Sifu Henrik

Allt om kinesisk kampsport och mycket om asiatisk kultur.

Bart Cham Dao

Publicerad 2006-01-31 22:19:38 i Allmänt

Är fortfarande sjuk som bara den. Lyckades ändå asa mig till undervisningen i Qigong i Landskrona. I kväll höll jag, sipak Janne och Henric på med Bart Cham Dao (svärdsformen). Detta är som sagt sista delen av Wing Tsun systemet. Är vi då klara med systemet. Nej! Det är nu det börjar. Oftast har det varit så att de flesta i Europa har slutat med Wing Tsun innan de ens börjat med det. Varför? Därför att det tagit alldeles för lång tid med att få tillgång till hela systemet. Vanligaste fördröjningsmetoden är att gröta inne på smådetaljer vilket i all bemärkelse är viktiga. Det bhästa är nog ändå att försöka få någon form av helhetsbild av systemet innan man börjar med detaljer. Oftast är det lättare att se detaljer om man har helheten. Varför har då så många mästare varit ovilliga att lära ut hela systemet? Därför att många elever har varit otåliga att bli sk mästare. Så när de lärt sig alla formerna har de stuckit och i sin naivitet trott att de på något sätt behärskat hela systemet. Det är när man väl gått igenom hela systemet som man verkligen behöver sina lärare. Det är ju nu man kan börja fråga de riktiga frågorna. Det är också här som våra Sifus tycker om att undervisa. När det är lite avancerat och frågorna är utmaningar.

Förkyld

Publicerad 2006-01-30 20:02:17 i Allmänt

Sitter här hemma och är förkyld. Det är otroligt tråkigt. Skulle tro att många har det samma som mig just nu. Men snart kommer våren och man blir frisk och kan träna extra hårt. Alla ni som är friska. Träna på!
Dock är jag inte helt utslagen. Sitter här och jämför olika versioner av Bart Cham Dao formen. Ska försöka få ut någon form av enhetlighet av de olika. Alla gör de samma men ändå olika.

xin yi & wing tsun

Publicerad 2006-01-25 21:34:16 i Allmänt

Då har man haft en full kung fu dag igen. Förmiddagen gick åt till planering av Qians visit nu i påsk. Kvällen gick åt till wing tsun. Vi börjar få bra fart i teknikerpasset. Idag hann vi med lite dummy, lite biu jee, och sektionsträning. Där blev inte tid till long pole idag men det tar vi igen nästa vecka. Idag prövade jag att använda mig av Xin Yis fotarbete när vi körde mitzträning. Det är helt otroligt vad wing tsun och xin yi är kompatibla. Det går fort så in i bomben.
I vilket fall som helst gäller det nu att sakta men säkert bygga upp min xin yi uthållighet. Tänk att man behöver träna för att klara av träningen. Jag och Sisok Sebastian gick och pratade om det på vägen hem från träningen. Det gäller i påsk att klara av mer än 6 timmars träning om dagen i 2 veckor. Det blir nog nytt rekord om jag lyckas hålla ut. Det gäller nu att visa vem som är segast. Är det svenskarna eller är det danskarna?

Xin Yi

Publicerad 2006-01-25 00:05:11 i Allmänt

Dagen har då gått till att arrangera och planera det stundande storbesöket av master Qian Zhao Hong. Samtidigt som det är mycket som måste fixas runt sådana här evenemang så är det också väldigt givande.
Jag och ordförande Jonas hade inte riktigt bestämt oss om vi skulle dra igång det här projektet då jag fick mail från England från Xin Yi entusiaster där som kommer över. Så då är det bara till att tuta och köra. Man glömmer ibland att Qian har elever lite varstans i Europa och där kommer säkerligen att dyka upp neija folk lite varstans ifrån. Eftersom detta kommer att bli hans första besök i Sverige innebär detta att de som dyker upp kommer att vara första generationen Xin Yi utövare i Sverige. Själv har jag nu fått blodad tand igen och måste intensifiera mitt tränande. Jag och Janne stog därför i 1,5 timme i kväll och drillade Xin Yi övningar. Man vill ju visa åtminstone någon millimeter framsteg sedan förra gången han var här.
I kväll hade vi också introduktion i Wing Tsun. En hög med nya elever dök upp och fick veta mer om vad vi gör här på Malmö Wing Tsun skola. Jaques höll också en liten introduktion till escrima och guilden. Som sagt mycket nya projekt är också på planeringsstadiet vad gällande Wing Tsun.

Ny logo!

Publicerad 2006-01-23 23:59:07 i Allmänt

Så har man då kommit hem från Danmark och årets första träningspass där inne för Dai-Sifu. Gamla ansikten har återvänt och börjat träna igen vilket är roligt. Lite nytt skvaller som jag vet några av er vill höra fick jag också. Jag vet också att många går och väntar på datumen för graderingar denna termin. Dessa pratade vi inte om då vi hade mycket andra saker att gå igenom rent organisatoriskt. Vi håller däremot på att få en ny alliance logga. Vi kommer snart också att få en lite fräsigare wing tsun scandinavia logga. Det ser jag fram emot. Dai-Sifu har även i jul varit i kontakt med olika wing chun masters vilket kan bli spännande för framtiden. Han kommer också snart att besöka dessa i England samt hålla seminarium i Wing Tsun där. Som sagt nästa måndag ska jag försöka få till det med graderingarna för denna termin. Träna på så länge.

Glöm inte! I morgon är det wing tsun intro i Malmö klockan 18.00

Qian Zhao Hong till Sverige

Publicerad 2006-01-22 19:46:50 i Allmänt

Då är man så hemkommen och tillika klar med en hel helg full med wing tsun. Igår höll vi på mycket med ben och rotning och idag var det programträning. Även denna helg var det ett gediget gäng som kämpade. Förra helgen var det tai chi och denna wing tsun. Mycket kung fu blir det. Men å andra sidan. Det här med mixed martial art är ju inne nu. Så då gör jag det också. Jag tränar en mängd olika kung fu stilar. Vet inte om det räknas, men vem bryr sig. Roligt är det i alla fall. Ju mer jag tränger in i varje enskildt system ju mer klarnar helheten. De luckor man har i det enskilda systemet trillar på plats från ett annat.

Har nu sett på kampsport.se att master He Yin Bao kommer till Sverige i sommar och undervisar i Bagua. Det är visserligen dyrt men det skulle vara roligt att vara med. Idag fick jag också mail från Anders Gjerlöv angående Sifu Qian Zhao Hong. Han kommer i April. Frågan är om vi vill att han kommer till Sverige under påsk. Det skulle vara roligt att ha honom här men frågan är hur många som är intresserade?

En liten notis: Det är inte qigong seminarium nästa helg. Detta är flyttat till 10-12 februari.


Kroppsstötar

Publicerad 2006-01-18 22:49:21 i Allmänt

Har idag suttit och funderat vad vi ska träna på intensivträningen på lördag. Wing Tsun är ju mest känt för sina snabba armtekniker och då mestadels för sina kedjeslag. Förmodligen är det så för att detta är det som visas upp. Det är också detta de flesta tränat på då det är ett mycket effektivt sätt att kämpa. Wing Tsun för de tränande innehåller så mycket mer attacker än bara kedjeslag. Kedjeslag är bara en liten del av en Wing Tsun utövares arsenal. Denna gång kommer jag därför att ägna åt kroppsstötar. Ett mycket användbart vapen vid kamp på nära håll. Kopplar man sedan ihop detta med neigong så har vi en mycket spännande helg.

Neigong

Publicerad 2006-01-18 00:09:57 i Allmänt

Det har blivit mycket neigong idag. Tisdagar varannan vecka är jag på skatteverket i Landskrona och undervisar i Qigong. I kväll stod sedan jag och Sipak Janne och tränade Xin Yi. På något sätt så var det några pusselbitar vad gällande nei gong som föll på plats i kväll. Det kändes precis som en kung fu variant av nirvana. Med hjälp av denna nya kroppsliga insikt måste jag nu ändra hela mitt sätt att träna. Jag vet nu varför min Wing tsun suger men jag vet också hur jag måste träna för att den ska bli bättre. Det kommer att ta bra många tusen timmar. Jag längtar efter att få sätta igång i morgonbitti. Klockan är 24.00 bäst jag ställer mig och gör Tai Chi formen. Tänk vad kung fu är häftigt!
Örjan har också jobbat för fullt med kung fu hälsodelen. Sakta men säkert börjar den ta form. Glöm inte att det är storhelg i Wing Tsun denna vecka.

white tigress

Publicerad 2006-01-16 22:46:44 i Allmänt

Skulle egentligen vara i Köpenhamn ikväll och träna Wing Tsun för Dai-Sifu. Men vad sjutton! Man är bra mör efter helgens träning. Jag behöver en dags vila. Man har ju ändå stått i mabo i tio timmar i helgen. ÄVen om man tränat hela dagen så stod jag ändå sent på kvällen och gick igenom formen ett antal gånger bara för att riktigt få in den i kroppen. Det är lätt att glömma. Reklamen på TV är till för att man inte ska bli sittande för länge utan då och då resa på sig och träna några kung fu rörelser. Men detta behöver jag ju inte berätta här på bloggen, det vet ju alla.

Idag hade jag också föredrag på universitetet om "white tigress". Detta är en gammal taoistisk kvinnlig sekt som med hjälp av olika sexövningar strävar efter att nå odödlighet och upplysning. Som vanligt blev det lite gapande munnar när jag satte igång. Vem har sagt att religion är föråldrat och tråkigt. Mitt mål är egentligen att hitta mer information om Ng Mui, wing tsun stilens grundare. Så här tusentals sidor senare kan jag bara konstatera att jag inte hittat någonting. Men å andra sidan så har jag hittat massa annan märklig information. Dessa white tigress har givetvis även de sin speciella kung fu träning. Kanske kommer jag att skriva en artikel om detta någon gång. I helgen är det åter intensivhelg i Wing Tsun.

Sturup

Publicerad 2006-01-15 20:51:13 i Allmänt

Har nu varit och lämnat av mina glada tai chi mästare på Sturup. Som vanligt när de är här så blir det intensiva träningsdagar. Nu är man bra mör i hela kroppen. Jag hoppas att alla som varit med i helgen har uppskattat det lika mycket som jag har gjort. När jag hämtat mig ska jag sätta mig ner och skriva ett reportage.
Nästa helg blir nästan lika intensiv då det är storhelg i Wing Tsun. På lördag är det intensivträning och på söndag är det graderingsträning.

Trångt!

Publicerad 2006-01-13 21:11:46 i Allmänt

Idag var det en sådan där typiskt märklig träningskväll. Klockan 17.50 var vi bara några stycken i kwoonen och man undrade var alla andra var. Så när träningspasset väl började klockan 18.00 så var där smök fullt. Det är väldigt roligt när där är så här mycket folk, även om det kan vara lite knivigt att träna fotarbete. Jag undrar ibland hur andra kung fu system löser det här med platsbrist. Jag menar, man själv håller på med wing tsun och det tar hyffsat lite plats. Det är närstrid. Men hur gör man med vanliga kung fu system där man vifftar och vevar yvigt med både armar och ben. Det måste bli saftigt dyra hyror om man ska ha så stor kwoon. Eller är det så att de flesta står och tränar i tråkiga gympahallar. Nu för tiden har vi en stor kwoon. Vi har haft betydligt mindre. Den första kwoonen i Lund var en potatiskällare under Besads livsmedelsbutik. Det var riktig kung fu det.

I alla fall ser det ut till att bli en riktigt rolig termin nu när vi är så här många. Då får vi tänka att nybörjarna inte börjat ännu. Kanske är det så att vi har ganska rolig och bra träning. Wing Tsun är ingen stor stil i Sverige. Vi är glada för alla armar vi kan få. Så är du intresserad av rolig träning dyk  upp du med och var med på ett träningspass. Du hittar oss på www.wing-tsun.se
Nu är det dags att köra till Sturup och hämta grandmaster Brian och Guru Ricky.Tai Chi är igång

Publicerad 2006-01-12 22:52:33 i Allmänt

Då var Tai Chi terminen igång. Idag hade vi liten introduktion och nya elever kom för första gången. Det är alltid trevligt när där kommer nya elever. Det är en speciell känsla när kwoonen är full med tränande. På wing tsun passet i onsdags var det också bra fullt. Här på kung-fu.se märks det också att det är terminsstart. I morgon kommer så grandmaster Brian till Malmö och det är seminarium hela helgen. Detta ska bli mycket roligt. Denna gången är det betydligt fler som hört av sig utifrån och uppåtlandet som vill komma ner. Vi får se hur många som lyckas komma loss och ta sig ner.

Många hör av sig med frågor om träning och vilka stilar som finns var. Vi försöker svara så gott vi kan. Örjan håller på för fullt med att uppdatera och fylla på i kung fu guiden. Denna växer sakta men säkert. Roligt hade det varit om den verkligen hade varit heltäckande och alla skolor i Sverige fanns med. Det är då enklare för oss att förmedla detta till intresserade som mailar oss. Kung-fu.se har börjat få rätt så stor genomslagskraft och det är all idé att ha sin kung fu skola med i guiden.

30 000 träffar

Publicerad 2006-01-12 00:19:36 i Allmänt

Då har vi gått över 30 000 träffar på vår sida. Vet inte om det är lite eller mycket i internetsammanhang, men med tanke på att det finns ca 3000 kung fu utövare i Sverige så känns det mycket. Efter privatträningen i förmiddags satt jag, Örjan och Sisok Lars och spånade på framtida projekt. Det som vi först och främst nu kommer att sitta med är kung fu hälsa avdelningen. Sisok Lars efterlyste mer intriger och skvaller inom kung fu världen. Mycket riktigt är det vad många vill läsa om, hehe. Vi får se vad som händer i framtiden. Kanske är det sisok Lars som kommer att ha hand om denna avdelning.

Så har man också varit inblandad i en rättegång idag. Det var första gången. Jag slapp ta mig dit och fick telefonvittna i stället. Man fick svära ed och allting. Sedan blev man förhörd av både åklagare och försvarare. Det gällde det här svärdet som blev stulet i vår kwoon. Så då har man varit svärdsexpert för första gången i sitt liv också. Det är mycket första gången idag.


Kung Fu hälsa

Publicerad 2006-01-09 23:07:53 i Allmänt

På framsidan uppe i bannern kan man finna en flik där det står hälsa. Den har legat där utan någon länk. Så inte längre. För tillfället ligger där inga större sensationer. Förutom kung fu så är vi här på www.kung-fu.se även intresserade av de hälsometoder som finns i Kina. Detta då de har starkt samröre med kung fu. Om du inte har hälsan kan du varken träna eller skydda dig. Qigong, Neigong, Dit Da Jow, Tui Na, akupunktur osv är en stor del av klassisk kung fu träning. Jag säger inte att en kung fu stil inte är komplett utan det men det berövar utövandet den helhet som finns inom kung fu. Vi ska nu här under vårterminen ge oss i kast med även denna bit och hoppas att vi kan få igång detta precis som övriga delar av www.kung-fu.se.

Var även i Lund igår och tränade. Lunds Wing Tsun Skola har verkligen blivit fräch efter att de har rustat upp den nu i mellandagarna. Så om ni funderar på att börja träna kung fu och ni befinner er i Lund så dyk ner till dem på Ulrikedalsvägen 4b. De har även intro den 30 januari, klockan 18.00


Mitt i natten!

Publicerad 2006-01-08 03:05:53 i Allmänt

När andra är ute och festar på lördagkvällen och natten vad gör man då som kung fu mästare. I natt blev det en sådan där konstig natt igen. Lite väl mycket mat sent och man blev propp mätt. Då känner man sig lite däst och kan inte somna. Tur då att man har kung fu. Klockan 1 på natten blev det så att vi stod och tränade armbågsprogrammet i någon timme.

Alla dessa brev!

Publicerad 2006-01-04 23:02:13 i Allmänt

Skit! Nu blev det ändå 5 timmar träning idag fastän jag lovat mig själv att hålla det nere till 3,5. Det är skönt att terminen rullar som vanligt igen. Det har tyvärr hamnat kaffe i tangentbordet så V:et fastnar hela tiden. Det är bråda tider här på www.kung-fu.se nu för tiden. Breven trillar in som aldrig förr. Det måste betyda att intresset för kung fu ökar eller så är det så att allt fler har börjat hitta till vår sida.


Nattamat!

Publicerad 2006-01-04 01:09:54 i Allmänt

Efter en hård träningsdag är det gott med nattamat. Hur är det egentligen med nattamat? Äter kung fu mästare nattamat? Eller sitter han bara med en kopp grön te? Det är ju inte så gott! Det är betydligt godare med coca cola. Rostade mackor med god ost är också en favorit. Eller varför inte någon god rökt korv från Italien. Så många goda pålägg, så lite tid.

Så här nattetid fick jag också ett mail om att Sifu Hoffman (Weng Chun) brutit med Sergio (Wing Tjun).

Xin Yi populärt

Publicerad 2006-01-02 20:25:29 i Allmänt

Så är det då äntligen ett nytt år. Långa helger är inget för kung-fu.se. Vi gillar intensiva fullproppade kung fu helger. Vi börjar denna månaden mjukt med Tai Chi den 14-15. Det var bra längesedan grandmaster Brian var här nu. Det ska bli roligt att få fortsätta in i formen. Har ni inte anmält er än gör det på: anmalan@kung-fu.se

Ny kaffekokare fick man i julklapp så nu kan det bli skriva av. Stackars Örjan som måste sitta och skriva ingresser till alla dessa. Ny dator har jag också. Jocke min träningskollega förärade mig denna för en billig peng nu när han ska flytta till Oslo. Jag vet att det är en hel hög med läsare från Norge inne på sidan. Ni får nu ta hand om honom där uppe. Han har precis vant sig vid den skånska överväldigande kulturen. Det blir inte helt lätt att avvänja sig. Här nere får man värja sig för alkisar där uppe är det betydligt tyngre, lurvigare saker, med vassa tänder som är hotbilden.

Just nu är det många som mailar och frågar om var man kan träna Xin Yi. Det är ju jättetrevligt. Det är bara det att den ende som tränar detta på regelbunden basis i Sverige är jag själv. Några av mina elever har även varit i kontakt med denna stil. Jag tränar just nu Xin Yi endast en timme om dagen, och på torsdagar gör vi Xin Yi qigong. Idag tvingade jag även min flickvän att träna Xin Yi någon timme innan hon fick lov att gå lös på dummyn.

Om

Min profilbild

Sifu Henrik

Sifu i Wing Tsun Sweden och grundare av Kung Fu Sweden. Tränar och undervisar i Wing Tsun, Tai Chi Chuan, Wuji Qigong, Xinyi Liuhe Quan, Yin Yoga, Chow Gar Southern Praying Mantis, Shaolin Weng Chun och Yong Chun Baihequan.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela