Sifu Henrik

Allt om kinesisk kampsport och mycket om asiatisk kultur.

Smörgåsbord

Publicerad 2006-10-29 20:02:38 i Allmänt

Smörgåsbord


Den senaste tiden har jag träffat en mängd olika instruktörer och tränande inom olika kung fu system. Via de olika seminarierna med Qian Zhao Hong så har nya band knutits och planer på olika projekt har smitts. Detta har gjort att det här framöver kommer att bli mycket spännande här på www.kung-fu.se.

Om allting klaffar kommer vi att arbeta på att få hit Lan Shou mästaren Wuji från Shanghai någon gång i juni. Innan det ska vi försöka få in två stycken introduktionsseminarier i Lan Shou med Anders Gjerlöv.

Som det ser ut nu kommer master Qian Zhao Hong tillbaks till Scandinavien i april med ännu mer Xin Yi Liu He Quan. Även här ska vi försöka få in några träningshelger innan dess.

Vi ska även ha en introduktion i Yi Quan inom den närmsta tiden.

Jag har även mött duktiga Bagua Zhang utövare samt instruktörer som är intresserade av att komma hit och undervisa i detta system.

Vad gällande Tai Chi jobbar vi även med att få loss master Brian Jones. Här har vi även en hel hög med olika instruktörer inom olika förgreningar som är sugna på att komma och undervisa. Allt fler har fått upp ögonen för www.kung-fu.se och vill vara med. Detta tycker vi givetvis är förbaskat roligt.

Igår och idag har det varit intensivhelg i Wing Tsun. Roligt var att det kom tränande från många skolor utanför Skåne. Falköping, Göteborg, Vetlanda och Ronneby fanns på plats. När det kommer tränande lite längre ifrån så får man försöka peta in så mycket som möjligt under träningsdagarna. 5 timmar är inte mycket tid när man väl börjar gräva i olika kung fu system. Jag hoppas att alla har fått ut något lite av helgen i alla fall.

Va, är det bara 52 helger nästa år! Det är alldeles för lite.
Nästa helg är det "Wing Tsun 30 år" kalas inne på WT center.
Helgen efter är det WT 10 års jubileum i helsingborg. Här blir det 10 timmars träning. Gratis!

Kung Fu är roligast!

Intensivhelg i Wing Tsun

Publicerad 2006-10-27 12:09:44 i Allmänt

Idag åker master Qian hem till Shanghai och det har varit otroligt roligt att ha haft honom här.

Det skulle då för en vanlig människa vara skönt med några veckors vila efter några sådana här intensiva veckor med 6-7 timmars träning om dagen. Så är inte fallet...

I helgen är det intensivhelg (28-29 okt).
Många har inte sett varken Biu Jee eller Dummy formen så vi ska ta en första titt på dessa, samt vad man har dem till.
Vi börjar som vanligt 12.00 och håller på till 17.00 (inkl. rast)
Alla är välkomna!
pris: 200 kr / dag

kung fu är roligt

I morgon drar det igång

Publicerad 2006-10-19 23:44:16 i Allmänt

I morgon drar det igång


Som sagt, i morgon anländer Qian Zhao Hong i Malmö och sedan är det kung fu kalas i en hel vecka. Många är det som sett fram imot detta. Jag såg idag att det även låg en länk öppen från martialarts.dk om seminariet. Det jobbiga är att de länkat förbi www.kung-fu.se framsidan. Därmed vet inte danskarna att det är fullbokat. Vi får hoppas att det inte vallfärdas för många över bron i helgen. Det är alltid tråkigt att behöva säga till entusiaster att vända i dörren.

På lördag startar alltså evenemanget klockan 09.00. Det ordinarie programmet sträcker sig fram till på onsdag. Jag har även lyckats spränga in ytterligare en dag på torsdagen om det är någon som vill träna. Denna dag är öppen för er som inte fått plats på ordinarie seminarie. Det är visserligen bara en dag men det är spännande att se och träna för master Qian.

För mina kurskamrater på universitetet är det stor tentamen i kinesiska på lördag, där borde kanske jag också vara med. Jag gör därför en prioritering och som tidigare i mitt liv så blir det kung fu. Idag har jag suttit och råpluggat in ett hundra nya glosor, det tog 9 timmar. Kanske förstår jag lite till av vad master Qian säger. Förmodligen så är allting borta i morgon men så är livet.

Är man trög får man repetera fler gånger - gammalt kung fu ordspråk.

Här är första bilden..

Publicerad 2006-10-16 22:23:49 i Allmänt

Här är första bilden


..från Sanshou SM. Det var som sagt några riktigt bra och roliga matcher. För en icke invigd såg det bra "läbbigt" ut när någon åkte ut från tävlingsrampen.

Wushu SM i Taolu

Publicerad 2006-10-15 21:03:24 i Allmänt

Wushu SM i Taolu


Hela dagen har gått åt till att bevaka Wushu SM. Igår var det kamp idag var det dags för form. Många var det som gick upp på mattan för att få sina former bedömda. Jag avundas inte dagens domare som satt från klockan 11.00-17.00 nonstop. det är verkligen kung fu. På plats fanns också många av Sveriges veteraner inom kung fu som man fått språka med, detta har varit trevligt. Vi har filmat de flesta tävlande och kommer att tillverka en DVD. Vi har även tagit mängder med bilder fastän Jonas kamera gick sönder.

Det har som sagt varit ännu en dag fylld med kung fu och det har varit trevligt.

SM i Sanshou

Publicerad 2006-10-14 23:30:51 i Allmänt

SM i Sanshou


gick idag av stapeln i Malmö. Vi var där hela dagen och bevakade detta evenemang. Där var många hårda matcher som utkämpades. På plats fanns en liten med intresserad grupp av människor som är intresserade av tävlingswushu. Man tränar här i två olika grenar. Den ena är kamp - sanshou, samt form - Taolo. Imorgon kommer därför hela dagen att gå åt till form. Vi kommer givetvis att vara på plats. Daniel har förevigat evenemanget med sin filmkamera och Jonas har tagit hutlöst många bilder.

Wushu SM

Publicerad 2006-10-13 00:38:54 i Allmänt

Wushu SM


kommer att vara här i Malmö i helgen. Vi på kung-fu.se kommer att vara på plats och försöka dokumentera händelsen. Det kommer att bli intressant då det är 14 år sedan jag sist var på en sådan här tillställning. Då var det inte som åskådare utan som tävlande.

Vad gjorde man då så här dagen efter att ha hårdtränat Xin Yi i fem dagar? Man står och tränar Xin Yi så klart.Idag var det åter fullt pådrag i kwoonen, flera nya och de stadiga gamlingarna. Det blev hårdtränande inför Qians besök nästa vecka.

Denna femte dag...

Publicerad 2006-10-11 19:26:25 i Allmänt

Denna femte dag...


...var den sista i Närum. Det har varit 5 tuffa träningsdagar men värt all tid och ork. Xin Yi är en mycket häftig kung fu stil med ett enormt djup. Nu dröjer det en vecka innan master Qian kommer till Sverige. Det innebär att man får några dagar att vila upp kroppen och det ska bli skönt.

Det har visat sig att master Qian inte ska åka hem direkt dagen efter seminariet här i Malmö. Det innebär att torsdagen 26 kommer det också att bli en hel träningsdag om där finns intresse. Så för er som inte har fått plats på ordinarie seminariet så är här en chans att åtminstone få träna en dag. Priset för denna dag blir 400 kr. Vi tränar här från klockan 09.00-17.00. Givetvis med lunchpause mitt i.

Zhashi = pause

Denna fjärde dag...

Publicerad 2006-10-10 20:37:10 i Allmänt

Denna fjärde dag...


...har varit tung. Qian har öst på och mina ben är slut med resten av kroppen. Träningen är intensiv men enormt rolig vilket gör att man kramar ut den sista droppen ork. I morgon är en ny dag.

Det blir sängen tidigt idag. God natt!

Denna tredje dag...

Publicerad 2006-10-09 22:29:34 i Allmänt

Denna tredje dag...


... fortsatte som de två tidigare med nya tekniker. Det finns så mycket spännande som kommer från Kina. Så här på måndagen var vi tillbaks i den märkliga japanska dojon och det var precis lika kallt som jag mindes det. En stor del av dagens 7 träningstimmar gick åt till Xin Yi Chan Si TaiJi Quan, enklare kallat spiral taichi.Detta är en mycket märklig form av tai chi, vilket innehåller element från alla de andra stora tai chi stilarna.

Det blev givetvis även mängder med vanlig Xin Yi träning. Sju timmar är en lång tid och man hinner med mycket. Som tur var fick jag med mig min kaffekokare. Det är inte lätt att överleva i en djungel med tedrickande kung fu freaks. Dagens ord blev: shashi = sjunk ner. Ursäkta min usla pinyin.

Även om man var mör efter dagens träning hann man ändå med att språka några timmar med Jonas. I helgen har han som sagt varit på Ti-seminarie. Detta är Okinawas traditionella kampkonst. Detta var tydligen mycket annorlunda från vad många tror. Det har inte mycket gemensamt med det vi idag kallar karate. Mycket intressant!

Denna andra dag...

Publicerad 2006-10-08 20:20:24 i Allmänt

Denna andra dag...


...trodde jag att Qian Zhao Hong skulle gå tillbaks och börja repetera lite av vad vi gjort innan. Det börjar som sagt bli bra många övningar han har visat. Så blev det givetvis inte. Hela dagen har han bara fortsatt och ösa på med träning och nya övningar.

Tån ställde inte till med något trassel idag så jag och Andreas kunde ta ut svängarna. Det straffade sig under eftermiddagen. Jag tror ändå att vi tog hastighetsrekord i ormen, en övning som vi lärt oss innan.

Det som slått både mig och Andreas är hur likt Xin Yi är Wing Tsun. Idag när vi stog och tränade tan-sao började man fundera på vilken stil det igentligen var man tränade. De chi-gerk övningar vi förra helgen stod och tränade med Sigung dök även idag upp på Xin Yi. Min teori om att Wing Tsun någonstans i historien kommit från Xin Yi börjar bli allt tydligare, eller så är det bara så enkelt att människan bara har två armar och två ben.

Det är mycket Kina nu. Det visade sig att min träningskollega Anders inne i Danmark även han gett sig i kast med det kinesiska språket. Han är för övrigt även min tränare i Lan Shou. Vi kämpade idag tillsammans med att försöka tyda vad Qian sa. Idag knäckte jag ordet "Song" vilket på Wu-dialekt betyder: slappna av.

Så är det igång igen...

Publicerad 2006-10-07 18:06:02 i Allmänt

Så är det igång igen...med heldagar i Xin Yi Liu He Quan. Igår äntrade master Qian Danmark och idag satte det igång på allvar. Klockan 9.00 satte träningen igång i Närum. Det var fullt tempo direkt och det kändes som om han fortsatte att undervisa där han slutade sist. Man trodde i sin enfald att så här första dagen skulle det bli lite repetition. Nix, så blev det inte. Många nya kombinationer och tekniker har det blivit. Krampen i benen kom redan vid 12 tiden, sedan blev det därför riktig kung fu. Eftermiddagen ägnades åt apan och tigern. Till min stora glädje är båda dessa djur enormt dynamiska och det blev därför många hopp. Nu sitter jag här med dagens första kaffe och har givetvis ingen som helst känsel i benen. Bara en lätt ankommen fot som snart ska ner i en balja med varmt vatten så att den klarar hela morgondagen. Man är inte 20 längre och det märks.

Det mest spännande inför dagen var hur via mina intensiva studier i kinesiska skulle yttra sig. Dagens konversation med master Qian har nu fördubblats sedan förra gången. I våras kunde jag säga:
Ni hao, vilket betyde hej eller goddag.
Qian svarade då tillbaks: Ni hao
Denna dag kunde jag nu fortsätta med att fråga om han mådde bra: Ni hao ma?
Skulle han förstå vad jag sa?
Det gjorde han och han svarade: Hen hao, vilket betyder mycket bra.
Sedan var det stopp.
I morgon är det en ny spännande dag.

Det är inte alltid lätt

Publicerad 2006-10-06 00:20:30 i Allmänt

Det är inte alltid lätt..att som Sifu hinna med allt, därför gäller det att prioritera. I helgen är där en mängd olika evenemang. För instruktörer i Wing Tsun Scandinavia är det instruktörsseminarie inne i Köpenhamn. I helgen äntrar också Qian Zhao Hong Danmar. Det är både Jeet kune Do seminarie och okinava ursprungskarate seminarie i Malmö. Vi på www.kung-fu.se har spritt ut oss så gott det går och ska försöka bevaka det mesta.

Sifu

Publicerad 2006-10-02 23:53:34 i Allmänt

Sitter här med en ny sorts glass - GREEK- Yoghurt & Honey, samt SHREK 2 soundtracket. En fantastisk version av David Bowies sång changes. Bowie har spelat så länge jag kan minnas. Det börjar bli allt mer påtagligt att man har tränat väldigt mycket och väldigt länge. Det är då man börjar uppskatta att där faktiskt finns personer som varit med längre. David Bowie vet vad han ska göra när han kliver upp på en scen. Likaså vet min Sifu vad han ska göra när han kommer hit och håller seminarie och graderingar. Han kliver in i kwoonen och sedan kör han bara på i ett rasande tempo.

I år är det dags att fira hans och Sifu Lars 30 års jubileum inom Wing Tsun. 2001 lämnade sifu Emin Boztepe Sverige och sedan dess har det varit Sigung Allan som styrt. Det kanske i mångas ögon verkar som om det var en stor förlust för Sverige att bli av med en så stor gigant som Emin. För mig är det inte så alls. För mig var det faktiskt det bästa som kunde hända. Vi fick en stabil Sifu som fanns på plats här i Scandinavien. För mig här i Malmö blev det riktigt enkelt. Nu var min rent faktiska tränare också min Sifu eftersom jag redan åkte över till honom och lärde mig.

Så rent praktiskt har jag nu tränat för honom i över 12 år. När utomstående frågar varför vi har dessa konstiga ibland löjliga titlar så ser de inte vad man själv ser. Som sagt 12 år är en lång tid. Där växer fram en viss tillit och en speciell relation mella lärare och elev inom kung fu som utomstående givetvis inte förstår. Sifu Allan är inte bare vilken person som helst. Han är min lärare och han har min djupaste respekt. När det går så här långa tidsperioder är det inte bara ordet lärare i rent västerlänsk betydelse. Lärare i Asien har en helt annan status än här. Sifu betyder inte bara lärare utan betyder också far. Alla kung fu tränande som varit med ett tag vet vad jag pratar om. För er andra som inte hittat er rätta Sifu, fortsätt leta.

När jag för 1,5 år sedan blev utnämd till Sifu, så innbar det därför inom strukturen att alla som börjat träna efter detta datum inte har Allan som Sifu. Sifu Allan är nu Sigung (kung fu farfar). Alla som börjat träna innan jag blev Sifu är därför numera Sisok (yngre bror till Sifu). Såvida ni inte började träna Wing Tsun innan mig augusti 1988. De som gjort detta får då benämningen Sipak (äldre bror till Sifu). Lycka till med era nya titlar. Grattis även till alla er som graderade i helgen.

(OBS! Sigung glömde även denna gång att vi skulle ha rast så det blev 3,5 timmes intensiv träning non stop).

Om

Min profilbild

Sifu Henrik

Sifu i Wing Tsun Sweden och grundare av Kung Fu Sweden. Tränar och undervisar i Wing Tsun, Tai Chi Chuan, Wuji Qigong, Xinyi Liuhe Quan, Yin Yoga, Chow Gar Southern Praying Mantis, Shaolin Weng Chun och Yong Chun Baihequan.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela