Sifu Henrik

Allt om kinesisk kampsport och mycket om asiatisk kultur.

Qigong

Publicerad 2007-01-31 12:53:28 i Allmänt

Qigong

Det har varit mycket qigong den senaste tiden. Yi Quan är ett qigongbaserat system och Tai Chi har också stark anknytning till qigong. Som projekt detta år har jag varje morgon direkt startat med wuji qigong. Det började med några stapplande minuter och nu efter en månad är det nästan uppe i en halv timme. Även denna inte allt för överdrivna tid har ändå märkbart påverkat kroppen. Den första veckan kände jag mig bara illamående och ville sluta. Detta försvann och har nu ersatts av något annat. Vad detta andra är kan jag inte enkelt beskriva.

I helgen är det qigongseminarie igen och äventyret fortsätter.
Mer info här: www.kung-fu.se/ming_shan_tao_qigong_seminarie.htm

Intensitet

Publicerad 2007-01-30 12:06:48 i Allmänt

Intensitet

Det blev en kompakt och intensiv träningshelg i England. Fylld med många nya tekniker och applikationer har man nu att öva på ett tag framöver. Jag ska försöka få till en intensivdag i Tai Chi så fort där är ledigt.

I helgen är det qigong med Sifu klaus på tapeten. Fredag kväll är det instruktörskurs för de som är inblandade i detta. Tiden är från klockan 18.00 och framåt.

På lördag 3 februari är det träning för alla.

10.00-12.00 Kurs 1: Allmän träning för hälsan. Har ni inte gjort qigong förrut är denna kurs perfekt. Den ger en överblick över vad qigong handlar om. Du kommer helt klart att vara betydligt mjukare när du går härifrån.

12.15-14.15 Kurs 2: Här kommer vi att arbeta med "whole body form". Detta är en form som sträcker ut muskler och senor samt rättar till muskler som ligger lite fel. Detta är andra västerlänska formen och koncentrerar sig på övre delen av kroppen, detta vill säga axlar, nacke, armar och skuldror. Mycket bra för personer som tränar kung fu.

14.15-16.15 Kurs 3: Hjortformen inom systemet "fem djurens spel". Detta är en av de traditionella taoistiska formerna och är mycket välkänd i Kina. Denna tradition går långt tillbaks i historien och arbetar med de inre organen. Fem djurens spel består som ni nog förstår av 5 olika djurformer som sedan sammansmälter i en stor. Denna dag ska vi bekanta oss med de tre första rörelserna av hjorten.

Alla är välkomna att delta. Tempot är anpassat så att alla kan vara med. Undervisningen sker på engelska. En kurs kostar 150 kr. Vill man vara med på alla kostar det 350 kr. Ytterligare kurser går sedan att träna på söndagen 4 februari.

Träning i England

Publicerad 2007-01-25 17:04:40 i Allmänt

Träning i England

Efter en hektisk förstamånad detta år med mängder av introduktioner ska det bli skönt att komma iväg från Sverige. Det bär denna gång iväg på snabbvisit hos grandmaster Brian Jones i Peterborough över helgen. Tyvärr har han haft problem med sin astma och därför inte kunnat komma över till oss på ett tag. Det ska bli spännande att få lite nya övningar och nya perspektiv som det alltid blir när Brian är i farten. Det kommer säkerligen även att bli en och annan öl tillika några whisky.

Den senaste tiden har det rullat i ett. Sisok Glenn är på ett nytt ställe i Kristianstad. Numera kan man finna träningen i det nyöppnade kampsportscentret på Magasinsgatan 4. Uppöppnande av Wing Tsun träning i Klagshamn börja idag. Vi får hoppas att det går bra och att där finns intresse för träning.

I dagarna har det även blivit klart att det kommer att bli Wing Tsun träning för tjejer i Vellinge och Höllviken. Så fort allting landat kommer vi upp med tider för detta.

Sisok Staffan har även meddelat att han tyvärr nu avslutat sitt arbetsprojekt här i Malmö och därför nu kommer att arbeta hemma i Karlskrona igen. Tråkigt för oss här i Malmö att han lämnar men bra för de som vill träna Wing Tsun i Karlskrona. Funderingar på hur träningen kan komma igång där uppe är på gång.

Old Frame Yang Tai Chi

Publicerad 2007-01-19 14:33:33 i Allmänt

21009-63

Det har länge varit ett mysterie för mig vad det är för sorts Tai Chi vi tränar för master Brian Jones. Man kan lätt se att det är Tai Chi men ändå så liknar det inte det man är van vid. Master Brian har lärt sig denna stil för sina mästare i Malaysia, vilket var invandrande kineser. Han fick då förklarat för sig att det var Yang stilen. På den här tiden var det inte kotym att ställa en massa frågor så Brian godtog detta svar. Brian är heller inte så märkvärdigt intresserad av vilket ursprung den har. han fick chansen att lära sig tai chi under en tid då inga västerlänningar hade möjligheten och han var tacksam för det. han ställde därför heller inga onödiga frågor. Han var trogen sin lärare i nästan 50 år och det är hans tai chi historia. En annan är ju lite mer historieintresserad och vill se bakom detta. Tyvärr kan vi aldrig fråga Brians mästare då han dog för 3 år sedan.

Jag har då försökt se om där är någon annan tai chi stil som liknar vår. Den första som påminde om vår är den Erle Montague kallar "Old Frame Yang Style". Detta var tydligen föregångaren till den Yang stil som man känner till idag. Den moderna Yang stilen är den som de flesta tränar. Här betonar man hälsan betydligt mer än i den gamla som var mer för kamp. Rörelserna är större och långsammare och man exploderar aldrig i rörelserna.

Den moderna formen av Yang Tai Chi fick stor spridning och många lärde sig denna. Tvärtom var det tydligen med gamla yang där mästarna var betydligt hårdare och även slog sina elever mer. Inte många lärde sig denna. En mästare som man tydligen förknippar Brians mästare med är Yang Shao Hou. Denne var en duktig tai chi mästare, hård, och som nästan inte hade några elever alls. Möjligen är det denne mans stil som gått vidare och som vi idag lär oss av Brian.

Intensivhelg i Wing Tsun

Publicerad 2007-01-17 12:16:19 i Allmänt

Intensivhelg i Wing Tsun

Det nya året rusar fram och det är redan dags för årets första intensivhelg i Wing Tsun (20-21 januari). Lördagen som är temadag kommer att behandla bentekniker. En spännande aspekt är hur man använder sig av longpole för att träna upp sina bentekniker. Många av de bentekniker i synnerhet sparkarna kommer från dummyformen och är därför sällan undervisade eftersom den formen ligger längre bak i systemet. Det är därför extra roligt att hålla på med detta.

Söndagen kommer vi som vanligt att ägna åt våra kära graderingsprogram. Detta är sista graderingsintensiven innan nästa gradering som är söndagen 25 februari. För er som tidigare varit inne och kollat på seminarieschemta så har det tidigare varit utsatt 24 februari.

Alla är hjärtligt välkomna!

Wing Tsun Tavla

Publicerad 2007-01-16 12:52:12 i Allmänt

Wing Tsun Tavla

Sisok P.O har åter haft kung fu inspiration och skapat denna vackra kreation som nu funnits på Malmö Wing Tsun Skola någon månad.

Stor inspiration brukar även Sigung Allan även ha med sig när det är dags för seminarier. Till min stora glädje har jag lyckats få till en helhelg med honom. I vanliga fall kommer han bara över en dag för graderingsseminarie. Denna gång 24-25 februari blir det annorlunda. På lördagen har jag övertalat honom att börja hålla den stora genomgången av hela systemet. Så lördag 24 februari blir en heldag på 3 timmars förevisning i första formen Siu Nim tao och alla dess aspekter och användningsområde. Efter detta kan sedan alla ställa så mycket frågor de vill. På söndagen den 25 blir det sedan vanligt graderingsseminarie. En stor helg för alla Wing Tsun freak.

Yi Quan

Publicerad 2007-01-15 23:09:59 i Allmänt

Yi Quan

Ändan sedan i somras då jag var över i Köpenhamn har jag väntat på att detta Yi Quan seminarie skulle bli av. I halv orkan anlände Alan i Malmö och under 4,5 timme stod vi helt stilla. Det är en märklig stil den här Yi Quan.

Om jag var tvungen att välja ett system som var mest internt så skulle jag i dagens ögonblick säga Yi Quan. Metoden är att med hjälp av olika positioner finna var musklerna är mest avslappnade utan att för den skull kollapsa. På många ställen denna dag fann man var man hade muskler som hela tiden låg och tryckte. Yi Quan bygger upp en medvetenhet om kroppens funktion där man hittar funktioner som inte gör som man säger till dem. Anspännda muskler som man inte är medvetenhet är en stor del av den sjukdomsbild västvärlden har idag.

Som kampkonst blir denna stil därför mycket raffinerad då den bygger på naturliga funktioner och rörelser. Om du känner dig själv och du känner din fiende kommer du att vinna alla strider. Jag och alla deltagarna på seminariet var mycket imponerade av både systemet och Alans pedagogik. Så fort tiden räcker till vill vi gärna att han kommer tillbaks.

Yi Quan seminarie

Publicerad 2007-01-09 16:25:30 i Allmänt

Yi Quan seminarie

På lördag 13 januari kommer Alan Hovgaard till Malmö Wing Tsun Skola och håller seminarie i den märkliga stilen Yi Quan. Detta är första gången han är här och undervisar och det ska bli mycket trevligt. Seminariet är givetvis öppet för alla och man behöver inte några förkunskaper. Priset är ynka 100 kroonor. Vi börjar för ovanlighetens skull klockan 11.00. Hur länge vi kommer att hålla på vet jag inte riktigt men det blir nog minst några timmar. Så sitt inte hemma och uggla i helgen utan kom och prova denna interna art.

Klagshamn

Publicerad 2007-01-07 17:09:08 i Allmänt

Klagshamn

Planeringen för den nya klubben ute i Klagshamn är i full gång. Klagshamn är som ni nog förstår en liten hamn och har varit så under lång tid. Under senare tid har detta område i förenlihget med brobygget blivit ett hett byggområde. Jag har markerat Klagshamn med en wing tsun blomma. Härute växer det ena villaområdet efter det andra upp i ett rasande tempo. På senare tid har man börjat oroa sig för den vandalism som uppstått. Detta har hem och skola kartlagt och det står klart att det är aktivitetsbrist i området. Sipak Janne blev här förfrågad om inte Wing Tsun Scandinavia kunde etablera verksamhet. Allting har snart fallit på plats med lokaler och träningstider och då sätter träningen igång.

En skylt

Publicerad 2007-01-02 18:25:22 i Allmänt

En skylt

Så är vi inne på år 2007. Efter lite juluppehåll så är man tillbaks vid tangentbordet. 2006 visade sig bli ett riktigt kung fu år med massor av seminarier och olika höjdpunkter. Så här i början av året försöker jag nu lägga upp så mycket som möjligt av alla de event som kommer att ske under året, så att ni kan planera. Jag hoppas att ni kommer att hitta något som ni kan tyckas verka intressant. I dagarna har jag haft kontakt med en mängd olika instruktörer och ska nu pussla till det så att allting får plats i kalendern.

Jag vet inte hur men under julen har där strömmat in en rad intressanta mail från Kina. Hur de har hittat mig vet jag inte men det är förmodligen på internet. Vi får se vad som händer i framtiden. Som det ser ut just nu börjar det bli ganska fullt. Vad kan man då se fram imot det här året? På tapeten finns nu: Yi Quan, Xin Yi, Tai Chi, Lan Shou, Bagua, Baji från de nordliga systemen. Jag har även lovat mer sydkinesiskt och här blir det till en början Wing Tsun och Ng jing Kuen. På planeringsstadiet givetvis även Hung Gar, Ha Say Fu, Choy Lee Fut och Chow Gar.

Om

Min profilbild

Sifu Henrik

Sifu i Wing Tsun Sweden och grundare av Kung Fu Sweden. Tränar och undervisar i Wing Tsun, Tai Chi Chuan, Wuji Qigong, Xinyi Liuhe Quan, Yin Yoga, Chow Gar Southern Praying Mantis, Shaolin Weng Chun och Yong Chun Baihequan.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela