Sifu Henrik

Allt om kinesisk kampsport och mycket om asiatisk kultur.

Jag är lycklig

Publicerad 2005-09-30 22:54:18 i Allmänt

Precis hemkommen från Danmark sitter jag nu här trött och med värkande vänsterfot. Qian Zhao Hung är åter tillbaks i Europa och då är man givetvis på plats. Roligt är att Christopher och Andreas har varit med mig idag och upplevt denne något specielle mästare. Man får mycket inspiration av att träna för honom. I kväll höll han en liten introduktion om Xin Yi och visade lite hur systemet fungerar. Mycket coolt. Sen så har man stått och gjort alla qigong övningarna fel. Typiskt! De har fungerat bra ändå. Unrar nu hur det kommer att kännas när man gör rätt. I morgon åker vi igen tidigt till Danmark för ytterligare en ny heldag med Qian.

Kung Fu Forum

Publicerad 2005-09-29 14:15:55 i Allmänt

Är nu och springer i universitetets korridorer igen. Det är mycket arbete och mycket tankearbete. Tur att man forskar om sådant man tycker är roligt, nämligen kung fu. Det är inte alla förunnat. Många tankar har det också blivit av alla de instruktörer som varit och undervisat här på kung-fu.se. Förra veckan var Sifu Stefan Nikander här och delade med sig av sina exklusiva Jeet Kunde Do erfarenheter och veckan innan var Si-Gung Allan Jensen här och försökte hinna med så mycket han kunde. Vi har en hel lista med duktiga tränare som gärna kommer och delar med sig av sina kunskaper. Vi lever just nu i en bra tid för kung fu. Det har inte alltid varit så här öppet.

Denna öppenhet leder givetvis också till mycket debatt. Detta kan vi se på olika forum. Det är bra. Jag tycker att på de flesta ställen hålls en bra dialog. Alla tycker inte alltid samma sak men det är så det är. Det är nog så det ska vara också. Om alla hade tyckt samma så hade världen blivit väldigt tråkig. Det hade varit som att köpa en kung fu tidning och det stod samma sak i varje nummer.(Hmm! I vissa kampsportstidningar gör det ju faktiskt det. Proteinpulver, proteinpulver, proteinpulver). Här på kung-fu.se har vi bollat med tanken om att ha ett forum. Vi har vägt för och nackdelar. Tanken är att vi vill ha ett forum som leder till att fler träffas och tränar kung fu och inte till att fler sitter framför datorn mer.
Har ni tankar om detta gör gärna en kommentar!

Summercamp DVDn

Publicerad 2005-09-26 21:34:11 i Allmänt

Daniel Miteski har precis lämnat min lägenhet efter ännu en kväll av arbete med Summercamp DVDn. Nu är klippningen äntligen färdig. Nu är det ljudet och pratet och alla effekter som ska läggas in. Hårddisken på 200 gig skriker och vrider sig redan. Vi får se om den håller. Annars blir det problem...

Eftersom jag gillar fest så får det nog bli ett fett releaseparty när den släpps.

Det är svårt att sova....

Publicerad 2005-09-25 13:37:29 i Allmänt

när man är omringad av duktiga kung fu tränare. Sisuk Lars frågade mig idag hur jag kan hålla reda på alla system som jag är inblandad i? Vad kan man säga mer än att man är fanatisk. Just nu händer det så mycket i mitt huvud att jag snart måste ta en liten pause ifrån nya intryck. Det är så mycket jag behöver träna på. Alla dessa intryck har gjort att förståelsen för min "stomme" som är Wing Tsun har skenat iväg uppåt. Vad hjälper det då att ha all denna kunskap? Inte ett skit (ursäkta) om jag inte kan få in det i kroppen. Allt för många har fullt upp med att diskutera olika teorier och principer. Detta har ingen som helst betydelse om det inte har satts i kroppen. Teori och princip är just bara teori och princip. Bruce Lee var just förespråkare för att omsätta all teori i praktik. Något som Sifu Nikander pratade om igår.

Samma tanke hade jag för några månader sedan när jag satte träningstemat för höstterminen. Allt för många Wing Tsun utövare och utomstående har tanken om att Wing Tsun handlar om Chi Sao. Tanken om att Wing Tsun vill ta kontakt med motståndarens armar och sedan gå från där. Denna tanke hör jag hela tiden. Wing Tsuns teori handlar om att slå ut motståndaren så fort som möjligt. Samtidigt som han har maximalt skydd. Det handlar alltså om vad vi i väst kallar "boxning". Chi Sao är metod nummer 2. Här handlar det om "brottning". Någon försöker ta tag i oss, stoppa oss när vi slår på dem. Det är dock inte Chi Sao som stoppar kampen. Det är Wing Tsun slagen som stoppar kampen. Slagen är vår arsenal av vapen vi kan ta till mot en motståndare. Därför kommer jag att ägna mycket av hösten till att träna upp de 13 vanligaste attackformerna i Wing Tsun. Vad jag har förstått så är detta mycket uppskattat då kwoonen är full. Då många även utomstående är intresserade av Wing Tsun tänkte jag försöka hålla något intro seminarium i just slagtekniker under hösten. Vi får se..

Jeet Kune Do

Publicerad 2005-09-24 18:36:30 i Allmänt

4 timmar gick snabbt idag när Sifu Nikander satte igång och visade och berätta om JKD. Temat detta seminarium kan man kortfattat säga var varför Bruce Lees system ser ut som det gör. Det var tankar om fotarbete, det raka slaget och om filosofi. Lite av Bruce Lees ande lade sig över Malmös kwoon. Det är ju aldrig fel. På så här kort tid är det svårt att hinna med att förklara ett så stort begrepp som JKD är. På de få timmar Stefan var här nere så han han ändå med ganska mycket. Där blev tyvärr inte tid för så mycket övande på tekniker. Kan vi kanske lura ner Stefan till kung fu camp 24-28 maj. Då är där betydligt mer tid att få öva på lite av de teknikerna han berättat om.

Ett stort tack till Stefan Nikander för ett intressant seminarium.

Jeet Kune Do

Publicerad 2005-09-20 14:07:23 i Allmänt

Då är det JKD som gäller i helgen. Sifu Nikander kommer ner från Stockholm och gästar oss här i Malmö. Detta ska bli trevligt! Det var bra längesedan jag höll på med JKD. Förra gången var någon gång 1994 eller så. Sifu Nikander kommer bara ner för dagen då han har andra obligationer att sköta (läs familj).  Har ni inte anmält er och vill vara med gör gärna detta. För WT folk är detta extra intressant då JKD har sina starkaste rötter i just Wing Tsun. Vad gör man annorlunda i JKD kontra WT?Hur JKD tänker och gör kan ni få reda på i helgen, så missa inte detta tillfälle.

Några frågor jag har fått angående detta seminarium.

Måste man vara vig för att deltaga?
Om man är ovig sparkar man lågt och om man är vig kan man sparka högt. JKD handlar mycket om att anpassa sig efter sin egen kropp och sina egna förutsättningar.
Måste man vara vältränad?
Det är alltid bra att vara vältränad men åter igen. Mycket av JKD handlar om att anpassa sin fighting efter sin egen förmåga. Är man otränad. Fightas som en otränad. Jag skulle tro att Sifu Nikander kommer att beröra just dessa frågor.

Dai Sifu i Sverige

Publicerad 2005-09-17 18:52:18 i Allmänt

Då har man stått och gnuggat på 5 och 6 sektionen i 4 timmar idag. Det gick ju bra fastän man hade feber. Då det har varit andra olika aktiviteter idag samt rejält med influensa så var vi endast 15 st på dagens seminarium. Så träningen var verkligen suverän. I morgon kommer Dai Sifu igen. På pappret står det att det endast är för de som är mellan 1-4 graden. Då vi tydligen inte är så många denna månad kan alla komma och träna för Dai Sifu i morgon. Så för er som kan passa på. Det tänker jag göra. Inte många gånger om året som man kan träna för Dai Sifu två dagar i rad. Det händer nog endast på summercamp.

2 Kung Fu Camp 2006

Publicerad 2005-09-16 12:27:54 i Allmänt

Sitter redan här och planerar nästa års stora begivenheter. Min tanke är att arrangera två stora Kung Fu Camps nästa år. Ett i början av våren och ett i slutet av sommaren. Det är också tänkt att ett ska fokusera mer på externa stilar och ett åt det interna hållet. Min plan var fram tills nu att förlägga det första campet under pingsten 24- 28 maj. Detta för att både studenter och arbetande är hyffsat lediga samt att Sisuk Lars har då även öppnat "kung fu slottet" för säsongen. Eftersom där vilar en förbannelse över den Svenska Wing Tsun Sifu titeln,  sprack nu denna idé. Varför? Jag vill hemskt gärna att Sifu Roger är med och undervisar i Hung Gar. Nu kan han inte denna helg då denna är vigd åt giftermål. Det är ju lite svårt att både gifta sig och hålla kung fu camp samtidigt. Åtgärd är då att skifta på de båda campen. Vårcampet blir nu internal och sensommarcampet (23-27 augusti) blir external. Har ni förslag på några andra lämpliga datum i vår lägg gärna in en kommentar här på bloggen. Har ni andra funderingar kring dessa camp lägg då också in detta på bloggen.

Kung Fu bärare av ett kulturarv.

Publicerad 2005-09-13 19:46:21 i Allmänt

Många människor tänker inte på att de är bärare på ett väldigt långt kulturarv när de står och tränar sina former och rutiner. Idag är trenden att det ska gå fort att lära sig och effektivt ska det vara. Precis som reklamen från Mc Donalds. Det går fort att få maten och man blir lika fort mätt. Det är enkelt och det är billigt, eller?
Är mätt detsamma som att ha fått i sig alla de näringsämne vi behöver? Nej, givetvis inte. Mc Donalds har väl aldrig påstått att deras mat är den allra hälsosammaste. Det är ingen som kräver detta av dem heller. Man går dit för att det är snabbt och billigt. Är det då billigt?
Eftersom man inte får i sig det kroppen behöver så är Mc Donals väldigt dyrt.
Varför tar jag då upp detta här i en kung fu spalt?
Många moderna stilar och trender går ut med att det går fort att lära och man blir fullärd snabbt. Hur var det nu? Snabbt och full.
Många moderna stilar går ut med att eftersom det går fort att lära sig så är det billigt.
Eftersom det går fort måste det innehålla lite. Vi har inte det vi behöver. Dessa kamparter är egentligen väldigt dyra för vi fick inte det kroppen behöver.
Inom de inre stilarna av kung fu säger man att det tar lång tid att lära sig. Inom de externa stilarna brukar man då säga att det tar kort tid att lära sig. Hmm! Just det. Bärare av en kultur. När en traditionell kinesisk mästare säger kort tid syftar han inte på västerlänsk slit och släng kultur. Han syftar på gamla kinesiska värderingar. Kort tid kan i detta fall betyda 15- 20 år.

Efter 20 år har vi det som behövs. Vår kropp har fått all den näring som behövs. Nu kan den börja träna på allvar. Så träna på. Där finns inget bättre ni kan göra.

En full helg!

Publicerad 2005-09-11 22:18:34 i Allmänt

Då har så ännu en helg med 10 timmars träning avverkats. Lördagen som var tillägnad 6 sektionen i Wing Tsun systemet gick ovanligt fort och vi hann bara med första delen. Det innebär att vi måste ha varit väldigt noggranna och tränat väldigt mycket. I Kung Fu är det så att vissa saker är väldigt lätt att förstå. Det är inte lika lätt alltid att kunna utföra dem. Många små detaljer måste belysas och synliggöras för att man ska få dem till att fungera så som man vill. Detta kräver massor med koncentration och repetition. Man måste också vara bra hängiven till sin art. Denna kombination gör att det inte finns så många kung fu mästare i Sverige. Dagens samhälle yrkar på snabba klipp och snabb kunsap. Så fungerar inte kung fu. Kung Fu finns inte på rea och kan inte köpas för pengar. Det enda som fungerar är många timmars investering i träning. Därför har alla de som tränat hela helgen investerat många timmar på sin färdighet. De är nu mer värdefulla än innan helgen. De sover även denna natt mycket gott.

Sova är skönt men bara om man är trött!

Tai Chi gruppen växer

Publicerad 2005-09-08 23:28:53 i Allmänt

Så har vi då avverkat andra passet i Tai Chi. Detta är mycket spännande då gruppen växer och växer. Det tycks vara så att intresset för denna form av träning ökar. Sedan jag skrev om denna träning har fler hört av sig och frågat var vi håller till. Vi är på Celsiusgatan 29 i Malmö. Det har också varit lite frågor om det låga priset. Vi är tydligen inte bara lite billigare än alla andra. Vi är tydligen gigantiskt mycket billigare. Detta har nog rört runt lite i grytan på många Tai Chi utövare. Varför då så billigt? Vår Tai Chi mästare GM Brian Jones tar 2 pund så då tar vi 20 kr. Så är vi lite billigare än vår mästare. Vi kan ju inte ta mer betalt är grandmaster. Sedan är det så att vi tycker om att arrangera seminarium och andra evenemang så som resor och dylikt. Här har fler råd att vara med om medlemspriserna inte är så höga. Redan har vi blivit en liten grupp som ska över och träna för Master Qian när han kommer till Danmark för att undervisa i Xin Yi 10 Animal kung fu. Förra gången var jag den ende som åkte. Detta blir betydligt roligare nu när vi är många.

Lars_Nikita

Publicerad 2005-09-06 22:57:32 i Allmänt

Lars_Nikita

Här ännu en fantastisk bild från Jonas kamera. Sisuk Lars med sin dotter Nikita inte långt från poolen. Detta under en av pauserna på Kung Fu Camp 2005.

De senaste dagarna har vi suttit och funderat över framtiden. Första "campet" blev en riktigt rolig succé. Flera har hört av sig om hur det kommer att bli i framtiden. Då "slottet" just nu bara kan ta 47 deltagare är vi begränsade i antal. Detta kommer senare att utökas med ca 15 bäddar. Därför har vi bestämt att inte bygga några gigantiska sammankomster utan lagom där alla elever kan få bra med tid med instruktörer och mästare. Då intresset har visat sig stort tänker vi därför öka antalet "camps" till 2 stycken. Ett i början av våren som kommer att inkludera externa stilar samt ett i slutet av augusti med fokus på interna stilar. Datum för dessa evenemang kommer att sättas upp ganska snart så att ni som måste planera ledighet långt i förväg även har en chans att delta.


Hösten är igång!

Publicerad 2005-09-05 15:16:24 i Allmänt

Då är äntligen hösten igång. Det är inte det att jag inte tycker om sommaren. Jag trivs när det är soligt och varmt. Det är bara det att hela Sverige är ett enda kaos. Så även gällande träningen. Hösten därimot är väldigt strukturerad. Så även vi här på kung-fu. Därimot är tiden lika knapp som på sommaren. Allting rullar på och de olika evenemangen börjar strömma in. När det gäller höstens schema så är allting på väg upp. Allting vad gällande wing tsun kan ni hitta på www.wing-tsun.se Värre är det med de andra seminarierna. Vi arbetar på det. Oturligt nog så är det tyvärr så att alla tyckte att helgen den 24-25 september verkade vara en bra dag för träning. Vi har här Jeet Kune Do seminarium med Sifu Nikander. Det var först tänkt att det även skulle vara gradring i WT. Detta är ändrat nu till 17-18. GM Brian har Tai Chi träff i England denna helg och det är Weng Chun seminarium i Köpenhamn. Ibland är det komplicerat att vara Sifu Henrik. Några nya Choy Lee Fut skolor har anslutit sig till kung-fu.se. Detta tycker vi är trevligt. Om du läser detta Jimmy (Choy Lee Fut Lund). Maila mig. Jag får inte rätt på det jag har. Artikeln ligger nu uppe.

Wing Tsun träningshelg

Publicerad 2005-09-02 20:33:21 i Allmänt

Nu börjar så snart ruljansen ute på klubbarna att rulla. Det innebär givetvis också att träningsintensivare och samlingar börjar rulla. För alla som tränar Wing Tsun är nästa stora träningshelg den 10-11 september. Detta är sista stora genomgången innan graderingen så det är kanske all ide´att vara med på denna. Denna gången kommer vi att vara i Lunds kwoon. Se www.wing-tsun.se. Lördagen kommer att fortsätta i de högre delarna av WT. Detta blir 1-7 sektionerna. På söndag sedan är det programträning inför graderingen. Priset denna gången är 200 kr per dag. Välkomna!

Tai Chi träningen äntligen igång

Publicerad 2005-09-01 23:45:08 i Allmänt

Då är så äntligen den efterlängtade Tai Chi klassen startad. Under hösten kommer här att hända stora grejer. Vi kan nu på regelbunden basis stå och träna både push hand och kampapplikationer. Detta är lite kultstatus då nu detta blir första gruppen under GM Brian i Sverige. Vill ni vara med från början så gäller det att hänga på nu. Vi kommer här att följa GM Brians tradition och ta betalt per gång och inte någon saftig träningsavgift. Det kommer att kosta 20 kr per gång. Ja ni läste rätt. GM Brian tar inte mer så då tar vi heller inte mer. Varför då detta super låga pris? Ja vad kan man säga. Vi har haft turen att träffa rätt Tai Chi mästare. Så nu kan ingen skylla på att de inte har råd att träna. Man kan dyka upp enstaka träningstillfälle och bara njuta av att träna i lugn och ro oavsett tidigare erfarenheter. Under hösten när alla blir lite varmare i kläderna så kommer vi också att så smått börja träna Xin Yi 10 animal style. Titta gärna in och träna ett pass. det är avkopplande för själen.

Om

Min profilbild

Sifu Henrik

Sifu i Wing Tsun Sweden och grundare av Kung Fu Sweden. Tränar och undervisar i Wing Tsun, Tai Chi Chuan, Wuji Qigong, Xinyi Liuhe Quan, Yin Yoga, Chow Gar Southern Praying Mantis, Shaolin Weng Chun och Yong Chun Baihequan.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela