Sifu Henrik

Allt om kinesisk kampsport och mycket om asiatisk kultur.

Yin Fu Baguazhang

Publicerad 2007-11-28 16:29:00 i Allmänt

Det första planerade seminariet 2008 är i Baguazhang. Fredrik Regn som är en duktig instruktör kommer åter ner här till Malmö och undervisar. I vanliga fall undervisar han på Stockholms Wushu Akademi. Baguazhang är ett av de system som jag själv tränar. Detta är ett speciellt system som skiljer sig i struktur gämfört med de flesta andra system. Varför har jag då detta system som en av mina favoriter? Själv har jag haft mycket problem med min rygg. Jag skadade den när jag gjorde militärtjänstgöring. Detta var i min vilda ungdom och som många andra trodde jag att jag var stålmannen. Under en stressig övning tog jag en syrgastub och hoppade ner från ett latsbilsflak. Pang! En syrgastub väger cirka 100 kg. Det tog lång tid innan jag kunde börja styrketräna upp musklerna igen och ryggen hade då blivit lite försvagad. Ryggen har sedan den här tiden ställt till trubbel till och från.

Inom de interna kampkonsterna vilket Baguazhang tillhör jobbar man mycket med ryggens struktur. Man kan nästan säga att detta är själva grunden för intern kampkonst. Den fasta bas man utgår ifrån är qigongfilosofins hälsoideal. När man fått rätt på denna börjar man sedan med små skruvande rörelser för att stärka och att utvinna kraft från detta. Från benen skjuter man ut kraften vilket kommer till ryggen där vi nu har detta utsträckta och skruvade moment. Effekten blir enorm gäfört med andra mer statiska kampmoment. När det gäller denna skruvande kraft i ryggen använder sig Baguazhang detta mest av alla inom de interna systemen. Detta ger inte bara kraft vid kamp utan bygger också upp en stark och flexibel rygg vilket man har nytta av inom alla områden i livet. Med min tråkiga och dåliga rygg blir detta då ett system som faktiskt attackerar min svagaste länk. Så Baguazhang är för mig inte bara ett kampsystem utan även ett system som hjälper mig att förebygga många åkommer som annars skulle komma förr eller senare.

Baguazhang

Nya kung-fu kalendern 2008 uppe

Publicerad 2007-11-28 16:10:41 i Allmänt

Jag har idag fått upp den nya seminariekalendern för 2008 på www.kung-fu.se. Just nu ser det bra tomt ut men det kommer säkerligen inom kort att fyllas på. Första träningshelgen som planerats är i Baguazhang. Detta blir 2-3 februari.


www.kung-fu.se

Wing Tsun sidan

Publicerad 2007-11-28 16:05:58 i Allmänt

Det verkar som om jag tillsist fått bort viruset från www.wing-tsun.se. Detta känns verkligen skönt då det varit ett rejält frustrationsmoment. Detta gör att jag nu kan återgå och arbeta med det jag tycker är roligt igen.

www.wing-tsun.se

Arbete på wing-tsun.se

Publicerad 2007-11-24 16:35:17 i Allmänt

Det kommer några dagar att vara tomt på www.wing-tsun.se då jag arbetar febrilt med att få bort virus. Därför är där även många foton och artiklar på www.kung-fu.se som kommer att vara borta.

Wuji Qigong projektet

Publicerad 2007-11-23 16:43:21 i Allmänt

Projektet är som sagt att varje morgon göra wuji qigong hela detta året. Jag har nu inte skrivit om det på länge. Träningen fortgår som vanligt och bristen har snarare varit inspiration att skriva än på träningsvilja. När man håller på och träna kommer man då och då in i platåer. Många har en tendens att se detta som stagnation men det är det inte. När man tränar qigong eller kungfu så uppstår det platåer och då gäller det bara att ignorera att man inte känner framsteg. Dessa platåer har det med sig att när de släpper så går man ut och in i något nytt och bättre. Man har helt enkelt höjt sig ett snäpp.

Vi får nu inte göra misstaget att se dessa platåer som transportsträckor. Det gäller nu att träna på som vanligt. Vissa saker behöver kroppen mer tid på sig för att smälta. Om man nu i stället för att kriga vidare med sin träning och i stället tar en pause vad händer då? Känslan när man kommer tillbaks efter pausen brukar vara förnyad inspiration. Detta är givetvis bra. Tyvärr så i stället för att ta sig förbi platån och gå vidare högre upp så är man kvar på samma ställe. Så även om man tar pause så har man inte stoppat in timmarna. Man måste ändå ta sig förbi platån för att bli bättre.

Det finns nu en mängd trix för att ta sig igenom dessa platåer. Ett av dem är en kombination av de båda ovan, man sänker helt enkelt på träningsintensiteten ett tag. Kroppen får då både återhämta sig men man stoppar sakta men säkert ändå in timmarna. Ett annat bra sätt är att ändra fokus på träningen. Man skapar ett litet projekt. Det är det jag detta år gjort med qigongen. I vanliga fall tränar jag mycket på kampaspekterna inom varje art. Detta året ändrade jag fokus och tränade alla tekniker utifrån ett hälsoperspektiv. I stället för att trappa ner på antalet timmar har det i stället blivit tvärtom. Så fastän jag vilat så har det ändå blivit betydligt mer träningstimmar detta år än någonsin tidigare.

Så fastän det är mörkt och trist så är det bara att köra på med träningen.

www.kung-fu.se

Mixed Martial Art

Publicerad 2007-11-20 19:25:14 i Allmänt


Här är Nics senaste match. För er som är lite observanta känner även igen domaren. Detta är Jonas, vilket för inte så länge sedan var här och höll i Escape seminariet.

www.kung-fu.se

På benen igen...del 2

Publicerad 2007-11-19 21:17:28 i Allmänt

Börjar nu så smått åter komma tillbaks till någon form av rutin. Har idag därför fått upp lite foton från senaste Tai Chi Chuan seminariet med grandmaster Brian och Guru Ricky. Dessa kan ni hitta på www.kung-fu.se Roligast är det väl för er som var med att se dem.

www.kung-fu.se

På benen igen...

Publicerad 2007-11-16 19:23:56 i Allmänt

Det har varit några hårda dagar då jag inte har kunnat resa mig från sängen. Feberyra har varvats med magåkomma. Låt oss bara säga att man inte har mycket inspiration till att arbeta.

Förra helgen hade vi Sigung över för ett temaseminarie i Lap-Kuen. För den som inte är insatt i wing tsun terminologi så är detta att greppa och slå samtidigt. Inom wing tsun gör man detta på ett speciellt sätt för att göra sig av med motståndarens slag. Det finns sedan en del olika försvar mot denna teknik. Här har man en loop av anfall och kontring vilket man ofta kallar Lap-Kuen, eller Chut-Kuen. Denna helg håller Sigung graderingsseminarie på  WT center för den som känner sig manad att ta sig till Danmark. Själv kommer jag att ligga spikad här hemma.

Nästa helg är det evenemang här i Sverige igen. Då kommer Sifu Lars Lind, chefinstruktör för Weapons Combat, hit till Malmö Wing Tsun Skola. På lördag blir det Escrima-träning, på söndag blir det Wing Tsun Weapons. Båda dagarna börjar klockan 12.00.

Många har redan börjat fråga om nästa års seminarieschema. Jag har medvetet legat lite lågt med denna av en mängd olika skäl. En av de största är givetvis det _____ viruset. Så fort jag (läs "hjälp") fått rätt på detta kan jag åtminstone få upp det på webben. Därefter kan det fyllas på igen. Vårens alla projekt har redan börjat knacka på dörren vilket många nog ser fram emot. Idag har jag bl.a. haft kontakt med Fredrik Regn och vi ska nu försöka få till ett bra datum för nästa Baguazhang-seminarie.

www.kung-fu.se

Virus på hemsidan och Yoga

Publicerad 2007-11-08 23:59:20 i Allmänt

Började förmiddagen med Wing Tsun uppe i träningslokalen. När jag dök upp var hyresvärden i full gång med att syna de sidoliggande lokalerna. Tydligen är en Yoga-förening intresserad av att hyra denna del. Om det nu blir så vet jag inte men tanken är ju intressant.

Dagen i övrigt har gått till att försöka hitta någon som helst ledtråd till varför www.wing-tsun.se hela tiden drabbas av virusattacker. Så om ni undrar varför sidan tillfälligt ligger nere så är det inte för någon spännande uppgradering. Det jobbiga är att jag inte kan lägga upp någon ny information. Jag vill nämligen inte riskera att sprida någonting vidare till andra delar av hemsidan. Som det är nu kommer viruset endast på framsidan. Sipak Janne har idag tippsat mig om några saker som jag för tillfället håller på att testa. Skönt skulle det vara att bli av med det så att jag kan börja jobba igen.

Intressant är det att viruset kan härledas till Indien. Intressant är det också att jag börjat få mängder med spam från Kina och Japan. Det är dödsstraff på att sända spam i Kina. Trevligt är det att Kina nu uppmärksammat min sida även om det är fel sorts uppmärksamhet.

Kuntao Tai Chi Chuan

Publicerad 2007-11-06 15:14:25 i Allmänt

Grandmaster Brian Jones och Guru Ricky var som bekant här i Mamö i helgen. Detta gjorde att vi nu tog ytterligare ett litet kliv in i Tai Chi Chuans underbara värld. Under de två dagar som vi tränade fortsatte vi med handformen "endless river", samt pushhands och applikationer från denna. Jag och Jonas har nu börjat ge oss på tredje sektionen i denna gigantiskt långa form. Alla fick även känna på de tre öppningsteknikerna i Jian-formen (det raka svärdet). Mot slutet blev det även en del Escrima och Cadena de Mano.

Tyvärr så är det mycket ansträngande för grandmaster Brian att flyga då luften inne i kabinen inte är den bästa. Detta attackerar hans astma och hans lungor tar rejält med stryk. Vi kommer därför till nästa termin att arrangera några resor till England och Peterborough. Detta kommer att bli över helgen där vi tränar och insuper den lokala engelska pubkulturen. Ryanair flyger inte längre via Sturup men det finns flera billighetsalternativ som går från Kastrup.

Alla är välkomna att följa med!

Tai Chi Chuan

Lap Kuen seminarie

Publicerad 2007-11-06 12:13:47 i Allmänt

På lördag 10 november kommer Sigung Allan till Malmö Wing Tsun Skola och håller specialseminarie i Lap Kuen.
Tid: 12.00-15.00
Detta är ett seminarie där alla kan vara med.
Både i och utanför organisationen.
Välkomna!
Pris: 350 kr

Om

Min profilbild

Sifu Henrik

Sifu i Wing Tsun Sweden och grundare av Kung Fu Sweden. Tränar och undervisar i Wing Tsun, Tai Chi Chuan, Wuji Qigong, Xinyi Liuhe Quan, Yin Yoga, Chow Gar Southern Praying Mantis, Shaolin Weng Chun och Yong Chun Baihequan.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela