Sifu Henrik

Allt om kinesisk kampsport och mycket om asiatisk kultur.

Solen skiner och kung fu!

Publicerad 2006-09-28 23:22:00 i Allmänt

Började denna torsdagmorgon med kinesisk koversation, det är inte lätt. När jag kom hem slog jag på datorn och förundrades över hur många mail jag fått. Dagen i ära har slagit alla rekord i olika förfrågningar om kungfu, träning, kan man börja träna, finns det platser kvar på Xin Yi seminariet osv. Det märks verkligen att hösterminen är igång. Det märks också i kwoonen då alla kung fu passen är fullproppade. Atmosfären är verkligen trevlig och alla har fullt upp med sina tekniker. På lördag är det gradering och många är spännda inför detta. Det är roligt när Sigung kommer. Ja, nu när jag tänker på det så har jag varit Sifu ganska länge. Det innebär att för många är Dai-Sifu Allan inte Sifu utan Sigung. Sigung betyder på kinesiska farfar.

Sigung är inte en person som gör så mycket väsen av sig. Han är inte spektakulär eller utgör sig för att vara någon. Han har gjort det här med Wing Tsun längst i Scandinavien och i november är det dags för 30 års jubileum. Det som är speciellt för oss som är elever till honom är att han sitter inne med sjukt mycket erfarenhet. Hans tekniska expertis är gigantiskt stor och man häpnas varje gång hur lätt han bryter sönder hela ens arsenal av tekniker. För honom är allting så lätt, för oss är det betydligt svårare. Det är skönt att han sin master på så nära håll. Praktiskt taget kan man träna för honom varje dag inne på WT center.

Wing Tsun är en hypereffektiv kampart och dessutom enormt rolig att träna. Den utvecklas och förändras hela tiden och där är hela tiden nya upptäckter att göra. Även om det är samma så är det förändring. Det är inte lätt att förklara och kanske ännu svårare att som utomstående att förstå. Nya ord som "alivness" och "dynamic" har börjat användas flitigt i de nyare kamparterna. Detta är något som funnits i Wing Tsun i generationer. Bara för att nämna några bevis så pratade både Wong Shun Leung och Bruce Lee om detta redan på 60-talet. Det är bara kanske så att kampsportsvärlden i övrigt har börjat komma ikapp. Nu ska de bara lägga en sådär 3 generationer på att förfina det. Det kanske är lättare att börja träna Wing Tsun direkt, så spar ni tidsmässigt de där 3 generationerna. Det är fortfarande ingen som levt 3 generationer, man har bara ett liv. Vi har roligt här i Wing Tsun Scandinavia och det gör att vår Wing Tsun blir väldigt speciell. Kung Fu är bra för kroppen så gå och träna!

Graderingar

Publicerad 2006-09-27 01:06:33 i Allmänt

I helgen är det gradering i Wing Tsun på Malmö Wing Tsun Skola. Det innebär att utövare inom Wing Tsun Scandinavia kommer att vallfärdas hit från olika delar av Sverige. Oftast är det så att de som kommer längst bort ifrån kommer först och sist intrillandes är mina egna elever här ifrån Malmö.

Nu för tiden är det här med gradering, för min egen del, att fylla i en massa diplom. Papper med underskrifter är mycket viktigt i dagens papperslösa datorsamhälle. Alltid när det är dags för gradering går min buddhistiska hjärna igång och jag börjar fundera på det här med graderingar. Varför är det igentligen så viktigt med de här graderingarna?

Ett altenativ till svar är att det är en motivation att träna vidare. Det är ett synligt bevis på att man bemästrat något som är svårt. Man har på något sätt klättrat upp ett hack i svårighetsgrad. Det är ju bra!

Eller är det egentligen det?

Graderingar, diplom och bälten är ju bara en yta. En yta som förblindar att sträva efter fel saker inom kamparten. Det som är ännu mer förblindande än graderingar är tävlingar. Här förleds man helt bort från de traditionella värderingarna som man historiskt sätt strävade efter att uppnå. Graderingen är på ett sätt ett bra redska för att hjälpa nya elever till strävan och insikt i en kamptradition. Med tiden hittar de flesta som tränar vidare vad det är det handlar om. Det handlar om att träna sig själv.

Det handlar således inte om prestige. Det handlar således inte heller om att vinna över andra. Detta bara bromsar förståelsen av vad kampkonst handlar om. Kanske är det ändå så att de flesta människor behöver lite synlig prestige och yta för att orka träna vidare. Vi lever ändå i ett modernt status och prestige-jakts samhälle. Även om en av de saker som inte är bra för oss är just all denna yta och prestige.

Undrars om man kan ha graderingar och tävlingar inom meditation?

Kravaller på Norrebro

Publicerad 2006-09-24 23:26:42 i Allmänt

I kväll kunde man följa på dansk tv hur ungdomar gick bäsärk på Nörrebro, i Köpenhamn. Polisen var på plats och dessa blev bombarderade av ungdomar som kastade gatusten. Det kanske bara är jag, men det känns som om det här med att ta till extremt våld blivit allt mer vanligt. Bara för att man tycker något är fel får man då automatiskt försöka döda poliser? Jag tror ibland att gemene man inte riktigt förstår hur extremt hårt det är att vara polis.

Varför tar jag då upp det här i min blogg? För det första att jag är imot våld. För det andra och kanske den mest känslomässiga är att jag känner en hel del poliser i Köpenhamn. Kanske är det inte alla som vet det men Wing Tsun Scandinavia har mycket samarbete med polisen. I Köpenhamn har vi en Wing Tsun & Escrima skola på självaste polisakademin. Denna leds av Sifu Mikael Molin som själv arbetar som polis. Vi har även stort samarbete med svensk polis och uppe på polisakademin i Stockholm har vi även en skola som drivs av Peter Eneman.

På grund av denna närhet till både polisens vardag samt vardagen för andra som arbetar inom olika områden av säkerhet har vi, inom Wing Tsun Scandinavia, något som vi kallar Security Concepts. Wing Tsun har lång erfarenhet av säkerhetsarbete. Sifu Henning hade under 10 år utbilningen för alla blivande dörrvakter i Köpenhamn. Europeiska Wing Tsun Organisationen har länge varit inblandade i polissäkerhet, miltär och antiterroristverksamhet. En livvaktsutbildning finns även på EWTO´s huvudkvarter. Chefinstruktören för Wing Tsun i Indien är även huvudansvarig för militärpolisen i hela detta gigantiska land.

Går vi ännu längre tillbaks så kan vi faktiskt kostatera att stormästaren Yip Man själv arbetade som polis i Fatchan under många år.

Vi får i alla fall hoppas att Sifu Molin och de andra grabbarna har klarat sig oskadda ur kvällens bataljer.

qigong och brasilian jiu jitsu

Publicerad 2006-09-18 21:09:01 i Allmänt

Hela helgen har ägnats åt Ming Shan Tao Qigong. Detta är inte ett qigong-system i sig utan ett samlingsnamn för den erfarenhet Sifu Klaus Schulz (boende i Bonn) gjort under sina senaste trettio år inom ämnet. MSTQ består således av en mängd olika qigongtraditioner som alla har sina små egenheter. Variationen blir därför väldigt stor och det gör att det är väldigt varierande och annorlunda träning.

Wing Tsun Scandinavia har bjudit in honom på regelbunden basis sedan 2002 och har under åren också avancerat till att ha en regelbunden instruktörskurs. Denna är gratis för alla de intresserade som har lite erfarenhet av träningen inom systemet. Gratis instruktörsutbildning i qigong skulle jag tro vi är ensamma om i Sverige. Mig veterligen brukar de flesta qigongorganisationer ta rejält betalt för sina utbildningar. Har ni frågor om denna utbildning kontakta gärna mig.

Jag sitter därför här med gigantisk träningsverk i min vänstra bröstmuskel samt vänstra delen av nacken. Borde man då inte vara mjuk och avslappnad i kroppen efter en helg med över tio timmars qigongträning? Jo, det borde man och det är man i vanliga fall också. Nu är det så att efter qigongseminariet i Köpenhamn igår så var jag tvungen att störtdyka mot min qigongkollegas ben. Qigongseminariet var nämligen i Brasilian Jiu Jitsu rummet på WT center. Jag och Sije Ellen har en liten inbördes grapplingtävling. Eftersom det var oavgjort efter summercamps alla matcher var det åter dags att göra upp.

Sije Ellen var ettrig och vägrade gå ner och jag hamnade därför ganska omgående underst och hon fick in ett bra underarmstryck mot min hals. Detta lyckades hon hålla så där en tio minuter innan jag fick en lucka och kunde vända underläget. Sakta men säkert började jag arbeta mig till en överlägsen position. Jag blev tyvärr tvungen att säga hejdå till en av deltagarna och denna fokussvacka använde Ellen direkt. Jag var tvungen att börja om. På grund av omständigheterna kunde vi inte heller denna gång avsluta matchen. All kettlebellträning har gjort henne stark och seg som en myra. Det var ett ettrigt grepp hon fick in och det är detta som känns idag. Wing Tsun Scandinavia har många duktiga tjejer som tränar.

Pinyin och kung fu

Publicerad 2006-09-14 22:53:26 i Allmänt

Nu har det åter gått några dagar då jag inte skrivit här. Det betyder att det är fullt upp med annat. Idag har jag avverkat fem timmars intensiva studier av det kinesiska språket, för att därefter fortsätta hemma i soffan med ytterligare några timmar. Redan har jag lyckats slita upp min gamla cd spelare, och därmed fick jag bege mig till affären och införskaffa en modern ny. Försäljaren förstod inte varför det var så viktigt att ha en bra start och stopp knapp. Han gick på om högtalarkvalite och mp3 konverterare. Allt jag behöver är bra knappar när jag kör mina kinesiska ljudband fram och tillbaks.

Det ska bli spännande att se om jag kommer att förstå någonting över huvud taget av vad master Qian Zhao Hong säger. I vilket fall som helst gör det studerandet lite extra krydda.

Det var därför skönt att bege sig till kwoonen i kväll för lite fysisk aktivitet. Värmen slog mot mig när jag steg in i lokalen. Sisok Bengt har som bekant börjat undervisa i svärd på torsdagar från klockan 18.00. Ljudet av stål som slår mot stäl ekar i bygget. Inne i lilla hallen var det även i full gång med Chi Sao. Det är bra tryck på Malmö Wing Tsun Skola. Kwoonen är proppfull varenda träningspass. Det är trevligt för vi gillar att träna och vi gillar att umgås med människor. Där är en speciell känsla i kwoonen nu för tiden.

Det fick bli en timme stretching innan dagens interna träningspass satte igång. Även denna kväll blev det dykning i qigong, tai chi, xin yi och bagua. Till och med när klockan var över tio och vi var på väg ut var diskussionerna om kampkonst på högan topp. Det är mycket för en sifu att hålla reda på. Många är det som har olika projekt inom skolan som de vill förverkliga. Det är heller inte så konstigt att alla är på hugget. Snart är det gradering i wing tsun och snart kommer även master Qian.

I morgon kommer så Sifu Klaus, vår chefinstruktör i Ming Shan Tao Qigong, för en full helg med träning. I morgon kväll är det undervisning för instruktörer och blivande instruktörer. För er som inte känner till Ming Shan Tao Qigon och är intresserade är det bara till att dyka upp på lördag klockan 12.00 i kwoonen. Det kostar endast 325 kr för hela dagen. Med tanke på vad qigong kurser oftast kostar i Sverige är detta mycket billigt.

Kinesiska tecken och Xin Yi seminarie

Publicerad 2006-09-08 02:02:31 i Allmänt

Sitter här och har fullt upp med diverse märkliga ljud och ord som finns i det kinesiska språket. Det ska bli spännande och se om jag kan förstå något av vad Qian Zhao Hong säger när han dyker upp här om en månad. Det jag läser är mandarin, riks kinesiskan som bygger på de nordliga dialekterna. Qian kommer från Shanghai och pratar därför wu-dialekt. Detta är som natt och dag. Som sagt, man måste börja att dra i någon ända. De kinesiska tecknena är däremot samma för hela Kina, eller nästan. Dessa har man fullt upp med.

Fullt upp börjar det även bli med inbetalningar för Xin Yi seminariet. Det har ramlat in en hel drös nu de senaste dagarna. Så för er som verkligen vill vara med så vänta inte längre med att betala in. Det kommer att bli fullt. Jag har satt 20 som maxtal, sedan är kwoonen full. Det ska mycket till för att jag ska tulla på denna gräns. Det hjälper inte hur många mail ni skickar eller att ni står där på lördagen med pengar i handen. De första 20 som betalat in har en plats. Undantaget är de utländska gästerna som inte kan betala in på kontot.

På tal om Shanghai. Ni vet killen som tränat sönder sina fotleder med felaktig tai chi träning. Han heter förresten Anders. Ni kan säkert gissa var han befinner sig nu. Han är givetvis i Shanghai och ska vara där ett bra tag framöver. I månadskiftet sticker även hans brorsa ner. Därför står vi nu med en ungdomstränare i Helsingborg mindre.

Det gäller att ha bråttom annars.....

Publicerad 2006-09-04 21:34:09 i Allmänt

På väg till kwoonen råkade jag idag ut för ett riktigt störtregn. Jag ställde mig i lugn och ro under ett stort träd, det har mänskligheten gjort i alla tider. Vad jag märkte är att detta håller på att förändras. Nu för tiden springer man med armarna upp och ger ifrån sig små ljudliga skrik. Jag vet inte om det är så här överallt men detta var scenariet som utspelade sig framför mig. Två minuter senare så hade det sluta regna och jag fortsatte min vandring. Jag själv var helt torr men de andra var plask blöta.

När en människa i vanliga fall skriker och vifftar med armarna brukar det handla om något farligt och panikartat. Är det så att den moderna människan blivit rädd för helt vanligt vatten? De såg rena ut i övrigt så jag förmodar att de tvättar sig flera gånger om dagen. Så de som är mest rädda för att bli blöta är de som är mest måna om att vara rena och fina. Det måste då innebära att man som modern människa bara ska vara blöt på vissa utvalda ställen och tidpunkter. Så inrutat och tråkigt människans värld har blivit.

Tanken att faktiskt ställa sig under ett träd och vänta finns inte idag. Det ska gå undan och man måste hela tiden vara på väg någonstans. Själv är man som sagt på väg till kwoonen och ska träna på "Look Ding Boon Kuen ", wing tsun stilens långstav. På kung fu camp fick vi lära oss denna mytomspunna form. Det tog nästan tjugo år innan man äntligen fick se och lära sig denna. Det gäller att inte ha bråttom, då missar man alla livets godbitar.

Buddhistisk träning

Publicerad 2006-09-03 23:55:55 i Allmänt

Igår besökte jag och Jonas malmös chanbuddhistiska center. Det är alltid rogivande att komma dit och hör på när Ming Bao berättar. Jag har i många år varit ansluten till verksamheten men är väldigt dålig på att dyka upp på meditations-sessionerna. Därför har jag hemma ett litet tempel där jag kan meditera och träna. Det här med meditation för min egen del går i vågor. Eller lite enklare förklarat. Flickvän = lite mediterande. Inte flickvän = mycket mediterande. Så här har det hoppat fram och tillbaks under en herran massa år. Nu är man utan flickvän igen och då är mediterandet igång.

Buddhismen är starkt knuten till Kung Fu. Det finns tre stora filosofier i Kina och Buddhismen är en av dessa, de andra två är taoism och konfucianism. Alla dessa tre har på ett eller annat sätt präglat tankarna hos de kineser som skapat de olika kung fu systemen. Kanske är det Buddhismen som i det här fallet är det allra intressantaste.

Redan långt innan Buddhismen kom till Kina runt år noll ägnade sig de indiska munkarna åt rörelsemönster som hade sina rötter i Hinduismens vajramukti. Vajramukti var olika kampträningsmönster som de högsta inom krigarkasten tränades i. En del av dessa rörelsemönster kallandes Natas var vapenlösa. Dessa tränades också av Buddhistiska munkar. Dessa träningsformer kom så småningom till Kina och de Buddhistiska templena där. Det var således inte Bodhidharma som införde denna träning till Kina och Shaolintemplet.

Varför höll då fredliga munkar på med kampträning?

Man kan läsa på många ställen att det var för att skydda sig mot farliga djur och banditer. Detta är säkerligen bra men det är inte anledningen. Träningen var att få qi att flöda i kroppen och att stärka denna så att man skulle kunna meditera under långa tider utan att ta skada. Träningen gick därför först ut på att stärka ryggen samt leda upp musklerna så att man kunde utföra en korrekt hållning under meditationen. Energi behövdes också till hjärnan så att man inte blev slö eller rent av somna under de långa meditationspassen. Kroppsrörelserna var därför ett sätt att bemästra användandet av denna energi så att man inte slösade med den. Det kunde nämligen gå veckor innan man kom i kontakt med föda. Det gällde också att lära sig att skapa energi så att man inte frös ihjäl under de långa och hårda vintrarna. Det hela handlar således att även ta kontroll över användandet av sin energi inte bara sinnet. Tanke och handling är ett. Kropp och sinne är en enhet. Ken och Zen är en enhet. Inom buddhismen kallas detta Xin Yi. Detta är en mycket svår träningsmetod så därför kan jag inte beskriva denna i en blogg. Jag skulle förmodligen inte kunna beskriva den rättvist ändå. Själv är man bara en förvirrad nybörjare.

Som ni ser har detta väldigt lite med att stoppa ett spjut mot halsen, krossa en tegelsten med pannan eller att slå diverse vackra volter. Detta må vara svårt i sig och spännande att bemästra men det har ingenting att göra med traditionell Buddhistisk träning.

Fullproppad hösttermin!

Publicerad 2006-09-01 00:31:11 i Allmänt

Det är en rolig tid nu för att det händer saker hela tiden. Det är verkligen fullt ös bakom www.kung-fu.se kulisserna. Augustimånad har slagit alla rekord både vad gällande besökare och vad gällande allt annat också. Journalister och tv-bolag har hört av sig i strid ström. Idag hittade jag ett mail från Budo-magazine som jag missat. Jag har också fått mängder av mail från olika arrangörer i Kina som anordnar kung fu evenemang.

Jag har varit över i Danmark denna månad och kommit i kontakt med stilen Yi Quan. Vi har så smått börjat planera olika arrangemang runt detta i Sverige. Jag har även varit i kontakt med flera olika Bagua instruktörer som är sugna på att komma till Sverige och undervisa.

Igår fick jag upp andra delen om professor Tys penis qigong. Hade det inte varit fantastiskt coolt att få hit honom här till Sverige. Idag fick jag upp en artikel om cottonfist boxing. De vill att jag ska komma ner till Shanghai och träna detta. När vi nu ändå är inne på Shanghai så har en av mina elever nu fått jobb som arkitekt där nere och ska i dagarna ta kontakt med Qian Shao Hong. Fler av mina elever är på väg ner till Shanghai. Jag har ikväll även uppdaterat kalendern efter diverse påtryckningar. Just nu ser det inte mycket ut för världen men där är mängder med evenemang på gång. Det är bara det att jag måste trixa med att få till så att helgerna passar. Det är alldeles för få helger varje år.

Som sagt, så ska jag försöka få till et yi quan seminarie. Uppe på schemat just nu ligger inte heller Helsingborgs Wing Tsun skolas 10 års jubileum som är tänkt att hållas 4 november. Här är det tänkt att det ska bli 10 timmars träning under en och samma dag. Det är även tänkt att Iran och Ajurcaba Mascarenhas ska komma till Malmö en helg och undervisa i golvkamp. Som ni ser är det svårt att trycka in alla de andra projekten som jag vill.

I höst kommer även Qian Zhao Hong tillbaks om det är någon som missat detta. Här är det tre fullspäckade veckor med intensiv träning. Snart kommer även Sifu Klaus Schulz tillbaks och undervisar i Qigong. Snart är det även dags för svärdsevenemang nere i hammenhög. Här är det Sifu Lars från Danmark som ägnar hela helgen åt medeltida vapenkonster. Känns det mycket? Det är det också.

Om

Min profilbild

Sifu Henrik

Sifu i Wing Tsun Sweden och grundare av Kung Fu Sweden. Tränar och undervisar i Wing Tsun, Tai Chi Chuan, Wuji Qigong, Xinyi Liuhe Quan, Yin Yoga, Chow Gar Southern Praying Mantis, Shaolin Weng Chun och Yong Chun Baihequan.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela