Sifu Henrik

Allt om kinesisk kampsport och mycket om asiatisk kultur.

Lotus ställningen

Publicerad 2008-04-30 12:13:17 i Allmänt


lotus position

När man ska meditera är det nödvändigt att kunna sitta upprätt och samtidigt avspänt under en viss tid. Genom denna orörlighet och stabilitet i kroppen faller också sinnet till ro, och det är en förutsättning för att kunna gå djupare.

Naturligtvis är det inte nödvändigt att sitta i lotusställningen för att kunna meditera. Det är först och främst viktigt att du kan sitta stilla, utan att behöva bekymra dig om kroppen. Det finns också enklare ställningar som alla kan använda utan besvär, även den helt otränade. Själv föredrar jag halv-lotus, sittandes på en kudde.

När man en gång har lärt sig behärska lotusställningen, har man fördelen att kunna sitta orörlig under lång tid utan att anstränga sig. I några ställningar, som t.ex. skräddarställningen, kan kroppen lätt bli trött och överkroppen sjunka samman. I en riktig meditationsställning som lotusställningen, undgår man däremot rastlöshet och muskelspänningar. Men avspänning och ro i kroppen är nu inte det enda som får lotusställningen att fungera.

I ryggmärgen, mitt i ryggraden, löper centrala nervsystemets banor som förbinder hjärnan med kroppen, och genom vilken alla kroppens viktiga funktioner styrs. Ryggradens upprätta och fria hållning är viktig för att nervimpulserna ska kunna strömma obehindrat under meditationen. Dessa nervbanor och även hjärnan är omgiven av ett skyddsmembran under vilket den så kallade cerebrospinalvätskan strömmar. Den förser nervändarna och hjärnan med den nödvändiga näringen, och även denna vätska kan strömma optimalt vid ryggradens upprätta hållning. (Inom chiropraktik botar man många sjukdomar genom att ta bort blockeringar i cerebrospinalvätskans ström.)

Wuji Qigong

Picknickdag i Folketspark

Publicerad 2008-04-29 16:36:19 i Allmänt


Så är det då samling för alla som känner för det. Vi på Malmö Wing Tsun Skola tänkte samlas klockan 13.00, vid terariet, i Folketspark. Här är det då stor picknickdag. Vi tänkte därför även vi picknicka och dela ut lite lappar till intresserade. Kanske också göra en och annan uppvisning. Så för alla er som inte ska vara med på sektionsintensiven dyk gärna upp och ta lite picknick med er. Vi behöver synas så mycket som möjligt. Tack på förhand.

Söndag 4 maj, klockan 13.00

www.wing-tsun.se

Wing Tsun i Mexico

Publicerad 2008-04-28 13:43:55 i Allmänt


En av mina elever skickade idag denna youtube länk. Det är Wing Tsun träning i Mexico. Världen är liten och på filmen är det ingen mindre än min gamle sisok Patrik. Han är här i full gång med att undervisa i första Biu Jee sektionen. Det är säkerligen varmt och gott i Mexico.

www.wing-tsun.se

Datorn är stilla världen rör sig

Publicerad 2008-04-27 22:27:30 i Allmänt


qian_zhao_hong
Qian Sifu förevisar Ming Men. Vår käre mästare från Shanghai slutar aldrig att förvåna och inspirera.

Sakta men säkert så börjar det ena programmet efter det andra komma in i den nya datorn. Jag är lika imponerad varje gång det är dags att uppgradera. Är det verkligen jag som kör och använder alla dessa program. I vilket fall som helst så har det blivit grymt mycket träning tack vare datorstoppet. Så fort jag skulle sätta mig och arbeta med datorn så fick jag sådan lust till att gå och träna. Det har blivit många timmar uppe på kung fu taket denna vecka. Därför börjar jag så smått se ljuset på tunneln när det gäller långa Tai Chi formen endless river.

Målet för min egen del detta år är att sitta mindre framför datorn och vara mer i träningslokalen. Detta har jag lyckats med än så länge och det märks säkert. För alla er som hellre sitter framför datorn och tränar är detta säkerligen en förlust men i gengäld så är det en vinst för de som gillar att träna. Förhoppningsvis så blir vädret allt mildare och det gör att vi snart kan börja ha Tai Chi och Xinyi ute i parken nedaför kwoonen. Inom dessa stilar är det som sagt tradition att träna utomhus under träden. Jag längtar fortfarande efter en stor altan uppe på taket.

När det gäller mail till kung-fu.se så har det aldrig förr varit så intensivt. Det fylls på i strid ström. Det är både tränande och mästare som numera hör av sig om både det ena och det andra. Det börjar bli en självgående ruljans och jag har tyvärr börjat få tacka nej till många anbud. Eller rättare sagt. Jag sätter det på önskelistan. Där finns helt enkelt inte fler helger än 52 styck per år.

Just nu sitter jag och invänta några olika mästares intågande. Det kommer därför att bli ändringar i schemat här i maj och juni. Jag hoppas att detta är ok.

www.kung-fu.se

Wooden Dummy Seminarie

Publicerad 2008-04-27 22:26:18 i Allmänt


Allan_Sifu
Dai-Sifu Allan vid dummyn i träningshall 2, på WT Center, Köpenhamn

Idag söndag 27 april var vi åter ett gäng instruktörer som var över i Köpenhamn. Dai-sifu Allan höll denna dag seminarie i Muk Yang Chong Fa. Det blev här en genomgång om hur man ska tänka när man tränar på dummyn. Dummyn är ett praktiskt och fantastiskt verktyg för wing tsun utövaren. Många sydkinesiska stilar använder sig av olika former av dummys men på många sätt är ändå wing tsun dummyn unik.

En av de mest kultiga kung fu händelserna i mitt liv var när jag stod på Wing Tsuns Headquater, i Hong Kong, och fick privatundervisning i Muk Yang Chong Fa, av självaste grandmaster Leung Ting. Jag var ute i lokalen och tränade och Leung Ting Sijo satt inne på kontoret och arbetade. Så fort jag gjorde fel hörde han det på ljudet och skrek ut.

-Wlooooong!

www.wing-tsun.se

Den som väntar på något gott....

Publicerad 2008-04-27 22:03:03 i Allmänt


qian_zhaohong_procordia

Jag vet att det är många som intensivt sitter och väntar på att bilderna från Qian Zhaohong veckan ska komma upp. Här är ett litet smakprov. Denna bild tog jag när Qian Sifu var och gjorde uppvisningen på Procordia. Jag önskar som sagt att alla elever till Qian Sifu hade kunnat följa med och sett den. Det var mäktigt! Jag sitter här med runt 400 foton från Jonas kamera samt ytterligare 100 som Örjan tagit.

Jag vill här också passa på att tacka alla er som var med under veckan. Det är tack vare er som jag kan genomföra evenemangen med Qian Sifu varje år.

www.kung-fu.se

Ny dator!

Publicerad 2008-04-24 17:17:50 i Allmänt


wong nim yi

Idag har jag varit i Lund och köpt en ny / begagnad dator då den andra håller på att lägga av. Så snart alla programmen är inne i denna så kan jag börja få upp information och andra roligheter. Jag har lite nya överraskningar åt wing tsun folket. Så boka inte in några helger för hårt.

www.wing-tsun.se

Picknickdag på Möllevången

Publicerad 2008-04-23 13:48:41 i Allmänt


21009-363
21009-364

På söndag 4 maj klockan 13.00 är det picknick dag på Möllevången i Malmö. Här tänkte vi stå och dela ut lappar samt visa lite Qigong och Tai Chi. Själv är jag tyvärr upptagen med Wing Tsun seminarie men det gör ingenting för det är Vice ordförande Anna-Maria som håller i detta. Det skulle vara väldigt trevligt om Tai Chi, Qigong och Xinyi utövarna här på Malmö Wing Tsun Skola slöt upp runt omkring detta.

Själv skulle jag gärna ha varit på plats då detta evenemang har varit mycket trevligt de senaste åren. Man har träffat många nya människor som varit intresserade samt även mängder av gamla kompisar och tränande. Detta är en mycket inhemsk tillställning och är betydligt gemytligare än den stora Malmö Festivalen.

Jag återkommer med mera detaljer ...

www.wing-tsun.se

Kung Fu Måndag

Publicerad 2008-04-21 19:10:21 i Allmänt


bart cham dao

Min vilodag spolierades idag. Det blev till att hugga Bart Cham Dao i stället. Per från Lunds Wing Tsun Skola är härmed nu färdig med denna form. Nu har han bara tusentals timmar framför sig att öva. Ett litet steg för mänskligheten men ett stort steg för Wing Tsun Sverige. Detta är bra!

Helgen blev också den en lyckad föreställning. Vi var gott om folk i lördags som tränade Baguazhang. Detta är ännu inte en stor och känd stil och därför känns det extra roligt när där dyker upp folk som är intresserade. Här hade vi även de första intresserade från Danmark. Dessa börjar allt mer frekvent besöka mina intensivdagar.

Söndagen blev också den en liten seger då vi äntligen kunde börja med rou-shoun. Denna börjar inte förrän en liten bit in i första sektionen. Den skiljer sig markant från den mer vanliga pushhandsen. Det är här man kan börja skönja det som menas med wuji eller taiji som filosofiskt fenomen. Även här dök det upp intreserade från utomstående tai chi klubbar i Malmö vilket givetvis är mycket välkommet och roligt. Det blir väl snart till att börja planera nästa resa till England igen.

På Malmö Wing Tsun Skola händer det också saker. Vi har nu fått en snabbtelefon ner till dörren. I veckan ska de också komma och byta dörr. Vice ordförande ringde idag till vår käre hyresvärd och undrade hur det gick med att färdigställa vår lokal. Den hade de alldeles glömt bort. Tack för den! Så nu skulle de färdigställa denna. När denna väl är färdig så måste vi givetvis ha en fest.

Idag när byggarna var där bad jag också om ett kostnadsförslag för att bygga en altan utanför kwoonen. Dett ledde till att denne byggare började undra varför jag sprang runt med ett par skarpslipade kinesiska svärd. Jag berättade då lite om kung fu. Han blev genast intresserad och funderade på att komma och träna.

www.wing-tsun.se

Sommarträning i Wing Tsun Kung Fu

Publicerad 2008-04-17 16:25:51 i Allmänt


wingtsun t-shirts

Har idag äntligen fått in en mängd med intensivträningar och seminarier i kalendern. Det känns skönt så behöver jag inte tänka på det för ett tag. Sommaren blir verkligen en riktig "overkill" för den entusiastiska wing tsun utövaren. I juli har vi en två veckor sommarträning på dagtid samtidigt som den vanliga träningen fortsätter på kvällstid. Sommarträningen övergår sedan i årets stora höjdpunkt när Sifu Mak kommer i augusti.

Sommarträning innebär att det är undervisning mellan klockan 10.00 - 15.00, varje dag från måndag till fredag. Detta är extraträning utöver de vanliga träningspassen som hålls på Malmö Wing Tsun Skola. Denna träning håller vi för de som är lediga och vill fördjupa sig i wing tsun eller helt enkelt vill bli bättre. Det är också till för de som i vanliga fall inte har någon möjlighet att träna wing tsun. Enkelt kan man ta in på Malmö Vandrarhem och sedan bara komma till klubben och träna. Det går bra att vara med hela veckan eller båda. Det går även bra att komma enstaka pass. Det går också bra att vara med på endast halva dagar då det är uppdelat på två pass.

Under de här veckorna går det även för den flitige eleven att kunna gradera. Två veckors intensiv träning blir i längden ganska många timmar och man tar givetvis ett stort steg i sin wing tsun. Så för er som bara tänker slappa i sommar eller som har sommarstänkt på er ordinare klubb. Tveka inte. Ta chansen och gör något kreativt. Det är alltid bra att vara en mästare i kung fu.

21 - 25 juli

28 - 01 augusti

www.wing-tsun.se

Wuji meditation

Publicerad 2008-04-16 23:58:49 i Allmänt


Qian_Zhaohong_Sifu_Henrik

Det är lite antiklimax när nu Qian Zhaohong har lämnat. Det är full fart från morgon till kväll när han är här. Detta är där däremot inte så mycket tid att tänka på. I söndags så höll jag första Wuji meditations träffen. Jag är inte så säker på om någon förstod något eller ej. Det gör ingenting. Det viktigaste är att träna. Det var roligt att där var så många som dök upp och visade intresse. Tack så mycket!

Nästa gång det är samling så är det dags att göra lite mer grovjobb. Denna första gång var det mycket prat. Det kommer nästa gång att bli prat också men betydligt mindre. Jag har ännu inte hittat något lämpligt datum för detta ännu men jag återkommer. Många har frågat mig om det blir någon fortsättning. Det blir det.

Våren är här och det märks. Just nu är det många nya ansikten som dyker upp på klubben och är intresserad av att träna. Det är också ovanligt många som mailar till mig och frågar om vår verksamhet. Många andra instanser hör också just nu av sig till mig och har frågor om Tai Chi och Qigong. Detta är mycket trevligt.

Wuji Qigong

Tai Chi Helsingborg

Publicerad 2008-04-15 15:41:40 i Allmänt


Tai Chi Helsingborg
Många tror att Tai Chi Chuan går långsamt.

I lördags var jag åter i Helsingborg och höll intensivträning i Tai Chi Chuan. Den Tai Chi vi lär oss från grandmaster Brian Jones är som sagt väldigt speciell. Denna dag öste vi på och Helsingborgs Wing Tsun Klubb har nu ökat sina kunskaper om kinesisk kung fu ytterligare. Träning i Tai Chi hålls nu på tisdagar.

Tai Chi Chuan

Hårt tempo - mjuk kung fu

Publicerad 2008-04-14 23:12:33 i Allmänt


Peterborough_Alladin
Peterborough 26 mars. Svenska ligan efter Tai Chi träning. Jonas som vanligt - bakom kameran.

Allting går i ett. Därför hinner jag inte fylla på med information och fina banners på www.kung-fu.se så som jag vill. Allting finns däremot i seminarieschemat. Om inget annat anges så börjar vi alltid 12.00 och håller på till 15.00. Även om detta är ett litet problem för mig så är det ändå ett bra problem. Det är alltid bättre att stå i träningslokalen än att sitta framför datorn.

Qian Zhaohong lämnade Malmö i fredags och begav sig vidare till Närum. Det har varit en givande vecka med massor av träning. Denna gången höjde Qian ribban ytterligare lite för oss som tränat ett tag och vi fick lite fler detaljer att jobba med. Xinyi Liuhe Quan är ett kampsystem som bara växer och växer när det gäller finess. Var ska det sluta?

Qian Zhaohong lämnade Malmö med orden:

- Du kan sälja din lägenhet.

- Då kan du bo och träna i Shanghai för mig i 10 år, 10 timmar om dagen.

- Då blir du bra på Xinyi Liuhe Quan

Xinyi Liuhe Quan

Tystnaden är bruten

Publicerad 2008-04-13 09:32:45 i Allmänt


Peterborough_kaffeautomaten
Det första vi gjorde när vi anlänt till Peterborough var och helga den mäktiga guden kaffeautomaten.

Bilden är från 28 mars när vi är i England och tränar Tai Chi Chuan. Det har gått några dagar sedan dess men det har varit träning varje dag non stop allt sedan. Vår englandsresa var mycket behaglig och det blev mycket träning då vi denna gång även hade en hel extra fredag till vårt förfogande.

Jag kommer förmodligen att ha tid i veckan och då ska jag få upp bilderna från Tai Chi resan på www.kung-fu.se

Igår var jag på Helsingborgs Wing Tsun Skola och fortsatte att gå igenom första delen på "Endless river". Vi börjar så smått närma oss slutet. Jag kommer också i veckan att sätta upp ett nytt datum för nästa intensivdag i Helsingborg. Intresset är stort inte bara på Helsingborgs Wing Tsun Skola utan även på andra ställen. De närmsta veckorna kommer Sisok Lars och Sisok Andreas att ha mängder av Tai Chi evenemang. Olika grundskolor har nämligen hört av sig och vill att vi ska komma och förevisa om Tai Chi.

Pushhands söndag 20 april
Eftersom tiden bara rullar på så är det redan nästa vecka dags igen för pushhandsintensiv här i Malmö. Vi fortsätter att fördjupa oss i denna konstform. Detta är på söndag 20 april klockan 12.00 - 15.00. Alla som är nyfikna och intresserade är givetvis välkomna.

Baguazhang lördag 19 april
Lördagen 19 april är inte den heller tom. Här är det nu intensivdag i Baguazhang. Även här är tiderna 12.00 - 15.00. Det gäller att träna på då vår huvudtränare Fredrik Regn just nu är i Beijing och tränar för master He Jinbao. I maj kommer han hit igen och fortsätter att inspirera. Baguazhang har vi än så länge bara träning i på fredag förmiddag. Tanken är att vi inom snar framtid även ska ha träning på kvällstid.

www.wing-tsun.se

Stiltje i bloggen

Publicerad 2008-04-08 22:30:04 i Allmänt


Det är stiltje här på bloggen endast av den anledning av att Qian Zhaohong är i Malmö. Det är fullt ös från morgon till kväll. Det händer även en hel del annat just nu. Detta får vänta tills allt lugnat sig. Kvällsträning samt dagpass på Malmö Wing Tsun Skola är som vanligt.

Wuji meditation

Publicerad 2008-04-02 15:14:45 i Allmänt


plummon blomma

Det är visserligen en hel vecka med Xinyi Liuhe Quan innan det är dags för den allra första Wuji meditations dagen. Jag har ännu inte hunnit lägga upp så mycket information om detta på nätet med det är söndagen 13 april. Jag har däremot lagt upp några artiklar angående detta på www.kung-fu.se.

Tai Chi Chuan som stillhetsmeditation

Det kinesiska begreppet YI - fokus, koncentration

Qigong - kroppsnärvaro i nuet

Qigong - kinesisk hälsometod

Jag har idag även färdigställt ytterligare en artikel i anslutning till wuji meditationsdagen.

Icke medvetande

För alla som är intreserade av kinesisk meditation och yoga, samt qigong och kung fu är detta en spännande träning.

Hur bygger man upp sin meditation?

Vad ska man ha den till?

Hur kopplar man ihop detta med andningen?

Varför andning?

Hur kopplar man ihop andningen med sina rörelser i qigong och kungfu?

Hur kopplar man sedan ihop meditation, andning och rörelse?

Det här är några av de frågor som kommer att behandlas under denna meditationsdag. Eftersom det är första gången jag håller intensivdag i meditation så sätter jag inte ut någon specifik sluttid. Min plan är att som vanligt hålla på i cirka 3 timmar. Vi får se hur mycket alla orkar och vilka frågor som dyker upp. Vi kanske heller inte kommer så långt eftersom många inte har gjort detta innan. Där kanske blir många frågetecken som behöver förklaras och belysas. Detta gör då ingenting då detta bara är början på en resa. Vi hinner med det vi hinner med. Detta är den första i en rad av många intensivdagar i wuji meditation.

En resa börjar med ett steg...

Denna resa börjar söndag 13 april

Klockan 12.00 - 15.00

Plats: Malmö Wing Tsun Skola, Celsiusgatan 29

Pris: 100 kr

Medtag: Kuddar att sitta på (inte för låga), filt eller annat att ha under sig som är mjukt.

Alla är hjärtligt välkomna!

Wuji Qigong

Master Gao Tie Niao

Publicerad 2008-04-01 22:43:22 i Allmänt


gao_tiennao
Master Gao och sisok Andreas

Det är nu väntans tider innan Master Qian kommer till Malmö på fredag, och i helgen var man och tränade för grandmaster Brian. Då dimper det plötsligt ner ett mail från master Gao. Det är mycket mästare nu för tiden. Det är verkligen skoj. Varför har jag så lite tid och så lite pengar. Tänk om jag var rik. Då kunde jag ha alla mästarna här flera gånger om året. Vänta lite! Det har jag ju. Livet är bra!

www.kung-fu.se

Om

Min profilbild

Sifu Henrik

Sifu i Wing Tsun Sweden och grundare av Kung Fu Sweden. Tränar och undervisar i Wing Tsun, Tai Chi Chuan, Wuji Qigong, Xinyi Liuhe Quan, Yin Yoga, Chow Gar Southern Praying Mantis, Shaolin Weng Chun och Yong Chun Baihequan.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela