Sifu Henrik

Allt om kinesisk kampsport och mycket om asiatisk kultur.

Aprikos

Publicerad 2006-11-30 14:50:06 i Allmänt

Aprikos

Idag var som sagt mitt första besök hos en akupunkturklinik. Som sedvanligt så börjar en behandling inom kinesisk medicin med en mängd frågor. Läkaren måste sätta in patientens sjukdom i en större helhet. Många faktorer är det som spelar in när man blivit sjuk. Hon tog sedan pulsdignos vilket är en mycket avancerad konst. Beroende på hur pulsen känns kan hon rikta vart sjukdomen har sin rot. Likaså tog hon sedan en titt på min tunga. Ytan på tungan kan förklara mycket om vilket tillstånd patienten är i.

Inom TCM (traditional chines medicin) bryr man sig inte så mycket om symtomen man är mer intresserad av ursprunget till sjukdomen. I mitt fall är det att jag får feber på kvällen detta indikerar yang samt att det nu har varit långvarigt (inte bra). Detta innebär att det inte kommer utifrån. Så jag har en inre obalans av något slag som gör att jag blir varm. En lite gulnad vid tungroten indikerar stagnation i magen. Därför gav läkaren sig idag i kast med min mage. Om magens funktion är i obalans är allting i obalans. Jag fick lägga mig på en brits där jag blev fylld med nålar samt en värmelampa på magen. Jag fick sedan även värme på knäet. Varför detta vet jag inte riktigt men det har säkerligen med punkten "susanli" att göra. Innan jag lämnade fick jag även öronakupunktur vilket sitter där nu. På måndag ska jag gå dit igen. Det är tyvärr så att när man dragit på sig något djupt så tar det mer än en gångs behandling för att bli av med det.

På bilden från igår har det noterats att där fanns en burk med aprikos stående nere i högra hörnet. Detta är något som jag själv missat men är mycket intressant. Frågan jag fick är huruvida aprikos används inom kinesisk medicin. All föda enligt TCM är mer eller mindre medicin eftersom vi behöver det. Äter vi inte dör vi. Olika mat har olika påverkan på kroppen. TCM har en lång och beprövad indelning om vilken funktion allt ätbart har. Om det kommit till någon ny frukt eller ört som kineserna inte kännt till har den noga observerats i 3 generationer innan funktionen fastställts. Aprikosens funktion är att den producerar vätska i huvudsyfte till lungan, samt eliminerar hetta. Detta gör den lämplig att ätas vid törst, torr hals eller vid astma. Äter man för mycket stör detta balansen i mjälten och magen och ger därför diarré. Överkonsumtion ger även flegma/fukt och är därför inte bra att äta vid graviditet.

Akupunktur

Publicerad 2006-11-29 16:36:45 i Allmänt

Akupunktur

Idag har man överlevt tandläkaren ännu en gång. Det visade sig att jag biter ihopa tänderna vilket skaver ner dem. Detta kan ha att göra med stress eller något. I vilket fall så har jag nu i över en månad haft mitt märkliga fenomen igen. På kvällarna blir jag varm och det känns som feber. I slutet av denna "feberperiod" blir jag yr. Nu har detta hänt ett antal gånger så jag tycker det är dags att kollas. Bara en bit från Wing Tsun skolan samt mitt hem har där öppnat en akupunkturklinik. Idag var jag där inne och bokade en tid. Även om vi fått undervisning av Sifu Frank i kinesisk medicin och akupunktur så har jag aldrig gått till en kinesisk mottagning. Det ska bli väldigt intressant att höra vad hon kommer att säga.

Många människor är skeptiska till kinesisk medicin och tror att det är hokus pokus, så är givetvis inte fallet. Kinesisk medicin är däremot inte vattentät. Med detta menar jag att det går inte att bota alla likadant även om de har samma sjukdom. Det är tom så att på vissa personer fungerar tex inte akupunktur. Här har man då sagt att kinesisk medicin inte är tillförlitlig. Nu är det så att om akupunktur inte fungerar så tar man till något annat. Kinesisk medicin består av mängder av olika metoder där örtmedicinen är den allra största och vanligaste. Medicin är även den vanligaste botningsmetoden i väst. Vad märkligt att det är precis samma.

I mitt eget fall så är jag enormt känslig för akupuktur. Mitt nervsystem reagerar direkt och det är som att ta min kropp direkt ur ett kinesiskt läkarlexikon. Det ska därför bli väldigt spännande att se hur min kropp reagerar nu när jag har en sjukdom. I vanliga fall när vi tränat och övat så har vi alla varit friska.

Bilden ovan är en propaganda bild från gamla kommunistkina som visar hur väl den kinesiska medicinen fungerar tillsammans med den västerländska. Mao är den störste, Mao är vår räddare, kommunistpartiet är den enda räddningen för folket, och sedan dog 1 miljon människor till.

Synkronisering

Publicerad 2006-11-28 01:40:46 i Allmänt

Synkronisering


Efter mycket övervägande bestämde jag mig till sist att acceptera erbjudandet att bli Sifu för wing tsun i Argentina. Jag har under en tid haft kontakt med tränaren Manuel där nere och han ser fram emot att jag kommer ner. Det var inte något lätt beslut då Argentina ligger på andra sidan jordklotet. Alla här hemma sa till mig att jag skulle ta erbjudandet och det har jag nu gjort även då jag inte är så familjär med landet eller har någon anknytning till det mer än wing tsun.

Så plötsligt i natt så fick jag ett mail från min träningskompis Matias hemma ifrån när jag var ung. Jag har inte hört från honom sena någon gång i början av 90-talet. Hemma i lilla Vellinge var vi en liten grupp på cirka 6-8 pers som tränade kung fu nästan varje dag för KeTi i många år. Han skriver att han sedan 2003 bor med sin familj i Buenos Aires. Av någon anledning hade han stött ihop med en svensk som jobbat tillsammans med hans syster. Nu råkar detta vara Jesper Larsen en av mina instruktörer i Malmö som är där nere med Julia , hans flickvän. Detta sammanträde är bara inte sant. Där bor 12 miljoner människor i Buenos Aires. Bilden ovan fick jag av Mattias. Här är Jesper och Julia med Mattias och familj. Otroligt! Ibland är världen verkligen liten.

Fightclub

Publicerad 2006-11-26 05:19:28 i Allmänt

Idag hade vår annars så flitiga fotograf en ledig dag därför blir det tyvärr inga bilder från graderingsseminariet. När Sigung Allan kom till lokalen på Celsiusgatan 29 var den som vid alla andra graderingstilfällen fullproppat. Då jag hade fullt upp med dummy sektioner och chi gerk hade jag tyvärr inte någon chans att se vad övriga tränade på. Det var varmt inne i lokalen och alla verkade svettas så de hade nog fullt upp. Roligt är det nu för tiden att det även är många som graderar på de högre graderna. Två stycken gick upp för 12 elevgraden, detta var Per Arvastson och Daniel Miteski. Både två veteraner inom organisationen. Efter sedvanligt träningspass var det dags att testa Daniel som skulle göra den obligatoriska fightclub för 12an. Det var på med hjälmarna och jag, Sebastian och Lars såg till att han hade det hett om öronen. Det blev tydligen att lägga is på nacken när han kom hem. Gratulerar till alla som tog sina grader.

Sigung meddelar också att alla är välkomna till vår årliga julfest. Denna är 9 december och börjar klockan 20.00. Festen är i Köpenhamn, på WT center, och brukar alltid vara mycket trevlig. I år för alla svenskar så är upplägget så att på dagen börjar vi med intensivträningen klockan 12.00 i Malmö. Efter träningen kan alla sedan göra sig i ordning, äta lite och sedan beger vi oss över till Danmark med tåg. På söndagen är det sedan åter fortsättning med träning i Malmö mellan 12.00-17.00. Så den 9-10 december detta år blir en trevlig och givande helg.

Graderingsseminarie

Publicerad 2006-11-22 23:44:13 i Allmänt

Graderingsseminarie


På lördag är det åter dags för gradering i Wing Tsun. Sigung kommer och det ska bli roligt att få stå och träna och inte undervisa. Varje år säger jag till mig själv och mina instruktörer att vi ska ha över honom för seminarier oftare än vi har. Det känns som att jag hela tiden misslyckas med detta. När jag sedan ser tillbaks på årets schema ser jag att vi faktiskt har ökat dosen för varje år. Konstigt är det att det ändå känns som det är mindre. Kanske är det så att det blir allt fler höggraderade inom organisationen och med det ökar också behovet av att ha honom här mer.

Det blir tydligen fler seminarier innan årets slut. Såg idag också att Ajuricaba har grappling och submissonseminarie för wing tsun utövare på WT center söndag 3 december. Ajuricaba är den som inom Wing Tsun Scandinavia innehar högst grad inom Gracie jiujitsu. Med sina 3 dan är han även den som är högst graderad i Scandinavien just nu inom denna stil.

Wing Tsun i Argentina

Publicerad 2006-11-21 23:06:52 i Allmänt

Wing Tsun i Argentina


Fick idag denna bild av chefinstruktören för Wing Tsun i Argentina. Som ni ser så är man väldigt förtjust i fotboll i detta land. Alla är dock inte fotbollsfantaster och hänger sig hellre åt Wing Tsun. Bilden är ett försök att få mig att komma till Argentina och undervisa. Argentina ligger som många vet i Sydamerika och då inte bara var som hels på denna gigantiska kontinent utan allra längst ner.

Livet är ett märkligt fenomen. Just som man sitter där och funderar på att det nog inte händer så mycket i ens liv så plötsligt dyker där upp saker som man aldrig kan föreställa sig. Det här med Argentina är ett sådant exempel. Sedan får vi se om man beger sig till sydamerika eller ej detta är egentligen inte det viktiga. Det intressanta är att världen så som man ofta ser på den blir allt mindre och mindre. Förr när jag var liten var en hundralapp mycket och länder som Tyskland låg väldigt långt borta. Man var tvungen att åka en stor båt hur länge som helst. Jag tror jag insåg att min världsbild behövdes förändras när jag kom hem från Hong Kong tredje gången.

När jag först tänkte på det här med Argentina så kändes det väldigt avlägset och exotiskt. Funderar man sedan vidare så är det bara 10-12 timmar med flyg så är man där. Det exotiska håller tyvärr även det att försvinna. Man kan nog hitta Mc Donalds i varenda hörn i Argentina med. Känslan av att gå på IKEA i Kina och titta på stolen Johan kändes mycket märklig. Det är blandade känslor. I vilket fall som helst så är det en mycket spännande kung fu tid vi lever i.

I min värld är det bara kung fu mästare som åker runt jordklotet och håller seminarier. Det har ingenting med mig att göra. Jag undrar varför han vill att jag ska komma, jag är ju bara en vanlig elev som gillar att träna?

Unrar varför han skicka en bild med fotbollsspelar när han vet att det är Wing Tsun jag tränar?
Märkligt!

Kinesiska sjön

Publicerad 2006-11-16 01:38:12 i Allmänt

Kinesiska sjön


Idag var jag och fikade med Sifu Magnus som är chefinstruktör för Lam Siu Lam i Sverige. Detta kommer att leda till första sydkinesiska "Heaven & Earth Gathering". Tanken är att ha seminarier där olika sydstilar träffas och tränar. De sydkinesiska stilarna delar mycket myter och legender. De flesta av dem härstammar även från samma ställen och är även skapade av samma personer även om många vill hävda sin specifika särart. De sydkinesiska stilarna delar också många träningsmoment och konsept vilket är mycket spännande.

Ursprunget till de sydkinesiska stilarna härstammar till mångt och mycket från det vi kallar "tiangdihui" dvs heaven and earth society. Detta kanske inte säger er så mycket men om jag berättar att det är ursprunget till triaderna så börjar det klinga en klocka. Systemen i söder tillhörde olika hemliga sällskap där en ed svors att man skulle störta den nya makten Qing och åter se Mingdynastin på den himmelska tronen.

Detta är nu en mycket förenklad bild av situationen men låt oss säga så här. När en samling av män börjar råna och plundra så dyker plötsligt ordningsmakten upp. Detta blir ett ypperligt tillfälle att döda Qingsoldater. Det blev tyvärr ofta så att dessa Mingsoldater kom i ett mycket stort antal vilket ledde till att man fick fly ut på havet och gömma sig där ett tag. Här fortsatte man att plundra och råna. Vi kallar dessa typer för pirater. Dessa pirater kan man i gamla europeiska och amerikanska dokument härleda och man kan här se att dessa var ett gissel för handelsfartygen.Då man inom dessa sällskap i stort sett tog det man fick tag i är där därför stor variation vad gällande vapen inom dessa system. Det är därför inte så konstigt att man finner europeiska vapen mitt i traditionella kinesiska former. Dessa pirater rörde sig över stora ytor och man finner lätt samband över hela södra asien så som vietnam, filippinerna , indonesien osv.

Man lärde sig att slåss i små och trånga utrymme och man hade även taktik för att slåss mot många motståndare. Man hade i hemlighet olika ritualer och teckenspråk för att föra meddelande bland medlemmarna utan att utomstående skulle uppfatta det. Olika symboler och färger sattes upp mitt framför näsan på den vanliga befolkningen. Hemliga meddelande och strategisk information vävdes in i berättelser och kunde på så sätt föras vidare till nästa generation utan att bli avslöjad. Därför är det inte konstigt att man ibland undrar varför många stilar gör som de gör och varför vissa former ser ut som de gör.

Varför upprepar man tex vissa rörelse 3 gånger i formerna?

Varför innehåller formerna 108 tekniker?

Varför har man röda stripes på byxorna?

Det ska bli mycket roligt att få sätta igång med det jag kallar

Heaven & Earth Gatherings

Malmö - Shanghai

Publicerad 2006-11-13 20:52:23 i Allmänt

Malmö - Shanghai


Runt omkring mig händer det saker hela tiden. Andra från vänster, på bilden ovan, står Olof. Han är nu sedan en tid tillbaks i Shanghai. Varje morgon från klockan 06.00 - 09.00 är det xin yi träning med master Qian. Här på kung-fu.se kommer vi i framtiden att arrangera kung fu resor ner till Shanghai. Var lugna det är inte jag som kommer att tolka det är Sören.

Vintern är här

Publicerad 2006-11-06 00:54:15 i Allmänt

Vintern är här


Plötsligt så kom kylan och med den vintern. För min egen del gör det inte så mycket. Även den mörka delen av året har sin charm. Det enda som ställer till det är all sjukdom som är förknippad med kyla och den här årstiden. Febern är hög uti min kropp.

Veckan som varit har erbjudit nya rekord här på hemsidan. Det är allt fler som besöker den och det är trevlig. Jag har även haft kontakt med flera instruktörer ute i landet som är intresserade av att bli mer involverade. Vi har också i samband med Qian besöket haft stor succé med pressen. Två dagstidningar var på besök samt Fighter Magazine. Vi arbetar för fullt med en stor artikel som kommer att vara med i Budo Magazine bilagan. Två av mina elever Johan och Christian har även skrivit en stor artikel om Qian i ungdomsdelen av Skånska Dagbladet vilket blev en helsida. Storartat! Aldrig förr har kung fu varit så exponerat här i Malmöregionen som nu.

Sidan drar till sig mycket journalister och mediafolk som vill ha svar på olika saker vad gällande kampkonst. Detta har givit mig mycket arbete på sista tiden då jag varit runt och hållit i qigongträning på olika platser. Detta tar givetvis tid från min forskning och mina Kinastudier.

Daniel är i full gång med att tillverka Wushu DVDer. Eftersom vi inte är något vinstdrivande företag har vi ännu inte riktigt löst hur vi ska göra angående försäljningen. Det löser sig säkert då det mest är de involverade som tycker om att ha minnet samlat i bokhyllan. Artiklar och bilder om Wushu SM är på gång.

På lördag har Helsingborgs Wing Tsun Skola 10 års jubileum. Detta firar vi med 10 timmars träning sedan fest. Alla är välkomna att dyka upp när man känner för det. Det kommer att fungera som ett öppet hus där man kan vara med och träna på de olika passen eller bara komma in och ta en kopp kaffe. Detta är inte ett slutet evenemang utan allmänheten är välkommen. Allting är gratis! Denna månad är därför intensivhelgen för Wing Tsun inställd.

Gradering och seminarie i Wing Tsun med Sigung Allan kommer att hållas den 25 november.

Om

Min profilbild

Sifu Henrik

Sifu i Wing Tsun Sweden och grundare av Kung Fu Sweden. Tränar och undervisar i Wing Tsun, Tai Chi Chuan, Wuji Qigong, Xinyi Liuhe Quan, Yin Yoga, Chow Gar Southern Praying Mantis, Shaolin Weng Chun och Yong Chun Baihequan.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela