Sifu Henrik

Allt om kinesisk kampsport och mycket om asiatisk kultur.

Wing Tsun - graderingsdag

Publicerad 2007-09-30 22:53:23 i Allmänt

gradering_07
Deltagarna på dagens graderingsseminarie på Malmö Wing Tsun Skola. På plats fanns representanter från Vetlanda, Karlskrona, Göteborg, Lund, Klagshamn och Malmö.

wingtsun_grad_tolvan
Det var en stor dag inom Wing Tsun Scandinavia då hela fem personer klarade av tolfte och sista elevgraden. Sigung var nöjd över den höga standarden alla visade prov på.

www.wing-tsun.se

Weapons Combat på Kung Fu slottet

Publicerad 2007-09-30 22:31:51 i Allmänt

Weapons Combat på Kung Fu slottet
Här är deltagarna som under helgen var i full gång med Weapons Combat, på kung fu slottet i Hammenhög. Här behandlades medeltida svärd, philippinsk vapenkamp samt Wing Tsun vapen. Wepons Combat System är en del av Wing Tsun Scandinavia och har träning på Malmö Wing Tsun Skola och Lund Wing Tsun Skola

www.wing-tsun.se

Biu Jee - thrusting fingers

Publicerad 2007-09-29 18:29:16 i Allmänt

Biu Jee - thrusting fingers
Biu Sao attacker mot hals

Det var ett rasslande tempo idag när Sigung Allan förevisade hela Biu Jee formen, med detaljer och applikationer. Plötsligt hade det gått nästan fyra timmar. Svenska eliten inom Wing Tsun Scandinavia var idag samlade från alla håll och kanter och fick rejält med godbitar med sig hem.
När nu formen är genomgången är det bara att ställa sig och öva på allt det man gjort fel. Mer Biu Jee kommer det att bli framöver. När nu formen är satt kan vi börja att ha seminarier i de olika Biu Jee sektionerna. I morgon kommer Sigung åter till Sverige för graderingsseminarie.

www.wing-tsun.se

Jang Nara - Quan Shi Jie Xia Yu

Publicerad 2007-09-28 23:02:34 i Allmänt


Har nu kommit hem från kvällens Wing Tsun klass. Jag skrev igår att Tai Chi Chuan klassen var proppfull, så var även kvällens. Många gamla elever tillika många nya har strömmat till och därför är här bra ös nu. det verkar som att allt fler börjar hitta till kung fu träningen. Dagens träningsmorgon blev väldigt lång. Det blev 5 timmars Baguazhang träning. Vi är några stycken som tränar denna stil på fredagförmiddagar klockan 11.00. Fredrik Regn kommer nästa helg hit och fortsätter undervisa i denna art. OBS! Det har smygit in ett fel på framsidan av www.kung-fu.se. Där på Baguazhang bannern står det 6-7 september. Det är givetvis 6-7 oktober. Tiden går så fort så jag har väl i all hast trott att det var i september.
Kvällens firande blir med Jang Nara.

www.kung-fu.se

Kina mitt öde!

Publicerad 2007-09-27 12:51:40 i Allmänt

shanghai
Shanghai någon gång runt 1900, och jag kan fortfarande inte läsa vad det står på skyltarna.

Det verkar som om Kina är och kommer att förbli mitt öde. Blev för några veckor sedan kontaktad av vuxenskolan och det ledde till att jag nu ska hålla en föreläsning om Kina. Det ledde också till att jag och Jonas nu studerar kinesiska på vuxenskolan. Via ett av malmös antikvariat har jag nu bunkrat upp mängder av spännande böcker från 1800 och början av 1900 talet om Kina. Dels är det böcker med Sven Hedin, en av våra svenska stora utforskare samt en minder känd man vid namnet Erik Nyström. Den senare verkade och levde i Kina under över 50 år och har varit inblandad i många stora byggprojekt. Om man har öga för byggkonst och arkitektur så blir man lite lätt förundrad när man åker tåg i Kina och tycker att tunnlarna är häpnandsvärt lika de svenska - Erik Nyström.

Malmö Wing Tsun Skola är just nu inne i en stor process. De senaste åren har inneburit att det nu även undervisas och tränas i fler kinesiska arter än bara Wing Tsun och Escrima. Sedan www.kung-fu.se projektet startade har kontakten med Kina och kinesiska mästare ökat betydligt, både vad gällande Wing Tsun / Wing Chun och andra kamparter. Mest kontakt har vi haft med mästare från Hong Kong och Shanghai. Som det är just nu är där ingen tendens på att kontakten med Kina kommer att minska utan det är snarare tvärtom. Denna termin har vi utökat utbudet med ett träningspass i Xinyi Liuhe Quan per vecka. Nästa termin kommer vi sedan att utöka ytterligare med ett Baguazhang pass.

Problemet vi länge dragits med är bristen på kunskaper i kinesiska. Vi har haft turen att ha Sören från Danmark som kan översätta till oss. Det känns ändå lite osäkert att förlita sig på en och samme man. Låt oss säga att han plötsligt måste iväg och arbeta i Kina eller helt enkelt blir sjuk. Då Sören även är stor fantast av kung fu ställer han upp och översätter gratis. Skulle vi bli tvugna att hyra in en tolk kollapsar ekonomin.

Nu i höst kommer vi därför att jobba på att hitta en bra lärare eller fröken i kinesiska. Tanken är att vi ska ha en språkklass på Malmö Wing Tsun Skola som kommer att flyta på precis som våra träningspass. Denna lektion kommer förmodligen att läggas i anslutning till antingen Xinyi eller Taiji passet. Man kan på detta sätt i lugn och ro ge sig i kast med kinesiskan och man får också ett ställe där man kan öva på att prata språket.

www.wing-tsun.se

I bakgrunden döljer sig hemligheterna!

Publicerad 2007-09-26 12:57:23 i Allmänt


Här lite knäcktekniker a la´filippino style. Är man nu lite observant så ser vi på väggen bakom en känd gubbe som vi alla känner igen. I helgen är det som sagt både Escrima nere i Hammenhög och Wing Tsun på Malmö Wing Tsun Skola.

The Italien connection!

Publicerad 2007-09-24 22:15:11 i Allmänt

The Italien connection
Luciano i parken i Shanghai

Jag har länge vetat att Qian Zhaohong har några elever i Italien som tränar Xinyi Liuhe Quan. Jag har därmed inte haft någon kontakt med dessa. Roligt var det därför idag att de hörde av sig till mig angående den stundande seminarieveckan med Qian här i oktober. Om allting klaffar så kanske vi får se en hög med italienare här. Det ska då bli spännande att ta med dem till stammispizzerian. Vad sägs om en med banan och nötter? Just det här med att så många från olika ställen dyker upp på Xinyi Liuhe Quan seminariet tyder på ett brinnande intresse för kinesisk kung fu. Det tyder också på en pionjär anda där nyfikenheten är ett av de stora drivmomenten.

Anmälningarna har som sagt redan börjat trilla in även om det inte är förrän 20 oktober det börjar. Var inte för sena med att anmäla er vi har begränsat med utrymme. Först till kvarn.....

www.kung-fu.se

Mitt i Kung Fu världen

Publicerad 2007-09-23 21:56:17 i Allmänt

gradering juni 2007Det är lördagkväll och jag har varit och införskaffat en påse blandgodis. Det har varit ett tag sedan jag stoppade i mig snask så nu är det extra gott. Kände att min kropp behöde lite extra helt onyttiga kolhydrater. Vågen visar att jag är nere på 6 % kroppsfett och det är förmodligen i minsta laget. Det har blivit en hel del träning de sista veckorna vilket känns i kroppen.

Helgens två seminarier är till ända och de har båda varit lyckade. Mest folk denna gång var det på Wuji Qigong seminariet. Vi hann här med att gå igenom alla de åtta övningarna i Wudang Qigong. Idag hann vi även att gå igenom de fem grundövningarna i Xinyi Liuhe Quan som jag och Andreas fick lärt oss uppe i Stockholm för mäster Gao.

Utan att tänka på det så har det råkat bli så att varannan helg är det externt och varannan internt. Förra helgen var det grappling och MMA, denna helg qigong och xinyi. I helgen som kommer är det Wing Tsun med både Biu Jee och graderingsseminarie. Efter det blir det då internt igen med Bagua, efter det Wing Tsun igen och så här håller det på. Detta är inget som jag planerat men är faktiskt riktigt bra för då hinner man återhämta sig rejält inför varje hård dust.

Tiden rullar på och det är precis att jag hinner med. Jag har fortfarande lite strul med hemsidorna vilket tar en hel del tid. Information från mina danska kollegor har trillat in och i det här fallet innebär detta att master Qian Zhaohong snart är på intågande. Såg i kalendern att det är mindre än en månad tills han är i Sverige igen. Har det verkligen redan gått ett halvt år? 20 oktober drar den stora Xinyi veckan igång.

Närmast nu är det Wing Tsun som gäller. Sigung Allan Jensen kommer över på lördag och håller föredrag och genomgång av Wing Tsun stilens tredje handform Biu Jee. Denna skiljer sig rejält från de två första och har ett helt annat fokus. Detta är första gången någonsin i Sverige som en sådan här genomgång görs så det är därför lite extra kultigt. För alla er som tränar inom Wing Tsun Scandinavia och är innehavare av tians grad och upp har den stora fördelen av att kunna delta på detta seminarie. Så se för sjuttons gubbar till att ni är på plats och inte missar detta. Det lär dröja bra länge innan detta händer igen. Allting sker på Malmö Wing Tsun Skola. Tiden är 12.00-15.00

På söndag är det gradering i Wing Tsun. Här sker allting som vanligt. Det börjar klockan 12.00 och håller på till runt 16.00. Även detta är på Malmö Wing Tsun Skola.

För er som är intresserade av escrima och vapenträning är det Weapons Combat Escrima träff ute på kung fu slottet i Hammenhög. Här kommer det att varvas mellan traditionellt och modernt. Sifu Lars med instruktörsteam finns som sagt på Valnöt & Kaprifol, där det även går bra att övernatta för normal vandrarhemstaxa. Även detta evenemang är nu i helgen.

www.kung-fu.se

Rene´Latosa och Latosa Escrima

Publicerad 2007-09-20 14:16:24 i Allmänt

Latosa
En ung René Latosa till höger(bild från Latosas hemsida)

Även om René Latosa är en tillbakadragen man och faktiskt inte gör så mycket väsen av sig så har han haft gigantiskt stort inflytande i kampsportsvärlden. Det var Rene´som förde in Escrima, Kali och Arnis för första gången till Europa. Han kom som amerikansk militär till England där han började undervisa. Hans två huvudelever Brian Jones ( vår Tai Chi Chuan mästare) och Bill Newman har sedan fört escriman ut till tusentals elever. Rene har vi även haft kontakt med här i Sverige och själv har jag tränat för honom personligen ett flertal gånger bl.a. på WT Center. Ur Latosa Escriman har sedan Weapons Combat Escrima kommit, vilket är Lars Linds tolkning av Latosa Escrima.

Idag är Escrima en hyffsat känd kampart. Vad många inte vet är att det tränats i riktigt många år här i Europa. Latosa kom hit redan i början av 70-talet. Från Latosa Escriman har sedan många elever vandrat olika vägar och hittat andra system. Idag har vi en myriad av organisationer och stilar. Latosa själv hade fördelen att träna för alla legenderna i Stocktown redan som tonåring. Han var redan tränare i escrima när självaste Dan Inosanto började att träna.

När jag var yngre så hörde jag många spännande episoder om Rene, hans far, och farfar. Jag har även skrivit ner delar av dessa och publicerat i fighter magazine för många år sedan. Jag har ändå inte riktigt vetat om det bara varit historier eller faktis riktiga händelser. Därför var det riktigt riktigt roligt att få höra självaste Rene´själv berätta om det. Detta är riktigt kultigt för mig. Så för alla er som är intresserad av Escrima och Filippinsk kampkonst här är en riktig godbit. Bengt, tränare i Weapons Combat Escrima har skickat till mig en ljudfil med en intervju med Rene´. Så sätt er ner i lugn och ro, ta fram något att dricka och äta och upplev kamkonsthistoria med öronen. Detta är en lång intervju på mer än en timme. Detta är kunskap direkt från källan.

Här är ljudfilen.
Rene Latosa historia

www.kung-fu.se

K1 och doping igen

Publicerad 2007-09-18 17:26:42 i Allmänt

fighters

Tyvärr nu när även Jörgen Kruth åkte dit för doping så blir man allt mer skeptisk och trött på alla de här innegalorna som numera arrangeras. Det är tyvärr så att många drar alla över en kam så när våra medialt exponerade fighters åker dit så får alla tränande smaka på det negativa. Tyvärr är det ju faktiskt så att det är dessa kampgalor och vinstpengarna som gör att det trissas upp så mycket att utövare tar till doping. Inga kampgalor, inga feta vinstcheckar.

Artikel i DN

Cirkusen med pengar, vadslagning och uppgjorda matcher har hört till vardagen inom proffsboxningen sedan urminnes tider. När man nu märker att boxning inte drar någon publik längre flyttas denna verksamhet in till de moderna kampgalorna. Jag tror inte att där är någon som är så naiv och tror att detta inte existerar. Jo förresten, kanske här i sverige. När man nu då gör utredningar med fighters, promoters och andra inblandade i dessa arrangemang bör det inte komma som en chock att här kryllar av illegal verksamhet. Låt oss nu säga att det inte förekommer. Då är det bara en tidsfråga innan det gör det.

Detta är då inte någon ny företeelse inom kampsport. Någon som kanske har hört talas om Yakuza och Triaderna. Under århundraden har det arrangerats kampgalor på liv och död där det egentligen aldrig har handlat om vem som är den bästa utövaren av kampkonst., det har i stort sett bara handlat om gambling. För alla som spenderat en tid i Kina vet att de är galna i vadslagning. I Hong Kong är galopp det allra största. Ingen där är så intresserad av ryttarna och hästarna. De är intresserade av att vinna eller förlora. Samma känsla får jag också i Thailand vad gällande Thaiboxing. Många är inte intresserade av sporten som sådan. De är helt enkelt bara fanatiska spelnarkomaner.

Den krimnella undre världen vet detta och här kan de tjäna stora pengar på att i stort sett bestämma vilka som ska vinna eller förlora. I samband med dessa galor kan man även passa på att förhandla lite med andra kriminella grupper. Man ger så att säga stalltipps till sina sk. kollegor. Alla har vi sett gangsterfilmer.

En nyhet nu är även media. Det gäller nu inte bara att tjäna penga på gambling. Det gäller också att få upp folk i ringen som är rätt. Förlorarna ska se ut som förlorare och vinnarna ska se ut som vinnare. Det gäller här därför att gallra och hitta bra aktörer som ska upp i buren. Olika fighters har olika medialt värde. Som ni ser det går inte bara att vara en grym kampsportare man måste se snygg ut också.

Den värld som man då själv lever i är så långt borta från denna som det bara går. I mångt och mycket är det precis samma övningar och tekniker man tränar på. Man har ju som sagt ägnat hela helgen åt MMA. Dessa övningar är precis exakt samma som de personer som äntrar en bur och slår varandra blodiga. Skillnaden är syftet och intentionen. I proffscirkusen så är det fint och bra att slå in huvudet på en annan utövare. De flesta däremot som tränar kampkonst ute i landet ser detta som något dåligt. Principen är att undvika våld och att inte behöva slå någon i huvudet.

Jag är tacksam att jag då tränar Wing Tsun som inte har till syfte att bygga upp tävlingsfighters. Jag tror inte det är bra för min kropp att tänderna blir lösa av alla slag i huvudet. Jag gillar egentligen inte att spruta blod från näsan heller. Jag är faktiskt inte heller någon större entusiast av lårkakor eller avslitna senor. Däremot är jag förtjust i bl.a thailändsk mat. Steroider och smärtstillande tabletter blandat med lagom dosering av valium finns däremot långt ner på min lista. Världen är stor och det finns många olika värderingar så även om detta. Men på något sätt så känns den här kampgalevärlden väldigt destruktiv i mina ögon.

Wuji och Wudang Qigong seminarie

Publicerad 2007-09-18 11:20:47 i Allmänt

image144

Det är tisdag förmiddag och all träning rullar på som vanligt. Igår var vi proppfullt i träningslokalen och det är alltid inspirerande för oss instruktörer. Det enda som då inte rullar på som det ska är hemsidorna. Som många vet är jag ingen höjdare på datorer, även om jag arbetar med dem varje dag. Just nu är det ftp funktionen som jag inte får att fungera. Så där är en mängd grejer på gång men som jag tyvärr inte får upp på nätet. Därav varför jag har en sådan här gratisblogg som är fristående från hemsidorna. Härifrån kan jag alltid gå in och fu ut information för den som vill veta.

Helgen som varit var fylld med golvkamp och också en hel del träningsvärk. Vissa har även en del andra krämpor från andra företeelser. Därför är det skönt att det nu i helgen är Qigong seminarie och Xinyi Liuhe Quan intensivdag.

Wuji och Wudang Qigong seminarie 22 september

Lördagen startar klockan 12.00 och sedan håller vi på till ungefär 15.00, inkl. pause.
Det kommer att bli genomgång av taoistiska begrepp eftersom både Wuji och Wudang Qigong i stort sett är samma sak och delar precis samma filosofiska och träningsmässiga lagar.
Pris: 100 kr
Adress: Malmö Wing Tsun Skola, Celsiusgatan 29

Xinyi Liuhe Quan intensivdag 23 september

Söndagens tider är samma som lördagen, 12.00-15.00. Qian Zhaohong kommer i oktober och även om det känns länge så går tiden fort. Basen för denna intensivdag är de grundövningar som jag och Andreas lärde oss uppe i Stockholm för Gao Tienian. De skiljer lite från vad Qian lär ut och därför är det intressant att ta sig en titt på detta.
Pris: 100 kr
Adress: Malmö Wing Tsun Skola, Celsiusgatan 29

www.kung-fu.se

Escape MMA och kung fuare

Publicerad 2007-09-16 21:45:40 i Allmänt


escape_seminarie_2
Söndagens deltagare om än något suddiga

Det är söndagkväll och det har varit två riktigt bra träningsdagar. Temat har som sagt varit escape. Denna benämning används inom det vi kallar submission wrestling. Jonas Eriksson har varit den som undervisat under helgens seminarie. Jonas är känd inom MMA kretsar här i Scandinavien och driver Brasa Copenhagen. Även om Jonas har hållt ett behagligt och ganska lugnt tempo så är man bra slut nu. Vissa muskler som man inte vanligtvis använder vid stående kamp har fått arbeta rejält och det känns i kroppen.

Escape_seminarie_2
Mount position - det är inte bra att hamna i denna

Escape är helt enkelt hur man tar sig loss från grepp och besvärliga situationer. När man pratar golv kamp och submission wrestling så är där vissa grundläggande positioner som man aldrig bör hamna i. Det innebär för den som hamnat i dessa situationer att han gjort en hel del missar. I vilket fall som helst så hamnar man här ändå och i synnerhet mot en bra grapplers.

När man hamnar på golvet så är det en helt annan femma än stående kamp. Mångt och mycket så måste man faktiskt kasta bort mycket av tänket från stående kamp. Nere på golvet gäller helt enkelt andra lagar och man måste tänka på andra saker än vid stående kamp. Om man nu inte tänker rätt eller behärskar de grundläggande begrepp och tekniker man använder vid golvkamp är man körd mot en som kan bara pyttelite. Är det en erfaren golvspecialist går det bara betydligt fortare.


Escape_seminarie_1
Det är heller inte så bra att ge motståndaren ryggen

Det var därför riktigt befriande att få precis dessa grundtekniker som man behöver för att förstå och en vacker dag behärska golvet. Jonas gick igenom och förklarade de olika positionernas för och nackdelar och sedan grundläggande frigöringar - escapes. När man är på golvet gäller det att arbeta, tänka och hela tiden förändra sig. Är man för passiv då sitter man omgående fast i något grepp. I mitt eget fall så var man ovan, klumpig och i stort sett väldigt dålig på allting vi gick igenom. Ändå kunde jag förstå och på ett eller annat sätt få till teknikerna. Alla sk. trixen var väldigt basala men ändå finurligt uttänkta. När Jonas gjorde teknikerna såg det fjäderlätt ut och var det säkerligen också. När jag själv sedan skulle göra samma sak var det mer som en halvdöd valross som låg och rullade runt på ett isflak.

Jag är riktigt glad att vi fåll lov att hyra och ha tillgång till IK Spartas träningslokal. Mattan är gigantisk men ändå så var vi i stort sett och rullade över hela. När man är ny så är detta faktiskt en bra sak. Inget är så jobbigt som när man är ny och inte riktigt vet vad man gör med armar och ben. Ska man sedan hela tiden bekymra sig om var alla andra är också är det näst intill omöjligt att få till det. En annan fördel med brottarklubben är givetvis mjukheten på mattan. När man är ny ligger man säkerligen och kasar runt extra mycket. Eftersom man inte är van är golvet en fiende som gör ont. Den mjuka mattan var nästan en förutsättning för att man skulle kunna hålla på två hela dagar. Ändå så har jag några få ställen där det ömmar extra mycket. Armbågarna har fått sig några rejäla färgglada fläckar likaså axlar och skuldror.

escape_seminarie_4
Jonas och jag

Lördagen var betydligt mer välbesökt än söndagen. Jonas berättade att så brukade det alltid vara. Andra dagen är tuff att besegra där man ligger i sängen med ömmande muskler. Han var ändå possitiv till detta och menade på att detta tyder på att man faktiskt kämpat och tagit i. Dag två var därför betydligt lugnare än dag ett.

De flesta som var på seminariet kom från Wing Tsun Scandinavia - Sweden. I liten skala har nu även instruktörer från Lam Siu Lam Ng Jing Kuen börjat visa intresse för våra olika seminarier. Själv är jag possitiv till att så många av mina egna elever har ett öppet sinne för olika former av träning. Detta gör att jag har riktigt duktiga utövare. Jonas som själv har ett förflutet inom Wing Tsun Scandinavia tycker också det är bra att nu Brasa och Wing Tsun Scandinavia - Sweden börjat göra saker ihop. Jag hoppas därför att vi i framtiden kommer att ha fler evenemang tillsammans med Jonas.

Jag tackar Jonas och alla er som var på seminariet för en bra men hård helg.

Allt roligt händer på www.kung-fu.se

Larry Hartsell har gått bort

Publicerad 2007-09-14 15:12:06 i Allmänt

Sitter här med senaste numret av Martial Arts Illustrated. Den stora anledningen till att jag prenumererar på denna tidning är att Rick Young har sin månadsspalt i denna tidning. Rick Young är tränare i Jeet Kune Do och en mängd andra stilar och har sin bas i Edinbourgh, England.

Denna månadens spalt handlade tyvärr om Larry Hartsell´s bortgång. För den som inte känner till honom är han en av orginaleleverna till bruce Lee. Artikeln var givetvis mycket rörande och känslosam då Rick var personlig elev och vän till Sifu Hartsell. Det tråkiga är att en legend har försvunnit. Människor dör hela tiden men det blir närmre då man har känt eller träffat peronerna i fråga. Själv har jag haft äran att träna för Larry Hartsell under ett seminarie i början av 90-talet.

Under min barndom och även ungdom var jag full av liv och ideér och jag byggde träningsutrustning och testade allt inom kampsport som bara fanns. Denna filosofi hade jag läst mig till i diverse böcker om Bruce Lee. En av författarna, av många av dessa böcker, som jag var inspirerad av var bl.a. Larry Hartsell. Det var här jag fick upp ögonen för Wing Chun. Larry Hartsell var elev till Bruce Lee och därför köpte jag även hans böcker. Detta följdes senare upp av min tränare KeTi som även han blandade och testade friskt. Det var sedan KeTi som gjorde att jag  började närvara på alla seminarier som Dan Johansson arrangerade med diverse Jeet Kune Do tränare. Det var också i denna veva som jag började med Kali,  Arnis och Escrima. Detta var en kampgren jag hade mycket lätt för då jag hållt på med bordtennis, tennis och badminton hela min ungdom. Jag hade även fuskat med att stå och viffta med nunchakus i fem år.

På 90-talet kom vi så i kontakt med Europeiska Wing Tsun Organisationen, efter att ha testad diverse andra Wing Chun grenar. Här var det graderingar som gällde och under en viss period så bev man helt enkelt matad med tankarna att Wing Tsun var det enda man skulle träna. Det var i stort sett likadant på alla ställen inom alla kampgrenar. Under många år blev det tyvärr så att jag föll in i den här trallen och slutade helt enkelt att ge mig i kast med mina egna tankar om kampsport.

Det var tyvärr under den här tiden som jag kom i kontakt med Larry Hartsell. Varför skriver jag här tyvärr. Detta gör jag för att min hjärna hade blivit inställd och fokuserad på en viss form av lokig. Jag kunde vid den här tiden inte se något annat än det jag själv höll på med. Jag utgick hela tiden från en viss form av promiss. Detta gjorde att jag inte på rätt sätt kunde tolka och förstå det budskap som Sifu Larry förmedlade på det seminarie vi deltog på. Långt senare förstod jag vad det var han hade försökt ge oss. Idag kallar vi dettta MMA. De golvkampstekniker han visade oss vid denna tidpunkt var att helt enkelt kasta sig ner på golvet och slita med sig motståndaren ner. Jag och min kollega Bengt stod förundrade över varför i hela friden man skulle göra dessa dumheter.

Jag är idag ändå glad att jag ändå inte var så trångsynt att jag inte gjorde alla teknikerna och lyssnade intensivt till vad Sifu Larry sa. Jag och bengt låg där under två dagar och brottades utan att egentligen ha en aning om vad vi höll på med. Vi kämpade också intensivt och diskuterade det hela om och om igen. Vi försökte verkligen förstå logiken.  Andra var inte lika öppna för tankar och ideér. Där var en judotränare men en hög med dangrader som var med en halv dag. Han grymtade något om att det var meningslöst att träna något sådant här och gick hem. Idag vet vi att det var Brazilian Jiujitsu han försökte lära oss. Det var bara det att ingen här i Sverige hade en aning om vad Brazilian Jiujitsu var för något. Sifu Larry Hartsell var bara långt före sin tid. När Sifu Emin Boztepe många år senare började undervisa liknande tekniker så började det gå upp ett ljus. 

Det var pionjärer som Larry Hartsell som gjorde att MMa eran började växa fram. Larry Hartsell var vad man vid den här tiden kallade jeet Kune Do´s brottnings och grappling expert. I mångt och mycket öppnade han upp ögonen på folk att börja ge sig in i det här med grappling. Han kombinerade boxning med chi-sao och grappling på golvet.

När jag nu sitter här med min tidning så är jag idag glad att jag är tillbaks på rätt spår igen. Jag är glad att jag åter har börjat testa, prova och utforska kampsportens alla olika gömmor. Inspirationen att ge mig iväg och träffa nya mästare och tränare har aldrig varit större. Det besynnerliga i hela den här historien är att jag fortfarande träffar tränare och elever som fortfarande är kvar där jag en gång var. Det är idag 2007 och kampsport har exponerats i tidningar, på film och på internet i överflöd. Det är inte 80-talet längre där nästan ingen information fanns. Många vägrar fortfarande att se utanför en viss ram, dvs. det egna lilla systemets tankar. Många tvärvägrar helt enkelt att acceptera att där finns många olika lösningar på ett problem.

Själv slipper jag numera allt sådant här för jag samarbetar bara med de som vill vara med och testa och prova. Tränare som är för stelbenta och inte vill tar jag bara inte med på min instruktörslista över kommande spännande seminarier. Tyvärr måste jag erkänna för mig själv att jag själv under en femårsperiod trillade in i denna ganska tråkiga fas om än bara i liten skala.

Sifu Larry Hartsell har gått bort och det är mycket trist. Escape och grapplingseminariet i helgen blir därför till ära för honom.

www.kung-fu.se


 

Grappling i helgen

Publicerad 2007-09-13 11:36:12 i Allmänt
Nu i helgen 15-16 september är det då dags för vårt första golvkampsseminarie här på www.kung-fu.se
Brottarklubben IK Sparta är inhyrd och tränare kommer att finnas på plats. Det är faktiskt skönt att det blir svenskar som håller i det även om det hade varit roligt med Ajuricaba. Språket är ändå en ganska viktig faktor vid förmedlingen av tankar och ideér.

Vi kommer att träna i tvåtimmars pass. Detta dels för att där är lite annan verksamhet i lokalen men även för att kroppen ska hinna vila lite mer än normalt mellan passen. I vanliga fall har vi bara en timmes pause. Detta kan säkerligen behövas då kanske många inte är vana att röra sig på golvet. Är man inte van vid tekniker så rör man sig klumpigare helt enkelt och därav använder man sig av mer energi.

Adressen är som sagt Sallerupsvägen 28. För den som inte riktigt känner till var detta är så är det mitt emot värnhems sjukhus. Det är på den väg som går ut mot IKEA. Området som det ligger i heter Ellstorp. I huset sidan om har gammeldans sina lokaler. Det är kanske roligt det med, men jag är inte säker på att de har någon verksamhet där klockan tio en lördag morgon.

Detta är ett förståelse och nybörjarseminarie vilket innebär att alla oberoende av kunskaper om golvkamp kan vara med. Det kommer heller inte att handla om råfys eller liknande. Det som kommer att behandlas är taktiska rörelsemönster samt hur man måste röra kroppen. Själv är jag väldigt imponerad av alla de trix som man faktiskt har inom både submission och brazilian jiujitsu. I helgen handlar det om submission. Vad betyder då detta för en oinvigd. Det betyder att man inte behöver ha japansk träningsgi, dvs judodräkt. Ett tips är att ha med sig en långärmad t-shirt. Av erfarenhet vet jag att man som ny ofta kasar lite extra, då är det skönt med långärmat.

www.kung-fu.se

Wing Tsun - senaste nytt

Publicerad 2007-09-11 12:30:02 i Allmänt

Det är nu full aktivitet på Malmö Wing Tsun Skola och kanske är det rent av den största genom tiderna. Detta givetvis för att vi sakta men säkert börjat ändra konceptet. Numera har vi inte längre bara Wing Tsun och Escrima på schemat utan även en mängd andra verksamheter här. Jag fann det därför lite rörigt på Malmös hemsida då jag gick in och kollade. Förmiddagen har därför gått åt till att göra ett överskådligt schema över alla passen. Färgglatt och fint ligger nu detta schema på hemsidan och gör det enkelt för alla elever.

Igår hade vi introduktion i Lund. Även denna gång dök där upp nya intresserade som var sugna på att börja träna. Efteråt gick jag, Per och Sebastian ut och åt lite. Vi funderar på att starta ett förmiddagspass i Lund. Många studenter är lediga på dagtid men har allt för mycket olika evenemang på kvällstid. Detta gör att ett sådant här pass kan fungera bra. Det gör också att jag har en chans att hinna med att vara i Lund åtminstone en dag i veckan. En sådan här förmiddag tänkte vi skulle vara öppen. Man ska alltså kunna komma och gå lite som man har förutsättning för. Detta gör att träningen på detta pass blir lite som parkträningen i Kina. Detta gör också att instruktörerna har chansen att få stå och fila på sina tekniker.

www.wing-tsun.se

Kung Fu och universitetsstaden Lund

Publicerad 2007-09-10 16:12:51 i Allmänt


Qigong - Awakening the dog
Är du en lat student. Ta dig då i kragen och masa dig ner till Lunds Wing Tsun och Escrima skola ikväll klockan 18.00. Ulrikedalsvägen 4c.

Det är mycket som är igång just nu. Jag tror att det är så här lite till mans för alla er som undervisar och driver kung fu klubbar ute i landet. I kväll är det nybörjarstart för träningen i Lund. Givetvis skiljer sig Lund åt från Malmö där vi hade nybörjarstart förra veckan. Malmö är en arbetarstad och Lund är en universitetsstad. Detta gör att där dyker upp andra människor i Lund än vad det gör i Malmö.

På Lunds Wing Tsun och Escrima Skola är där många universitetsstuderande. Detta gör att de flesta som tränar där redan har mängder av saker gemensamt och de flesta har därför också samma livsförhållande. Detta gör att stämningen på Lunds Wing Tsun Skola blir väldigt speciell.

Så här på hösten så kommer där oftast mängder med nya människor till klubben nyfikna på träningen. Många av dem är också nya i Lund och det gör att klubben blir lite av en samlingspunkt. Är man sedan van att träna kampsport från sina hemorter blir detta lite ett krypin där man känner sig hemmastad. Det är faktiskt en hel del som förändras när man kommer som student till Lund. En stor fördel som Lunds Wing Tsun skola har är att vi faktiskt har våra egna lokaler. Många andra kampsportsklubbar får vara i gymnastikhallar vilket kanske inte är lika inspirerande.

Lunds Wing Tsun Skola har som sin specialite´ faktiskt Escrima. På de flesta ställen i Wing Tsun Scandinavia är det Wing Tsun Kung Fu som dominerar. Så är det däremot inte i Lund där Escriman håller mycket hög klass och också har ett fast grepp. Så för den som gillar kamp med vapen och hur man hanterar olika former av pinnar, svärd, knivar, långstavar och dylikt, då är det helt klart Lunds Wing Tsun skola ni ska vända er till.

Som sagt, i kväll 10 september, klockan 18.00 så är ni alla välkomna att titta in på Lunds Wing Tsun Skola. Adressen är Ulrikedalsvägen 4c. Detta är bakom pizzerian som ligger på hörnan av denna byggnad. Ulrikedal för den som undrar är ett studentboende område. Tränande och elever från klubben kommer att vara utanför och hjälpa alla tillrätta.

www.wing-tsun.se

Nybörjarstart på Lunds Wing Tsun Skola

Publicerad 2007-09-08 13:44:09 i Allmänt

wcs_gruppbild

På måndag klockan 18.00-19.30 startar den nya terminen på Lunds Wing Tsun och Escrima Skola. Här kommer det att hållas introduktion och prova på för alla nya. Det blir då visning av Wing Tsun Kung Fu och Weapons Combat Escrima. Träningslokalen ligger på Ulrikedal och adressen är Ulrikedalsvägen 4c.
Alla är hjärtligt välkomna ner!

Lunds Wing Tsun Skola

Tibetanska stridsmunkar

Publicerad 2007-09-07 16:04:28 i Allmänt

dobdob

dobdob 2

Stridande shaolinmunkar har gemene man hört talas om. Finns det då inte några andra motsvarigheter till dessa på andra ställen i världen. Innan 1956 var det bl.a mycket vanligt med krigsmunkar i Tibet. Namnet på dessa var Dobdob, även kallade polismunkar. Bilden ovan är ett av de få foton på dessa dobdob som finns bevarade. Mycket lite har hörts om dessa och traditionen nu för tiden är ytters begränsad. För den politiskt insatte behöver man knappast berätta varför det var dessa munkar som först och främst blev dödade av kommunisterna vid ockupationen1959.

Tibet har oftast beskrivits som ett andligt och väldigt fridfullt land. Jag undrar då varför man förr i tiden då behövde stridande munkar? I vilket fall som helst så var detta råbarkade sällar duktiga i kamp. Den riktigt intressanta frågan är då vad de tränade för kamparter????

www.kung-fu.se

Världens vigaste man!

Publicerad 2007-09-07 11:22:41 i Allmänt


Den här mannen får vilken taekwondo utövare som helst att framstå som en torr och stel trädbit. Det ser i vilket fall som helst lite läskigt ut. Nu när jag tänker efter så är jag ändå ganska glad över mina små stelheter, som jag arbetar med under mina qigong morgonpass.

www.kung-fu.se

Idag startar Tai Chi Chuan i Malmö

Publicerad 2007-09-06 12:55:21 i Allmänt

taijiquan
I kväll är det introduktion och nybörjarstart i Tai Chi Chuan på Malmö Wing Tsun Skola, Celsiusgatan 29. Här bedrivs träningen i egna fina lokaler med utsikt över Malmö. Första halvtimmen är qigongträning. Efter denna halvtimme följer sedan 45 minuter Tai Chi Chuan. Här arbetar vi just nu mest med den vapenlösa formen "endless river". Ur denna plockar vi sedan ut våra parnerövningar som vi stoppar in i tui shou "pushhands".

Varje månad har vi också någon helgdag intensivträning i Tai Chi Chuan. Här är det då med inriktning pushhands och kampapplikationer.

På träningen är vi alltid två stycken instruktörer för bästa möjliga undervisning. Detta gör att alla nya har sin egna tränare hela tiden vilket underlättar vid inlärning.

Intro 20.00-21.15 i Tai Chi Chuan och qigong
Pris: 20 kr / per gång

Tai Chi Chuan

Senaste nytt om Escape-seminariet

Publicerad 2007-09-06 12:26:15 i Allmänt


Här är ett exempel på vad som menas med escape


Hur kommer jag loss?

Grundtanken med detta seminarie är att utövare av kung fu och stående kamp ska få en insyn i vad som händer när man hamnar på golvet. Promisserna förändras när man kommer ner här och där är därför vissa taktiska och fysiska drag man måste kunna för att lyckas komma loss och ta sig upp igen.

Jag frågade Ajuricaba Mascarenhas, högst graderad inom brazilian jiujitsu i Scandinavien, om han ville hålla i detta. Han var givetvis glad för detta. Nu har det tyvärr hänt så att hans mor dött och både han och hans bror har därför blivit tvugna att bege sig till Brasilien. Detta mycket olyckligt för oss och vårt seminarie. Vi beklagar sorgen.

Eftersom detta är ett nybörjarseminarie är ingen större skada skedd. Jag tog omgående kontakt med Bobby Sundell, en av våra svenska veteraner inom submission och graciejiujitsu. Bobby har för övrigt även han en bakgrund inom Wing Tsun innan han blev mer intresserad av golvkamp och MMA. Därför kommer nu Jonas Ericsson, en annan champion, och tillika elev till Bobby att hjälpa oss med seminariet. Även Jonas har ett förflutet på WT center och Wing Tsun. Detta gör att han vet precis vad vi som kung fu utövare kommer att råka ut för. Mer kommer om Jonas snart....

Denna seminariehelg kommer vi att ha på IK Sparta en av de klassiska brottarklubbarna i Malmö. Denna klubb ligger belägen på Sallerupsvägen 28. Tiderna är 10.00-12.00, 14.00-16.00 både lördag och söndag. Detta är ett nybörjarseminarie där vi kommer att träna på grundläggande rörelser inom golvkamp. I och med att vi är på brottarklubben så är förutsättningaran perfekta för att få en mjuk start in i denna mycket tekniska värld. Priset är endast 400 kr för båda dagarna. Givetvis går det bra att medverka endast en dag, priset är då 200 kr.

Har ni frågor eller förundringar om seminariehelgen hör gärna av er till mig.
henrik.nilsson@kung-fu.se

www.kung-fu.se

Fightergirls startar igen!

Publicerad 2007-09-05 20:59:07 i Allmänt


olivia wingtsun fightergirls

I morgon torsdag 6 september startar så Fightergirls upp igen på Malmö Wing Tsun Skola. Så är du tjej och redo för ett rejält fyspass med mycket slag och sparkdrillar mot mitz samt diverse styrkeövningar är det bara att komma..
Träningspasset är klockan 18.00-19.15, Celsiusgatan 29

Välkommen!

www.wing-tsun.se

Sumo Kung Fu

Publicerad 2007-09-05 13:11:30 i Allmänt
Har inte en aning om vad detta är för tävling eller vilka regler som gäller. I vilket fall som helst så har de helt absurt intressanta dräkter. Det hela ser ut som en dålig variant av Sumobrottning och Kung fu. Matchen är helt klart underhållande även om den tekniska standarden verkar vara lite begränsad.

www.kung-fu.se

I kväll startar Xinyi Liuhe Quan träningen

Publicerad 2007-09-04 12:56:00 i Allmänt


xinyi liuhe quan

I kväll klockan 20.00-21.15 på Malmö Wing Tsun Skola börjar höstterminens första Xinyi Liuhe Quan pass. Detta ska bli spännande då vi inte haft detta tidigare. Vi kommer att börja träna mycket grunder och gå igenom de principer som genomsyrar systemet. Kvällen börjar därför med en liten genomgång av vad Xinyi Liuhe Quan är för något och varifrån det härstammar.

Välkomna!

Xinyi Liuhe Quan

Wing Tsun Kung Fu under höstterminen

Publicerad 2007-09-03 14:49:58 i Allmänt


wingtsun_lars_jag

Igår hade vi intensivdag i Wing Tsun på Malmö Wing Tsun Skola. Här fortsatte jag med det som vi startat med nu i sommar nämligen form och struktur.

Förra terminen var fokuset på rörlighet, fotarbete och kamp mot många motståndare. Denna termin blir mer klassisk och jag ska försöka att få så många som möjligt att lära sig de flesta former som finns inom Wing Tsun. Under våren har Sigung Allan Jensen, vår chefinstruktör från Danmark, hållit två intressanta genomgångar av respektive Siu Nim Tao (första formen), och Chum Kiu (andra formen).

Denna termin har jag fått Sigung att hålla en genomgång av Biu Jee (tredje formen) och detta blir 29 september. Detta seminarie blir tyvärr inte öppet utan är endast förbehållet de som har tagit 10 elevgraden och upp inom Wing Tsun Scandinavia. Sigung kommer sedan senare i höst att hålla ytterligare ett specialseminarium i ämnet Lap Kuen. Detta är ett speciellt spel som man har inom Wing Tsun / Wing Chun för att träna upp mjukhet, snabbhet och teorin om att äga centrumlinjen. Detta seminarie är öppet för alla.

När det gäller uppbyggnaden och strukturen inom Wing Tsun så handlar det inte bara om form. Strukturen från formerna måste hela tiden appliceras i kamp. Steget mellan kamp och form är ganska långt och därför har man inom Wing Tsun olika spel som sluter denna sträcka. Ett av dessa spel är chi-sao (klisterarmar). Inom Wing Tsun har man byggt upp detta spel i 20 olika sektioner vilket alla lägger en pusselbit till förståelsen av Wing Tsun stilens sätt att kämpa.

De sju första chi-sao sektionerna är kopplade till Wing Tsun stilens grundstruktur, d.v.s till formerna Siu Nim Tao och Chum Kiu.Dessa sju chi-sao sektioner är även kopplade till de första fem sektionerna i Muk Yan Chong Fa (trädockeformen, tillika fjärde formen). De fem nästkommande är kopplade till Biu Jee formen samt de kvarvarande tre sektionerna i Muk Yan Chong Fa. Kvar har vi sedan åtta stycken chi-sao sektioner som hör samman med alla de speciella funktioner som finns i Muk Yan Chong Fa.

Vapenformerna sedan har en speciell funktion och innebörd för kampen. De är givetvis även rena vapenformer men ger även andra aspekter till Wing Tsun elevens vapenlösa kamp. Några av dessa aspekter är taktik, styrka, stabilitet och kroppsdynamik.

Under höstens intensivhelger kommer vi därför att träna och arbeta med formerna och deras innebörd. Hur man kopplar formerna till chi-sao och sedan praktiserar chi-sao i go-sao (kamp).

I går började vi detta arbete med att träna på ingångarna till de sju grundläggande chi-sao sektionerna. Detta gjorde vi nu inte från Poon-Sao (klisterarmsstruktur), utan från kampposition. Detta så att man enklare och direkt kan se hur funktionellt chi-sao träningen kan te sig i en kamp eller självförsvarssituation.

Nästa evenemang inom detta tema blir som sagt Biu Jee seminariet, 29 september, med Sigung Allan Jensen, på Malmö Wing Tsun Skola.

Efter detta så blir det förhoppningsvis två dagar med träning 13-14 oktober på Göteborgs Wing Tsun Skola. I oktober kommer vi även att ha intensivhelg 27-28 på Helsingborgs Wing Tsun Skola.

November och december är ännu en öppen historia då jag fortfarande väntar på svar från några mästare. Så fort detta kommit in kan jag lägga upp dessa två månaders intensivhelger.

www.wing-tsun.se

Om

Min profilbild

Sifu Henrik

Sifu i Wing Tsun Sweden och grundare av Kung Fu Sweden. Tränar och undervisar i Wing Tsun, Tai Chi Chuan, Wuji Qigong, Xinyi Liuhe Quan, Yin Yoga, Chow Gar Southern Praying Mantis, Shaolin Weng Chun och Yong Chun Baihequan.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela