Sifu Henrik

Allt om kinesisk kampsport och mycket om asiatisk kultur.

Kung Fu

Publicerad 2006-02-26 19:22:18 i Allmänt

Ett spännande fenomen som man som kung fu utövare upptäcker, är att hur trött och slö man än känner sig innan träningen,så efter ett tag är man pigg. Idag var en sådan dag. Satt hemma och arbetade framför datorn. Så tänkte jag även denna dag. Nej, nu går jag till kwoonen och tränar. Ställde mig framför dummyn och började repetera formen i slött tempo. Efter en 20 minuter så hade man automatiskt ökat tempot och en form av meditativ och fysisk känsla infunnit sig. Det är den man är ute efter som kung fu utövare. Nu vet man att man är levande och kan träna i flera timmar. Det enformiga matandet av en och samma sekvens tycks säkerligen tråkigt för en icke invigd i detta mysterium. Det är detta envetna repeterande som gör att man verkligen blir onaturligt bra. Det är inte många som ställer sig en 5 timmar en lördag förmiddag själv och tränar. Det krävs hårt arbete och en enorm vilja och självdiciplin. Det är denna självdiciplin som är karakteristiskt för kung fu.

Hur gör man då för att bygga upp denna diciplin?

Det är lätt. Det är bara att ställa sig med en teknik och göra den om och om igen tills kroppen inte orkar längre. Nästa gång man gör det så orkar kroppen lite fler gånger.

Vad vinner man med detta?

Man bygger självdiciplin som man har nytta av alltid i vardagslivet. Man kan skapa något och man kan även förverkliga det. Man lär sig att även om något verkar svårt så går det att fixa. Det krävs bara tid och fokus. Detta nötande ger också vad man kallar känsla. Det är inte något som många tror att man föds med. Detta får man ofta höra. Det är lätt för honom eftersom han har talang eller känsla för något.

Men vad är denna känsla?

Känsla är när man gjort något svårt till något lätt. En annan stor fördel med att ställa sig själv och träna är att man inte behöver ha brottom. Man behöver inte på något sätt anpassa sig efter någon tränare eller träningskompis. Inte heller behöver man bekymra sig om man gör fel eller att man i början är klumpig.

Kwoonen ligger på tredje våningen, folket nere på gatan går förbi på väg till Willys stormarknad för att köpa mat. De kämpar med sina tunga välfyllda matkassar. De går fort så de verkar en aning stressade. Så är vårt samhälle idag. Stressigt! Själv står jag här i lugn och ro och upprepar samma moment om och om igen. Inga tankar på stress. Därför i och med att jag står och tränar och mitt mål är att bli bra på Wing Tsun så känner mitt sinne sig lugnt. Jag är på rätt spår, mina mål i livet är på väg att besannas. Jag kommer inte att bli en mästare idag, inte heller i morgon, men någon gång i framtiden. Detta vet jag för att jag tränar.

För varje repetetion så avslöjas nya detaljer som jag ännu inte tänkt på. Det är detta man inom kung fu menar med hemligheter. Man måste själv träna för att hitta dem. Alla som tränar på detta sätt kommer att finna dem. Så på så sätt är det öppna hemligheter som bara finns där att hämta. Så ringer det plötsligt i min telefon och väcker mig ur min träningsdvala. Det är Björn från Klippan som är på väg till kwoone för sin privatlektion i Tai Chi. Efter telefonsamtalet är fokusen lite på svaj. Aaj! Dummyn är mycket bra på det sättet att om du slår fel eller inte är fokuserad gör det ont. Jag hinner nog med en 15 minuter till innan han dyker upp.

Vilken tur att jag fortsatte. I första sektionen dummy fann jag att foten driver Bong Sao. Visserligen en detalj, men en viktig sådan. Ännu en hemlighet som inte längre döljer sig för mig. Detaljerna ändras hela tiden. Hjärnan spelar. Handlederna värker När man hittar en ny detalj måste man köra sakta igen tills att man införlivat den i den gemensamma övningen.

Men om man tränar fel?

Det gör ingenting. Rätt är det när man lagt alla pusselbitarna på plats. Dessa faller på plats allt eftersom man repeterar och tränar. Mer input bättre teknik. Input behöver man ibland från sin tränar. Nu är det dags att vara Sifu. Björn vill bli bra på Tai Chi. Jag är kaffesugen.

Ahimsa

Publicerad 2006-02-24 00:46:50 i Allmänt

Idag fick jag en fråga om huruvida man kan träna kung fu samtidigt som man är troende buddhist. Om detta inte var kontradiktalt. Å ena sidan lär man sig att slå ner och skada folk och å andra sidan hänger man sig åt icke våld. Frågan är viktig och relevant. När medial kampsport fokuserar så mycket på tävling, vinna och ego så är det svårt att se denna koppling. Många blandar också ihop kampsport med filmvåld och då blir bilden av kampsport riktigt fel. Kampsportens traditionella mening blir bakvänd. Det har plötsligt blivit fint att slå ner en annan människa. Det är status och prestigefyllt att ha besegrat många andra människor. Om man ser till detta ligger buddismen och kampsporten långt ifrån varandra. Så är dock inte den traditionella bilden av kampkonst. Bilden ovan är vad vi förknippar med krigskonst.

Ahimsa betyder icke våld. Som buddhist gäller det att försöka minska lidandet för alla levande varelser. Man undviker att orsaka lidande. Men om man själv inte är tillräckligt kunnig för att förstå vad lidande är hur kan man då undvika detta. Man måste därför lära sig att förstå alla former av lidande. Rådsla är tex en form av lidande saknad är en annan. Inom kung fu kan lidande vara ren fysisk smärta men också rädsla för att bli utsatt för smärta. Kung fu hjälper människan att bli kvitt denna rädsla genom att ge kunskap om vad som orsakar smärta. Genom träningen lär man sig att se faror, hantera konfliktfyllda situationer och tygla sitt egoistiska sinne. Det här med att tygla sitt egoistiska sinne är det viktigaste. Om någon okänd människa börjar kalla en öknamn kan man se igenom illusionen och inte ta åt sig av orden. Orden måste träffa en öm punkt i ens ego för att man ska ta åt sig. Om man frigjort sig från detta ego kan orden inte stuttsa utan går bara rakt förbi. Att som kung fu utövare vara till gagn för sig själv och för andra är en gammal klassisk tradition och har mycket lite att göra med att sparka någon annan i huvudet för prestige och pengar.

tema seminarier

Publicerad 2006-02-21 22:17:47 i Allmänt

Det är skönt att efter en hel dag inrotad i akademiska böcker gå och träna. Det är en trevlig syn när man kommer in i kwoonen och där är fullt med folk. Idag var där även fullt på qigong träningen. Det var även fullt på avancerade passet inne i Köpenhamn igår. En hel hög med sifusar var där och en mängd tekniker. Idag stod jag och Sipak Janne och övade på Xin Yin i 2 timmar. Det gäller att mata på. Snart kommer han.
Igår så var jag på Dai-Sifu igen om min idé om tema seminarier. Han har nu givit mig klartecken. Så nu kan jag börja så smått och fundera på datum för första seminariet. Detta till alla avancerade Wing Tsun elevers glädje skulle jag tro. Nu kan Wing Tsun i Sverige verkigen börja ta ett stort steg framåt.

wing tsun helg

Publicerad 2006-02-19 20:11:35 i Allmänt

Då sitter man här nu mätt efter att ha ätit en stor pizza, detta tillsammans med mina träningskamrater. Denna helg har helt varit ägnad åt wing tsun. I går höll vi på i 5 timmar med biu jee formen. Det var skönt att bara stå och nöta så att den verkligen sjunker in i kroppen. Idag var det träning inför graderingen den 4 mars. Dagens 5 timmar gick verkligen fort. Vet inte var den tog vägen.

Måste också meddela att den tänkta qigonghelgen den 24-26 mars med Sifu Klaus är inställt. Detta på grund av att det blir lite tätt mellan seminarierna. Qian Zhao Hong kommer ju i april och sedan är Sifu Klaus här igen under kung fu camp i maj.

Buddha och kung fu.

Publicerad 2006-02-14 19:12:43 i Allmänt

Två trevliga träningsläger kommer att äga rum i vår. Det är först Qian från Shanghai som kommer hit och sedan är det kung fu camp i Hammenhög. Posters finns nu att skriva ut. Jag skulle vara mycket tacksam om ni tryckte ut ett exemplar och satte upp i anslutning till er träning. Detta visar på att kung fu ökar i Sverige. Det är alltid bra. Antalet besökare på kung-fu.se har också drastiskt ökat den senaste tiden. Nu är det bara jag som inte ökar. Varför? Därför att jag redan har fullt upp. Jag önskade att jag fick lite tid där jag kunde sitta och skriva nya artiklar. Just nu sitter man mitt uppe i Japans buddhistiska historia samt hur kommunismen påverkat den kinesiska buddhismen (läs: försök till utrotning). Detta har då givetvis en koppling direkt till kinesisk kampkonst. Shaolin är buddhistiskt. Som alla vet överlevde buddhismen. Det gjorde inte shaolin. Henric har översatt en artikel om den siste shaolinmunken. Den kommer snart. Shaolin har numera givetvis byggt upp en ny tradition. Det är bra! Håller också på för fullt med att undervisa i qigong, detta bara ökar och ökar. Vet inte varför människor bara mår sämre och sämre. Jag mår bara bättre och bättre. Kanske är det för att jag tränar kung fu.

I helgen är det dags igen för intensivträning och privatklass i Wing Tsun. Ni som vill bli bra på Wing Tsun missa inte detta! Detta börjar klockan 12.00 som vanligt. Glöm inte att ta med er något lätt att äta. Det är många timmar.

qigong helg

Publicerad 2006-02-12 22:39:19 i Allmänt

Då har det varit en fullspäckad träningshelg igen. Sifu Klaus min Qigonglärare från Bonn dök upp med flyget på förmiddagen och sedan har det varit full rulle. I fredags var det instruktörsseminarium där vi tittade på strukturen över det som vi kallar Ming Shan Tao Qigong. I lördags gick tiden för min del åt att fördjupa mig i björnen samt början på tranan. Det blev också en del andningsövningar och meditation. Lördagkväll avlutades på turkisk buffé och en stor fullsprängd mage. På söndagen fortsatte jag med tranan. Alla de små benböjningarna tar rejält på benen och skinkan. Idag avslutade vi inne på WT center. Därefter blev det lite hygge vid runda bordet. Nästa gång Sifu Klaus kommer till Sverige blir på kung-fu camp.

Jag behöver hjälp!

Publicerad 2006-02-06 15:20:17 i Allmänt

Det börjar rulla in intresseanmälningar från olika håll, dock inga från övre Sverige än. Däremot från England och Tyskland. Detta är ju väldigt trevligt då detta säkerligen ger alla nya kontakter med människor som har samma intresse. Jag vet också att många från oss kommer att vara närvarande. Det kommer också att komma ner gäster från andra delar av vårt avlånga land. Dessa kommer förmodligen att vara utspridda på diverse hotell och vandrarhem i stan. Därför skulle jag behöva lite hjälp av er som bor här i Malmö att hjälpa dessa stackars fövirrade utländksa kung fu utövare att komma till och från kwoonen under eventet. Samt annat smått och gott som kan tänkas uppstå. Vi kommer säkerligaen att befinna oss på diverse restauranger under veckan. Dessa är inte lätta att hitta om man inte bor här. Om ni kan tänka er att hjälpa till så säg bara till mig. Själv kommer jag förmodligen att ha fullt upp med ombesörjningen av Sifu Qian. Tack på förhand!

buddhistiskt tempel

Publicerad 2006-02-05 16:30:55 i Allmänt

För första gången på länge har det varit en helg helt utan kung fu träning. Min kropp behöver hämta sig efter den illmariga influensan. Så det blev igår en långtur till bokskogen där jag och Olivia strövade runt ett par timmar. Därefter fick man besöka familjen. Min far har varit på sjukhuset och blivit kontrollerad så man fick se hur han mådde. Det var fint med honom, han hade fullt upp med att titta på tecknad film med min systerdotter. Min syster hade också fått fara in till sjukhuset på grund av gallstensanfall. En stor morfinspruta hade det blivit. Buken sprängde av värk i bilen hem av all mat man stoppat i sig. Idag blev det till att fara iväg till stoff och stil. Tyg skulle det inhandlas. Mitt vardagsrum håller nu på att förvandlas till ett buddhistiskt tempel. Sifu Klaus blir nog förtjust när han kommer på fredag. Glöm inte att det är qigong seminarie i helgen. På fredag är det för instruktörer som vanligt och på lördag är det vanligt qigong seminarie öppet för alla. Vi börjar på lördag (11/2) klockan 12.00 och håller på till klockan 17.00

Feberyra

Publicerad 2006-02-03 20:18:01 i Allmänt

Nu är jag trött på det här mulna vädert och jag är även trött på min feber. Sisok Lars kunde stå och träna på dummyn i två timmar idag och jag fick bara titta på. I år fyller Helsingborgsklubben 10 år. Så det blir stor fest i November. Idag har även en hög engelsmän hört av sig och vill komma över på Qian Zhao Hong lägert. Det är ju jätte trevligt. Sisok Andreas har också hört av sig och vill träna även han veckan innan i Danmark också. Nu är vi två sjuka galningar som ska ge oss på två hela träningsveckor. Så kanske blir det så att påskhelgen blir en riktig internationell företeelse. För mig och Örjan blir det till att se över de olika hotellen och vandrarhemmen i stan.

Allting rullar på

Publicerad 2006-02-02 22:40:42 i Allmänt

Sitter här själv djupt försjunken i mina kinesiska böcker om olika sekter och religiösa föreställningar. Har haft Hung Kuen uppe på tapeten idag. Mycket spännande då detta är en av de stora fundamentala delarna av klanbildningar vad gällande sydkinesisk kung fu. Spännande är det också att se hur min flickväns nya hårfärg kommer att se ut. Det är inte länge en färg får stanna innan den byts ut till en ny.

För att då återgå till klaner här hemma i Sverige så för de intresserade så är det seminarium med Master Steve i Escrima concepts på söndag i Malmö. Detta är första gången han besöker de sydliga delarna av vårt land.
Detta börjar klockan 10.00 och håller på till 13.00. På Celciusgatan 29.

Nästa helg är det qigong med Sifu Klaus. På lördag börjar detta klockan 12.00 och håller på till 17.00. För instruktörer är det som vanligt på fredag från klockan 18.00 och framåt. Detta också i Malmö på Celciusgatan 29. Ja denna adress börjar verkligen bli ett centrum för kinesisk kampkonst.

Om det är så att någon där ute på nätet sitter och läser detta, vilket jag vet många gör, och är tränare för någon kung fu klubb. Är ni inte med i guiden så var inte sena med att lämna in info om er klubb. Allt fler hör av sig till oss numera dagligen och har frågor om träning på olika orter i landet. Om ni inte är med i guiden har vi svårt att tippsa om just er verksamhet.

Om

Min profilbild

Sifu Henrik

Sifu i Wing Tsun Sweden och grundare av Kung Fu Sweden. Tränar och undervisar i Wing Tsun, Tai Chi Chuan, Wuji Qigong, Xinyi Liuhe Quan, Yin Yoga, Chow Gar Southern Praying Mantis, Shaolin Weng Chun och Yong Chun Baihequan.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela