Sifu Henrik

Allt om kinesisk kampsport och mycket om asiatisk kultur.

Senaste nytt på www.kung-fu.se

Publicerad 2007-03-31 13:19:14 i Allmänt

Det har varit enormt mycket träning för min egen del den sista tiden vilket gjort att arbetet minskat med www.kung-fu.se. Detta betyder inte att det står still i kungfu världen.

Har idag lagt upp Johan och Christians artikel om master Qian Zhao Hong från i höstas. Under ett flertal kvällar satt de med vid diverse middagsbord och ställde frågor.

Det har även kommit upp en del qigongfilmer vilket det varit sparsamt med innan. Detta av den enkla anledningen att jag inte tyckt där varit något intressant eller bra att lägga upp. Frågan när det gäller qigong är alltid huruvida djup kunskap en instruktör eller sk. mästare har. Sverige är bara ett exempel av land där det kryllar av qigongträning där ingen eller flertalet egentligen inte gör qigong. Vad som lärs ut är lugna gymnastiska övningar vilket säkerligen är bra men det är inte klassisk qigong. Det är förmodligen så att det inte är så många som egentligen vill offra så mycket tid och smärta för att verkligen lära sig klassisk qigong. Det är nämligen svinjobbigt och ens psyke måste vara starkt likaså viljan.

Där har också kommit upp en film om karate chopen. Det är här intressant att se att vetenskapsmän nu börjar hitta och finna vägar för att verkligen mäta gammal hederlig kampkonst. I framtiden kommer man säkerligen på hur man ska göra för att mäta qi. Detta skulle innebära att man även då får fram hur man ska träna upp den med moderna metoder. Varför man ska göra detta kan man ju fråga sig när de gamla metoderna fungerar utmärkt.

Eftermiddagen kommer nu att ägnas åt qigong och tai chi.
www.kung-fu.se

Wuji Qigongprojektet

Publicerad 2007-03-29 14:12:04 i Allmänt

Har nu kommit hem efter att ha hållit privatlektion i Wing Tsun. Har nu också precis bestämt mig för att ta en förmiddag ledigt från qigongträningen. Det har nu gått nästan 3 månader sedan jag startade med Wuji Qigongprojektet och jag har lyckats träna qigong varenda dag.  Mycket har hänt sedan januari.

Det första och viktigaste effekten med qigongträningen har märkligt nog egentligen inget med själva qigongen att göra. Träningen har däremot ändrat min biorytm. Förr var jag alltid trött och seg på förmiddagarna, Detta har helt försvunnit. Kroppen har redan så här efter bara några månader vant sig vid att direkt komma igång på morgonen. Eftersom jag alltid tränat på kvällarna så kom kroppen liksom aldrig igång förrän då. Efter träningen var sedan kroppen uppe i varv och det tog flera timmar att varva ner. Lagom till klockan 24.00 hade sedan kroppen lugnat sig och hjärnan började bli kreativ. Slutsatsen blev att man satt uppe och arbetade på nätterna.

När man nu startar dagen med qigong kommer kroppen igång redan på förmiddagen och den kreativa fasen hamnar då under dagen. Detta har gjort att man blivit mer i fas med det naturliga dygnet. När solen är uppe då är man själv uppe, när solen är nere sover man.

Nästa intressanta effekt av qigongträningen är att jag gått upp 2 kilo. För många kanske detta låter negativt men i det här fallet är det muskelmassa jag pratar om. Mina benmuskler har blivit betydligt starkare, stabilare och mer uthålliga. Nu är det inte så att benställningarna i Wuji Qigong på något sätt är djupa eller extremt krävande. Det är det lilla som gör det.

Tredje och sista effekten jag tänkte ta upp idag är att min kung fu givetvis blivit betydligt bättre. Qigongträningen har stärkt upp min korsrygg och min ställning och kroppen har blivit mer utsträckt och elastisk. Detta innebär att min grundstruktur har blivit betydligt stabilare vilket gör att alla de kung fu stilar jag tränar har blivit bättre.

Ikväll är det åter igen Wuji Qigong träning på Tai Chi passet.

Projektet fortsätter.

Wuji Qigong tränar vi på torsdagar klockan 20.00, Celsiusgatan 29, Malmö
Välkommen!

Multi multiply opponent

Publicerad 2007-03-28 22:38:36 i Allmänt

Inom Wing Tsun Scandinavia har vi något som kallas multiply opponent program, vilket eleverna först kommer i kontakt med på 10:ans grad. Under den senaste tiden har jag nu hållt på att utveckla detta program ytterligare. Ursprungsprogrammet handlar om hur och vilken taktik man måste använda för att skydda sig mot fler än en motståndare. Detta har under den senaste tiden varit mer aktuellt än någonsin då upplopp och demonstrationer har avlöst varandra inne i Köpenhamn.

Merparten av all kampsport fokuseras runt kamp mot en motståndare. Detta är en situation som nu för tiden inte är så aktuell. Oftast handlar det om stökiga platser med mycket folk. Det innebär att kaos råder då något inträffar. Oväntade situationer uppstår konstant i sådana här miljöer när det vär brakar loss.

Det kanske inte är en själv som är involverad i själva huvudbråket men man hamnar ändå i själva situationen och det gäller då att hanskas med detta på bästa sätt. Situationen är därför givetvis inte som i en välorganiserad träningslokal. Multi multiply opponent träningen handlar här om rörelsemönster som ger en fördelar i sådana här miljöer. Det handlar om att kunna analysera och reagera snabbt på oväntaderörelser från människorna i sin närhet. Människor som hänger på en, som drar i en eller på annat sätt är i vägen. Även då detta sker gäller det att kunna utföra sin klassiska Wing Tsun. I det vanliga multiply opponent programmet gäller det att slå ner motståndarna och försvinna snabbt från platsen. I detta nya program är det mer om att analysrea och reagera på olika fysiska mönster som man sedan lär sig att kontrollera och styra. Det är inte längre bara en mot flera utan även flera mot flera. Här ändra taktiken.

Var kommer då dessa kunskaper ifrån? Är det något nytt?

Nej! Det finns redan färdigt i många av de klassiska kung fu systemen. I Kina har man alltid slagits många mot många. Så inga nyheter bara gamla traditionella metoder som dammats fram.


Kung Fu mästare vägrar ge upp

Publicerad 2007-03-27 14:04:56 i Allmänt

Riktig Kung Fu m?stare

PEKING.     Mitt i en urschaktad byggarbetsplats i sydvästra Kina står ett enda gammalt bostadshus från 1950-talet kvar. Det tillhör Yang Wu, en före detta Kung Fu-mästare, och hans envisa fru Wu Ping.
För snart tre år sedan fick de besked om att flytta eftersom ett byggbolag skulle uppföra ett skinande shoppingcenter på deras och deras grannars tomter.

De 280 andra familjerna i området har funnit sig i vad som sker varje dag i Kina. De har flyttat och sägs ha fått kompensation för det, men den 51-årige Kung Fu-mästaren vägrar fortfarande och har nu blivit Kinas nya hjälte.

På olika webbsajter har han fått smeknamnet "Spiken" - för att han står upp trots att överheten försöker slå ned honom.

Fastighetsbolaget, som ska bygga ett sexvåningskomplex, har efter hand höjt ersättningsnivån och enligt uppgift erbjudit över tre miljoner kronor för att "Spiken" ska ge upp och flytta. Det är en enorm summa i en stad som Chongqing, där tusen kronor i månaden anses som en hygglig lön.

Men ännu på måndagen reste sig parets hus som en ö i byggarbetsplatsen. Herr Yang fixade en stege i förra veckan och klättrade tillbaka upp i sitt hus, och hängde upp banderoller som förklarade att "medborgares lagligt förvärvade fastigheter inte kan beslagtas."

Myndigheterna har stängt av vatten och el, men anhängare har försett Herr Yang med mat och vatten, som han firat upp i hinkar. Saken har fått uppmärksamhet i internetforum och till och med i statliga China Daily.

En annan kinesisk tidning förklarade att paret slåss för sina rättigheter, men också för alla fastighetsägares rättigheter i Kina - och för den lagändring som just röstats igenom, som säger att privat ägande ska skyddas på samma vis som statligt ägande i Kina.

En domstol i Chongqing - som ibland brukar kallas världens största stad och har över 30 miljoner invånare boende inom den yttre stadsgränsen - gav paret till den 22 mars att flytta från huset. Yang Wu och Wu Ping vill få saken prövad i högre instans.

Text: Torbjörn Petersson

Tagit från Dagens Nyheter. Kan tyvärr inte bara länka här från denna blogg.

Lan Shou Kung Fu

Publicerad 2007-03-27 13:24:32 i Allmänt

Följande dialog utspelade sig i USA för några år sedan. George Xu, en av de stora interna mästarna där över, höll ett seminarium i Lan Shou kung fu. Eleverna kämpade på med övningarna och George Xu gick runt och rättade. De eviga komentaren från honom var "wrong" eller "not right". Efter någon timme utbrister en förtvivlad elev som hade tränat många år.

- Will we ever be as good as you.

Svaret han fick var.

- You eat what I eat you shit what I shit. Ofcourse you will be as good as me.

Eleven återgick till sin övning och fortsatte träna. Svaret han fått gav inspiration. Vad eleven egentligen hade frågat var. Är det lönt att jag tränar för dig när du ändå bara står där och klagar.
Svaret han egentligen fått var att George Xu inte stod där och sa till dem att de måste träna bättre och hårdare för att visa hur fantastisk han själv var. Han sa till dem att de var dåliga för att de helt enkelt var dåliga. I västvärlden kanske vi hade gjort på ett annat sätt. I USA har man ofta en attityd som säger att "kunden har alltid rätt". Det kanske fungerar när man ska sälja något men det fungerar deffinitivt inte om man vill vara ärlig när man undervisar i klassisk kung fu. Traditionell kung fu är hårt arbete och som elev måste man vara berädd att offra mycket tid. Det räcker  inte bara med att dyka upp i träningslokalen och bli underhållen någon timme.

Anders Gjerlöv är en av de få som tränar Lan Shou i Scandinavien. Tränar gör han just nu själv då ingen klassträning i detta system för närvarande hålls på Solleröds Budocenter, där han även undervisar i Jujutsu, Xin Yi och Qigong.

Innan han fick upp ögonen för kung fu tränade han japanska kamparter. En av hans träningskollegor tipsade honom om att George Xu skulle komma till Danmark och han hängde på. För George Xu började han sedan träna Lan Shou och Xin Yi Liu He Quan.

Mer kommer snart...

100.000 kung fu träffar

Publicerad 2007-03-26 11:16:37 i Allmänt

green dragon
Fantastiskt!

www.kung-fu.se började som en liten tanke för lite mindre än tre år sedan. Det känns som igår. Sedan dess har det varit en lång ringlande kung-fu fest. Många tränare och mästare har kommit och hållt givande seminarier, vilket har varit fantastiskt. Utan kung-fu.se och alla dessa instruktörer hade jag varit lika okunnig som innan. Jag tackar er alla för att ni tagit er tiden att komma och undervisa. Utan instruktörer står kung fu Sverige stilla. Jag hoppas att vi kommer att ha många fler seminarier i framtiden.

Jag tackar även alla er som varit med och tränat på alla dessa seminarier. Utan er hade det aldrig varit ekonomiskt möjligt att genomföra alla dessa seminarier. Jag hoppas att ni tyckt det varit lika spännande och givande som jag och att vi kommer att slå på varandra många gånger till i framtiden.

Enda sättet att bli kunnigare är att göra sådant man inte redan kan

Lan Shou seminariet

Publicerad 2007-03-24 21:57:48 i Allmänt

Få människor känner till detta anrika system. Nu är vi några som åtminstone vet mer. Det blev många timmars träning i Lan Shous första form vilket är väldigt lång. Vi lyckades komma till hälften denna dag. Mitt minne började svikta redan efter femte tekniken och vi kan väl säga att detta var precis bara början. Nu är det så att första formen är kort gämfört med Lan Shous andra former. För dagen räckte det med halva denna form och mer därtill.

Nu sitter jag här och väntar på att muffinsen ska bli färdiga som Olivia har i ugnen. Kaffekokaren puttrar för fullt och det värker i mina ben. I kväll kommer det inte att bli mer kung fu gjord men i morgon är en ny härlig träningsdag.

Alla hade en bra dag och vi tackar Anders för att han kom och höll detta seminarier. Vi ser redan fram emot nästa gång.

Bilder kommer snart...

Lejon Baguazhang seminariet 7

Publicerad 2007-03-23 13:06:17 i Allmänt


Former

Jag har nu kommit till sista delen av baguazhangseminariet för denna gång. Det innebär att det är dags att beskriva hur formerna fungerar inom Yin Bagua. Eftersom detta seminariet behandlade lejondelen tänker jag hålla mig inom detta djur. Dels för att om man beskriver strukturen för ett av djuren beskriver man i stort strukturen för hels systemet. För det andra så kan jag inte beskriva de andra djuren då jan inte kan något om dem. Fredrik har visserligen visat och berättat lite om de andra djuren men det har mest varit för att vi varit nyfikna på att känna på dem.

Inom varje djur har man olika principer som karakteriserar just det djuret. Detta har inte så mycket med djuret i sig att göra utan det har mer med kraftgenerering och taktik att göra. Inom lejon har man följande kategorier eller teman.

1. Moving with the force

2. Turning the back

3. Lifting and holding

4. Windmeal

5. Lyingstep

6. Reversing the body

7. Folding

8. (Interlocking)

Nummer åtta har jag gjort inom parentes därför att detta är själva lejonet i sig. Man har inte någon kategori som är lejon-lejon.

Vi har här nu sju stycken kategorier för att skapa formerna. I var och en av dessa kategorier stoppar man nu in de olika attackerna från lejon. Om ni inte kommer ihåg dem så har ni dem här.

(Lejonpositionen)
1. Sweaping
2. Cutting
3. Chopping
4. Hocking
5. Shocking
6. Blocking
7. Seizing
8. Grasping.

Sätter man nu ihop dessa två delar får man här 7 x 8 kategorier vilket blir 56 olika former. I dessa former har man sedan de olika slagen att blanda mellan. Detta var som sagt tre stycken olika från varje position vilket blir 24 stycken.

Formen startar sedan med cirkelgången. Här börjar man då med att gå runt. Till denna gång intar man sedan lejonets grundposition och fortsätter gå cirkelgång. Från denna cirkelgång börjar sedan de olika formerna. Formen går då från cirkelsteg till fyrkantssteget. Tillsammans med fyrkantssteget sätter man sedan in de olika attackerna i bestämda ordningar om sju attacker i varje. Vi har här en lejonform. Varje form avslutas med att man kommer tillbaks i lejonets grundposition och man kan fortsätta gå i cirkeln.

Som ni kan se är arbetsmetoden systematisk. Man börjar med enkla steg och attacker var för sig. Man tränar på att sätta ihop steg och attacker. Man länkar sedan samman serier av slag och steg och tillsist tränar man så olika applikationsmönster. Varje del behövs för att bemästra Baguazhang.

Jag har här nu gjort ett försök att beskriva lite om hur strukturen inom Yin Bagua ser ut. Det är säkerligen inte exakt rätt eftersom jag själv inte är någon mästare på detta system eller ens i närheten. Det är också bara en beskrivning av Lejonet. Yin Bagua är ett hiskeligt stort system med massor av olika övningar. Förutom de åtta djuren innehåller systemet även Qigong och styrkeövningar. Så som jag förstått det innehåller det också olika läkekonstmetoder där man kan bota olika former av åkommer.

Tack till Fredrik Regn som kom och höll detta seminarie. Vi hoppas här på www.kung-fu.se att det i framtiden kommer att bli många seminarier i Baguazhang i framtiden.

15 dagar kvar till Qian kommer

Publicerad 2007-03-22 13:19:12 i Allmänt

Även idag har det trillat in lite nya anmälningar till Xin Yi seminariet med Qian. De frågor som kommit upp är om man kan gå halva dagar. Detta går givetvis bra. Eftersom det är två pass om dagen kan man därför välja att bara gå på ett. Detta kanske är en bra idè för er som känner att heldagar är för jobbigt och tungt. Man betalar givetvis då bara för en halv dag.

Som det ser ut just nu tävlar Danmark och England om att ha flest deltagare på seminariet. Qian är som sagt mycket populär i Danmark.

Fitness och hälsotidningar

Publicerad 2007-03-21 15:53:52 i Allmänt

Satt och bläddrade i en av min flickväns hälsotidningar som heter iForm.

Här hade man ett stort reportage om chi. På bilderna visas olika qigongpositioner. Det intressanta här är att tjejen på bilden givetvis inte har någon som helst aning om vad hon gör. För gemene tjej som läser denna tidning har det förmodligen inte någon som helst betydelse då modellen har de senaste fitnesskläderna för våren 2007 på sig. Okej att bilderna inte speglar vad det är de skriver om.

Det riktigt hemska blir sedan när man börjar läsa texten. Det bästa med den är att de lyckas att få till det så att inte en enda sak är rätt. Det brukar vara så att de har någon form av kärna som påminner om fakta, men detta är obefintligt.

Det är nu för mig inte alls konstigt varför jag får alla dessa märkliga frågor om qigong på min mail. Frågorna kommer från personer som suttit och läst hälsotidningar, skrivna av journalister som i sin tur suttit och läst andra hälsotidningar. Cirkeln är sluten. Nu kan de stora gymkedjorna bygga något modernt konsept på detta som går att sälja dyrt. Vad sägs om:

1. Chi-Yoga
2. Chi-Ball
3. Body-Enerchi
4. Chi-Machine

Alla metoderna lovar att du kommer att bli av med din stress, få massor av energi, och ditt liv kommer att berikas av någonting odefinierbart. Fantastiskt! detta måste man ju bara gå på. Först måste man bara gå på H&M och köpa hela nya vårens träningskollektion, samt dricka massor av lattè på modernt cafè, samt få till en ny sportig makeup som passat till kläderna. När du nu fixat allt detta är du rätt så trött och behöver ett stärkande bubbelbad. Efter detta bubbelbad är du för ren för att gå och svettas igen så det får bli senaste nummert av iform i soffan i stället. En hård hälsosam träningsdag har gått till ända.

16 dagar kvar till master Qian kommer

Publicerad 2007-03-21 14:44:47 i Allmänt

Det är alltid lite extra nervöst så här närma inpå ett stort evenemang. Har stått och tränat Wuji qigong hela förmiddagen som förberedelse inför den stundande Xin Yi träningen. Wuji sträcker ut och sätter själva den fundamentala strukturen för Xin Yi på plats. Detta fundament gäller givetvis även för Bagua, Xing Yi och Tai Chi Chuan. Det är därför alltid av intresse för utövare av dessa stilar att ägna mycket tid åt Wuji qigong.

När man tränar Wuji qigong tränar man på så sätt även Xin Yi. Det ska bli spännande att höra vad master Qian kommer att säga om ens Xin Yi. Vi får hoppas att den har utvecklats något sedan han sist var här i oktober med tanke på all tid man lagt ner. Har den inte det så är det också okej, det är bara att träna på.

Vi har dock ett seminarie i Lan Shou Kung Fu innan Qian anländer. Detta är också ett soft system. Här blir det många timmars träning vilket också ger bra förståelse för kroppens dynamik. Så också när jag står och tränar Lan Shou så blir min Xin Yi bättre. Allting handlar om struktur och användandet av denna struktur.

www.kung-fu.se

Stora förändringar på www.kung-fu.se

Publicerad 2007-03-21 00:50:41 i Allmänt

rivning
Om ni inte redan märkt det så jobbas det för fullt bakom kulisserna på www.kung-fu.se. Denna sajt började som ett litet hobbyprojekt men har den sista tiden växt över sina gränser. Det är därför dags för en förändring av strukturen för att det lättare ska gå att navigera och hitta.

Inom de närmsta dagarna går www.kung-fu.se över gränsen för 100 000 träffar vilket får anses mycket då kung fu inte är så stort i Sverige. Antalet tränare och mästare som kommer att hålla seminarier inom www.kung-fu.se regi har även det ökat och för att det för framtiden ska gå lättare att hanskas med detta behövs det en rejäl förändring här på sidan. Jag hoppas att jag ska få rätt på detta.

Så träna på, det är det bästa ni kan göra med er tid.

Bruce Lee Journalen

Publicerad 2007-03-20 15:17:40 i Allmänt

bruce lee
Bruce Lee Tema Park
"Bruce Lee theme park" kommer att byggas i Kina. Det byggs så att det knakar i Kina och alla möjliga projekt skapas. På Bruce Lees födelsedag, 7 november, presenterades det att en nöjespark tillägnat Bruce Lee skulle byggas. Denna park kommer att uppföras i Shunde den stad där Bruce Lee föddes. Jag har själv varit i Shunde och besökt det hus som Bruce Lee föddes i. Jag vill inte kalla detta ett hus utan kanske mer en liten tegellåda.

Shunde ligger inte långt från Guangshou, vilket ofta förknippas med Hong Kong.

I denna nöjespark kommer man att bygga en staty av Bruce Lee, en minneshall och en kampsports akademi. Här kommer även att byggas ett konferenscenter. Hela kalaset kommer tydligen att gå på 25,5 miljoner dollar och vem som står bakom denna investering har jag ingen aning om. Bygget beräknas ta tre år att färdigställas. Invignisceremonin gjordes tydligen i samband med 7 november förra året och hölls av Bruce Lees yngre bror Robert Lee och filmskådespelerskan Betty Ting Pei. Plötsligt så hade hon ett par gamla nunchakus som tydligen tillhört Bruce. Dessa skänkte hon till Bruce Lee parken.

www.kung-fu.se

Lejon Baguazhang Seminariet 6

Publicerad 2007-03-20 14:02:39 i Allmänt


Fotarbete

Vi har nu kommit så långt i strukturen att det är dags för fotarbete. I det här fallet innebär det att vi ska sätta ihop lejonets grundposition med olika förflyttningar. Det innebär här också att vi ska sätta ihop första positionen med steg vilket i sig innebär de tre olika attackerna från denna position.

Rakt fotarbete
Den första formen av steg är rakt fram. Steget i sig själv utgår från Mabo, hästställningen. Från Mabo drar man in ena benet till det andra och skjuter ut det nittio grader. Förflyttningen blir på detta sätt likt ett zick-zack mönster. Detta kopplar man ihop med en av de tre attackerna. I detta stegmönster stoppar man sedan in de övriga två attackerna. Som avslutning kan man sedan göra de tre attackerna sammankopplade. Det blir då de tre attackerna på rad med varsitt steg.

Fyrkantfotarbete
Andra formen av fotarnete utgår även det från Mabo. I stället för att flytta sig framåt bildar man här en fyrkant vilket man går i. Hörnorna i fyrkanten är de ställe där man sätter ner fötterna. Varannan ställning blir då att man tittar innåt i fyrkanten och varannan utåt. Liknande det första fotarbetet sätter man här in de tre attackerna. Detta fotarbete är sedan det man använder sig av som hjälpmedel vid formträning.

Cirkelgång
Det tredje fotarbetet är det som många förknippar med Baguaträning. Här går man i en cirkel. När man startar detta fotarbete tänker man sig att man står någonstans på den imaginära cirkeln. Inte inuti eller utanför. Man vänder sig sedan och går på cirkeln åt vänster. Den inre foten tar steg som är innanför cirkeln och den yttre tar steg som är precis utanför cirkeln. Fötterna ska aldrig korsa varandra utan ska röra sig parallellt även då de rör sig i en cirkel. Vi kan likna det vid tågräls som bildar två cirklar där varje fot har sin räls att följa. Naturligt blir här att det yttre steget blir längre då denna cirkel är större.

Det svåra med cirkelgång är givetvis först steget som känns ovant. Nästa svårighetsgrad är att kontrollera centrifugalkraften vilket man gör genom att vrida midjan inåt mitten av cirkeln. Det cirkulerande steget förutsätter att motståndaren befinner sig i denna mitt. Härifrån intar man sedan lejonets grundposition som då är inåt mot cirkelns mitt. Cirkelgången förrutsätter även olika steg för att byta riktning från höger till vänster varv. Det är sedan från denna cirkelgång som formerna tar sin början.

Mer om detta snart...

Lan Shou kung Fu

Publicerad 2007-03-19 16:17:53 i Allmänt

När man i Kina diskuterar Lan Shou blir det alltid en debatt om huruvida det är ett nordligt eller ett sydligt system. Systemet är ungefär trehundra år gammalt vilket ger det en ganska lång historia gämfört med många andra system, i synnerhet de japanska. Många av de äldre mer kända kinesiska systemen har oftast någon form av militär bakgrund så är det inte med Lan Shou, det är ett civilt system och har alltid varit.

När det diskuteras Lan Shou i Kina kommer det också alltid upp huruvida det är ett externt system eller ett internt. Systemet innehåller vanliga handformer, vapenformer, olika former av qigong, härdningsträning samt mängder av styrkeövningar.

För min egen del tycker jag om system som har alla dessa träningsaspekter. Här hamnar inte all fokus på bara kamp utan även välmående och hälsa spelar in. Kampsystemet gör mig även starkare, friskare och mer balanserad.

Formerna i Lan Shou är långa och innehåller mängder av olika tekniker vilket gör det omväxlande att träna. Kraften i Lan Shou är intern men utförs med explosition, vilket springer ut i långa stora svepande rörelser.

Öppet Lan Shou seminarie på lördag 24 mars, klockan 10.30-16.00, Malmö Wing Tsun Skola, pris: 200 kr
www.kung-fu.se

Sisuk Bengt blev dubbeltekniker

Publicerad 2007-03-19 10:33:01 i Allmänt

bengt_tg
Äntligen blev så Sisuk Bengt Abrahamsson graderad till första tekniker efter väldigt många års träning. Sisuk Bengt kom till Wing Tsun klubben i Malmö 1992 och började strax efter med Escrima. Det skulle därför innebära att han tränat Escrima i femton år.

I helgen blev han graderad till första tekniker i både Weapons Combat Systems och Historical Weapons Combat. Han blev härmed den förste svensk som erövrade dessa grader i Sverige. På bilden har vi Sisuk Bengt och Sifu Lars.

Kvällen firades med stor buffé på rådhuskällan.

Sifu Henriks 5 klockrena bantningstips

Publicerad 2007-03-18 18:40:02 i Allmänt

ganges
Västerlänningen blir bara mer och mer otränad och samtidigt fetare och fetare. Hälsotidningar tjänar stora pengar på människor som vill bli smala och vältränade men som givetvis inte orkar varken träna eller ändra sina kostvanor. Givetvis fungerar inte alla dessa diettipps eftersom den lata människan brister i sin diciplin. Hur ska man då göra om man är lat, fet och oduglig men ändå vill lyckas med sin diet. Här är de hemliga trixen när ingenting annat hjälper.

1. Gangesmetoden
Ta en rejäl kallsup i den indiska floden Ganges. Inte bara är denna flod helig den innehåller också allt som en västerlänning inte är immun mot. Du blir lätt liggande i 6 månader i difteri och andra energianvändande åkommor. Du kommer garanterat inte att ha ett uns fett på kroppen efter detta. Magrutorna kommer att synas.

2. Kyckling i Kairo
Ta semester i Egypten. Besök gärna någon bakgata där de inhemska uteserveringarna serverar halvstekt kyckling. Magen kommer garanterat inte att kunna ta emot någon form av näring under bra många veckor. Du kan i all stillsamhet ligga helt still och bara våndas i dina magkrämpor. Du rasar i vikt mycket effektivt. Magrutorna kommer att synas.

3. Smuggla knark i Thailand
Du blir givetvis ertappad och hamnar i Thailänskt fängelse. Maten här är som gjord för att gå ner i vikt. Du blir också rejält slagen och tappar helt aptiten. Tyvärr kanske både på aptiten av mat och livet. Problemet här är att de flesta straff är på livstid så se till att ha bra och högt uppsatta kontakter innan du börjar med denna kur. Magrutorna kommer att synas.

4. Besök en prostituerad i Kina
Prostitution i Kina samt användande av deras tjänster medför direkt livstid i arbetsläger. Det gäller här att ha mutat några högt uppsatta kommunistiska kineser innan du börjar med denna kur. Bli även här ertappad och upplev det idylliska lantlivet i någon karg kinesisk provins bärande kol. Maten är obefintlig och grovarbete utförs 14 timmar om dagen. Inte bara rasar du i vikt du blir även stark och kunnig i kommunistisk propaganda. Du kommer lätt att kunna rabbla långa verser ur Maos lilla röda utantill även om du inte förstår ett smack av vad du säger. Det är här även bra om du kan qigong annars överlever du givetvis inte. Magrutorna kommer att synas.

5. Ät mindre energi än vad du gör av med varje dag.
Magrutorna kommer att synas.

Det attackerande svärdsskåpet

Publicerad 2007-03-16 12:45:08 i Allmänt

Vet inte hur många som tänker på att man kan lägga in kommentarer. Sisok Lars bekräftade igår att det var han och jag som sov över i den lilla skrubben när vi blev attackerad av Sifu Lars svärd. Mycket riktigt är det inte bara svärd han har det är även olika former av långbågar. Inom grenen Historical Combat System tränar man även med dessa vilket givetvis också är sjukt svårt.

Åter tillbaks till den fruktade attacken från vapenskåpet. Jag och Sisuk Lars lyckades givetvis överleva för att vi är "experter" i kung fu. Den gamla Shaolin traditionen säger att innan man fick lov att lämna templet var man tvungen att ta sig genom trädockealèn. Detta var en tunnel fylld med diverse finurliga konstruktioner som anföll en. För att överleva dessa var man tvungen att ha lärt sig alla shaolins olika tekniker till perfektion. Jag och Sisuk Lars har har nu tagit oss förbi den första av dessa konstruktioner, dvs. Sifu Lars vapenskåp fyllda med skarpslipade filippinska svärd. Så nu har vi bara 107 kvar.

Kanske sitter sisuk Lars nu och filar på hur han ska kunna bygga en sådan här tunnel med de 108 dockorna under kung fu slottet i Hammenhög.

Chan Tai Chi

Publicerad 2007-03-16 10:50:42 i Allmänt

Spiral tai chi
Chan tai chi eller spiral tai chi är en mycket ovanlig tai chi stil. Detta system kom jag i kontakt med via master Qian. Spiral tai chi har vi börjat träna i Danmark men ännu inte i Sverige. Detta är först och främst ett hälsosystem. Förmodligen börjar han gå in lite på detta när han nu kommer 7-11 april.

Anmälningarna till Xin Yi veckan har börjat trilla in så vänta inte för länge med att själv anmäla dig. Det går även bra att träna enstaka dagar.

När nu ändå Anders är på bild så är det väl logiskt att nämna att han kommer över och håller seminarie i ett helt annat system nämligen Lan Shou. Detta är 24 mars. Seminariet börjar 10.30 och håller på till 16.00 Alla oberoende av tidigare erfarenheter är välkomna. Detta är ett öppet seminarie och ingen föranmälan behövs göras. Vi kommer att vara på Malmö Wing Tsun Skola, Celsiusgatan 29. Pris: 200 kr

Weapons Combat System och svärd

Publicerad 2007-03-16 00:07:28 i Allmänt

filippino weapon
Kom att tänka på en liten anekdot vad gällande sifu Lars alla svärd.

På kvällen hade jag och någon till svensk uppe på Wing Tsun Center suttit och diskuterat hur coolt det hade varit om man hade haft råd att införskaffa några riktiga filippinska svärd. Då hade man kunnat göra rätt så snygga dekorage med dessa på klubben vilket i sin tur kunde locka fler nyfikna till träningen.

Denna kväll skulle jag sova över på centret för det var även träning dagen efter. Jag hade fått låna ett av de bakre rummen för detta. När jag höll på att rumsera med att få rätt på madrassen råkar jag stöta till skåpet som stod bredvid. Jag hörde hur det small till inne i skåpet och dörrarna for upp med ett brak. Som tur var hann jag undan och överlevde med nöd och näppe. Skåpet var fullt med skarpslipade traditionella Kris-svärd. dessa hade Sifu Lars i drivvis staplade inne i skåpet. Det har nu gått sex år och jag förmodar att han ännu inte hängt upp dessa kl

Weapons Combat System seminarie

Publicerad 2007-03-15 16:42:00 i Allmänt

pipa 2
Trodde ni att Sifu Lars bara har en pipa. Han har en hel arsenal av pipor. Likaså har han även en arsenal av diverse olika former av tillhyggen. Skulle tippa på att Wing Tsun Center har investerat en halv miljon kronor på olika svärd och andra roligheter under sin livstid. Vem är det då som köpt in och tränar med dessa? Givetvis Sifu Lars.

Här lite mer info om träningehelgen här i Malmö.

Träningstider: ca 12.00-15.00 båda dagarna

Pris: 300 en dag / 500 hela helgen.

Grad: 100 kr för de lägre graderna

Seminariet är öppet för alla som är intresserade. Så kom gärna och prova även om ni aldrig har hållt i en pinne förut.

Lejon baguazhang seminariet 5

Publicerad 2007-03-15 13:00:54 i Allmänt

På seminariet 3-4 mars var fokuset på den första positionen. Detta är Sweaping. I Bagua använder man sig av en stegmässig försvåringsgrad när man lär in en teknik. Det vill säga att man börjar med få moment och lägger sedan till efterhand som eleven kan behärkska den tidigare nivån.

Träningsmetod 1. Position

Här placerar man sig först i Mabo (hästställningen).
Från denna position intar man sedan själva Sweaping positionen och håller denna.
Man skruvar och anspänner olika delar av kroppen för att här få en stabil och kraftfull position.
Detta är även styrketräning och stretching.

Träningsmetod 2. Enskilda slag

Man bryter sedan ut attackerna och tränar dessa en och en.
Detta för att få rätt på alla kraftriktningar och andra viktiga detaljer.
Här kommer vi nu till midjans vridning vilket är kraftgeneratorn.
Själva positionen börjar röra på sig.

Träningsmetod 3. Slagkombinationer

Här sätter man sedan ihop de tre attackerna så att de följer efter varandra. Man får så att säga här en slagserie inom ramen för Sweaping.

Man har här nu gjort själva träningen för slagen. Nästa svårighetsgrad är de olika formerna av steg och förflyttning inom Bagua vilket är lite speciellt.

Fortsättning kommer snart...

Träning i Shaolintemplet

Publicerad 2007-03-14 16:20:46 i Allmänt

Hur är det igentligen att träna i de mytomspunna shaolintemplet?

Kommunistpartiet med Mao i spetsen tyckte inte om religion därför hade man ihjäl så många munkar som det bara gick under deras våldsstyre. Man gissar på att runt 100 miljoner buddhistiska munkar, nunnor och andra anslutna till buddhistiska kloster försvann mellan 1951 - 1959. De flesta av dessa svalt ihjäl då man tog ifrån dem dess inkomster och leverbröd. Detta öde drabbade även Shaolin. Många tempel fick fungera som måltavlor vid skjutträning av tyngre kaliber.

På 80-talet lättade Kina lite på många restriktioner och det blev lättare för bl.a. filmindustrin i Hong Kong att komma in i landet. 1982 började man så med filmprojektet Shaolin Temple. På plats där man trodde att Shaolin legat uppförde man byggnader som tros ha liknat någon form av traditionellt tempel. Filmningen började och resten är kung fu historia. Detta var superstjärnan Jet Li´s första roll och filmen gick rakt upp på topplistorna i Asien. Här hemma i Sverige visste man givetvis ingenting om detta.

Myten om Shaolin och dess kung fu mästare levde och var inget som kommunisterna hade kunnat ha ihjäl. Ungdomar fattiga som rika började vallfärdas till Shaolin för att bli kung fu mästare. Det var bara ett litet problem. Det som dessa ungdomar trodde var det riktiga shaolintemplet var bara scenbyggnader gjorda för filminspelningen. Nästa problem var att där inte fanns några munkar som kunde undervisa kung fu.

Fortsättning kommer snart...

Wuji Qigong

Publicerad 2007-03-14 13:36:34 i Allmänt

Ordet Wuji kan illustreras med ordet "tomhet" eller "precis innan början". Detta är det stadium som universum befann sig i precis innan det skapades. Så kom Taiji och universum blev till. Kineserna ser också kroppen som ett universum och kallar detta för "lilla universum".

Lilla universum ska vara i harmoni med stora univerum.

Människan måste leva i enlighet med naturen och dess grundlagar annars bryter man balansen. Människan måste lära sig att följa och inte försöka kontrollera och bemästra. Gör vi detta finner vi balans och harmoni och går inte vilse i tillvaron. Vi är förankrade i naturen och dess grundförutsättningar. Vi förstår och behöver inte undra.

Yin & Yang

Allting är ständigt i rörelse - taiji. Varje fenomen har sin motpol. För att det ska finnas uppe måste vi förstå nere. För att förstå rätt måste vi förstå fel. Hur kan vi förstå fel om vi inte känner till rätt.

När man börjar med qigong måste man därför först finna ursprunget - wuji. Qigong handlar om att skapa harmoni i kroppen - lilla universum. När alla kotor, muskler och senor ligger på rätt plats och inte arbetar fel kan man börja med att harmonisera energin i kroppen. Det första stadiumet i träningen blir därför att räta upp kroppen. För att förstå allting måste man förstå ingenting.

Tyvärr kan jag här konstatera när jag ser på bilder i hälsotidningar, böcker och internet att det inte är många som ens förstått detta. Hur kan man då börja prata om att hantera sin energi?

Om man inte ens förstått fel hur kan man då förstå rätt?

Weapons Combat System helg

Publicerad 2007-03-12 20:22:51 i Allmänt

Weapons Combat System
Om detta är Sifu Lars kända pipa eller ej vet bara de allra närmsta i Weapons Combat System. I helgen 17-18 mars kommer han och många andra instruktörer att samlas på Malmö Wing Tsun skola. Hela helgen blir det klassisk vapenträning. Weapons Combat System är det nya namnet för vapenträningen vi har i Wing Tsun Scandinavia. Många undrar kanske vad det är för stil vi tränar? Precis samma som innan, dvs escrima.

Chefinstruktör och skapare av Weapons Combat System är Sifu Lars Lind. Varför då titeln Sifu när han är instruktör i Filippinsk vapenkonst? Han är nämligen även väldigt högt graderad inom Wing Tsun Kung Fu och har varit detta under väldigt lång tid. Sifu Lars började med filippinsk vapenkonst tidigt och är förmodligen den som hållt på längst med detta i Scandinavien.

Sifu Lars är även grundare av Historical Weapons Combat. Här handlar det inte om filippinska arter utan om europeiska traditioner. Då Sifu Lars under alla sina år testat och tränat många olika former av vapenträning var det inte något lätt val att sätta något namn på träningen man numera håller på med. Han valde därför att helt enkelt kalla det för vad det är, systematiserad vapenträning.

Träningen grundar sig inte längre enbart på filippinsk vapenträning då träningen utvecklats även då basen för träningen finns kvar. Många principer från Wing Tsun kan man finna i träningen likaså taktik från den inhemska europeiska kampkonsten. På detta sätt har vi ett nytt system som har tagit tillvara både historisk och modern kunskap, kamptradition både från öst och väst.

Sifu Lars menar här på att det är inget nytt han skapat. Han tränar och undervisar samma saker han alltid gjort. Två armat, två ben, ett huvud och så något att slå med. Det är bara namnet som ändrats.

I helgen är det då träning i Weapons Combat System på Malmö Wing Tsun Skola, Celsiusgatan 29. Alla som är intresserade är välkomna att dyka upp. Jag skulle gissa på att träningen startar klockan 12.00 båda dagarna.

Lejon Baguazhang Seminariet 4

Publicerad 2007-03-12 15:26:13 i Allmänt

Bagua består som jag berättat tidigare av åtta stycken djur. Det man oftast börjar med är lejonet därför att det ger styrka och struktur. Midjan är den del av kroppen som man genererar kraft ifrån när det gäller lejon. Här i lejonet har man nu i Yin Bagua en grundposition som bara benämns lejonpositionen.

Utöver denna position har man åtta stycken olika attackformer vilka är:
(Lejonpositionen)
1. Sweaping
2. Cutting
3. Chopping
4. Hocking
5. Shocking
6. Blocking
7. Seizing
8. Grasping.

Dessa positioner är alla isometriska övningar där man ställer olika muskler mot varandra för att stärka och finna den exakta kraftstrukturen. Positionerna är också till för att visa var ytterligheterna i dessa positionerna går. Inom dessa positioner kan man nu finna tre olika atacker.

Det betyder att ur

1. Sweaping

finner man tre olika slag.

Räknar vi då på det så får vi åtta gånger tre slag plus grundpositionens attacker.

Baguahelgen 3-4 mars här på Malmö Wing Tsun Skola lärde Fredrik oss därför första positionen vilket då är Sweping. Började gjorde vi givetvis med lite styrketräning och uppvärmningsövningar från systemet. Dessa var scooping the moon from the bottom of the sea och serving teacupps. Därefter var det sedan dags för lejonets grundposition. Härefter nu kom vi så till sweaping och de tre olika attackerna. Först ut var det att hålla själva Sweaping positionen med allt vad det innebar. Ur denna position kunde vi sedan plocka ut de tre attackerna.

Mer kommer snart...

Wuji

Publicerad 2007-03-12 12:58:58 i Allmänt

Wuji
Ur Wuji kommer Taiji

Wuji är en filosofisk och en religiös term inom kinesiskt tänkande. Wuji kan klumpigt översättas som tomhet. Här säger jag klumpigt för ett fenomen inom en kultur betyder inte samma sak i en annan. För att förstå kinesisk filosofi måste man förstå hela dess tankevärld.

Med tomhet menas här inte ingenting. Tomhet i denna bemärkelse är mer likt en vit papper. Allting är stilla precis innan man börjar rita eller skriva på det. Tomhet betyder i det här fallet precis innan tanken kom vad som skulle ritas på pappret. Det betyder därför stillhet före rörelse. Rörelse eller någonting blir här Taiji.

Ur ingenting kommer någonting.

Genom att pressa på eller sträva för mycket avskärmar man sig från det naturliga förloppet. I västvärlden kallar vi detta stress. Vi tappar fotfästet och hittar inte oss själva. Genom att gå tillbaks till det naturlig kan vi därför åter rota oss och komma tillbaks till det naturliga. Det naturliga betyder inte stiltje eller att inte göra något. Göra ingenting är inte naturligt. Wuji blir det fenomen vi kan kalla "precis innan" tanken att göra något slagit rot. Vi behöver därför denna växelverkan mellan wuji och taiji för att känna oss delaktiga i vår omvärld.

Kamp på ett bord

Publicerad 2007-03-11 21:37:52 i Allmänt

Kamp p? ett bord
På intensivdagen igår i Helsingborg tränade vi enklare moment av Wing Tsun stilens bentekniker. Många förknippar Wing Tsun med snabba armtekniker och det gör att man glömmer hur raffinerat hela strukturen i stilen är uppbyggd. Wing Tsun har ett mycket finurligt och effektivt sätt att göra så att motståndaren inte får mycket chans att behålla sin balans.

När balansen är borta är det omöjligt för motståndaren att slå. Därför i stället för att börja fundera på vilken attack en eventuell motståndare ska göra attackerar man motståndarens balans. Det kräver då att man tränat benteknikerna så mycket att dessa sköter sig av sig själv. Fördelen med Wing Tsun stilens bentekniker är att de används på mycket nära håll till skillnad från de flesta andra system.

Träning på ett bord kräver att man kan röra sig och använda sitt fotarbete inom en viss area. Andra träningsmodeller för bentekniker i Wing Tsun är "tripodial dummy". Detta är tre stycken pålar vilket man rör sir runt i ett speciellt sparkmönster för att på snabbaste och effektivast sätt kunna göra plats för sina sparkar och steg.

Fotot är hämtat från Kung Fu filmen Prodigal Son. Ni kan se hela filmsnutten på www.kung-fu.se. Tanken är att denna film ska spegla en bit av Wing Tsun stilens historia. Vilken det är har jag aldrig riktigt fått kläm på.

Kamp mot många motståndare

Publicerad 2007-03-10 20:36:52 i Allmänt

sheepdog
Idag var det en fullspäckad träningsdag på Helsingborgs Wing Tsun Skola. Trevligt var det att det dök upp intresserade från både Halland och Småland, och så givetvis Skåne. Temat för denna dag blev kamp mot flera motståndare.

Vi började dagen med att kolla lite på de normer och förutsättningar man följer inom Wing Tsun för detta ändamål. Det blev en hel del fotarbete och strukturträning vilket är viktigt. En av kampprinciperna är att hela tiden ligga steget före och attackera och kontrollera. Detta kan likt bilden ovan illustreras av en vallhund som hela tiden ligger på och styr de stackars fåren. Som ett litet förskrämt får ska de som anfaller en Wing Tsun utövare känna sig.

Nästa månad är det storintensiv uppe på Göteborgs Wing Tsun Skola. Då är det åter igen två hela dagar fullspäckade med mastig Kung Fu träning. Datum är 21-22 april.

Wuji Qigong Projektet

Publicerad 2007-03-09 13:34:26 i Allmänt

IKEA

Mitt projekt för i år är att varje morgon ställa mig och träna Wuji Qigong. Hitintils har jag lyckats hålla detta projekt och har stått en timme om dagen. I helgen sprack dock detta projekt lite då Fredrik var nere och undervisade i Baguazhang. Jag tar detta som en bra ursäkt då det är lite inom samma gebit. Qigong blev det ändå i form av två baguaövningar som heter "Scoop the moon from the bottom of the sea" och " Serving teacupps".

Min flickvän har i några dagar nu varit sjuk så det har bara varit en tidsfråga innan jag själv skulle åka dit. Hur går jag då tillväga när jag börjar känna mig krasslig med min träning? För det första måste man känna sin kropp. Har man ingen känsla för detta så kanske man bara kör på och så pang blir man sjuk, får en lätt inflamation i musklerna och överträningsymtom. Man blir liggandes och måste knapra piller.

När jag känner att sjukdom är på intågande ändrar jag upplägget på min qigongträning. När jag känner mig frisk har jag mycket fokus på de tyngre momenten. För de som inte känner till qigong så väl är detta de positioner där man står djupt och har armarna långt ute från kroppen eller väldigt högt ovanför huvudet. Dessa moment ger väldigt mycket energi men där behövs också energi från början för att kunna utföras.

När jag känner mig sjuk fokuserar jag helt enkelt på de moment som är närmre kroppen. I stället för att stå länge i de tyngre positionerna förkortar jag tiden i dessa och står längre i de närmre. På detta sätt kan man ändå träna och bygga upp sin energi fastän man är krasslig.

På bilden har vi här en position som är nära kroppen. Jonas tog denna bild då vi var på väg ut från Ikeas huvudkontor i Helsingborg i fredags. Jag, Jonas och Lars var där och förevisade Wuji Qigong.

För att hitta allting måste man leta efter ingenting - Wuji

Frågor om Lan Shou Kung Fu

Publicerad 2007-03-09 00:22:40 i Allmänt

Den 24 mars är det som sagt seminarie i Lan Shou. Några har mailat mig och frågat om det här systemet. Åter igen så kan jag bara konstatera att jag vet väldigt lite om det här systemet, lika så Anders Gjerlöv även om han vet mer än mig. I kväll på Tai Chi träningen var där ytterligare personer som ville ha reda på mer om Lan Shou. Som sagt detta system är inte så välkänt utanför kinas gränser. Vad jag däremot vet är att där var fem nya tränande på Tai Chin idag vilket var mycket överraskande och roligt. Välkomna till den interna träningen.

Lan Shou seminarie är det 24 mars på Malmö Wing Tsun Skola, Celsiusgatan 29. Start 10.30
Tai Chi träning i Malmö är det på torsdagar klockan 20.00-21.15, även det på Celsiusgatan 29.

Lejon Baguazhang seminariet 3

Publicerad 2007-03-08 15:21:17 i Allmänt

Yin Bagua är ett stort system och inte på något sätt lätt att lära. Det kräver mycket tid och stor hängivenhet för att bli bra. Det är inte det att det är akrobatiskt eller att det kräver extra ordinära fysiska förmågor utan snarare att det tar tid att kämpa sig igenom systemet. Här skiljer det inte sig från andra kung fu system. Man måste ha tålamod och kunna kämpa sig igenom den statiska och hårda träningen. I Kina kallar man detta att "äta bittert". I gengäld får man enastående kunskaper och en fysisk förmåga som andra människor inte har.

Yin Bagua består av olika träningsmoment var och en med sitt speciella fokus. En av dessa metoder är det vi i västvärlden skulle uppfatta som isometrisk träning. Det innebär att man ställer musklernas funktion mot varandra. Enkelt kan man säga att man spänner musklerna vilket innebär att man trycker och drar samtidigt.

Denna helg började vi träningen med Lejonpositionen. Detta är inte att man på något sätt försöker härma ett lejon. Yin Bagua är ett stort system och inte på något sätt lätt att lära. Det kräver mycket tid och stor hängivenhet för att bli bra. Det är inte det att det är akrobatiskt eller att det kräver extra ordinära fysiska förmågor utan snarare att det tar tid att kämpa sig igenom systemet. Här skiljer det inte sig från andra kung fu system. Man måste ha tålamod och kunna kämpa sig igenom den statiska och hårda träningen. I Kina kallar man detta att "äta bittert". I gengäld får man enastående kunskaper och en fysisk förmåga som andra människor inte har.

Yin Bagua består av olika träningsmoment var och en med sitt speciella fokus. En av dessa metoder är det vi i västvärlden skulle uppfatta som isometrisk träning. Det innebär att man ställer musklernas funktion mot varandra. Enkelt kan man säga att man spänner musklerna vilket innebär att man trycker och drar samtidigt. Varför inte låta stormästaren He Jinbao själv få förevisa denna position.

image100

Här har vi den karakteristiska lejonställningen vilket då är en isometrisk position. Lejon Bagua består av grundpositionen plus åtta sådana här positioner. I Yin Bagua är där sju djur till vilket även de innehåller vardera grundpositionen plus åtta positioner. Räknar vi nu på det här så har vi åtta grundpositioner samt sextiofyra positioner som man ska arbeta sig igenom alla med sina specifika kvaliteér. Det behövs inte något matematiskt snille för att räkna ut att man efter detta är rejält vältränad.

Vad vi har här är bara själva grundpositionerna inom Yin Bagua. I helgen tränade vi givetvis inte alla dessa vilket skulle ta flera veckor. Då varje position har en mängd detaljer som måste föklaras och tränas så gäller det att inte ha bråttom. Denna helg hann vi med grundpositionen i Lejon plus en till. Yin Bagua har en specifik arbetsmetod och det här med att stå i olika isometriska ställningar är bara en av dem.

Varje position ska man sedan försöka stå i så länge man orkar för att hitta var man är stel eller gör fel. Musklerna ska man sedan kontrahera mot varandra så att maximal effekt kan utvinnas. Varje position blir därför bara jobbigare och mer "bitter" ju bättre man blir.

Mer kommer snart...

Kung Fu Danskar invaderar Sverige

Publicerad 2007-03-08 13:20:21 i Allmänt

kronprinsessan_mary
Igår kunde vi konstatera att 25 % av klassen på Malmö Wing Tsun Skola var danskar. Det börjar nu på allvar märkas även här på träningen att öresundsbron är ett faktum. Den rådande bostadsbristen och lägenhetspriserna i Köpenhamn leder till att många danskar väljer att bostätta sig i Malmö. Det gör också att de väljer att träna i Sverige.

Det är stor skillnad på Sverige och Danmark när det gäller val av kampsport. I Sverige är Wing Tsun bara en liten gren gämfört med jättarna Karate, Judo, Aikido, Taekwondo och Jujutsu. I Danmark är dessa grenar också stora men här har vi även Wing Tsun som är en gigant. I Danmark finns många kända Wing Tsun utövare som drar mycket folk. Valet för danskarna när de så ska välja kampsport i Sverige blir således Wing Tsun.

På bilden har vi danska kronprinsessan Mary. Hon tränar inte Wing Tsun men däremot är hennes livvakt en gammal träningskompis till mig. Jag ska här inte nämna honom vid namn men han och jag har flera gånger varit i Hong Kong och tränat för Leung Ting.

Wing Tsun intensivträning är det i Helsingborg (Lägervägen 29) i helgen. Tid: 12.00-15.30

Xin Yi Liu He Quan seminariet

Publicerad 2007-03-07 16:22:04 i Allmänt

xin yi liu he quan
I april kommer master Qian Zhao Hong från Shanghai hit här till Malmö och vistas här under en vecka.

7-11 april hålls det seminarie i Xin Yi Liu He Quan och Wuji Qigong.

Anmälningarna har nu börjat trilla in och som det ser ut nu kommer det redan intresserade från England och Irland.

Var nu inte sena med att anmäla er. Detta gör ni till mig på min mail: henrik.nilsson@kung-fu.se

Pris: endast 1600 kr för alla fem dagarna.

Kan ni inte alla dagarna var då med på de dagar ni kan och orkar. Det går också bra att vara med halva dagar. Alla kombinationer är möjliga. Det viktiga är att träna och uppleva den klassiska kung fun. Priset anpassar vi efter träningsdos. Har ni funderingar bara maila mig.

Sitt inte hemma och uggla, var hellre med och skapa kung fu historia.

Lejon Baguazhang seminariet 2

Publicerad 2007-03-07 13:47:05 i Allmänt

Det som karateriserar lejonet och även baguazhang i sig själv är fokuset kring midjan. I lejonet är nämligen kraftkällan just midjan då man stängt handleden, armbågsleden och axelleden. Med stängd menas här inte att den är helt stel eller orörlig utan mer att den aktiva kraftkällan inte ska ligga här utan runt midjepartiet. Som ni kanske förstår så är midjan ett stort paket av muskler och leder. När man börjar vrida midjan drar detta med sig höfter och ben. Här har vi anledningen till varför man först måste ha fokus på benställningarnas struktur.

Om inte ställningen är stabil och stadig och fixerad i marken kommer midjerörelsen helt enkelt att avrota kroppen och man tappar balansen. Med balans menar man här total balans, inte bara hålla sig stående. Det är här viktigt att knäna är på rätt plats ovanför foten så att detta bildar en pelare som är stabil. Detta ska sedan stå emot en motståndare som man vill svepa med vridrörelsen från midjan. Fredrik visade här med att Jonas fick sätta sig på benet. Om knäet inte är över foten eller åtminstone fast fixerat så är det lätt att vrida sönder sig. Vridningen ska sedemera ske i midjan och inte i knäet. I många stilar lär man sig inte att ta kontroll på knäledsrörelsen och många utövare drar på sig skador.

När ställningen är rotad kan man så gå vidare till att börja arbeta med midjepartiet. I lejon handlar det mycket om att komma in nära bakom motståndaren och svepa honom med ett slag. Likt andra kastgrenar så handlar det här inte om något tävlingskast eller dylikt. Man går rakt in och ställer sig där motståndaren tappar balansen och sedan slår man in kastet. Kastet i den här bemärkelsen skulle många snarare kalla ett slag. Strukturen på dessa tekniker gör att motståndare inte heller har så stor chans att skydda sig mot golvet. En fin avklappning från tex. Judo görs inte möjlig här. Detta är gamla traditionella stridstekniker och är inte gjorda för tävling. När man tränar är det därför viktigt att ta hänsyn till motståndaren och att ha kontroll på sin rörelse annar så blir där allvarliga skador.

Mer kommer snart...

Lejon Baguazhang seminariet

Publicerad 2007-03-06 16:24:45 i Allmänt

Sitter här med alla mina anteckningar från helgens Baguaseminarium. Som det alltid är när man ska börja försöka förstå med hjärnan och inte med kroppen så är det först kaos. En enkel anvisning eller en fysisk rörelse som visas i all hast kan vara näst intill omöjlig att beskrivas i text så här efteråt. Därför råder jag alla att om ni är genuint intresserade av kung fu så se till att alltid vara på plats när det händer. Det går inte att lära sig kung fu genom att läsa en bok.

Även om det delvis var ett hårt seminarie så gick tiden ofantligt fort. Vi hann bara skrapa lite på ytan av vad Yin Fu Bagua har att erbjuda under dessa 10 timmar som vi var igång. Vad var det då för lilla skrap vi ägnade oss åt?

Lejon är ett av de åtta djuren i Baguazhang. Anledningen till att man börjar med detta djur är att det ger styrka och stabilitet. Dessa två egenskaper gör sedan att det går att fortsätta med de andra djuren som är mer dynamiska. En hel del fokus gavs då därför under seminariet åt just grundställningen Mabo.

Det är viktigt för oss nybörjare att vara noga med denna och verkligen ta det lugnt i början och få rätt på den. Tränar man fel är det lätt att skada knäna allvarligt. Gör man däremot rätt så bygger man upp en stabilitet, styrka och uthållighet i benen vilket är främjande för hälsan. I stället för att låta ryggen göra allt dagligt arbete låter man benen ta denna arbetsuppgift. Vi räddar ryggen för ålderdomen. Ryggen och midjan ska däremot göra ett annat jobb inom Lejon Baguazhang.

Mer kommer snart...


Nästa spännande seminarie är i Wing Tsun Kung Fu på lördag (10 mars).
Plats: Helsingborgs Wing Tsun Skola, Lägervägen 29
Tid: 12.00-15.30 Pris: 200 kr

Azumi

Publicerad 2007-03-06 13:52:11 i Allmänt

Azumi
Det är svårt att tro att tjejen på bilden är en hemsk mördarmaskin som går runt och styckar folk med sitt svärd men så är det. Tjejen heter Aya Ueto och har huvudrollen i filmen Azumi. Orginalet är manga och två filmer i den här serien finns på DVD. Så ni som gillar samuraisvärd och ninjor så är detta ett måste. En gnutta obduktionsintresse behövs också för det är mycket blod som skvätter. Trailern ligger på www.kung-fu.se

Baguazhang gänget

Publicerad 2007-03-06 12:08:00 i Allmänt

baguauppst?llning
Här är gänget som var med och kämpade med Baguazhang. Femte från vänster är Fredrik Regn från Stockholm som var här nere och undervisade oss. Som vanligt fattas det en och det är Jonas som är bakom kameran. Nästa evenemang med Baguazhang i Sverige blir i Stockholm. Hit kommer då stormästaren He Jinbao. Mer om detta senare. Senare i sommar kommer förhoppningsvis Fredrik hit til Malmö igen så att vi kan fortsätta. Han ska då försöka få med sig Baguazhangs gigantiska svärd.

Jag tackar Fredrik för att han ville komma ner och undervisa och alla er andra som var med och gjorde detta seminarie möjligt.

Lan Shou Kung Fu Seminarie

Publicerad 2007-03-05 14:46:44 i Allmänt

Lan Shou Kung Fu Seminarie
24 mars kommer Anders Gjerlöv till Malmö för att undervisa i det relativt okända kung fu systemet Lan Shou. Alla detaljer kring detta är ännu inte satta än. Likt många andra kinesiska system så använder man sig inom Lan Shou av "soft force". Alla oberoende av tidigare kunskaper är välkomna att vara med.
På bilden: Master Wuji, Shanghai

Utsida inte insida

Publicerad 2007-03-05 12:06:15 i Allmänt

Har åter igen bläddrat i min flickväns alla fitness och hälsotidningar. Det som slår mig är att ingen bryr sig om varken hälsa eller hur kroppen mår. Däremot skrivs det spaltmeter om hur kroppen kommer att se ut om man tränar. Ingen bryr sig om insidan. Det enda det handlar om är häftighetsfaktorn och vilka nya sportkläder som passar när man ser ut på ett visst sätt. Åter igen så har det ingen betydelse att man mår skit, har förstörda njurar av allt proteinpulver och kreatin, eller att psyket far upp och ner. Allt handlar bara om solbränna, magrutor och en välformad rumpa. Detta gör då att man faller in i klichén om hur en frisk människa ska se ut. Tänk att människan fortfarande inte har förstått med så mycket teknologi vi har i vår värld. Sorry! Jag glömde. Det handlar ju om att sälja de rätta sportprylarna och det rätta pulvret.

Cameron Diaz och Wing Tsun

Publicerad 2007-03-04 23:31:26 i Allmänt

Carmen Diaz och Wing Tsun
I senaste Cosmopolitan kunde man läsa om hur olika kändisar håller sig i form. Cameron Diaz steg nu betydligt i kung fu grader då hon tränar Wing Chun. Detta har hon tydligen gjort sedan inspelningarna av Charlies Angels då hon under en månads tid blev hårddrillad i denna stil.

Yin Bagua

Publicerad 2007-03-04 09:40:37 i Allmänt

Yin Bagua
Det är söndag 4 mars. Kroppen känns ovanligt bra fastän vi tränat Bagua precis hela dagen igår. Träningen fortsätter idag klockan 10.30 så det är dags att bege sig till kwoonen. Gårdagen var mycket givande och det är mycket trevlig träning även om det stundtals är jobbigt  för axlarna.

Två månader Qigong

Publicerad 2007-03-01 13:35:36 i Allmänt

Det har nu gått två månader sedan jag startade med mitt morgon-qigong-projekt. Från 5 minuter av illamående till 50 minuter av vakenhet. Jag ska inte på något sätt ge mig på att förklara vad jag upplevt och vad som skett i min kropp. Denna process är förunnat endast de som själv tränar qigong med stor strävsamhet. Qigongträningen är min egna utveckling och min egna process. Det är givetvis även svårt att förklara utan att låta religiös och saker och ting kan därför lätt missförstås. Qigongträning är väldigt individuell och därför bör den heller inte beskrivas av den enkla anledning att detta lätt blir en arbetsmall som andra försöker efterlikna.

Vad jag däremot vill berätta är att jag på dessa ynka två månader har fått fantastiska resultat vad gällande balans, styrka och uthållighet. Jag har nästan helt blivit av med stelheten i min vänstra skuldra och nacke något jag dragits med i åratal. Mitt projekt fortätter och jag ser fram emot kvällens Tai Chi Chuan pass klockan 20.00.

Tai Chi Chuan tränar vi här i Malmö på torsdagar klockan 20.00-21.15. Här kan man komma och prova året om. Adressen är Celsiusgatan 29. Välkommen!

Om

Min profilbild

Sifu Henrik

Sifu i Wing Tsun Sweden och grundare av Kung Fu Sweden. Tränar och undervisar i Wing Tsun, Tai Chi Chuan, Wuji Qigong, Xinyi Liuhe Quan, Yin Yoga, Chow Gar Southern Praying Mantis, Shaolin Weng Chun och Yong Chun Baihequan.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela