Sifu Henrik

Allt om kinesisk kampsport och mycket om asiatisk kultur.

Golvkamp

Publicerad 2007-07-31 14:38:17 i Allmänt

Brottargris
Var igår och besökte IK Sparta en gammal anrik brottarklubb i Malmö. Denna ligger bara 200 meter från där jag bor. När jag sökte på IK Sparta fick jag upp denna något besynnerliga bronsstaty. Om det är en gammal brottartradition att lyfta en gris har jag ingen aning om. Jag förmodar att detta är en form av vinstpokal av något slag.

För att jag ska kunna arrangera spännande och roliga seminarier där kast, grepp och golvkamp föreligger behöver jag mattor. Detta är något vi inte har i de föreningar där jag är inblandad då prioriteten är stående kamp. Jag vill dock inte att detta ska begränsa oss utan letar mig då utanför våra egna lokaler. Jag har tidigare varit och hälsat på Jiujitsu malmö som har nya och trevliga lokaler.

IK Sparta ligger heller inte långt ifrån Malmö Wing Tsun Skola vilket gör det lätt att hitta för de som varit på seminarier innan. Lokalen är stor och med en träningsyta som är gigantisk och utan pelare. Golvet är heltäckt
med brottarmatta vilket är mycket mjukt och behagligt. Nu har jag inte kollat hela lokalen men jag förmodar att de har bastu vilket alltid är ett trevligt inslag efter träning. Bastu och brottning det är riktigt grekiskt.

Det är alltid spännande med nya ställen och nya människor. den första jag kom i kontakt med när jag ringde var min gamla träningskompis Lars, som nu för tiden tränar Glima. När jag sedan dök upp i lokalen var den första jag träffade ytterligare en gammal träningskompis från Nord Shaolin. Så mycket nytt var det.

För de som då inte hänger med i svängarna så gäller det nu först och främst Escape-seminariet med Ajuricaba Mascarenhas (4 dan, brazilian jiujitsu), 15-16 september. Detta seminarie är för kung fu utövare som mest håller på med stående kamp. På seminariet kommer Ajuricaba gå igenom de mest vanliga angreppsformerna och hur man sedan tar sig ur dessa. Jag vet att många är intresserade av detta och är nyfikna men samtidigt inte vill få armar och ben brytna. Detta är därför ett perfekt tillfälle att få bekantskap med dessa tekniker.

www.kung-fu.se

Helgens seminarier 4-5 augusti

Publicerad 2007-07-30 12:53:05 i Allmänt

21009-200
Delar av träningsgänget som var med under sommarintensiven i Wing Tsun, här på taket utanför Malmö kwoonen.

Det är mitt i sommaren, även om det inte känns så, och vi är i full gång med träning. I helgen så är det åter Wing Tsun träning på lördag.

12.00-17.00 Wing Tsun, Malmö Wing Tsun Skola, Celsiusgatan 29. pris: 200 kr

På söndag är det seminarie i Xin Yi Liu He Quan.

12.00-15.00 Xin Yi Liu He Quan, Malmö Wing Tsun Skola, Celsiusgatan 29. pris: 100 kr

Det är också

Weapons Combat seminar weekend in Malmo
With Sifu Lars Lind, Chief instructor Weapons Combat Systems?

Saturday August 4th
12.00 ? 15.00

Weapons Combat
The seminar is a normal grading seminar

Price DKK 225 + grading fee = 250 skr

Sunday August 5th
12.00 ? 15.00

Knife seminar
The seminar will go through the dangers involved in fighting against an assailant armed with a
bladed weapons and cover Defence possibilities, both from a Weapons Combat and WingTsun point of view

Prior knowledge of Weapons Combat is not necessary for participation in any of the seminars
? all can participate -

Wing Tsun - sommarintensiven

Publicerad 2007-07-22 23:28:33 i Allmänt

parken_2
I morgon går vi så in på andra veckan av sommarens heldagsträning. Första veckan har varit en riktigt trevlig tillställning och betydligt fler anmälde sig än jag väntat. Därför ser jag fram emot att i morgon fortsätta träningen. är ni intresserade av att vara med är det bara att titta in. Man kan träna hela veckan, men även enstaka dagar, samt halvdagar. Vi finns på plats från klockan 10.00 i träningslokalen. Celsiusgatan 29, Malmö.

Se mer info:

www.wing-tsun.se


UFC - doping

Publicerad 2007-07-20 23:52:07 i Allmänt

Efter skandalen med att Royce Gracie dopat sig så trillar nu den ene efter den andre in. Detta gör att man som kampkonst tränande blir allt mer ointresserad av alla dessa nya former av mixed martial arts galor.

UFC - doping

Möllevångsfestivalen

Publicerad 2007-07-20 09:33:52 i Allmänt

På lördag 21 juli är det samling för alla intresserade från Malmö Wing Tsun Skola
vid rundellen, Folkets Park.
Här kommer vi att göra lite uppvisning och dela ut lappar om verksamheten.
Detta är en mycket lugn och trevlig tillställning och faktiskt enda stället jag själv
tyckt det varit roligt att dela ut reklam.
Samling är klockan 12.00
Vi kommer att vara där några timmar framåt.
Kom gärna ner och backa upp!

Jiujitsu Malmö

Publicerad 2007-07-17 23:56:54 i Allmänt


Denna kväll var jag och Bengt och hälsade på hos Malmö Jiu Jitsu Klubb. Dessa håller på att flytta in i nya fräscha lokaler och de bygger för fullt. Denna påhälsning är i samband med det framtida Brazilian Jiujitsu seminariet med Ajuricaba Mascarenhas 15-16 september. Vi har tyvärr inga träningsmattor på Malmö Wing Tsun Skola och därför blir vi tvugna att hyra in oss på ett annat ställe. Malmö Jiujitsu Klubb var positiva till förslaget och vi får se om det blir här vi förlägger seminariet. Här finns stor träningsyta med mattor och inte en pelare syns till så långt ögat når. Bra är det också att det inte ligger långt från Malmö Wing Tsun Skola.

Wing Tsun intensivvecka

Publicerad 2007-07-15 19:47:44 i Allmänt


I morgon börjar så första intensivveckan denna sommar. Redan idag har Tai Chi gruppen fuskat med att vara ute i parken och tränat. Vädret är underbart och vi får hoppas att det blir så framöver nu några veckor. Samling sker i morgon i träningslokalen på Celsiusgatan 29.

Registrering och betalning sker på morgonen innan träningen startar så att vi har det överstökat för veckan. Betalning för er som kommer enstaka dagar göres också på morgonen.

Har ni ännu inte anmält er så gör det inte i kväll. Det är bara att dyka upp i morgon.

Till min stora glädje har jag hunnit bli färdig med Bart Cham Dao formen och det innebär att vi kan kolla på alla sex formerna i Wing Tsun de här veckorna.

Intensivdag i Tai Chi Chuan

Publicerad 2007-07-14 14:16:44 i Allmänt


tai chi intensiv
Solen skiner för fullt denna dag och det är säkerligen behövligt efter den sista tidens skyfall. I morgon är det åter dags för intensivdag i Tai Chi Chuan. Jag hoppas att det fina vädert håller i sig vilket gör att vi kan stå nere i parken och träna.

Söndag 15 juli: Träningen håller på mellan 12.00-15.00

Julimånad brukar vara lite av stiltje på de flesta klubbar i landet, så inte på Malmö Wing Tsun Skola. I torsdags var vi så många på Tai Chi Chuan passet att vi var tvugna att använda båda träningshallarna.

Tai Chi Chuan

Ajuricaba Mascarenhas

Publicerad 2007-07-12 00:29:20 i Allmänt


Här en av Ajuricabas matcher på kaishocup förra året i Helsingborg. Ajuricaba slutade tävla år 2000 men ställde upp och tävla här i Scandinavien för att öka intresset för Brazilian Jiujitsu. En av hans specialiteter är att fånga benet på motståndaren.

Som sagt Ajuricaba har varit hemma i Brasilien och fått tilldelat sig 4 dan i denna sport. Idag när jag var inne med Olivia på WT center gjorde vi upp lite planer för träningshösten. Jag är mycket glad att äntligen ta över honom till Sverige. Seminarium med Ajuricaba blir den 15-16 september i Malmö.

Mer om detta kommer snart....

Kinesisk läkemedelschef avrättad

Publicerad 2007-07-10 17:14:52 i Allmänt

image199
Av TT-Reuters
Först publicerad: 10 juli 2007 07:28, Senast uppdaterad: 10 juli 2007 07:31

Den dödsdömde förre chefen för Kinas livsmedels- och läkemedelsverk har avrättats, sedan Folkets överdomstol i Peking prövat målet, rapporterar nyhetsbyrån Nya Kina på tisdagen.

Peking. Enligt domen har den dömde, Zheng Xiaoyu, tagit mutor motsvarande omkring sex miljoner kronor och gjort sig skyldig till tjänstefel.

Fastställandet av dödsdomen kommer samtidigt som Kina kämpar med sitt rykte efter avslöjandet av flera skandaler med export av giftiga produkter, bland annat en tandkräm.

Av TT-Reuters
Först publicerad: 10 juli 2007 07:28, Senast uppdaterad: 10 juli 2007 07:31

Den dödsdömde förre chefen för Kinas livsmedels- och läkemedelsverk har avrättats, sedan Folkets överdomstol i Peking prövat målet, rapporterar nyhetsbyrån Nya Kina på tisdagen.

Peking. Enligt domen har den dömde, Zheng Xiaoyu, tagit mutor motsvarande omkring sex miljoner kronor och gjort sig skyldig till tjänstefel.

Fastställandet av dödsdomen kommer samtidigt som Kina kämpar med sitt rykte efter avslöjandet av flera skandaler med export av giftiga produkter, bland annat en tandkräm.

Sydsvenskan

Hong Kong Ving Tsun

Publicerad 2007-07-10 10:53:19 i Allmänt

Hong Kong
På bilden en grupp nybörjare görandes qigong. För oss som varit där några gånger vet att detta är på hamnpromenaden Tsim Tsai Tsui, med utkick mot Hong Kong Island. Ryggen har de tränande mot Nathan Road som sträcker ut sig många kilometer. Nathan Road är själva huvudgatan i det område som kallas Kowloon. Kowloon är själva tippen av fastlandet som vätter ut mot Hong Kong Island.

Nathan Road är själva hjärtat i Hong Kong även om många menar på att Hong Kong Island är detta. Båda versionerna är givetvis rätt. Hong Kong Island är betydligt finare och även mycket dyrare än Kowllon. Hong Kong Island är handelscentrumet och de exklusiva affärernas centrum. Det är också hit turister och resenärer först och främst beger sig. Kowloon däremot är kinesernas centrum. Det är här alla de inhemska små affärerna, nattmarknaderna och kohandeln sköts. Det är också runt Nathan Road som vi finner myriaden av kung fu klubbar.

Även om Wing Tsun / Wing Chun / Ving Tsun / Weng Chun, har sitt ursprung i Fatchan och Guangzhou området längre upp längst pärlfloden så är det ändå Hong Kong många förknippar med stilen. Det var hit stormästare Yip Man likt många andra mästare flydde när Mao tog makten i Kina. Yip Man började i Hong Kong undervisa öppet och detta gjorde att Ving Tsun spred sig snabbt. Ving Tsun är den västerländska stavning som man först antog. Elever som Wong Sheung Leung, Bruce Lee och William Cheung spred Ving Tsuns rykte över hela Hong Kong via mängder av utmanarmatcher.

Bruce Lee var sedan den man som förde ut vetskapen om Ving Tsun till världen. Han började använda stavningen Wing Chun. Även om det var Bruce som blev ikonen och kändisen var där även mängder av andra duktiga utövare som även de började sprida Ving Tsun. Den mest kända av dessa blev Leung Ting som via sina böcker och sitt systematiserade sätt att lära ut samt sitt nytänkande skapade världens största kung fu organisation. Han använde sig av stavningen Wing Tsun.

Den senaste tiden har jag allt mer fått mail från människor som på ett eller annat sätt varit, bott eller studerat i Hong Kong. De kommer förr eller senare hem till Sverige och vill då fortsätta träna Wing Chun. Med sig har de alla olika versioner av Ving Tsun. Många mästare tycker detta är jobbigt då de anser att det bara finns ett rätt system. Så är det givetvis inte då man kan göra många olika tolkningar av de principer som ligger till grund för Wing Tsun. Jag försöker därför hålla mig ajour med så många olika tolkningar som möjligt och sätter ingen före någon annan. Världen krymper samtidigt som mångfalden ökar. Närheten till Hong Kong ökar och gör sig på ett eller annat sätt allt mer hörd. Det gäller därför att inte stänga in sig i ett hörn utan öppna upp för denna mångfald. Detta är hur saker och ting fungerar år 2007.


www.wing-tsun.se

Massexport av kinesiska steroider

Publicerad 2007-07-09 15:32:03 i Allmänt


Anabola steroider säljs kilovis från Kina och skickas med internationella kurirfirmor till Sverige, övriga Norden, Europa och USA.

Mänskligt tillväxthormon exporteras till väst och 95 procent av varorna når kunden.


- Först skickar vi små paket med testsändningar för att se om de upptäcks av tullen, sen kan vi skicka större försändelser. Vi vet hur vi ska skicka grejerna för att de inte ska skapa uppmärksamhet, säger direktör Lin, som heter något annat, och som är ansvarig för försäljningen vid ett exportföretag i södra Kina.

forts..

Dagens Nyheter

Sommarintensiven

Publicerad 2007-07-09 13:14:07 i Allmänt

summercamp4
Kamp mot många motståndare kan ta många olika skepnader

Danska summercamp är över för detta året men framför oss har vi nu sommarträningen på dagtid, här i Sverige, som i sig kommer att bli lite av ett camp. Dagträningen börjar på måndag 16 juli klockan 10.00 och alla är givetvis välkomna.

Fokus kommer att ligga på formerna där vi plockar ut tekniker och behandlar dessa. Detta så att alla kan se innebörden av vad formerna innehåller. Detta gör att man som tränande själv börjar att kunna förstå systemets uppbyggnad.

Jag kämpar nu här dag ut och dag in så att jag hinner sätta sista formen i Wing Tsun vilket är Bart Cham Dao. Detta så att de som kommer och medverkar på dagträningen kan få se och känna på lite från alla formerna. Under summercamp tränade jag med Sifu Benno och som de ser ut nu ska jag och Janne försöka ta oss till Holland i höst och få ingående träning i just Bart Cham Dao,s principer.

Många har redan anmält sig till sommarträningen vilket är trevligt. Fler kan givetvis vara med då vi inte har någon platsbrist. Så för er som vill vara med även om det bara är några dagar skicka gärna ett mail till mig om att ni kommer. Detta gör att det blir lite lättare för mig att planera dagarna.

Känner ni er osäkra angående träningen pga. att ni kanske inte tränat Wing Tsun stilen innan så ta det bara lugnt. Träningen byggs upp sakta och metodiskt. Ni kommer inte att göra vilda akrobatiska övningar eller hårda kontaktmatcher.

Känner jag mig själv rätt kommer många eftermiddagar säkerligen att avslutas på någon trevlig billig restaurang.

Wing Tsun Summercamp - mångfald

Publicerad 2007-07-08 13:29:34 i Allmänt

summercamp_3
Jonas och Linda tränar på första chi sao sektionen

Detta år hade man svårt att finna ett ställe att avhålla summercamp på. Det är mycket folk som ska inhysas, mycket mat som ska lagas och samtidigt vill alla att det ska kosta lite. Tillsist fann man ett ställe i Roskilde vilket tidigare har varit ett mentalsjukhus. Vad är mer passande än att hålla kung fu träning på. Varje natt gick där runt döda människor och pratade. Efter några dagar hade man vant sig vid dessa och man kunde åter fokusera på träningen (läs öldrickande).

Det var i år lätt att hitta till summercamp. Från Malmöstation var det bara att följa strömmen av fulla norrmän. Man behövde inte ens fundera på vilket tåg man skulle ta till Roskilde. Man knuffades nästan in i tåget antingen man skulle dit eller ej. Det var därför skönt att avvika i själva Roskilde och ta en buss rakt ut i intet.

På grund av besvärligheterna med att finna en plats att vara på kom informationen ut sent om summercamp detta år. Därför var det anmärkningsvärt mycket folk som dök upp även om det var mindre än vanligt (90 personer). Alla de högre instruktörerna dök upp och höll träning. Alla deltagarna kan nog intyga om att variationen av instruktörer därför var betydligt större detta år än tidigare. Man kan här också nämna att alla dessa instruktörer som år efter år kommer hit och undervisar gör detta helt gratis. En liten tankeställare när organisationen då och då attackeras för att vara en pengamaskin. Detta givetvis av andra organisationer som har som huvudidé att tjäna pengar på kampsport. I Wing Tsun Scandinavia finns numera bara galna entusiaster.

Alla instruktörerna hade stor glöd när de undervisade sina tankar och idéer om Wing Tsun. På plats förutom de danska huvudinstruktörerna fanns även Sifu Benno från Holland. I år hade han många nya och galna träningsdrillar vilket var uppfriskande. Som jag skrev innan fanns även Sifu Ngan Tak Yee på plats och glatt köre chi-sao med dem som ville. På eftermiddagarna fanns så Maistro Ajuricaba på mattan och undervisade i submission wretling, vale tudo och brazilian jiujitsu. Flera dagar var vi bara två tre stycken på dessa pass och detta var mycket berikande.

Intressant för framtiden att lägga märke till var att där var betydligt fler tjejer än tidigare år. Visserligen stod Sverige för en stor del men där var även ganska många från Danmark. Givetvis bidrog även Finland med en.

På kvällarna uteblev teorilektionerna helt detta år vilket var synd. I stället blev det "hygge" och jag fick här mycket tid med att småprata med Ajuricaba. Tankar finns på att åka med honom till Manau, Brasilien, i vinter och träna på hans hemmaklubbar. Vi får se vad som händer. Jag hade här också mycket tid att prata med Ngan om hur wing tsun fungerar i Hong Kong.

De första dagarna var soliga och fina men sedan kom syndafloden och en stor sjö bildades där tälten var uppsatta. Många av dessa fick tillsist flytta in. Regnet störta ner och slutade aldrig förrän sista dagen. Detta gjorde inte så mycket då vi hade andra ställen och träna på vilket var under tak. Här fick man lite samuraij och zen känsla när man stod bland pelarna och tränade, och regnet forsade ner sidan om en. Allt som allt ett avslappnat och mycket händelserikt summercamp.

www.wing-tsun.se

Brasilien, Kina och Sverige

Publicerad 2007-07-07 11:39:44 i Allmänt

summercamp2
Här sitter jag med Ajuricaba Mascarenhas och Ngan Tak Yee, på Wing Tsun scandinavia summercamp 2007.

Båda hade jag chansen att träna med under veckan. På eftermiddagarna hade Ajuricaba hand om submission-träningen vilket denna gång var mycket givande då han förklarade hela taktiken och spelet bakom brasilian jiujitsu.

Ngan Tak Yee är kanske mindre känd och därför tänkte jag nu berätta lite om vem han är. Ngan är elev till Chen Chun Fun (10 PG) vilket är chefinstruktör för International Wing Tsun Organisation i Hong Kong. Ngan Tak Yee började att träna för Chen Chun Fun i början av 80-talet och har gjort så fram tills nu då han bestämt sig för att lämna IWTA. Ngan Tak Yee har även varit en som under många år tagit hand om alla utmaningar och kamper som HK varit utsatta för. Som tack för alla dessa år och alla dessa matcher har nu då Leung Ting valt att utesluta honom ur IWTA. Detta tackar jag för då detta innebär att jag nu har chansen att få undervisning av honom.

Ngan Tak Yee hade själv inga klasser på summercamp men för mig som hade mycket kontakt med honom hade tillfälle att träna ganska mycket chi sao med honom. Detta var ett ypperligt tillfälle att få bekanta sig med traditionell Hong Kong style Wing Tsun. Ngan Tak Yee åkte efter summercamp till London för att besöka sin gamla Sihing från HK, vilket även han lämnat IWTA. Kontakten med wing tsun, wing chun, ving tsun i Hong Kong har dramatiskt ökat den senaste tiden och i samband med detta kommer jag att försöka introducera några nya wing chun system i Sverige i höst.

www.wing-tsun.se

Summercamp 2007

Publicerad 2007-07-06 19:59:15 i Allmänt

summercamp
Är nu åter hemma igen efter en lång och trevlig vecka i Roskilde. Här sitter jag tillsammans med Sifu Riis, wing tsun tränare i Roskilde, och Ajuricaba Mascarenhas, min tränare i Brazilian jiujitsu. Ajuricaba är nu åter tillbaks i Scandinavien efter att ha varit hemma i Brasilien och undervisat på sina klubbar. Han har även blivit tilldelad 4 dan i Brasilian jiujitsu och är härmed okrönt den högst graderade inom denna art i Scandinavien.

Mycket har hänt under summercamp och snart kommer där mer. Just nu är jag alldelses för trött för att skriva något mer.

www.wing-tsun.se

Om

Min profilbild

Sifu Henrik

Sifu i Wing Tsun Sweden och grundare av Kung Fu Sweden. Tränar och undervisar i Wing Tsun, Tai Chi Chuan, Wuji Qigong, Xinyi Liuhe Quan, Yin Yoga, Chow Gar Southern Praying Mantis, Shaolin Weng Chun och Yong Chun Baihequan.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela