Sifu Henrik

Allt om kinesisk kampsport och mycket om asiatisk kultur.

En föränderlig värld

Publicerad 2007-12-31 03:44:06 i Allmänt

lotusblomma
Världen är i ständig förändring och vi måste förändras med den. Eller måste vi det? Runt omkring oss ändras saker och ting hela tiden. Vänner kommer och vänner försvinner. Ena dagen har vi allt för mycket jobb för att nästa dag vara helt utan. Aldrig förr har den mänskliga världen skiftat i så hög fart som just nu. Inte heller har människors liv blivit så utsatt för skiftningar som nu. Vi går in i år 2008 och redan innan vet vi att tempot kommer att höjas ytterligare ett snäpp. Eller är det så att tempot bara är en illusion?

Året som gått har varit mycket intensivt och aldrig förr har jag varit involverad i så många kungfu seminarier på ett och samma år. Inte heller har jag träffat och tränat för så många mästare. Det har på många sätt varit en stor glädje. På grund av detta har det varit ständig förändring under året. Jag har hoppat mellan olika kungfu stilar, qigong, meditation till mixed martial art och grappling. Mellan språk, kulturer och organisationer. Jag har hållt föreläsningar om Kina, hälsa, religon och qigong för många olika företag. Det har på många sätt varit ett föränderligt år.

I mitt liv har jag gått från ett fast förhållande, där man höll på att planera lägenheten, till att vara singel. Förändringar i ens närmaste kretsar har på många sätt tagit helt overkliga former vilket dragit undan benen på en. Man har blivit tvungen att omvärdera människor som man älskat och trodde att man kände. Detta året lyckades jag även med att dö och sedan överleva. Inför nästa år lovar jag därför att undvika förändringar. Även om det hela tiden förändras så är där många saker som inte gör det. Det är samma sol som lyser nu som även lös på stenåldersmänniskorna. Det kommer att ske precis lika mycket 2008 som 2007. Jag själv däremot kommer att se på det med helt andra ögon. Eller rättare sagt, med mina helt vanliga ögon. Vissa saker förändras inte. Var jag än reser så kommer jag att vara där.

Stressen i samhället och alla tempoväxlingar gör att vi numera är betydligt rastlösare än förr. Vi kallar detta att vara underhållningsnarkomaner. Det ska hela tiden hända saker. I takt med att den moderna människan allt mer gjort sig fri från den gamla världsbilden och gamla värderingar, har man ersatt den med någon form av lyckoideal. Människans mål är att ständigt gå runt och uppleva lycka. Så fungerar nu inte världen och har aldrig gjort. För att känna glädje måste man ha upplevt sorg. Vi handlar dyra saker, vi äter god mat, vi ser på filmer, vi vältrar oss i kärlek och passion. Vi gör allt för att uppleva nöjen för att på så sätt göra oss av med vår stress över att vi inte hela tiden är lyckliga, bekräftade och framgångsrika.

För ingen vill ju sätta sig ner och göra ingenting. Det är nämligen inte lätt i vår prestationsbaserade värld att sätta sig ner och göra ingenting. Det är heller inte lätt att sätta sig ner och bara andas och konfrotera sig med sig själv. Ingen vill väl vara med någon man inte känner, men som man ändå har umgåtts med i exakt hela sitt liv. Gör man det så kommer man ju faktiskt att lära känna sig själv. Rastlösheten försvinner och vår kaotiska strävan efter självbekräftelse försvinner. Varför ska jag bevisa för mig själv att jag är mig själv. Bedyra sitt värde behöver man bara göra om man själv inte vet det. Vi behöver inte heller dränka oss i lyckopartiklar. Vad ska man med dem till om man redan är förnöjsam? Vi behöver inte heller denna ständiga rastlösa förändring. Denna förändring som vi trodde var en förbättring är ändå inget annat än en egotripp för att släcka törsten på vår egen rastlöshet.

Sätt er ner med rak rygg
Slut ögonen lätt och andas
Gräset växer av sig själv
Våren kommer snart

Gott nytt år!

Kampkonst, koncentration och wuji

Publicerad 2007-12-28 16:34:24 i Allmänt

grasshopper
Kampkonst

Många människor är det som tränar kampkonst nu för tiden. Det finns numera alla varianter från olika delar av världen. Människor börjar träna av en mängd olika anledningar så som självförsvar, kondition, tävling hälsa osv. Många om inte de flesta som fortsätter med sin träning gör detta för att det känns bra. Man behöver egentligen inte gå längre än så här och helt enkelt nöja sig med detta svar. Man mår bra av att träna helt enkelt.

Men så dyker det här med djupet och traditionen upp. Vissa människor som tränat länge besitter något som vi andra inte har. Det går inte att ta på men det är där och det är påtagligt.

Vi kommer åter tillbaks till frågan om varför man tränar kampkonst. Svaret var att man mår bra. Vad är då det här med att må bra? Vad är det i träningen som gör så att man mår bra. Vad är det i träningen som gör att vissa människor har en form av "andlig" kraft. Många skulle säkert och utan att tänka igenom svaret så noga säga att ett träningspass är en genomkörare av kroppen. Detta är helt korekt men inte i närheten av det djup som finns inom kampkonsterna. Vill man få en genomkörare går det lika bra att springa en runda i skogen.

Jag kommer här nu att släppa diskursen för all kampkonst och gå in på traditionell kinesisk kampkonst. Detta för att mycket av dagens kampsport helt enkelt inte har något djup och inte längre är rotad i någon tradition längre. Det kan bli förvirrande för en som tränar kickboxning, kravmaga eller mma när jag här skriver att basen för all kampkonst är det kinesiska begreppet wuji. Jag dyker nu därför långt in i Indiens och Kinas andliga kamptradition vilket de flesta av våra populära kampkonster har sitt ursprung. Vi kommer här att stöta på de ursprungliga övningarna för att kunna hantera inte bara en kamp utan hela tillvaron i sin helhet. Vi kommer här att stöta på vissa begrepp som är fundamentala för kinesisk kampkonst. Idag tänkte jag därför ta en titt på begreppet koncentration.

Koncentration

Vad är egentligen koncentration? Med tanke på dess stora betydelse vid kinesisk kampkonst behöver vi veta mer om det.

Psykologer definierar koncentration som en särskild form av disciplinerad, bibehållen uppmärksamhet, en uppmärksamhet där man begränsar sig så att de yttre stimuli som normalt distraherar oss inte längre tillåts inkräkta. Hela vårt medvetande inriktas på en enda sak, blir i själva verket "punktmedvetet". Termen lyder på sanskrit ekagrata, vilket betecknar en total fokusering av individens hela varelse mot ett enda mål.

Fördelarna med koncentrationen i det dagliga livet är uppenbara. Om vi koncentrerar oss på det vi gör kan vi göra det effektivare och bättre komma ihåg de detaljer som är knutna till det. De flesta av våra minnesfel orsakas av det faktum att vi faktiskt inte är riktigt uppmärksamma.

Men varför är koncentration så avgörande för ens inre utveckling och ens förståelse för kungfu? Svaret är att det är först när medvetandet är koncentrerat som vi ger det möjlighet att uppleva sig självt. I normala fall utsätts vi mentalt och känslomässigt för ett ständigt bombardemang av saker som skriker efter vår uppmärksamhet, vilket medför att vi aldrig vet vad "uppmärksamhet" faktiskt är. Vi är så upptagna med att titta ut genom fönstret att vi aldrig har utforskat vårt eget hus, vi är inte ens medvetna om dess existens. Genom koncentration tränas medvetandet till större klarhet och skärpa oavsett vad vi gör och får möjlighet att vända sig inåt och se vad som finns där.

Wuji

Men hur kan medvetandet lära känna sig självt? Är inte det ungefär som att ögat skulle kunna se sig självt? Det måste väl ändå vara en omöjlighet? Visst är det det, om du intar den ståndpunkten att det är två saker som krävs för att vi ska kunna använda ordet "känna", nämligen ett medvetande som känner och något som kan känna. Att medvetandet med andra ord alltid måste koncentrera sig på något som inte är sig självt, att medvetandet och medvetandets innehåll är två skilda ting. Genom koncentration når medvetandet en punkt där det töms på innehåll (wuji). Och vad händer då? Har medvetandet upphört att existera? Din egen direkta erfarenhet kommer att ge svaret. Man kan träna upp sin koncentration, och precis som koncentration är avgörande för den inre träningen är den inre träningen bästa sättet att öva sig i koncentration. Vi kan här därför inte längre skilja på vår kungfu och på meditation.

Även om vi inte har någon arbetsmetod för att bygga upp vår koncentration så skapar våra kampkonster ibland detta åt oss. Ökad koncentration ger oss en hel del fördelar och även en hel del trygghet. Detta i sig är en del av varför många känner att kampkonstträningen känns bra även om de själv inte vet om varför. Jag har lovat några av mina Tai Chi elever att jag ska börja undervisa i detta och jag hoppas att där blir tillfälle.

Wuji qigong

Mellandagarna

Publicerad 2007-12-22 14:06:30 i Allmänt

alladinboxDet är snart dags för mig att packa och bege mig ner till släkten för julfirande. Det kommer att bli en massa ätande och det kan för en gångs skull vara behövligt. Kvällen kommer därför att ägnas åt underhållning av min systers två barn. Det har varit ett turbulent år och det ska därför bli skönt att under några dagar slippa tänka på allt runtomkring en som hänt. Efter jul börjar nämligen en ny era inom svensk wing tsun. Något som kommer att innebära en mängd jobb och mycket entusiasm.

Jag ser fram emot kungfu dagen den 29 december och hoppas givetvis att det är många som kommer. Det är inte bra att sitta för länge i soffan och bara tömma Alladinboxar på löpande band. Visst, det går en mängd bra filmer under jul men man har sett de flesta redan (flera gånger). Så det är bättre att gå och träna. Bäst mår man när man har huvudrollen i sin egen film.

Kungfu dagen kommer att bli spännande på så sätt att jag kommer att berätta om de olika stilarnas strategi och träningsstruktur. I samband med detta så kommer alla att få pröva några övningar som belyser detta. Har man tex tränat wing tsun i många år så kan man här ta en pause eller hjälpa någon som inte gjort det. Det kommer nämligen att bli många timmar under dagen och det gäller därför att planera såvida man inte är stålmannen. Som vanligt när vi har sådana här tillställningar så utgår vi från att där är personer som aldrig gjort något sådant här tidigare så tempot blir lugnt. Glöm inte att ta med picknikkorg.

Så jag önskar alla en god jul och må ni alla få ett hårt paket, tvådelat och som väger runt 2,3 kg. Ta det försiktigt när ni öppnar paketet för ena delen kan vara skarp och spetsig.

www.wing-tsun.se

Vedisk kost

Publicerad 2007-12-18 19:18:06 i Allmänt

vedaSom många andra denna höst åkte även jag dit i maginfluensa. Under tio dagar låg jag pall vilket givetvis är jobbigt. Alla ni andra som även krigat med detta vet känslan. Många återhämtar sig snabbt efter sådant här, andra inte. Jag tillhör kategorin inte. Detta av den enkla anledningen att min mage inte riktigt fungerar som den ska. Min strulande mage tillsammans med en hel del negativa händelser den sista tiden har gjort att jag förlorat ganska mycket vikt.

Detta har därför fört in mig på ett nytt intressant spår. När jag nu bara rasar i vikt hela tiden måste jag göra något. Jag började därför studera mer om den kinesiska medicinen och deras syn på detta. Inom TCM så är även mat medicin. Så genom att äta rätt saker och i olika kombinationer så kan man helt enkelt få igång magen. Tidigare erfarenheter visade sig igen. Kinesisk mat vad gällande det här är inte lätt att laga då det kräver ingredienser som inte är så vanliga i Sverige.

Jag vände mig då i stället åt det Indiska hållet vilket även de har liknande tankar. Jag fann här gamla traditionella grytor vilket innehåller en mängd kryddor vilket alla är bra för att höja energin och få igång magen. Dessa var betydligt lättare att tillaga då alla ingredienser kan hittas på Willys. Jag har nu kört med dessa några veckor. Jag har ingen aning om hur bra de fungerar men jag börjar åtminstone återhämta mig. Dessa gryter är helt veganiska. För mig innebär detta i första hand att det blir billigt att äta.

Jag har också gett personer i min omgivning av dessa grytor. Ingen har dött ännu. Som med allting sådant här är det svårt att se resultat då detta är långsiktigt planerande. Här i väst är vi mer vana vid starkare och giftigare saker vilket ger någon form av resultat mer eller mindre direkt. Därför är det bara att köra på. Tydligen så har de här recepten fungerat i ett par tusen år så då fungerar det säkert nu också.

kungfu-hälsa

Varför smakar räkorna morot i bastun?

Publicerad 2007-12-14 14:56:25 i Allmänt

suchibricka
En underbar japansk måltid. Nej, det är ju dataminnen. Frågan är om det går att äta och hur mycket kvicksilver det innehåller?


Vi kan bara konstatera att den mat vi äter inte längre alltid är så hälsosam för oss. Starka reklamkampanjer under de senaste trettio åren har i stort sett röjt undan den gamla traditionella matlagningskonsten. Detta gör tyvärr att även om vi vill äta hälsosamt så är det svårt. Maten innehåller en massa ämnen som är till för att göra produkten bättre och vackrare. Produkten i det här fallet är vår mat. Olika kemikalier används för att produkterna ska hålla längre, se mer tilldragande ut och smaka bättre. För ni tror väl inte det är jordgubb i jordgubbskräm.

Jo, där är jordgubb i jordgubbskräm. Tyvärr inte så mycket som man ibland hoppas. Jordgubb har man i krämen så att man inte bryter mot lagen. Är där ingen jordgubb alls i krämen utan bara arom då får man inte kalla det jordgubbskräm. Vi dricker numera inte apelsinjuice vi dricker nektar, multivitamin, och många andra drycker med märkliga namn. De heter allting utom apelsin juice. Köper vi någongång riktig dyr apelsinjuice så smakar denna konstigt för att vi tyvärr vant oss vid den konstgjorda smaken. Denna andra konstgjorda smak är ju framtagen att smaka bättre.

För några år sedan följde jag en debatt inne i bastun på gymet där jag tränade. Det var pensionärsgardet som var i full gång och klaga på räksalladen nu för tiden. En av dem hade köpt en paket som bara innehöll en enda räka. De andra gubbarna hade mycket roligt åt detta. Han hade då gått tillbaks till affären och klagat. Hon hade då erbjudit honom en ny paket. Han hade då påpekat att detta var samma sorts paket som den med en räka i. Han ville givetvis inte ha en ny lika dålig produkt. Han hade då frågat om där inte fanns en bättre kvalite´, med räkor i. Det hade det inte funnits. Den räksallad som fanns nu var i stort sett bara morot. Det hade den här pensionären noga kontrollerat. Sedan kom de fram till att de skulle bara köpa riktig svensk fisk i fortsättningen.

Lite för varm satt jag där och funderade på om jag skulle berätta för pensionärerna om bly och kvicksilverhalten i östersjöfisken. Detta var nämligen under den debatt då svenska fiskare hade fått reda på att fisken här innehöll för mycket skräp för att få säljas i EU under namnet fisk. Man fick däremot sälja den i Sverige under namnet sill, torsk ål osv. Hur det ligger till med den här saken nu för tiden vet jag inte.

Det intressanta med fiskdebatten var att andra spännande fakta kom upp. Den fisk man inte fick lov att sälja som mat till människor malde man ner och matade kycklingar med. Problemet blev här att konsumenterna började klaga över att kycklingen smakade fisk. Hela processen uppdagades och det blev ett herrans liv på veganerna. Frågan man här ställer sig är hur moralen inom livsmedelsbranchen är. Vi får inte äta gift men djur kan vi mata det med. Sedan äter vi dessa djur. Då får vi ändå i oss det gift som vi först inte fick lov att äta. Mata kycklingar med fisk. Är det bra föda för kycklingar?

Det stora problemet är hela tiden att grödor, grönsaker och kött nu för tiden är undermålig pga snabbproducering. Det ska även vara billigt att producera så priserna kan hållas nere och vinsten maximeras. Snabbproducering gör att man utarmar innehållet. Tyvärr tror många att en tomat innehåller det som en tomat ska innehålla.

Är det då bara att ge upp allting och bara följa med strömen och låta det gå som det vill. För ibland känns det näst intill omöjligt att få tag i riktiga råvaror. Där är massor av sätt att få i sig rätt mat men det kräver jobb. Tid för detta är då det många människor inte har. Detta vet livsmedelsbranchen.

Maten i all ära. Nu är det ju också så att kroppen är en fantastisk skapelse. Den klarar av att hantera mycket skräp och utvinna näring ur nästan ingenting. Det farliga är när kroppen inte fungerar bra och vi samtidigt äter dålig mat. En kropp som inte fungerar bra kan bero på en mängd saker. Det gäller därför att se till att alla organen i kroppen är i balans och fungerar som de ska. Då klarar de nämligen av att rensa ut mycket av det skräp som vi får i oss. Lungorna till exempel är fenomenala på detta. Är vi då stressade så andas vi inte som vi ska. Pang! Kroppen får problem med att rensa ut och skräpen samlas på hög inne i oss.

Det är här vi kan konstatera att qigong är en mycket avancerad uppfinning som attackerar själva kärnan till det som vi menar med hälsa. Är de inre organen i balans så är de starka och kan ta hand om alla problem och stora mängder skräp. Jag är glad att jag hittat qigongtränare som verkligen kan visa mig hur det fungerar. Nu har jag kommit så långt i min träning att jag faktiskt har ett verktyg att kriga emot ovanstående problem, vilket innan kändes som en hopplös ekvation. Det har tagit lång tid och många hundratals timmar, men det gör ingenting för resan innåt är så pass spännande att det är ett rent nöje.


wuji qigong

Samudaya - reaktion

Publicerad 2007-12-13 19:04:55 i Allmänt

meditation

Samudaya är vad man kallar inom buddhismen den andra ädla sanningen. När dukkha uppstår, dvs lidande, då uppstår en reaktion inom oss. De tre reaktionerna på detta lidande är:

att söka njutning,

man söker ett annat liv,

eller glömska.

Buddha kallade dessa girighet, hat och villfarelse.

Girighet, eller njutningslystnas, är kompensatoriskt. Om vi inte tror att vi någonsin ska behöva möta motgångar, då tycker vi att det är orättvist varje gång vi drabbas. Vi försöker därför kompensera detta genom att söka njutning av olika slag.

Att söka njutning är att vilja byta känsla. Vi vill bli distraherade. vi söker en mer tilltalande känsla som kan dra vår uppmärksamhet bort från det som gör ont. Det är därför som många äter för mycket när de känner ångest eller drabbas av svårigheter. Vi tror att nöjet ska få oss att må bättre, och det gör det för en kort stund. men att äta för mycket är inte bra för oss. Det lindrar känslan inom oss på kort sikt, men det är ingen långsiktig lösning och det har skadliga bieffekter.

Att äta för mycket är inte det enda beteedet av det här slaget. Sex kan också missbrukas, liksom underhållning. Vi längtar efter att flytta uppmärksamheten från problemen i våra liv och grabba tag i något som kan ge oss tillfällig lättnad. Men det är i stunder som dessa som vi löper risk att ta allvarlig skada. Många ger sig in i olämpliga förhållanden bara för att de inte stod ut med att vara ensamma eller inte kunde leva med sorgen efter en tidigare förlust. Det är när vi flyr från smärtan som vi gör oss mest ont, psykiskt och ibland fysiskt.

Det andliga sökandet är inte heller fritt från den här sortens problem. Det finns många som av någon anledning tror att ett andligt liv räddar oss från behovet att sörja eller skyddar oss mot att behöva möta lidandet. Denna föreställning är tyvärr vanlig bland många buddhister. Med den andra ädla sanningen talar Buddha om för oss att sorg är naturligt. Förlust är dukkha. Sorg är reaktionen - samudaya. Båda är ädla sanningar.

kungfu - hälsa

Vad säger spådomsboken om 2008

Publicerad 2007-12-11 15:10:19 i Allmänt


i-ching


I Ching -
förvanligarnas bok

En bok som påverkat filosoferna och politiken i Kina sedan urminnes tider är den klassiska spådomsboken I Ching. Denna bok vilket är uppbyggt kring ett hexagram och sägs kunna säga framtiden. I verkligheten är det snarare en bok med olika svar och förhållningssätt vilket styr tankarna åt något annat håll. Detta i sin tur ger klarhet och kan ge nya perspektiv. Man ställer inte enkla och banala frågor till I Ching, för då får man bara ett banalt svar tillbaks. Frågan i sig själv innefattar nämligen redan processen för själva svaret. I och med att man kan utkristallisera en klar fråga så har man redan satt tummen på själva problemet. Frågan och den frågande hör ihop med svaret man får. Vi ser här att det inte handlar om ett svar ämnat alla utan endast berör den som frågar. Någon annat kanske tolkar svaret på ett helt annat sätt. Detta har ingen som helst betydelse då det endast rör den som frågar, såvidare inte frågan berör många människor.

I klassisk kinesisk anda ställde jag då frågan om hur kungfu året kommer att se ut för min del.

Jag slog med mynten, vilket är tre stycken, och fick tillsist fram tecknet KO - omvälvning. Detta är nr 49 i hexagrammet.

tiger

Omvälvning

Hexagrammet betyder ursprungligen att ett djur ömsar päls under loppet av ett år. Från djurlivet överförs ordet till förändring i det politiska livet, de stora omvälvningarna som är förknippade med ett regeringsskifte. Hexagrammet består av de yngre döttrarna Li och Tui, samma figurer som i Kuei - motsatsen nr 38. I Kuei är den äldre av dem uppe, och det ger i huvudsak bara motsatta tendenser. I Ko är den yngre av dem överst, och de bekämpar varandra som eld och vatten och försöker förinta varandra. Därav kommer tanken på omvälvning.

När man slår fram vilket tecken det blir är där också vissa linjer vilket inte är fasta utan i rörelse. Här säger då svaret.

När man försökt allt för att reformer och förbättra förhållandena utan framgång, är en revolution oundviklig. Revolutionen kommer inte att bli drastisk därför att alla ser att det leder till det bättre.

Förändringarna påminner om en tiger. Redan innan han frågar oraklet vinner han tilltro. ett tigerskinn har tydliga svarta ränder på gul botten och mönstret syns på långt håll. På samma sätt förhåller det sig med de omvälvningar en betydande man åstadkommer: stora, tydliga riktlinjer blir synliga, som var och en kan förstå. Han behöver inte fråga oraklet, ty han kan vara säker på folkets stöd.

Kungfu hälsa

Varför äter vi så mycket julgran?

Publicerad 2007-12-10 15:46:34 i Allmänt

julgran
Hmm, den här julgranen kommer att bli smarrig!

Som de flesta vet nuförtiden så är det mesta vi stoppar i oss något helt annat än vad vi tror. Tittar man noga på innehållsförteckningen och tar reda på vad allting egentligen är blir man varse om detta. Idag tänkte jag därför analysera smaken vanilj (vanilla planifolia) vilket alla är bekant med. Den här växten är givetvis för dyr att odla och använda i livsmedel. Så vad är det då egentligen vi stoppar i oss när vi tex. äter vaniljglass. Oftast är det vanillin eller etylvanillin. Dessa är också lite för dyra så man har här ytterligare tagit fram ett nytt ämne lignin. Detta kan man utvinna ur gran. Så när vi äter en vaniljglass så är det helt enkelt blöt gran vi smakar. Detta ämne använder man även i parfym och toalettrengöring och är 400 gånger starkare än vanlig vanilj.

När det gäller livsmedelsindustrin så vill de ju hela tiden tjäna ännu mer pengar. Nu har man därför kommit på att man även kan utvinna ligning ur kobajs. Än så länge använder man inte kobajset i människoföda utan bara vid parfymtillverkning. Tittar man på historian inom matindustrin kommer det därför inte att gå lång tid innan det finns i vår mat. Den vanliga konsumenten kommer givetvis inte att veta eller märka någonting. De sitter ju på stranden och äter en vaniljglass.

Dansar man då runt granen eller en vaniljstång?

kungfu hälsa

Nyårslöfte

Publicerad 2007-12-06 02:17:42 i Allmänt

fitnessrope
Det kanske verkar tidigt att börja fundera på nyårslöftet redan nu. Tiden går snabbt och plötsligt så är det ett nytt år. Ska man fundera ut något bra projekt för året så gäller det att tänka till. Många slänger ur sig en massa drömmar på nyårsnatten fulla som egg. Det är också roligt. När det gäller träning är det många som ger nyårslöftet att de ska bli mer aktiva och börja träna mer seriöst. Det är säkerligen ärligt tänkt men ofta förblir det bara en dröm.

Dessa drömmar lever gymen och träningsutrustningsförsäljarna på. Många löser årskort och tränar sedan bara två gånger. Andra lockas att köpa någon finurlig apparat som verkar bra. Tjejen på bilden ovan ser ju vältrimmad och vacker ut. De där träningsrepen hon har runt kroppen har givetvis inget med hennes tränade kropp att göra. Det är inte det att hela grejen är befängd men jag skulle känna mig bra löjlig med de där repen.

När det gäller träning och motion så måste det på något sätt kännas meningsfullt. Vissa kan känna en stor inspiration i att bara hålla sin kropp i trim för andra är det svårare. För mig själv är det inte så svårt att hålla mig igång. Mitt arbete är att träna och undervisa i kungfu och qigong. För mig innehåller kungfu allt det som jag uppskattar med träningen. För mig är kungfu meningsfullt. För andra kanske kungfu känns väldigt långt borta.

Som sagt, det är snart ett nytt år och ett nytt projekt ska skapas. Detta året har det varit att göra qigong varje dag. Jag undrar va nästa års projekt ska bli? Vad kommer du att ha för projekt?

www.kung-fu.se

Julen är här!

Publicerad 2007-12-05 14:14:19 i Allmänt

tomten
Julen börjar allt tidigare för varje år. Det är helt värdelöst för om man ska köpa något går det bara att få tag i standardiserade julklappar. Ta tex en skjorta. Det är omöjligt att få tag i en snygg skjorta. Det enda som finns i butikerna är julstandard sortimentet inklusive superful slips.

Ovan har vi då tomten. Eller mer korekt den amerikanske tomten, skapad av Coca Cola någon gång i slutet av 1800-talet. Frågan är då varför den amerikanske tomten är så fet. Ja det säger ju egentligen sig själv. Amerikanerna är världens fetaste folk. Den svenske tomten är inte alls fet och arbetar hela året inte bara en månad innan jul. Han är också betydligt mindre och lite mer argsint. Inte konstigt att svensken snabbt anpassade sig och bytte ut den gamle tomten mot den mer moderne amerikanske tomten. Inte bara dricker han Coca Cola han kommer med massa presenter också. Dessa vilket alla givetvis måste gå och handla i affärerna. I år beräknar bankerna att svenskarna tar 120 miljoner i lån för att köpa julklappar.

Peking Anka

Publicerad 2007-12-04 18:08:56 i Allmänt

Beijing_duck
Pekinganka är en känd maträtt från Kina. Shaoyazi är det mer rätta kinesiska namnet. Att denna rätt fårr namnet pekinganka är av den anledning att detta är en nordkinesisk maträtt, närmar normadisk från de norra provinserna. Rätten sägs ha kommit in i det kinesiska köket i och med Qin dynastin när mongolerna tog makten.

Vilka grundkriterier ska då uppfyllas för att det ska vara en pekinganka. Ankan ska helt enkelt grillas över öppen eld och inte grillas i ugn. Trädslaget man ska elda med är dadelträd vilket då ger den rätta karakteristiska röksmaken.

www.kung-fu.se

Kungfu och Qigong dag 29 december

Publicerad 2007-12-03 17:08:34 i Allmänt

kungfu_day
I mellandagarna när alla är uppsvällda efter julhelgen är det trevligt med lite extra uppiggande kungfu träning. Kungfu och Qigong dagen är tänkt som en introduktionsdag för alla som är intresserade av eller nyfikna på kungfu och qigong. Det blir också helt okej träning för de som redan är igång och tränar någon kungfu stil.

Så här i mellandagarna är det många som är lediga och förmodligen ännu fler som sitter och funderar på nyårslöftet för 2008. Om detta nyårslöfte innefattar någon form av förflyttning från soffan eller datorn så är detta ett bra tillfälle. Träningen blir anpassad efter alla nivåer och kommer även att innehålla teoretiska träningspauser då det berättas om de olika kinesiska kamptraditionerna.

Detta blir en mycket trevlig dag för alla.

Läs mer om Kungfu och Qigong dagen

www.kung-fu.se

Om

Min profilbild

Sifu Henrik

Sifu i Wing Tsun Sweden och grundare av Kung Fu Sweden. Tränar och undervisar i Wing Tsun, Tai Chi Chuan, Wuji Qigong, Xinyi Liuhe Quan, Yin Yoga, Chow Gar Southern Praying Mantis, Shaolin Weng Chun och Yong Chun Baihequan.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela