Sifu Henrik

Allt om kinesisk kampsport och mycket om asiatisk kultur.

Kung Fu på Lunds Universitet

Publicerad 2007-05-31 12:40:08 i Allmänt

Stoller Paul
Jag, Paul Stoller och Olivia utanför kinarestaurang i Lund.

Förra veckan var jag och Olivia på en rad föreläsningar av Professor Paul Stoller, på teologen i Lund. Vi hade också chansen att umgås med honom utanför universitetet och därmed få en ännu större inblick i hans liv och arbeten. Stoller är en känd anthropolog och novellförfattare från Pennsylvania. Han har skrivit ett flertal böcker om sina upplevelser som bl.a lärljunge till en afrikansk trollkarl.

Så här kan man läsa om honom.

Paul Stoller är professor i antropologi vid West Chester University of Pennsylvania, USA. Han har i många år bedrivit fältforskning hos songhay-folket i Republiken Niger i Västafrika. Stoller är författare till en rad böcker, många av dem religionsantropologiska. Flera av Stollers arbeten är kurslitteratur i religionshistoria och religionsantropologi och har varit en inspirationskälla för många.

De ämnen som han tog upp under sina föreläsningar är av stort intresse för mina egna arbeten. Stoller har under sina år som anthropolog fått mycket kritik för att han skriver skönlitterärt, detta är då något jag gillar. Många avhandlingar är för torra. Jag har därför haft svårt att underordna mig universitetets strikta mallar och därför hållit mig undan.

Stoller blir här därför för mig viktig då han har skapat metoder där man använder humor, lärlingsskap och annat smått och gott som arbetsverktyg. I Stollers arbetssätt har jag nu därför en accepterad metod vilket jag kan arbeta efter och härmed också ett sätt att göra alla mina projekt under universitetets tak.

Paul Stollers böcker

Många frågar alltid hur jag kan hålla ihop och även isär allt det jag håller på med. Det är egentligen inte så mycket. Just nu ligger allting under två tak.

1. Det ena är Nordkinas kamp och hälsotradition. In under detta går just nu Wuji Qigong Projektet, Xin Yi Liu He Quan, Tai Chi Chuan, Baguazhang och Yiquan träningen. Jag väntar på vissa manualer från Shaolin därför ligger jag lågt med detta tills vidare.

2. Det andra är Sydkinas kamp och magitradition. In under detta går just nu Long Pole och Bart Cham Dao. Här i har vi också Heaven & Earth. Här har vi Wing Tsun, Hunggar, Choy Lee Fut och Chow gar. Vilket via pirater och kinesiska handelsmän rör sig kraftigt ner mot Indonesien, Vietnam och Philippinerna.

Just nu är jag mitt inne i en sammansvärjning av pirater i Guangzhouområdet runt 1790-1810, kallad "the confederation". Kan ni gissa vilket favoritvapen de hade? Givetvis de korta dubbelsvärden Bart Cham Dao. Mer om detta snart....

www.kung-fu.se

Kung Henriks By

Publicerad 2007-05-30 21:32:10 i Allmänt

Travian

Min lilla by är nu uppe i 61 invånare. Jag har lyckats bygga en mur runt byn och produktionen av råvaror börjar ta sig. Min största oro är nu om någon av de andra tusentals byarna ska anfalla mig.

Det intressanta med det här spelet är för min egen del inte själva spelet i sig. När jag sitter här med mitt Heaven & Earth projekt och försöker få klarhet i alla de olika klanerna och familjerna så känns det som det här spelet. Sydkina är en enda stor klump av sammanflätade intriger, handelskontrakt mellan de olika byarna och klanerna. Genom att ge mig i kast med detta spel kan man lite se hur människan reagerar i denna miljö.

Varför vill man skydda sig? Vilken taktik ska man ha för att skydda sig? Vilka ska jag skydda mig mot? Vilka måste jag förhandla med och vilka kan jag föra byteshandel med? Redan börjar jag i spelet se mönster. De som allierar sig mot andra. De som vill bygga upp ett starkt försvar och de som anfaller så fort chansen finns till.

När där nu inte finns någon central makt som håller i ordning uppstår trygghetsbehovet. Sydkina befann sig långt från centralmakten och befann sig därför i ungefär samma miljö så som det här spelets struktur är uppbyggt i. Det ska bli intressant att se vad som händer här nu framöver.

Har du ingen by?

Tai Chi Chuan intensivdag

Publicerad 2007-05-30 11:56:19 i Allmänt

Tai Chi Chuan sp? i England
På lördag 2 juni är det åter dags för intensivdag i Tai Chi Chuan. Vi startar klockan 12.00 och håller på till 15.00. Min tanke är att vi ska kunna vara utomhus i det fina vädret. Sidan om Malmö Wing Tsun Skola ligger gamla Värnhemssjukhus vilket numera har blivit studentbostäder. Här inne finns det gräsmattor inhägnat med lummiga buskar och träd. Här blir det perfekt att träna under varma sommarkvällar. Man kan vara utomhus men ändå fri från störande element vilket ofta händer när man står i någon park.

Vi samlas uppe i träningslokalen som vanligt.

Pris: 100kr

Tai Chi träning

Wing Tsun - Fightergirls

Publicerad 2007-05-29 12:36:19 i Allmänt

Fightergirls
För alla er tjejer startar nu Olivia sitt träningspass Fightergirls i kväll. Nu under sommaren kommer detta att hållas på tisdagar mellan klockan 18.00-19.30. För de som bara vill träna detta träningspass går det utmärkt att lösa 10 kort vilket endast kostar 300 kr. adressen är Celsiusgatan 29, våning 3.
Mer iformation kommer att dyka upp i:
Sijee Olivias blogg>>

www.wing-tsun.se

I Chuan - stående meditation

Publicerad 2007-05-28 13:45:48 i Allmänt

sam tam
Sam Tam är en av de stora mästarna inom den interna stilen Yi Quan, ibland även stavat I Chuan. Kärt barn har många namn. Min frustration har varit stor denna helg då han varit på besök på Ole Eskilsens skola i Köpenhamn. Han har här hållit i ett fyra dagar långt seminarium. Tyvärr så var detta seminarium lite för dyrt för att jag skulle ha råd att delta. Detta var ett slutet seminarium och därför har ingen utomstående kännt till detta. Vi får hoppas att han kommer fler gånger och att jag då är en rik och välbärgad man.

Alla som nu är intresserade av detta system kan vara lugna inte minst jag själv. Snart har jag ett datum när Alan Hovgaard, elev till Ole Eskilsen kommer till Malmö och håller seminarium. Detta blir betydligt billigare, men precis lika givande för alla oss nybörjare. Jag kan tänka mig att Alan nu har massor med ny inspiration efter dessa fyra dagar med sin grandmaster.

www.kung-fu.se

Wuji Qigong Projektet - Häckeberga slott

Publicerad 2007-05-28 11:53:56 i Allmänt

H?ckeberga slott
Själv står jag i mitt vardagsrum och tränar qigong därför att jag tycker det är bra och kul. Jag har egentligen inte några större ambitioner med det än att jag vill se vad som händer i min kropp, samt få rätt på min stelhet. Bonusen har varit att jag blivit piggare och ökat min sensitivitet. Jonas och Janne har den senaste tiden även de ställt sig på morgonen och gjort wuji qigong och fått samma resultat som mig.

Även då vi inte gör något nämnvärt så börjar allt fler personer höra av sig om just den qigong vi gör. Nu har det åter uppstått intresse och därför är jag inbjuden till Häckeberga slott på onsdag för en förevisning av wuji qigong. Denna gång är det Sony-Ericsson i Lund som vill sträcka på ryggen.

wuji qigong

Wing Tsun Kung Fu sommarträning

Publicerad 2007-05-25 11:38:04 i Allmänt

sommarf?tter
Skönt att ligga och slappa hela sommaren men blir det inte lite enformigt. Bättre att göra det man tycker om.

I sommar närmare bestämt i juli kommer det att hållas träning i Wing Tsun Kung Fu på förmiddagarna på Malmö Wing Tsun Skola. Här finns det möjlighet att under en eller två veckor intensivträna 5 timmar om dagen. Detta är ett gyllene tillfälle att förkovra sig i Kung Fu. Detta är också ett perfekt tillfälle för de som vill träna Wing Tsun men tyvärr inte har det på sin hemort. Träningen är öppen för alla oberoende av tidigare kunskaper och anpassas efter kunskap. För nya kommer det även att finnas möjligheter till gradering.

Datumen är:
16-20 juli och 23-27 juli.

Träningen börjar klockan 10.00 varje dag.

Adressen är Celsiusgatan 29, våning 3.

Möjligheter finns att träna endast en vecka eller både. Det går även bra att komma enstaka dagar. Priset kommer att vara 500 kr för en vecka eller 200 kr per dag.

Har ni fråger eller funderingar hör bara av er till mig
henrik.nilsson@kung-fu.se

www.wing-tsun.se

Kung Henriks by

Publicerad 2007-05-25 08:40:12 i Allmänt

Kung Henriks by
Äntligen har man blivit kung och ansvarig för en hel liten by. När jag nu ändå sitter här och jobbar vid datorn varför då inte känna sig som en kung. Travian har igår öppnat en ny spelvärld, detta är den tredje i ordningen. Av nyfikenhet gick jag in och nu är jag en stolt ägare av en liten by. Denna ska man sköta om och se till så att invånarna har det bra.
Det kostar ingenting, det är enkelt och lite beroendeframkallande.
Vill du också ha din egen lilla by?
Travian

www.kung-fu.se

Wing Tsun Kung Fu på TV

Publicerad 2007-05-24 17:08:24 i Allmänt

Wing Tsun p? TV
Idag var jag och Olivia inbjudna av Lokal Kanal att medverka i deras Roadshow. För oss gälde det att prata och visa Wing Tsun Kung Fu. För min egen del var det väldigt lugnt då jag bara skulle agera slagdocka. Olivia stod denna dag för själva underhållningen. Ni kommer säkert att kunna läsa mer om detta i hennes blogg. Jag tog också lite bilder i samband med detta.

Kontentan med Wing Tsun är att det alltid går för snabbt och även denna gång fick vi kämpa med att göra saker och ting sakta. Här tränar man en livstid för att få upp snabbheten och när man väl ska visa upp något så kan man inte använda den. På programmet blev det Bart Cham Dao (fjärilssvärden), Lat Sao, Chi Sao och självförsvarsapplikationer.

Programmet sänds idag klockan 18.00. För alla lyckliga som har digital TV vill säga. Är det någon som har digital TV och kan spela in det hade detta varit tacksamt. Det är alltid pinsamt att se alla sina grimaser och miner.

Allt detta puder man måste ha i ansiktet.

www.wing-tsun.se

Chow Yun Fat

Publicerad 2007-05-23 13:45:39 i Allmänt

21009-165
Asiens mest kända skådespelare Chow Yun Fat spelar pirat i "Pirates of the Carrabian 3". De kinesiske piraterna har där inte gjorts lika många filmer om. Vi får hoppas att detta sker i framtiden i större utsträckning. Här är många smaskiga historier att ta av. De kinesiska piraterna hade svårt för skjutvapen i det klibbiga och fuktiga klimatet och förlitade sig hellre på sina korta svärd kallade "Bart Cham Dao". Dessa svärdstekniker kan man idag fortfarande träna i de sydkinesiska kung fu systemen.

www.kung-fu.se

Heaven & Earth - Pirates at the China sea

Publicerad 2007-05-23 13:21:17 i Allmänt


Hai Dao (Pirates) med Jolin Tsai

Sitter nu och djuplodar allt om den kinesiska konfederationen 1800-1810. Mycket intressant!
Kommer säkerligen att ha många historiska godbitar till Heaven & Earth Gathering seminariet i Göteborg 16-17 juni. Missa inte denna mycket speciella kung fu seminariehelg.

www.kung-fu.se

Chow Tze Chuen Ving Tsun

Publicerad 2007-05-23 11:27:51 i Allmänt

Chow Tze Chuen Ving Tsun
Igår var jag inne i Lund vilket jag inte varit på ett tag. Paul Stoller, en känd författare tilika professor i religionsantropologi, är på besök på universitetet. Han höll en mycket givande föreläsning vilket gjorde att jag fick ytterligare eld under vingarna till mitt qigongprojekt.

Mannen på bilden är inte Paul Stoller det är Chow Tze Chuen. Han var under många år elev till den legendariske Ving Tsun mästaren Yip Man. Han öppnade sedemera en egen klubb i Hong Kong vilket han drivit sedan dess. Mäster Chow höll sig oftast i bakgrunden men har ändå producerat många tränare och arvtagare till systemet. Igår på Wing Tsun klubben i Lund (Ulrikedalsgatan 4c) var där lite nya elever jag inte träffat innan. En av dessa hade i många år tränat denna lineage i Hong Kong. När där blir tid en dag ska vi stråla samman och han ville gärna visa mig alla formerna. Det ska bli riktigt intressant att se hur de ser ut inom denna lineage.

www.wing-tsun.se
Chow Tze Chuen

TV filmar Wing Tsun Kung Fu

Publicerad 2007-05-22 21:33:32 i Allmänt

filming
Idag hörde TV av sig och frågade om de fick lov att göra ett reportage om Wing Tsun. De tyckte detta var en spännande träningsform och ville knyta an detta till Sijee Olivias träning för tjejer nere i Skanör / Falsterbo. Det är ju trevligt att de har fått upp ögonen för kung fu så det är bara till att ställa upp. Filmningen ska ske på torsdag. Jag gissar på att det blir jag som får agera slagdocka.

www.wing-tsun.se

Freerunning och tricking

Publicerad 2007-05-22 12:40:45 i Allmänt

Freerunning
Även om kampsport till mångt och mycket är traditionellt så går där även moderna trender. På 80-talet var det ninjor och ninjutsu som avlöstes av Steven Seagal och Aikido, som i sin tur avlöstes av sparkande och stretching.

I mitten av 90-talet kom så en stor trend inklivandes via Gracie och deras golvkamp. Detta utmynnade i det vi idag kallar ultimate fighting. Sedan början av 2000-talet har scenen dominerats av olika former av kampgalor. Jag har länge funderat över hur länge denna trend ska hålla i sig. Nu börjar intresset för dessa kampgalor så sakteliga ebba ut och allt mindre högljudda röster skriker ut sin sanning på de olika kampforumen. Vad är då de nya trenderna?

De nya trenderna är betydligt beskedligare men inte på något sätt mindre tuffa. De nya trenderna heter freestyling och tricking. Freestyling går ut på att hoppa och röra sig i sin omgivning och tricking är att göra enormt avancerade sparkar blandat med akrobatik. Vilken av dessa man än väljer är de extremt akrobatiska.

Här är lite filmer om det hela på www.kung-fu.se
Freestyling
Tricking

Xin Yi Liu He Quan

Publicerad 2007-05-21 12:29:09 i Allmänt

Igår hade vi åter en trevlig intensivdag på Malmö Wing Tsun Skola. Stilen var Xin Yi Liu He Quan vilket alltid är trevligt att träna. Inspirerande är det för framtiden när här nu alltid dyker upp mängder med intresserade på dessa intensivdagar. Jag kommer att försöka ha Xin Yi träffar varje månad i höst så att alla som vill kan utvecklas i lite högre takt.

Igår försökte jag ägna mig åt de tekniker som master Qian inte brukar köra så mycket av. Duktigt var de av dem som inte kört någon Xin Yi innan att klara av alla de snåriga teknikerna. Detta innebär att vi gav oss på de nya tekniker som vi fått lära oss sista gången han var här i april. Det blev därför tre timmar av enbart Xin Yi och ingen qigong. Frågan kom upp om det kommer att bli någon Wuji Qigong intensiv i höst? Varför inte! Det finns många stela ryggar i vårt land.

Nu när jag tänker efter så har jag heller inte skrivit någon artikel om master Qians senaste besök. Alla anteckningarna samt massor med filmmaterial finns så det är väl bara att sätta igång.

Xin Yi Liu He Quan träning
Xin Yi Liu He Quan texter

Final Fu på MTV i kväll

Publicerad 2007-05-20 20:40:56 i Allmänt

Så här skriver de i teve-bladet.


I kväll sänds detta på MTV klockan 21.30

www.kung-fu.se

Wing Tsun Kung Fu i Karlskrona

Publicerad 2007-05-20 20:24:29 i Allmänt

Wing Tsun Karlskrona
Det är kanske inte så många som känner till det men det finns faktiskt en Wing Tsun Skola i Karlskrona. Är ni intresserad av Wing Tsun och bor i Blekinge så är det bara att höra av sig till chefstränaren Staffan där uppe.

Staffan Andersson
staffan@caramail.com
0768-800825

www.wing-tsun.se

Heaven & Earth - Pirates of the China Sea

Publicerad 2007-05-20 20:03:33 i Allmänt

pirates 2Längstgående med den lilla risfraktaren hade nu tyst en stor havsdjonk glidit upp. När det stora skeppet slog emot relingen skälvde det till kraftigt i den lilla risfraktaren och ett stort brak hördes. Besättningen vaknade för att inom kort möta den himmelska härskaren. På ingen tid var piraterna över dem och högg dem i bitar. Längst den andra relingen dök nu ytterligare ett skepp upp. Besättningen hade aldrig en chans mot piraterna och därför hade piraterna heller inte brytt sig inte om några större försiktighetsåtgärder. Sedan konfederationen mella de olika piratgeneralerna hade bundits visste de om att de var härskare över havet och floderna. Kejsarens flotta var ingen match mot den gigantiska armada av piratskepp som den nu utgjorde.

Ytterligare skepp anslöt sig till risfraktaren och man började räkna av lasten. Denna skulle tas omhand och bokföras för att sedan säljas i en av de hamnar som gjorde handel med piraterna. Piraterna hade aldrig några problem med denna handel då de betalade rikligt för proviant och sålde sina beslagtagna varor billigt. Piraterna hade redan gått om skepp så även båten gick till försäljning. Kaptenen tog man som gissla mot lösen. När väl pengarna var betalda frisläppte man alltid sina fångar. Handeln av fångar och införskaffning av speciella varor lät man Heaven & Earth ta hand om. Denna byteshandel försiggick för det mesta på någon av spelhålorna eller opimnästena.

www.kung-fu.se

Xin Yi Liu He Quan Intensivdag

Publicerad 2007-05-19 16:39:41 i Allmänt

I morgon är det Xin Yi Liu he Quan intensivdag igen. Det ska bli roligt att få ägna en hel dag enbart åt denna stil och dess övningar. Själv är jag lite stel i ryggen så det ska bli skönt att bli av med detta. Även om det är lång tid innan Qian Zhaohong kommer till Sverige så gäller det att ligga på med träningen. Många övningar är det som det behövs övas på och för varje gång Qian varit här så ökar det. Eftersom där numera är betydligt mer att träna på inom denna stil så har jag därför ökat på med antalet Xin Yi intensivdagar. I höst ska jag försöka klämma in en varje månad.

I morgon är det träning klockan 12.00-15.00.

Xin Yi Liu He Quan är en märklig stil och det blir bara intressantare och intressantare för varje månad som går.

Xin Yi Liu He Quan

K-1 stjärnor brottsbelastade

Publicerad 2007-05-19 14:57:49 i Allmänt

K-1 stjärnor brottsbelastade

Många frågar mig varför kung fu mästare inte ställer upp i olika "slå på käften galor". Kanske är det så att kung fu träning inte skapar ett behov av att slåss. Buddhistiska och taoistiska kamparter går inte ut på att mäta sin styrka med andra utan handlar om att inte utmana och att undvika våld. Det blir väldigt svårt att undvika våld om man hela tiden ivrar för att gå upp i en fyrkant och slåss.

www.kung-fu.se

Heaven & Earth - Pirates at the China Sea

Publicerad 2007-05-18 23:53:59 i Allmänt

piratesI den stilla bris som rådde längst södra Kwantungs kust gled nu risfraktaren sakta fram. Denna typ av djonk hade inget annat namn än just risfraktare, just på grund av sin praktiska användning vid frakt av varor. Brisen slog lätt i seglet och endast detta hördes denna kväll. Man hade nu ett bra tag varit på sjön och inga större hot hade förelegat. Man närmade sig nu pärlfloden vilket ledde upp till regionens handelscentrum Canton. Under denna tid i början på 1800-talet var detta den stora giganten vad gällande handel i hela södra Kina. Lasten denna gång var det mycket eftertraktade saltet.

Utrymmet var mycket begränsat då man ville använda mesta möjliga utrymme för last. Männen på skeppet sov därför där de kom till oftast över bar himmel på däck. Även denna kväll hade besättningen sakta somnat in. Kaptenen hade dragit sig tillbaks in i sitt gemak och andre styrman hade nu kontroll över rodret. Två vakter på vardera sida höll utkik om någon form av fara för skeppet förelåg. Dessa var också trötta efter dagens gassande sol. Mörkret gjorde även det att man ville slumra till. Besättningen höll sig ändå på sin vakt. Föll man i sömn under sin runda straffades man med hundra rapp av rottingen.

Så började plötsligt en av vakterna att göra signal. Någon form av eld hade skymtats långt fram längst med kustremsan. Elden rörde på sig i något form av mönster. Den vakna besättningen försökte på något sätt tyda vad det betydde, men det var inget de kände igen sedan tidigare. Mannen som först sett elden begav sig längst fram i fören för att se bättre. Efter några minuter slocknar elden.

Mannen i aktern vände sig om och...

fortsättning följer snart...

www.kung-fu.se

Tai Chi träning ikväll

Publicerad 2007-05-17 12:54:16 i Allmänt

Siter här med en kopp kaffe framför en dator som låter mer än en tröska. Detta störande ljud hjälper en inte när jag nu har gett mig på ett nytt sorts projekt. Jag sitter här och försöker snickra ihop en artikel om Tai Chi Chuan resan till England på engelska. Jag tror jag drömde om kung fu tekniker varenda gramatiklektion när jag var ung.

Har jag då själv någon stor vision med mitt skrivande på detta världsspråk? Nej, inte det minsta. Anledningen är att grandmaster Brian vill kunna läsa de artiklar jag skriver om Tai Chi Chuan. Jag har nu fått ultimatumet. Inga översättningar av artiklarna ingen tredje del av "endless river". Detta är nu givetvis på skoj men jag förstår lite hur han känner. Jag sitter här och skriver om honom och han vill givetvis också läsa dem.

Även om han har varit med länge är det inte många journalister som bevakat honom något nämnvärt. Därför tycker han det är roligt med alla fotografier som Jonas tar och alla artiklar jag skriver. Brian själv håller nämligen på med sin bok om sig själv och sin träning genom åren. Han vill därför gärna ha artiklarna så att han kan tillföra dessa till sin bok. Nu är det inte en sådan bok som många tänker på. Detta är mer en klipp och klistra där han samlat massor med foton av mästare och tränare han växt upp med samt elever och händelser. Riktigt vad som är i denna bok vet jag inte riktigt då jag själv inte fått se den. Sifu Klaus har däremot fått äran att bläddra i den och han har i sin tur berättat för mig. Där är bra många legender inblandade i denna bok både från Judo, Karate och Kung Fu samt givetvis Escrima, Tai Chi Chuan och Wing Chun.

Som jag skrivit i senaste Tai Chi Chuan artikeln så är det ett stort system som han undervisar i. Därför även då det är röd dag så är det Tai Chi Chuan och Qigong träning i kväll. Där är alldeles för mycket att träna på för att hoppa över en hel vecka. Därför kommer vi efter sommaren att utöka till två träningsdagar i veckan. På detta lilla stackars pass ska vi ju även klämma in qigongträningen samt xin yi träningen.

Tai Chi Chuan och Qigongräning som vanligt i kväll klockan 20.00-21.15, Celsiusgatan 29

Xin Yi Liu He Quan intensiv på söndag>>

Tai Chi Chuan

Jackie Chan startar teveserie i Kina

Publicerad 2007-05-16 13:41:20 i Allmänt

jackie

Jackie Chan startar teveserie i Kina


Kung Fu skådespelaren och stuntmannen Jackie Chan känner vi alla till. Nu ska han ge sig in i tevebranschen. Han har nu börjat lanserar en egen teveserie i Kina i syfte att alstra nya actionskådisar, uppger BBC.

Jackie Chan numera 53 år gammal meddelar att över 100.000 personer har skrivit på för att medverka i teveserien, som går under namnet "The Disciple".

- Många skådespelare är bra på att slåss, men deras stil är inte vacker, säger Chan till sin publik i den kinesiska huvudstaden Beijing.

Teveserien slutar i oktober med att tio av deltagarna kommer att få vara med i en film som Jackie Chan producerar.

Varför alltid detta tävlande och utgallrande?

www.kung-fu.se

Sijee Olivias blogg - Kung Fu för tjejer

Publicerad 2007-05-15 19:26:45 i Allmänt

Sijee Olivias blogg
Tisdag 29 maj startar Sijee Olivia upp kung fu träning för tjejer på Malmö Wing Tsun Skola. I samband med detta har hon nu också kommit igång med bloggen runt detta.

Sijee Olivias blogg

Här kommer det att handla om kung fu, självförsvar och annat smått och gott. Jag kan tänka mig att det kommer att bli mycket boxandes och sparkande på mitzar.
Så är du tjej, dam , tant, moster, eller en kvinna av något slag och är intresserad av träning så är det bara att dyka upp och vara med.

Träningen kommer att vara tisdagar klockan 18.00-19.15
Adressen är Celsiusgatan 29, vån 3
Vanliga träningskläder är det som gäller dvs. vanliga träningsbyxor, överdel och träningsskor.

Vad som kommer att hända på dessa träningspass får ni helt enkelt läsa om i hennes blogg.

Mer om Wing Tsun Kung Fu hittar ni här>>

Tre fantastiska kung fu år

Publicerad 2007-05-15 12:36:07 i Allmänt

3 ?
Så har det gått tre hela år. Det har hållits över hundra seminarier och många tränare och mästare är det som har varit inblandade. Tre år kanske känns mycket men det är det inte. Dessa tre år har vi haft som struktur och uppbyggnadsår. Det är nu saker och ting kan börja ske på allvar.

I dagarna måste jag därför åter sätta mig med en kopp kaffe och ett anteckningsblock och fundera över detta nya år. Det är spännande att sätta en vision och sedan se om man kan förverkliga den. Många nya faktorer har kommit in i bilden sedan förra året. Året som gått blev mycket en fråga om att lära mig att bygga hemsidan då Örjan var tvungen att dra sig ur som webmaster. Detta år kommer säkerligen att handla om logistik. Det nya för i år är att jag nu även kommer att arrangera seminarier utanför Malmö. Det första projektet blir här Heaven & Earth 2, som kommer att vara på Göteborgs Wing Tsun Skola.

Medialt har vi även här blivit betydligt bättre. Det är allt fler jounalister som hör av sig och skriver om kung fu. Detta beror givetvis på att vi hela tiden bombar dem med information. Minst fyra tidningar har varit inblandade när Qian varit här, vad jag kan komma ihåg nu. Mer information och reportage leder oftast till ett större intresse från allmänheten och fler kommer och tränar. Störst framgångar har vi haft med Xin Yi Liu He Quan och Tai Chi Chuan eftersom jag skrivit mest om dessa. Dessa klasser är de som vuxit mest här i Malmö. Givetvis beror det även på att det är två mycket roliga och spännande system.

På detta sätt kommer därför Heaven & Earth att både vara spännande möten mellan olika stilar och reklam för de respektive klubbarna som är inblandade. De som kommer och är med får bra träning samt mer inblick i olika taktiker. De som undervisar har en chans att föra ut just sin stils finesser och specialiteér vilket i sin tur ökar intresset. I anslutning till detta ska vi försöka skriva och fotografera så mycket vi orkar och föra upp på hemsidan. Vilket vi givetvis hoppas gynnar de som är inblandade.

Jag ser fram emot ett nytt spännande kung fu år.

www.kung-fu.se

Wing Tsun Scandinavia - Sverigegradering

Publicerad 2007-05-14 23:23:57 i Allmänt

gradering juni 2007
Väldigt många var det som graderade i helgen. Träningslokalen blev som vanligt fullproppad och det var hektiska tider för Sigung Allan Jensen. Trevligt är det nu för tiden då allt fler klubbar ansluter sig till Wing Tsun Scandinavia. Detta gör att det blir mycket armar att träna chi sao med när det väl är sådana här evenemang.

Wing Tsun Scandinavien finns representerat i Danmark, Sverige, Finland och Norge. Flest utövare finns det i Danmark där Wing Tsun är den mest tränade kampsporten i landet. Bara på WT center, huvudskolan, tränar ca 1500 elever varje vecka. Wing Tsun Scandinavia har samarbete med många olika Wing Tsun, Wing Chun och Ving Tsun organisationer runt om i världen. Detta gör att där hela tiden är en förändring och en utveckling av Wing Tsun inom organisationen. Detta gör att det är en mycket hög standard på träningen och organisationen har fått mycket beröm bl.a. i England.

Mer om wing tsun  på www.wing-tsun.se

Heaven & Earth - Pirates at the china sea

Publicerad 2007-05-14 13:25:53 i Allmänt

Heaven & Earth - Pirates
Heaven & Earth projektet kan äntligen fortsätta. Jag har under ett år varit på jakt efter en avhandling om just piraterna runt kinesiska sjön runt 17-1800 talet skriven av Murray. Denna har varit omöjlig att få tag i då den bara tryckts i ett mycket begränsat antal. I förra veckan kom jag äntligen i kontakt med denna bok. Det löjliga är att den funnits på UB i Lund hela tiden. Mitt framför ögonen. Jag har gått förbi hyllan på asiatiska biblioteket många gånger.

Jag har nu fått fler ledtrådar om den sydkinesiska situationen och detta leder till nya vägar. Mitt i den här soppan finner vi då de kung fu stilar som vi fortfarande kan träna idag. Här kan man nu se hur sjövägarna gick och hur den kinesiska kulturen dominerade ekonomin i området.. De olika kinesiska familjeklanerna låg i ständig fejd med varandra och konfrontationer bröt ut hela tiden. Området var inte alltid säkrat av Qing och detta gav dessa klaner fritt rum att husera lite som de ville. Här har vi därför en av anledningarna till varför kampkulturen har varit stor i detta område. Området har i stor utsträckning varit överbefolkat de senaste fyrahundra åren vilket tvingat de fattigaste klanerna ut på vattnet levandes på båtar. Fattigdomen har även gjort att man gjort upp med enkla tillhyggen och nävarna vid konfrontationer. Krut och skjutvapen var endast förunnat de rika även så fina svärd och andra avancerade vapen.

Spännade kung fu historia på www.kung-fu.se

Wuji Qigong projektet - tristess

Publicerad 2007-05-11 12:51:34 i Allmänt

yogi_apaFör många verkar qigong enformigt och tråkigt. Många börjar att träna qigong därför att de har hört att det är lugnande, stressdämpande och bra för blodtrycket osv. De prövar några gånger och faller sedan ifrån. Varför är det då så här?

En anledning är säkerligen att människan av idag är rastlös till den grad att det i många fall gör dem funktionsodugliga. De klarar inte av att koncentrera sig längre än någon minut. Det gör att de faktiskt inte klarar av att skapa något beständigt eller hålla uppe en rutin. Detta i sin tur gör att de aldrig blir duktig på något. Detta vet fitnessbranchen om och därför har de anpassat sina träningskonsept efter detta. De vet att efter tre månader så är de flesta människor uttråkade och de vill träna något annat. Eftersom det i många fall här handlar om pengar så anpassar sig denna branch efter antalet kunder och inte efter kvalite´. Det handlar här alltså om att fysiskt underhålla den rastlösa människan. På detta sätt behöver individen själv inte ta tag i sin träning. De får träningen matad till sig precis som en liten bebis som ammar. Mentalt kan man faktiskt säga att träningsdiciplinen ligger på samma nivå.

Det intressanta är att det faktiskt är här vi kan finna alla de människor som är mest missnöjda med sina träningsresultat. Sambandet talar ganska klart för sig själv. Om man inte klarar av att koncentrera sig eller hålla uppe en rutin kommer man inte att bli duktig, inte heller kommer man att få ut något strålande resultat. Det bästa för fitnessbranchen är faktiskt att individen inte klarar av att träna utan deras hjälp.

Vad man stoppar in är vad man får ut

Wuji qigongprojektet handlar här faktiskt om just detta fenomen. Klarar jag av att själv ställa mig att träna varje morgon. Qigong handlar inte bara om stretching eller välbefinnande på ett ytligt fysiskt plan. Det handlar om att kunna bli av med stress och muskelanspänning som kommer ur stress. Det handlar om att kunna diciplinera sig så att man kan uträtta stora ting som gör att man blir nöjd med sig själv. Är man nöjd med sig själv och det man åstadkommer minskar känsligheten för vad andra tycker.

Det gäller därför när man tar sina första stapplande steg in i qigongträningen att veta om att rastlösheten kommer att dyka upp. När den väl är där så gäller det att spreta imot och bara fortsätta träna. Efter ett tag försvinner denna rastlöshet och nu kan vi äntligen börja kalla träningen för qigong.

Wuji Qigongträning i Malmö hittar ni här>>

Bruce Lee

Publicerad 2007-05-11 11:12:20 i Allmänt

Bruce Lee
Fann idag ett nytt klipp med vår käre legend Bruce Lee som jag aldrig tidigare sett. Detta är extra roligt då man tillhör den generation som började träna kampsport på grund av honom. Många känner inte till att det i stort sett var Bruce Lee som förde kung fun till biodukarna, som i sin tur fyllde träningslokalerna runt om i världen med förväntansfulla elever. Detta gav även upphov till att många asiater begav sig till väst för att undervisa i kampsport.

Här på www.kung-fu.se har vi tyvärr bara haft ett Jeet Kune Do seminarium ännu. Detta var för några år sedan med tränaren Stefan Nikander som har stora kunskaper om Bruce Lee och hans system. Tyvärr så hade www.kung-fu.se inte kommit riktigt igång ännu då och många missade detta evenemang. Idag är sajten betydligt mer besökt och därför skulle det i framtiden vara roligt med betydligt mer Jeet Kune Do.

Mer Jeet Kune Do på www.kung-fu.se

Kung Fu Camp 2007

Publicerad 2007-05-10 14:22:51 i Allmänt

Kung Fu Camp 2007
Har inte nämnt Kung Fu Camp 2007 så mycket det här året. Det är många faktorer som måste klaffa innan allting är klart. Datumet för campet är som vanligt sista helgen i augusti (22/8-26/8). Detta är den månad då många av våra mästare har sin semester. Förra året valde jag att undervisa själv tillsammans med Sifu Klaus. Hur det kommer att se ut i år vet jag ännu inte riktigt. När jag och Jonas nu var i England nämnde grandmaster Brian det och han ville gärna komma detta år. Jag avvaktar nu svar från honom om detta.

I vilket fall som helst brukar det alltid vara en lugn och trevlig stämmning nere på kung fu slottet. Många åker ner där och är med bara för att få en liten minisemester och träna lite oavsett vem det är som undervisar. Några kommer ner över helgen och några är med alla fem dagarna. Priset är det fjuttiga 400 kr per dag och då ingår mat och boende samt träning. Detta brukar inte knäcka någon ekonomiskt precis.

Vanligtvis har det de andra åren undervisats i Qigong, Tai Chi Chuan och Xin Yi Liu He Quan. Dessa kommer säkerligen även att undervisas detta år. Vi får se om där även blir något till system. Vad jag har förstått så är där många som vill att där även ska undervisas i Wing Tsun Kung Fu. Varför inte?

Allt om kinesisk kampkonst hittar ni på www.kung-fu.se

Hung Gar vårseminarium

Publicerad 2007-05-09 10:17:07 i Allmänt

apkungen
En klassisk bild av den nyckfulla apkungen Sun Wu Kong. Bilden har ingenting med Hung Gar formen att göra.

Hung Gar organisationen har i helgen vårseminarium med sin mästare Sifu Kautzman från Kanada.

Det som kommer att undervisas är "Monkey King" eller "Traveler's stick set"

Denna form kommer ursprungligen ifrån Gan Dok Hoy´s norra Dai Sing Pek Gwa Moon-skola och inte ifrån ap-stilen utan ifrån Pek Gwa. Den fick namnet Monkey eller Traveler's Stick (Hung Jeh Seung Tou Gwan). Staven blev tillagd i Hung Gar-systemet på grund av balansen den har. Den ger stark fokus på grundläggande fotarbete samt "Bing Gong", piskande kraft.

Tonvikten läggs på en mjuk höft-rotation, påtryckning, övergångar samt speciella relationer i en spegelbildsbalanserad presentation.

Ursprungligen lärd med en Pek Gwa inledning (cirkulärt fotarbete i ett zick zack-mönster med användandet utav apklor, handflator samt krokande handleder) och en avslutning i en böneposition som idag används för att starta formen. Hung-utövare utelämnar numera denna "Dai Sing Pek Gwa Moon". Det sägs att gamla mästare älskade att byta former som en symbol för vänskap, vilket ledde till att de lärde sig många former genom en serie byten. Lam Tsai Wing var känd för att lyckas med detta.

En stav, det finns ingen ände, bara ett återupptagande om man förstår händerna och fötterna.

Denna form är löst baserad på en person i berättelsen "Journey to the West" av Wu Cheng en (1500?-1582) som var en vetenskapsman. Apkungen (Sun Wukong) sägs ha haft magiska krafter med stavens hjälp.

Dagen före (på fredagen) kommer skolledarna samt några instruktörer få lära sig tvåmansformen "Hung Jeh Seung Tou Gwan Doy Dar".

Instruktioner till staven:

Staven skall vara lika lång som du är till dina egna ögonbryn. Den är jämntjock och ska vara minst 25 mm i diameter. Staven delas in i tre delar med hjälp utav fyra greppositioner. Träslaget bör vara ett hårt träslag såsom ek men till seminariet duger det med n&ating;got billigt träslag från ett valfritt byggvaruhus.

Text av Sifu Curtis Kautzman.

Sifu Roger Engmalm från Hung Gar kommer att undervisa på Heaven & Earth 16-17 juni i Göteborg. Se text under.


Allt om kung fu på www.kung-fu.se så klart

Heaven & Earth Seminarium 2

Publicerad 2007-05-08 13:42:38 i Allmänt

image146

Sakta men säkert växer nu nästa spännande Heaven & Earth seminarium fram. För de som inte hört om det innan så är det traditionell sydkinesisk kung fu det handlar om. Kommer vi då i framtiden att begränsa oss åt sydkinesikt. Förmodligen inte. Som det ser ut nu kommer det att bli Hung Gar Kung Fu, Wing Tsun Kung Fu och Shaolin Kung Fu. Alla har de en lång tradition av kamphistoria bakom sig.

Denna gång kommer vi att vara på Göteborgs Wing Tsun Skola, Chapmansgatan 2. Detta ligger i det området i Göteborg som benäms Majjorna. För er som bor i Göteborg är säkerligen detta bekant för andra kanske inte. För er som bor i Göteborg är det heller inga problem med boende så vidare ni inte är uteliggare. Värre är det för er som kommer uteifrån. Nära själva träningslokalen finns där då ett vandrarhem med bra priser och bra boendekvalitèt.

www.hostel-gothenburg.com/

För er som gärna vill vara med på Heaven & Earth är det därför en god i`de att boka rum tidigt. Det är också god i`de att boka tågbiljett tidigt. Det blir då mycket billigare. Jag och Olivia åker för 95 kronor från Malmö.

För att ni lättare ska kunna planera så kommer tiderna här.
Lördag 16 juni. Träningen startar klockan 10.00, slutar vid 18.00. Pauser ingår
Söndag 17 juni. Samma som ovan.
Pris: 400 kr

Poster för Heaven & earth II här>>

All häftig träning hittar ni på www.kung-fu.se

Wuji Qigong Projektet - Qi slår överallt

Publicerad 2007-05-08 13:07:54 i Allmänt

image144Idag fick jag avsluta mitt morgonpass i qigong eftersom det blev lite väl spännande. Jag skrev förra gången att eftersom jag nu börjat få fram qi-känslan vid skulderbladen skulle träningen säkerligen ta ett steg bakåt. Vad som skedde var däremot det motsatta.

Redan efter bara någon minut i första övningen visste jag att något var annorlunda. Så när jag i lugn och ro fortsatte träningen började qi-känslan klättra förbi det sedvanliga stället i underarmarna. Denna gång fortsatte den upp längst armarna för att stanna där. Här stod jag och bara försökte känna efter om kroppen var rätt och om jag kunde urskilja något i qi-känslan. Det kunde jag givetvis inte. När jag släppte övningen kunde jag konstatera att jag stått i denna position i en halvtimme.

Jag fortsatte träningen och här började nu qi-känslan slå överallt, ogämt och olika länge. Jag skriver här bara qi-känsla och går inte in på att försöka beskriva denna känsla något mer. De som tränar qigong vet vad jag pratar om och för de som inte tränar låter detta ändå bara flummigt. I alla fall började det kännas som om energi slog mot huden och ville ut. Vad jag här uppfattade det verkar det vara precis där akupunturpunkterna ligger. Det är här på detta träningsstadiet svårt att verifiera eftersom det är första gången jag upplever detta.

I olika böcker om intern träning kan man läsa att qigong fungerar likadant som akupunktur. Så enligt olika skrifter kan man säga att det förmodligen är så att jag nu kanske börjat känna var de olika akupunkturpunkterna befinner sig. Just nu är känseln alldeles för utspridd för att jag ska kunna göra någon form av iaktagelse. Här kanske många qigongutövare menar att givetvis är det så eftersom deras mästare har sagt att det är så. Det viktiga här är egentligen inte vad som sagts och skrivits innan. Hur många är det egentligen som upplevt det själv. Jag har skrivit det innan och kommer säkerligen att benämna det igen. Det är stor skillnad på att ha hört och läst något än att ha gjort det själv. Det viktiga med detta projekt är att jag själv kan verifiera allting utifrån min egen kropp.

Just nu slår qikänslan överallt och för mig helt utan struktur. Givetvis är det säkerligen inte så eftersom kroppen vet precis vad den gör. Det är bara det att mitt medvetande inte förstår eller vet vad det är som händer. Kanske är det detta som är det första stadiumet av riktig qigong att bara stå och känna efter hur qi-flödet rör sig och hur det fungerar. Som sagt jag tror att jag på detta stadium ska ta det väldigt långsamt så att man inte börjar manipulera eller ändra något som man inte har kontroll över. Jag börjar här förstå varför mästarna säger att det ska ta lång tid. Det är inte det att det kan gå fort att göra. Det är mer det att man inte ska ta sönder saker på vägen, vilket man sedan inte kan reparera. Långsamt blir på detta sätt det snabbaste sättet att göra det på.

Qigongträningen är nu för mig inte längre ett hälsoprojekt utan mer ett spännande äventyr.

Allt harmoniskt om qigong hittar ni på www.kung-fu.se

Sommarens skomode - gladiator

Publicerad 2007-05-07 20:55:16 i Allmänt

Sommarens skomode - gladiator
Märklig design med inspiration från gladiatorerna eller något. Sije Olivia startar snart ny kampsportsträning med mycket fys och kampdrillar enbart för tjejer på Malmö Wing Tsun Skola. Vilken sorts skor kommer man då att använda? Mer om detta snart...

Allt om kinesisk kampsport hittar ni på www.kung-fu.se

Åters sommarmode - Gladiator sko

Publicerad 2007-05-07 20:50:58 i Allmänt

Gladiator sko
På tåget till Camebridge var där ett gäng tjejer som var i vild debatt om årets skomode. De kom tillsist fram till att sommarens trend helt klart var gladiatorskor. Så för alla er tjejer vet ni nu vad som gäller. Jag förmodar att dessa skor inte på något sätt har någon anknytning till att faktiskt träna någon form av kampträning med svärd och fisknät..

Allt om kampträning hittar ni på www.kung-fu.se

Tai Chi - 12 timmar på en flygplats

Publicerad 2007-05-07 18:04:21 i Allmänt

Är nu hemma igen i Sverige. Man är bra sliten. Inte av träningen eller av allt engelskt öl. Ryanairs hemfärder går klockan 06.50. Första tåget till Stansted går klockan 07.00. Detta innebar att vi var på flygplatsen klockan 20.00 dagen innan. Sedan fick man helt enkelt sitta och vänta i 10 timmar. Tänkte att detta kunde vara en liten tanke för de som gnäller över att 20 minuters väg till träningen är lite för långt.

Jonas har tagit många roliga bilder så mer kommer om englandstrippen i dagarna. Nu får man gå och repetera de 30 nya övningarna man fått, annars försvinner de. Normala människor hade förmodligen gått och lagt sig men är man fanatiker så är man.

Allt märkligt om kampsport hittar ni på www.kung-fu.se

Xin Yi Liu He Quan - Kyckling Klo

Publicerad 2007-05-04 22:59:31 i Allmänt

Kyckling Klo
Xin Yi Liu He Quan är ett kung fu system med ett väldigt stort rykte i Kina. Det är däremot inte många som känner till detta system eller har fått lov att lära sig det. Systemet har varit förbjudit att träna i Kina i över fem hundra år. Det har därför lärts ut i slutna kretsar. På nittonhundratalet började detta däremot lätta men blev snabbt bannlyst igen av kommunistregeringen då de ansåg detta system alldeles för effektivt och ett hot mot partiet.

Vapenträning var det kommunisterna var mest allergiska emot. Under de pratstunder jag haft med min lärare Qian Zhao Hong har det blivit klargjort för mig att det endast finns två vapen inom Xin Yi Liu He Quan. Dessa är dubbelstaven och Ji Zhua Lian (kyckling klon). Hur detta vapen kan se ut kan ni se på bilden ovan. Qian har också berättat att kunskapen om kyckling klon tyvärr har gått förlorad i och med kommunismen. Ingen kan detta vapen längre och därför är detta vapen utdött.

I veckan fann jag därför till min förvåning att en mästare i Xin Yi Liu He Quan kunde detta vapen. Lycklig började jag leta efter honom och kanske bodde han närmre än Shanghai. Det visade sig vara värsta senariet. Han bor och undervisar på Nya Zeland. Jag undrar i mitt stilla sinne om det inte är så att universum spelar mig ett spratt. Det är i stort sett tekniskt omöjligt att det kan vara längre bort. Min flickvän meddelade att hon gärna kunde tänka sig att åka till Nya Zeland.

Min mage blir bubblig av att sitta i ett flygplan till England. Hur hade magen varit efter en maratonresa till Nya Zeland? Roligt var det ändå att veta att kunskapen om Ji Zhua Lian inte är utdöd.

Allt spännande om kung fu hittar ni på www.kung-fu.se

Wuji Qigong - Awakening the dog

Publicerad 2007-05-04 10:47:34 i Allmänt

Qigong - Awakening the dog
Inom qigong pratar man om fenomenet "Awakening the dog". Liknelsen görs vid att man försöker smita förbi en sovande hund som håller vakt. Även om hunden sover, eller ser ut att sova, vet den precis var du är. Kanske då inte precis valpen på bilden.

Liknelsen görs vid det fenomen som uppstår när man börjar träna qigong. Plötsligt så börjar man känna efter i kroppen och då hittar man saker. Det är stelhet, värk vid vissa rörelser, obalans osv. Många gör här misstaget att tro att det är själva qigongrörelsen som är skadlig. Sanningen är snarare den att man dragit på sig detta långt tidigare. Rörelsen är till för att just hitta dessa saker så att man kan börja rätta till det. Det är kanske för många en obehaglig överraskning men det är bättre att hitta en felaktighet på ett tidigt stadium än att vänta tills det går sönder.

Med qigong börjar man bearbeta dessa överraskningar. Inte att man speciellt fokuserar på just detta utan man bara fortsätter med samma övningar. Verkligheten är nämligen den att kroppen läker sig själv. Vi behöver bara putta den i rätt riktning. Därför är qigong en väldigt mjuk och behaglig form av självläkning.

Qigong tränar vi på torsdagar, klockan 20.00-21.15, Celsiusgatan 29, Malmö

Allt hälsosamt från Kina hittar ni på www.kung-fu.se

Tai Chi i England igen

Publicerad 2007-05-03 14:52:05 i Allmänt

image139
Så är det åter dags att bege sig till England igen för att träna Tai Chi Chuan för min tränare Brian Jones. Engelsmännen må vara konstiga och ha lite annorlunda vanor än vi här i Sverige men inte så konstiga som på bilden. Ni kan säkert gissa att detta är tyskar.

Jag och Jonas måste därför på lördag morgon trycka ihop oss in i Ryanairs plastiga och trånga flygplan. Vad gör man inte när man är kung fu entusiast. Just nu jobbar vi med att bli färdiga med första formen "Endless river" vilket är en gigantiskt lång form. Vi har kommit ungefär halvvägs och sist jag var i England öste Brian på för fullt med nya tekniker. Säkerligen kommer det att bli ett rejält kliv framåt för vår Tai Chi utveckling även denna gång.

Nyheterna tar vi givetvis med oss hem här till Sverige och träningen på torsdagar.

Tai Chi träning, torsdagar, klockan 20.00-21.15, Celsiusgatan 29, Malmö

Allt roligt om Tai Chi Chuan hittar ni på www.kung-fu.se

Stor Shaolinuppvisning i Göteborg

Publicerad 2007-05-03 11:07:10 i Allmänt

Stor Shaolinuppvisning

Lördagen 12/5, klockan 14.00, anordnar Shaolin Si Wushu Guan i Göteborg en stor uppvisning med Gong Fu, Tai Ji och Dan Da i Frölunda kulturhus. Både föreningens medlemmar och instruktörerna från Shaolintemplet kommer att medverka.

Allt om kinesisk kampkonst hittar ni på www.kung-fu.se

Choy Lee Fut evenemang

Publicerad 2007-05-02 16:07:03 i Allmänt

Choy Lee Fut evenemang
Så har där kommit in lite information från Henrik Helin och Chan Choy Lee Fut organisationen.

Sommarseminarium i Uppsala är det i qigongmetoden Lohan söndagen 1 juli.

På seminariet tränar man den buddhistiska qigongövningen "Lohan Kung" i ledning av mästare Markku och Martti Sipilä. Efter seminariet har man färdigheten att träna Lohan Kung självständigt hemma.

Lohan Kung är en komplett övning som tränar förutom "de tre skatterna" (qi, jing och shen) också kroppens rörelseapparat. Övningen kan tränas på olika sätt (hårt/mjukt) beroende på vilka egenskaper man vill utveckla.

Seminariet är öppet för alla och kostar 1000 kr.

Plats: Gamlishallen

 

I samband med detta seminarium kommer det även att ske annan undervisning i Choy Lee Fut. Helgen kommer att gästas av internationella instruktörer.

På bilden: Mästare Markku och Martti Sipilä är lärjungar till mästare Chan Yong Fa, den nuvarande stormästaren i Chan Family Lohan Qigong och Chan Family Choy Lee Fut Kung Fu.


Mer om kampsport på www.kung-fu.se

Heaven & Earth seminarium II

Publicerad 2007-05-01 13:14:54 i Allmänt

Heaven & Earth 2

Heaven & Earth Seminarium nummer två håller nu äntligen på att växa fram. Första seminariet var i Malmö och stilarna var Wing Tsun och Ng Jing Kuen. Vi höll oss även inom ramen genom att bara ha en dag. Denna gång kommer vi att utöka evenemanget till två dagar. Som det ser ut nu kommer vi även att utöka antalet stilar. På tapeten nu är det Hung Gar, Shaolin och Wing Tsun som kommer att förevisas.

Göteborgs Wing Tsun Skola har varit vänliga nog att ställa upp med sina lokaler vid olika arrangemang och har därmed blivit www.kung-fu.ses andra officiella samlingsplats. Härmed kan vi därför arrangera roliga seminarium både i Malmö och i Göteborg. Detta gör att vi enklare kan nå ut till fler människor och öka intresset för klassisk kinesisk kampkonst. Heaven & Earth II kommer därför att hållas i Göteborg, säkerligen till många skåningars förtret. Göteborg är även bra på det sättet att det knyter till sig Norge enklare än Malmö. Malmö i sin tur drar till sig danskarna vilket vi har sett de senaste åren.

Både i Danmark och i Norge har vi kung fu stilar representerade vilket inte finns i Sverige. En utökad kommunikation bidrar här givetvis till att vi kan syna fler system. Detta är något som ligger inte allt för långt fram i tiden då jag har kontakt med många av dem. Nu gäller det däremot stilar och tränare som finns i Sverige.

När nu förhoppningsvis Wing Tsun organisationen, Hung Gar organisationen och Shaolin Wushuguan slår sina påsar ihop för att gemensamt främja kung fu i Sverige blir det givetvis riktigt spännande. Alla dessa tre traditioner är gigantiska i många avseende. Alla stilarna har lång historia med stora erfarenhetsbanker av mästare som utforskat de flesta områden när det gäller kamp. På många områden har de även en gemensam historia vilket för dem samman och stegen att träna mellan de olika systemen är därför inte stort.

Datumet för detta evenemang är 16-17 juni.
Plats: Göteborgs Wing Tsun Skola, Chapmansgatan 2, (majjorna).
Pris: 400 kr (Detta pris är så billigt att det nästan inte finns).
Vandrarhem finns 10 minuters gång från kwoonen.
Detta är ett evenemang man gärna reser många mil för att vara med på.
Vi kommer att börja klockan 10.00. När vi slutar vet vi inte men vi ska försöka hålla det till klockan 18.00
Detta blir coolt!

Mer om detta på www.kung-fu.se

Om

Min profilbild

Sifu Henrik

Sifu i Wing Tsun Sweden och grundare av Kung Fu Sweden. Tränar och undervisar i Wing Tsun, Tai Chi Chuan, Wuji Qigong, Xinyi Liuhe Quan, Yin Yoga, Chow Gar Southern Praying Mantis, Shaolin Weng Chun och Yong Chun Baihequan.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela