll seminarie i Köpenhamn. Wing Chun är populärt i Danmark och seminariet var fullt. Jag träffade många av mina gamla träningskompisar och en mängd planer inför framtida seminarier kunde här grundas. Wing Chun / Wing Tsun / Weng Chun scenen här i Scandinavien blir bara mer och mer spännande för varje år som går.

Klicka gärna in och kolla bilderna från Malmö seminariet i fredags

Practical Wing Chun seminariet

Wan Kam Leung seminariefeedback

Publicerad 2008-02-17 13:04:11 i Allmänt


wan kam leung feedback
Sifu Wan kam Leung har precis varit på Malmö Wing Tsun Skola och avhållit seminarie i Practical Wing Chun. Många var där och upplevde detta. Lämna gärna lite feedback på vad ni tyckte om det. Detta gör ni genom att klicka på den mindre texten här under: kommentarer.

Wan Kam Leung seminariet

Publicerad 2008-02-16 10:32:52 i Allmänt


wan kam leung
Sifu Wan Kam Leung rättar positioner

Igår kväll var så Sifu Wan Kam Leung i Malmö och höll seminarie i Practical Wing Chun. Det var även Jonas Evertsson med kamera. Många bilder blev tagna och så fort vi hinner kommer de upp på nätet. Håll utkik här på bloggen och på www.kung-fu.se.

www.kung-fu.se

Fredags Baguazhang

Publicerad 2008-02-15 11:16:39 i AllmäntNågra som kör Baguazhang tvåhandsform

Det är fredag förmiddag och det är dags att gå och träna Baguazhang. Här i Malmö gör vi det på Malmö Wing Tsun Skola, Celsiusgatan 29. Tiden är 12.00-13.15. Är du också ledig och vill komma och prova på denna klassiska kung fu stil tillsamman med qigong tveka inte. Vi har nybörjarintagning hela året.

Baguazhangträning

Bart Cham Dao

Publicerad 2008-02-14 12:35:17 i AllmäntNågon utför något jag inte riktigt vet vad det är. Kanske har det med kung fu att göra. Inte vet jag!

Har nu under en längre tid hållit på att träna Wing Tsun / Wing Chun stilens sista form Bart Cham Dao. Detta är en av de två vapenformerna inom systemet. Det intressanta med just Wing Tsun / Wing Chun systemets vapenformer är att de har väldigt lite att göra med just vapen. Det intressanta, och förmodligen anledningen till att man behållit dem, är att de styrker och visar på en mängd olika principer och ideer som finns i systemet.

Vill man göra och tänka rätt inom Wing Tsun / Wing Chun så gäller det att ha hela förståelsen och inte bara delar av den. Det är som spelet: sten, påse , sax. Den ena tar ut den andra vilket tar ut den tredje. Det är inte helt lätt att hitta alla principerna inom Bart Cham Dao och det är lätt att göra feltolkningar. Jag har gjort alla feltolkningar man kan göra och kommer säkerligen att göra några till innan jag är färdig.

Mannen på filmen har förmodligen gått vilse och försöker hitta hem. Han hugger nu sig fram genom den snåriga skogen. En annan tolkning är att det han gör inte alls har med Wing Tsun / Wing Chun att göra utan är en helt annan kung fu stil. Denna stil är då helt okänd för mig. Jag älskar sådana här klipp. Det gör livet värt att leva.

www.kung-fu.se

Bazhandao - Antika sydkinesiska svärd

Publicerad 2008-02-13 22:26:29 i Allmänt


bazhandao

bazhandao

Vad kan man då läsa om dessa sydkinesiska svärd?

Hudiedao are also often referred to as bazhandao ("eight cutting knives", referring to their movement) and associated with the southern Chinese Wing Chun fighting system. This is probably only because it is one of the few systems left that still incorporates training with these weapons.

A pair with the name of a security company inscribed in the blades seems to suggest they were, among others, used by security guards. Late Qing drawings and photographs sometimes show rebels, militia and even the occasional Green Standard Army soldier carrying a single hudiedao tucked under their belt or sash instead of a pair. It is unlikely that they were issued to them, rather it seems these men often just took what was available.

www.kung-fu.se

Huidedao - Antika sydkinesiska svärd

Publicerad 2008-02-13 22:22:37 i Allmänt


huidedao

hudiesao 2

Vad kan man då läsa om dessa sydkinesiska svärd?

This is one of two most-commonly encountered styles of antique hudiedao. The narrow blades with acute points and balance point close to the hilt are ideal for quick thrusting action, although their sharp edges and weight allow for powerful strikes and lacerating cuts.

The other style has somewhat thinner blades which are about 50% wider, and this is better-suited for slashing cuts. There seems to be no conclusive evidence that these were issued in quantity to the military, and we can conclude that these were primarily civilian weapons. There is no basis to the term ?river pirate swords? used by antiques dealers. Indeed, by virtue of their single-edged blades, they are not swords at all.

www.kung-fu.se

Weng Chun

Publicerad 2008-02-13 21:55:41 i Allmänt


weng chun kung fu 3

Kiu Sao 18 tekniker

Grandmaster Andreas Hoffman är den som är överhuvud över den här stilen som går under beteckningen Siu Lam Chi Sim Weng Chun Kuen. Han håller vanligen till i södra Tyskland i en by som heter Bamberg. Detta är också huvudkvarter för hela organisationen. Det var även han som nu var i Danmark för att hålla i seminariet. Temat den här gången var de arton Kiu Sao teknikerna. Kiu ? betyder brygga.

Det gäller här att skapa kontakt / samband med motståndaren. Det första här är att se bryggan och på så sätt kontakten. Seminariet började med att grandmaster Andreas Hoffman tog en stund till att förklara hur man ser på det här med Kiu. Inte bara i en kamp utan även hur man omsätter det i vardagslivet och i vardagliga situationer. Samband med andra människor är viktigt och om man inte har detta så mår man inte bra.

Den första kontakten grandmaster Andreas Hoffman diskuterade var den kontakt man gör med ögon och öron. Det gäller att använda denna förmåga till kontakt på många olika sätt. Det gäller att lära sig att ha kontakt i det dagliga livet. Det gäller att vara i kontakt med världen och andra människor så att man inte hamnar i situationer där man känner sig separerad. Om du ser en motståndare och känner sambandet så uppstår inte rädsla.

Om du står inför en större motståndare än dig själv så gäller det att inte se separation. Problem uppstår hela tiden i vårt dagliga liv. Ibland uppstår även stora och skrämmande problem. Det gäller här att se sambandet och orsaken till problemet.

fortsättning följer...

www.kung-fu.se

Kinesisk Påfågeldans

Publicerad 2008-02-13 13:29:54 i Allmänt
Här har vi en fantastisk och rogivande dansföreställning. Detta är vad man i Kina kallar påfågeldans. Inom vissa kinesiska minoritetsgrupper har denna tradition förts vidare från generation till generation. Det är bara att i lugn och ro falla in i trans och följa rörelserna med det inre sinnet.

www.kung-fu.se

Guan Yins tusen dansande händer

Publicerad 2008-02-13 13:24:52 i Allmänt
Här ser vi en fantastis kinesisk dansföreställning. Alla tjejerna i denna danstrupp är döva vilket gör det ännu mer häpnadsväckande. Guan Yin är den kinesiska motsvarigheten till Avalokitesvara. Barmhätighetsgudinnan vilket är en mycket uppskattad buddha i Asien. Sätt er tillrätta och slappna av och se denna märkliga föreställning.

www.kung-fu.se

Weng Chun - en hemsk sanning

Publicerad 2008-02-12 22:11:52 i Allmänt


weng chun 2

Weng Chun Kung Fu del 2, en hemsk sanning

Vi flydde hals över huvud in i köket. Det behövdes helt klart en stor kopp kaffe för att återhämta sig. Jag letade och letade men till min fasa fanns där ingen kaffekokare. Vad var nu detta? En kung fu skola utan en kaffekokare. Hur kunde detta vara möjligt? Sedan mindes jag att Weng Chun är en shaolintradition. Kanske var det så att man helt enkelt inte fick dricka kaffe. Plötsligt så fick jag en glimt av buddhistisk insikt. Där finns ett inneboende lidande i allting.

Sifu Henrik Sprechler mötte upp när han fick lite andrum från de små intensiva krigarna. Det blev ett trevligt möte då jag inte träffat honom på över fyra år. Då vi inte var riktigt säkra på vägen så hade vi tagit det säkra före det osäkra vad gällande tiden. Vi var därför först på plats. Snart började det trilla in danska Weng Chun utövare. Det kändes nästan som att komma hem då den ene efter den andre var gamla träningskompisar till mig.

Fortsättning följer
"18 Kiu Sao tekniker"

www.kung-fu-se

Weng Chun Kung Fu

Publicerad 2008-02-11 22:07:46 i Allmänt


weng chun warriors
Sifu Henrik Sprechler undervisar små Weng Chun krigare


Weng Chun är ett sydkinesiskt kung fu system med rötterna i Shaolin. För några år sedan kom detta system att hamna i blåsväder då man förväxlade detta system med Wing Chun. Även då namnen påminner om varandra så är det olika traditioner. Det har vägts fram och tillbaks huruvida dessa är två versioner av samma ursprung eller inte. I stället för att som andra försöka leta på nätet och spekulera så begav sig kung-fu.se till Köpenhamn för att träffa och träna för en av de stora mästarna inom Weng Chun.

 

Det blev åter igen till att ta tåget över till Köpenhamn. I vanliga fall hoppar man av på Centralstationen men inte den här gången. Vi fortsatte ytterligare en hållplats och kom då till Norreport. Endast några hundra meter från hållplatsen ligger Academy of Weng Chun, huvudskolan i Danmark. Det första mötet med de tränande eleverna på skolan blev intensivt och våldsamt. Minigruppen var i full gång med bollar och byggande av diverse hinderbanor. En av dem var nu utmattad och behövde en vilopause. Den tre årige krabaten var snabbt på benen igen och begav sig bort för att lägga till ett bildäck till hinderbanan. Ljudnivån var öronbedövande.

 

Snart kommer nästa kapitel..

"En hemsk sanning"


www.kung-fu.se

 

 

 

Sifu Wan Kam Leung seminariet 15/2

Publicerad 2008-02-11 12:20:53 i Allmänt


Wan Kam Leung

Det är nu måndag och några dagar kvar innan Sifu Wan Kam Leung, från Hong Kong, kommer till Malmö Wing Tsun Skola. Wing Chun / Wing Tsun är en populär stil i Sverige och många har anmält sig till detta seminarie. Jag är därför glad att vår egen träningslokal ännu inte är färdigrenoverad. Det innebär att vi kan vara i den stora lokalen som vi nu huserar i på våning 2. För alla förvirrade så är vi alltså på samma ställe som vanligt. Det är fortfarande på Celsiusgatan 29.

Extra roligt är det att där även kommer att dyka upp tränande från andra Wing Chun klubbar än Wing Tsun Scandinavia Sweden . Detta blir säkerligen en av årets höjdpunkter. För er som ännu inte anmält er gör det snarast.

Seminariesidan

Jackie Chan - The forbidden kingdom

Publicerad 2008-02-09 23:12:46 i Allmänt


Jackie chan forbidden 2

Jet Li och John Woo må ha nått kultstatus bland västerländska Hong Kong-filmälskare, men när det gäller att charma den stora publiken golvas de av den akrobatiska stuntkomedins mästare - Jackie Chan. Jackie är omåttligt populär i både Europa, USA och Kina (på fastlandet i Kina säljs Jackie Chan-cola som en allvarlig konkurrent till coca-cola).

När Jet Li och Samo Hung misslyckades med att nå en västerländsk publik med Once Upon a Time in China and America, tog Jackie upp konceptet och gjorde det till en succé med Shanghai Noon. Hans framgångsrecept. En lyckad mix av komedi och action, men framför allt halsbrytande stunts! Jackie Chan har begripit varför folk vill se akrobater riskera livet i trapetsen - och överfört idéerna till film. Han gör alla stunts själv och bygger upp scener kring sina akrobatiska mästarprov.

Framgången kom inte över en natt. Efter en barndom fylld av hård träning vid en operaskola (han var skolkamrat med Yuen Biao) började han göra småroller i 60-talsfilmer. På 70-talet, när Bruce Lee gjorde sitt segertåg över världen, plockades Jackie upp av regissören Lo Wei, som försökte lansera honom som den nya Bruce Lee. Det blev tyvärr sällan helt lyckat. Lo gav inte utrymme för Jackies komiska talang och de flesta Lo Wei-filmerna är ganska standardiserade kung fu-rullar från 70-talet.

Vändpunkten kom i slutet av 70-talet, när Jackie fick chansen att göra komiska filmer som Drunken Master och Snake in Eagle's Shadow. Därifrån gick det bara uppåt. Under 80-talet fick Jackie större kontroll över sina filmer, när han börjar regissera och producera själv. Han utvecklade sitt unika koncept med stuntscener, action och komik i filmer som Project A och Police Story. Det var också på 80-talet han började ta sig in på den amerikanska marknaden. I början gick det trögt, men med Rumble in the Bronx (som egentligen gjordes för en asiatisk marknad) släppte det. På senare år har han slagit kassarekord med buddyfilmerna Rush Hour och Shanghai Noon.

Träna kung fu

Jackie Chan - The forbidden kingdom

Publicerad 2008-02-09 23:04:54 i Allmänt


Jackie Chan forbidden kingdom

Jackie Chan drabbar samman med en annan av Asiens kampsportsgiganter på bioduken för första gången. Han och Jet Li gör just nu The Forbidden kingdom tillsammans - med fajtsekvenser av koreografen bakom The Matrix.

Det var som att slåss mot en bror från samma kampsportsskola. Vi hade samma timing och samma rytm, skriver Jackie Chan i sin blogg om motspelaren. Det är något av kampsportsfantasternas dröm som är på väg att bli verklighet. Två av Asiens största martial arts-stjärnor gör upp på bioduken. För första gången, trots att de känt varandra länge.

Jag fick äntligen slåss mot Jet Li i dag. Vi har aldrig slagits förut trots att vi känt varandra så länge, skrev Jackie Chan på sin egen kinesiska blogg efter att de filmat sin första fajtscen. Vem som vann kampen vill de inte avslöja, men enligt Chan fungerade de väl ihop i scenerna. Det var som att slåss mot en bror från samma kampsportsskola. Vi hade samma timing och samma rytm, skriver han.

The Forbidden Kingdom handlar om en amerikansk tonåring som gör en fantasiresa till det antika Kina för att rädda den mytologiska apkungen. Idéen kommer från den klassiska kinesiska romanen Resan till väst. Filmen regisseras av amerikanske Robert Minkoff, som regisserade Stuart Little. Men det är förmodligen en annan man som är filmens större stjärna bakom kameran: Yuen Woo-Ping som revolutionerade koreografin med sina balletliknande slagsmålsscener i filmer som The Matrix, Crouching tiger, hidden dragon och Kill Bill. Men räkna inte med alltför våldsamma sammandrabbningar mellan kombatanterna. Filmen beskrivs i tidningen Variety som en familjefilm.

Av: Johan Brännström

Träna kung fu

Farväl Sifu välkommen tillbaks Sifu

Publicerad 2008-02-07 15:38:08 i Allmänt


lama tibet
En Lama skådar ut övet Tibets slätt

Sitter här med gråten i halsen och med stor sorg. Igår ringde Alexandra och berättade att hennes man tillika min Qigonglärare gått bort. Det blev en jobbig natt med många minnen som passerade. Tanken att han aldrig mer ska komma hit och undervisa, och att vi aldrig mer ska sitta långa nätter och filosofera om buddhismen har inte riktigt trillat ner än.

Varför har jag då valt den bild jag har gjort? Sifu Klaus var en man som inte såg ut som det han var. För många var han en överviktig tysk. För mig som kände honom var han något helt annat. Han var en hängiven tibetansk buddhist. Han var en hängiven qigonglärare, med enorma kunskaper om både kroppen och om tanken. Han var även en hängiven kampkonstnär som älskade att träna och att undervisa. Han var min qigonglärare.

Det har blivit många inlägg på den här bloggen och jag har skrivit många texter. I det här ögonblicket känns det som om detta är mitt livs viktigaste text någonsin. En kär vän har gått bort och det är jag som fått i uppgift att berätta det för alla andra. Detta är inte på skoj, detta är på riktigt. Min sorg är verklig.

I det här ögonblicket känner jag mig som en mycket dålig elev. Även om jag varit med honom på varenda seminarie och varenda lektion, så har jag slarvat med att anteckna och komma ihåg. Jag har inte tränat så mycket som jag borde på de övningar som han visat. Därför har jag glömt många saker. Jag kommer inte ihåg dem. Jag tog för givet att han fanns och att han kom att visa dem igen. Nu är han borta och så också stora delar av hans livsverk Ming Shan Tao Qigong. Jag har glömt. Jag kan inte komma ihåg allt. Jag kan inte föra det vidare.

Enligt den tibetanska livsåskådningen så vandrar karmapartiklarna från reinkarnation till reinkarnation. I lördags kom där ett nytt litet liv till världen. Kanske kommer han eller hon att bli min elev någon gång i framtiden. Vem vet! Inte jag.

Dina ord vid vårt sista samtal förra veckan värmde och kommer att finnas med mig.

Tack för allt Sifu!

sifu klaus

www.kung-fu.se

Wing Chuns hemliga långstav

Publicerad 2008-02-06 22:08:27 i Allmänt
Här en sekvens från den populära TV serien Real Kung Fu som är en stor succe´i Asien. Det lär nog dröja innan denna kommer på svensk TV. I vilket fall som helst så spelar Yuen Biao Wing Chun utövare. Här kommer han i knipa då en hög med Tibetanska stridsmunkar plötsligt anfaller honom. Jag undrar om stavteknikerna här inte är lite upphottade?

Kom och träna Wing Tsun Kung Fu

Hälsosam mat och Qigong

Publicerad 2008-02-06 16:18:17 i Allmänt


qigong

Egentligen behöver man inte alls äta någon speciell mat för att ägna sig åt Qigong och meditation. Det är snarare så att när man har hållit på med qigong ett tag så väcks ett naturligt intresse för hur maten påverkar en, och hur man kan må bättre genom att förändra sin kost. När man utövar qigong regelbundet blir man också mer lyhörd för kroppens signaler och det blir tydligare vilken mat som får en att må bra. Det leder ofta till att man helt spontant och utan ansträngning slutar med osunda vanor och börjar äta mer hälsosamt.

För mig har det här med kost alltid låtit som ett tråkigt område. Jag höll på med kungfu länge utan att nämnvärt intressera mig för vilken sorts mat jag åt. Chips, ostbågar, jordnötsringar och blandgodis sveptes ner i hög takt tillsamman med coca cola. Ett tvåhundragrams Marabou tog man på vägen mellan hemmet och träningen. Vi pratar här om fyra hundra meter. I takt med att mitt intresse för qigong förändrades har också min inställning till mat förändrats. Från början var jag mest intresserad av qigong som en teknik för att stärka och stretcha min kropp. Idag anser jag att qigong också är en teknik för att tillfredställa våra grundläggande behov av hälsa, fysisk träning och psykisk balans. Därför har mat, som är ett annat grundläggande behov, också med åren kommit att intressera mig mer.

När jag började intressera mig för kost fick jag ytterligare en insikt. Jag förstod att den mat som jag äter omvandlas till byggstenar och bränsle åt min kropp. Om jag då äter onyttig och näringsfattig mat så ger jag inte min kropp de byggstenar och den energi som kroppen behöver för att jag ska kunna utveckla min fulla potential. Jag insåg att det var av största vikt att äta hälsosam och näringsrik mat för att skapa en hälsosam och stark kropp, men också för att mitt intellekt ska kunna fungera på högsta nivå. Maten som vi äter påverkar även våra tankar, känslor, vårt psykiska välbefinnande och vår andliga utveckling. Tidigare brukade jag välja livsmedel utifrån hur billiga de var, hur gott de smakade eller hur fettsnåla de var. Nu har jag övergått till att välja livsmedel utifrån hur färska de är eller hur lite tillsatser och konstigheter där finns i dem.

Efter att ha läst boken " Den hemlige kocken" blev det lättare att ta sig fram i livsmedelsdjungeln. Idag tex fick det bli till att gå in till bagaren i stället för brödhyllorna på Coop. Det blev den lilla glasflaskan med flädersaft utan tillsatser i stället för Fun light extra billig. Osten blev den fetaste där var eftersom den faktiskt innehåller minst kemikalier. Korven fick jag hoppa över helt idag. Alla inne på Hemköp innehöl E621. Detta är en smaktillsats man använder när köttet är så äckligt att man helt omöjligt kan få konsistensen eller smaken att tjäna som föda. Där var dock en kalkonkorv utan tillsatser vilket övergick min budget. Igår däremot var det däremot en helt annan dag och då satt jag och åt blandgodis. Yin & Yang.

Fetare mat lockar allt fler

Farligt fett på väg bort ur maten

Stopp för sötningsmedel

Qigong träning


Kungfu hälsa

Råttans år

Publicerad 2008-02-06 13:35:29 i Allmänt


grillad råtta
Här då en kinesisk delikatess. Uhh! Råtta

I natt går så vi över till råttans år inom den kinesiska zodiaken

Den kinesiska mytologin betecknar Råttor som kvicktänkta, sociala, känslomässigt intelligenta och ytterligt sällskapliga. En stor passion hos Råttor är att alltid få veta varför, när och på vilket vis allting fungerar. Råttors svaghet är ofta direkt beroende av deras stora nyfikenhet och vilja att utforska allt omkring sig. Deras äventyrlighet leder ofta till snabba affärer och stora risker.

Råttor anses vara mycket vältaliga och talangfulla inom diverse områden, men saker i deras närhet sker ofta för fort och med liten eftertanke. De sätter ofta allting på spel i livet, både i kärlekslivet och i finansiella delar av tillvaron. En Råtta anses samtidigt vara en obotligt romantisk varelse som aldrig kunde hålla sig till samma partner livet ut, utan ofta hade affärer utanför äktenskapet.

Ofta leder Råttors snabba livsstil till att de är rädda för att förlora vänner, kärlekspartners eller pengar, och de kan därför uppfattas som oseriösa. Råttan är som mest charmerande och optimistisk strax före midnatt i väntan på den nya dagen.

Råttans år Sydsvenskan

En överlevare med klös

I Ching

Tao Te Ching

www.kung-fu.se

Qigong mot obalans

Publicerad 2008-02-06 12:58:15 i Allmänt


tao

Det är alltid intressant att läsa artiklar om olika metoder hur man ska komma i form. Vad är det då som är intressant med dem? De flesta handlar om hur man ska gå till väga. Är det egentligen det som det hela handlar om? Senaste jag kom i kontakt med var denna.

Soffpotatis


Här handlar det om att undvika gymet och i stället hitta på något som är roligt. Man kan promenera några minuter varje dag tillsammans med vänner osv. Åter igen så handlar det bara om att gå ner i vikt, leva hälsosamt osv. Ibland får jag känslan av att det egentligen bara handlar om att se hälsosam ut än att verkligen vara det. Fixeringen vid att vara ohälsosam eller hälsosam har även det blivit mode. Det är viktigare att jeansen passar och att magrutorna syns än att verkligen leva sunt. Fixeringen vid vikt, utseende och att jaga kalorier känns inte så hälsosamt. Det känns inte så hälsosamt att vara för hälsosam heller.

Träningen blev som en drog

Samhället erbjuder idag så mycket att det är svårt att avstå. Mängden på mat och tillfällen där man ska äta blir allt fler. Det har vi mängder med reklam som berättar för oss. I andra ändan har vi hälsobranchen som eldar på med sina argument. Det krävs inte någon större analytisk förmåga för att se hur dessa två hör samman och faktiskt samarbetar. Vi ska helt enkelt först lägga mycket pengar på mat, godis och sprit, för att sedan lägga massor med pengar på gymkort, träningskort, kläder och den senaste sportdoften.

Feta vänner gör dig fet

Fler feta kvinnor

Många som ringer mig och frågar om Qigong och Tai Chi träningen är förbluffade över att jag bara tar 20 kronor för ett träningspass. Det är precis för ovanstående situation. Det handlar inte om konsumtion. Man kan inte köpa sig till Kung Fu. Det handlar heller inte om att se frisk ut. Det handlar inte om utseende. Hela grejen är att det är spännande att vara i sin egen kropp. Den förser oss med allt vi behöver. Kineserna har under årtusende utvecklat känselrörelser som inte kräver någonting mer än diciplin, men som ändå ger oss allting. Det handlar om att hitta balans och inte sträva efter obalans.

Den vise Kung Fu mästaren säger

Överallt där skönhet finns finns det fulhet som definierar skönhet.

Överallt där godhet finns finns det ondska som definierar godhet.

Från det ögonblick någon förklaras för segrare skapas en förlorare.

Det låga uppstår ur det höga, arbete ur lek, det svåra ur det lätta,

osäkerhet ur självförstroende,

inte nog alltför mycket.

Fängslade av ömsesidig uppkomst är alla våra tankar och handlingar fångade i det ena eller det andra.

Om det finns behov finns det försummelse.

Framgång medför misslyckande. Okunnighet följer kunskap.

Det finns en väg mellan det ena och det andra som du kan finna genom att röra dig med Tao.

Tao Te Ching


Qigong träning

Tai Chi träning

Wuji Qigong Projektet

Publicerad 2008-02-05 14:43:02 i Allmänt


i-ching
I helgen var det Baguazhang seminarie här på Malmö Wing Tsun Skola. Fredrik Regn från Stockholms Wushu Akademi var åter nere och undervisade oss. Baguazhang är en av de stilar som ingår i mitt qigong projekt. Denna gång började vi så smått med qigongträningen inom Baguazhang.

Inom Baguazhang finns flera olika qigongmetoder och den vi började med kallas "Eight Healing Sounds". Nu hann vi inte med alla åtta men vi fick ändå prova på de fyra första. Detta är en qigongmetod där man kombinerar rörelser med vibrerande ljud. Det kanske låter märkligt men det handlar till stor del om hur vår andning påverkar vårt sinne och våra inre organ. Mycket spännande! De som har hållit på med yoga kan lite göra liknelsen med "mantras".

Igår var det första gången jag själv stod och experimenterade med dessa fyra rörelser. Då handlade det mest om att få in rörelserna och sedan göra de något så när rätt. Det gällde givetvis idag med, men nu hade jag ändå sovit på saken. Mycket händer när man sover. Alla som håller på med sådan här träning vet att man ena dagen kan vara helt borta, för att dagen efter inte ha några som helst problem. Det har liksom legat och sjunkit in i kroppen över natten. Det var därför fyra helt andra rörelser denna förmiddag. Jag kommer nu att under några veckor fortsätta med dessa rörelser och se vilka fenomen som uppstår. Just nu uppstår bara yrsel. Enligt kinesisk filosofi är yrsel qi som är förvirrat.

Baguazhang träning

Kabaddi - Indiska kvinnor underbart

Publicerad 2008-02-04 15:02:32 i AllmäntMatch i Kabaddi

Äntligen en lagsport som inte innehåller en enda form av boll. Detta är underbart. Jag förmodar att detta är en oerhört tuff träningsform. Brottning, löpning och rugby i ett. Herregud så lite jag vet om världen. Det är oerhört befriande!

www.kung-fu.se

Kabaddi - märkligt underbart

Publicerad 2008-02-04 15:01:03 i AllmäntKabaddi match

Ibland när man trodde att man visste allt så dyker guldkornen upp och man blir åter medveten om att världen är föränderlig och fantastisk. Det är underbart att komma i kontakt med något som man inte någonsin har vetat något om. Kabaddi är en sport som tränas i Indien med omnejd. Jag kan precis ingenting om denna sport men tydligen har den något ursprung från Englands militära tid i Indien.

Kabaddi - betyder tydligen någonting likt "att hålla andan". Man ska tydligen göra ett utfall mot motståndarens sida och sedan ta sig tillbaks till sin del av planhalvan.

www.kung-fu.se

Natha Yoga Introduktion

Publicerad 2008-02-04 13:04:36 i Allmänt


yoga tjej

Det är nu verkligen Yin & Yang uppe på Malmö Wing Tsun Skola. I ena lokalen håller byggare på att putsa väggar och det är bara en enda röra. Inne i andra lokalen har Natha Yoga hållit på att städa och rustat hela veckan. Igår hade de invigning och introduktion. Själv var jag inte med då min kropp var alldeles mör efter Baguazhang seminariet. Däremot gick vi precis innan det börjat.

Jag har aldrig sett vår toalett så ombonad och fin någongång. Där var skinande rent och luktade gott. Där var röda mattor på golvet och till och med ljus där inne. Som sagt Yin & Yang. De har verkligen jobbat hårt och lokalerna ser verkligen helt annorlunda ut. Jag hoppas att där kom mycket folk till deras introduktion igår. Är man nu intresserad av Yoga och Tantra är det bara att göra ett besök uppe på Celsiusgatan 29, vån 3. Nu har det startat.

Celsiusgatan 29 har nu verkligen blivit ett riktigt hälsocenter. Här är nu många varianter av träning.

Malmö Natha Yoga har:
Natha Yoga
Tantra
Erotisk tantra
Tantra för kvinnor
Yoga för barn
Yoga Nidra - avslappning
Orientalisk dans
Yang spiral meditation

Malmö Wing Tsun Skola har:
Wing Tsun Kung Fu
Tai Chi Chuan
Wuji Qigong
Xinyi Liuhe Quan
Baguazhang
Weapons Combat

Det är alltid värt ett besök uppe på Celsiusgatan 29, vån 3

Träning för hälsa

Shaolin Templet

Publicerad 2008-02-01 00:38:58 i Allmänt

shaolin monestary

I mars kommer så äntligen professor Meir Shahars bok om Shaolintemplet ut. Detta är en ingående bok om templets historia och tradition. Mycket myter och felaktigheter är spritt om detta tempel. Det ska därför bli ytters intressant att äntligen få läsa vad prof. Shahar har kommit fram till.

www.kung-fu.se

Om

Min profilbild

Sifu Henrik

Sifu i Wing Tsun Sweden och grundare av Kung Fu Sweden. Tränar och undervisar i Wing Tsun, Tai Chi Chuan, Wuji Qigong, Xinyi Liuhe Quan, Yin Yoga, Chow Gar Southern Praying Mantis, Shaolin Weng Chun och Yong Chun Baihequan.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela