Sifu Henrik

Allt om kinesisk kampsport och mycket om asiatisk kultur.

Olivia och Hanne

Publicerad 2007-02-28 15:34:00 i Allmänt

Olivia och Hanne

Båda tog de 7ans grad i helgen i Wing Tsun kung Fu. Olivia driver nu en egen grupp nere i Skanör där hon undervisar tjejer och Hanne är tränare i Klagshamn.

Bagua Zhang Historia

Publicerad 2007-02-28 12:37:05 i Allmänt

Bagua Zhang Historia

Baguazhang (Pa Kua) lärdes först ut av Dong Haichuan i mitten av 1860-talet i Beijing. Dong var ursprungligen från Jingnan i Wenan. Baguazhang fick snabbt ett rykte om att vara en mycket effektiv kampkonst. Dong arbetade som livvakt och senare som skatteindrivare åt prins Su vid hovet. Baguazhang betyder ordagrant "åtta triagrams hand" och systemets struktur är baserat på kinesisk filosofi. Även om vissa hävdat annat så anser de allra flesta att det var Dong som skapade bagua, baserat på annan kampkonst han tränat och taoistiska ideer. (www.bagua-zhang.se)

Bara för att man är kung fu munk behöver det inte betyda att man inte gillar fotografering. Förr trodde man att om man fanns med på bild så stannade lite av ens karma kvar på jorden och man kunde inte inträda i Nirvana.

Asian Games Wushu 2006

Publicerad 2007-02-27 14:03:19 i Allmänt

21009-89

Taiwan's Chen Shao-chi tävlande i jianshu.

Det bästa du kan göra i helgen är att vara med på Bagua seminariet. Det är lärorikt, hälsosamt och din kung fu blir bättre.Plats: Malmö Wing Tsun Skola, Celsiusgatan 29. Start 10.30 på lördag. Pris: 400 kr för båda dagarna.

Piller, pulver, Prestation

Publicerad 2007-02-27 13:14:43 i Allmänt

Piller, pulver, Prestation

Riksidrottsförbundet har nu kommit ut med nya fakta om kosttillskott.

http://www.rf.se/t3.asp?p=90659

Man kan väl i enkla drag säga att det inte är så possitivt inställda till kosttillskott.

Siu Nim Tao på DVD

Publicerad 2007-02-27 11:21:14 i Allmänt

Siu Nim Tao på DVD

Sjuk och eländig stapplade sig Daniel (filmproducenten) i lördags till kwoonen och filmade hela Siu Nim Tao seminariet. Detta tackar vi för och i framtiden kommer vi därför att kunna erbjuda denna på DVD.

Yin Bagua Zhang

Publicerad 2007-02-26 16:12:44 i Allmänt

Yin Bagua Zhang

Även om det har varit en stor träningshelg så går vi snabbt vidare till nästa. på bilden har vi He Jinbao stormästare i Yin Bagua. Elev och representant för denna prestigefyllda kampart från Peking är Fredrik Regn. Honom och Bagua kan ni bekanta er med i helgen då vi har honom här nere på Malmö Wing Tsun Skola. Vi kommer på lördag att börja träna klockan 10.30. Under denna lördag kommer vi att träna två pass. Likaså blir det på söndag. Jag förmodar att vi även då börjar 10.30 men detta är inte exakt fastställt. Vi tar det som det kommer i helgen. Många timmars träning kommer det att bli båda dagarna.

Alla oberoende av tidigare kunskaper är hjärtligt välkomna. Detta är ett klassiskt kinesiskt kung fu system som har många spännande aspekter, som du givetvis måste uppleva.

Miljöträning

Publicerad 2007-02-26 13:03:54 i Allmänt

Miljöträning

Envirorment-training har åter blivit på tapeten igen inom kampsportkretsar. Man kan nu se hur olika moderna organisationer driver denna genre till sin spets och proklamerar att detta är nödvändigt för att ha ett fullvärdigt självförsvarskoncept. Själv tränade jag detta redan 1983-84 inom jiujitsu. Efter detta kom sedan ninja boomen och då skulle alla ut i skogen och gömma sig och leka överaskningsmoment. Det var därför sedan inte någon större utmaning när man gjorde militärtjänsgöringen och detta moment infann sig igen. Alla som har gjort det som kallas vakt-B, har fått leka lite ninja krigare. Det var inte förrän i Kristianstad förra veckan som jag utan att vi tänkte på det faktiskt håller på med detta inom Wing Tsun Scandinavia hela tiden. Varför har vi inte gjort superfet reklam och massa coola svindyra videos om detta. Hmm! Förmodligen för att det tar tid att göra dessa. Det är bättre att träna i stället.

Om två veckor är det seminarie i Wing Tsun i Helsingborg (10 april). Kanske blir det verklighetsträning där man har en kopp kaffe i ena handen och slåss med den andra. Man vet aldrig när man blir anfallen av någon servitris på ett kafé någonstans. Kan man inte detta så har man inte ett fullgott självförsvarskoncept.

På bilden tar sig Staffan upp från soffan.

Genomgång av Siu Nim Tao

Publicerad 2007-02-25 11:07:33 i Allmänt

Genomgång av Siu Nim tao

Som alltid när Sigung är på plats i Malmö så blir det mycket information. Igår höll vi här i Sverige första Siu Nim Tao genomgången. Även om man tränat i en herrans massa år så lyckas Sigung ändå peta in ny information som man inte tidigare hört. Detta blev en riktig succé och det gör att vi kommer att fortsätta med dessa genomgångar.

Nästa Wing Tsun genomgång med Sigung kommer att bli "Chum Kiu". Datum för detta blir lördage 12 maj, så glöm inte att skriva in det i kalendern.

Bruce Lee på TV6

Publicerad 2007-02-24 20:06:46 i Allmänt

I kväll börjar så TV6 med att sända alla Bruce Lee´s filmer. 22.55 startar så Way of the Dragon. Här har vi en klassisk scen med Bruce när han slåss med Chuck Norris på Colloseum. Själv har jag sett den minst 500 gånger, men där är säkert någon där ute som missat den.

Redan klockan 21.30 startar det med "Showdown in little Tokyo", med Bruce son Brandon och vår egne svensk Dolph Lundgren.

Bruce Lee

Publicerad 2007-02-24 11:18:41 i Allmänt

Vår välkände idol Bruce Lee utvecklade en kunskap inom kampsporterna som var enastående. Det är därför lätt att dra slutsatsen att han kanske på något sätt var en naturbegåvning. kanske han var kanke han inte var. I vilket av fallen så måste han ha tränat för att utveckla denna talang, vilket han även gjorde. Bruce må vara en känd filmstjärna men han var först och främst en kung fu entusiast. När man så ser hans rörelse och snabbhet så undrar man hur han kom dit. Som alla var även Bruce en nybörjare en gång i tiden. Vad var det han var tvungen att träna på när han började med sina första stapplande steg mot megastjärna. Han som alla andra ving tsun utövare fick börja med Siu Nim tao. Vi får inte här förglömma att när han senare i livet filosoferade fram Jeet Kune Do baserade han detta på sina kunskaper och erfarenheter. Var fick han dessa ifrån? Först och främst genom träning och sparring. Teorierna och principerna Bruce hela tiden återkom till var den grundläggande teorin från Siu Nim tao. Denna form har härmed påverkat hela världens kampsport. Den är därför mycket spännande ur ett historiskt perspektiv att studera.

Fredagens träning

Publicerad 2007-02-23 17:29:43 i Allmänt

Det är massor av snö ute och det är åter dags att traska till träningslokalen. Detta är nu sista träningspasset innan den stundande graderingen på söndag. I morgon är det första stora genomgången av Wing Tsun som Sigung gör i Sverige. Vi får hoppas att alla som vill har chansen att ta sig förbi all snö.
12.00 - 15.00 Siu Nim Tao tutorials i morgon med Sigumg på malmö Wing Tsun Skola.

Li Man

Publicerad 2007-02-23 14:56:45 i Allmänt

Li Man

Den unga dottern i Curse of the Golden Flower heter Li Man. Här främst i bild. Tydligen har det blivit stort rabalder i Kina där några anser att man puffat upp brösten för mycket.

Battle of Wits

Publicerad 2007-02-23 13:48:25 i Allmänt

Har nu lagt upp trailern för Muk Gong på www.kung-fu.se. Här ännu en film om det mastodontiska Kina. Tydligen ska den handla om MoZi en av Kinas stora filosofer.

Muk Gong

Publicerad 2007-02-22 15:20:11 i Allmänt

Muk Gong

Var i förrgår inbjuden på filmkväll av Jonas och Annamaria. Till min stora överraskning var det "Curse of the golden flower" vi skulle se. Jonas hade här via kung-fu.se blivit uppmärksam på denna film. Detta var ett gigantiskt drama i typisk kinesisk stil. När vi så är inne på film är här då nästa tipps på asiatisk film som aldrig kommer att komma på svenska biografer. Filmen heter som sagt Muk Gong. Mer kommer om denna snart...

Boende i helgen

Publicerad 2007-02-22 13:33:01 i Allmänt

För er som kommer till Malmö i helgen för att vara med på Wing Tsun seminarierna kan det löna sig att sova över. Vid sådana här evenemang brukar vi använda oss av Malmö Vandrarhem vilket är ett prisvärt alternativ. Detta brukar oftast bli billigare än bensinkostnaderna som tex. till och från Helsingborg.

Här är adressen: http://www.malmohostel.se/eng_index.html

Wushufilmer

Publicerad 2007-02-22 10:40:59 i Allmänt

Daniel "Filmproducenten" meddelar att hans dator krashat igen. Detta innebär att för de som beställt filmer kommer det att dröja lite extra innan ni kan få dem.

Vi var gott om folk!

Publicerad 2007-02-21 21:24:03 i Allmänt

Även då det var, vad vi i Skåne kallar snöstorm, var det gott om folk i kwoonen denna kväll. Teknikerpasset gick till att träna longpoles. Massor av godbitar för den vapenlösa träningen går att finna i denna form. Vi får se om snön försvunnit i morgon. Bäst är om den är borta tills i helgen när många som kommer ner till Malmö för seminarierna måste ge sig ut på vägarna.

Massor av snö och kung fu

Publicerad 2007-02-21 17:21:23 i Allmänt

För några dagar sedan kände man hur vårvärmen slog emot en när man var ute och promenerade. Det var som sagt för några dagar sedan. Utanför mitt fönster snöar det för fullt. Det är dags att börja bege sig till dagens träningspass i wing tsun. Vi får se hur många det är som trotsar vädermakterna och tar sig till kwoonen denna snöbetäckta kväll. I kväll ska vi fortsätta att gnugga på graderingsprogrammen inför helgen. Den riktiga kung fu träningen sker inte i kwoonen på träningspasset utan timmarna innan. Kung fu betyder att inte sjunka ner i soffan, framför TVn eller datorn utan bita ihop och masa sig iväg. Den som är mästare i det här kommer att bli mycket skicklig på sin kampart.

Gohatto

Publicerad 2007-02-21 15:52:32 i Allmänt

Gohatto

Min flickvän och hennes kompis har en förmåga att hitta de märkligaste filmer. Samurai-eran förblir aldrig densamma efter denna film.

Intensivdagen i Kristianstad

Publicerad 2007-02-21 13:01:56 i Allmänt

Intensivdagen i Kristianstad

I lördags hade man en trevlig dag i Kristianstad med massor av Wing Tsun träning. Smidigt var det att ta bussen från Malmö till Kristianstad då den avgår några hundra meter därifrån jag bor. Fokus blev kraftgenerering, kamp mot många motståndare samt 4:e sektionen. Vi hann även med att få i oss lite bakelser i pausen. Avslutningsvis hamnade vi på restaurang Peking som har fantastiskt fin mat. På kvällen när man kom hem blev det sedan filmfestival a la samuraifilm. Filmen var Gohatto och handlade om homosexuella samurajer som blev förälskade i varandra till höger och vänster. Detta i kombination med skarpslipade svärd så kan ni själv tänka er.

Kinesiskt nyår

Publicerad 2007-02-20 10:59:33 i Allmänt

Kinesiskt nyår

Under det kinesiska nyåret är det stort firande med raketer och massor av mat. Familjerna samlas i traditionell anda och sjunger "karaoke", hela natten lång.

Fotbollslaget Shaolin

Publicerad 2007-02-19 14:59:23 i Allmänt

Fotbollslaget Shaolin

En gång i tiden vördade jag det traditionella kung fu templet Shaolin. Nu för tiden blir jag bara trött. Nu funderar Shaolintemplet på att starta ett eget lag i amerikansk fotboll. Jag måste gå och ha en stor kopp stärkande kaffe.

Engelsmän

Publicerad 2007-02-19 13:25:22 i Allmänt

Nu börjar anmälningarna inför Qian Zhao Hongs besök här i Sverige trilla in. Först ut brukar faktiskt de som kommer långvägars ifrån vara. Engelsmännen och irländarna har nu hört av sig och är redo att komma över och träna. Jag har under det senaste året också fått ganska många mail från utlänningar som hundrar när där kommer några artiklar om Qian och Xin Yi Liu He Quan på Engelska. Känner jag mig själv lär det dröja.

Karlskrona Wing Tsun Skola

Publicerad 2007-02-19 10:55:11 i Allmänt

Det har nu blivit bestämt att Wing Tsun skolan i Ronneby kommer att flytta till Karlskrona. Härmed kommer det att inom snar framtid därför bli möjligt att träna detta här. Jakt på lokaler är redan i full gång.

Grisens år

Publicerad 2007-02-17 23:13:00 i Allmänt

Grisens år

Så går vi så in i grisens år.

Grisar är varelser med stor godhet inombords. Att glädja andra är vad som uppfyller Grisens dag, och det görs ofta och gärna. Grisar, i motsats till vad som sägs i västerländsk kultur, anses vara mycket intelligenta, och kanske är de klokast av alla de tolv djuren. De spenderar aldrig mycket på sig själva, varken tid eller pengar och kan därför ibland uppfattas av andra som slarviga.

Grisar har ofta stora bekantskapskretsar som de spenderar all sin tid med, när de inte är hemma hos familjen. Just familjen är Grisens enda svaga punkt, då de ofta kan lägga för stor vikt vid att allting skall gå som de har planerat. Detta kan leda till depressioner och ledsamhet, särskilt då om man inte regelbundet träffar familjen vid matbordet och umgås. I slutet av året tackar Grisen för det år som har varit, samtidigt som han välkomnar det nya.

Trevlig träningshelg

Publicerad 2007-02-16 12:52:30 i Allmänt

Jag har nämnt det innan men för er som inte varit inne här på ett tag så är det även denna helg mängder med kung fu träning.

I morgon 17/2 är det Wing Tsun Intensiv i Kristianstad.
Tid: 12.00-17.00
Plats: Magasinsgatan 4
Pris: 200kr

På söndag 18/2 är det Xin Yi Liu He Quan intensiv i Malmö.
Tid: 12.00-15.30
Plats: Celsiusgatan 29, vån 3
Pris: 100 kr

Alla är givetvis hjärtligt välkomna!
Det är inte farligt att pröva på något nytt det är bara annorlunda.

Ving Tsun Norrland

Publicerad 2007-02-15 17:51:59 i Allmänt

Fick idag ett mail från min elev Emil som för en tid kommer att bo uppe i Umeå. Här har han dock lyckats hitta några andra som även de hör till vår kära kung fu familj. De har nu äntligen fått sina long poles som de beställt. Nu kan de också få riktigt ordentligt med träningsvärk i axlarna.

Xin Yi på Engelska

Publicerad 2007-02-15 14:04:06 i Allmänt

Har nu pratat med vår numera välkände tolk Sören. Han kommer även denna gång att tolka för Qian Zhao Hong när han är här. Sören tränar även för Master Qian och besöker honom ofta i Shanghai när han är där över och arbetar. Säkerligen är det nog Sören som numera kan mest om Xin Yi Liu He Quan här i Skandinavien då han varit med vid alla vistelser. Utan honom blir det knivigt att genomföra sådana här evenemang. Vi tackar Sören för att han även denna gång ställer upp.

Xin Yi Liu He Quan seminariet är 7-11 april. Det går även bra att vara med enstaka dagar.

Yin Fu Bagua Zhang

Publicerad 2007-02-13 17:08:54 i Allmänt

fredrik:regn

3-4 mars kommer Fredrik Regn till Malmö Wing Tsun Skola och håller seminarie i Yin Fu Bagua Zhang. Detta är en av de riktigt kända interna systemen. Karateristiskt för bagua är att man ständigt är i rörelse och att man förflyttar sig.

Karakteristiskt för stilen är också att man går runt i en cirkel. Stilen är uppbygd kring 8 djur vilket alla har olika karaktär och taktik och framhäver olika fysiska förutsättningar. Det djur man oftast börjar med inom Yin Fu Bagua är lejonet vilket förutsätter stabilitet och rörelse i midjan. Känner ni att ni är stela i korsryggen är detta riktigt bra träning. Jag har alltid kännt mig mjuk och uppledad efter en lejondag.

Som sagt 3-4 april, med start klockan 10.30. Alla som är intresserade av att pröva denna mycket omtalade kung fu stil är välkommen. Givetvis vill ni det när det endast kostar 400 kr för hela helgen.

Curse of the Golden Flower

Publicerad 2007-02-13 12:08:27 i Allmänt

Curse of the Golden Flower

Det är många Hong Kong produktioner som aldrig når biodukarna i Sverige. På bilden Gong Li en av Asiens största megastjärnor som här har en av huvudrollerna tillsammans med en annan asiatisk superkändis Chow Yun Fat. Jag har själv inte sett den men tydligen så ruvar förbjudna staden på en hemlighet. Är där ninjor med så måste man ju bara se den. Många förstå-sig-påare säger att det är Gong Li som gör denna film sevärd. Vad vet jag!

Vissa säger att Wing Tsuns long pole form är från förbjudna staden.

Xin Yi Liu He Quan

Publicerad 2007-02-13 00:26:15 i Allmänt

Xin Yi Liu He Quan

Som ni säkert lagt märke till så är master Qian Zhao Hong på väg till Malmö igen. Detta ska bli mycket trevligt och jag ser fram emot detta mycket. Jag har inte satt ut något sista betalningsdatum. Det är pga bristande plats i träningslokalen likt förra seminariet först till kvarn. När ni mailat mig och sedan satt in pengarna på kontot är ni säkrade en plats.

På söndag 18 februari är det intensivdag i Xin Yi Liu He Quan. Så får vi tränat ytterligare lite innan Qian kommer. Vi startar klockan 12.00. Har ni inte tränat Xin Yi innan men är nyfiken är det bara till att dyka upp. Xin Yi är helt klart bra för din hälsa.

Järnpenis Qigong

Publicerad 2007-02-12 13:10:11 i Allmänt

Järnpenis Qigong

Vad är bättre än att börja arbetsveckan med lite järnpenisqigong. Tänk er själva. Det är kallt ute och bilen vill inte starta. Varför då inte dra igång den?

Professor Ty har åter igen satt nytt rekord att dra saker med scrotum. Denna gång ett flygplan. Film om detta finns på www.kung-fu.se. Tydligen har det här med att dra saker med penisen blivit lite av en fluga i Californien där nu master Ty har sin första skola utanför Taiwan. Var och varannan kampsportsmästare ska nu dra olika föremål vilket bl.a har uppmärksammats av sjukhusen. Gene Ching, skribent för kungfumagazine, har numera struntat i och ta med dessa händelser i tidningen då det blivit så vanligt. Jag undrar när detta fenomen ska komma till Sverige?

Sifu Bertil och Sifu Bertil

Publicerad 2007-02-12 11:12:30 i Allmänt

Sisok Lars ringde mig igår och berättade att han äntligen fått upp sin wooden dummy och att han döpt den till Bertil. När Sisok Lars ringde var jag i full gång med att träna longpole med Sipak Janne. Janne som stod precis sidan om mig berättar då att även han döpt sin nya dummy till Bertil. Det har därför nyanlänt två nya dummys till Sverige och båda två heter Bertil. Sisok Lars döpte sin dummy till Bertil därför att hans far heter så och Sipak Janne döpte den till Bertil därför att det betyder skinande, glänsande "ming". I wooden dummy familjen är det nu då, Börje, Bruce, Limhamns-Bertil och Hammenhögs-Bertil.

På lördag är det Wing Tsun intensiv i Kristianstad.
På söndag är det Xin Yi Liu He Quan intensiv i Malmö.

Wing Tsun intensivdag i Kristianstad

Publicerad 2007-02-11 19:18:50 i Allmänt

På lördag 17 februari kommer jag att vara i Kristianstad tillsammans med sisok Glenn för Wing Tsun träning. Spännande för mig blir att besöka den nya träningslokalen på Magasinsgatan 4. Vi kommer att starta klockan 12.00. Alla som är intresserade av att träna eller vill veta mer om detta mycket speciella kung fu system är välkommen. Det blir som vanligt att vi håller på till runt klockan 17.00. Temat för seminariet blir bentekniker och sparkar. För de som vill fingnugga på sina grader så går det också bra. Vi får helt enkelt se vad som händer. Roligt kommer det att bli.

Wing Tsun Fighter Fit

Publicerad 2007-02-11 13:13:28 i Allmänt

Idag börjar Sije Olivias träning för tjejer nere i Falsterbo. Många har anmält sig och det ska bli spännande att höra hur det har gått.

Heaven & Earth

Publicerad 2007-02-10 22:38:29 i Allmänt

Heaven & Earth

Så var då första Heaven & Earth seminariet fullbordat. Det blev en fantastisk dag och vi hade det mycket roligt. Själv stod jag och babblade en timme om tradition och myter och sedan tog träningen vid. Det blev Sifu Magnus som denna dag stod för detta. Tiden for iväg snabbt och plötsligt hade det gått 5 timmar. Det blev därför denna dag ingen wing tsun träning utan fokusen blev ng jing kuen. Sifu Magnus lotsades mig och de andra fram i en av de grundläggande formerna samtidigt som han förklarade användningsområde och principer runt detta. Det blir aldrig exakt så som man planerat och det gör heller ingenting. En stor överraskning blev det när så plötsligt stormästaren Tran Loi Minhs, från Frankrike, i egen person dök upp i kwoonen.

På bilden förklarar Sifu Tran Loi Minhs några principer om trädocke träning inom ng jing kuen och hur den skiljer sig från wing tsun. En stor ära för mig. Jag tackar Sifu Magnus för en fantastisk visning av sitt system. Som det ser ut nu kommer vi helt klart att fortsätta med ytterligare många Heaven & Earth gatherings.

Historical Weapons Combat

Publicerad 2007-02-09 17:32:34 i Allmänt

I samband med namnbytet av Escrima Consepts till Weapons Combat System ändrades också namnet på den historiska avdelningen. Det nya namnet är Historical Weapons Combat. Här måste jag nu få chansen att gratulera min träningskollega sedan 1992 Bengt Abrahamsson som från och med denna månad numera kan titulera sig tränare på WT center. Han blir härmed förste svensk som gör detta. Han kommer en gång i månade att undervisa i Lichtenauer, en medeltida svärdmanual. Det handlar således om tunga tvåhandssvärd från Tysklands medeltid.

Kung Fu i Klagshamn

Publicerad 2007-02-09 12:12:21 i Allmänt

Träningen är nu i full gång på den nyöppnade Wing Tsun skolan i Klagshamn. Sipak Janne meddelade idag att det sakta men säkert ökar med medlemmar hela tiden. Igår var där 10 stycken på träningen. Många har varit mycket possitiva till att Kung Fu träning har öppnat i området, då det innan bara funnits fotboll att tillgå på kvällarna.
Träningen bedrivs på torsdagar klockan 19.00, på Stora idrottshallen vid Folkets Hus.
Alla är välkomna att komma och prova!

Qigong på IKEA

Publicerad 2007-02-09 09:19:45 i Allmänt

Huvudkontoret för IKEA ligger i Helsingborg. Jag och Sisok Lars har den 2 mars blivit inbjudna att hålla qigongträning för deras kontorspersonal där. För några dagar sedan var jag även på skattekontoret i Helsingborg och förevisade i Qigong. Är det kanske en innegrej att träna qigong i Helsingborg denna vår?

Kinesiska mästare vill komma

Publicerad 2007-02-08 13:45:11 i Allmänt

Kung-fu.se blir tydligen allt mer känt ute i världen. Allt oftare får jag mail från olika organisationer som håller och arrangerar olika evenemang. Ofta får jag även mail från kinesiska mästare som gärna vill komma hit här till Sverige och undervisa. Oftast får jag tyvärr avböja då det fattas både pengar och tid. Hade det varit fler intresserade av kung fu i Sverige och som varit intresserade av att gå på seminarier så hade det givetvis varit en annan femma. Lite lätt frustrerad blir man när det hela tiden dyker upp spännande evenemang som man inte kan vara med på. Senast i raden var det information om "First Intenational Taijiquan Science Seminars" som dök upp i boxen.

www.01248.cn/tss/

Jag har nu inte längre någon koll på hur många tränare från Kina som jag har kontakt med, men roligt är det för framtiden om jag kan ta hit dem eller besöka dem.

Qian Zhao Hong kommer i april och undervisar i Xin Yi Liu He Quan


Olympiska spelen i Kina

Publicerad 2007-02-08 13:30:07 i Allmänt

Nästa OS 2008 kommer som många känner till att hållas i Kina. Internationella Wushu kommite´n har länge lobbat för att wushu ska komma med. Tydligen har man de senaste åren gjort stora förändringar i rutinerna bara för att det bättre ska passa in. Man har gjort akrobatiken mer dominant och svårare. Eftersom OS kommiten för längesedan beslutat att minska antalet grenar i olympiderna så har wushu givetvis fått avslag. Nu skäller olika instanser inom wushun på varandra. Många menar på att modern wushu blivit för svår och har tappat sina traditionella rötter. Modern wushu i Kina har därför sedan beskedet från OS kommitén tappat stora mängder utövare till fördel för tae kwon do som är en tävlingsgren i OS. Många tränare inom modern wushu har varit mycket kritiska till de nya rutinerna då många av deras tävlande förstört sina knä. Detta kunde man bl.a läsa om i förra nummert av Kungfu-Taichi.

Heaven & Earth seminariet nu på lördag klockan 12.00

Mail från England

Publicerad 2007-02-07 14:38:05 i Allmänt

Har idag fått mail från Sifu Ricky i England. Nästa träningstillfälle i Tai Chi blir 5-6 maj i Petersborough. Jag skulle även hälsa till Henric, vår kassör, att man i England även äter mat där det inte är curry i.

Wing Tsun Kristianstad

Publicerad 2007-02-07 01:02:15 i Allmänt

Nytt för i år är att Wing Tsun träningen i Kristianstad har flyttat in i det nya kampsportscentret som byggts på Magasinsgatan 4. Förutom Wing Tsun kommer där även att finnas kickboxning, fäktning osv. Jag har ännu inte varit på plats och sett hur det ser ut där men enligt Sisok Glenn så är det mycket fräscht. Den 10 mars är det intensivdag i Kristianstad och det ska bli spännande att se hur det ser ut.

På lördag är det doch första Heaven & Earth seminariet i Malmö.
Tid: 12.00-17.00
Malmö Wing Tsun Skola
Celsiusgatan 29, vån 3
Pris: 200 kr

Wing Tsun Göteborg

Publicerad 2007-02-07 00:54:55 i Allmänt

Det nya året har startat bra för Göteborgs Wing Tsun Klubb. Aldrig förr har man varit så många och tränat. Detta är glädjande då det är duktiga och trevliga instruktörer som håller i träningen. Är ni intresserade av kung fu och bor i Göteborgstrakten tveka inte att gå dit. Klubben ligger på Chapmansgatan 2.

Security Concepts

Publicerad 2007-02-07 00:45:28 i Allmänt

I helgen fick jag åter tillfälle att prata med Sifu Michael Molin. Michael har under mycket lång tid tränat både wing Tsun och Escrima. Numera arbetar han som polis och driver även en Wing Tsun klubb på polisakademin i Köpenhamn. Han är en driftig och intressant kille med många järn i elden. Det han brinner för är hans concept för poliser och hur de ska klara av handgemäng när de kommer i konflikt med slagskämpar. Han kallar detta Security Concept. I vår ska vi börja filma och samla hans erfarenheter på film. Detta kommer att få Krav Maga att blekna. Köpenhamns undre värld är inte och leka med.

Nya Sifusar har anlänt från Hong Kong

Publicerad 2007-02-06 22:51:41 i Allmänt

Var som vanligt i kväll och tränade long pole med sipak Janne. Han meddelade då att hans dummy äntligen har anlänt. Fortfarande står den dock inpackad och är ännu inte uppbyggd. Vi får se vad vi ska döpa den till. Två dummys finns redan inom Wing Tsun Scandinavia Sverige, dessa är Börje i Lund och Bruce i Malmö. jag har ännu inte pratat med sisok Lars men teoretiskt sett ska även hans nya dummy ha anlänt. Dummy familjen växer.

Weapon Combat System

Publicerad 2007-02-06 00:01:17 i Allmänt

Weapon Combat System

Chris var i Malmö och höll undervisning i vapen. Det nya namnet för denna sorts träning är numera Weapons Combat System. Chefinstruktör är nu åter Sifu Lars Lind som under många år även var chefinstruktör för Latosa Escrima under Master Bill Newman och Rene Latosa och sedan Escrima Consepts under Steve Tappin. Sifu Lars Lind som under lång tid varit den drivande faktorn inom denna gebit har nu äntligen tagit steget och kör sitt eget race. Vi i Sverige säger bara: Det var på tiden! Den nya syllabussen är redan färdig och som sagt så var Chris redan här i fredags. Vi ser fram emot många nya seminarier med Sifu Lars i vår.

Heaven &Earth Gathering

Publicerad 2007-02-05 15:24:51 i Allmänt

I helgen är det dags för första Heaven & Earth Gatherings. För många är detta säkerligen ett märkligt namn för ett seminarie som handlar om olika kung fu stilar. Nu är det inte ett vanligt seminarie utan det är en workshop där jag och Sifu Magnus kommer att visa och berätta om våra respektive stilar.

Heaven & Earth är ett fenomen som började i mitten av 1500-talet att växa fram i södra Kina. Fattigdom och svält i provinsen Fujian gjorde att många män var tvugna att bege sig iväg och söka arbeten på andra ställen. På dessa vandringar blev de ofta lurade och rånade när de var på väg hem med mat och pengar till sina familjer. För att skydda sig mot detta slog de sig samman i broderskap där de lovade under ed att hjälpa varandra vid problem och fara. Männen inom dessa broderskap var ofta fattiga och hade ingen makt i samhället. Männen samarbetade och utbytte kunskaper. En av dessa kunskaper var kung fu. Under århundraden har dessa kunskaper växt och blivit till olika familjer vilket vi idag känner till som sydkinesik kung fu.

Alla är välkomna i helgen och få en inblick i denna tradition.

Instruktörsseminarie

Publicerad 2007-02-05 14:10:34 i Allmänt

Instruktörsseminarie

Fredag 5 februari var det åter samling för instruktörerna i Ming Shan Tao Qigong. Detta är samlingsnamnet för den qigong vi gör inom Wing Tsun Scandinavia. Svenskar och danskar var på plats på Malmö Wing Tsun Skola. Dagens tema var den nya undervisningsstrukturen, hur man använder "de fem djuren" som rehabilitering samt qigonghistoria. Även om detta var mastiga ämnen så hann vi ände med en timmes träning. Denna gång var det från grunden nämligen de olika djurens fotarbete och karaktäer.

Instruktörsundervisning i Ming Shan Tao Qigong

Publicerad 2007-02-02 16:05:08 i Allmänt

Är nu snart på väg att hämta min Qigonglärare på Centralen. Ikväll är det undervisning för instruktörer inom Ming Shan Tao Qigong. Denna undervisning kommer att se ut som tidigare ett tag till. De vanliga seminarierna däremot har fått ett helt nytt utseende. Det ska bli intressant att se hur detta kommer att fungera. Många frågor via mail får jag varje vecka av personer som har funderingar kring det här med qigong.

ADCC Submission Wrestling

Publicerad 2007-02-02 14:40:18 i Allmänt

Frodi Vitali hansen en av kämparna på Wing Tsun Center kvalificerade sig i dagarna till den Euoropeiska finalen i ADCC. Det är submission wrestling det handlar om och denna final kommer att äga rum i Finland. Vinnaren här går vidare till Abu Dabi ADCC. Jag kan nästan med säkerhet säga att detta är världens mest prestigefyllda tävling som samlar elitbrottare från hela världen. Vi gratulerar till denna seger.

Siu Nim Tao tutorials

Publicerad 2007-02-01 11:14:58 i Allmänt

Denna första helg i februari (3-4) är det seminarier i Qigong. Sista helgen denna månad ( 24-25) är det så åter dags för Sigung att besöka Sverige. I vanliga fall kommer han över en av helgdagarna och håller graderingsseminarie. Graderingsseminarie innebär att Sigung undervisar i de program som man ska klara av att utföra för att klara sin gradering. Här kan man komma och träna även om man inte ska gradera. För de som vill kan man på dessa seminarier även graderas.

Jag har nu lyckats få loss Sigung två dagar och det innebär att han nu kan börja hålla den genomgång av systemet som vi väntat på i många år. Lördagen den 24 februari kommer han därför att hålla en stor genomgång i Wing Tsun stilens första form. Han kommer här att vända ut och in på denna så viktiga bas för alla Wing Tsun utövare. Här har ni sedan möjligheten att ställa hur många frågor om Wing Tsun som ni bara kan.

Om

Min profilbild

Sifu Henrik

Sifu i Wing Tsun Sweden och grundare av Kung Fu Sweden. Tränar och undervisar i Wing Tsun, Tai Chi Chuan, Wuji Qigong, Xinyi Liuhe Quan, Yin Yoga, Chow Gar Southern Praying Mantis, Shaolin Weng Chun och Yong Chun Baihequan.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela