Sifu Henrik

Allt om kinesisk kampsport och mycket om asiatisk kultur.

Wing Tsun Summercamp

Publicerad 2007-06-29 14:54:35 i Allmänt

Har nu börjat att förbereda mig inför det stundande summercamp 2007. Som vanligt har jag gjort mina obligatoriska listor med allt som jag ska ha med mig. Ändå är det alltid något man glömt.

Spännande det här året är att jag inte har någon som helst förinsyn i hur många som kommer att delta eller vilka som kommer att vara där. Det blir också ett helt nytt ställe med allt det innebär. I morgon går där ett flertal bilar till campet från Sverige men inte i samlad trupp som tidigare år. Jag och Olivia kommer förmodligen att ha med oss både bärbar dator, kamera och filmkamera. Finns där bara någon form av internetanslutning på stället så ska jag försöka slänga upp något från summercamp varje kväll.

Många har undrat hur det blir med träningen här hemma. Svaret blir här att allting är som vanligt förutom att det inte är jag och Jesper i malmö som undervisar. Det som är inställt är Fightergirls efterom Sijee Olivia är på campet.

Jonas kommer även att vara på plats på torsdag på Tai Chi / Qigongpasset. Vi trodde här att det nu under sommaren skulle bli en liten minskning av antalet tränande på detta pass. Så har det inte blivit då denna träningsgrupp bara blir större och större. Många har också under den sista tiden mailat mig och frågat om just sommarträning i Tai Chi.

www.wing-tsun.se

Yoga mest bara på ytan

Publicerad 2007-06-26 10:51:44 i Allmänt

blossom

Intressant tråd idag i Sydsvenskan om modern konrta traditionell syn på den klassiska andliga träningsformen Yoga.

Sydsvenskan

Andlig övning mest för ytan


Ortodoxa yogautövare har
fått utstå hårda prövningar de senaste åren. Varenda svettgym har lanserat muskeltonande yogaklasser med mer eller mindre välutbildade instruktörer. Yogakläder har blivit mode och specialdesignas och krängs i trendbutiker såväl som hos kedjor. Yoga har blivit ordet att ta till för både Hollywoodpinnar som behöver bortförklara bristen på underhudsfett och för företagsbossar som vill verka mer jordnära och omvärldsmedvetna.

För denna nya yogageneration är Madonna och Gwyneth Paltrow större profiler än ashtangagurun Sri K Pattabhi Jois eller ens Gandhi.

Och vad vore det här för konsumtionssamhälle om inte även en uråldrig, spirituell träningsform ? för att inte säga livsstil ? kunde formas till något som talar till våra allra mest fåfänga, osäkra sidor?

För om yogisar förut var en grupp människor som främst förknippades med råris och växtfärgade kläder har de idag blivit en högintressant målgrupp för allt från flingtillverkare till modemagasin.

Yoga, som traditionellt sett har handlat om inre skönhet, lanseras nu starkt som skönhetsrutin.

Längst i utvecklingen har man, som vanligt, kommit i USA. Där erbjuder flera yogaställen klasser vars mål är att helt enkelt göra deltagarna snyggare. Färre rynkor, borttrollade kråkfötter, smalare näsa, fylligare mun och bättre ansiktston är bara några av löftena som sägs kunna uppfyllas av rätt yoga- övningar.

?The yoga crowd? är även målgruppen för ett spa i Kalifornien som är inriktat på tandvård (ja, tandvård). Där finns bland annat en syrebar och kunderna får vila på aromaterapikuddar. Sutra Dental Spa har skapat en smärre storsäljare med sin egen lavendel-smakande tandkräm Zen.

Även i yogavärldens favorittidning Yoga Journal märks utseendefixeringen. Visserligen håller artiklarna en rätt spartansk och icke-utseendefixerad profil, men huvuddelen av annonsmaterialet består av skönhetsprodukter och kosttillskott.

För bokhyllan har det även kommit självhjälpsböcker som talar i samma riktning. I april kom The yoga facelift, med övningar som ska ge ett naturligt ansiktslyft och i augusti släpps The yoga face med liknande innehåll. Den senare passar även på att lansera ett uttryck som markerar den definitiva skillnaden mellan ursprungsyoga och yoga à la år 2007: Yotox.

Text: Johanna Swanberg


Skrattande Yoga

Liggande versus stående kamp

Publicerad 2007-06-25 21:43:20 i Allmänt


Sapp mot Aerts (2007). Sapp försöker dyka mot benen.


Nate Diaz mot Manvel Gamburyan (2007).

Gamburyan dyker mot Diaz ben.

Verkar som om det där med att golvkamp är överlägsen stående fight håller på att ebba ut. Eller är det bara reglerna som ändrats???Wing Tsun Scandinavia Summercamp

Publicerad 2007-06-25 15:42:16 i Allmänt

roskilde
Samtidigt som Roskildefestivalen rasslar loss börjar också Wing Tsun Scandinavia summercamp 2007. Även detta evenemang blir i år i Roskilde vilket är en nyhet. Jag har själv så smått börjat ladda upp inför detta evenemang. Vad jag har hört så är finrummen redan fullbokade och därför drar jag slutsatsen att det kommer att bli vädigt mycket folk där i år. Min uppladdning bestod av att vara med på ett piratparty i lördags där jag under kvällens lopp inmundigade Morgans Rom, Grants Whisky, Rödvin, Vittvin, samt mellanöl. Givetvis för att dagen efter göra mitt qigongexperiment. Det var väldigt tungt kan jag meddela och rekomenderar inte vederbörande att göra efter.

Det har i helgen varit mycket firande och extra kul var det att min systerson nu väl bestämt sig för att titta ut. Så i traditionell anda och gener såg den lille "Axel" ut precis som en liten kines. Lite gul av gulsoten samt vår släkts markerat sneda ögon.

Jag har i bakfyllans tecken också fått upp lite text på kung-fu/hälsa, närmare bestämt 5 stycken.

I veckan ska jag nu i lugn och ro arbeta vidare med Bart Cham Dao formen fram till på lördag då det bär av till summercamp.

Midsommarafton

Publicerad 2007-06-22 11:33:23 i Allmänt

midsommarafton
Det är idag midsommarafton och det är därför ingen träning denna kväll. Enligt vår svenska tradition ska man inte träna och vara nyttig en sådan här dag, då alla våra helgdagar går ut på att äta stora mängder fet mat, och intaga mängder av procenthaltig dryck.

Frågan är då var kung fu kommer in i midsommarbilden?

Det är just kombinationen av stora och små fulla män som tryckts samman med andra stora och små fulla män där kunskapen om kung fu behövs som mest. Även i år kommer det säkerligen att bli någon form av nytt rekord vad gällande misshandlar, mord, dråp och allt annat otrevligt som hör samman med våra högtider.

Så här de tre gyllene reglerna för att undvika 99 % av alla slagsmål.

1. Drick inte sprit och intag inga drågor.

2. Umgås inte med människor som intar stora mängder sprit och droger.

3. Var inte på ställen där människor dricker mycket sprit och intar drågor.

Detta kan bli svårt en sådan kväll som i kväll.

Ät gott och trevlig midsommar!

Midsommarfirande enligt IKEA

Baguazhang - höstterminen närmar sig

Publicerad 2007-06-21 13:12:18 i Allmänt

image100
He Jinbao i lejonsystemets grundposition

Har idag pratat med Baguazhang instruktören Fredrik Regn från Stockholms Yin Bagua klubb. De senaste veckorna har varit livfyllda då stormästaren He Jinbao har varit i Stockholm och undervisat i en hel vecka. Nu när detta är över kan vi då titta på höstterminens evenemang inom denna mycket intressanta kampart.

Som det ser ut just nu kommer Fredrik ner till Malmö Wing Tsun Skola helgen 11-12 augusti, för att undervisa i Yin Fu Bagua. Fredrik har varit här nere en gång tidigare i år och detta seminarie var väldigt uppskattat. Det vi håller på med inom Baguazhang är Lejonsystemet. Detta kommer vi även att fortsätta med denna gång.

Artikeln om förra baguazhangseminariet hittar ni här>>

Mer information om tider kommer snart...

Nu för tiden är det betydligt mer händelserikt på somrarna än förr. Det jag alltid har tyckt var tråkigt inom kampsportssverige var att allting dog i slutet av maj. Gymnastikhallarna och tillika skolorna stängde för sommarlov. Därmed satt man som ung träningsentusiast och väntade i fyra månader på att hösten skulle komma. Nu när man är stor och har en egen träningslokal kan man själv bestämma. Därför försöker jag i största mån ignorera den svenska sommarmentaliteten vilket innebär "gör ingenting", och ha mängder med arrangemang och träning. Hur mycket grillat kött kan man egentligen stoppa i sig på en och samma sommar utan att ta allvarlig skada?

Detta gör att man nu kan njuta av sommaren i lugn och ro, träna, och ändå hinna med och sitta och "göra ingenting".

Wuji Qigong Projektet - Jordanien

Publicerad 2007-06-20 15:52:59 i Allmänt

jordanien
Denna förmiddag har jag och Joakim spenderat på taket uppe i kwoonen i full färd med Wuji Qigong. Joakim är nu färdigutbildad  massageterapeft och kommer inom kort att flytta till Jordanien där han kommer att arbeta. Med sig måste han givetvis också ha Wuji Qigong. Så det lilla Wuji Qigong Projektet kommer nu i och med detta att flytta till Jordanien. Även massörer blir trötta i ryggen och vem fixar massörens rygg? Vi får se vad som händer där nere om det blir en grupp utövare av kung fu. Joakim har lovat att hålla oss underättade hur det går där nere. Spännande!

Wuji Qigong

Wing Tsun politik

Publicerad 2007-06-20 01:26:33 i Allmänt

500
Givetvis när det handlar om Wing Tsun / Wing Chun så måste där alltid vara en massa politik. Trevligt är det att Ngan Tak-Yee kommer att vara på summercamp och undervisa. Ngan är redan nu i Danmark och för intresserade så kan man träffa honom på WT Center i Köpenhamn. För de som inte vet vem han är så har han varit Master Chen Chuen Funs assistent i många år på Wing Tsuns huvudkvarter på Nathan Road, Hong Kong.. Han började träna för honom redan 1980 så han har några år på nacken.

Tråkig och meningslös är all denna hierarki och politik. På grund av att Ngan nu kommer till Danmark så har han härmed blivit avstängd från IWTA. Sanningen är den att han lämnat IWTA för ett tag sedan och denna uteslutning av honom är därför bara ett spel för gallerierna. Inte många bryr sig om sådant här längre. Sifu Ngan är en mycket duktig utövare och ingen bryr sig om han är med i IWTA eller ej. Jag ser fram imot att få träna för honom på summercamp. Ngan kommer att undervisa i klassisk Hong Kong Wing Tsun. Vem kan göra detta bättre än Master Chen Chuen Funs assistent.

När det gäller allt detta så tycker jag mest synd om Master Chen Chuen Fun som hela tiden blir indragen i politik som han inte är intresserad av och som skapas från Tyskland. Många av Chen Chuen Funs vänner och elever har under de sista åren lämnat EWTO pga. begränsade möjligheter att undervisa och träna elever som varit utanför IWTA. Nu har detta hänt igen. Alla vet att det inte är Chen Chuen Fun som skrivit detta brev utan Leung Ting. Chen Chuen Fun skulle förmodligen skrivit under med kinesiska tecken.

Wing Tsun Summercamp 2007

Publicerad 2007-06-19 11:30:56 i Allmänt

Wing Tsun Summercamp
Snart så är det åter dags för det stora årliga sommarlägret vilket Wing Tsun Scandinavia nu arrangerar för 12 året i rad. Detta är ett evenemang som under alla år dragit mängder med kung fu intresserade och kampen om varmvattnet i duscharna har varit stor. Med åren har detta evenemang blivit allt mer kvalitativt och denna gång kommer summercamp att avhållas i Roskilde, vilket innebär ett par broar mindre att passera. Faciliteterna har även de blivit betydligt bättre och man behöver inte längre stå i kallvattnet.

I år som tidigare kommer där att vara en mängd höga instruktörer vilket är så många att jag inte orkar rada upp dem här. Detta ger summercamp en viss status och det gör också träningen väldigt intressant. Trevligt med detta evenemang är att man träffar väldigt mycket folk och som instruktör har man även chansen att träffa de andra instruktörerna. Många av dessa är personer som man tidigare tränade med men som under åren spridits över Skandinavien.

Flest deltagare brukar komma från Danmark då detta är det största Wing Tsun landet i Skandinavien. Både Finland och Sverige brukar närvara med skaror av folk och tävlingen vem som är flest varje år fortgår. Norge har även de kommit med en liten trupp de senaste åren. Utöver Skandinavien kommer där även varje år utövare från Tyskland, Holland, England och USA.

Vad händer då på summercamp?

Givetvis är där mängder med Wing Tsun. Olika instruktörer från olika organisationer undervisar i sina tolkningar av systemet. Där är även Weapons Combat Systems, Escrima Concepts samt Historical Weapons Consepts för vapenintresserade. Där är även varje dag träning i Gracie jiujitsu och submission wrestling, vilket resulterar i en intern minitävling. Själv håller jag i qigongträningen vilket börjar varje träningsdag för den morgonpigge. Utöver detta kan man pröva på valetudo (fighterfit), kettlebells och meditation. På kvällarna hålls även olika teoriseminarium med kamprelaterat innehåll.

wing tsun summercamp

Ving Tsun Headquater

Publicerad 2007-06-18 11:38:48 i Allmänt

Ving Tsun Headquater
Anmälningarna till sommarträningen i Wing Tsun trillar in lite varstans ifrån. Det kommer säkerligen att bli trevliga veckor. Idag fick jag detta foto från Fredrik Svane som arbetat och jobbat i Hong Kong, men som nu är hemma i Sverige. För er som inte varit med så länge så är det träningsschemat på Ving Tsun Athletic Comission i Hong Hong. Detta är en riktigt kultig skylt.

Wing Tsun

Royce Gracie dopad

Publicerad 2007-06-17 19:34:47 i Allmänt

gracie royce
Det är väl underbart med tävling. Nu har Royce Gracie åkt dit för doping. Så den ultimata kampsporten har nu tagit hjälp av lite ultimata preparat. Nu är det tyvärr så att utövare inom MMA åker dit för gämnan när det gäller otilåtna preparat. Steroider finns att köpa utan recept i hela Sydamerika. I Japan är man tydligen heller inte så noga med vad slagskämparna stoppar i sig.

mer här>>

Gyttje fotboll, vatten och kung fu

Publicerad 2007-06-17 12:25:29 i Allmänt

Gyttje fotboll
Det kom riktigt mycket regn igår och detta ställde till det lite varstans i Malmö, med stora översvämningar som följd. Med ett förflutet i Sydkraftkoncernen och miljöansvarig sitter jag här och funderar på klimatförändringarna. Sedan början på 90-talet har jag följt olika former av översvämningar i samband med olika kraftbyggen. Förr var det mitt arbete idag bara som en liten bihobby. Klart är att det blir mer och mer vatten i omlopp. Detta kan vi se tydligt i Europa då floderna svämmar över och brister stup i ett och städer dränks.

I Malmö har jag bland annat jobbat med att installera de två stora gigantiska vattenpumparna som finns i källaren på teatern hipp, här i Malmö. Trodde ni att man restaurera denna fina teater för att stödja kulturlivet i Malmlö. Dessa går året runt för att tömma innerstaden på vatten. Står dessa still mer än ca 4 timmar så börjar så sakteliga Innerstaden att fyllas med vatten. Jag undrar vad som kommer att hända nu när man bygger citytunneln?

I vilket fall som helst så har bilden ingenting med detta att göra. Ibland är jag så glad att jag håller på med kung fu. Männen på bilden spelar den lite ovanliga sporten "swomp soccer", gyttje fotboll. Detta kan kanske vara något för att bygga upp balans?

I Baguazhang har vi något som kallas muddwalking. Jag tror då inte att detta har något samband med gyttje fotboll. Det ger ändå en indikation då många, nu för tiden, när de tränar klassiska tekniker glömmer att världen inte ser likadan ut idag som förr. Steg och fotarbete ser därför ut på ett specifikt sätt i de gamla formerna, vilket ibland hånas för sin ineffektivitet av de mer moderna kampsporterna. Sätter vi däremot in det i en kontext som stämmer mer överrens med förhållandena då kamparterna skapades blir situationen oftast väldigt spikklar.

Hur skulle en boxare eller brottare klara sig i denna lervälling vilket påminner om gatorna i gamla Kina. Gatorna i Kina ser ut så här fortfarande på många ställen nu när jag tänker efter. När man diskuterar kamparter och dess funktion får vi därför aldrig förglömma var och när de skapades, samt vad man skulle använda dem till.

www.kung-fu.se

Wing Tsun förvirring

Publicerad 2007-06-16 12:50:09 i Allmänt

Nej, jag pratar inte med mig själv. På Malmö Wing Tsun skola är där nu ett dilemma som vi förvisso alltid haft och förmodligen kommer att ha i framtiden. Många nya, och även förr i tiden på diverse forum, trodde att jag pratade med mig själv och förklarade mig själv i tredjeperson. det ligger till så här.

När nya frågar mig om hur de ska betala medlemsavgiften säger jag.

- Det betalar ni på onsdagar till Henrik Nilsson.

Förvirringen blir då stor när de antar att det är jag som är Henrik Nilsson.
Nu är det så att vi är två stycken Henrik Nillson på klubben. Det råkar ironiskt nog också vara så att Henrik är min äldsta elev från tidiga Vellingeklubben. Jag kommer inte riktigt ihåg men någon gång i historien bytte Henrik därför stavning till Henric. Henric är och har varit kassör i klubben i många år och går även under namnet "money changer" efter en av Wing Tsun legenderna.

Det ännu mer ironiska i bilden är att nu för tiden är även Henric min assistent på osdagspassen.

Intressant förvirring är även att många förväxlat mig och trott att det är jag som har organisationen "Combat Sweden" och WMAC. Detta är inte jag utan Henrik Nilsson uppe i Helsingborg, vilket vi även har en Wing Tsun klubb.

www.wing-tsun.se

Wuji Qigong Projektet

Publicerad 2007-06-16 11:39:21 i Allmänt

xin yi liu he quanGivetvis är det tråkigt att Heaven & Earth seminariet i helgen blev inställt. Nu är det ju inte så att allting faller med detta, givetvis inte. Detta evenemang skjuts bara längre fram i höst. Detta gör att jag nu kan stå och göra min qigong i lugn och ro. Visserligen hade jag säkerligen stått och gjort den i Göteborg också.

Det som varit lite skrämmande med qigongträningen den sista tiden är att jag nu allt mer börjar känna var jag är stel och inte stel. Inte sådan här stelhet som ont, eller träningsvärk och dylikt. Detta känner alla av mer eller mindre. Det här är mer de där små anspänningarna som ligger och arbetar i det fördolda alltid. Man kommer hela tiden på sig själv med att man vid vissa rörelser spänner sig. Anspänningar som man i vanliga fall aldrig skulle reagera på. När man nu blivit medveten om dessa anspänningar gär man och känner efter hela tiden vilket är lite jobbigt. Detta typ som när man var liten och hade en lös tand Man var där och rickade med tungan hela tiden. Det gick liksom inte att låta bli.

I mitt fall har jag blivit tydligt medveten om tre stora områden. Det är ett liltet minimalt klick i högra knäleden när jag böjer detta. Det är i en liten sena. Det andra är att min vänstra höftled är betydligt mer anspännd och stel än högra. Sedan har vi den mycket jobbiga muskeln bakom vänstra skulderbladet. Det är denna jag jobbar med mest nu.

I min träning har jag därför nu brutit loss alla de nackstretchövningar från "upper body form" och lagt in dem i mina morgonrutiner. Av mina erfarenheter ute på olika arbetsplatser där jag jobbat med qigong har dessa varit mycket populära och omtyckta. Förmodligen är det för att alla nu för tiden har stela nackar av allt data och TV-tittande och att dessa övningar på ett effektivt sätt stretchar ut dessa muskler. Vissa av musklerna runt nacke samt skulderbladen är knepiga att komma åt. Det behövs därför specialövningar som i många fall inte är helt enkla att utföra och ännu svårare att komma på själv.

Dessa stretchövningar gör nu att blodet lättare kan komma upp och ner till hjärnan. Det gör att blodtrycket i hjärnan ändras. Kroppen har i det här fallet anpassat sig efter den stela nacken och det trånga passaget. Det är därför vanligt förekommande att man får lätt huvudvärk efter dessa övningar samt lätt yrsel. Detta är nu inte farligt på något sätt snarare tvärtom. Vi har nu gjort en liten insats för att minska blodtrycket. Hjärtattacken är lite längre bort och vi har sänkt hjärtats arbete. Sedan så fortsätter man med alla andra delar av kroppen som äter onödig energi och kraft. Den överblivna enegin ska man nu givetvis spendera på kung fu rörelser.


wuji qigong

Heaven & Earth 2 - depresion

Publicerad 2007-06-14 12:24:46 i Allmänt


Nu när helgens kung fu evenemang har blivit inställt kom nu en stor tung depresion över mig. Jag kallar detta icke kung fu helg epedemi. För att komma över detta skickar mina elever roliga videos till mig. Här är en om fotbollsfans.Roligt är det att de filmat på vårt stammisställe Armanos där vi går varje fredagkväll efter kung fu träningen. Jag kan här inflika att sallad ingår men det är lite dåligt med kaffet faktiskt.

www.kung-fu.se

Heaven & Earth 2 - inställes

Publicerad 2007-06-12 19:54:47 i Allmänt

yoga
Skador kommer så lätt!

Shaolinklubben kunde inte komma. Fredrik Östblom ringde mig idag och berättade att han tyvärr inte kan komma då han skadat benet så pass kraftigt att han inte får lov att röra på sig i tre veckor. Detta är mycket oturligt då han skulle ersätta Sifu Roger, som i sin tur fick ställa in två veckor innan då hans son ska konfirmeras.

Det gör att jag nu står här själv och därför måste jag denna gång ta beslutet att ställa in. Detta är givetvis mycket tråkigt då jag själv och många andra sett fram emot detta evenemang. Tråkigt är det också att jag nu måste knäcka den svit av icke inställda seminarier som följt under tre år.

Jag hoppas att alla som planerat att komma på detta evenemang ser detta och inte beger sig till Göteborg.

Shakira och AC / DC

Publicerad 2007-06-12 16:26:29 i Allmänt


Jag vet inte om detta är att häda eller om det är bra. I vilket fall som helst så är Shakiras trummis kass. För er som inte var med på 70-talet så är detta en av AC / DC mer kända låtar. Även hur mycket Shakira åmar sig där runt järnstången så föredrar jag ändå Angus Youngs mastiga gitarrsolo. Vad har detta med kung fu att göra. Ingenting alls mer än att AC / DC alltid fungerar som uppvisningsmusik.

Wuji Qigong projektet - värmebölja

Publicerad 2007-06-12 12:44:15 i Allmänt

image144Det har nu gått över 5 månader och jag har lyckats träna mina qigongövningar varje dag. Vissa dagar väldigt många timmar andra bara en kvart. Ett nytt fenomen har nu dykt upp och det är värme. I vintras var det skönt att på morgonen ställa sig och köra igång med övningarna för kroppen blev mjuk och varm. Det är inte lika skönt att bli varm när man redan är varm. Mina funderingar är då om det inte finns qigong för att kyla ner.

Jag har nu därför fått dela upp träningen i kortare pass där jag pausar mellan, detta så att jag hinner kallna lite. Jag har även den sista tiden börjat märka den ogämnhet man har mellan höger och vänster sida. I mitt fall är vänster höft och vänster lår betydligt stelare än på höger. Likaså är det med vänstra ländryggen som gärna vill strula. Det är inte roligt att bli äldre. Detta gör givetvis att man även omvärderar sin kampträning. Just nu gäller det därför att få rätt på denna ogämnhet. Spännande är det att jag nu på ett så markant sätt tränat upp den inre känseln att jag faktiskt kan känna det. Många människor skulle säkerligen inte ha en aning även om de hade betydligt större stelhet och ogämnhet än mig.

För att hjälpa till så att det går lite fortare har jag därför nu även lagt in stretchingövningar från Ming Shan Tao Qigong. Vi får se vad som händer. Wuji Qigongprojektet fortätter och nästa anhalt där jag ska undervisa är nu på det stora Wing Tsun Scandinavia Summercamp. Detta året är det jag som måste hålla allting vad gällande qigong och hälsa då Sifu Klaus inte kan komma. Det kommer då givetvis att bli wuji qigong jag undervisar. Förra året var där ett stort intresse för wuji även då jag bara visat ytterst sporadiskt om detta.

wuji qigong

Dead or Alive trailern

Publicerad 2007-06-12 09:32:44 i Allmänt


Dead or Alive är världens mest kända fightingspel. Film har gjorts på detta och nu finns den även på DVD. Tydligen så har man bara plockat ut de kvinliga spelarna ur detta spel som i teknik och replik då ska överspegla tjejerna i Charlies Änglar. Allt fler tjejer kickar loss på biodukarna och om detta har någon påverkan vet jag inte. Aldrig förr har där i alla fall varit så mycket tjejer som tränar Wing Tsun i Malmö som nu. I kväll är det Wing Tsun bootcamp endast för tjejer igen klockan 18.00-19.15.

Sijee Olivias blogg

kungfu_tjej
kung fu tjej

Heaven & Earth Gathering 2

Publicerad 2007-06-11 12:06:17 i Allmänt

Heaven & Earth gathering 2 närmar sig nu med stormsteg. När man så här försöker få till ett evenemang där många instruktörer och klubbar är inblandade får man alltid räkna med förändringar i sin planering. Det är både mitt magsår och min glädje. Mitt magsår är att man inbillar sig att de som kommer och tränar blir besvikna över att det inte blev exakt så som jag beskrivit. Glädjen är att i förändringen uppstår allting nytt och spännande. Min oro har alltid visat sig obefogad då alla alltid varit entusiastiska efter de olika kung fu evenemangen och även mycket nöjda.

Tråkigt är det att Shaolin denna gång inte kan dyka upp. Vi får hoppas att det klaffar med tiderna nästa gång. Sifu Roger kan tyvärr inte heller dyka upp och i stället kommer Dai-sihing Fredrik Östblom från Gävle och undervisar i Hung Gar. Han kommer att gå igenom Canton Hunggars 10 dödliga tekniker vilket vi lite kan gämföra med Wing tsuns siu nim tao. det är givetvis inte på något sätt samma och mer om detta får ni som deltar reda på under helgen. Mycket intressant och spännande. Här är lite information om Fredrik.

fredrik ostblom
Fredrik har studerat olika kampstilar sedan sex års ålder. För nio år sedan började Fredrik med Kung Fu, och år 2001 kom han i kontakt med Hung Gar genom Sifu Roger Engmalm som höll ett seminarium i Gävle. Han började därefter att studera under Sifu Engmalm. Fredrik blev med tiden instruktör i Gävle Kwoon. Sedan ett par år tillbaka är han huvudinstruktör och försöker utveckla skolan på alla sätt. Han har tränat Yoga och blivit Tai Chi-instruktör för att få en kännedom om andra sidor inom kampkonst och träning. Sedan år 2006 så studerar Fredrik Shiatsu för att få en större kunskap om kroppen och kinesisk medicin.

OM GÄVLE KWOON

I Gävle Kwoon lägger vi fokus på traditionerna och hård träning. Vi håller fast på respekt, etik och moral. Hos oss är dessutom sammanhållningen och samhörigheten viktig. Träningen i sig fokuseras runt ett effektivt självförsvar, vilket medför en god självkänsla, hälsa, fysisk kondition samt styrka. Även mental träning och ödmjukhet lägger vi vikt på. Hos oss är individen viktig och alla får chansen att utvecklas i den takt som passar respektive person. Vi vill hjälpa ungdomar som kommer till oss att utvecklas även utanför skolverksamheten. Utöver detta har vi dessutom äran att träna under en huvudinstruktör som är adopterad in i Hung Gar-Släktträdet, detta för oss närmare källan samt ger oss en djupare inblick för Hung Gar.

 

Själv kommer jag givetvis att prata om tradition och historia vad gällande sydkinesisk kampkonst. Det blir allt från triaderna, hemliga sällskap, rebeller och pirater. Här vävs även all sydkinesisk magi och berättar tradition in. Bäst blir det säkerligen på kvällen då tanken är att vi beger oss ut och äter gott och drar skrönor.

 

När det gäller wing tsun undervisningen kommer jag att underiva i wing tsun systemets inlärningsstruktur. Vad består wing tsun av och hur är det tänkt att fungera när det verkligen gäller. Detta är något vi ofta inte pratar så mycket om.

Jag ser fram emot en mycket trevlig helg uppe i Göteborg och det ska bli trevligt att träffa alla där uppe igen. det kommer att bli packat med träning och så här nu känns det skönt att vi bara blir två instruktörer. Det hade varit ganska omöjligt att klämma in ytterligare mer träning.

 

Träningen på lördag börjar klockan 10.00, samma är det på söndag.

Adressen är Chapmansgatan 2

Pris: ynka 400 kr för hela helgen.

www.kung-fu.se

Wing Tsun helgen

Publicerad 2007-06-11 11:06:55 i Allmänt

Parken_1
Inlärning av Chum Kiu formen.

Ingen Wing Tsun intensivhelg är den andra lik och det annorlunda denna helg var givetvis värmen. Det är en bedrift i sig att träna 10 timmar och i denna värmen för en blek svensk var det lite tuffare. Jag trodde först inte att det skulle komma en enda själ till träningen då det är årets första riktigt varma och soliga helg.

parken_2
Inlärning av Biu Jee formen

I Lund var det kamp mot många motståndare som gällde. Jag har hållt detta tema på många andra skolor detta året och det har varit stor skillnad på vad vi har tränat på. I Lund blev det mycket "sparka runt hörnet" principen. Detta vilket manifisterade sig i mängder av fotarbete. Det blev här också en hel del longpoleträning då man hittar många av koncepten i denna form. I pausen gick vi till glassaffären som Per kände till. Det tog mig en halvtimme att få ner den gigantiska glassen.

I Malmö stod vi i parken och tränade vilket var behagligt en sådan här dag. Här arbetade vi oss igenom Siu Nim Tao, Chum Kiu och Biu Jee. Detta för att kunna hitta var de olika stegen och de olika fotarbetena finns. I många fall tränar vi olika former av fotarbete på de lägre graderna vilket många inte vet var de finns. Vi säger att alla tekniker finns i formerna. När då i synnerhet de nya står och tränar fotarbete undrar de givetvis var i formen de kan hitta dessa. Har man då bara lärt sig Siu Nim Tao vilket inte har ett enda steg kan det bli lite förvirrat.

Här i skuggan under träden kommer vi även att träna under dagträningen i Juli.

www.wing-tsun.se

Wing Tsun i helgen

Publicerad 2007-06-07 11:22:35 i Allmänt

sheepdog
Wing Tsun Lund

På lördag är det intensivdag i Lund, Ulrikedalsgatan 4c. Träningen är mellan 12.00-17.00. inkl- pauser.
Tema är klassisk kinesisk kamp mot många motståndare.
Alla är välkomna!

Wing Tsun Malmö
På söndag är det intensivdag i Malmö, Celsiusgatan 29. Träningen är även denna dag mellan 12.00-17.00.
Tema är graderingsprogrammen, eller vad ni tycker ni behöver träna på.
Alla är välkomna!

www.wing-tsun.se

Wing Tsun - sommarkurs

Publicerad 2007-06-05 12:45:40 i Allmänt

ko
Nyfiken på Wing Tsun Kung Fu

På Malmö Wing Tsun Skola kommer vi som sagt att ha två veckor då vi har långa dagklasser. Detta för dem som är lediga eller helt enkelt bara vill träna mycket. Detta har vi inte haft tidigare år och det var därför osäkert hur det skulle bli med dessa klasser. Många anmälningar här nu trillat in och detta gör att dessa dagklasser kommer att bli av. Detta ser jag fram imot.

För er som kommer in här på bloggen och skulle vilja vara med.

16-20 juli, samt 23- 27 juli håller vi dagträning.

Platsen är på Malmö Wing Tsun Skola, Celsiusgatan 29.

Här kan man som nybörjare eller redan tränande komma och vara med. Det kan vara alla dagar eller enstaka dagar.

Många kampsportsklubbar har sommaruppehåll beroende på att de hyr in sig i kommunens sporthallar. Dessa har tyvärr stängt över sommaren. Här kan ni då passa på att träna en annan kampsport än ni brukar. För de som är riktigt seriösa kommer det även att kunna gradera på de lägre graderna.

Alla är hjärtligt välkomna.

Anmälan göres till mig via mail: henrik.nilsson@kung-fu.se

www.wing-tsun.se

Weapons Combat System

Publicerad 2007-06-03 11:45:04 i Allmänt

Weapons Combat System
Igår (lördag 2 juni) var det seminarium med Sifu Lars Lind här på Malmö Wing Tsun Skola. Som vanligt var det fullt ös likt alltid när sifu Lars är här. De nya rutinerna med Weapons Combat System fungerar bra och även denna dag var det några som klarade sina graderingar. Träningen fortsätter även idag.

Efteråt visade Sisok Bengt sin nya bok vilket var en gigantisk kampmanual från 1400-talet. Han och Jonas hade kunnat stå där och diskutera medeltida klädsel och kamprutiner tills domedagen om det inte var för att jag var hungrig.

Kvällen avslutades med att hela gänget samlades på SAS Radisson och såg på landskampen i fotboll mellan Sverige och Danmark.

Weapons Combat System tränas på Malmö Wing Tsun Skola, Lunds Wing Tsun Skola och Helsingborgs Wing Tsun Skola.

www.wing-tsun.se

Helgens Tai Chi intensiv

Publicerad 2007-06-03 00:32:07 i Allmänt

tai chi intensiv
Det blev en trevlig dag med form och pushhands. Halva träningspasset var vi i parken utanför träningslokalen som härmed är invigd för i år. Det är givande att kunna ägna sig åt en och samma sak under en hel dag. Detta gör att där blir tid att få saker och ting att verkligen smällta in och falla på plats. Det är ingen lätt sak att ge sig i lag med den långa formen "endless river". Det är en minnessport i sig att bara komma ihåg alla teknikerna.

Under sommaren och hösten kommer vi att fortsätta med att hålla en intensivdag i Tai Chi varje månad. Förhoppningsvis kommer även grandmaster brian att besöka oss inom en sbar framtid. Träningslokalen var i torsdags proppfuff vilket leder till att vi förmodligen måste utöka träningen med ytterligare ett träningspass i veckan.

Tai Chi träning

BLODSPORT En glimt av 80-talet

Publicerad 2007-06-01 22:27:16 i Allmänt


Det var en härlig tid på 80-talet. Det var även betydligt lättare att förstå kampsport. Kunskap om kamp var likställt med kunskapen om stretching. Allt handlade om att sparka högt och snyggt. Nu för tiden när vi har begreppet tricking kan vi väl bara konstatera att allting har blivit betydligt svårare och mer "hypat".

He Yinbao snart i Stockholm

Publicerad 2007-06-01 10:26:14 i Allmänt

Yin Bagua Zhang
Företrädaren för Yin Fu Baguazhang kommer att vara i Stockholm för en hel veckas undervisning.

Här är information om detta.

He Jinbao, kommer till Stockholm för en helg med intensiv träning.
Han är känd för sin förmåga att praktiskt använda Bagua. Välkomna
till en helg med hård och inspirerande träning !

Temat för helgens träning är "seizing and grasping".
Seizing och grasping kallas normalt för Chin-na inom
kinesiska stilar och kan översättas som grepp och låsningar.

Träningen kommer att innehålla:
* Träning med sabel, formen "nine rolling hands"
* Seizing och grasping tekniker
* Ingående förklaring av hur teknikerna används
* Förklaring av koncepten "striking contains grasping" och
"in the midst of grasping there is striking"
* Genomgång av korta former som länkar ihop teknikerna i olika
kombinationer.

Datum: 9-10 Juni
Tid: 10-16:30, sabelträning 7:30-09:30
Plats: Sveavägen 130, Stockholm
Pris: 1800:- för hela helgen

Det finns möjlighet att fortsätta träna under tiden den 11-15:e juni,
kontakta oss för mera information.

Anmälan och frågor ställer du till info@bagua-zhang.se

Välkommen !
/Stockholm Yin Style Bagua Klubb

Baguazhang

Om

Min profilbild

Sifu Henrik

Sifu i Wing Tsun Sweden och grundare av Kung Fu Sweden. Tränar och undervisar i Wing Tsun, Tai Chi Chuan, Wuji Qigong, Xinyi Liuhe Quan, Yin Yoga, Chow Gar Southern Praying Mantis, Shaolin Weng Chun och Yong Chun Baihequan.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela