Sifu Henrik

Allt om kinesisk kampsport och mycket om asiatisk kultur.

Tai Chi Chuan intensiven

Publicerad 2007-04-30 12:24:11 i Allmänt

Det blev en internationel scandinavisk tillställning när vi igår hade intensivdag i Tai Chi Chuan här i Malmö. Det blev större uppslupning än vad jag räknat med när nu både danskar och norrmän dök upp. Det har nu också blivit klart att det kommer att öppnas en ny Wing Tsun klubb i Oslo. Denna kommer att officiellt öppnas i august. Den nya tränaren var nere i helgen och tränade Tai Chi och kanske blir det även Tai Chi träning där.

Träningsmodellen för gamla Tai Chi Chuan är intressant. Första rörelsen i formen är också första övningen i pushhands drillen. Andra rörelsen sitter ihop med första rörelsen och är antingen en kontring eller en uppföljningsattack. Tredje rörelsen i formen blir sedemera kontring eller uppföljning på andra rörelsen. Varje rörelse kan även lopas från vänster till höger sida beroende på vem som styr eller tar intsiativet. Detta innebär att när man endast är fem rörelser in i formen redan har en myriad av variationer att spela med i pushhands.

När man som ny börjar med Tai Chi följer man dock ett fast rörelseschema dvs. själva formen. Rörelserna som kommer efter varandra i ensamformen kommer precis likadant i pushhandsformen. På så sätt lär man sig automatiskt vad man har alla rörelserna i formen till och varför de också kan se lite annorlunda ut. Det gör att allas form faktiskt ser lite annorlunda ut även om det är precis samma rörelser. Detta ger än mer spännande dynamik och ett roligare koncept än att bara exakt efterapa en mäster. Man jobbar här faktiskt med sina egna promisser och formen speglar exakt den egna individens kunskapsnivå.

Ju mer man tränar både form och pushhand ju mer landar formen och blir bättre och bättre. Kraftprinciper och kampprinciper som i många fall är kryptiska och svåra att förstå faller av sig själv på plats. Även om man kanske själv inte knäcker allting är man ändå med i spelet och kan lättare ta till sig kunskapen när den diskuteras. Tai Chi Chuan blir på detta sätt en mer individuell resa och allting man gör blir mer relevant för att man alltid är och tränar på den nivå som man själv förstår. Man behöver inte på detta sätt träna något som verkar främmande eller något som förmodligen kommer att hända i framtiden.

I helgen som kommer beger vi oss till England igen och fortsätter vår träning för master Brian.

Wuji Qigongprojektet april 2007

Publicerad 2007-04-30 11:56:23 i Allmänt

April har verkligen varit en intensiv träningsmånad. Detta har gjort att jag inte har kunnat fokusera så mycket på mitt wuji qigong projekt. Jag har emellertid tränat qigong varenda dag och sakta men säkert händer där nya saker i kroppen hela tiden. I tisdags kunde jag återuppta mina mer fasta qigongrutiner och för första gången fick jag nu qikänsla i ryggen vid skulderbladen. Innan har denna känsla varit mer fokuserad kring händer och underarmar. Någon enstaka gång har den klättrat upp förbi armbågen. I tisdags dök den nu upp även vid skulderbladen och det var en märklig känsla när den nu faktiskt var i själva kroppen.

Inom qigong pratar man om "heavenly cirkel". Detta är den rundgång av qi som man fingerar inom qigong. Denna cirkel börjar vid rumpan, klättrar längst ryggen upp till toppen av huvudet, för att sedan vandra ner på framsidan av kroppen. Det känns nu som ett stort steg när man äntligen börjat närma sig detta. Jag har länge trott att detta liksom bara var en myt eller en form av arbetsmodell. Nu vet jag att qikänslan faktiskt finns där och att den vandrar runt på riktigt. Detta är för mig något viktigt eftersom jag gärna vill verifiera någon form av fysisk riktighet och inte bara förlita mig på någon form av tro. Jag behöver nu inte heller förlita mig på vad andra har sagt eller skrivit eftersom jag själv upplevt det. Detta känns nu därför som en stor framgång i min egen lilla värld. Jag kan nu i lugn och ro träna vidare. Förmodligen är jag lite på rätt väg.

Eftersom qigongträning är som den är kommer det sannerligen nu att dröja ett tag innan jag hittar denna känsla igen. När man väl upplevt något vill man uppleva det igen och då har man tagit bort själva den spontana funktionen som gör att det dyker upp. Därför är det nu bara att träna på som om ingenting hänt och jobba med de vanliga sakerna. Stel rygg, knaster i axeln, stel ländrygg, stel nacke och klena benmuskler. Där är mycket att jobba på även om man inte får någon qikänsla.

Historical Weapons Combat

Publicerad 2007-04-27 13:44:52 i Allmänt

moroland

Historiska Filippinska vapen, vapensystem och deras användningsområde

Nytt spännande seminarium med Sifu (Guru) Lars Lind chefinstruktör Weapons Combat System inne på WT Center 6 maj.
Seminariet kommer att gå igenom de olika filippinska vapnena och hur de användes. Runt omkring detta kommer det även att behandlas vilken påverkan de olika vapnena hade på den filippinska kampkulturen.
På seminariet kommer det att finnas möjlighet att pröva och testa alla de olika vapnena.
Seminariet startar klockan 12.00 och är som sagt på WT Center, Vesterbrogatan 76.

När nu Sifu Lars Lind åter är tillbaks som chef för vapenträningen inom Wing Tsun Scandinavia händer det saker igen. För er som befinner er i Sifu Lars direkta närhet märker ni nog att jag inte hinner med att få upp alla de spännande seminarier som Sifu Lars håller just nu. Är det inte historiska tema så är det moderna knivseminarier.

Sifu Lars Lind är förmodligen den som tränat Escrima och Filippinska kampkonster längst i Scandinavien. Han har också under lång tid tränat de europeiska svärdstraditionerna. Sifu Lars med gäng har nyligen kommit hem från sitt årliga besök på Royal Armories där de tränat och frossat i svärdskultur. På plats finns givetvis legenden John Waller, huvudtolkare på Royal Armouries.

Nästa Weapons Combat System helg i Sverige är 2-3 juni på Malmö Wing Tsun Skola.

Finishing the Game

Publicerad 2007-04-26 17:38:38 i Allmänt

Finishing the Game
Världen blir allt konstigare. Nu har där kommit en film om tiden efter Bruce Lee´s död. Bruce dog innan han blev färdig med filmen "Game of Death". Tydligen så lever legenden vidare och man vill tydligen fortfarande göra färdigt det som skulle bli Bruce Lee´s kampmästerverk.. Finishing the game handlar om tiden efter Bruce död och om alla de kopior som dök upp i diverse obskyra kampsportsfilmer. Förmodligen har jag sett varenda en på 80-talet.

Ja, jag har en likadan dräkt som skådisarna på bilden. Min flickvän har sytt den till mig. Hade tyvärr den på mig när jag fick min Sifutitel i Bogense för några år sedan. För er som undrar så är skorna "Unisoka Tigers", samma som Uma har i Killbill 1. För den riktigt nördiga Wing Tsun utövaren så ska man givetvis ha unisokas svart och röda skor till teknikerdräkten.

Ändringar i kung fu schemat

Publicerad 2007-04-24 15:07:00 i Allmänt

Ändringar i Wing Tsun Schemat
Saker och ting rör på sig hela tiden. Idag har jag pratat med Sisuk per i Lund och därför har Wing Tsun intensiven 9 juni ändrats. Vi kommer denna lördag att vara på Lunds Wing Tsun Skola i stället för i Malmö. Det har varit ett tag sedan jag hade något evenemang där. Klassisk kinesisk kamp mot många motståndare har varit uppskattat i både Malmö och Göteborg och därför ska även Lundagänget få chans att ge sig i kast med detta. Givetvis är även icke Wing Tsun elever välkomna att delta.

Tillkomna Tai Chi Chuan och Xin Yi seminarier
Våren har också förärats med lite nya möjligheter att fördjupa sig i dessa två ädla kampkonster. Redan på söndag kommer första Tai Chi intensiven.
20 maj är det Xin Yi.
2 juni är det Tai Chi Chuan

Kung Fu Camp 2007
22-26 augusti ligger som vanligt kung-fu camp. Jag håller nu på för fullt att arrangera med detta. Jag hoppas att Sigung Allan Jensen, Guru Lars Lind och Sifu Klaus Shulz även detta år vill komma och hålla i undervisningen.

Heaven & Earth II
Nästa Heaven & Earth håller också på att ta form. Göteborgs Wing Tsun Skola har erbjudit sig att vara värd för detta evenemang. Detta tackar vi för. För många är det långt att ta sig hela vägen ner till Malmö. Arbetsdatum just nu är16-17 juni.

Allting ligger i kalendern på www.kung-fu.se

Kung Fu i Göteborg

Publicerad 2007-04-23 22:13:15 i Allmänt

Så är jag och min flickvän åter hemme igen i Malmö efter en långhelg i Göteborg. Det var bra uppslutning från Göteborgs Wing Tsun och Falköpings Wing Tsun. Göteborgsklubben har nya renoverade lokaler på Majjorna och det var här vi tränade hela helgen. Lördagen gick i svettets tecken då vi avhandlade delar av  "Kamp mot flera motståndare". På kvällen samlades vi på en mycket trevlig italiens restaurang med mycket välsmakande mat, inte långt från träningslokalen. På gångavstånd hade vi även vandrarhemmet på Stigbergsliden där vi bodde under vår vistelse. Vandrarhemmet kände jag till sedan innan då det ligger mittemot där gamla Wing Tsun skolan låg.

Dagen efter var det traditionell graderingsträning. Om tre veckor är det gradering igen. Även denna eftermiddag besökte vi samma restaurang. Vi ville pröva fler rätter. Här hade vi även en liten träff med ledarna för Shaolin Wushu Guan. Ett framtida samarbete håller på att byggas upp. Detta ser vi fram imot.

Intensivdag i Tai Chi Chuan

Publicerad 2007-04-20 09:25:20 i Allmänt

panna tegelsten
Söndag 29 april är det äntligen dags att hålla årets första heldag i Tai Chi Chuan.
Jag har länge försökt hitta en dag som jag kunnat klämma in detta. Det var först tänkt att jag skulle hålla en helg i Tai Chi uppe i Uddevalla men detta blev indraget och därför öppnades nu denna möjlighet.

Tiden rusar iväg och jag har länge varit frustrerande över att inte kunna djupdyka i alla de Tai Chi tekniker som jag på senare tid fått av master Brian. Många som tränar på torsdagarna har också velat få till en heldag länge så att de kan ta ett kliv framåt. Det har även i samband med Qian Zhao Hongs besök varit mycket fokus runt Xin Yi Liu He Quan. Jag har även av Qian fått massa detaljer förklarade när det gäller Tai Chi principer och träning.

Redan 5-6 maj bär det av till England igen och då kommer det en ny drös med tekniker och kunskap. Det är därför bra om jag kan lasta av lite av förra gångens undervisning till er andra innan det nya kommer.

Tai Chi intensivträning
Söndag 29 april
Tid: 12.00-15.00
Pris: 100 kr
Plats: Malmö Wing Tsun Skola
Alla är hjärtligt välkomna!

Klassisk kamp mot många motståndare

Publicerad 2007-04-19 11:15:24 i Allmänt

Klassisk kamp mot m?nga motst?ndare
Det är på modet med olika former av kamptävlingar. Två man går in i en bur och gör upp. Många menar här på att endast det som fungerar i buren är värt att träna, alla andra kamparter är dåliga.
När man ser till kamparter missar många att se till hela kontexten. Många har här bara sin egna snäva syn på kampsport. Hanskar, suspensuar, benskydd, man mot man, och givetvis regler är det som gäller.

När vi ser till klassisk kinesisk kampkonst är förutsättningarna helt annorlunda. Inga hanskar men däremot diverse tillhyggen, pinnar, bord, stolar och annat trevligt man kan kasta. Man har heller inte några benskydd eller suspensuar som räddar en. Är det någon som undrar varför viss kung fu träning går ut på att kunna dra upp pungkulorna in i kroppen. Det är bara att ta av suspendern och sparka loss lite. Kamparterna är heller inte skapta för att slåss man mot man utan tjugo mot tjugo och plötsligt blandar sig mormor med en bakhyvel och närmsta butiksinnehavare med familj. Reglerna som gäller är helt annorlunda än när man i trygghet går upp i en ring med skydd, regler, domare och ett skyddsnät som kallas demokrati. Kunskapen om kamp i Kina är så mycket större och nyanserad än den man ser på eurosport.

När man tar detta i beaktning så växer där plötsligt fram något i formerna och träningsmetoderna inom kinesisk kampkonst som inte finns i de andra arterna. Här kommer nu en tusenårig tradition att hantera stora massor av folk, röra sig i kaos, och kontrollera sitt sinne. Detta är betydligt mer intressant och intensivt än mycket av det enformiga harvandet av jabb, jabb, cross, avsluta med en lårspark som har blivit någon form av standard idag. Detta har jag ingen som helst nytta av i denna kontext. Inte heller har jag någon nytta av att vara expert på golvkamp. Ta mig upp och ta skydd däremot har man mycket nytta av. Om någon greppar en biter man till och ropar på mormor. Hon får slå den som håller en i huvudet med närmsta stol.

Efter uppgörelsen gäller det sedan att ha en taktik när den lokala myndigheten dyker upp och också vill blanda sig i leken. Här gäller det att ha en mängd trix för att ta sig loss och hålla sig undan. Gör jabb, jabb, cross på en kinesisk väktare och du får en kula i pannan. Denna kula får din familj sedan betala.


Vi djupdyker i detta på lördag i Göteborg.

Wing Tsun helg i Göteborg

Publicerad 2007-04-19 09:34:39 i Allmänt

Har nu kommit hem från Xin Yi veckan i Danmark. Det ska bli två sköna dagar här hemma. Det har gått i ett nu i flera veckor. Det blir bara två dagar för på lördag morgon beger jag mig till Göteborg. Här kommer det nu att vara två heldagar med Wing Tsun träning (21-22 april) på Göteborgs Wing Tsun Skola, Chapmansgatan 2.

Lördag 21 april: Klassisk kinesisk kamp mot många motståndare (mycket intressant).
Här kommer jag att gå igenom teorier, principer, tankemönster, rörelsemönster osv. Det kommer inte att bli kamp med hjälmar denna dag.
Tid: 12.00 - 17.00 inkl. pause
Pris: 200 kr

Söndag 22 april: Graderingsträning
Denna dag ägnar vi åt graderingsprogrammen i Wing Tsun för de som vill klara dessa. Har man något annat man vill öva på eller undrar över kan man även träna detta under dagen.
Tid: 12.00 - 17.00 inkl. pause
Pris: 200 kr

Xin Yi Liu he Quan vilodag

Publicerad 2007-04-13 13:36:26 i Allmänt

Har idag en vilodag från Xin Yi träningen då Qian nu åkt över till Danmark. Då hinner man tvätta och fixa med alla vardagliga ting som man ignorerat. Denna gång har det varit extra intensivt då jag haft både Qian och Sören (tolken) boende hemma hos mig. Jag och Olivia fick bygga om lägenheten så att alla kunde få lite eget avskilt utrymme.

I morgon bär det av till Danmark för ytterligare en veckas träning. Här kommer vi denna gång att bo på ett mycket vackert vandrarhem. De andra gångerna har vi kört fram och tillbaks varje dag vilket vi räknat ut kostar mer än att bo och äta i Danmark.

I Danmark kommer jag nu att börja filma vilket jag inte gjort innan. I Sverige har ett team från Lunds Universitet varit och gjort antropologiskt projekt om Taoism och qigong. Vem är mer lämplig att studera då än Qian Zhao Hong. Jonas har även han givetvis tagit tusentals bilder.

Mer om detta kommer när Xin Yi seminariet är slut. Först träning sedan kommer allt annat. Vara med själv och träna och uppleva är alltid bättre än att sitta här framför datorn och läsa.

Xin Yi Liu He Quan

Publicerad 2007-04-11 20:32:26 i Allmänt

Har nu några sekunder ledigt. Xin Yi dagarna med Qian Zhao Hong är i full gång och det är massor med inspirerande och hård träning. Det har trillat in lite nya kung fu stilar som jag inte sett eller hör om innan. Träningen fortsätter givetvis i morgon och sedan bär det av till Danmark på fredag.

Wuji Qigong projektet 3

Publicerad 2007-04-04 11:20:35 i Allmänt


I helgen hade jag pause från qigongträningen. Jag har nu dragit ner på träningen samt på fokusen när jag gör mina övningar. Det märkliga är nu att hela min kropp känns helt lätt och fri. I många år har jag haft känslan av att jag är tung. Nu vill armarna nästan lyfta när jag går och står inte som innan när de hängde som vikter. Benen känns inte sega utan nästan spritter fram. Det var längesedan min kropp kändes så här. Förmodligen var det så här min kropp kändes när jag var ung. På den tiden var detta naturligt så man tänkte inte så mycket på det. Kroppen bara är sådan och det tog man för givet.

När man nu som äldre upplever denna lätthet uppskattar man det så mycket mer därför att nu vet man skillnaden. Man vänjer sig vid sin kropp och man märker därför inte när maskineriet blir segare och segare. Plötsligt så fick man själv en insikt i hur kroppen ska kännas. Jag tror att detta är få förunnat eftersom världen är som den är idag. Ingen har tid eller ork att känna efter och även om man orkar har man inga metoder att förändra det. I vilket fall som helst gav det mig massor av ny energi att fortsätta med Wuji Qigong. Aldrig att jag vill ha en sådan kropp igen som jag haft de senaste femton åren. Om jag får den här effekten efter endast tre ynka månader hur är det då om man tränat tre år.

Denna lätthet har gjort att jag reagerar betydligt snabbare och kroppen är med på ett helt annat sätt än innan. Det verkar som om sinnena är mer öppna eller något. Jag har ingen förklaring på det hela och det har ingen betydelse heller. Jag har heller ingen tanke om att börja analysera det hela. Den kinesiska modellen är att bara följa med strömmen och inte försöka analysera sönder allting.

Om man tror att man funnit det sanna tao

så är det inte det sanna tao.


Wuji Qigong tränar vi på torsdagar klockan 20.00, Celsiusgatan 29, Malmö
Välkommen!

Kung Fu mästare vägrar ge upp forts.

Publicerad 2007-04-03 13:00:27 i Allmänt

pingfamiljen 3

Hon förlorade sitt hus trots allt
Av AP
Senast uppdaterad 3 april 2007 10:23

I tre år kämpade familjen Ping för att få behålla sitt hus. Till slut befann det sig på en liten ö mitt i en stor grop. Men på måndagen var det slut.

Familjen Pings strid för att få behålla sitt hus har fängslat hela Kina. Familjens hus råkade befinna sig på en plats i Kinesiska Chongqing där ett stort nybyggnadsprojekt planerats.
I tre år höll de stånd mot myndigheterna, och bodde till slut på en liten ö mitt i en byggarbetsplats. Men den 22 mars beslöt en lokal domstol att familjen var tvungna att flytta ut och att huset skulle jämnas med marken.
Och så skedde till slut på måndagen.

pingfamiljen 2
På måndagen revs huset efter en tre år lång kamp. Foto: AP

image129
Familjen Pings kamp för att behålla sitt hus har fängslat en hel nation.

Jag letade vidare lite och fann bilder och även filmer från händelsen.

Film från Reuter kommer upp på www.kung-fu.se

Lan Shou Seminariet del 2

Publicerad 2007-04-02 16:13:47 i Allmänt

Seminariet var uppbyggt kring Lan Shou systemets första form Tao Chuan. Detta är den grundläggande formen i systemet. Denna ska bygga upp grundförståelsen av systemets tekniker och teorier. Anders började med att visa en del av formen för att vi skulle få en visuell idè om vad det var vi skulle ägna dagen åt. Nu har jag tränat denna form tidigare men om jag hade sett denna form för första gången, och inte förstod stilens principer, hade jag nog gjort missen att tolka den som om den var utan kraft. Kraftgenereringen skiljer sig från de externa stilarna på många sätt.

I Lan Shou likt många andra kung fu system har man tanken om två olka former av kraft. Vi har den rena externa kraften och så har vi den interna. Det är inga problem att använda extern kraft i Lan Shou förklarar Anders. Det är bara det att när du kommit halvvägs genom formen är du helt slutkörd och orkar inte fortsätta. Man måste därför börja fundera över ett annat sätt.

För en Lan Shou utövare är det okej med extern kraft men den är inte särskilt smart och till råga på allt syns den. I Lan Shou måste man därför först ta bort en människas styrka och göra eleven svag. Unga människor har massor med kraft men de vet inte hur de ska använda den rätt. De slösar med kraften och använder kraft mot kraft. Om man först gör eleven svag måste denne tänka om och komma på bättre sätt att använda denna lilla kraft. Om man använde den externa kraften fel och inte kan kontrollera den är den direkt skadlig mot en själv. Om något är för hårt går det sönder. Anders gör en demonstration där två armar brakar samman. I första demonstrationen använder han extern kraft. Man märker tydligt det dumma i situationen då de två armarna slår ihop. Det kan inte kännas behagligt. I den andra demonstrationen slappnar han av och använder en mer piskliknande armteknik. Kontentan blev att Anders arm kände ingenting och den andres arm kände det dubbla.

Hela första formen Tao Chuan går ut på att lära sig denna andra mer avslappnade kraft vilket inte är lätt. Människan har för vana att spänna upp sina muskler vid tid och otid. Det som var betoningen denna dag var att slappna av i axlarna. Anders berättar att detta är det han brukar få tjata om mest när han undervisar. De flesta människor vill gärna spänna upp armar och axlar för att det känns kraftfullt. Detta är det bedrägliga i situationen. Om det känns kraftfullt måste det ju vara kraftfullt. Kraftfullt för vem? Om man själv anspänner sina muskler känner man själv kraften. Motståndaren kommer inte att känna så värst mycket. När man anspänner musklerna innebär det att man kontraherar musklerna mot varandra. Detta har man ingen nytta av när man ska skicka ut sin kraft mot någon annan.

Slagen i formen liknar sättet man slänger ut en kula med ett snöre i. Det gäller att slappna av och slänga ut armen. Kraften genereras då från midjan och benen och inte från armen och axeln. När man får till detta liknar Anders detta vid en nedrivningskula som används vid rivning av stora byggnader.

Mer kommer snart...

www.kung-fu.se

Wuji Qigong projektet

Publicerad 2007-04-02 13:27:58 i Allmänt


- ett steg bakåt är två steg framåt

När jag stog och tränade i fredags kändes det tungt. Efter en och en halv timme fick jag till sist sluta för att benen inte orkade mer och kroppen ville inte fortsätta helt enkelt. Jag kom fram till att jag nog pressat på lite för mycket med träningen den sista månaden. Mitt mål hade varit att försöka få upp träningen till tre timmar varje förmiddag.

På eftermiddagen hade min dumma hjärna glömt att jag på förmiddagen gått in i väggen. Jag ställde mig därför och tränade Tai Chi en och en halv timme innan kvällens Wing Tsun pass. På kvällen när jag och Jonas sedan satt och åt fredagens kebabtallrik på Armanos kände jag hur orken bara förvann. Helgen har därför gått åt till att bara göra ingenting samt ladda inför Xin Yi seminariet.

Xin Yi - Sinne och kropp måste vara i harmoni
Det intressanta är här att det förmodligen inte handlar om fysisk överträning utan psykisk. Sinnet och kroppen måste vara i harmoni. På kinesiska blir detta Xin Yi, vilket vi finner i Xin Yi Liu He Quan. Min vilja ville mer än vad jag ännu vant kroppen vid. Inte själva de fysiska övningarna i sig utan koncentrationen och viljan som man måste ha för att träna qigong. Det är säkerligen inga problem att träna tre timmar varje morgon men att göra det med full koncentration kanske är för mycket. I vanliga fall mediterar man bara trettio minuter, går några varv, och sedan mediterar trettio minuter igen. Detta är bara cirka en timme.

Tai Ji - ur ingenting kommer någonting
Idag har jag därför tagit några steg bakåt i min strävan och endast tränat trettio minuter. Även då det kändes som om jag endast slarvade igenom övningarna så var de ändå bättre utförda än när jag började i januari. Tanken med träningen idag var bara att komma igång igen efter helgens pause. Ändå hittade jag en av de viktigaste funktionerna i wuji qigong. Plötsligt kunde jag lyfta armarna utan att anspänna arxlarna. Kraften kom nu från revbenspartiet, något master Qian förklarat tusentals gånger. När strävan inte längre var där kom resultatet. Detta benämns Wu Wei. Detta brukar jag stå och förklara för mina Tai Chi elever varenda pass, nu ska bara min egen hjärna också förstå.

Allting ta sin tid. Det går inte att forsera fram eller att försöka pressa på för mycket inom kung fu. Allting tar den tid det tar. resultatet kommer när resultatet kommer. Det enda man kan göra är att träna på så vet man att man åtminstone är på väg. Tränar ni ett pass i veckan pågår fortfarande äventyret. Slutar ni träna då är äventyret slut. Inget äventyr inga nya upptäckter. Inga nya upptäckter ger signal till att hjärnan kan börja stänga ner. När hjärnan börjar stänga ner börjar kroppen stänga ner och man börjar bli gammal.

I morgon är ett nytt qigongpass...

Om

Min profilbild

Sifu Henrik

Sifu i Wing Tsun Sweden och grundare av Kung Fu Sweden. Tränar och undervisar i Wing Tsun, Tai Chi Chuan, Wuji Qigong, Xinyi Liuhe Quan, Yin Yoga, Chow Gar Southern Praying Mantis, Shaolin Weng Chun och Yong Chun Baihequan.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela