Sifu Henrik

Allt om kinesisk kampsport och mycket om asiatisk kultur.

Ett fullproppat Helsingbors Wing Tsun Skola

Publicerad 2008-08-28 00:27:12 i AllmäntSisok Lars Luuk Dim Boon Kwun

Igår var det introduktion och nybörjarstart på Helsingborgs Wing Tsun Skola. Intresset för Wing Tsun Kung Fu var stort och träningslokalen var fylld till brädden. Detta bådar gott inför framtiden. Sisok Lars var med och drev sommarträningen i Wing Tsun och är en av de som besitter hela strukturen för det nya graderingsprogrammet. Han var sedan även med på den tunga och intensiva kursen i Luuk Dim Boon Kwun. Sisok Lars besitter stora kunskaper inom arten och därför är det inte konstigt att många tycker om att träna för honom.

Wing Tsun Helsingborg

Nya skjutdörrar på Malmö Wing Tsun Skola

Publicerad 2008-08-28 00:08:18 i Allmänt
Allting går från klarhet till klarhet. Idag kom Henrik med skjutdörrar till vårt kommande loungehrum. Dessa ska vara mellan det gamla fotolabbet och träningslokalen. Man kommer senare här att kunna sitta och ta en kopp kaffe och se på träningen utan att störas av ljudet. Rummet kommer härmed också att få in mängder med ljus och detta kommer att höja trivselfaktorn betydligt. Svetten lackade när Henrik och jag skulle lyfta upp de stora skjutdörrarna till tredje våningen, men nu är de uppe. Jag är mycket glad och tacksam över att Henrik fixat dessa. Det kommer att bli riktigt bra. Tack så mycket!

www.wing-tsun.se

Yip Man the movie - smygpremiär

Publicerad 2008-08-26 17:02:21 i AllmäntMan har nu äntligen slutfört filmningen av Yip Man the movie. Detta firades med stor bankett där gäster och medverkande samlats. Sifu Mak och även Yip Chun var på plats i söndags då händelsen utspelade sig. Jag fick bilder från Sifu Mak idag och kan här nu lägga upp dem direkt. Det är skönt att vara med i den stora wing chun karusellen igen. Mer information om vad som händer med wing chun / wing tsun nere i Hong Kong kommer snart. Biopremiär kommer det att hållas 19 december i Hong Kong. Sifu Mak som nu redan sett filmen ger den bra poäng. Vi andra får helt enkelt vänta.

Sitter här och funderar på hur allting kommer att utspela sig nere i Hong Kong på premiären. Känner jag många rätt så kommer det att vallfärdas wing chun / wing tsun utövare dit för att få uppleva detta. Wing Chun är stort i Hong Kong. Kanske skulle man prata med Sifu Mak och Pui Jee om man inte skulle vara på plats där nere. Detta blir helt klart ett spännande event och alla mästarna är säkerligen där. Hmm!

www.wing-tsun.se

Qian Zhaohong till Sverige

Publicerad 2008-08-26 16:24:42 i Allmänt
Det känns ännu inte som om höstterminen har startat eftersom introduktionen på Malmö Wing Tsun Skola ännu inte varit (7 september). Jag blev därför lite förundrad då det redan för några veckor sedan började trilla in anmälningar till höstens stora Xinyi Liuhe Quan evenemang 18-23 oktober. Tiden flyger iväg och det är faktiskt inte så länge tills Qian Zhaohong kommer igen.

Xinyi Liuhe Quan

White Wax staffs för Kung Fu

Publicerad 2008-08-25 20:36:20 i AllmäntBaguazhang stavträning

Den stav man oftast tränar med inom Wing Chun och andra kinesiska kung fu system är White Wax. Sisok Janne har nu varit på jakt efter sådana här då Sifu Mak inte kunde få med sig dem på flygplanet. Han har nu hittat och har beställt ett antal. Vi får se när de anländer. I vilket fall som helst så kommer vi att ha sådana här stavar.

www.wing-tsun.se

Helsingborgs Wing Tsun Skola - intro HT08

Publicerad 2008-08-25 12:42:40 i Allmänt
Igår fyllde Sisok Lars 40 år och i morgon 26 augusti klockan 18.00 är det nybörjarstart och höstintroduktion. Tyvärr är hans mobil stulen så ni har svårt att nå honom. Tillika har hans dator kraschat och bilen, som också blivit stulen, är för tillfället på lagning. Hur som helst är alla välkomna till Lägervägen 29, för kung fu träning.

Wing Tsun Helsingborg

Shuaijiao - kinesisk brottning

Publicerad 2008-08-24 23:39:36 i Allmänt
Jag håller nu på för fullt med att rensa ut i skrubben bakom vårt minikontor på Malmö Wing Tsun Skola. Här ska vi förvara våra brottarmattor som vi fått från Göteborgs Wing Tsun Skola. Shuaijjiao är en gammal kamptradition och många av dessa övningar kan man finna i många andra kinesiska kamparter som till exempel Baguazhang. Efter hand som allting landar inför den nya terminen kommer vi även att kunna ägna oss åt nedtagningar och kast då och då. Inom kinesisk brottning har man även många intressanta tränings och styrke metoder likt den på filmen.

www.wing-tsun.se

Nya graderingsprogrammet i Wing Tsun

Publicerad 2008-08-23 21:42:59 i Allmänt
Först och främst vill jag här säga att det nya graderingsprogrammet för Wing Tsun inte är nytt. Vad som sker är helt enkelt att vi går tillbaks till ruta ett. Under många år har det skett en mängd förändringar i det ursprungliga graderingsprogrammet vilket skapat förvirring. De olika tränarna ute i landet har under olika tidsperioder lärt sig sin Wing Tsun. Fokus på vad som varit till de olika graderna har varierat beroende på vilken tidsperiod och Sifu man graderat för. Alla har därför inte haft exakt samma tekniker till sina respektive graderingar. Variation och mångfald är bra men inte i allt för stor dos. Alla är överens om att man vill ha en enklare och striktare graderingsform.

Det program som nu kommer att användas är betydligt enklare i sin struktur än tidigare. Det är också baserat på den variant som de flesta instruktörer känner igen och själv växt upp med. Detta gör att de behärskar alla de tekniker som ska undervisas till elevgraderna. Detta är en stabil bas vilket skapar trygghet för instruktörerna. Från denna enkla bas kan sedan respektive instruktörer och skolledare skapa spännande lektioner utifrån sin egen erfarenhet och egenhet. Alla instruktörer kan härmed vara olika men ändå inte behöva avvika från den enkla basen. Varianter beroende på storlek och fysik kan härmed anpassas efter gemene man och kvinna.

Det nya med graderingsprogrammet är att det inte är sett från ovan. Man utgår nu från nybörjarens perspektiv och fysik. Här bryter man nu lite mot traditionen. I stället för att fylla eleven med motton och normer som är vanligt låter man träningsprocessen i stället ta hand om detta. Träningsstrukturen i sig självt kommer att leda eleven till ett mer korrekt utförande. Där kommer också att finnas utrymme för varianter och tolkningar vilket gör att eleven kan prova sig fram till vilket som passar bäst.

Förenklingen är nu inte någon form av utförsäljning eller att göra om Wing Tsun. Det handlar här om att fånga upp eleverna och sänka sig eller höja sig till respektive nivå. Det nya graderingsprogrammet är en inlärningsprocess och inte en rangordningsstruktur. Klassisk kung fu har inte någon inneboende graderingskultur i sig självt. Under de första tolv elevgraderna lär man sig hur man går tillväga med att träna upp sig. Vi använder oss här av det vi inom Wing Tsun kallar för första sektionen. Denna sektion behandlar raka attacker. När en elev gått igenom elevgraderna kan han nu själ ge sig i kast med nästa sektion. Eleven har nu alla verktyg för att bemästra alla sektioner inom Wing Tsun. Tränarnas uppgift är att förevisa vilka aspekter och tekniker som gäller för var och en av de olika sektionerna.

Snabbaste vägen mellan två punkter är en rak linje. Så här låter ett av de viktigaste mottona inom Wing Tsun. Man är därför som instruktör frestad att använda sig av detta då man bygger upp sin undervisning. Vad ger snabbast resultat? Detta kan fungera på några få men inte på den breda massan av elever. En person som blir intresserad av Wing Tsun har vissa förväntningar på träningen. Om dessa förväntningar skiljer sig för mycket från träningen som bedrivs kommer de att sluta. De första graderna behöver därför ligga nära förväntningarna. Som organisation har vi ingen nytta av att största delen av de nya slutar bara för att vi har en specifik idé om hur saker och ting ska vara. Tanken om Wing Tsuns tjusning måste få lov att växa fram. Detta är en av graderingsprogrammets stora uppgifter. För varje grad gräver man sig djupare in i logiken. Kunskapen och detaljerna trillar in efter hand.

www.wing-tsun.se

Tai Chi & Xinyi i helgen

Publicerad 2008-08-20 11:13:47 i Allmänt
Det var nu ett tag sedan det var intensivdagar i Tai Chi Chuan och Xinyi Liuhe Quan, men nu är allting igång igen.

På lördag är det pushhands klockan 13.00-16.00

På söndag är det Xinyi klockan 13.00-16.00

Observera att det inte är de vanliga tiderna.

Seminarieschema

Öppet hus på Malmö Wing Tsun Skola

Publicerad 2008-08-20 00:03:20 i Allmänt
Söndagen 7 september klockan 18.00 är det öppet hus och förevisning av kung fu verksamheten på Malmö Wing Tsun Skola. Här kommer vi att berätta om de olika system som tränas. Efter denna förevisning startar sedan all träning för fullt både för nybörjare och övade. Alla är hjärtligt välkomna. Vi kommer att vara här hela kvällen och alla kan härmed trilla in när det passar. Instruktörer och andra kommer att vara på plats och berätta och visa. Det kommer även att vara öppet hus samtidigt på Natha yoga så det kommer denna kväll att vara fullt ös på Celsiusgatan 29.

www.wing-tsun.se

Wing Tsun - kreativ storhelg

Publicerad 2008-08-18 16:22:48 i Allmänt
13-14 september är det dags för att vara kreativ inom Wing Tsun. Det blir här samling för instruktörer, skolledare samt andra personer med nyckelpositioner. Det kommer under den här helgen att bli genomgång av graderingsprogrammet. Vi kommer både att träna och att diskutera olika lösningar för framtiden. Vi kommer under den här helgen också börja arbeta med att fotografera hela elevprogrammet, för att synliggöra och få upp allting på nätet. Förhoppningsvis kommer vi även få filmat en hel del. Det skulle därför vara bra och roligt om alla instruktörer vill och kan medverka.

Under helgen kommer vi också att föra fram visionen för de nästkommande tre åren. Blir där tid över ska vi även hinna med marknadsföring och reklam. Helgen är nu inte bara till för instruktörer. Det blir även mycket träning för elever. Alla som är intresserade av att medverka i detta mycket kreativa och inspirerande arbete är givetvis välkommen.

13 september

12.00-15.00 Wing Tsun träning på graderingsprogrammet

15.30-16.30 Wing Tsun gradering

17.00 Restaurangbesök och diskussioner

14 september

10.00-13.00 Wing Tsun träning på graderingsprogrammet

13.30-15.30 Instruktörsmöte, fotografering, filmning osv.

www.wing-tsun.se

Wing Tsun Sverige - Nytt graderingsprogram

Publicerad 2008-08-17 21:29:05 i Allmänt
Antingen man vill det eller ej så förändras saker och ting hela tiden. Ingenting är beständigt. Detta har varit särskilt tydligt de senaste åren. Sedan kung-fu.se startades för fyra år sedan har allting exploderat. Vår kung fu värld är inte längre densamma. Många saker känns ibland overkliga. Vissa dagar kan jag ha kontakt med över tio mästare. Sagan verkar inte sluta utan bara fortsätter och fortsätter. Alla de som är inblandade upplever detta. Tusentals träningstimmar har avverkats i kanonfart. Allas kroppar är annorlunda, kunskapen är annorlunda och tankarna är annorlunda. Allting är i ständig förändring och man kan inte gå tillbaks.

I början av året samlades de svenska wing tsun instruktörerna och diskuterade framtiden.

Vad ville vi göra och vart var vi på väg?

Frågan har sedan även diskuterats både bland utövare och instruktörer. Eftersom vi nu inte på ett tag varit med i International Wing Tsun Organisation kändes det som om att vi stod utanför allting. Målet blev här att vi, som många andra wing chun skolor och organisationer, ska sträva efter att öppna upp oss. Detta genom att bjuda in mästare från alla organisationer och branscher, tillika resa iväg och besöka dem. Detta ledde till ett beslut om att Sverige behöver vara oberoende av stiltillhörighet. Alla linages av wing tsun, wing chun och ving tsun är välkomna.

Under långa tider och under olika perioder har stagnation och problem uppstått på grund av vi varit upplåsta till en specifik organisation. Det har då inte setts med blida ögon när någon velat ge sig iväg utanför gränserna eller göra något som faller utanför ramen. Under noga övervägande är det nu inför höstterminen dags att infria detta beslut. Därför kommer vi nu att lämna Wing Tsun Scandinavias graderingsnormer och gå över till en inhemsk svensk version. En version som mer är anpassad efter de förhållande som gäller här i Sverige och i synnerhet för de som tränar och är instruktörer här.

En anpassning är nödvändig av flera olika anledningar som vi tycker är avgörande.

- Det ska vara enkelt och lätt för instruktörer att undervisa även om de har familj och inte kan färdas till olika träningsevenemang många gånger om året. Sverige är ett stort och långt land vilket i många avseende gör saker och ting opraktiskt.

- Det är viktigt och nödvändigt att tränarna och skolledarna har kontroll på sitt system och det de lär ut. Det de lär ut och de varianter de lär ut är det som gäller.

- Anpassning av svårighet vad gällande graderingar måste harmonisera med svårighetsgraden inom andra kampkonster i Sverige.

- Graderingsprogrammet måste vara anpassat så att stor variation av olika utförande gäller för att detta ska kunna passa så många olika människor som möjligt. Både i storlek, kön, och i mentalitet.

Där är en mängd andra punkter som vi tagit hänseende till i relation till den kultur som råder inom kampsportssverige. De ovan är ändå de stora bitarna. Dessa är givetvis kopplade till det faktum att vi vill få fler människor intresserade av Wing Tsun. Det är träningsavgifterna som betalar hyrorna för lokalerna där vi är verksamma. Även hur spännande och mystiskt det kan verka så går det inte att vara lite folk.

Det är därför en extra spännande höst som vi går till mötes. Allting är som vanligt men ändå inte. Allting kommer att noga och sakta slingra sig fram för att inte skapa stress och förvirring. För många instruktörer är det en befrielse att gå tillbaks och undervisa i det som de redan är superduktiga på. Sverige har många duktiga instruktörer och nu kan de även visa det.

Graderingsprogrammet

www.wing-tsun.se

Hong Kong Wing Chun Sweden Camp -08

Publicerad 2008-08-11 11:57:09 i Allmänt
Det är måndag och campet är nu över. Det har varit många människor inblandade. Det har varit mycket träning. Allting har varit kalas. Tack till alla inblandade! En stor eloge till Sifu Mak som under 42 undervisningstimmar öst på med information och ett aldrig sinande intresse. Det har varit en stor vecka för Wing Chun i Sverige.

Mer information kommer när jag är tillbaks från semestern.

www.wing-tsun.se

Hong Kong Wing Chun Sweden Camp -08

Publicerad 2008-08-09 23:34:20 i Allmänt
6 dagar går fort när man har roligt. I dag var det andra dagen med Wing Chun sparkar. Campet är för denna gång slut och vi ser fram emot nästa gång. Vi har lärt oss massor och detta på ett mycket inspirerande sätt. I morgon återstår två pass med long Pole. Det blir tufft.

www.wing-tsun.se

Hong Kong Wing Chun Sweden Camp -08

Publicerad 2008-08-08 23:47:59 i Allmänt
Ändring i schemat!

I morgon startar Long Pole klassen 09.00, och wing chun kicking 14.00.

Klockan 18.00 samlas vi sedan på Restaurang Ceder.


Vi har nu avverkat dag fem. Under förmiddagen började vi med chi-kwun. Detta var som sagt lite tyngre än formträning. Sifu Mak hade förvarnat oss om detta så vi var beredda. Vädret var lite svalare idag och det gjorde det lite lättare att träna. Under kvällen började vi med wing chun sparkar. Sifu Mak har gått igenom hela konceptet när, var och hur man sparkar i wing chun. Mycket intressant! Detta kommer vi att fortsätta med i morgon klockan 14.00. Sifu Mak har mycket snabba ben.

www.wing-tsun.se

Hong Kong Wing Chun Sweden Camp -08

Publicerad 2008-08-07 23:14:51 i AllmäntVi har idag kommit till dag 4. Träningen är rolig och stimulerande. Sifu Mak eldar på med den ena tekniken efter den andra. Det tar aldrig slut. Under kvällen fortsatte vi med chi-sao. Vädret var åter tillbaks med skinande sol. Det har varit varmt. Några kände av detta extra mycket under Long Pole träningen. Vi har nu tagit oss igenom hela Long Pole formen. Det har varit en bra kung fu dag.

www.wing-tsun.se

Hong Kong Wing Chun Sweden Camp -08

Publicerad 2008-08-06 23:11:00 i AllmäntÄven denna onsdag var fylld med Wing Chun. Under dagen börjades det träna Luuk Dim Boon Kwun formen. Idag var det uppehållsväder och det var skönt att kunna stå ute i parken och träna. Under kvällen övergick träningen till chi sao. Det börjar här nu mer gå över till praktiska tillämpningar av Wing Chuns teori. Idag kom även en av Sifu Mak högsta elever från Ryssland, Anatoly Beloshchin, och backade upp. Bilderna idag har tagits av Per. Jag tror det är över 600. Det ska nu bli skönt att gå och lägga sig.

www.wing-tsun.se

Hong Kong Wing Chun Sweden Camp -08

Publicerad 2008-08-05 23:48:25 i AllmäntDet har idag tagits hundratals bilder men jag orkar bara lägga upp en. Min högerarm är för trött för att använda den tunga musen. Det känns i armarna att man hållt på hela dagen med Long Pole. Kvällens tema var Chum Kiu. Det blev  mer övningar än igår och det var en perfekt blandning av teori och praktik. Allting känns som en kung fu dröm.

www.wing-tsun.se

Hong Kong Wing Chun Sweden Camp

Publicerad 2008-08-04 23:40:55 i AllmäntSå är nu sommarens stora evenemang igång. På bilden Long Pole träning. Detta är fantastiskt.


På dagen var det long pole, på kvällen var det stor genomgång av Siu Nim Taos olika tekniker och underliggande koncept. Klockrent! Jag ser fram emot morgondagen.

www.wing-tsun.se

Sifu Mak är i Sverige

Publicerad 2008-08-03 23:48:02 i Allmänt


Idag mötte vi upp Sifu Mak på restaurang Ceder. Vi gick igenom den kommande veckan och lite annat smått och gott.
Allting blir som planerat. För alla som ska vara med på Wing Chun träningen är det klockan 18.00 i morgon som gäller. Var gärna där en stund innan så att jag hinner bli klar med alla era inbetalningar och dylikt innan seminariet börjar.

För longpole folket är också allting enligt schemat. Vi ses lite innan 12.00. Det kommer här att bli en tuff vecka. White Wax stavarna gick inte igenom tullen och därför blir vi tvugna att ta till hickorystavarna. Där är en viss skillnad i tyngd. Vi får väl ta det lite lugnt när krampen infinner sig. Å andra sidan så är man nu efter två veckors intensivtränande ju uppvärmd.

Sommarlov v.32 på Malmö Wing Tsun Skola

Publicerad 2008-08-03 01:16:02 i AllmäntSifu Mak undervisar på Hong Kong Wing Chun Sweden Camp 08

Under vecka 32 är det sommaruppehåll på Malmö Wing Tsun Skola.

Inga ordinarie pass kommer att hållas i Wing Tsun, Tai Chi, Xinyi eller Baguazhang.

I vanliga fall har vi alltid vanlig träning dock inte under denna vecka. Under denna vecka medverkar de flesta instruktörerna på Hong Kong Wing Chun Sweden Camp. Här är då träning både dagtid och kvällstid.

Vecka 33 är allting som vanligt och detta blir också starten på höstterminen.

7 september är det sedan introduktion och nybörjarstart.

www.wing-tsun.se

20 år med Wing Tsun / Wing Chun

Publicerad 2008-08-02 17:17:58 i AllmäntFick igår detta After Eight i jubileumspresent av Andreas. Tackar så mycket! Denna månad firar jag 20 års jubileum.
Den 18 augusti 1988 hade då Karijawasama Tarantarige Ravee öppnade av Wing Chun Kung Fu i lilla Vellinge. Jag var förståss lyriskt överlycklig. En riktig Kung Fu mästare hade flyttat till Vellinge. Nu behövde jag inte åka till Malmö för att träna halvriktig Kung Fu. Svarta byxor gällde här och inte vita. Lyckan var fullbordad. Tänk att jag nu tränade samma stil som Bruce Lee.

www.wing-tsun.se

Wing Tsun sommarträning -08

Publicerad 2008-08-02 17:03:40 i Allmänt


Så var även den andra sommarträningsveckan över. Det har blivit väldigt mycket träning. Många har kommit och varit med under dessa två veckor. Några har tränat stenhårt och varit involverade i både veckorna, andra har varit med några dagar. Alla har bidragit till en fantastisk julimånad. Tack för denna givande upplevelse.

www.wing-tsun.se

Om

Min profilbild

Sifu Henrik

Sifu i Wing Tsun Sweden och grundare av Kung Fu Sweden. Tränar och undervisar i Wing Tsun, Tai Chi Chuan, Wuji Qigong, Xinyi Liuhe Quan, Yin Yoga, Chow Gar Southern Praying Mantis, Shaolin Weng Chun och Yong Chun Baihequan.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela