Sifu Henrik

Allt om kinesisk kampsport och mycket om asiatisk kultur.

Sifu Donal Mak i Lund och Malmö

Publicerad 2007-10-31 23:15:18 i Allmänt

donald mak
Bild: Sifu Donald Mak med grandmaster Chow Tze Chuen

Det händer verkligen mycket nu och mästarna som är på besök duggar tätt. Qian Zhaohong har precis lämnat och just nu denna vecka är Sifu Donald Mak på besök här i Lund och Malmö för undervisning i Wing Chun. Det har därför varit en mycket inspirerande dag då Sifu Mak har visat och berättat om de olika mottona och principerna från Siu Nim Tao, Chum Kiu och Biu Tze. Detta kommer att fortsätta hela veckan. I helgen är det seminarie med Sifu Mak i Kävlinge. Jag har i kväll lånat Jonas kamera och jag ska försöka få till lite bilder i morgon under träningen. Allting är bra förutom att jag har skadat ett revben som värker som f.n. (Läs: Sisok Lars knäade mig).
Donald Mak International Wing Chun Institute

I helgen kommer även grandmaster Brian hit och håller seminarie i Tai Chi Chuan. Gick det att klona sig eller hur var det med det?

www.wing-tsun.se

Kungfu film med Yip Chun

Publicerad 2007-10-30 11:18:52 i AllmäntLite kultfilm från Hong Kong med en ung Yip Chun. Yip Chun är för den som inte riktigt har koll på historian Yip Mans äldste son. Yip Man är den numera avlidne stormästaren som bl.a. undervisade Bruce Lee, Leung Ting, Wong Chun Leung mm. Yip Chun lever fortfarande och undervisar på International Ving Tsun Association i Hong Kong.

www.wing-tsun.se

Tai Chi Chuan med Brian Jones

Publicerad 2007-10-26 12:36:27 i Allmänt

Allting ångar på här och det är väldigt mycket aktivitet. Jag har fullt upp med att bara hänga med. Idag lämnade Qian Zhaohong för vidare undervisning i Danmark. Det har varit en intensiv vecka med Xinyi Liuhe Quan vilket varit mycket lärorikt.

Det känns just nu som om jag hela tiden ligger lite efter och det som först blir lidande är tiden framför datorn. Detta vilket givetvis är bra för min kropp är inte lika bra för nyhetsförmedlingen. Jag har därför inte hunnit med att i god tid informera om helgens intensiv i Wing Tsun. Det har legat i kalendern men det behövs oftast även en liten reminder både här och på hemsidorna. Biu Jee känns därför helt rätt denna termin då konceptet är just att man ligger lite efter.

Inte denna helg men nästa kommer äntligen Brian Jones och Ricky Croft för undervisning i Tai Chi Chuan. Vi har varit över några gånger i England och nu var det dags för dem att komma över. Det har gått alldeles för länge  sedan sist men nu kommer de i alla fall. Det ska bli riktigt roligt att ha dem här igen och få fortsätta med "endless river". Vi har som sagt knäckt två sektioner av denna form vilket innehåller sex. Det innebär att där är en hel del kvar innan det är dags för vapen.

Seminariet kommer att vara 3-4 november på Malmö Wing Tsun Skola, Celsiusgatan 29. Vi tränar mellan 12.00 -17.00. priset för båda dagarna är endast 400 kr. Alla är hjärtligt välkomna!

www.wing-tsun.se

Biu Jee - Uuups!

Publicerad 2007-10-23 13:45:31 i Allmänt

Heaven & Earth - Pirates
På söndag  28 oktober är det Wing Tsun intensivdag i Helsingborg. Temat denna gång är Biu Jee applikationer. Detta innebär att vi har hamnat i riktigt dåliga situationer. Vi kan även kalla det: Hur hamna jag i den här buren och varför skriker människorna utanför.

Vissa svåra situationer uppstår ofta inom kamp både vad gällande självförsvar och tävling. Dessa kommer vi att gå igenom och sedan ge lösningar på. I ett minispel sätts dessa sedan in i ett "game" som man drillar vilket ger en dynamik som är roligt. Man kan här förflytta sig från en positon till en annan.

Helsingborgs Wing Tsun Skola
Adress: Lägervägen 29
Datum: 28 oktober
Tid: 12.00-17.00
Pris: 200 kr

Lerig väg

Publicerad 2007-10-21 19:47:03 i Allmänt

Tanzan och Ekido vandrade en gång tillsammans på en lerig väg. Regnet öste ned. När de kom runt en vägkrök, mötte de en älsklig flicka i sidenkimono och sidenskärp. Hon kunde inte komma över vägkorsningen.

- Kom bara, flicka, sade Tanzan genast.

Han lyfte upp henne och bar henne i sina armar över leran.
Ekido sade ingenting förrän på natten, när de kom fram till ett tempel, där de fick härbärge. Då kunde han inte styra sig längre.

- Vi munkar går inte i närheten av kvinnor, sade han.

- I synnerhet inte sådana som är unga och vackra. de är farliga. Varför gjorde du det?

- Jag lämnade flickan där borta, sade Tanzan.

- Bär du på henne ännu?

www.kung-fu.se

Xinyi - Lugnet före stormen

Publicerad 2007-10-19 13:54:31 i Allmänt

french_kane
French Kane

Sitter här nu och fikar med Luciano och det verkar som om även italienare kan få i sig stora mängder kaffe och kranskaka. Idag är det insamlingsdag för alla långvägars resenärer inför morgondagens Xinyi camp. Har tvättat stora mängder lakan och örngott vilket behövs vid sådana här tillfällen. Tyvärr har jag åkt på en tråkig feber som nu bränner i min kropp. I eftermiddag kommer även Qian Zhaohong och Sören från Odense där de nu redan avverkat en träningsvecka. Själv behöver man bege sig till storvaruhus och bunkra stora mänder med mat. Långa träningsdagar resulterar i mängder med förbrännda kalorier som ska ersättas.

Intressant med sådana här evenemang är att det alltid leder till nya bekantskaper och nya kampstilar. Människor som har drivet att bege sig utanför sin egen ankdamm för att söka nya vägar har ofta mängder med tidigare erfarenheter med sig. Luciano är ett typiskt exempel på detta. Han är tränare i Shuie Shao (stavningen säkert fel) kinesisk brottning, traditionell Tong Bei och French kane. Redan innan veckans seminarie har börjat har jag nu varit på och fått bekanta mig med tre nya system.

www.kung-fu.se

Medeltidsfäktning

Publicerad 2007-10-18 19:15:30 i Allmänt

medeltidsfäktning
Här en del av ett fotografi som Bengt Abrahamsson tagit från en medeltidsmanual. Denna väl bevarad på Royal Armouries i Leeds. För den som inte känner till Royal Armouries så är det världens största medeltida vapenmuseum.

Bengt Abrahamsson är tränare för både Escrima och medeltida vapenkonst här på Malmö Wing Tsun Skola. Han har i helgen gjort sitt årliga besök där. Detta är en stor träff för intresserade av medeltida kampkonst. Olika tolkare och experter samlas och utbyter kunskap. Den äldsta manualen han fick sätta tänderna i denna gång var från 1200-talet.

Många känner tyvärr inte till så mycket om de europeiska kamparterna vilket är synd då de har mycket att erbjuda. Här på Malmö Wing Tsun Skola kan man träna medeltidskamp både på tisdagar och torsdagar. Det erbjuds även träning i Escrima måndagar och fredagar.

www.wing-tsun.se

Hälsodag på Malmö Stadsbibliotek

Publicerad 2007-10-16 16:37:40 i Allmänt

biblan
På torsdag 18 oktober är det hälsodag på stadsbiblioteket i Malmö. Givetvis kommer vi på Malmö Wing tsun Skola att vara på plats tack vare Karins omsorg. Här kommer vi att förse stadens läslusar med klassisk kinesisk känselträning. Så har du vägarna förbi så är det bara att komma inom och hälsa på. Våra sessions är runt 12 snåret. Exakta tider när allt händer hittar ni i dokumentet under.

Infoblad

www.wing-tsun.se

Min gamla Sifu i Dubai

Publicerad 2007-10-16 13:27:54 i Allmänt


Sifu Emin far runt i världen och håller seminarium. Han har nu även hamnat i Dubai.
Idag fick jag ett märkligt samtal från ett svenskt aktiebolag. De frågade mig om jag kände Herr Boztepe.
Givetvis svarade jag. Tydligen är det så att detta bolag gått väldigt bra och har nu en massa pengar som är Emins. De vet bara inte hur de ska få tag i honom.
Sifu Emin är som sagt alltid på väg någonstans.
Det är många som gillar att träna Wing Tsun så han har säkerligen att göra.

www.kung-fu.se

Baguazhang foto

Publicerad 2007-10-14 22:32:40 i Allmänt

baguazhang_dao
Jonas Evertsson har här fångat Fredrik Regn när han förevisar svärdsteknik på Malmö Wing Tsun Skolas tak

Jonas var igång och fotade under helgens seminarie i Baguazhang. Vi hade mycket roligt och det märks säkert på bilderna. Här ett litet kollage från helgen kopplat till Malmö Baguazhangs hemsida.
Baguazhang fotokollage

Baguazhang Malmö

Shi De Jian - Xin Yi Ba

Publicerad 2007-10-14 15:12:04 i Allmänt

På lördag 20 oktober startar träningsveckan i Xinyi här på Malmö Wing Tsun Skola. Tränare är den legendariska mästaren Qian Zhaohong från Shanghai. Det är inte många som känner till denna kungfu stil och gör de det så misstar de ofta denna stil med dess systersystem Xingyi. Xinyi har en lång tradition och via Hui´s, en minoritetsgrupp, kom systemet till Shanghai i början av 1900-talet. Där har den sedan spridits till alla kategorier av utövare. Xinyi har även bevarats av en liten grupp utövare från Shaolinorden. Förvaltare av denna tradition är idag munken Shi De Jian. Han har numera dragit sig tillbaks från själva turistorten Shaolin templet och har restaurerat ett eget mindre tempel långt uppe i bergen , ovanför Shaolin. Här undervisar han numera i Xinyiba.

Xinyi är en intressant kampart och är ni intresserade av att pröva denna är det bara att anmäla sig till mig.
henrik.nilsson@kung-fu.se
Träningen börjar som sagt på lördag och varar sedan i 6 dagar. Första träningspasset är mellan 09.30-12.00, andra är mellan 14.00-16.30. Det går bra att komma ett pass eller hur många ni vill. Ett träningspass kostar 250 kr. Specialerbjudande finns det för de som vill träna mycket och för alla dagarna kostar det 2000 kr.

Här nu en ny film på kinesiska med Shi Dejian. Ytterligare en ny film hittar ni på www.kung-fu.se

Shi Dejian video
Denna film laddas ner från kina så det tar säkerligen lite tid. Tålamod är en dygd inom kungfu.

www.kung-fu.se

Intensivdag och fest

Publicerad 2007-10-12 20:24:57 i Allmänt

I morgon 13 oktober är det intensivdag i Wing Tsun på Malmö Wing Tsun Skola, mellan klockan 12.00-17.00. Alla kan deltaga även nybörjare.

På kvällen är det så lite fest och vi samlas därför vid statyn på Möllevångstorget klockan 20.00. Här kan alla givetvis också vara med även då ni inte tränat under dagen. Ibland kan det vara skönt att bara gå ut och äta lite gott och dricka en läsk (läs öl).

www.wing-tsun.se

Yin Baguazhang i Malmö

Publicerad 2007-10-10 15:50:47 i Allmänt

Baguazhang korkskruv
Sitter med andakt och väntar på bilderna som Jonas tagit i helgen. Dels för att jag vill se dem men även för att jag idag suttit och knåpat ihop första baguazhangsidan. Om allt går enligt planerna så kommer vi på Malmö Wing Tsun Skola att starta upp klassträning även i denna kampart i januari. Då har vi ringat in de tre stora interna systemen..
Sidan kan beskådas här Baguazhang Malmö

www.wing-tsun.se

Wuji Qigong projektet

Publicerad 2007-10-09 12:26:49 i Allmänt

Hong KongJag har den senaste tiden inte skrivit så mycket här i bloggen om hur det går med Wuji Qigong projektet. Min träning rullar på som vanligt med den förändring att jag nu minskat ner det till 20 minuter. Det går igång så kraftigt att det inte går att hålla mer. I höst har vi startat med Xinyi Liuhe Quan på tisdagar vilket gör att det automatiskt blir en halv timme mer träning varje vecka. För variationen så stoppar jag ofta också in lite övningar från Baguazhang.

Den sista tiden har förfrågningarna om qigong och tai chi lavinartat ökat. Det rings och mailas nästan dagligen om jag kan komma och förevisa om wuji qigong, på olika arbetsplatser eller hos olika intressegrupper. Detta är givetvis roligt men det tar också mycket tid från min egen träning. Själv vill jag ju bara stå och träna. I helgen fick jag även lite nya roliga rörelser av Fredrik från baguan. Dessa kallas "Lions Play". Jag har ännu inte ställt mig med dessa och experimenterat. Så fort jag får tid så ska jag göra detta och se vad som händer med qin.

Mycket qigong blir det snart när master Qian kommer. Kanske kommer även här lite nya övningar. Hmm! Givetvis kommer det att komma nya övningar. I stort sett så har vi hållit oss inom 8 stycken övningar. Det är också dessa jag varierar med under våra tai chi och xinyi klasser. Detta är små mini tai chi former som Qian kallar det. Dessa är inte ensamstående utan hör hemma i en betydligt större kontext vilket är Shan Tai Chi dvs. spiral tai chi. Detta är en mycket speciell Tai Chi vilket innehåller 3 stycken långa former. En på 36 rörelser, en på 78, och den sista på 108. Detta är gigantformer. Vi har här i Malmö bara smakat lite på dessa men i Närum har vi varit på dessa mer. Märkligt är att man i Odense, när Qian är där, inte alls tränar någon qigong.

Wuji Qigong

Senaste nytt i kung fu världen

Publicerad 2007-10-08 22:23:04 i Allmänt

Är nu åter tillbaks vid datorn efter några mycket intensiva dagar, därav lite stiltje här på bloggen och på www.kung-fu.se.


Yin Fu Baguazhang
I helgen har min tränare i Yin Fu Baguazhang, Fredrik Regn, åter varit hos oss här i Malmö och undervisat. Just nu är vi sex stycken personer som kämpar med detta gigantiska kampsystem. Även om baguazhang är ett omtalat och känt kinesiskt kampsystem så är det inte många som någonsin har sett det eller ens prövat det. Detta av den enkla anledningen att det är mycket svårt och det finns väldigt få lärare. Vi har turen som har Fredrik som hängivet har ägnat sig åt detta system i många herrans år. Själv är vi dåliga amatörer som stapplar oss fram. I januari är det tänkt att vi ska öppna en öppen klass även i detta system här på Malmö Wing Tsun Skola. Vi tackar Fredrik för en riktigt spännande helg och ser fram emot nästa gång han kommer. När detta blir är ännu inte planerat.

Wing Tsun Intensivdag 13 oktober
I helgen var det tänkt att det skulle vara intesivhelg i Göteborg. Detta har vi tyvärr nu fått ställa in på grund av diverse anledningar. Vi skjuter dock bara på det någon månad. Detta ger en ledig helg vilket i sin tur gör att vi kan ha intensivdag på lördag i Malmö. Så lödag 13 oktober blir det därför intensivträning i Wing Tsun mellan 20.-17.00. Vi ska även försöka få till så att vi går ut och äter och dricker lite gott på kvällen. Alla är givetvis välkomna att hänga på. Detta gäller både träning och fest.

Snart är Qian Zhaohong här igen
Om 12 dagar är så master Qian tillbaks här i Malmö. Detta ser vi givetvis mycket fram emot. Det flesta vet vem han är nu för tiden och en större presentation behövs kanske inte. han är en av de bästa kung fu utövarna i Kina och det är en stor ära att ha honom här. Han kommer under sex dagar att undervisa i det anrika systemet Xinyi Liuhe Quan samt Wuji Qigong och Shan Tai Chi. Har ni ännu inte anmält er till mig börjar det bli dags. Vi tränar två pass om dagen a la 2,5 timmar. 9.30-12.00 samt 14.00-16.30. Det går bra att träna enstaka pass men det är givetvis billigare att vara med på alla. Nu är det så att alla inte har ledigt eller orkar träna alla dagarna. Det går då bra att arrangera det som ni kan och vill. Sammanlagt är det 12 träningspass. Är ni nyfikna rekomenderar jag er att komma och prova något pass på helgen.

Kinesiska språket
Det ser ut som om det börjar ljusna på kinesiska fronten. Vi har våra tentaklar ute och det verkar nu som vi har fått napp. Om det vill sig väl kommer det alltså även att finnas ett pass i kinesiska på Malmö Wing Tsun Skola till nästa termin.

www.kung-fu.se

Brottning vs Kung Fu - träningsmentalitet

Publicerad 2007-10-05 13:04:44 i Allmänt

kanelbulle
Kanelsnäckans dag igår.

Var igår nere och besökte brottarklubben igen. Det var dags att betala hyran för vår escape-helg. Tänkte mig att det skulle vara lugnt där som vanligt men så var det icke. När jag kom in i lokalen var där proppfullt med människor. Det gick snart upp för mig, när killen vid entre´n ville ha 50 kronor i inträde, att det var dags för tävling. Eftersom vi inte har detta i någon av de stilar jag numera tränar fanns inte detta i min sinnesvärld.

Här kommer man in på ett intressant ämne. Oftast diskuteras det bara om vilket system som är bäst för kamp. Är det brazilian jiujitsu, muay thai, wing tsun eller liknande. Hur ska man träna för att bli en ultmate fighter? Inget är så tröttande som att höra om detta.

Det jag la märke till var att där fanns två kategorier av människor inne i brottningslokalen. Tränande och publik. Givetvis var där även domare, tränare, läkare osv. men det är inte några stora grupper. Här hade vi en markant indelning även i ålder. Man kan i stort sett säga att de som var under tjugo tävlade och tränade. De som var över tjugo var publik, ""mindre vältränade", samt satt och åt kanelsnäckor.

Jag begav mig sedan från brottarklubben upp till kung fu klubben och höll kvällens Tai Chi Chuan pass. Här var de flesta över tjugo och alla tränade. Det är egentligen inte så intressant att gämföra ungdomarna från brottarklubben som faktiskt tränade med de som tränade Tai Chi på kung fu klubben. Däremot är det intressant att gämföra de över tjugo som ägnar sig åt brottning och de som tränar Tai Chi. Här får vi plötsligt fram något som man ofta inte tänker på när man diskuterar olika former av kampkonst.

Vissa former av kampkonst kan man ägna sig åt hela livet och andra kampkonster är bara förunnat den yngre generationen. Vem som är den mest ultimata fightern när man är 20 är inte detsamma som vem som är den mest ultimata fightern när man är 65. Vissa system är skapade för att hålla sig i trim hela livet andra är till för att under en kort tid av sitt liv vara extremt i fysisk trim.

Gämför man nu dessa två former av träning märker man här helt skilda mentaliteter. Inom brottning handlar det om att tävla mot andra utövare. Inom Tai Chi handlar det om att tävla med sig själv. Man kan visserligen säga att man även inom brottning tävlar med sig själv men fokuset är ändå tävling. Den dag man inte längre kan hävda sig på mattan så slutar man helt enkelt att tävla. Tyvärr verkar det som om detta faktiskt är detsamma som att sluta träna. Tävling och träning hör liksom ihop.

Inom kung fu blir det lite svårare att sluta. Här är motståndaren en själv. Fokusen ligger inte på att besegra motståndare och vinna. Kampen ligger i att hela tiden fortsätta träna. För när det gäller kamp så är den inte slut bara för att man fyllt tjugo. Sannolikheten att man råkar ut för något även efter tjugo är är precis lika stor. Fastän man fyllt tjugo så behöver man hålla kroppen i trim. Den ultimata kampsporten blir i mina ögon därför den som lyckas hålla kvar utövare under lång tid, kanske rent av en hel livstid. En kampsport som man kan fortsätta att utveckla även då man blivit gammal. Som går att börja träna och bli bra i även om man blivit lite äldre. Som bygger upp kroppen och inte bryter ner den. Jag tycker många av de kinesiska arterna har lyckats med detta väldigt bra. Sedan tycker jag att brottning och golvkamp också är väldigt roligt men tyvärr så är jag numera inte tjugo år längre.


www.kung-fu.se

Baguazhang seminarium i helgen

Publicerad 2007-10-01 22:01:06 i Allmänt

Baguazhang
Här en liten tillbakablick från förra baguazhang seminariet. I helgen kommer Fredrik igen för att fortsätta att undervisa. Denna gång kommer det bl.a att handla om tredje attackformen inom lejon och det är "lifting and holding". Av de tre interna stilarna så är det bagua som har ansetts vara den mest hemliga. Därför är det nu intressant att vi kan kan träna denna här i Sverige. Baguazhang är ett märkligt och annorlunda kampsystem gämfört med det gemene man är van vid. Vill ni ha något som är så långt borta från "mainstrem martial art" som möjligt är det helt klart klassisk baguazhang eller Xinyi Liuhe Quan som gäller. Är ni intresserade av att vara med och träna är det bara att komma till seminariet.

Både lördag och söndag tränar vi 10.00 till 16.30 inkl. pause.

Plats: Malmö Wing Tsun Skola, Celsiusgatan 29

Pris: ynka 400 kronor för hela helgen.

www.kung-fu.se

Om

Min profilbild

Sifu Henrik

Sifu i Wing Tsun Sweden och grundare av Kung Fu Sweden. Tränar och undervisar i Wing Tsun, Tai Chi Chuan, Wuji Qigong, Xinyi Liuhe Quan, Yin Yoga, Chow Gar Southern Praying Mantis, Shaolin Weng Chun och Yong Chun Baihequan.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela