Sifu Henrik

Allt om kinesisk kampsport och mycket om asiatisk kultur.

Mycket i helgen..

Publicerad 2005-10-31 23:39:17 i Allmänt

Då har man varit inne i Danmark igen och fått ny kunskap. I kväll stod jag och Sije Boinhi och tränade på Muk Yang applikationer hela passet. Varför är det så att alla tjejerna  på WT center plötsligt får akut stelhet i nacke och rygg när jag är där. Det blev mycket  knådande och tryckande. Hon och resten av gänget var precis hemkomna från Tyskland och ett Gary Lam Wing Tsun seminarium. Hon ska också vara med på Mai Ge Kong seminariet i helgen. Det är bra så att kan jag få reda på vad de gjort. Här hemma har vi stor Qigong helg framför oss. På fredag är det instruktörsutbildning. Många danska flickor kommer över så det blir nog väldigt trevligt. På lördag är vi i Helsingborg och på söndag i Malmö. Se mer på www.wing-tsun.se Sifu Klaus ser fram imot att komma. Han har nu inte varit här sedan kung fu camp. Det ska bli skönt att stå hela helgen och qigonga.

I helgen är det också escrima VM inne på WTcenter och på kvällen blir det stor fest. Är ni sugna på öl kan jag tänka att det är rätt ställe. Ska själv försöka ta mig över om Sifu Klaus brutna fot klarar av det.

Sifu förbannelsen kanske börjar släppa...

Publicerad 2005-10-29 18:51:35 i Allmänt

men man kan aldrig vara säker. Under veckan har jag haft kontakt med både Sifu Klaus Shulz (qigong) och Sifu Lars Lind (escrima). Båda har nu givit sitt klartecken om att de kommer att undervisa på external kung fu camp 2006. Så nu är där samlat bra med kompetens. Nu är det upp till oss deltagare att orka ta åt oss all information som kommer att hagla under campet.

Wing Tsun har blivit bättre del:2

Publicerad 2005-10-28 13:07:32 i Allmänt

Då fortsätter vi. Så även om vi ser att under tidens tand så förändras mycket lite. Trender kommer och går. Ser vi däremot till en kortare period vilket västvärlden just nu gör. Aldrig förr har framförhållningen inom företgasverksamheten varit så kort.  Min Sihing Janne berättade för ett tag sedan om detta. Förr hade de stora multinationella företagen en framförhållning på ca 3 år, nu är den 3 månader.
Hmm! Vilka tänker då på miljön och vår natur. Känner här att jag måste köpa ännu fler aktier i Svea skog. Härmed råder jag alla svenskar att köpa aktier i Svea skog. Ni kommer säkerligen inte att bli rika men vi äger åtminstone vår egen mark och vår egen natur (lite patrioism).
Tillbaks till kampsport. Ser vi till endast den tid då den moderna formen av kampsport funnits i väst så kan man väl säga att Gracie revolutionerat kampsporten. Lika mycket som alla andra trender har revolutionerat den. Sisok Lars berättade igår om när han började träna kampsport på 80-talet. Kunde man bara gå ner i spagat så var man kung. Allting handlade om höga sparkar. Kunde man inte sparka högt så var man en dålig utövare. På denna tiden förklarade man allting utifrån en turning kick. Här var det inte tal om att ta ett grepp. Nämde man brottning blev man direkt diskvalificerad. Trenden idag är lite annorlunda. Nu är det så att gemene man inte påverkas så lätt. Fastän den ena kampsportstidningen efter den andre matar sida upp och sida ner med hårda killar i badbyxor som slåss så att blodet sprutar, så tränar ändå de flesta vidare i sina respektive traditioner. Karateutövare fortsätter ha sin vita gi på och vrider sina slag. De står i samma gamla ställningar som förr. Nya elever kommer till år efter år. Likaså är det med Judo, Aikido och klassisk Kung Fu. Kanske är vi svenskar ganska trendtåliga. Just nu är det väldigt många som tränar klassisk kung fu och det är väldigt långt från de nya trenderna. Vad är det vi svenskar säger. Lagom är bäst. Så då får jag väl lägga in en liten golvövning i kväll på träningspasset. Ja, kung fu fungerar även på marken.

Wing tsun har blivit bättre

Publicerad 2005-10-24 22:38:16 i Allmänt

Vad har Gracie betytt för Wing Tsun?
Wing Tsun utvecklades under en tid då Kina var under hård press. Manchus arme tryckte på och lokalbefolkningen och ledarna i Södra Kina kunde inte mäta sig med dem. Man var tvungen att ur sin egen kamptradition skapa något nytt och revolutionerande. Detta nya var stilen Wing Tsun. Denna stil var mer anpassad för de nya förhållandena som rådde. Nästa stora steg för Wing Tsun var när stilen kom till Hong Kong. Här rådde nu helt andra regler än på den sydkinesiska landsbygden. En stor grej var att här fanns det gangsters som körde med bra fula tricks. Wing Tsun ändrades och anpassades efter trånga smågator. När sedan stilen mötte västvärlden med Bruce i spetsen dök där upp nya svårigheter. Både japaner och västerlänningar drar tillbaks armen när de slår. Det gjorde inga kineser. Wing Tsun ändrades. Den som gjorde det största arbetet här var Leung Ting. De flesta andra mästarna följde efter något motvilligt. Wing Tsun har nu varit spritt i hela världen under bra många år och varit ett bra grymt och effektivt system utan någon större konkurans. Så plötsligt dök Gracie upp med ett nygammalt koncept. De kastade sig in på motståndaren och fick ner dem på golvet. Detta var ett nytt sätt att slåss på. Wing Tsun är nu därför inne i en fas då man bygger in detta i systemet. Det märkliga är här att strukturen och det speciella vinkelsystem som man använder sig av i Wing Tsun inte har ändrats. Systemet ser fortfarande ut som det gjorde för hundra år sedan. Däremot har motståndarna ändrats radikalt. Systemet anpassar sig efter motståndaren. Samhället och förutsättningarna ser annorlunda ut idag än förr. Därför ser också hotbilden annorlunda ut. Men är den egentligen ny. Nej givetvis inte. Kanske något. Man står på en mjuk matta ibland. Brottning var den första formen av kinesisk kampkonst. Därför skapades det efterhand en mängd olika system som kunde hantera starka brottare. Fotarbete och ställningar gjordes ultimata för att hantera dessa motståndare. Tittar vi på tex gracies grundposition så skiljer den mycket lite från en vanli mabo. Så då är vi tillbaks igen på ruta ett. Just nu är trenden att vara en stor och stark brottare. Eftersom trenden är sådan har vi därför nu hur många olika kung fu system som helst att tillgå. Dessa kung fu system som sedan i sin tur blir trend som andra måste förhålla sig till. Så var vi tillbaks till Wing Tsun igen. Man tror att mänskligheten går framåt men så är det inte. Den går bara runt och runt.

Höstdepresionen del: 2

Publicerad 2005-10-24 20:26:07 i Allmänt

Höstdepresionen håller i sig men det blev lite bättre när två nya grapplingböcker dök upp i brevlådan. Dessa lättade lite på den värsta tyngden. Så det var bara till att sätta på kaffekokaren och plocka fram lite kakor och sjunka ner i soffan. Dessa hade helt klart prioritet framför högen med tung universitetslitteratur.
Det som direkt slog mig efter bara några sidor var att man sett allt förrut. Fastän detta var det senaste producerat och frambringat av den välkända jiu jitsu klanen så var det inte något som man inte redan gjort på den klassiska jiu jitsun anno 19 79. Å andra sidan så är det inget fel på den träningen. Det är bara fantastiskt att det har kunnat bli sådant shohej runt omkring det. Å andra sidan så vet man ju att det är samma sol som lyser idag som också lös igår. Det som då skiljer detta åt från förr är att alla har olika sorters reklam på sida judo dräkter. Det fick man inte ha förr. Man fick endast ha det obligatoriska jiu jitsu märket på bröstet. Jag kommer ihåg att jag tycket goju kai karate var coolare än shotokan karate för att tygmärket var mycket häftigare. Det är väl kanske så här idag också. Gracie jiu jitsu är lite coolare för de har mer märken på sin gi och så har de mer moderna namn på sina tekniker. Men då borde ju kempo vara det allra coolaste för de har hur många olika tygmärken som helst. I vilket fall som helst så är det ibland kul att träna grappling. Jag skulle inte vilja hålla på med det dagligen men lite då och då är det kul. Det är faktiskt väldigt häftigt att se när Iran Mascarenas rasslar loss på golvet. Han är bra duktig. Men så är han ju också andra danare. Den enda i Europa tror jag. Så här i efterhand så är det roligt att se att Wing Tsun och Gracie jiujitsu arbetar så tätt ihop nu för tiden. Det var liksom inte riktigt på tal när Sifu Emin var chefinstruktör. Även om vi gjorde mer golvkamp då än nu.

Höstdepresion

Publicerad 2005-10-23 16:51:51 i Allmänt

Så fick man plötsligt och arupt en ledig helg utan träning. Vad ska man då göra? En tom helg. Det har det inte varit på bra länge. Detta gjorde att jag kunde börja med att göra hemsidan för internal camp i augusti. Som jag skrivit tidigare så kommer det 2006 inte att bli så separerat. En av erfarenheterna från internal campet detta året var att det blev i överkanten med internal. Det hade varit skönt att bryta upp med lite annan form av träning. Samtidigt vet vi från summercamp i Danmark att en hel vecka med extern kampträning är destruktivt för kroppen. Så även om de båda campen kommer att ha dessa två inriktningar kommer de inte att bli extrema. Det är ju också så att om man bara är tex intresserad av internt så hoppar man bara över de externa passen. I framtiden kommer det nog att fortgå parallella pass så att man kan välja.

bruten fot

Publicerad 2005-10-21 21:10:02 i Allmänt

Fick idag reda på att Sifu Klaus hade haft det mycket bra under sin resa till England, där han tränat för Grandmaster Brian och Sifu Ricky. Jag fick också reda på att han brutit foten. Så nu haltar han runt med käpp hemma i Bonn. Nej , han bröt den inte i samband med träningen. När jag nu är inne på Tai Chi kan jag berätta att lokalen var proppfull igår av utövare. Den lilla Tai Chi gruppen är nu stor. Vi har även börjat puffa in första Xin Yi övningen. Herregud vad mycket där är att öva på!

Jag och Sisuk Lars pratade just om det idag på förmiddagsträningen. Det är verkligen ett hav av tid man måste lägga ner på kung fu för att bli riktigt bra. Så hur ska man få till det? Själv har jag gett upp alla förhoppningar om att bli någon form av mästare. Jag bara tränar. Det är skönt att vara nybörjare. Det är också mycket roligare.

Fick idag också reda på att det redan börjat trilla in anmälningar till external kung fu camp 2006. Det är ju lite häftigt med tanke på att det är 7 månader tills dess. De är i alla fall garanterade en plats.

External kung fu camp

Publicerad 2005-10-20 12:52:37 i Allmänt

Då är nästa stora camp uppe på kalendern. Som det ser ut nu kommer Dai Sifu Allan Jensen att undervisa i Wing Tsun. Detta är något jag tror många i Sverige ser fram imot. Det är inte så ofta vi har så högt graderade personer här. Om allt går som planerat just nu så kommer även Sifu Lars Lind att medverka och undervisa i Escrima. Detta är fortfarande lite osäkert. Jag kommer att träffa honom inom det närmaste. 5 dagar högklassig Escrima undervisning är inte att leka med (Escrima är inte någon form av kung fu). Jag kommer även snart att träffa Sifu Klaus Schulz för att även ha honom på detta camp även då detta är qigong. Tränar man mycket blir man stel. Det gör man på kung fu camp. Alltså behövs där alltid en stänk av qigong, även om det är external camp. Så dessa tre herrar bäddar förmodligen redan för att campet kommer att bli fullt. Det är lång tid tills campet går av stapeln och mycket spännande fram tills dess kommer säkerligen att dyka upp. Vi här på kung-fu.se har tentaklerna ute överallt. Sisok Lars (godsägaren) har redan nu meddelat att det förmodligen inte kommer att bli den Thailänska restaurangen som finns på slottet till våren. Spännande att se vad som väntar inom matfronten. Mat är mycket viktigt! Sitter faktiskt här och blir lite småhungrig. Hade vi inte ny citronglass i kylskåpet?

Tomhet

Publicerad 2005-10-19 12:20:19 i Allmänt

Tänk så enkelt det är för en västerlänning att känna tomhet. Det är då inte denna tomhet man pratar om inom buddhismen utan helt vanlig avsaknad. Jag har nu varit utan internetanslutning i en vecka. Tänk så mycket man har fått gjort. Universitetsstudierna går mycket bra. Böcker blir lästa i ett nafs. I helgen hade vi två trevliga dagar med Wing Tsun träning. I lördags var det i Helsingborg och även Göteborgarna dök upp denna gång. Här arbetade vi med förståelsen av Poon Saons tillika Wing Tsuns ursprung. Mina teser och teorier om detta kommer senare upp här på kung-fu.se. De kommer att vara lite revolutionerande. Mycket forskning har gjorts och mer behövs.

Närhet

Publicerad 2005-10-10 23:17:33 i Allmänt

Visst är det spännande och exotiskt att resa iväg till länder på andra sidan jordklotet och träna. Detta ger minnen och upplevelser för resten av livet. Men on man vill bli duktig på kung fu är det ändå en fördel att ha duktiga tränare på hemmaplan. Har inte haft tid att vara inne i Köpenhamn på länge och tränat för min Sifu, men idag var jag. Skönt att veta att man inte bara är dålig i stilar som man är nybörjare i utan även i ens huvudstil. Så även om man nu har en stor och ärufull titel så har man ändå fel på ställningen, dåliga armpositioner och man stelnar till. Det är skönt att vara dålig så slipper man vara bra. I helgen är det intensivträning och privatklass träning igen. På lördag är vi i Helsingborg och fortsätter med sektionsträning. Höggraderade missa inte detta. Jag har nya dummytekniker som måste gås igenom. Alkla som är intresserade av Wing Tsun dyk gärna upp. Tiderna är 12.00-17.00. Söndag är vi i Malmö. Samma tider.

Svärdskonst

Publicerad 2005-10-07 20:14:22 i Allmänt

Ganska intressant början på denna dag. Olivia som även figurerar modell för tai chi träningen, med svärd, skrek ljudligt när hon skar sig på osthyveln. Blodet sprutade flödigt. Vet inte om det är så bra idé det här med att grandmaster Brian har lovat att lära henne formen med två svärd. Det kan ju bli ett äventyr. Efter en liten vilodag med endast tai chi träning är man nu denna dag åter tillbaks i gängorna. Privatträning hela förmiddagen med Sisok Lars. Många är det nu som arbetar med dummy formen. Roligt är det att se att många gamlingar fortfarande tränar. Sisok Andrés från gamla HK i Stockholm flyttade för många år sedan tillbaks till Chile. Där driver han nu Wing Tsun träning. Han har lagt upp vår summercamp DVD trailer på sin hemsida. Roligt är det också att de har bjudit in Sifu Henning där denna höst. Världen är liten men ändå stor. Själv går alla mina resor till andra delen av världen.

Avslut

Publicerad 2005-10-05 20:57:27 i Allmänt

Så var vi klara med Xin Yi för den här gången. Alla var bra slut när vi satt i bilen hem. Vi svenskar som faktiskt tränat mest denna vecka orkade inte gå med ut och äta på restaurang. Anders skall också göra en intervju med Qian i kväll som skulle vara rolig att vara med på men man orkar inte. Jag får allt videomaterial sedan som vi ska redigera och göra om till DVD. Här kommer intervjun att vara med. Jag har själv fått massor med material om Xin Yi tradition och historia idag. Det blev 20 sidor anteckningar bara detta. Qian är ett levande lexikon vad gällande kinesisk kung fu. Har har koll på det mesta. Jag ska få kopior på gamla legendariska dokument om Xin Yi och cotton fist, som aldrig nått västerlandet. Det är en stor ära. Det är bara ett problem. Min kinesiska sträcker sig till: Hej, hejdå, tack osv. Men så har man en anledning till varför man ger sig på språkstudierna i januari. Kommer inte längre på universitetet nu om jag inte har det kinesiska språket. Jag kommer att ha grandmaster Qian i Sverige 5 dagar i april nästa år. Det ska bli väldigt spännande. För alla som är intresserade av neija. Missa inte detta.

Otroligt..

Publicerad 2005-10-04 21:20:15 i Allmänt

... att man har kunnat ta sig till datorn. Överkroppen känns helt okej förutom högra sidans muskler längst med ryggraden som bultar av värk. Jag kan inte säga så mycket om min kropps nederdel då jag inte har någon känsel kvar i dessa. Efter 5 timmars träning idag ville min kropp inte mer. Den kändes som om hela kroppen var gelé. Sedan tränade vi i 1,5 timme till. Viljan är stark med kroppen är svag. Idag drog Qian en mängd olika gamla stories från Kina om kung fu mästare och kamper. Han bara öser på och verkar aldrig bli trött. Han tycker nog vi västerlänningar är veka. Men vi i europa är inte värst. Vi är ändå inom ramen. Amerikanarna är i värre fysisk form än vi, tycker Qian. De var bara inte mycket fetare de hade också mycket mer krämpor.  Idag blev det i alla fall klart att han kan komma till Sverige nästa år. Detta blir någon gång i April. Även om jag just nu är stum av träningsvärk och har en heldag till att träna så ser jag fram emot detta besök. Då har jag ett halvår på mig att förbättra min ynkliga teknik.

Privatklass

Publicerad 2005-10-03 21:17:57 i Allmänt

Idag började vardagsträningen för Qian Zhao Hong. Vi var 5 från Malmö Wing Tsun Skola och 3 danskar. Så utan att ha räknat med det så blev det privatklass. Herregud! Nu så här 6,5 träningstimmar senare är man bra mör i kroppen. Idag frågade jag grandmaster Qian om Xin Yis struktur och vi fick en genomgång på en timme. Av någon anledning kom vi in på tai chi och det blev även 1 timme pushhands. Lite poetiskt kan man säga att jag blåste runt som ett löv i höstvinden. Eftersom det är fjärde dagen i rad har man dock vant sig. I morgon är det en ny härlig heldag med Xin Yi och neija. Nu skar sig Olivia ute i köket så jag måste gå.

Genomgång av qigong

Publicerad 2005-10-02 18:38:44 i Allmänt

Efter en hel dags träning var det skönt att Qian Zhao Hong hade en lång genomgång av Xin Yis historia och tradition. Han hade också en riklig teorilektion om vad qigong är för något och hur det fungerar. Allting i hans förklaring var klar och praktisk utan en massa besvärliga teoretiska begrepp. Det handlade mycket om rent praktiska grejer som när en rygg är rak, varför den ska vara rak och vad effekten blir av detta. Detta var för mig väldigt givande. Nu känns mina egna qigongövningar helt annorlunda. Han beskrev också hur varje meredian var kopplad till olika rörelser, vilka organ och i vilket finger det kittlade i. Helt otroligt! Sedan blev det mer fightingapplikationer och idag fick vi en släng av Shaolin, Shuai Shao och Bagua. Äntligen har man fått sett Bagua live från en riktig mästare. Så j..a coolt. Nu vet jag att jag är sämst i hela världen på Tai Chi, Bagua och Xing Yi. Tur att jag nu skrivit upp mig på listan. Shanghai here I come.

Min fot..

Publicerad 2005-10-01 23:03:09 i Allmänt

...värker som in i bomben. Det är åter kväll och kroppen är matt av all träning denna dag. Qian Zhao Hong har en energi som få 60 åringar har. Eller som få 20 åringar har heller. Hans energi sinar aldrig. Han bara öser på med övning efter övning. Timme ut och timme in. Anders som är arrangör av detta evenemang får gå in och bryta när det är dags att ha lunchpauser osv. Det är verkligen spännande och roligt, men ack så hårt för kroppen. Idag var det en utövare som frågade Qian hur man försvarar sig mot en hård och snabb hock. Killen var bra biffig och stor. herrejävlar vad killen flög. Det blev en orgie i olika grymma kombinationer av slag och stötar, samt en demonstartion av Chin Na. Killen var mycket nöjd med svaret. Han fick även svar på många andra frågor. Hur plockar man ut sina utslagna tänder med en bruten arm? Allting var ändå under sansade former och mycket skratt. Detta blev sedan ett roligt tema på eftermiddagen. Altså ibland uppstår roliga saker som är fantastiska att uppleva. I pausen fick Qian syn på en bok som en av eleverna hade med sig. Det var 8 brokader qigong, skriven av Yang Wing Ming. Qian beskrev i detalj och visade alla de fel skribenten gjorde på bilderna. På grund av denna bok fick vi även en visning av Chen, Yang och Spiral tai Chi och vad som skiljer dem åt. Samt var man kan finna alla rörelserna i 8 brokaderna i Tai Chi formerna. Så det blev en fullpackad dag.
Chen, Yang, Spiral, Xin Yi, Xing Yi, Chin Na och Lan Shu på en och samma dag.  Skrev jag inte för några dagar sedan att jag behövde lite pause från all ny input. Nu är det mycket i mitt huvud. Jag behöver kaffe och en värktablett för min ömmande fot.

Om

Min profilbild

Sifu Henrik

Sifu i Wing Tsun Sweden och grundare av Kung Fu Sweden. Tränar och undervisar i Wing Tsun, Tai Chi Chuan, Wuji Qigong, Xinyi Liuhe Quan, Yin Yoga, Chow Gar Southern Praying Mantis, Shaolin Weng Chun och Yong Chun Baihequan.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela