Sifu Henrik

Allt om kinesisk kampsport och mycket om asiatisk kultur.

Gott Nytt År!

Publicerad 2005-12-31 14:52:29 i Allmänt

Så här på nyårsafton tycker jag det är ett bra tillfälle att bekräfta det faktum att man ensam inte är så stark. Utan en mängd människor runt omkring sig kommer man inte så långt. Jag hade inte varit Sifu idag om det inte hade varit för att där funnits en mängd träningskamrater i ens närhet. Inte heller om man inte haft instruktörer som visat en nästa steg.
Kampsport har speciella relationer. Inom kung fu vördar man dessa relationerna väldigt bra. Man hälsar tex på sina föredetta mästare inför varje träningspass osv. Utan dem hade vi inte kunnat träna alls. Vi i väst är dåliga på detta här med att vörda relationer. Det är också detta som gör att många är så ensamma. Många äldre klagar på att de känner sig isolerade från omvärlden. Detta måste kännas väldigt hemskt.
Inom kung fu hedrar vi våra mästare. Inte bara för att de är gamla och har gjort bra saker när de var unga. De har fortfarande viktig lärdom till oss yngre. En sak är att de visar att de fortfarande tränar även efter 50 års utövande. När vi unga gnäller över att vi missat en månads träning eller att man tycker en sak är tråkig efter att ha gjort den i en ynka månad. Våra äldre mästare ger oss perspektiv på det vi gör.
Jag vill därmed tacka alla mina tränare för detta året, även om de inte kan läsa svenska. Jag vill även önska er alla ett gott nytt år. Jag lovar att 2006 kommer att bli ett mycket händelserikt kung fu år.

inspiration

Publicerad 2005-12-30 21:37:37 i Allmänt

Det är nära det nya året nu. Jag förmodar att man då ska reflektera lite över året som gått.  Vad ska jag då fundera över? Jag måste ha druckit en massa koppar kaffe med tanke på alla de träningspass som avverkats detta året. Det är nog inte så hälsosamt. Detta året blev man också utnämnd till Sifu. Det var ju inte så bra. Sifu förbannelsen drog igång direkt och visade sig stort på kung fu camp. I slutändan blev det ändå en supercamp. Sifu förbannelsen avslutar nu året med att summercamp DVDn blir indragen i Danmark. Det är numera inte en vanlig DVD där vanliga människor står och tränar i solen utan en hemlig, svartlistad och förbjuden DVD.

Allt som årstiderna har växlat har så också hårfärgen på min flickvän skiftat. Det började med svart, övergick till blont, blev sedan rött och är nu inför nyår brunt.

Om vi kommer till kung fu så har Qian Zhao Hong varit den som förändrat min syn på träningen detta år. En stor inspiration har också Grandmaster Brian varit. Den som ska ha den största elogen detta år blir nog ändå Dai-Sifu Allan som jobbat väldigt hårt. Trots stort politiskt tryck på sig utifrån så har han ändå stått och undervisat och graderat med aldrig sinande kraft. Det är lätt att beundra sådant som är nytt och spännande. Ibland glömmer man det man har hemmavid. Jag måste här säga att det är få Wing Tsun mästare som matchar Dai-Sifus kunskaper. Han är den största tillgången Sverige har när det gäller Wing Tsun. Jag kommer därför att göra strukturella förändringar vad gällande seminarium nästa år. Detta så att våra höggraderade får tillgång till den expertis Dai-Sifu sitter inne med. Jag hoppas inte Sifu förbannelsen lägger sig i detta.

Kung Fu explosion

Publicerad 2005-12-26 21:29:21 i Allmänt

Ja god fortsättning alla!
Sitter här med årets seminariekalender. Vet inte riktigt hur jag ska få in alla evenemang. Det är bara 52 helger. När vi började med kung-fu.se för 1,5 år sedan hade vi bara några få evenemang som vi ville förverkliga. Nu har vi högvis med spännande projekt som ligger och väntar. När de flesta kampforum legat halvdöda har det kulminerat här på kung-fu.se. De senaste månaderna har det hört av sig mer folk på mailen än aldrig förr. Något är det som hänt. Det är allt från frågor om kung fu stilar, träning och åsikter om artikelinnehåll. Alla har de börjat med att berätta att det är roligt med en kungfu sida. För första gången är det nu så att jag inte hinner besvara alla mail direkt.
Många har också hört av sig angående de evenemang som vi arrangerar. Intresset för dessa har ökat. Många har hört av sig och velat veta mer om Qians träning. Detta ser jag som ett direkt resultat av alla de artiklar vi producerat. Det har också varit många artiklar om Wing Tsun. Det har också resulterat i att många har hört av sig uppåtlandet och undrat om de kan komma ner på intensivträningarna.
Det är inte bara nyfikna elever som kontaktat oss. Ännu fler instruktörer och mästare har hört av sig och vill medverka. Under nästa år ska jag försöka klämma in seminarium även med dessa. De som redan är med i rullorna har givetvis förtur.

Allt inte med!

Publicerad 2005-12-26 00:58:36 i Allmänt

Även om det är julafton så måste man kolla över sin lilla hemsida. Detta gjorde jag hemma hos min syster där vi julfirade. Jag la då märke till att bara hälften av artiklarna och nästan inga av bannersen för olika evenemang var med. Min sipak har för någon månad sedan berättat för mig att allt finns med när han går in på sidan från jobb men inte när han går in från hemdatorn. Flera har nu hört av sig och velat anmäla sig till olika evenemang men inte hittat sidorna. Märkligt tänkte jag! Nu vet jag svaret. De ser inte bannersen. Detta måste vi här på www.kung-fu.se se över. När jag såg hur ynklig sidan såg ut i detta avstympta tillstånd blev man ju helt deprimerad. Min första tanke är att de som sitter med "XP home edition" kan inte se allting. Alltid är det något med daton som strular.

Julmat!

Publicerad 2005-12-23 17:07:41 i Allmänt

Hur mycket kung fu mästare man än är så finns ändå kulturen där. Så här i juletid gäller de taoistiska lagarna om anpassning. Detta misslyckas man med varje år. Man äter inte lagom utan man stuvar in julmat så att man har svårt att få luft. Man fortsätter sedan med julsnask så att kraftiga buksmärtor uppstår. Denna tradition är skånsk och efterlevs till fullo.

Jag önskar härmed alla kollegor, tränare, elever och alla ni som är inne på www.kung-fu.se en riktigt god jul. Ät i frid!

Kvinnlig list!

Publicerad 2005-12-22 19:47:38 i Allmänt

Genom kvinnlig list blev jag idag förledd att bryta en av de buddhistiska löftena och inhandlade starka alkoholhaltiga örtdrycker.  Liksom Adam blev lurad av Eva att bita i äpplet. Nu sitter jag här med en småfull ohämmad kvinna som inte längre tänker på 5:e graden. Kaffekokaren puttrar för fullt, lussebullar är framdukade och hunden Elsa ska hela tiden vara i mitten. Framför sig har man nu en kväll full med Voodoo ritualer. OOps där kom en strumpa farandes. Bäst jag slutar skriva nu!

Julstress

Publicerad 2005-12-21 17:14:02 i Allmänt

Så här innan jul är det bra stressigt. Inte bara är det en mängd klappar som ska införskaffas med en budget på 102 kr, de ska vara rätt också. Hade planerat att köpa en kjol till Olivia som hon var förtjust i. De hittade hon när vi gick och julhandla på rea. Hon köpte en svart och en lila. Det var den planeringen. Det är detta som kallas Wu Wei. Gör inget så blir inget ogjort.
Många är det som är lediga till jul även då kung fu utövare. Vad vill då en kung fu utövare göra för att mildra sin julstress? Han vill ha privatlektioner. Dett är även vad han vill ha i julklapp.
I mellandagarna är det fullt arbete i Lund. Annandag jul sätter vi igång och rustar upp Lunda kwoonen. Det ska fejas, ommålas och inredningen ska bytas ut. Detta ska bli skönt att få gjort så kan vi starta året med en super kwoon. Så kan äntligen sisok Calle få hänga upp dubbelsvärden som han köpte i somras på summercamp.  
Så även lite julpoliti http://www.wmaa.nl/news01.asp?id=39
Hur besegrar man en wing tsun mästare?
Man frågar om hans stamträd så argumenterar han ihjäl sig.
Här är det mer frågan om:
"Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket"
                                                          Gammalt svenkt ordspråk

Fysisk tjuv

Publicerad 2005-12-17 17:19:10 i Allmänt

Alltid är det något. Nu har vi haft en athletisk knarkare som lyckats ta sig upp på taket på tredje våningen och besökt vår lokal. Han har även använt en del styrka för att kunna slita upp den mastiga dörren. Med sig stal han en replika av ett engelskt svärd från 1500-talet, som i vanliga fall används vid guildträning.
Lyckligtvis blev ingen skadad då han besökte en fest i grannskapet. De lyckades låsa in honom i ett rum och polisen kom. Två trevliga poliser kom därför på besök och hälsade på oss i dag för utredning.
Jag är inte riktigt säker på att personen i fråga riktigt vet i vilken lokal han har varit inne i.
Den röda draken är förorättad!

http://sydsvenskan.se/malmo/article132143.ece

Jakten har börjat!

Publicerad 2005-12-15 18:54:18 i Allmänt

Då har man suttit hela dagen och stoppat i skivor i DVD boxar. Äntligen så har vi en färdig produktion, det känns verkligen bra. Detta är det första dokumenterade materialet om Wing Tsun Scandinavia. Det tog 30 år. Så alla ni som väntat på denna film. Nu kan ni äntligen köpa den. Sisok Lars körde i förmiddags ner från Helsingborg bara för att få tag i den. Som sagt, många har väntat på den. Ett tag trodde jag aldrig att den skulle bli färdig. Officiellt kan ni köpa den på www.kungfu-online.dk Men vi kommer även att sälja den i begränsad utsträckning på Wing Tsun klubbarna. Även för er som tränar andra grenar av Wing Tsun är denna film helt klart intressant att ha. Ska denna film kanske ligga i tomtesäcken? Det vet ju alla, att om man vill få rätt saker i julklapp så måste man köpa dem själv.

Songshan Shaolintemplets Chan Wu

Publicerad 2005-12-12 15:53:58 i Allmänt

Har nu ägnat några dagar åt summercamp DVD:n. Orginalet är nu skickat för print, äntligen.
Alla får även ursäkta att det är lite stiltje här på bloggen men jag har fullt upp med en mängd projekt. Detta till fördel för artikelskrivandet. En mängd artiklar är på väg upp. Det har blivit mycket forskning om Wing Tsun den senaste tiden. När man är inne i någonting och letar är det svårt att fokusera på något annat. Så ni som inte är så intresserade av Wing Tsun får ha lite överseende. Efter detta kommer jag förmodligen att vara uttråkad av detta ett tag och då kommer det att handla om helt andra stilar. Innan detta var det ju Xin Yi som gällde, vilket ni förmodligen lagt märke till. Jag skulle vilja ge mig i kast med Tai Chi men det är bra trassligt så jag drar mig lite för detta. Ett annat spännande projekt är Shaolin, vilket jag följt sedan 1986. Detta är också bra förvirrat. Här har jag också hur mycket material som helst som vanliga utövare inte har en aning om. Tills vidare kan ni läsa lite om Shaolin på: http://www.songshanshaolin.org
Vi hälsar Songshan Shaolintemplets Chan Wu välkomna till kung-fu.se. Hoppas att vi kan bidra till att fler får upp ögonen för deras verksamhet i Stockholm. Så fort vi hinner kommer de med i kung-fu guiden. Jag får också gratulera till en väldigt fin och estetisk hemsida, den är verkligen fin. Hoppas att vi i framtiden kan hitta någon gemensam nämare så att vi kan träffas. Jag ska i framtiden också försöka skriva lite mer om Shaolin. Det är bara så gigantiskt stort att man inte längre vet var man ska börja. Shaolin är dock en av de sekter under Ming dynastin som jag forskar om på univeritetet. Vi får se vad jag hittar!

White Lotus

Publicerad 2005-12-08 18:45:29 i Allmänt

Sitter här i ett hav med böcker om kinesiska märkliga sekter. Just nu är jag inne och rotar i olika buddhistiska förbjudna rörelser under Yuan dynastin, så som White Lotus sect och White Cloud sect. Det fantastiska med att sitta så här och forska är att man alltid får så många associationer till allt annat. Allt annat i min värld blir då kung fu. Ju närmre man kommer till någon form av avslut eller inlämning av ett arbete är att intresset för andra saker ökar. Jag kan nu lätt skriva 2-3 artiklar om dagen om Wing Tsun. Det är som om himlen öppnar sig.

2 nya tekniker

Publicerad 2005-12-06 22:58:52 i Allmänt

I kväll kom så Sigung Allan Jensen över till Sverige för att testa färdigt Janne och P.O för deras teknikergrader. Efter två hårda informativa timmar så kunde han tillsist utnämna dem till 1 TG. Stort grattis! Stora förändringar i Wing Tsun Scandinavia är på gång och det ska bli mycket spännande. Det gör att Wing Tsun Sverige 2006 kommer att bli en myriad av olika intressanta seminarium. Mest kommer detta att betyda för de som är avancerade inom stilen. Så det är bara för alla klubbar att börja skramla till en dummy.

Mjödet

Publicerad 2005-12-04 21:05:31 i Allmänt

Då har vi haft årets sista intensivhelg, med ytterligare 10 timmars träning, men vi fortsätter nästa år. Nästa helg är det då den stora julfesten inne på wt center där organisationen bjuder alla instruktörer välkomna. Har ni inte anmält er så gör det till wtcenter@wingtsun.dk
P.O har deklarerat att årets upplaga av det anrika mjödet har blivit explisit lyckat. Som traditionen säger vandrar så detta runt i det horn som förvaltas inne på wtcenter. Detta är en tradition som definitivt inte är kinesiskt.
Som många svenska instruktörer känner till så ska alltså detta horn vandra från person till person. Vid mången tillfällen har det dock blivit så att hornet stannat vid vissa vedertagna personer. Härav har så en kraftig berusning uppstått.  Må vi se hur det blir detta år. Efter kraftig mjödberusning har så även ibland tung sömnad infallit. Sovplats har tillfälligt anlagts på ställen där vanliga människor oftast uträttar helt andra nödvändiga behov vid kraftigt intag av tex öl.
Efter det danska julbordet är det som vanligt hygge i baren. Här är alla hjärtligt välkomna! Det kommer säkerligen att hålla på hela natten och även in på morgontimmarna. Jag tror första tåget på söndag går vid 5 tiden på morgonen.

Träning i helgen

Publicerad 2005-12-01 18:27:47 i Allmänt

Då är det sista stora träningshelgen för det här året.

Lördag 3 dec: 12.00-17.00 Malmö
Söndag 4 dec: 12.00-17.00 Malmö

Välkomna!

Om

Min profilbild

Sifu Henrik

Sifu i Wing Tsun Sweden och grundare av Kung Fu Sweden. Tränar och undervisar i Wing Tsun, Tai Chi Chuan, Wuji Qigong, Xinyi Liuhe Quan, Yin Yoga, Chow Gar Southern Praying Mantis, Shaolin Weng Chun och Yong Chun Baihequan.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela